فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، بهار 1397)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • محمد اکوان صفحه 7
    مسئله پیدایش و تکوین جهان یکی از مسائل مهم و پرسش برانگیز، با پیشینه تاریخی پرماجرا، پیوسته توجه، اشتیاق و کنجکاوی انسان را در بازه زمانی بسیار کهن تا به امروز، به خود معطوف داشته است. این مسئله در چهار حوزه معرفتی، یعنی جهان نگری مبتنی بر اسطوره شناختی، نگرش جهان شناختی فلسفی، جهان بینی ادیان توحیدی و کی هان شناختی علمی موضوع واکاوی و پژوهش بوده و هست. هریک از حوزه های مذکور طبق مبادی و روش شناختی مختص خود، به پیدایش جهان و پدیده های آن پرداخته و پایه های نظام جهان شناختی خود را عرضه نموده اند. در این پژوهش، فرایند تکوین جهان و پدیده های طبیعی، در نگرش جهان شناختی فلسفی فیلسوفان ایونیا، یعنی تالس، آناکسیمندر و آناکسیمنس واکاوی میشود. در این واکاوی، نخست، مبادی چگونگی عبور از اندیشه اسطوره شناختی به نگرش فلسفی در خصوص مسئله تکوین بررسی می شود که عبارت است از : الف) سیر تاریخی تبدیل نگرش تئوگونی به کوسموگونی؛ ب) چگونگی تبدیل تبیینگرهای شخصی به تبیینگرهای غیرشخصی؛ ج) عبور از جزئی نگری اسطوره شناختی و شکلگیری مفاهیم کلی فلسفی و آنگاه به مقایسه شیوه و دیدگاه روش شناختی آنها پرداخته خواهد شد. تالس و آناکسیمنس، هردو، تکوین و پیدایش را با روش «تبدیل و تحول» ماده اولیه «آب» و «هوا» و آناکسیمندر با شیوه «جداشدگی» اشیاء از اصل نخستین «آپایرون»، تعلیل و تبیین کرده اند. تالس و آناکسیمنس همه موجودات و اشیاء را کیفیات ماده اولیه میدانند، درصورتی که آناکسیمندر به کیفیات، وجود عینی میبخشد و آنها را جزء موجودات واقعی قلمداد میکند. در پایان به این پرسشها پاسخ داده می شود که از دیدگاه فیلسوفان مکتب ایونیا، ساختار و ماهیت جهان و پدیده های طبیعی، چگونه شکل میگیرند؟ موجودات و اشیاء چگونه بوجود می آیند و از بین میروند؟ آیا در پس همه تغییر و تحولات و تبدیل عناصر مادی به یکدیگر و جداشدگی اشیاء، اصل واحد و عقل مدبری به نام عامل الهی وجود داشته است؟
    کلیدواژگان: تکوین، جداشدگی، تبدیل و تحول، تبیینگر شخصی، تبیینگر غیرشخصی، مفاهیم کلی، تالس، آناکسیمندر، آناکسیمنس
  • حوریه شجاعی باغینی، عین الله خادمی صفحه 33
    در نوشتار حاضر اصالت قاعده امکان اشرف بمثابه قاعده یی اشراقی بررسی میگردد. برغم قول مشهور درباره این قاعده مبنی بر ریشه یی یونانی داشتن، مدعای این نوشتار آن است که قاعده از لوازم مکتب اشراق است و مشائی دانستن آن با اصول مشائیان سازگاری ندارد. این مدعا از دو جهت به اثبات خواهد رسید؛ جهت اول، بیان شواهدی از آثار خود شیخ اشراق و شارحان مکتبش و اینکه چگونه نحوه بیان شارحان موجب چنین تصوری شده که این قاعده سابقه یی قبل از مکتب اشراق دارد. جهت دوم بررسی لوازم مکتب اشراق است و اینکه شیخ اشراق از این قاعده در اثبات اصول فکری مکتبش بهره برده، حال آنکه این مسائل از نظر مکتب مشاء مردود است. بنابرین جستجوی پیشینه یی قبل از سهروردی برای این قاعده خطاست.
    کلیدواژگان: امکان اشرف، مبانی اشراقی، مبانی مشائی، سهروردی
  • عبدالرزاق حسامی فر صفحه 61
    شک و یقین دو حالت نفسانیند که در فرایند شناخت انسانی، معرفت ظنی و معرفت یقینی را شکل میدهند. معرفت ظنی بیشتر در قلمرو علوم تجربی و معرفت یقینی بیشتر در قلمرو برخی از علوم غیرتجربی همانند فلسفه، منطق، ریاضیات و عرفان حاصل میشود. در تاریخ فلسفه، فیلسوفان اغلب بدنبال معرفت یقینی بوده و نیل به حقیقت را ممکن میدانستند. اما در برابر آنها، شکاکان حصول چنین معرفتی را ناممکن میدانستند و قائل به هیچ حقیقتی نبودند. رویارویی این دو گروه همواره بخشی از تاریخ فلسفه را تشکیل داده است. این مواجهه در فلسفه معاصر و در پی بحثهایی که در معرفت شناسی جدید مطرح شده، هم در فلسفه اسلامی و هم در فلسفه غرب، جان تازه یی گرفته است. از یکسو فیلسوفان معاصر مسلمان کوشیده اند با نفی دیدگاه شکاکان از مبانی معرفت شناختی قوی فلسفه اسلامی دفاع کنند. آنها در معرفت شناسی قائل به واقعگرایی شدند و تفسیر مبتنی بر اید ئالیسم ذهنی را از شناخت رد کردند. از سوی دیگر، دست کم برخی از فیلسوفان معاصر غرب کوشیده اند با در میان آوردن دیدگاه های جدید، پاسخهایی به شبهات شکاکان بدهند. در این پژوهش میکوشیم در مطالعه یی تطبیقی تلاش گروهی از فیلسوفان دو طرف را ارزیابی کنیم و البته درنهایت نتیجه خواهیم گرفت که پاسخ فیلسوفان اسلامی هم در گذشته و هم در دوره معاصر از پایه و اساس استوارتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: شک، یقین، شناخت، معرفت شناسی، صدق
  • قاسم پورحسن، مهرداد احمدی صفحه 81
    هایدگر باور داشت که مفهوم پردازی متافیزیکی از نسبت اینهمانی و تفاوت نااصیل است و معتقد بود بنیاد این فراموشی در این واقعیت است که متافیزیک «تفاوت بماهو»، بمثابه گشودگی ناب را فراموشی کرده است. در نظر وی یونانیان تصویر روشنتری از نسبت تفاوت و اینهمانی داشتند. او در تفسیر گفته های آناکسیماندروس نشان میدهد که در عین اینکه آناکسیماندروس به هستندگان بمثابه یک کل می اندیشید اما تفاوت هستندگان را از میان نمیبرد. برابر تفسیر هایدگر، آناکسیماندروس با شناساندن آپیرون و زمان همچون دو عامل بنیادین توانسته بود تا به مواجهه آغازینتری با نسبت اینهمانی و تفاوت دست یابد. هایدگر این نسبت را «بهره مندی» مینامد و معتقد است همین مفهوم بهره مندی میتواند ما را به تفاوت بنیادی رهنمون سازد، چرا که برخلاف نظریه های متافیزیکی بسته به عاملی بیرونی نیست که همبستگی درگرو آن باشد، بلکه به خود هستی هستندگان بستگی دارد. آپیرون و زمان فضای نابی را میگشایند که در گشودگی آن فضا، هستندگان نهادشان را یافته و در عین حال چنان به هم وابسته میشوند که از این تعلق دوجانبه، کل برساخته شود.
    کلیدواژگان: هایدگر، آناکسیماندروس، تفاوت، اینهمانی، بهره مندی
  • میثم دادخواه، علی نقی باقرشاهی صفحه 101
    افلاطون در محاوره جمهوری پس از بخشهایی که به تقبیح شعر و شاعران آتنی میپردازد، در کتاب دهم از همین محاوره به اخراج آنان از اتوپیای خویش حکم میدهد، اما در عین حال، آثار خود او سرشار از مفاهیم شاعرانه بوده و همچنین آنجا که از شاعران صحبت میکند کلامش سرشار از احترام و تردید است. ازاینرو در این نوشتار بدنبال آن هستیم تا بیابیم در پس این سرشت پارادوکسیکال چه حقیقتی نهفته است و چگونه میتوان تبیینی از این رویکرد افلاطون نسبت به شاعران ارائه داد و اساسا آیا آنچه مورد نکوهش افلاطون است کاربرد شاعران آتنی از شعر است یا ذات خود شعر مورد انتقاد اوست و یا اینکه باید پاسخ را در جای دیگری جستجو کرد و مشکل را در مخاطبان شعر دید؟ در نظر نگارندگان نوشتار حاضر، اگر بپذیریم یکی از مولفه های مهم سنت شعری در آتن، قائل شدن وجهی از معرفت برای شعری است که روح غالب آن سنت اساطیری باقی مانده از پیشینیان و تعالیم سوفسطائیان است و همچنین در نظر بگیریم که فراتر از مباحث هستی شناسانه و معرفت شناسانه، اساسا مسئله اول افلاطون سیاست و استقرار یک نظام سیاسی بسامان است، به این نتیجه خواهیم رسید که در این اتوپیا، سنت شعری آتن با خصوصیاتی که دارد با آرمان سیاسی افلاطون قابل جمع نیست؛ چرا که اگر پایدیا یا نظام تعلیم و تربیت را برای استقرار اتوپیا ضروری بدانیم، حال اگر این پایدیا بخواهد دیوارهای خود را بر بنیان اسطوره و تعالیم سوفسطائی بمثابه منبع معرفتی بنا کند، تکلیف این آرمانشهر از ابتدا مشخص است. همچنین از وجه معرفت شناسی فلسفه افلاطون نیز میتوان به این مسئله نزدیک شد و از تمایز میان زیبایی زیبایی شناسانه آنطور که امروزه ما از آن صحبت میکنیم و در آثار هنری متجلی است، با زیبایی مثالی مد نظر افلاطون که همان حقیقت است، سخن گفت. در نظر افلاطون زیبایی زیبایی شناختی ذیل زیبایی مثالی است و ازاینرو مقصود وی از واژه «زیبا» فقط شامل ارزشهایی که امروزه آنها را زیبایی شناسی مینامیم نیست، بلکه ارزشهای اخلاقی و معرفتی را هم دربرمیگیرد و ذیل این موضوع زیبایی عام و خاص باید بحث اخراج شاعران از اتوپیا را بازخوانی نمود.
    کلیدواژگان: افلاطون، شعر، شاعران، اتوپیا، پایدیا، زیبایی
  • علی کربلایی پازوکی، فاطمه نجفی پازوکی صفحه 127
    علوم انسانی مدرن که امروزه در مراکز علمی جهان تدریس میشود، زمان شکلگیری آن به دوره تجدد دنیای غرب میرسد؛ دورانی که به جدایی علم و دین و عقل و ایمان معروف است. مبانی نظری این علوم انسانی بلحاظ هستی شناسی به ماده، بلحاظ انسان شناسی به اومانیسم، بلحاظ فرجام شناختی به علمانیت و بلحاظ معرفتی به حس، تجربه، تحقیق پذیری و عقل ابزاری محدود است. باید پرسید که پیشینه و زمینه های معرفتی شکلگیری علوم انسانی مدرن غرب چیست؟ و آسیبهای معرفتی، ارزشی و روانی و معنوی ناشی از آن کدام است؟ این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی با بررسی تاریخی مسئله معرفت در غرب درصدد بازشناسی عوامل معرفتی تاثیرگذار در شکلگیری علوم انسانی دوره تجدد و آسیبهای آن است. محدود کردن علم به ساینتیسم، انسان به اومانیسم و عالم هستی به پدیده های طبیعی و راه کسب معرفت به حس، تجربه، دلیل گرایی و عقل گرایی حداکثری، تفکیک شناختی بین پدیدار و شیء فی نفسه و نادیده انگاشتن حس باطنی و معرفتهای فطری، عقل شهودی و وحی از جمله عوامل مهمی هستند که در شکلگیری علوم انسانی نوین غرب موثرند و سبب پیدایش بحرانهای معرفتی، ارزشی و روانی، فقر معنویت، رشد هیچ انگاری و... در دنیای امروز گردیده است.
    کلیدواژگان: معرفت، غرب، علوم انسانی، تجدد، معنویت، ارزش، فطرت
  • نادیا مفتونی، مرتضی درودی جوان صفحه 147
    این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل محتوا میزان آثار و نشانه های مستقیم و غیرمستقیم پنج امشاسپند را در مجموعه مصنفات شیخ اشراق بررسی میکند. پس از استقراء ویژگی های عمومی و اختصاصی امشاسپندان با رجوع به منابع و متون مزدایی مانند اوستا، بندهش و سایر متون علمی و تحلیلی، به جستجوی این ویژگی ها در آثار سهروردی پرداخته، همه مواردی را که ضمن آنها بصراحت از این امشاسپندان نامی بمیان آمده و نیز تمامی مواردی که ویژگی های عمومی و اختصاصی امشاسپندان را دربردارند استخراج و شمارش کردیم و پس از محاسبه میزان فراوانی و بسامد ویژگی ها و نشانه های هر یک از امشاسپندان به تحلیل محتوایی و مفهومی آنها پرداختیم. بر اثر این پژوهش، نتایج چندی بدست آمد که از آن میان میتوان به مشخص شدن تعداد اشارات مستقیم به امشاسپندان، نظم نسبی فراوانی نشانه ها بر اساس ترتیب امشاسپندان، ذکر امشاسپندان پنجگانه بعنوان عقول عرضیه با نظر به کارکرد رب النوعی آنها، اجتماع قویترین نشانه ها در متون فارسی و در ضمن یاد کرد از قهرمانان اساطیری ایرانی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: امشاسپندان، اردیبهشت، شهریور، اسفند، خرداد، امرداد، شیخ اشراق
|
  • Mohammad Akvan Page 7
    The creation of the world, which is an important and contradictory problem with an eventful historical background, has always attracted the attention of human beings and aroused their enthusiasm and curiosity since ancient periods. This problem has been investigated in four epistemological areas: mythological cosmology, philosophical cosmology, monotheistic worldview, and scientific cosmology. Each of these disciplines has dealt with the creation of the world and its phenomena based on its own principles and methodology and introduced its particular bases of cosmological system. In this study, the process of the creation of the world and natural phenomena has been probed in the philosophical-cosmological view of Ionian philosophers, including Thales, Anaximander, and Anaximenes. In doing so, the author initially examines the principles of the quality of going beyond a mythological view towards a philosophical approach regarding the problem of creation through focusing on the historical trend of the development of theogonic view into a cosmogenic one, the quality of the change of personal explainers into non-personal ones, leaving mythological particularism behind and developing universal philosophical concepts, and then compares their methods and methodological approaches. Thales and Anaximenes have both explained the issue of creation based on the “change and evolution” of the prime matter of “water” and “air”, and Anaximander has done so based on the “separation” of objects from the first principle of apeiron. Thales and Anaximenes consider all existents and objects as the qualities of prime matter, while Anaximander grants an objective existence to qualities and deems them to be among real existents. Toward the end of this paper, the author tries to provide answers to the questions of how the structure and nature of the world and natural phenomena are formed in the view of Ionian philosophers, how existents and objects are created and annihilated, and whether there is a single origin and a prudent intellect called the Divine Element beyond all changes and evolutions, the turning of material elements into each other, and the detachment of objects.
    Keywords: Creation, detachment, change, evolution, personal explainer, non-personal explainer, universal concepts, Thales, Anaximander, Anaximenes
  • Hoorieh Shojaee Baghini, Einollah Khademi Page 33
    The present paper examines the principiality of the principle of the nobler possibility as an Illuminationist principle. Despite the common belief regarding the Greek root of this principle, here the writers claim that it is among the concomitants of the Illuminationist philosophy and is not consistent with Peripatetic ideas and principles. In order to demonstrate their standpoint, they initially provide some proofs from the works of Suhrawari himself and the commentators of his philosophical school and explain how the words of such commentators have led to the idea that this principle has a background prior to the development of Illuminationist philosophy. Second, they examine the concomitants of the Illuminationist school and conclude that Suhrawardi used this principle in order to prove the philosophical principles of his own school, which are not accepted by the Peripatetic school. Hence, it is wrong to seek for a background for this principle in pre-Suhrawardi times.
    Keywords: nobler possibility, Illuminationist principles, Peripatetic principles, Suhrawardi
  • Abdurrazzaq Hesamifar Page 61
    Doubt and certainty are two soulish states which form problematic and certain knowledge in the process of human cognition. Problematic knowledge is mainly obtained in the realm of empirical sciences, while certain knowledge is mostly acquired in the domain of certain non-empirical sciences such as philosophy, logic, mathematics, and gnosis. In the history of philosophy, philosophers often sought certain knowledge and believed that it is possible to attain the truth. In contrast, skeptics undermined the acquisition of such knowledge and did not believe in the existence of any kind of truth. The confrontations of these two groups have always constituted a part of the history of philosophy. Such a confrontation has been revived in contemporary philosophy as a result of the discussions which are made in modern epistemology both in Islamic philosophy and Western philosophy. On the one hand, contemporary Muslim philosophers have tried to defend the strong epistemological principles of Islamic philosophy through negating the views of skeptics. They believe in realism in epistemology and reject any interpretation of knowledge which is based on subjective idealism. On the other hand, at least some contemporary Western philosophers have tried to provide some responses to the questions posed by skeptics by developing a number of new views. In this comparative study, the author has tried to evaluate the attempts of a group of philosophers of each side in this regard. It is eventually concluded that the responses of Islamic philosophers to the posed questions enjoy a stronger basis both in the past and at present.
    Keywords: doubt, certainty, knowledge, epistemology, truth
  • Ghasem Pourhasan Darzi, Mehrdad Ahmadi Page 81
    Heidegger believed that a metaphysical conceptualization of the relationship between identity and difference is not original and maintained that such negligence is rooted in the fact that metaphysics has forgotten “difference as such” as pure unfoldedness. In his view, the Greeks had a clearer image of the above-mentioned relationship. In his interpretation of Anaximander’s view, Heidegger demonstrates that, while viewing all being as a whole, Anaximander does not ignore the differences among them. Based on Heidegger’s interpretation, through introducing apeiron and time as two fundamental elements, Anaximander managed to have an early encounter with the relationship between identity and difference. Heidegger called this relationship “participation” and maintained that this concept can lead one to fundamental difference. This is because, unlike metaphysical theories, it does not depend on external elements, upon which correlation relies; rather, it depends on the being of beings. Apeiron and time open the door to a pure space in the unfoldedness of which beings find their essence and, at the same time, depend so much on each other that the whole is created based on their mutual relation.
    Keywords: Heidegger, Anaximander, difference, identity, participation
  • Meysam Dadkhah, Ali Naqi Baqershahi Page 101
    In his Republic, after denouncing Athenian poetry and poets in certain sections, Plato decrees their deportation from his Utopia in the 10th book of the same work. At the same time, however, Plato’s own works abound in poetic concepts, and wherever he talks about poets, he uses a language which is both hesitant and respectful. Accordingly, this paper is intended to provide some answers to the following questions: which truth underlies such a paradoxical attitude? How could Plato’s approach to poets be explained? What is the main object of Plato’s criticism: Athenian poets’ use of poetry or the essence of poetry itself? Or, should one seek for the response elsewhere and perhaps find the problem in the addressees of poetry? The authors believe that, if one agrees that one of the important elements of poetry in Athens was to believe in an epistemological aspect for sophist teachings, and if one assumes that, beyond ontological and epistemological discussions, Plato’s first problem is basically politics and the establishment of an organized political system, it can be concluded that, in this Utopia, the Athenian poetic tradition and its specific features are not consistent with Plato’s political ideas. The reason is that if one considers paedeia or a system of education to be necessary for the establishment of Utopia, if the intended paedeia is based on mythology and sophists’ teachings as its epistemological origin, it will be doomed to failure from the beginning. Moreover, one can approach this problem from the epistemological aspect of Plato’s philosophy and speak of the distinction between aesthetic beauty, as we know it today and as it is manifest in works of art, and the Ideal beauty or the same truth, as intended by Plato. In his view, the aesthetic view of beauty is a subcategory of Ideal beauty; hence, by the word “beautiful”, he does not merely mean the values that are involved in today’s concept of aesthetics. Rather, he has ethical and epistemological values in mind as well. Therefore, the discussion of the dismissal of poets from Utopia must be revisited under the category of general and particular senses of beauty.
    Keywords: Plato, poetry, poets, Utopia, Paedea, beauty
  • Ali Karbalaei Pazooki, Fatemeh Najafi Pazooki Page 127
    The formation of modern human sciences which are presently taught at the academic centers of the world dates back to the modern period in the West; an era which is known as the period of the separation of science, religion, intellect, and faith from each other. The theoretical principles of this field of knowledge are limited to matter from an ontological standpoint, to anthropology from a humanist standpoint, to secularism from an eschatological standpoint, and to sense perception, experience, verification, and instrumental intellect from an epistemological standpoint. The question is what the contexts and background of the formation of modern human sciences in the West are, and what epistemological, religious, psychological, and spiritual harms they might lead to. Following a descriptive-analytic design and through a historical review of the problem of knowledge in the West, the present study intends to revisit the epistemological factors influencing the formation of the human sciences of the modern period and their disadvantages. Restricting science to scientism; human being to humanism; the world of being to natural phenomena; acquisition of knowledge to sense perception, empiricism, causality, and pure rationalism, as well as focusing on an epistemological distinction between phenomena and things in-themselves, and ignoring inner sense and fitri (intrinsic) knowledge, intuitive intellect and revelation are among the significant factors which play roles in the formation of modern western human sciences. Moreover, they underlie the creation of epistemological, religious, and psychological crises; spiritual poverty; nihilism, and the like in the world today.
    Keywords: knowledge, West, human sciences, modernity, spirituality, value, primordial nature (fitrah)
  • Nadia Maftouni, Morteza Darrudi Jawan Page 147
    Following the method of content analysis, this study explores the extent of the direct and indirect effects and signs of five amesha spenta in the collection of Suhrawardi’s works. In this process, after establishing the general and particular features of amesha spenta based on Zoroastrian sources, such as Avesta and Bandhesh, and other scientific and analytic texts, the authors have searched for them in Suhrawardi’s works. They have extracted and enumerated all the cases in which explicit references have been made to amesha spenta and their general and specific features. After calculating the frequency of the features and signs of each amesha spenta, they have provided a content and conceptual analysis for them. Among the findings of this study are determining the number of explicit references to amesha spenta and the relative order of the frequency of the signs based on the order of amesha spenta, referring to the five-fold amesha spenta as accidental intellects based on their archetypal functions, providing a collection of the strongest signs in Persian texts, and reminiscing about Iranian mythical heroes.
    Keywords: amesha spenta, Ordibehesht, Shahrivar, Esfand, Khordad, Amordad Suhrawardi