فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 112 (تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نامه به سردبیر
  • محمد پرورش مسعود، شکوه ورعی* صفحات 1-5
    مصاحبه یکی از ابزارهای معمول و متداول در بسیاری از پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی است که با گسترش رویکردهای کیفی و تلفیقی در سال های اخیر به طور فزاینده ای بدان توجه شده است. مصاحبه گفتگویی هدفمند و معمولا از قبل طراحی شده درباره موضوعی مشخص است که حداقل دو نفر در آن شرکت دارند. فردی که پرسش های مصاحبه را تدوین و مطرح می کند، مصاحبه گر و فردی که به پرسش ها پاسخ می دهد، مصاحبه شونده است. در پژوهش های کیفی، به منظور جمع آوری داده ها، با توجه به تعداد افراد درگیر در مصاحبه، شرایط مکانی و زمانی و اهداف تحقیق و ویژگی های مصاحبه شوندگان، نوع مصاحبه مورداستفاده متفاوت خواهد بود. یکی از انواع مصاحبه ها، مصاحبه های الکترونیکی است که از جایگزین های مصاحبه به روش مرسوم است. این روش مصاحبه، می تواند مانند سایر مصاحبه ها برای بررسی نگرش ها، نظرها، باورها و تجربه های واقعی افراد جامعه موردمطالعه، استفاده شود. این مصاحبه ها می توانند به دو صورت هم زمان و غیر هم زمان انجام شوند. درروش هم زمان مصاحبه کننده به طور هم زمان با مصاحبه شوندگان ارتباط برقرار می کند. مکالمات تلفنی، استفاده از Webcam و همچنین Chat در شبکه های اجتماعی مثال هایی از این روش هستند. مصاحبه های غیر هم زمان آن هایی هستند که مصاحبه کننده و مصاحبه شونده در زمان های متفاوتی در فرآیند مصاحبه شرکت می کنند. ایمیل، انجمن های اینترنتی و تابلوی اعلانات اینترنتی (Bulletin Boards) و یا سایت های شبکه های اجتماعی مثال هایی از مصاحبه به روش غیر هم زمان هستند(1).
    بر همین اساس این مصاحبه ها می توانند در طیف ساختاریافته تا بدون ساختار قرار بگیرند. به طور مثال ممکن است پژوهشگر یک سری از سوالات را از طریق نامه الکترونیک به شرکت کنندگان ارسال کند و یا پژوهشگر دیگری مصاحبه نیمه ساختار یافته ای را به صورت گفتگو در بستر اینترنت انجام دهد؛ اما باید توجه داشت که مصاحبه الکترونیک نیز دارای مزایا و محدودیت هایی است.
    از مزایای مصاحبه الکترونیکی می توان به مواردی مانند حذف بعد مسافت، مصاحبه با افرادی که دسترسی حضوری به آن ها مشکل است، مصاحبه در محل طبیعی کار یا زندگی افراد و توجه به راحتی آن ها، صرفه جویی در هزینه، ذخیره اطلاعات به آسانی و با سرعت، حذف تاثیر حضور مصاحبه گر و حفظ حریم خصوصی افراد و بدون نام بودن آن ها (روش نامه های الکترونیکی)، مصاحبه با گروه های آسیب پذیر مانند مبتلایان به ایدز، بزهکاران و مانند آن اشاره کرد. محدودیت های مصاحبه الکترونیک، کاهش توجه و تمرکز شرکت کنندگان، عدم توانایی استفاده از فناوری، دسترسی ناکافی به اینترنت، مشکل تایید هویت شرکت کنندگان و عدم دسترسی به واکنش های غیرکلامی است(3،2).
    از چالش های مهم مصاحبه های الکترونیک، ملاحظات اخلاقی است که در این خصوص می توان به مواردی همچون خطر افشای اطلاعات شرکت کنندگان و نحوه اخذ رضایت برای شرکت در مطالعه، اشاره داشت. این مسئله در شرایطی که مصاحبه شوندگان گروه کودکان، نوجوانان یا افرادی که مشکلات ذهنی دارند، باشند بیشتر نمود پیدا می کند. یکی دیگر از مصادیق اخلاقی، استفاده نامناسب از قدرت برای بررسی فعالیت های مردم از طریق فناوری بدون جلب رضایت آن ها است که به آن Lurking گفته می شود و از موارد نقض حریم خصوصی انسان ها محسوب می شود. با این حال در مصاحبه الکترونیک شرکت کنندگان به راحتی می توانند از ادامه همکاری صرف نظر کنند. به همین منظور قوانین و مجموعه ای از بایدها و نبایدهای استفاده از اینترنت و حضور در شبکه های اجتماعی به نام نتیکت (netiquette) وجود دارد که از ترکیب دو واژه network و etiquette به دست آمده که می بایست هم مصاحبه شونده و هم مصاحبه کننده با آن آشنا باشند(4). صرف نظر از ملاحظات اخلاقی، یکی دیگر از چالش ها، مسائل مربوط به اعتبار داده ها و یافته های جمع آوری شده از طریق مصاحبه های غیر هم زمان است. بدین منظور پژوهشگران چگونه می توانند مطمئن باشند که شرکت کنندگان حقیقی چه کسانی هستند؟ چگونه می توانند اطمینان یابند، پاسخ نامه های الکترونیک که منتسب به فرد پاسخ دهنده است، توسط خود او پاسخ داده شده است؟
    بدین منظور پژوهشگران باید قبل از استفاده از روشی جدید در مصاحبه، به مزایا و محدودیت های آن توجه کنند. سطح تناسب آن را با پژوهش خود ارزیابی کنند و سپس در مورداستفاده یا عدم استفاده از این روش تصمیم بگیرند. بنابراین پیشنهاد می شود در صورت امکان از روش مصاحبه حضوری و چهره به چهره استفاده شود و از روش های الکترونیک در مواقعی که امکان مصاحبه حضوری، به دلیل عدم دسترسی حضوری یا دور بودن محل شرکت کنندگان، وجود دارد استفاده شود. از بین روش های الکترونیکی بهتر است از مصاحبه های هم زمان و تصویری استفاده کرد تا تعامل بین مصاحبه کننده و مصاحبه شونده برقرار شود؛ در غیر این صورت باید از روش های مصاحبه غیر هم زمان مانند نامه های الکترونیکی استفاده کرد که البته آن نیز می تواند با تورش و عدم اطمینان به داده های گردآوری شده همراه باشد.
    امروزه فناوری اطلاعات تقریبا در تمامی حوزه های پژوهش ورود پیدا کرده است و مصاحبه که به وفور توسط پژوهشگران کیفی استفاده می شود از این قاعده مستثنا نیست. همان طوری که اشاره شد این روش مزایا و معایب خاص خود را دارد که در پاره ای از موارد استفاده از آن اجتناب ناپذیر است. نویسندگان این نامه به هیچ عنوان مدعی جایگزینی این روش به جای مصاحبه حضوری و رو در رو نیستند ولی با توجه به شرایط امروز و پیشرفت های فناوری آن را به عنوان یک روش مکمل پیشنهاد می کنند بنابراین مصاحبه الکترونیک تنها می تواند یکی از اشکال مصاحبه ای باشد که در کنار سایر روش ها برای جمع آوری داده ها بکار می رود. مصاحبه الکترونیک ممکن است بهترین روش جمع آوری داده در هر شرایطی نباشد، اما با توجه به گسترش روز افزون فناوری در فرآیندهای اجتماعی و همچنین آموزش و پژوهش، امیدواریم که مصاحبه الکترونیک به عنوان یک گزینه ارزشمند و مکمل در جعبه ابزار پژوهشگران کیفی جای خود را باز کند. ما امیدواریم که این نامه شروعی برای تحقق این آرزو باشد و بینش های مفیدی را برای پژوهشگرانی که ممکن است در آینده مصاحبه های الکترونیکی انجام دهند، ارائه کرده باشد.
  • مقاله مروری
  • فاطمه کلروزی، سودابه جولایی* صفحات 6-19
    زمینه و هدف
    دریافت مراقبت ایمن، بر اساس دانش روز و مبتنی بر برتری منافع بیمار یکی از حقوق اساسی بیماران در نظام سلامت تمام کشورهای دنیا از جمله ایران است. هدف از ارائه ی این مقاله، مروری جامع بر پژوهش های انجام شده درباره ی ایمنی بخش های مراقبت ویژه کودکان در سراسر ایران است. نویسندگان با استفاده از مستندات، گزارش ها و مقالات منتشر شده در این زمینه، به بررسی وضعیت ایمنی در بخش مراقبت ویژه کودکان در ایران پرداخته اند.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مروری جامع است. به منظور یافتن مطالعات مرتبط جستجو از طریق پایگاه های اطلاعاتی معتبر فارسی زبان شامل بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران و پایگاه های انگلیسی زبان شامل Google Scholar، Medline، Scopus، Elsevier، PubMed، ScienceDirect با کلید واژه های فارسی «بخش های مراقبت ویژه کودکان» و «ایمنی بیمار» و کلید واژه های انگلیسی «Pediatric Intensive Care Unit»، «Patient Safety» بدون محدودیت زمانی انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 61 مقاله بدست آمده بعد از بررسی دقیق، 35 مقاله انتخاب گردید. با توجه به هدف پژوهش، ده مقاله که به طور مستقیم در مورد ایمنی در بخش های مراقبت ویژه کودکان در ایران بوده و به زبان انگلیسی و فارسی در مجلات علمی– پژوهشی داخلی و خارجی چاپ و امکان دسترسی به متن کامل مقاله مهیا بود در این مطالعه وارد شدند.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به این که در مورد وضعیت ایمنی بخش های PICU در کشور ایران اطلاعات دقیق و مدونی وجود ندارد، به نظر می رسد آگاهی ناکافی پرستاران از نحوه دارو دادن ایمن، فشار کاری زیاد، وجود فرهنگ نادرست ایمنی در بخش ها و سیاستگذاری نامناسب در تامین ایمنی بیماران از عوامل مهم تاثیر گذار بر رعایت ناکافی ایمنی در بخش ویژه کودکان باشد.
    کلیدواژگان: بخش های مراقبت ویژه کودکان، ایمنی بیمار، ایران
  • معصومه نیشابوری، فضل الله احمدی*، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 20-31
    زمینه و هدف
    هویت حرفه ای شکلی از هویت اجتماعی است که به عنوان پیامد مهم برنامه های آموزش پرستاری مورد توجه قرار گرفته است. شکل گیری هویت حرفه ای فرایند تکاملی بلوغ و پختگی می باشد که از قبل از تحصیل در رشته پرستاری شروع و تا بعد از آن توسعه می یابد. با وجود اهمیت هویت حرفه ای در گسترش رشته پرستاری موانع شکل گیری آن در دانشجویان پرستاری به خوبی مشخص نشده است. این مطالعه با هدف تبیین موانع شکل گیری هویت حرفه ای در دانشجویان کارشناسی پرستاری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه با رویکرد تحلیل محتوای کیفی قراردادی انجام شد. 32 دانشجوی پرستاری در مقطع کارشناسی در سال 1395 به صورت نمونه گیری هدفمند از سه دانشکده پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی واقع در شهر تهران انتخاب شدند. از مصاحبه های بدون ساختار عمیق برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی و به صورت مقایسه ای مداوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    طی تجزیه و تحلیل داده ها، برزخ تحصیلی به عنوان درون مایه اصلی از پنج درونمایه فرعی استخراج شد. درونمایه های فرعی شامل انتخاب و ادامه اجباری رشته پرستاری، احساس ناکامی در تحصیل، تقابل انتظار با واقعیت، تصویر کلیشه ای از پرستاران و شان اجتماعی پایین حرفه ای بودند که موانع شکل گیری هویت حرفه ای در دانشجویان پرستاری را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری کلی: یافته ها بیانگر استیصال و بی رغبتی دانشجویان در تحصیل رشته پرستاری می باشد به طوری که تحصیل در این رشته برای آنها تبدیل به یک برزخ شده است. نتایج این مطالعه می تواند به سیاست گذاران و برنامه ریزان آموزشی کمک کند تا راهبردهایی برای رفع موانع شکل گیری هویت حرفه ای در دانشجویان پرستاری و به دنبال آن تسریع کسب هویت حرفه ای در آنها به کار گیرند.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، دانشجویان پرستاری، هویت حرفه ای، مطالعه کیفی
  • نیلوفر پاسیار، معصومه رامبد*، سکینه غلامزاده، فرخنده شریف صفحات 32-43
    زمینه و هدف
    همکاری بین حرفه ای نقش مهمی در پرورش فرهنگ سلامت محیط کار در سازمان های بهداشتی دارد. بهبود این همکاری ممکن است بر رضایت شغلی پرستاران تاثیرگذار باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط همکاری بین حرفه ای پرستاران و مدیران با رضایت شغلی پرستاران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی و در سال 1395 انجام شد. شرکت کنندگان 106 نفر از پرستاران، سرپرستاران و سوپروایزرهای شاغل در دو بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند. افراد از طریق نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. ابزارهای گردآوری داده ها در این مطالعه، مقیاس رفتار همکاری بین حرفه ای پرستاران و مدیران و شاخص رضایت کاری بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 20 و از طریق آزمون تی مستقل، همبستگی پیرسون، کروسکال والیس و آنالیز واریانس یک طرفه تجریه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره همکاری بین حرفه ای پرستاران و مدیران پرستاری و رضایت شغلی از دیدگاه پرستاران به ترتیب 07/1 ± 72/45 و 09/2 ± 68/158 بود. بین همکاری بین حرفه ای پرستاران و مدیران و رضایت شغلی پرستاران ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (001/0 P<و 45/0=r).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش گویای این بود که همکاری بین حرفه ای پرستاران و مدیران و رضایت شغلی پرستاران در حد میانه نمره مورد انتظار بود و بین این دو متغیر همبستگی وجود داشت. بنابراین لزوم ارتقای عملکرد همکاری بین حرفه ای پرستاران و مدیران با برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی مشترک بین ایشان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پرستار، همکاری بین حرفه ای، مدیر پرستاری، رضایت شغلی
  • حبیب شارعی نیا، الهه خدادادی، هنگامه ندایی، مهدی حسینی* صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    شناخت ارزش های حرفه ای، بخش مهمی از عملکرد حرفه پرستاری را تشکیل می دهند. به دلیل نقش اساسی پرستاران در نظام سلامت، ایجاد شرایطی جهت توسعه و تکامل این ارزش ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی ارزش های حرفه ای و اخلاقی ارایه مراقبت های پرستاری از دیدگاه پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی گناباد انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با شرکت 170 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1395انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه ای مشتمل بر ویژگی های جمعیت شناختی و مقیاس بازنگری شده ی ارزش های حرفه ای پرستاری (NPVS-R) Weis و Schank در پنج بعد (مراقبت، عمل گرایی، حرفه ای شدن، اعتماد و عدالت) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت.
    یافته ها
    در بین مولفه های مربوط به ارزش های حرفه ای و اخلاقی در پرستاران بیشترین امتیاز مربوط به مولفه مراقبت با میانگین نمره 57/0 ± 96/3 و کمترین امتیاز مربوط به مولفه عمل گرایی با میانگین نمره 70/0 ± 63/3 بوده است. نمره کلی پرسشنامه ارزش های حرفه ای در پرستاران برابر با 05/14 ± 01/100 بود. اولویت بندی ابعاد ارزش های حرفه ای و اخلاقی از دیدگاه پرستاران به ترتیب شامل مراقبت، عدالت، اعتماد، حرفه ای شدن و عمل گرایی بود.
    نتیجه گیری کلی: این مطالعه نشان داد پرستاران آن دسته از ارزش های پرستاری را که به طور مستقیم با شغل آن ها ارتباط دارد را مهم می شمارند. بنابراین درک اهمیت برخی از ابعاد یا مولفه های ارزش های حرفه ای و اخلاقی که مرتبط با وظایف غیرمستقیم پرستاران است نیاز به توجه بیش تری دارد و لازم است آموزش تمام ابعاد حرفه ای و اخلاقی در دوران تحصیلی پرستاران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش ها، حرفه ای، اخلاقی، مراقبت های پرستاری، پرستار
  • وحید زمانزاده، وحید پاک پور*، صدیقه سلیمی، آزاد رحمانی، عیسی محمدی، لیلا شیخ نژاد صفحات 56-66
    زمینه و هدف
    رضایت از زندگی در سرای سالمندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که زندگی در سرای سالمندان تمامی ابعاد زندگی سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد. شناخت عوامل موثر بر رضایتمندی سالمندان می تواند زمینه ساز ارائه برنامه های راهبردی جهت تسهیل زندگی آنان گردد. لذا، هدف این مطالعه کیفی تبیین عوامل موثر بر رضایت سالمندان مقیم در سرای سالمندان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه با رویکرد تحلیل محتوای کیفی از دی ماه 93 تا اردیبهشت 95 در هشت سرای سالمندان در دو استان ایران انجام شده است. مشارکت کنندگان شامل 17 سالمند مقیم و سه مراقب سرای سالمندان بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDAو رویکرد تحلیل محتوای کیفی قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سالمندان از زندگی در سرای سالمندان رضایت چندانی ندارند. همچنین هشت زیر طبقه به عنوان عوامل موثر در رضایت مقیمان شناسایی شد که عبارتند از: محرومیت ارتباطی، زندگی یکنواخت، عدم توجه به نیازهای فردی، نقصان در استقلال، نیازهای مراقبتی، مشکلات تغذیه ای، فقدان امکانات رفاهی و نگرانی های مالی. این زیرطبقات در دو طبقه اصلی عوامل انسانی و عوامل محیطی طبقه بندی شد.
    نتیجه گیری کلی: نارضایتی تجربه شده توسط سالمندان ایرانی از زندگی در سرای سالمندان نشان دهنده نیاز به بازبینی فوری در نحوه ارائه مراقبت به این سالمندان است. طراحی مراقبت های خانواده محور، توجه به نیازهای فردی سالمندان، تدوین مشاوره های روانشناختی و اصلاح ساختار فیزیکی و نیروی انسانی می تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: نارضایتی، سالمند، سرای سالمندان، مطالعه کیفی
  • مسعود بهرامی، اعظم علوی*، علی ضرغام بروجنی صفحات 67-76
    زمینه و هدف
    پرستاران به عنوان بزرگترین گروه انسانی سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی همواره با چالش حفظ، ارتقاء و ارائه مراقبت با کیفیت، موثر و مطمئن روبرو هستند. در میان عوامل موثر بر عملکرد پرستاری، انتظار می رود خودکارآمدی بیشترین تاثیر را داشته باشد. با این وجود درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران بخش های کودکان مورد توجه قرار نگرفته و تحقیقی در این زمینه در ایران انجام نشده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران بخش های کودکان انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی که در سال 1394 انجام شد، 348 پرستار شاغل در بیمارستان های دولتی شهر اصفهان، شهرکرد، شیراز، باغملک و ایذه به صورت در دسترس (آسان) شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران کودکان بود که در طی یک فرآیند ابزار سازی تدوین گردید. اعتبار همزمان این ابزار با پرسشنامه خودکارآمدی عمومی Sherer (72/0r=)، ضریب آلفای کرونباخ ابزار 96/0 و ثبات پرسشنامه از طریق آزمون مجدد 97/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق آمار توصیفی و تحلیلی با استفاده از SPSS نسخه 18 انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران کودکان شرکت کننده در این مطالعه خوب بود. بر اساس نتایج بین میانگین درک خودکارآمدی مراقبتی و جنسیت، علاقه پرستاران به کار در بخش کودکان و همچنین رضایت کاری پرستاران از بخش کودکان، ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت (05/0(P< .
    نتیجه گیری کلی: این بررسی می تواند سرفصل های مورد نیاز برای ارتقای درک خودکارآمدی مراقبتی پرستاران کودکان را مشخص کند و به عنوان راهنما جهت طراحی دوره آموزشی پرستاران بخش های کودکان باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مراقبت، بخش کودکان، پرستاران
  • شهدخت آزادی*، فرزانه ناهیدپور صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    خشونت خانگی واقعیتی آزاردهنده و غیرقابل انکار در دنیای امروز است. این مطالعه با هدف بررسی انتقال خشونت از خانواده اصلی به خانواده فعلی در زنان خشونت دیده مراجعه کننده به دادگاه انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع همبستگی بود. تعداد 283 نفر از زنان مراجعه کننده به مجتمع های قضایی خانواده، پزشکی قانونی و شوراهای حل اختلاف شهر شیراز در سال 1393به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و به دو پرسشنامه سنجش خشونت علیه زنان و سنجش خشونت در خانواده اصلی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد میان خشونت در خانواده اصلی و خشونت در خانواده فعلی (01/0P<)، خشونت فیزیکی در خانواده اصلی و خشونت فیزیکی در خانواده فعلی (01/0P<)، خشونت روانی در خانواده اصلی و خشونت روانی در خانواده فعلی (01/0P<) و خشونت اقتصادی در خانواده اصلی و خشونت اقتصادی در خانواده فعلی (01/0P<) رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین، خشونت در خانواده اصلی عامل پیش بینی کننده خشونت و انواع آن در خانواده فعلی (01/0P<) است.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت میان خشونت در خانواده اصلی با خشونت در خانواده فعلی ارتباط مستقیم و معنی داری وجود دارد و مشاهده خشونت بین والدین در خانواده اصلی با افزایش خطر قربانی خشونت شدن توسط همسر همراه است.
    کلیدواژگان: خشونت، خانواده اصلی، خانواده فعلی، انتقال بین نسلی خشونت، زنان
|
  • M. Parvaresh-Masoud, Sh Varaei * Pages 1-5
    Interview is one of the most common tools among many social and human researches, which has been increasingly taken into account in recent years by expanding the quality and integrative approaches. An interview is usually a deliberate pre-designed conversation about a specific topic in which at least two person are involved. The person who devise the interview questions is the interviewer and the one who answers the questions is the interviewee. In order to collect data in qualitative researches, the type of interview will be different according to the number of those involved in the interview, the spatial and temporal conditions, the research objectives, and characteristics of interviewees,. One type of interviews is an electronic interview, which is an alternative to the traditional method. This method can be used, like others, to examine the attitudes, opinions, beliefs, and experiences of individuals in the study. These interviews can be done simultaneously and asynchronous. In the simultaneous method, the interviewer communicates with the interviewees simultaneously. Telephone conversations, webcam use, and chat on social networks are some examples. Asynchronous interviews are those that interviewer and interviewee take part in an interview at different times. Emails, online communities and Bulletin Boards or social network sites are examples of interviews that are asynchronous(1).
    Accordingly, these interviews can be ranged from structured to unstructured. For example, the researcher may send a series of questions through e-mail to the participants, or another researcher may conduct a semi-structured interview on the Internet, but it should be noted that the electronic interview also has advantages and limitations.
    The benefits of electronic interview include issues such as long-distance removal, interview with people who are difficult to access, interview in the normal place of work or living with regard to their convenience, cost-effectiveness, saving information easily and quickly, deleting the impact of the presence of the interviewer and the privacy of individuals, and their anonymity (e-mail), interviewing vulnerable groups such as those infected with HIV, criminals, etc. Limitations of electronic interview included the reduced attention and concentration of participants, inability to use technology, insufficient Internet access, the problem of verifying the participant's identity and the lack of access to non-verbal reactions(2,3).
    4
    One of the important challenges of electronic interviews is ethical considerations, which include the risk of disclosure of participant's information and how to obtain consent for participation in the study. This is more likely when interviewees are children, adolescents or people with mental problems. Another example is the inappropriate use of power to examine people's activities through technology without their consent, which is called Lurking; it is considered to be a violation of human privacy. However, during an e-mail interview, participants can easily ignore the collaboration. For this reason, there are rules and a set of norms for the usage of Internet and social networks,called netiquette, which combines the two terms of network and etiquette that both the interviewee and the interviewer should be familiar with them(4). Regardless of ethical considerations, one of the challenges is data validity issues and findings which are gathered through asynchronous interviews. How can researchers be sure who the true participants are? How can they ensure that the electronic responses attributed to the respondent are answered by him/her?
    So, researchers should consider the benefits and limitations before using the new method in the interview. Then, they should assess their appropriateness to their research and then decide whether to use this method or not. Therefore, it is suggested to use face-to-face interviewing methods, if possible, then use electronic methods when there is a problem of the presence of the participants or distance. From electronic methods, it is better to use simultaneous and video interviews to establish interaction between the interviewer and the interviewee; otherwise, asynchronous interviewing methods should be used, such as e-mail, which may also be associated with unreliability to data collection. Today, information technology has entered almost every area of research, and interviews that are abundantly used by qualitative researchers are no exception. As noted, this method has its own advantages and disadvantages, which is inevitable in some cases. The authors of this letter have no claim to replace this method with face-to-face interviews, but according to today's conditions and technological advances, it is suggested as a complementary method, so an electronic interview can only be one of the forms of interview along with other methods for data collection. Electronic interviews may not be the best way to collect data in any circumstances, but given the increasing use of technology in social processes, as well as education and research, we hope that electronic interview will be a valuable option in the qualitative research toolbox. We hope this letter will be the first step to fulfill this wish and provide useful insights for researchers who may conduct future electronic interviews.
  • F. Kalroozi, S. Joolaee * Pages 6-19
    Background and Aim
    Receiving safe care, based on the knowledge of the day and based on the superiority of the patient's benefits, is one of the fundamental rights of patients in the health system of all countries, including Iran. The purpose of this article is to provide a comprehensive overview of all research on the safety of pediatrics intensive care units throughout Iran. Using the documentation, reports and articles published in this context, the authors review the safety status of the pediatrics safety in intensive care units in Iran.
    Materials and Methods
    This study is a comprehensive overview study. In order to find relevant studies, a search was conducted through Persian language databases including Magiran, SID, and IranMedex; and also the English language databases, including Google Scholar, Medline, Scopus, Elsevier, PubMed, and ScienceDirect, using the Persian keywords "Pediatric Intensive Care Units and patient safety" without any time limitations.
    Results
    Of the 61 papers obtained after a thorough review, 35 articles were selected. Regarding the research goal, ten articles were directly related to safety in the PICU section and were published in English and Farsi in domestic and foreign journals, and access to full text or summary of the article was provided in this study.
    Conclusion
    There are no accurate statistics on the safety of PICU sections in Iran. It seems that lack of awareness among nurses about safe delivery, high workload, inadequate safety culture in departments, and inappropriate policies in providing patients with safety are among the most important factors affecting children's inadequate child safety.
    Keywords: Pediatric Intensive Care Unit, Patient Safety, Iran
  • M. Neishabouri, F. Ahmadi *, A. Kazemnejad Pages 20-31
    Background and Aim
    Professional identity is a form of social identity and an important outcome of nursing education programs. The formation of professional identity is the evolutionary process of maturity which begins before entering nursing and develops after graduation. Despite the importance of professional identity to the development of nursing, the barriers to its formation have not yet been identified. The aim of this study was to explore the barriers to the formation of professional identity among bachelor’s nursing students.
    Materials and Methods
    This was a qualitative conventional content analysis, in which 32 bachelor’s nursing students were recruited purposively from three universities of medical sciences located in Tehran, Iran. Unstructured interviews were conducted for data collection. The data were analyzed by the qualitative content analysis approach and through constant comparison analysis.
    Results
    The educational purgatory was extracted from five sub-themes. The sub-themes included: compulsory choice and continuation of nursing, feeling of educational failure, contradiction between expectations and realities, stereotypical images of nurses, and low social status of nursing. These themes reflected the barriers to the formation of professional identity among bachelor’s nursing students.
    Conclusion
    The study findings suggest nursing students’ frustration and disinterest in nursing which have turned studying nursing into a purgatory for them. The findings of the present study can help nursing policy makers develop strategies for removing barriers to and facilitating nursing students’ professional identity formation.
    Keywords: Nursing Education, Nursing Students, Formation Professional Identity, Qualitative Study
  • N. Pasyar, M. Rambod *, S. Gholamzadeh, F. Sharif Pages 32-43
    Background and Aim
    Professional collaboration play an important role in workplace’ health in healthcare organizations. Improving this collaboration may effect on nursing job satisfaction. This study aimed to determine the correlation between nurse/manager professional collaborative behaviors ans nurses’ job satisfaction.
    Materials and Methods
    This descriptive, correlational, and cross-sectional study was conducted in 2016. The subjects were 106 nurses, head nurses, and supervisors worked in two hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences The convenince sampling was used. Data were collected using Stichler Collaborative Behavior Scale and Index of work satisfaction. Data were analyzed by SPSS software version 22 using Independent t-test, Pearson correlation, Kruskal wallis test, and ANOVA.
    Results
    The mean score of nurses’s collaborative behavior and job satisfaction were 45.72 ± 1.07, and 158.68 ± 2.09, respectively. A significant association was found between nurse/manager professional collaborative behaviors and nurses’ job satisfaction (r=0.45, P
    Conclusion
    The results of this study indicated that the mean score of collaborative behavior and job satisfaction was at the midpoint of expected score and there were association between these two variables. Therefore, it is recommended to promote the collaborative behaviors by holding workshops and training courses.
    Keywords: Nurses, Nurse Administrators, Cooperative Behavior, Job Satisfaction
  • H. Shareinia, E. Khodadadi, H. Nedaei, M. Hosseini * Pages 44-55
    Background and Aim
    The recognition of professional values underlies a significant part of nurses’ professional performance. Given the fundamental role played by nurses in the health system, it is highly important to provide conditions for the development and perfection of these values. The aim of this study was to examine the professional and ethical values related to nursing care provision from the perspective of nurses working in the teaching hospitals affiliated with Gonabad University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was carried out on 170 Nurses in educational hospitals of Gonabad University of Medical Sciences. Data were collected by using a questionnaire containing demographic information and Shank and Weise’s Nursing Professional Values Scale-Revised (NPVS-R), which measured five aspects (caring, activism, professionalism, trust, and justice). Data were analyzed, using descriptive statistics and statistical tests, including t-test, ANOVA, and Pearson correlation via SPSS version 20.
    Results
    Among the components of nursing professional and ethical values, the highest mean score was related to “caring” at 3.96 ± 0.57 and the lowest mean score was related to “activism” at 3.63 ± 0.70. The total mean score of the questionnaire was 100.01 ± 14.05. The aspects of the professional and ethical values were prioritized from the nurses’ perspective as caring, justice, trust, professionalism, and activism, respectively.
    Conclusions
    The results show that nurses consider those nursing values important which are directly related to their job. Therefore, understanding the importance of certain aspects of the professional and ethical values which are related to the nurses’ indirect tasks requires further support, and it is necessary to teach all of the aspects of professional and ethical values during nursing education.
    Keywords: Values, Professional, Ethical, Nursing Care, Nurse
  • V. Zamanzadeh, V. Pakpour *, S. Salimi, A. Rahmani, E. Mohammadi, L. Shikhnejad Pages 56-66
    Background and Aim
    Satisfaction with life in the aged care home is crucial because living in the aged care home affects all aspects of the resident’s life. Identifying the factors affecting the satisfaction of the older people can be the basis for strategic planning to facilitate their life in the aged care home. So, the purpose of this qualitative study was to explain the factors affecting the resident's satisfaction with life in the aged care home.
    Materials and Methods
    This qualitative content analysis study was conducted in eight aged care home located in two provinces in Iran from Jan. 2015 to May 2017. The study participants included 17 people living in aged care homes and three formal caregivers who were selected using purposive sampling and were interviewed through the semi-structured interview. Data were analyzed through conventional content analysis by using the MAXQDA software.
    Results
    Results showed that residents are not satisfied with living in the aged care home. Moreover, 8 subcategories were identified as effective factors in resident's satisfaction: Communication deprivation, monotone life, lack of attention to individual needs, lack of independence, care needs, nutritional problems, lack of amenities, and financial concerns. These subcategories were classified into two main categories of human factors and environmental factors.
    Conclusion
    The dissatisfaction experienced by Iranian older people in aged care home reflects the need for a review of Iranian aged care services. Designing family-based care, paying attention to the needs of the elderly, developing psychological counseling, and improving physical and staff structures can be helpful in this regard.
    Keywords: Dissatisfaction, Older People, Aged Care Home, Qualitative Study
  • M. Bahrami, A. Alavi *, A. Zargham-Boroujeni Pages 67-76
    Background and Aim
    Nurses, who are considered to be the largest group of professional health care providers, face the challenge of maintaining, promoting, and providing quality nursing care. Among the factors affecting nursing performance, self-efficacy has been expected to have the greatest influence. However, the perception of caring self- efficacy was not considered in pediatric wards nurses and no research has been done in this field in Iran. This study was conducted to survey the perception of caring self-efficacy by pediatric wards nurses.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytic study in 2015, 348 nurses, working in pediatric wards in Isfahan, Shahr-e Kord, Shiraz, BaghMalek and Izeh, were selected through simple sampling. The data were collected using pediatric caring self-efficacy instrument which was developed during an Instrument-making process by researchers. The concurrent validity of this tool was measured with Sherer's general self-efficacy questionnaire (r = 0.72); Cronbach’s alpha correlation coefficient was measured at 0.96; and the consistency of this instrument was measured at 0.97. Statistical analysis was done using descriptive and analytical statistics, with SPSS v.18.
    Results
    The results of this study showed that pediatric nurses have a good caring self-efficacy perception. According to the results, factors such as gender, nurses 'interest in working in the children wards, and also nurse's satisfaction had a significant correlation with average score caring self-efficacy (P
    Conclusion
    This study can determine issues and topics to increase pediatric nurses’ caring self- efficacy perception and can be used as a guide for designing training courses for nurses in children's departments.
    Keywords: Self-efficacy, Caring, Pediatric wards, Nurses
  • S. Azadi *, F. Nahidpoor Pages 77-85
    Background and Aims
    Domestic violence is an annoying and undeniable fact in today’s world. This study aimed to investigate the intergenerational transmission of violence from the family-of-origin to the current family in women who referred to the court.
    Material &
    Methods
    This was a correlational study. The research population comprised of 283 women who referred to the family courts, the forensic medicine center and dispute resolution councils in Shiraz in 2014. Participants were selected by the convenience sampling method and responded to two questionnaires of violence against women and family-of-origin violence. Pearson correlation and regression analysis were used to analyze the data through the SPSS software version 19.
    Results
    Data analysis showed a significant direct correlation between violence in the family-of-origin and violence in the current family (P>0.01), physical violence in the family-of-origin and physical violence in current family (P>0.01), psychological violence in the family-of-origin and psychological violence in current family (P>0.01), economic violence in the family-of-origin and economic violence in current family (P>0.01). In addition, violence in the family-of-origin was a predictor of violence in current family (P
    Conclusion
    According to the findings of the research, it can be said that there is a significant direct relationship between violence in the family-of-origin and violence in the current family, and witnessing violence in the family-of-origin is associated with an increased risk of spouse violence victimization in the family of destination
    Keywords: Violence, Family- of -Origin, Family of Destination, Intergenerational Transmission of Violence, Women