فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1394)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی زنگی آبادی، محسن مصلحی*، حمیدرضا وارثی صفحات 7-17
    گردشگری دانش بنیان بعنوان رویکردی نوین و غیر قابل اجتناب در عصر حاضر، در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و حتی برخی از کشورهای در حال توسعه، باسرعت در حال گسترش است. رویکرد دانش بنیان در کشور ایران بطور نامتوازن در استان ها و شهرهای مختلف درحال شکل گیری است. عوامل فرهنگی، علمی و فناوری، و مسائل مربوط به اقتصاد بویژه اقتصاد دانش بنیان و سیاستگذاری های ملی و برنامه ریزی از جمله عوامل موثر بر میزان توسعه گردشگری دانش بنیان هستند. در مطالعه حاضر؛ با استفاده از یک پرسشنامه تحت وب که برای خبرگان ارسال و داده ها دریافت گردید، با کمک تکنیک های SWOT و QSPM وتحلیل عاملی، مهمترین عوامل موثر بر ایجاد و توسعه گردشگری دانش بنیان در شهر اصفهان شناسایی و رتبه بندی شدند. نتایج حاکی از آن است که مهمترین راهبردهای مستخرج عبارت است از: توجه به مراکز پژوهشی برای انجام تحقیقات کاربردی در حوزه های گردشگری دانش بنیان بویژه مدیریت فناوری به منظور سیاستگذاری مناسب برای ورود فناوری های دانش بنیان؛ تقویت مراکز ارتباط بین دانشگاه ها و صنعت گردشگری و همچنین بهره برداری لازم از توجه مسئولین شهر به مباحث دانش بنیان در برنامه ریزی های کلان استانی به منظور سیاستگذاری در پیاده سازی گردشگری الکترونیک و دانش بنیان.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، گردشگری دانش بنیان، راهبرد، SWOT، QSPM، شهر اصفهان
  • علیرضا استعلاجی * صفحات 19-28
    توسعه پایدار مولفه های متفاوت محیطی، اقتصادی، زیست محیطی و گردشگری و مدیریتی را در بر می گیرد در دهه های اخیر یکی از مهمترین ارکان برنامه ریزی توسعه کشور، تاکید بر توسعه با استفاده از قابلیت های محیطی می باشد و در این زمینه قابلیت های محیطی مولفه های زیادی را در بر می گیرد که در این مقاله قابلیت های گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته است در این راستا می توان گفت بسیاری از نقاط روستایی کشورمان علیرغم دارا بودن قابلیت های زیاد در توسعه از این قابلیت ها استفاده های بهینه انجام نگرفته است و در عین داشتن قابلیت ها و تنوع اکولوژیکی و بهره برداری از این مولفه در ابعاد مختلف شاخص های توسعه در محرومیت به سر می برند. نوع تحقیق در این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی تحلیلی می باشد در این مقاله مفهوم توسعه پایدار، ساختار جغرافیایی، طبقه بندی و شناسایی گیاهان دارویی به منظور بهره برداری در برنامه ریزی توسعه پایدار روستایی کشور مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گیاهان دارویی، تنوع اکولوژیکی، شاخص های توسعه
  • نصرالله فلاح تبار * صفحات 29-38
    یکی از معیارهای مهم توسعه ی پایدار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، توجه ویژه به شهرها و سکونتگاه های شهری است. فرایند شهر نشینی در ایران بی وقفه و مستمر و پویا، همگام با جهانی شدن طی مسیر می کند. این مهم یکی از موضوعات پرارزش در حوزه ی توسعه ی شهری به خصوص جهانی شدن شهری به شمار می رود. کنترل روند توسعه در سکونتگاه های انسانی، از فعالیت های سخت و انرژی بری است که همواره مد نظر برنامه ریزان می باشد. بسیاری از افرادی که ساکن در سکونتگاه های غیررسمی، آلونک ها، زاغه ها هستند، برخی دچار مسائلی می گردند که ناشی از بدبختی های پنهانی است که در آنان و عده زیادی از مردم فقیر سراسر گیتی وجود دارد و اینها در روند جهانی شدن آشکار می شوند و گاه مشکلاتی را نیز پدیدار می سازند. در این راستا، جمعیت ایران اسلامی در سال 1335 تعداد 18954704 نفر بوده که تعداد 5953563 نفر آن را جمعیت شهری به خود اختصاص داده و در 201 نقطه ی شهری ساکن بوده اند و در سال 1390 یعنی 55 سال بعد، جمعیت ایران به 75149669 نفر افزایش یافته که تعداد 53646661 نفر آنان را جمعیت شهری تشکیل می داده که در 1140 نقطه ی شهری مستقر بوده اند. لذا، در این مدت تعداد 47693098 نفر بر جمعیت شهری افزوده شده و تعداد941 نقطه ی شهر نیز افزایش یافته است. ازطرفی، از بعد پر جمعیت ترین کشورهای جهان، ایران در رتبه 17 قرار گرفته است و از نظر ضریب شهرنشینی، آمریکا 79 درصد، ترکیه 76 درصد و ایران 70 درصد می باشد. این آمارها نشان از این دارد، که در عرصه ی جهانی شدن، ایران همسو با سایر کشورهای جهان حرکتی روبه جلو در زمینه ی توسعه ی پایدار دارد. پرواضح است که کمبود منابع ضروری، فقدان نیروهای متخصص، مدیریت های ضعیف و از طرفی فساد، فقر، ناملایمات متفاوت اقتصادی و اجتماعی از عواملی اند که توان دولتمردان و حکومت ها را در خدمات رسانی به آحاد مردم، محدود ساخته است. اما نمی توان همانند گذشته به سادگی از کنار این معضلات گذشت، بلکه باید با امیدواری به آینده و با برنامه ریزی و مدیریت شایسته، با انجام اقدامات ضروری در زمینه ی امکان دسترسی سهل تر به مساکن مناسب، ایجاد زیرساخت های لازم و اساسی، ارایه ی خدمات مناسب اولیه، حذف و یا کم رنگ نمودن نابرابری های آشکار بین اغنیاء و فقراء و با هدف کمال مطلوب انسانی، راه را به سمت توسعه ی پایدار در عرصه ی جهانی شدن هموار ساخت که در این مقاله به بخشی از آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سکونتگاه هاي شهري، شهرها، جهاني شدن، نابرابري ها، توسعه ي پايدار
  • کیومرث یزدان پناه درو*، مصیب قره بیگی، غلامرضا نیاسری صفحات 39-50
    آمایش فضایی، مجموعه ای از دانش های جدید است که به طرز هماهنگ و تلفیق یافته عمل می کنند و کارشناسان رشته های گوناگون علوم اجتماعی، مهندسی و علوم جغرافیایی با مشارکت گروهی و گفت و شنود منطقی می توانند، در محدوده ی مسائل آمایش سرزمین مطالعه و برنامه ریزی کنند. پژوهش حاضر، با چنین هدفی به بررسی چگونگی برخورداری فضایی در سطح استان هرمزگان پرداخته است. شاخص های این پژوهش توسعه ی زیرساخت ها و امکانات بهداشتی- درمانی است که کیفیت توزیع آن در سطح شهرستان های استان هرمزگان مقایسه شده است. روش مطالعه در این پژوهش، علی- مقایسه ای بوده و تلفیق روش شباهت به گزینه ی ایده آل (TOPSIS)، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش تحلیل خوشه ایاستفاده شده است. نتایج این تحقیق می دهد که عدم برخورداری نسبی در سطح استان هرمزگان از لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه ی بهداشتی-درمانی مشاهده می شود؛ چنانکه شهرستان بندرعباس به عنوان مرکز سیاسی-اداری استان، برخوردارترین شهرستان از نظر شاخص توسعه محسوب می شود و اختلاف نسبتا زیادی با دیگر شهرستان های این استان دارد. بنابراین، توسعه ی فضا در استان هرمزگان، نیازمند به کارگیری اصول و بنیادهای آمایش سرزمین با رویکرد توسعه ی پایدرا است.
    کلیدواژگان: مدیریت آمایش، برخورداری فضایی، استان هرمزگان، تصمیم گیری چندشاخصه
  • افشین متقی * صفحات 51-65
    خصومت تاریخی هند پاکستان بر سر کشمیر و رقابت این دو کشور در منطقه، بر محیط امنیتی جنوب آسیا سایه افکنده است. همین امر باعث شده است دو کشور در جستجوی دوستان و متحدانی در سطح منطقه و خارج از منطقه باشند که این امر به نوبه خود باعث شکل گیری نوعی توازن قوای دو قطبی در جنوب آسیا شده است. این در حالی است که ابتکار عمل پاکستان در سطح منطقه ای بیشتر از هند بوده و پاکستان در یارگیری منطقه ای موفق تر از هند عمل کرده است. در سطح منطقه ای مهمترین متحد استراتژیک هند، ویتنام، و مهمترین متحد استراتژیک پاکستان، چین است. بر این اساس، پژوهش حاضر در پی پاسخ گویی به این سوال است که روابط هند-ویتنام بر چه اساسی شکل گرفته است؟ نتایج این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، نشان می دهد که شکل گیری یک سازمان منطقه ای با محوریت هند- ویتنام ناشی از احساس تهدید دو کشور از جانب چین بوده است و اتحاد پاکستان- چین نیز به واسطه تهدیدی است که این دو کشور از جانب هند احساس می کنند. از این رو می توان گفت قدر مشترک معادلات هندمحور در جنوب آسیا، ضدیت با چین و پاکستان و قدر مشترک معادلات پاکستان محور نیز ضدیت با هند بوده است. این امر در تمام معادلات سیاسی امنیتی موجود در جنوب آسیا مشهود است.
    کلیدواژگان: ترتیبات سیاسی - امنیتی، جنوب آسیا، موازنه قدرت، هند، ویتنام
  • سیدعلی علوی، علیرضا عسگری، مهدی علیان*، امیررضا خاوریان صفحات 67-86
    امروزه مشارکت مردم می تواند به عنوان یک نقطه عطف در دوره ای باشد که در آن زمینه همیاری در فرآیند برنامه ریزی، تصمیم گیری و آینده شهرها بین برنامه ریزان شهر و مردم از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در همین راستا این پژوهش با هدف ارزیابی میزان مشارکت شهروندان در محلات شهر بیجار، به ابعاد گوناگون مشارکت مردمی می پردازد. این امر با شناخت میزان مشارکت در محلات شهر بیجار با استفاده از هفت شاخص مشارکت اجرایی-مالی-فکری، مشارکت اجرایی-فکری، مشارکت مالی-فکری، مشارکت مالی-اجرایی، مشارکت فکری، مشارکت اجرایی و مشارکت مالی محقق گردیده و سپس مبادرت به رتبه بندی محلات شهر گردیده است. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی- توسعه ای و با روش تحلیلی- تکنیکی (توصیفی) انجام گرفته است. داده های حاصله از طریق 573 پرسشنامه در جامعه آماری پژوهش، یعنی شهر بیجار، به دست آمده است. در ادامه با استفاده از مدل منطق فازی، وزن نهایی شاخص ها محاسبه شده و با بهره گیری از روش ویکور محلات شهر رتبه بندی گردیده است. نتایج حاصله نشان می دهد که محله فرحی براساس شاخص های مربوط با R= 0. 220، S=0. 828 و در نهایت Q=1 بالاترین میزان مشارکت و محله الماسیه با R= 0. 093، S=0. 264 و Q=. 001 پایین ترین میزان شاخص های مشارکت را به خود اختصاص داده اند. اگر بخواهیم از نظر توزیع فضایی وضعیت محلات شهر را بررسی کنیم امری که خودنمایی می کند رتبه های بالاتر محلات مرکزی می باشد، به صورتی که محلات مرکزی از جمله محلات فرحی، مهدیه، بلوار، قلعه حلوایی، قلعه تخت، یارمجه از نظر مشارکت شهروندان دارای رتبه های بالاتری نسبت به سایر محلات می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، مدیریت شهری، منطق فازی، مدل ویکور، شهر بیجار
  • مهدی مومنی، مهری اذانی*، راضیه قلندری صفحات 87-107
    امروزه با رشد شهرها کاربری های آموزشی بامشکلات فراوانی روبرو است. وبه نظر می رسد از مهمترین این مشکلات، کمبود و نارسایی سرانه فضاهای آموزشی و توزیع فضایی نامناسب این نوع کاربری می باشد. بنابراین تعیین معیارهای مطلوب ومناسب و مکان یابی مناسب برای هر کاربری شهری الزامی است. در همین راستا استقرار کاربری آموزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با این هدف این پژوهش برای دستیابی به بهره وری بهینه فضاهای آموزشی و ایفای کارکرد مطلوب آن ها، به بررسی وتحلیل پراکنش این مراکز می پردازد. روش این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی وبر اساس ماهیت، توصیفی – تحلیلی است که داده های جمع آوری شده بر اساس جامعه آماری مورد تجزیه وتحلیل آمار استنباطی قرار گرفته وبا استفاده از معیار های مکان یابی بهینه در سیستم اطلاعات جغرافیایی به تصویر کشیده شده وبافراخوانی نرم افزار AHP در محیط GIS همه لایه ها تلفیق شده ونقشه پایانی برای مکان یابی مناسب رسم گردید. از نتایج این پژوهش می توان چنین استنباط کرد که در انتخاب مکان مناسب جهت احداث دبیرستان در این شهر توجه کافی مبذول نشده وحریم استاندارد با کاربری های مختلف از جمله: فضای سبز، مراکز مذهبی، فرهنگی، ورزشی و... رعایت نگردیده است که به طور مبسوط به تشریح مسئله پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پراکنش، فضای آموزشی، کاربری اراضی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر اقلید
  • امید مبارکی*، امید زینالپور، مهدی عبدالله زاده صفحات 109-122
    امروزه فضای شهرها به عرصه ی تضادهای اجتماعی بدل شده اند و دستیابی به امکانات و منافع بیشتر، جدایی گزینی اجتماعی- اقتصادی را جایگزین جدایی گزینی های قومی- نژادی کرده است. بنابراین بحث نابرابری های فضایی در شهرها و لزوم برقراری عدالت اجتماعی در برخورداری کلیه ی شهروندان از خدمات عمومی به یکی از مباحث جدی پیش روی برنامه ریزان و مدیران شهری تبدیل شده است. هدف از این پژوهش بررسی نحوه توزیع فضایی خدمات عمومی در نواحی هشت گانه شهر رشت و ارتباط آن با پراکنش جمعیت در این نواحی بر اساس عدالت اجتماعی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. از مدل تاپسیس و تحلیل خوشه ایبمنظور سطح بندی نواحی و از ضریب اسپیرمن برای مقایسه رتبه جمعیت نواحی با رتبه خدمات آن استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، میزان برخورداری نواحی مختلف از خدمات شهری بصورت یکسان نبوده و نواحی کم جمعیت در مقایسه با نواحی پرجمعیت به خدمات بیشتری در داخل محدوده خود دسترسی دارند که این نشان دهنده ارتباط ضعیف بین توزیع خدمات و جمعیت در میان نواحی می باشد. بنابراین در زمینه توزیع خدمات عمومی در شهر رشت و در سطح نواحی آن، عدالت دسترسی رعایت نشده است. لذا توجه به این مسئله جهت حل مسائل شهر رشت و فراهم آوردن زمینه های توسعه پایدار شهری در این شهر، الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، نابرابری، نواحی شهر، خدمات عمومی، شهر رشت
  • عبدالرضا فرجی راد، رحیم سرور، محسن رستمی * صفحات 123-136
    زمینه و هدف
    بعد از تحولات منطقه عربی، عربستان نسبت به افزایش نقش ایران در لبنان، فلسطین، یمن، سوریه و به ویژه عراق نگران است، تحولات چند سال گذشته در منطقه خاورمیانه که موجب افزایش نفوذ جمهوری اسلامی ایران و شیعیان شد، اسباب نگرانی پادشاهی سعودی در مورد کاهش نقش و نفوذ خود در منطقه را فراهم آورده است. که این موضوع تاثیر زیادی در روابط خارجی این دوکشور مهم منطقه داشته است. به همین علت تحقیق حاضر به بررسی سناریوهای محتمل در آینده روابط خارجی دوکشور پرداخته است.
    روش
    نوع تحقیق در این پژوهش از حیث هدف، کاربردی می باشد. اما از حیث ماهیت و روش، پیمایشی، خبرگی و دلفی و با کمک روش تایدا می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی نخبگانی است که در شغل سفیر در معاونت خاورمیانه و آفریقا وزارت خارجه مشغول هستند به همراه اساتید جغرافیای سیاسی (با رتبه دانشیار، استادتمامی) از سه دانشگاه تهران، تربیت مدرس، آزاد اسلامی (علوم و تحقیقات و تهران مرکز) می باشند که با سوالات باز پرسش شده اند. همجنین حجم نمونه در این پژوهش به دلیل حضور متخصصین شناخته شده، سعی شده به صورت هدفمند از تمامی واجدین شرایط سوالات انجام شود.
    یافته ها
    یافته های تحقیق که حاصل سوال نخبگی از جامعه آماری تحقیق بوده نشان می دهد که: 83 درصد نخبگان وزارت خارجه و 78درصد اساتید جغرافیای سیاسی متغیر«نگاه تعدیل و موزانه نگر به توافق هسته ای و تعدیل در روبط خارجی با ایران»، 85درصد نخبگان وزارت خارجه و 82 درصد اساتید جغرافیای سیاسی متغیر «توافق هسته ای، افزایش ناامنی و اصطکاک در روابط خارجی با ایران»، 90درصد نخبگان وزارت خارجه و 87درصد اساتید جغرافیای سیاسی متغیر«تضعیف موقعیت منطقه ای عربستان»، 79درصد از نخبگان وزارت خارجه و 91 درصد از اساتید جغرافیای سیاسی متغیر«گسترش تفکر سلفی و وهابیگری» را از مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار در روابط خارجی ایران و عربستان در سناریوهای محتمل آینده می دانند.
    نتیجه
    در تحقیق حاضر که به نوعی متمایز از سایر تحقیق به این موضوع پرداخته شده است، سعی کرده با شناسایی متغیرهای مهم و تاثیرگذار، سناریوهای محتمل را در روابط خارجی دو کشور بیان نماید و در پایان به این نتیجه می رسد که: الف- نگاه تعدیل و موزانه نگر به توافق هسته ای سبب بهبود روابط خارجی ایران و عربستان تا ده سال آینده خواهد شد. ب-توافق هسته ای بین ایران و 5+1 باعث اصطکاک بیشتر بین ایران و عربستان خواهد شد. پ-با برقراری توافق هسته ای موقعیت منطقه ای عربستان تضعیف خواهد شد که این مهم سبب کنار آمدن بیشتر عربستان با قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه و تصحیح در روابط خصمانه خود با ایران قدم برخواهد داشت. ت- توافق هسته ای به نگرانی های منطقه ای و ایدئولوژیکی خواهد افزود و عربستان برای فرار از این موقعیت سعی خواهد کرد با گسترش تفکر سلفی و وهابیگری در منطقه به نوعی بتواند مانع این مهم در منطقه شود.
    کلیدواژگان: سناریو، سناریو محتمل، آینده پژوهی، روابط خارجی، روش تایدا
  • حسین مجتبی زاده خانقاهی، زیور آزادی * صفحات 137-149
    بالاترین هدف توسعه و مدیریت شهری، بهبود کیفیت زندگی و خوشبختی شهروندان است؛ حال آنکه کیفیت زندگی مفهومی چند بعدی است و جنبه های مختلفی را در بر می گیرد. کیفیت زندگی به عنوان یک مفهوم ذهنی مبتنی بر ارزش ها و تمایلات فردی در ارتباط با میزان رضایت مندی از زندگی در نظر گرفته شده است. شاخص های عینی به جنبه های عینی و قابل لمس زندگی شهری مربوط می شوند و در ابعاد مختلف قابل تعریف می باشند. در این پژوهش تلاش می شود ضمن بررسی رابطه، میزان اثر گذاری عملکرد مدیریت شهری (شهرداری)، به کیفیت زندگی از نگاه شهروندان مورد مطالعه قرار گیرد.روش تحقیق توصیفی تحیلی برای گردآوری اطلاعات به روش میدانی (پرسشنامه)، از ساکنان منطقه پرسشگری به عمل آمد.برای تحلیل فرضیات از آزمون هایی نظیر اسپرمن و فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بین متغیر های مدیریت شهری و کیفیت زندگی شهروندان با ضریب 0.599 همبستگی مثبت وجود دارد.برای رتبه بندی شاخص های مدیریت شهری از آزمون فریدمن استفاده شده است.نتایج نشان داد بین شاخص های مدیریت شهری اختلاف معناداری وجود دارد و خدمات شهری با 2.51دنسبت به سایر شاخص ها در رتبه بالاتر قرار دارد.در نهایت راه کار هایی چون ؛ جمع آوری بموقع زباله، توجه به چیدمان مبلمان شهری، بهسازی و نوسازی آسفالت، مناسب سازی معابر برای معلولین و... در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، کیفیت زندگی، بعد عینی، بعد ذهنی، منطقه7
|
  • Ali Zangiabadi, Mohsen Moslehi *, Hamid Reza Varesi Pages 7-17
    Knowledge-based tourism as a new and inevitable approach in the present age has been developed and even in some developing countries, is rapidly expanding. Knowledge-based approach of tourism in Iran has been shaping unevenly in its different provinces and cities. Cultural, scientific, technological and economic issues particularly knowledge-based economy and national policies and planning are among factors affecting the degree of knowledge-based tourism development. In the present study, using a web-based questionnaire sent for elites, the data were collected using SWOT and QSPM techniques and factor analysis, the most important factors affecting the creation and development of knowledge-based tourism were identified and ranked in the City of Isfahan. The results indicated that the most important extracted strategies are as follows: paying attention to research centers for doing applied research in knowledge-based tourism fields particularly technology management for appropriate policies for entering knowledge-based technologies; reinforcing centers connecting universities and tourism industry and also required utilization of the attention of authorities of the city to knowledge-based issues in provincial macro planning for making policies in implementing electronic and knowledge-based tourism.
    Keywords: sustainable tourism, knowledge-based tourism, Strategy, SWOT, QSPM, the City of Isfahan
  • Alireza Estelaji * Pages 19-28
    Different components of sustainable development, environmental, economic, environmental and tourism management in place. In recent years one of the main pillars of the country's development plan, focusing on the development of the capabilities of the environment. The area features many factors in the environment that is considered in this paper features medicinal plants.In this regard, we can say that many of our rural areas, despite having a high potential in the development of the optimal use of these capabilities are lacking .While the diversity and ecological features and operation of these components in various aspects of development indicators remain in denial. The aim of this study was to investigate the application of the method is descriptive nature. In this paper, the concept of sustainable development, geographical structure, identification of medicinal plants and classify them in order to exploit the sustainable development planning is considered rural.
    Keywords: Sustainable Development, Herb, ecological diversity, Development Indicators
  • Nasrollah Fallhtabar * Pages 29-38
    An important measure of sustainable development in economic, social and cultural rights, with special attention to cities and urban settlements. Uninterrupted and continuous and dynamic process of urbanization in Iran, along with the globalization of the route. This is one of the threads value in the field of urban development in the city is globalization. Control the development of human settlements, hard work and intensity that is considered as planners. Many of those living in informal settlements, shanty towns, slums are some things that are unfortunate to have hidden in them and a lot of poor people around the world, and this is evident in the globalization process and sometimes their problems also emerge. In this regard, Iran's population of 18,954,704 people in 1335, the number of urban population accounted for 5,953,563 people have it and have been living in the city with 201 points in 1390 and 55 years later, the population increased to 75,149,669 people The number 53646661 urban population accounted for whom the city was placed in 1140 points. Therefore, in this period of 47693098 people, the urban population of the city increased and the number has increased 941 points. On the other hand, the next most populous countries in the world, Iran is ranked 17th in terms of rate of urbanization, America 79%, Turkey 76% and of 70 per cent. The statistics of this is, that in the globalization of line with the rest of the world is moving forward in the field of sustainable development. It is obvious that the lack of resources, lack of staff, poor management and corruption on the other hand, poverty, adversity different social and economic factors that can be statesmen and government in providing services to the public, is limited. But as in the past can not be simply passed along these problems, but also with hope for the future, with proper planning and management, to do what is necessary in terms of easier access to adequate housing, infrastructure and basic needs, see The initial appropriate services, eliminating the obvious inequalities between the rich and the weak and the poor, with the goal of human perfection, the way towards sustainable development in the field of globalization paved part of it will be discussed in this article .
    Keywords: urban, settlements, cities, Globalization, inequality, sustainable development
  • Kiuomars Yazdanpanah Dero *, Mosayeb Qarebeigi, Gholamreza Niyasari Pages 39-50
    Spatial Planning is a comprehensive and methodological totality from the composition of management capacities and comprehensive geographical indicators. This combined knowledge, deals with, organizing space, developed for the purpose, homogeneous and heterogeneous distribution of development in all areas and land areas and support sustainable development. Thus, identification and characterization of the spatial distribution of discrimination and injustice in the way that knowledge is possible. This study aims to examine how such a distributed development is conducted in the province. Among the indicators of development, infrastructure and health facilities opted to investigate the distribution and development of Hormozgan province-level city (14 elected city) is compared. The methodology of this study is descriptive-analytical and using of multi-criteria decision making (MCDM) techniques like combined methods of TOPSIS, AHP and Cluster Analysis. The results showed that there is a level of deprivation in the province in terms of health status indicators, and spatial distribution, so that the city of Shiraz, as the political center of the province, is developed most, city of geography of organization, is a relatively large difference between the development index and other cities.
    Keywords: Spatial Planning, sustainable development, Hormozgan province, Multi Criteria Decision Making
  • Afshin Mottaghi * Pages 51-65
    Historical hostility of India and Pakistan on Kashmir and the competitiveness of the two countries in the region have affected the security environment in South Asia. As a result, the two countries seek friends and allies in the region and outside the region, which in turn leads to the formation of a bipolar balance of forces in South Asia. However, the initiative of Pakistan in the area of ​​India and Pakistan from India has been successful in recruiting area. At the regional level the most important strategic ally India, Vietnam, Pakistan's most important strategic ally, China. Accordingly, this study sought to answer the question of the basis of India-Vietnam relations. So, it can be said India-based equations common in South Asia, has opposition to the China and Pakistan, and the Pakistan-based equations are so common, too, is against India. This is evident in the political equations security in South Asia.
    Keywords: Political-Security Sequences, South Asia, Power Balance, India, Vietnam
  • Seyed Ali Alavi, Alireza Asgari, Mehdi Alian *, Amirreza Khavarian Pages 67-86
    Nowadays public participation can be a turning point in the course in which the cooperation of the process of planning, decision making and future planning of the city and in these spheres, people are extremely important. The present study aims to evaluate the participation of citizens in the city of Bijar, deals with the various aspects of public participation. The amount of citizen participation in Bijar city are calculated in the seven Indexes including Executive- Finance- Intellectual participation, executive-intellectual participation, financial- intellectual participation, financial- Executive participation, intellectual participation, executive participation and financial participation, and then the City Neighborhood has been ranked. Present research is applied - development that has been done with descriptive - analytic method. The data collected is obtained through 573 questionnaires in Bijar city. Then final weight calculated using fuzzy logic and a Neighborhoods of City ranked with VIKOR method. The results show that Farahi neighborhood with R = 0.220, S = 0.828 and Q = 1 has highest participation rate and Almasieh neighborhood with R = 0.093, S = 0.264 and Q = .001 has the lowest participation level of indicators. If we examine the spatial distribution of city neighborhood, status is determined that a higher rating is in the central neighborhoods, as the central neighborhoods, including neighborhoods Farahi, Mahdiyeh Bolvar, Qaleh Halvaei, Qaleh Takht, Yarmjeh of citizen participation is rated higher than other neighborhoods.
    Keywords: Public Participation, Urban management, Fuzzy Logic, VIKOR, Bijar City
  • Mehdi Momeni, Mehri Azani *, Raziyeh Qalandari Pages 87-107
    Today, with the growing problems of urban education faces many applications.And it seems that most of these problems, deficiencies and failures capita educational spaces and spatial distribution of these users is poor. The criteria for determining the optimal location for each urban land is necessary and appropriate. Therefore, it is important to establish educational use.The purpose of this research is to achieve optimum efficiency and performance spaces, teaching them to function optimally, to analyze the distribution of these centers deals. This method is based on objective, based on the nature of the application and a description - analytical that is based on population data collected were analyzed using standard analytical optimal positioning depicted in GIS are. The results of this study can be inferred that a suitable site for the construction of schools in the city not to pay. And the use of standard privacy, including green spaces, religious centers, cultural, sporting and ... It has been observed that the issue has been discussed extensively.
    Keywords: Distribution_Educational environment_Land – GIS- City Eghlid
  • Omid Mobaraki *, Omid Zeinalpour, Mehdi Abdollahzade Pages 109-122
    Nowadays cities spaces have become with social conflicts location, and access with many facilities, has replacement social- economical segregation to ethnic racial segregation. Therefore discussion of spatial inequalities in cities and necessary of establishment of social Justice in enjoyment of all citizens for public services have become with one serious discussion for urban planners and management. The purpose of this research is analysis how spatial distribution public services in Rasht city areas and relationship with population distribution in this areas on the basic justice social. Research method is descriptive- analytical. The model topsis and cluster analysis for ranking of areas and spearman rank method for comparison population rank with services rank is used. The results of the research show that access of areas with urban services is not equal, and areas population low in compared with areas population full have access more services, that this show high negative correlation between population and services distribution in between areas is. Therefore in field of public services distribution in Rasht city not observe access justice. So attention with this problem for solution of Rasht city problems and providing of fields urban sustainable development in this city is necessary.
    Keywords: social Justice, inequality, city areas, public services, city Rasht
  • Abdolreza Farajirad, Rahim Sarvar, Mohsen Rostami * Pages 123-136
    Context and
    Objective
    After Arabic zone evolution, Saudi Arabia is highly concerned about the increased role of Iran in Lebanon, Palestine, Yemen, Syria and especially in Iraq. Past evolutions in Middle East that increases the Islamic Republic of Iran and Shiah influence, bothers Saudi king and has affected the relations between these two important countries of the zone so much.
    Method
    The research method here, is considered applicable. But from aspect of essence and method is, scaling, expertise, Delphi and is helped by Tyda. Also in this research, due to presence of well-known experts, it is tried to ask all of the qualified persons.
    Results
    The results of the research that is concluded by elite question from the statistical group demonstrates that Bahrain evolutions and conflicts between Iran and Saudi Arabia, Yemen evolutions and objections between Iran and Saudi Arabia, ongoing quarrel between 2 countries, continuous competition of Iran and Saudi Arabia at east Mediterranean, signalizing military threats, the regional evolutions effects on Saudi Arabia, assimilating regional power of Saudi Arabia, being condemned due to interfering the midland matters of the opposite country are considered as the most effective and important variants of the foreign relations between Iran and Saudi Arabia in probable scenarios of the next ten years.
    Conclusion
    In this research, that is differently engaged the subject than the others, it is tried to represent the probable scenarios of the two countries relations by defining the important and effective variants.
    Keywords: probable scenarios, perspective, geopolitical evolutions, Arabic zone
  • Hossein Mojtaba Zadeh Khanghahi, Zivar Azadi * Pages 137-149
    The highest aim of development and urban management, improve the quality of life and happiness is citizens; however, the quality of life is multi-dimensional and conceptual aspects of the different. Quality of life is a subjective concept based on the values and desires of the individual in relation to the amount of life satisfaction is considered. Objective indicators to concrete areas of urban life are palpable and relevant and are defined in different dimensions. In this way the relationship between the research effort, the amount of the effect of urban investment management function (the municipality), look to the quality of life of citizens studied. Descriptive research analytical methods for field data collection methods (surveys) and Residents of the area were discussion. For analysis of the assumptions of the test, such as asprman and Friedman has been used. Results show between urban management variables and the quality of life of citizens, there is a positive correlation coefficient with 0.599. Urban management indicators to rank test of Friedman has been used. The results showed significant differences between the urban management indicators and urban services 2.51 than other indicators are located on the higher rank. Finally, such as work way; gather trash, duly considering the layout of urban furniture, improvement and modernization of asphalt, fitting the passages for the disabled, etc. in the proposed study area.
    Keywords: urban management, Quality of life, Concyete, Mental aspect, Tehran, 7area