فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا امان الهی*، رسول معصومی صفحات 87-100
    مقدمه
    بازپس گیری مقالات در نتیجه سوء رفتار علمی یا خطاهای غیر عمدی اتفاق می افتد. هدف اصلی این مطالعه بررسی مقالات بازپس گرفته شده مقالات زیست پزشکی نویسندگان ایرانی در پایگاه اطلاعاتی مدلاین/پابمد بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی-مقطعی تمام مقالات بازپس گرفته شده نویسندگان ایرانی در پایگاه پابمد با استراتژی جستجوی Iran[ad] AND «Retracted Publication»[pt] بازیابی شد. بر اساس فرم مخصوص نام و نام خانوادگی نویسنده اول مقاله، سال انتشار، نام مجله، نام کشوری که مجله در آن منتشر می شود، تعداد استنادها و متن اعلان بازپس گیری استخراج شد. سپس متن اعلان ها مطالعه و دلایل بازپس گیری مقالات طبقه بندی شد.
    نتایج
    تعداد مقالات باز پس گرفته شده 145 مورد بود که در سال های اخیر رشد داشته است. با این حال نسبت مقالات باز پس گرفته شده به کل مقالات افزایش نداشته است. سرقت علمی (46.90 درصد)، مخدودش کردن فرایند داوری همتا (40 درصد)، انتشار مکرر (19.31 درصد) مهم ترین دلایل باز پس گیری مقالات بوده است. بر این اساس بیش از 81 درصد مقالات (118 مقاله) به دلیل رفتارهای غیراخلاقی عامدانه باز پس گرفته شده بودند. بیش از 32 درصد کل مقالات (47 مقاله) در سه مجله منتشر شده بود. حوزه موضوعی بیوشیمی و زیست شناسی مولکولی (25 مقاله)، داروشناسی و داروسازی (24 مقاله) و انکولوژی (21 مقاله) بیشترین سهم را بخود اختصاص داده بود.
    نتیجه گیری
    نیاز است دلایل سوء رفتارهای حرفه ای شناسایی و بر اساس آن راهکارهای مناسب اندیشیده شود. توانمندسازی محققان در زمینه پژوهش و نگارش علمی، آموزش اخلاق در پژوهش، در کنار برخورد با متخلفان می تواند جلوی بسیاری از این رفتارها را بگیرد.
    کلیدواژگان: سوء رفتار علمی، سرقت علمی، بازپس گیری، مقالات زیست - پزشکی
  • اسماعیل صدری دمیرچی*، کریم جعفری کفاش، عارفه کیانی، آذر بالاخانی طول گیلانی صفحات 101-113
    مقدمه
    تفکر انتقادی مجموعه ای از نگرش ها و عادات ذهنی است که موجب توسعه توانایی پژوهش، حل مسئله، خود راهبری، تصمیم گیری و یادگیری مادام العمر در دانشجویان می شود. پژوهش حاضر باهدف پیش بینی گرایش به تفکر انتقادی و یادگیری خودگردان بر اساس باورهای معرفت شناختی در دانشجویان دندانپزشکی انجام گرفت.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه ی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی (221 نفر) در سال تحصیلی 1397-1396 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 150 دانشجو (62 پسر و 88 دختر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه 63 سئوالی باورهای معرفت شناختی شومر (1998)، پرسشنامه 22 سئوالی راهبردهای یادگیری پینتریچ و دی گروت (1990) و مقیاس 75 سئوالی گرایش به تفکر انتقادی بدری (1386) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد بین باور های معرفت شناختی و گرایش به تفکر انتقادی و بین یادگیری خودگردان و مولفه های آن با تفکر انتقادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که مولفه های باورهای معرفت شناختی 41 درصد و یادگیری خودگردان 45 درصد قدرت پیش بینی را دارد.
    نتیجه گیری
    درنتیجه می توان گفت یادگیری خودگردان و باورهای معرفت شناختی از عوامل تاثیرگذار و مرتبط با گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان هستند.
    کلیدواژگان: یادگیری خودگردان، باورهای معرفت شناختی، گرایش به تفکر انتقادی
  • زهرا اکبری* صفحات 114-139
    مقدمه
    در تجزیه و تحلیل وضعیت آموزشی دانشگاه ها و نیاز های آموزش عالی کشور می توان عنوان کرد که اموزش عالی کنونی، نیازها و مهارتهای آموزشی (تحصیلی) و شغلی (حرفه ای) رایج و ضروری فراگیران را منعکس نمی کند و برنامه ریزی درسی باید با تاکید بر شایستگی های علمی(تخصصی)، عملی و مهارتی فراگیران از نو سازمان دهی شود. از جمله مهارتهایی که نیاز مبرم به آموزش آنها در دانشگاه های ما وجود دارد مهارتهای نرم می باشند. به همین دلیل محقق درصدد برآمد تا چارچوبی از مهارتهای نرم لازم و پایه را که دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از بدو ورود خود به دانشگاه تا پایان تحصیلات دانشگاهی باید در برنامه درسی خود داشته باشند تهیه نماید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد قراردادی می باشد که در سال تحصیلی 95-96 انجام گرفت. به این صورت که از طریق نمونه گیری هدفمند ادراکات، دیدگاه ها، انتظارات و نیازهای 57 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته های مامایی (14نفر)، پرستاری (35 نفر) و اتاق عمل (8 نفر) و 12 نفر از اساتید هر رشته در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در زمینه مهارتهای نرم و اثربخشی دوره های تخصصی هر رشته جهت دستیابی به اهداف آموزشی آن دوره ها بررسی شدند. کلیه این دانشجویان هم زمان با تحصیل در محیط های بالینی نیز مشغول به کار بودند و اساتید آنها نیز در هر گروه، تجربه کار بالینی داشتند. در این تحقیق جمع-آوری اطلاعات از طریق مرور تحقیقات انجام شده در این زمینه، مصاحبه فردی و گروهی عمیق نیمه ساختار یافته با اساتید، مصاحبه فردی با دانشجویان، مشاهده رفتار و عملکرد تحصیلی دانشجویان توسط محقق و یادداشت برداری انجام شد تا به اشباع اطلاعات رسیدیم. هم زمان، مشاهدات اساتید تخصصی این دانشجویان در این دو نیمسال از نظر اثربخش بودن عملکرد درسی، پژوهشی و بالینی دانشجویان صورت گرفت. مصاحبه ها با رضایت شرکت کنندگان ضبط و بازنویسی شدند. سپس با استفاده از تحلیل درون مایه ای، داده ها در دسته ها و طبقاتی قرار گرفتند و زیرگروه ها و ویژگی های آنها نیز استخراج شدند. جهت حصول دقت و استحکام داده ها، معیار مقبولیت، قابلیت انتقال، قابلیت وابستگی و قابلیت اعتماد داده ها مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در مطالعه حاضر، از تجزیه و تحلیل داده ها، هفت تم اصلی برای مهارتهای نرم مورد نیاز دانشجویان به همراه درون مایه های فرعی آنها استخراج شد. نتایج نشان داد که انتظارات آموزشی آنها متنوع می باشد. این مهارتها شامل مهارتهای فردی، معنوی، بهداشتی، اموزشی-تحصیلی، حرفه ای، عاطفی و ارتباطی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که دانشجویان نیاز مبرمی به مهارتهای نرم دارند تا بوسیله آنها بتوانند کیفیت زندگی و عملکرد فردی، آکادمیک، شغلی و اجتماعی خود را ارتقاء بخشند. با این وجود، این مهارتها در طول دوران تحصیل فراگیران مورد توجه کافی قرار نگرفته اند. بنابراین، برنامه درسی سنتی اموزش فراگیران جهت تربیت فارغ التحصیلان کارآمد نیاز به بازنگری و اصلاح دارد. تجدید نظر در دروس هر رشته به منظور اطمینان از اینکه محتوای دروس پاسخگوی نیازهای فراگیران به صورت همه جانبه باشد، باید با همکاری مشترک و هم فکری مداوم دانشجویان، فارغ التحصیلان، شاغلین، اساتید دانشگاهی، والدین، سیاست گزاران این امر در اموزش پرورش، آموزش عالی و مراکز استخدامی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: شایستگی، آموزش بهداشتی درمانی، سرفصل درسی، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مطالعه کیفی
  • محمد سعید زاده، یحیی محمدی، فریبا اسدی* صفحات 140-149
    مقدمه
    امروزه نظام تعلیم و تربیت هر جامعه زیربنای توسعه اجتماعی-اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آن جامعه به شمار می رود وپیشرفت تحصیلی، یکی از شاخص های مهم در ارزیابی نظام آموزشی می باشد.هدف از این مطالعه بررسی رابطه باورهای فراشناخت و خودکارامدی با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشکده پیراپزشکی فردوس در سال 1395 بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود که در آن کلیه دانشجویان دانشکده پیراپزشکی فردوس به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند.(نرخ پاسخگویی88% ) با توجه به معیار ورود وخروج از بین 200 پرسشنامه توزیع شده در نهایت 177 پرسشنامه تکمیل گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز و پرسشنامه ی فراشناخت ولز و کرت رایت هاتون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی (شامل آزمون کای دو و همبستگی پیرسون) موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    وضعیت خودکارامدی تحصیلی ، باور فراشناختی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در حد متوسط بود.یافته ها نشان داد بین راهبردهای فراشناختی و خودکارامدی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0>p). همچنین بین باورهای فراشناختی با خودکارامدی تحصیلی دانشجویان رابطه مستقیمی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، با افزایش سطح خودکارآمدی و راهبردهای فراشناختی در دانشجویان می توان گامی در جهت پیشرفت تحصیلی آنان برداشت .
    کلیدواژگان: فراشناخت، خودکارامدی، پیشرفت تحصیلی
  • روح الله عسکری، زهرا حاتمی زاده، فاطمه سپاسه، سیما رفیعی* صفحات 150-160
    مقدمه
    یکی از مهارت های کلیدی که به دانشجویان مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی در رهبری موفق آینده سازمان ها کمک خواهد کرد، توسعه مهارت تفکر انتقادی در طول تحصیل می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت مهارت تفکر انتقادی در دانشجویان این رشته در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1395 بوده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که در سال 1395 در بین کلیه دانشجویان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است. به منظور جمع آوری داده از پرسشنامه استاندارد «مهارت تفکر انتقادی کالیفرنیا» استفاده شد و داده های بدست آمده از طریق نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره میانگین مهارت تفکر انتقادی و ابعاد مختلف مربوط به آن در سطح متوسط ارزیابی شد که نشانه وضعیت نسبتا مطلوب آن در میان دانشجویان مورد مطالعه بود. یافته های بدست آمده از آزمون همبستگی آزمون همچنین نشان داد که بین متغیرهای مقطع تحصیلی دانشجویان و بعد ارزیابی در مهارت تفکر انتقادی ارتباط آماری معنادار وجود داشته است (p<0.05). به علاوه ارتباط معنادار میان نمره مهارت تفکر انتقادی و ابعاد تشکیل دهنده آن مشاهده گردید (p<0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاکی از آن بود که دانشجویان از حیث مهارت تفکر انتقادی در سطح متوسط قرار داشته و در ارتباط با برخی ابعاد ضعف هایی نیز مشاهده می شود که همین امر اهمیت رشد و توسعه مستمر چنین مهارت هایی را به منظور تقویت توانمندی های رهبری در دانشجویان گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: مهارت تفکر انتقادی، دانشجویان، ارزیابی
  • مهلا سلاجقه*، امین حسینی شاوون صفحات 161-163
|
  • Alireza Amanollahi *, Rasoul Masoomi Pages 87-100
    Introduction
    Retraction of articles occurs as a result of scientific misconducts or honest errors. The present study aimed to examine retracted articles on PubMed database written by Iranian authors in biomedicine.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all retracted articles on PubMed database written by Iranian authors were retrieved using the following keywords; Iran [AD] AND "Retracted Publication"[PT]. The following data were extracted based on a specific form: first and last names of the first author, publication year, journal name, country of publication, number of citations, and retraction notices. Then, retraction notices were examined and the reasons for retraction were categorized.
    Results
    In total, there were 145 retracted articles, showing a rise in recent years. However, the ratio of retracted articles to all articles was not increased. Plagiarism (46.90%), compromised peer review (40%), and duplicate publication (19.31%) were the most important reasons for retraction. Over 80% of articles (118 articles) were retracted due to scientific misconduct. More than 32% of all articles (47 articles) were published in three journals. The largest number of articles pertained to biochemistry and molecular biology (25 articles), pharmacology and pharmacy (24 articles), and oncology (21 articles).
    Conclusions
    It is essential that the reasons for scientific misconduct be identified and proper education be offered to students and researchers. These behaviors can be avoided by empowering researchers by attending in writing and research ethics training while penalizing those who misconduct.
    Keywords: Scientific Misconduct, Plagiarism, Retracted Publication, Biomedical Articles
  • Esmaeil Sadri Damirchi *, Karim Jafari Kafash, Arefe Kiani, Azar Balakhani Tulegilani Pages 101-113
    Introduction
    Critical thinking is a set of mental attitudes and habits that promote the ability to research, problem solving, self-management, decision-making and lifelong learning in students.The purpose of this study was to predict the tendency toward critical thinking and self-learning based on epistemological beliefs in dentistry students. The research method was cross sectional descriptive. The statistical population of the study was all enrolled dentistry students of University of Medical Sciences (221 people) in the academic year 2018-2017
    Methods
    Among them, 150 students (62 boys and 88 girls) were selected by random sampling method. In order to collect data, the Schumer's Epistemological Beliefs Questionnaire (1998), Pintrich and De Groot Learning Strategies Questionnaire (1990) and Badri's Critical Thinking Scale (2007) were used.
    Results
    To analyze data, Pearson correlation coefficient and regression analysis were used. Findings showed that there is a positive and significant relationship between epistemological beliefs and the tendency to critical thinking and between self-learning and its components with critical thinking. Also, regression analysis showed that the epistemological beliefs predict 41% and self-learning predicts 45% of critical thinking.
    Conclusion
    Learning autonomy and epistemological beliefs can be considered as influential factors on the student's critical thinking
    Keywords: Self learning, Epistemological beliefs, Tendency to critical thinking
  • Zahra Akbari * Pages 114-139
    Introduction
    The study of the current educational status of the Iranian universities and higher education system reveals that higher education does not incorporate the most essential soft skills required by the learners. The educational curriculum must reorganize these skills to improve learners’ educational and professional competence in general skills in parallel with academic and specific skills. This study aims to provide a framework for the basic soft skills courses university students are required to cover during their academic education in medical universities
    Methods
    It was a qualitative study in which 57 MSc students of midwifery (14), nursing (35) and operating room (8) and 12 academic members in these fields of study (4) in each field) in Isfahan University of Medical Sciences were selected purposefully as they were the only available participants and volunteer lecturers in 1395-96. All of the students were working in clinical centers three days in a week. The students’ behaviors as far as their academic and occupational needs, expectations and general skills together with their academic skills were observed by the researcher. At the same time, their occupational and research behaviors, expectations, needs and skills in academic and clinical contexts were observed by their experienced content teachers. Individual and focus-group semi-structured interviews with the students and individual interviews with their content teachers, observations and field notes were used to achieve a comprehensive view of the skills required for work and education which implicitly incorporate the skills for having a healthy life. Data collection was continued until the point of saturation is reached. The interviews were recorded and transcribed with the participants’ consent. The primary themes and sub-themes were extracted through thematic analysis. To ensure consistency and accuracy of data, credibility, transferability, dependability and conformability criteria were assessed.
    Result
    In this study, through data analysis, six main categories together with their subcategories were extracted from the data. The results revealed that they had various educational expectations and needs as far as soft skills are concerned. These skills were as follows: individual, spiritual, hygienic, educational-academic, occupational and communicative.
    Conclusion
    The findings indicated that students are urgently required to be equipped with soft skills to enhance the quality of their individual, academic, occupational and social life. However, these skills have been neglected throughout their academic education. Therefore, their traditional educational curriculum needs to be revisited and modified in order to train productive graduates. To achieve this goal, integrated constant collaboration and consultation of different groups such as university students, graduates, employees, employers, academic members, parents and policy makers in ministry of education and higher education are required.
    Keywords: professional competence, health education, allied health personnel, schools, medical, Isfahan University of Medical Sciences, qualitative research
  • Mohammad Saed Zadeh, Yahya Mohamadi, Fariba Asadi * Pages 140-149
    Introduction
    The educational system of each society is concerned as the fundamental of its socio-economic development. Educational development is one of the important factors in evaluating educational systems. This study aims to investigate the relationship between metacognitive beliefs and self-efficiency with the students’ educational achievement of the students of Ferdows Faculty of Para-Medical Sciences in 2016
    Methods
    This is a descriptive study on all the faculty students. To gather data, Morgan’ and Grinkes Self-Efficiency questionnaire and Pintrich and Degroot‘Meta-Cognition and Learning Strategy Questionnaire welles and certwright Hotton were used. Data were analyzed by SPSS 18...
    Result
    The student’s educational self-efficiency, meta- cognitive beliefs, and educational achievement were average (85.3%). The findings show that there is a ppositive and meaningful relationship between meta-cognitive strategies and self-efficiency with educational achievements (p
    Conclusion
    Increasing the students’ self-efficiency and meta-cognitive strategies can enhance their educational achievement.
    Keywords: Meta-Cognition, Self-Efficiency, Educational achievement
  • Roohollah Askari, Zahra Hatamizadeh, Fatemeh Sepase, Sima Rafiei * Pages 150-160
    Introduction
    One of the essential skills which helps healthcare management students succeed in leadership is development of critical thinking skills during their education. Our study objective was to assess critical thinking skills among healthcare management students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2016.
    Methods
    A descriptive, cross-sectional study was conducted among 90 healthcare management students in two bachelor and master’ degree studying in health faculty of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2016. To gather data, a standard questionnaire “California Critical Thinking Skill Test (CCTST)” was used and data were analyzed by SPSS 16 through descriptive and analytical statistical tests
    Results
    Mean scores of critical thinking skill and its different dimensions were in a moderate level indicating its satisfactory condition among participants. Results of correlation test among study variables only confirmed a significant statistical relation between evaluation aspect and education degree (p
    Conclusion
    Findings revealed that total score of students’ critical thinking skills was within the norm range; but their weakness in some aspects highlighted the importance of constant development of such skills among healthcare management students to help them better succeed in leadership tasks
    Keywords: Critical thinking, skill, student, evaluation