فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1396)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید احسانی *، سید محمد باقر نجفی، مرتضی کوکبی صفحات 29-44
    در دهه های اخیر به موازات توجه جهانی به اهمیت ویژه «دانش»، در میان سیاستگذاران و مسئولان ایران نیز یک اجماع در مورد اهمیت «علم و دانش» شکل گرفته و همگی بر لزوم «دانش بنیان شدن» اقتصاد و جامعه تاکید دارند، اما عدم شناخت صحیح «وضع موجود» و «وضع مطلوب»، سیاستگذاری و برنامه ریزی برای «دانش بنیان شدن» ایران را با چالش مواجه کرده است. هدف پژوهش حاضر کاستن از خلاء معرفتی موجود در این دو زمینه، گسترش شناخت پیش نیازهای نهادی تحقق جامعه دانش بنیان و بررسی یکی از روابط نهادی علی حاکم بر آن با تمرکز بر «جایگاه دانشمندان و نوآوران در جامعه» است. بدین منظور، با استفاده از چارچوب نظری نهادی و روش تاریخی-تطبیقی، ابتدا جایگاه دانشمندان و نوآوران کشورهای صنعتی پیش و پس از «دانش بنیان شدن» جامعه مورد بررسی قرار گرفته و سپس با مقایسه این دو، تحول جایگاه دانشمندان و نوآوران این کشورها طی فرآیند «دانش بنیان شدن» جامعه تبیین شده است. سپس، با استفاده از شواهد تاریخی، جایگاه دانشمندان و نوآوران در گذشته ایران زمین (از پایان عصر زرین فرهنگ و تمدن اسلامی تا پیروزی انقلاب اسلامی) بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: جامعه دانش بنیان، جایگاه دانشمندان و نوآوران در جامعه، ساختار نهادی، وابستگی به مسیر تاریخی، سیاست گذاری علم و فناوری
  • زینب سعادتی *، بتول مهرشاد صفحات 32-42
    شهر هوشمند پایدار، یک پدیده جدید تکنولوژیکی-شهری است که در نتیجه توسعه سه روند مهم جهانی یعنی انتشار پایداری، گسترش شهرنشینی و فناوری اطلاعات و ارتباطات به وجود آمده است. یک شهر هوشمند پایدار، یک شهر نوآورانه است که از فناوری های اطلاعات و ارتباطات و دیگر ابزارها برای بهبود کیفیت زندگی، ارتقای کارایی عملیات شهری، افزایش سطح خدمات و رقابت استفاده می کند تا از انطباق نیازهای نسل های کنونی و آینده با توجه به جنبه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی اطمینان حاصل شود. اینترنت اشیاء یکی از مولفه های کلیدی زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات شهر های هوشمند پایدار است که به دلیل پتانسیل بسیار بالا برای پیشبرد پایداری محیط زیست به عنوان یک رویکرد توسعه شهری معرفی می گردد. اینترنت اشیاء یکی از منابع اصلی ایجاد کلان داده است و تجزیه و تحلیل کلان داده به وضوح در حال نفوذ در بسیاری از حوزه های شهری برای بهینه سازی بهره وری انرژی و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی است. در این مقاله فرصت ارتقاء چشم انداز اطلاعاتی شهر های هوشمند با استفاده از کلان داده برای دستیابی به سطح مطلوب پایداری محیطی بررسی می شود. در این راستا، چهارچوبی تحلیلی و کامل و همچنین برنامه های کاربردی مرتبط با کلان داده در زمینه شهرهای هوشمند پایدار تشریح گردیده است.
    کلیدواژگان: شهر هوشمند پایدار، اینترنت اشیاء، داده کاوی، پردازش کلان داده، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حسین قلی پور * صفحات 43-53
    التفات به نقش بی بدیل علم در پیشرفت یک کشور و توجه ویژه به این موضوع در سال های اخیر، سبب شده است تا در کنار مطالعه علم از منظر فلسفی و تاریخی، از زوایایی که به بعد تجویزی آن یعنی برنامه ریزی و خط مشی گذاری علم مرتبط تر است نیز نگریسته شود. علاوه بر اقتصاد و جامعه شناسی علم، روان شناسی علم نیز این بار از زاویه خویش، یعنی بررسی عوامل روان شناختی تاثیرگذار بر رفتار علمی دانشمندان، به مطالعه علم پرداخته است. یکی از شاخه های روان شناسی علم، روان شناسی اجتماعی علم است که در قیاس با دیگر شاخه های آن، نوپاتر بوده و به مطالعه نحوه تاثیرگذاری افراد و دانشمندان دیگر بر فعالیت علمی می پردازد. تاثیرات آزمایشگر بر آزمایش، تاثیرات اجتماعی- فرهنگی بر علم، تاثیرات ارزیابی علم، شبکه های علمی، مربیگری و آموزش، فرایندهای گروه های کوچک در علم و نسبت جنسیت و علم، از جمله موضوعاتی هستند که تاکنون مطالعاتی درباب آنها صورت گرفته است. مطالعات موردی تاریخی، پارادایم های آزمایشگاهی، بررسی تاثیر رقابت و همکاری، ادراک و جانبداری افراد دیگر بر رفتار علمی، نحوه تخصیص علت به اثرات، مسائل مربوط به روان شناسی صنعتی- سازمانی نیز از موضوعاتی هستند که مطالعه جدی درباب آنها صورت نپذیرفته و به عنوان افق های پیش روی روان شناسی اجتماعی علم، مطرح هستند.
    کلیدواژگان: علم، رفتار علمی، روان شناسی علم، روان شناسی اجتماعی علم، خط مشی گذاری علم و فناوری
  • علی مبینی دهکردی، حامد حوری جعفری * صفحات 45-60
    لزوم مدیریت مصرف انرژی در طرف عرضه و تقاضای انرژی و تاثیر آن در ارتقای کارایی انرژی بر کسی پوشیده نیست و فاصله شاخص های مهم ارزیابی مصرف انرژی در کشوری مانند ایران با سطح استاندارد جهانی خود مبین این موضوع است. در این میان، اعمال سیاست هایی که رفتار مصرف کننده نهایی را اصلاح کند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی یکی از مهم ترین قوانینی است که شامل سیاست ها و برنامه های غیرقیمتی است که اعمال آن نقش بسزایی در افزایش کارایی سیستم انرژی، کاهش میزان مصرف انرژی و کاهش آلودگی دارد. در مقاله حاضر، جایگاه ایران از نظر میزان شدت انرژی و روند تغییرات آن در جهان، الزامات اجرایی قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، ابعاد و رویکردهای اجرایی این قانون با هدف کاهش شدت انرژی به تفصیل بررسی شده است. در پایان، تاثیر تحقق کامل این قانون بر شدت مصرف انرژی ارائه شده است. به عنوان یک نتیجه اساسی، اصلاح الگوی مصرف انرژی در بخش های مختلف، ارتقای سطح فناوری های حوزه انرژی و اعمال راهکارهای تشویقی و تنبیهی پیش بینی شده در قانون مذکور می تواند تاثیر چشمگیری در کاهش شدت انرژی کشور داشته باشد و به افزایش بهره وری کمک کند.
    کلیدواژگان: سیستم انرژی، شدت انرژی، قانون اصلاح الگوی مصرف (1770)، کارایی انرژی
  • سعید کیان پور *، سپیده عظیمی صفحات 54-65
    سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) به عنوان یکی از عوامل مهم رشد و توسعه اقتصادی کشورهای میزبان به شمارمی رود و طی دهه های اخیر ازروندفزاینده ای نیز برخورداربوده است. شناخت عوامل موثردرجذب FDI می تواند در سیاستگذاری کشورهایی که نتوانسته اند از این عامل به خوبی استفاده کنند مفید باشد. تحلیل مذکور در چارچوب یک الگوی «شبکه عصبی چند جمله ای» انجام شده است تا با حداقل خطا پیش بینی مدل صورت گیرد. علاوه برآن، در مدل برآورد شده موثرترین متغیرها از طریق آنالیز حساسیت الگوریتم ژنتیک بدست آمد. نتایج حاصل از برآورد الگو مبین این است که اثر درجه باز بودن، نرخ بازگشت سرمایه، رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، نقدینگی، مخارج تحقیق و توسعه، زیر ساختها و فساد از جمله عوامل موثر بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، عوامل مکانی، شبکه عصبی، مدل GMDH
  • رضا خان احمدلو *، ابوالفضل سپهری صفحات 66-76
    میانجیگری در نوآوری کمکی است به ایجاد و یا بهبود رابطه میان بازیگران مختلفی که دارای مجموعه ای از مهارت های مکمل هم بوده و به منظور حمایت از ایجاد و انتشار نوآوری صورت می پذیرد. این مقاله به تشریح و تحلیل مفهوم میانجیگری میان عرضه و تقاضا، با ارائه مثال هایی از تامین دولتی نوآوری می پردازد. در این مقاله نیازها و کارکردهای خاص و پیش شرط های میانجیگری موثر در شرایط گوناگون تامین، تعریف شده است. این مقاله همچنین متون میانجیگری نوآوری و تامین دولتی نوآوری را ترکیب و سهم بسزایی در این امر ایفا می نماید.
    مقاله پیشرو، به منظور بیان مفهوم میانجیگری در فرایند نوآوری، مفهوم نسبتا ابتدایی میانجیگری را که در حال حاضر در نوآوری و ادبیات مدیریت وجود دارد، توسعه می بخشد. این مقاله تحلیلی عمیق از دو فرایند بسیار متفاوت تامین را در فضای پیچیده بخش دولتی ارائه نموده است. یکی از این موارد، مربوط به بخش خدمات ملی بهداشت انگلیس است، موردی که در آن، سازمان دولتی متقاضی، آغازگر فرایند نوآوری است و دیگری، موردی است که در آن، سازمانی در جستجوی پاسخ به نوآوری ارائه شده در بازار است. راه حل های اتخاذشده در هر مورد، سازمان بکار گیرنده را وادار به فرایندهای انطباق شدید با هزینه های یادگیری قابل توجه ای نموده است.
    کلیدواژگان: میانجیگری، تقاضا برای نوآوری، تامین عمومی
  • محمد جوادی پور، سمیه رهبری * صفحات 77-82
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های موثر بر سیاستگذاری ورزش همگانی ایران انجام گرفت. پژوهش حاضر ازنظر هدف در شمار پژوهش های کاربردی و از منظر ماهیت داده های پژوهشی جزء پژوهش های کیفی بود. مدیران و کارشناسان خبره ورزش همگانی به عنوان جامعه هدف در نظر گرفته شدند. شیوه انتخاب گروه نمونه، غیر احتمالی و با استفاده از شیوه های نمونه برداری هدفمند و مبتنی بر روش نمونه گیری ملاکی به حجم 16 نفر انجام شد و داده ها از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شدند. سپس داده های حاصل از مصاحبه ها به روش استرابرت و کارپنتر (2011) کدگذاری و تجزیه وتحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های موثر بر سیاست گذاری ورزش همگانی ایران شامل مولفه های سازمانی، باورها و فرهنگ ها، شرایط اقتصادی، تحلیل، تفسیر و تدوین علمی و مطالعات و پژوهش ها می باشند. بنابراین ضرورت دارد سیاست گذاری ورزش همگانی ایران مبتنی بر مولفه های شناسایی و تحلیل شده در این پژوهش باشد.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، سیاست گذاری ورزش، ایران
|
  • Vahid Ehsani *, Seyed Mohammad Bagher Najafi, Morteza Kokabi Pages 29-44
    Along with the global attention to the specific importance of knowledge in recent decades, all Iran policy makers and planners also agree on it and emphasize that it is necessary to be «knowledge-based» but lack of proper understanding of the "status quo" and "desirable situation" has challenged Iran in terms of policy-making and planning for being «knowledge-based». The purpose of this study is filling the epistemic vacuum related to these two categories, improving recognition of institutional prerequisites of knowledgization, and investigation of one of it's institutional causal relations with a concentration on the position of scientists and innovators in society. For this purpose, using Institutionalism as a theoretical framework and Historical-Comparative method, first, the position of scientists and innovators is investigated in industrial countries both before and after of «knowledgization» of the society and with comparing these two periods, the evolution of scientists and innovators position in society during the process of «knowledgization» is explained. Then, using some historical facts, the position of scientists and innovators in past of Iran (after The Golden Age of Islamic Culture and Civilization to the victory of Islamic revolution) is investigated. Finally, based on the findings of previous parts, some points and recommendations have been made to more effective policy-making and planning for «knowledgization» of the society.
    Keywords: knowledge, based society, the position of scientists, innovators in society, institutional structure, historical path, dependence, science, technology policy, making
  • Zeinab Saadati *, Batool Mehrshad Pages 32-42
    Sustainable City is a new technology-urban phenomenon that has emerged as a result of the development of three major global trends: sustainability, urbanization and information and communication technology. A Sustainable Smart City is an innovative city that uses information and communication technologies and other tools to improve the quality of life, raise the efficiency of urban operations, increase service levels and compete to meet the needs of current and future races in terms of economic, Social and environmental protection. The Internet of Objects is one of the key components of the sustainable smart city ICT infrastructure, which is introduced as a city development approach due to its high potential for promoting environmental sustainability. Internet of objects is one of the main sources of big data, and big data analysis is clearly penetrating in many urban areas to optimize energy efficiency and reduce harmful environmental effects. In this article, the opportunity to improve the Information landscape of smart cities by using big data is sought to achieve the desired level of environmental sustainability. In this regard, an analytical and comprehensive framework and big data applications in the field of sustainable smart cities, is described. This framework includes comprehensive computing, data processing and wireless network infrastructure, storage, management, processing, analysis and modeling of data from various urban areas to explore useful knowledge that helps various urban institutions to improve the environmental performance of sustainable smart cities.
    Keywords: Sustainable Smart City, Internet of Things, Data mining, big data processing, Information, Communication Technology
  • Hossein Gholipour * Pages 43-53
    Attention to the unique role of science in the development of a country and the special attention to this issue in recent years has led, along with the study of science from a philosophical and historical point of view, from the angles that followed its prescriptive, namely, the planning and policy-making of related sciences It is also worth looking at. In addition to economics and sociology of science, psychology of science has also studied science from its own angle, ie, the study of psychological factors influencing scientific behavior of scientists. One of the branches of the psychology of science is the social psychology of science, which is more recent than other branches, and studies how other people and scientists are influencing scientific activity. Effects of the Experimenter on the Experiment, Social-Cultural Influences on Science, Influences Evaluation of Science, science networks, Mentorships/Training, Small Group Processes in Science and Gender and Science are among the issues that have been studied so far. Possible Historical Case Studies, Possible Experimental Paradigms, the study of the impact of competition and collaboration, the perception and advocacy of other people on scientific behavior, how to allocate the cause of the effects, issues of industrial-organizational psychology are also issues that have not been studied seriously and made to as the future lies in the social psychology of science. The quantitative and qualitative development of international communication, the emphasis on Mentorships and the allocation of special privilege to this in the promotion of faculty members, the balancing of individual and group activities in scientific research, correct distribution and allocation of the appropriate academic positions and related occupations relative to gender, and Ultimately, helping to develop the field of psychology of science are suggestions based on the findings for policy makers of science and technology.
    Keywords: Science, scientific behavior, psychology of science, social psychology of science, science, technology policy making
  • Ali Mobini Dehkordi, Hamed Houri Jafari * Pages 45-60
    Generally, the necessity of energy supply and demand management cannot be overlooked in energy efficiency improvement, and in many inefficient systems like the energy system of Iran the important energy indexes and their gap from the standard level imply this issue. Meanwhile, Applying policies that can change end-user behavior is of a particular importance; the law on reforming energy consumption pattern is one of the main rules including policies and plans which are running to improve energy efficiency, energy consumption and reducing greenhouse gas emissions . In the present article, at first, the status of Iran in the world in terms of the energy intensity index is analyzed in detail, and then the requirements of the law on reforming energy consumption pattern, and the dimensions and executive approaches of the law to decline the energy intensity are reviewed. As a main result of this survey, the need to amend the pattern of energy consumption in different sectors, promoting energy technologies and applying the incentive and disincentive measures envisaged in the foresaid law can have a significant impact on reducing the energy intensity of the country and help to boost the economy and increase productivity.
    Keywords: Energy System, Energy Intensity, the Law on Reforming Energy Consumption Pattern, Energy Efficiency
  • Saeed Kian Poor *, Sepideh Azimi Pages 54-65
    FDI is counted one of important factor of growth and economic development in host countries that has had increasing process recently. Determinants recognition of FDI can be useful for developing countries. This paper considers determinants of FDI in Iran during 1980-2015.Mentioned analysis has estimated with GMDH neural network pattern for minimum mean square estimator. In addition, most variable was estimated through sensitivity analysis. The results indicate that degree of openness, rate of capital return, economic growth, human capital, broad money, R&D, instructions and corruption are determinants of foreign direct investment.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Location Determinants, Neural Network, GMDH model
  • Reza Khanahmadloo *, Abolfazl Sepehri Pages 66-76
    Intermediation in innovation serves to establish or improve the link between different actors with complementary skill sets or interests in order to support the generation and diffusion of innovation. This article conceptualises and analyses intermediation between supply and demand using the example of public procurement of innovation. It defines specific intermediation needs and functions in different procurement situations and outlines the pre-condition for effective intermediation. The paper combines and contributes to the growing literature on innovation intermediation and public procurement to innovation.
    In order to develop the conceptualisation of intermediation in the process of demanding innovation, it builds on the existing, rather rudimentary conceptualisation of intermediation in the innovation and management literature. It presents an in-depth analysis of two very different procurement processes in two cases in a complex public sector setting, the English NHS, case of a public buying organisation triggering the generation of an innovation, and another in which an organisation sought to respond to an innovation offered in the marketplace. In both cases, the solution bought necessitated strong adaptation processes with considerable learning costs within the buying organisation.
    Keywords: Intermediation, Demand for innovation, Public procurement
  • Mohammad Javadipour, Somayeh Rahbari * Pages 77-82
    The purpose of the present study was identification of the components effective on policy-making in sport for all in Iran. Research method in terms of the purpose was practical and in view of the nature of the research data was qualitative. Executives and experts of sport for all were considered as statistical population. The sampling method was convenient and with using targeted sampling techniques and based on the sampling criterion was conducted with16 people. The data were collected through deep interview interviews. Then data from interviews by Streubert and Carpenter’s method (2011) coded and analyzed. The results showed that the organizational components, beliefs and cultures, economic conditions, analysis, interpretation and compilation of scientific, studies and research are the factors affecting in sport’s policy-making. Therefore, it is necessary that Iran's public sport policy be based on the components identified and analyzed in this research.
    Keywords: Sport for All, Sports Policy, making, Iran