فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بخشعلی قنبری صفحات 9-30
    درباره احوال عرفانی در مغرب زمین آثار زیادی به نگارش درآمده که برخی از آنها به فارسی نیز برگردان شده اند. در مجموعه این نظرها با سه دسته نظریه مواجه ایم: ساخت گرایی، حکمت خالده و نظریه تلفیقی. در این میان برخی بر این باورند که در این احوال معرفتی غیرالتفاتی هم حاصل می شود اما تاکنون چنین نظریه پردازی معطوف به متون دینی به ویژه نهج البلاغه صورت نگرفته، ازاین رو مقاله حاضر درصدد بررسی وضعیت احوال/ تجارب دینی/ عرفانی در کتاب یادشده است و چگونگی ماهیت این احوال در نهج البلاغه و نسبت آن با نگرش های حکمت خالده و ساخت گرایی به عرفان است. نتایج این جستار نشانگر آن است که در نهج البلاغه اصناف متنوعی از احوال/ تجارب دینی/ عرفانی وجود دارد. آن دسته از این احوال که به موجودات عینی ربط دارند با نظریه حکمت خالده انطباق دارند، ولی آن دسته از این احوال که بیان کننده احوال نفسانی تجربه گر هستند یا بیشتر جنبه معرفت شناختی دارند با نظریه ساخت گرایی قابل ارزیابی اند. با وجود این نظریه نهج البلاغه تاییدکننده کثرت گرایی نیست هرچند که از کثرت احوال سخن گفته است. این تجارب گاهی معطوف به موضوعی است؛ یعنی از حیث التفاتی برخوردارند و گاهی نیز به وجود خدا بازگشت دارند و احوال ناظر به شهود خداوند است که در این صورت فاقد حیث التفاتی شمرده می شوند.
    کلیدواژگان: عرفان در نهج البلاغه، احوال عرفانی، نظریه حکمت خالده، نظریه ساخت گرایی
  • محمدرضا صمدی فروشانی*، یارعلی کرد فیروزجایی صفحات 31-52
    توجه به اخلاق در عرصه های مختلف زندگی رو به افزایش است. ریشه یابی و درمان اختلال های اخلاقی ازجمله الزامات این عصر است و بدون شک یکی از علل رفتارهای انسان در حوزه معرفتی او نهفته است که نشان از پیوند انکار ناپذیر معرفت و عمل دارد. آنچه در این مقاله دنبال می شود، تاثیر اندیشه ها و معارف حکمی به عالم در رفتار انسان است. پس از ارائه تعریف دقیقی از معرفت حکمی، اثرگذاری معارف حکمی بر اصلاح اخلاق عملی اثبات شده و سپس مصادیق مختلف معرفت حکمی از نهج البلاغه استخراج گردیده و به ثمرات اصلاحی که حضرت علی(ع) از آنها در عرصه رفتار نتیجه گیری نموده، پرداخته شده است. هدف این نوشتار بررسی و اثبات تاثیر سازنده معارف نظری در عرصه رفتار است. ازجمله نتایج این نوشتار آن است که انسان جهت اصلاح اخلاق خود در کنار دیگر عوامل سازنده، نیازمند نظام فکری و نظری دقیق مبتنی بر دلائل برهانی، در مورد ابتدا و انتهای هستی و انسان است و بدون آن رسیدن به زیست اخلاقی مشکل است.
    کلیدواژگان: معارف نظری نهج البلاغه، معرفت حکمی، اخلاق عملی، معارف توحیدی
  • حمزه علی بهرامی*، سمیه مهدیه صفحات 53-80
    اقتصاد مقاومتی آرمان ملی و شعاری فراگیر است که نخستین بار توسط مقام معظم رهبری مطرح گردید. با توجه به وجود فشار اقتصادی و اعمال تحریم بر کشور، زمان آن فرارسیده که این آرمان از مرحله شعار بیرون رفته و جامه اقدام و عمل به تن کند. اجرایی شدن این آرمان نیازمند همکاری «همه افراد جامعه است. ارائه راهکارهای عملی و اجرایی در این راستا، کمک مناسبی برای محقق شدن این شعار ملی است. یکی از مهم ترین و کاربردی ترین راهکارها شناخت وظایف دولت در جهت تحقق این آرمان است. در این مقاله وظایف عملی دولت از دیدگاه امیرمومنان(ع) در نهج البلاغه برشمرده می شود. از بررسی مجموع خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه می توان این گونه استنباط نمود که مهم ترین وظایف عملی دولت شامل: اجرای عدالت اقتصادی، حمایت از فعالان اقتصادی، ایجاد امنیت اقتصادی، ایجاد رفاه معیشتی و اقتصادی برای عموم مردم و بازیابی جایگاه زهد در ساختار اقتصاد است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، سیاست های اقتصادی، رفاه معیشتی، مدیریت علوی
  • رضا حاجیان حسین آبادی*، مصطفی دلشاد تهرانی، محمدرضا امینی حاجی آبادی صفحات 81-102
    فساد، تبعیض، نابرابری محصول نامیمون عدم شفافیت و عدم دسترسی آزاد مردم به اطلاعات است. حکومت بدون توجه به اصل شفافیت و دسترسی آزاد مردم به اطلاعات نمی تواند به عدالت اقتصادی و نتایج آن دست یابد. شفافیت و دسترسی آزاد به اطلاعات، معیار و سازوکاری مناسب و زمینه ساز برای تحقق عدالت اقتصادی است. سلامت روابط و مناسبات اقتصادی، پیشرفت اقتصادی، دستیابی به اهداف اقتصادی مبتنی بر عدالت ، در گرو شفافیت روابط اقتصادی است. برای تحقق عدالت اقتصادی، رفاه و تامین اجتماعی زمینه ها و بسترهایی وجود دارد، ازجمله: حذف دیوانسالاری، وضع قوانین متقن و ضمانت اجرایی آن، قانون گرایی، پرهیز از انحصارطلبی، وجود فضای نقد در جامعه، صداقت بیان، پاسخگویی و گزارش دهی مسئولان، نفی احتجاب مسئولان؛ این مقاله در تلاش است با رویکرد نوین، این زمینه ها و بسترها را از دیدگاه امام علی (ع) از منابع روایی و تاریخی، به ویژه نهج البلاغه مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که ایجاد شفافیت و دسترسی مردم به اطلاعات از طرف حکومت ، شرط اساسی اصلاح نظام اقتصادی و تحقق عدالت اقتصادی است. هراندازه شفافیت بیشتر و بهتر شود، گستره عدالت بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعات، عدالت اقتصادی، حکومت علوی
  • محمدتقی گل محمدی * صفحات 103-122
    حکومت کوتاه امام علی(ع) دستاوردهای علمی و عملی فراوانی را برای اداره جوامع و برخورد با اقشار، اصناف و گروه های مختلف مذهبی و عقیدتی به ارمغان آورده است. این مقاله در صدد است تا سبک و سیره امام علی(ع) با اقلیت های مذهبی را به عنوان یک نظام وظیفه گرا، متکی بر عقل و تکیه بر شرع بررسی نماید. بررسی زوایای زندگی امام علی(ع) و سخنان ایشان، نشان می دهد اصول و مبنای رفتاری آن حضرت با غیرمسلمانان، بر اساس هدایت، صلح و دوستی، حفظ عزت مسلمین و بر پایه قوانین اسلامی است. بنابر مبنای امام(ع) اقلیت ها باید در حوزه تعاملات اجتماعی به قوانین جامعه اسلامی پایبند باشند و به فکر هیچ گونه تحرک و تسلطی بر مسلمانان نباشند تا بتوانند آزادانه در سرزمین های اسلامی زندگی کنند، مسلمانان نیز باید بنابر قوانین اسلامی با آنان معاشرت و دادوستد داشته باشند، همچنان که حکومت اسلامی نیز وظیفه دارد امنیت آنان را حفظ و به وظایف خود در قبال آنان عمل کند. سبک زندگی و نوع گفتار آن حضرت به خوبی نشانگر عزتمندی مسلمانان همراه با عدالت و عزت مداری در برابر غیرمسلمان است، چنانکه آن حضرت در نامه 53 می فرماید: «إما اخ لک فی الدین او نظیر لک فی الخلق».
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق اقلیت ها، تعامل با اقلیت ها، حکومت علوی
  • لیلا وثیقی، مهرناز گلی *، ولی الله حسومی صفحات 123-144
    ازجمله خطبه های بلیغ و فصیح امام علی(ع) در نهج البلاغه، خطبه 28 معروف به خطبه جهاد است. این خطبه تاکنون از ابعاد مختلف مورد بررسی پژوهشگران قرار گرفته است. با توجه به اینکه این خطبه با هدف واداشتن مردم به جهاد در راه خدا ایراد شده است، یکی از ابعاد مورد توجه در آن، عناصری است که حضرت در راستای ایجاد شور در مردم برای ترغیب آنها به شرکت در جهاد به کار برده است. کیفیت حرکت آفرینی و ترغیب مردم به جهادگری در کلام امام(ع) و چگونگی استفاده ایشان از ابزارهای مناسب، اقتضا می کند که ابعاد شورانگیزی در کلام امام علی(ع) مورد بررسی قرار گیرد. نوشتار حاضر با هدف بررسی این بعد از کلام حضرت، تلاش می کند اصول و موازین شورانگیزی و کیفیت کاربرد آن ها را در خطبه، مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. برآیند پژوهش حاضر نشان می دهد که شورانگیزی در خطبه جهاد، به کمک ابزارهای حسی و استفاده از ظرفیت های ادبی متن، انجام شده که البته این شور، هم زمان با شعور نیز همراه است.
    کلیدواژگان: خطبه 28، خطبه جهاد، ابعاد شورانگیزی
  • محمد علی پرهیزگار *، رحمان عشریه صفحات 145-171
    پس از رحلت پیامبراکرم(ص) هدایت جامعه از مسیر اصلی خویش خارج شد و زمامدارانی یکی پس از دیگری زمام حکومت را با شیوه های مختلف در دست گرفتند. مردم در سال 35ق در برابر زمامدار وقت به علت نابسامانی های مختلف شورش نمودند. شورش بر عثمان و در نتیجه قتل وی ازجمله مناقشه های نامبارک پس از رحلت پیامبر خاتم(ص) است که بر اثر خودکامگی عثمان، نارضایتی مردم، بی تابی مخالفان و فتنه گری فرصت طلبان رخ داد. امیرمومنان(ع) در این مناقشه به میانجی گری میان عثمان و شورش کنندگان پرداخت، اما بدعهدی های عثمان و شتاب مخالفان و فتنه افروزی فتنه گران سبب قتل وی گردید. مردم به خلاف روش های انتخاب زمامداران پیشین، خود سراسیمه به سوی علی(ع) شتافتد و زمام حکومت را به دست ایشان سپاردند. نااهلان با انتساب قتل عثمان به امام علی(ع) شورش بزرگی را تدارک دیدند. این مقاله در صدد است تا به چرایی برجستگی این قتل و انتساب آن به حضرت علی(ع) پاسخ دهد. نتایج به دست آمده از این تحقیق بیانگر آن است که فرار از مجازات، ریاست طلبی، عدالت گریزی و کینه ورزی برخی شورشیان و فتنه گران سبب برجستگی این قتل و انتساب آن به امیر مومنان(ع) شده است.
    کلیدواژگان: چرایی قتل عثمان، برجستگی قتل عثمان، انتساب قتل به امام علی(ع)
|
  • Bakhshali Ghanbari Pages 9-30
    Many mystical works have been published in the West, some of which have also been returned to Farsi. In the set of these ideas, one meet three types of theory: constructivism, evelasting wisdom, and compilation theory. Some believe that in these states some awareless states may be found also, but so far no such theorizing has focused on religious texts, especially on Nahj al-Balaghah. Therefore, the present paper seeks to study the conditions of ahwal, religious/mystical experiences, and their how and what in the book mentioned and their relations to mstical attitudes of wisdom and structuralism. The findings indicate that there are a variety of such experiences in Nahj ul-Balagh containble in objective ones and mental ones. The objective experieces are in harmony with the everlasting wisdom and the mental with constructivism or are of more epystemological nature. However, Nahj al-Balaghah's theory does not confirm pluralism, though it has spoken of the plurality of ahwal. These experiences are sometimes focused on a subject, that is, they are intentional, and sometimes they return to the presence of God founded through human intuition and, therefore, being not intentional.
    Keywords: Mysticism in Nahj al-Balaghah, Mystical Situations, Khaledeh Theory of Wisdom, Constructivist Theory
  • Mohammad Reza Samadi Froushani *, Yar Ali Kord Firoozjaee Pages 31-52
    Noticing ethics in various areas of life is increasingly in progression. Explanatory studies of and improving ethical disordersis counted among the requirements of this age and, undoubtedly, one cause of human deeds lies in one`s knowledge, the fact leading us to inseparability of ethics and human knowledge. In this paper, it is intende to explain the how of one`s mind affects his/her deeds. After presenting a precise definition of wisdom, its effect on and its way of improving practical ethics has been proved and, then, various instances of wisdom have been extracted from Nahj al-Balaghah and some of its effects clearly visible in deed have been referred to. The purpose of this article is to investigate and demonstrate the constructive effect of theoretical education in the field of behavior. One of the results of this article is that human beings, in addition to other constructive factors, need to have a precise theoretical and intellectual system based on rational reasons about the beginning and the end of the universe and the human being without which it is difficult to achieve ethics.
    Keywords: Theoretical Education of Nahj al-Balaghah, Knowledge of Judgment, Practical Ethics, Monotheistic Education
  • Hamze Alii Bahrami *, Somayeh Mahdieh Pages 53-80
    Noticing ethics in various areas of life is increasingly in progression. Explanatory studies of and improving ethical disordersis counted among the requirements of this age and, undoubtedly, one cause of human deeds lies in one`s knowledge, the fact leading us to inseparability of ethics and human knowledge. In this paper, it is intende to explain the how of one`s mind affects his/her deeds. After presenting a precise definition of wisdom, its effect on and its way of improving practical ethics has been proved and, then, various instances of wisdom have been extracted from Nahj al-Balaghah and some of its effects clearly visible in deed have been referred to. The purpose of this article is to investigate and demonstrate the constructive effect of theoretical education in the field of behavior. One of the results of this article is that human beings, in addition to other constructive factors, need to have a precise theoretical and intellectual system based on rational reasons about the beginning and the end of the universe and the human being without which it is difficult to achieve ethics.
    Keywords: Theoretical Education of Nahj al-Balaghah, Knowledge of Judgment, Practical Ethics, Monotheistic Education
  • Reza Hosein Abadi *, Mostafa Delashd Tehrani, Mohammad Reza Aminihajiabadi Pages 81-102
    Corruption, discrimination, inequality are the product of the immodest lack of transparency and lack of public access to information. Regardless of the principle of transparency and people`s free access to information, the government cannot achieve economic justice and its results. Transparency and open access to information, criteria and mechanisms are the appropriate and prerequisites for the realization of economic justice. The health of economic relations, economic progress, and achieving economic goals based on justice depends on the transparency of economic relations. There are grounds and spaces for realizing economic justice, welfare and social security, including: removal of the bureaucracy, establishment of solid law and its enforcement, legislativeism, avoidance of monopoly, existence of a climate of critique in society, honesty, officials` accountability and responsability. This paper tries to examine and analyze these areas and the context from the viewpoint of Imam Ali (A) as mentioned in traditional and historical sources, in particular, in Nahj al-Balaghah. The results of the research show that transparency and people`s free access to information is a fundamental condition for any reform of economic system to establish justice. Any more transparency and better, the greater the scope of justice.
    Keywords: Transparency of Information, Economic Justice, Alawi Rule
  • Mohammad Taghi Golmohammadi * Pages 103-122
    Imam Ali's short rule has brought many scientific and practical achievements useable in managing communities and dealing with different sects, guilds, and religious groups. This paper seeks to study the style and manner used by Imam Ali (A), as a ruler in a function-based, wise and religious system, with regard to religious minorities. As is clear by Imam Ali's aspects of life and words, his principles and rules of behavior with non-Muslims are based on guidance, peace and friendship, preservation of the dignity of Muslims in accordance with Islamic law. According to Imam`s bases, religious minorities must adhere to the laws of the Islamic society in the field of social interactions and have not any thought of domination over Muslims; such being the case, they can live freely in Islamic lands, and Muslims should also interact them according to Islamic law. As it is necessary for Islamic government also to provide their security and perform its duties toward them. Imam`s lifestyle and speech clearly reflect Islamic Government`s honour, power and glory along with justice tward non-Muslims, the fact referred to by Imam in the letter 53: imma akhu l-laka fi d-din aw naziru l-laka fi l-khalq.
    Keywords: Human rights, Minority Rights, Interactions with Minorities, Alawi Government
  • Leyla Vasighi, Mehrnaz Goli *, Valiulah Hasoomi Pages 123-144
    Among Imam Ali`s eloquent sermons in Nahj al-Balaghah, the 28th sermon is known as that of jihad. This sermon has been studied by scholars from different dimensions. Considering the sermon as being aimed at persuading the people to jihad in the way of God, one of its considerable aspects lies in the elements used by the Prophet to encourage and persuade people to jihad. As is clear by the words of Imam (A), The quality of creating movement, persuading the people to Jihad and the way of using proper arms require that the dimensions of persuasion as described in his words be examined. The present paper, intending to examine this dimension in the Imam words, seeks to analyze and study the principles and standards of persuasion and their application in the sermon. The results of this research show that the exciting state of the sermon has been carried out with the help of sensory instruments and the use of literary capacities of the text, which, of course, is also accompanied by consciousness.
    Keywords: Sermon 28, Sermon of Jihad, Exciting Dimensions
  • Mohammad Ali Parhizgar *, Rahman Oshryeh Pages 145-171
    Following the demise of the Prophet Muhammad (S), the leadership of the community deviated from its original way, and some ruled the Muslim community in different ways. In the 35th century, people rebelled against the ruler of the time due to various disorders. The rebellion against Uthman and his murder, known as one illegal measure following the death of the Prophet, took place due to Uthman`s tyranny, public dissatisfaction and impatiance, and opportunists`s roals. Amir-e Muminnan (A) sought to solve the problem and establiash a peaceful space by acting as the mediation between Uthman and the insurgents, but Uthman's breaking promise, lack of patience in his opponents and ill-intendedly meatures of the opportunists led to his murder. Unlike the methods of choosing the previous rulers, the people rushed to Ali (A) and decided him as the ruler. Yet, those of ill heart, attributing Uthman`s murder to Imam Ali (A), caused a big rebilion. This article seeks to describe the why of this false attribution and its artificial magnification. As explained in the paper, escaping from justice and punishment, seeking power and having grudge against Imam Ali (A) may be known as the causes of the event.
    Keywords: The Why of Uthman's Murder, the Prominence of Uthman's Murder, Attributing Uthman's Murder to Imam Ali (A)