فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا نقش *، سوگند قاسم زاده، لیلا افضلی صفحات 6-14
    : هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای مشارکت والدین در رابطه بین وضعیت اجتماعی و اقتصادی والدین و عملکرد دانش آموزان دارای اختلال یادگیری است.
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی در قالب تحلیل مسیر است. نمونه 150 دانش آموز با اختلال یادگیری از کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش از مقیاس مشارکت والدین اولسون بارنز (1992) استفاده شد.
    نتایج نشان داد که وضعیت اجتماعی اقتصادی دارای اثر مستقیم معنادار بر عملکرد دانش آموزان دارای اختلال یادگیری است و اثر درگیری والدین بر عملکرد نیز معنادار بوده است. همچنین وضعیت اجتماعی اقتصادی به واسطه درگیری والدین بر عملکرد دانش آموزان تاثیر معنادار دارد. مدل برازش خوبی داشته و 18 درصد از واریانس عملکرد دانش آموزان توسط مدل تبیین شد.
    کلیدواژگان: مشارکت والدین، وضعیت اجتماعی اقتصادی، عملکرد تحصیلی، اختلال یادگیری
  • فریده محمودی *، محمد عاشوری، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 15-25
    : پژوهش حاضر به منظور مقایسه حمایت اجتماعی ادراک شده، اضطراب و استرس مادران کودکان کاشت حلزونی، دارای سمعک و شنوایی عادی انجام شد.
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را مادران کودکان کاشت حلزونی، دارای سمعک و شنوایی عادی تشکیل دادند. در این پژوهش 60 مادر 28 تا 38 ساله شرکت کرده بودند به نحوی که آن ها به سه گروه 20 نفری تقسیم شدند. گروه اول و دوم به ترتیب از مادران کودکان کاشت حلزون شده و دارای سمعک بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند؛ درحالی که گروه سوم، مادران کودکان با شنوایی طبیعی بودند و به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند. ابزارهای این پژوهش مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده و مقیاس تعیین افسردگی، اضطراب، استرس بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک شده در مادران کودکان دارای سمعک به طور معناداری بیشتر از مادران کودکان کاشت حلزونی بود (05/0P<). اضطراب و استرس مادران کودکان دارای سمعک به طور معناداری کمتر از مادران کودکان کاشت حلزونی بود و شرایط مادران کودکان با شنوایی طبیعی نیز نسبت به این دو گروه بهتر بود (05/0P<).
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، سمعک، کاشت حلزون
  • جعفر بهادری خسروشاهی * صفحات 26-36
    : پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی والدینی و خودبخشایشگری با تعامل مادر- کودک در مادران دارای فرزند کم توان ذهنی انجام شد.
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مادران دارای کودک کم توان ذهنی مراجعه کننده به موسسات نگهداری این کودکان در شهر تبریز تشکیل می‏دادند که از این تعداد 110 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس ارزیابی مادر- کودک (رابرت، 1961) ، مقیاس خودکارآمدی والدینی (دومکا و همکاران، 1996) و پرسشنامه خودبخشایشگری (ول و همکاران، 2008) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام گرفت.
    نتایج نشان دادند بین پذیرندگی فرزند و خودکارآمدی والدینی و احساسات و کنش ها و باورهای خودبخشایشگری رابطه مثبت (مستقیم) و معناداری وجود دارد. همچنین بین بیش حمایتگری، سهل گیری افراطی و طرد فرزند با خودکارآمدی والدینی و خودبخشایشگری رابطه منفی (معکوس) و معناداری وجود دارد. از طرفی نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که خودکارآمدی والدینی و مولفه احساسات و کنش های خودبخشایشگری می توانند تغییرات تعامل مادر- کودک را در مادران دارای فرزند کم توان ذهنی پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: تعامل مادر، کودک، خودبخشایشگری، خودکارآمدی والدینی، کودک کم توان ذهنی
  • جواد میرزایی، راضیه بابایی، لیلا علیزادگان مقدم *، فریده محمودی، پروانه شقاقی صفحات 37-49
    : پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش هوش هیجانی بر سلامت عمومی و عزت نفس نوجوانان فلج مغزی انجام شد.
    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان با فلج مغزی 16 تا 18 ساله تشکیل دادند. برای انتخاب آزمودنی ها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد، به طوری که در این پژوهش 30 نوجوان با فلج مغزی شرکت داشتند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری تقسیم شدند و در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمایش، هوش هیجانی در 12 جلسه 50 دقیقه ای آموزش داده شد ولی به گروه کنترل این نوع آموزش ارائه نشد. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر و پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت بود. اطلاعات جمع آوری شده از طریق آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که در مرحله بعد از مداخله، میانگین نمرات سلامت عمومی و عزت نفس گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (0001/0P<).
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، عزت نفس، هوش هیجانی، فلج مغزی
  • فریده حمیدی *، فرنگیس محمدی خرسندی صفحات 50-60
    : پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مشاوره گروهی شناختی رفتاری والدین کودکان بیش فعال بر اختلالات رفتاری کودکان انجام شد.
    این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش را والدین کودکان بیش فعال تشکیل دادند. 60 نفر از این والدین به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. در گروه آزمایش 9 جلسه مشاوره گروهی شناختی رفتاری اجرا شد، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت ننمود. قبل و بعد از اتمام جلسات، اختلالات رفتاری فرزندان هر دو گروه با پرسشنامه والدین کانرز ارزیابی شدند. داده های حاصل با روش تجزیه وتحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه پس از انجام مداخله آزمایشی در متغیر بیش فعالی و مولفه های آن تفاوت معناداری وجود دارد (p<0/001).
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، کودکان بیش فعال، مشاوره گروهی شناختی رفتاری
  • اکرم ملک زاده، المیرا اعزازی بجنوردی، آمنه شاهنده، حوریه وطن خواه، ثمینه بهادری جهرمی * صفحات 61-69
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت بخشش بر تعارض زناشویی و پرخاشگری در والدین کودکان ناشنواانجام شد.
    این پژوهش، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 30 نفر از والدین کودکان ناشنوا می شد کهبه روش نمونه گیری در دسترس از مدارس استثنایی شهر تهران انتخاب گردیدند و به طور مساوی و به صورت تصادفی در یکی از دو گروه آزمایش و گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی، در 8 جلسه آموزشی برنامه مهارت بخشش (هفته ای 2 جلسه؛ هر جلسه 70 دقیقه) شرکت کردند درحالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نکرد. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه تعارضات زناشویی و پرسشنامه پرخاشگری مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها نشان داد که گروه آزمایش و کنترل حداقل در یکی از متغیرهای تعارض زناشویی و پرخاشگری تفاوت معناداری دارند (05/0P<). نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که آموزش مهارت بخشش بر تعارض زناشویی و پرخاشگری آزمودنی ها اثر مثبت و معناداری داشت (05/0P<).
    کلیدواژگان: پرخاشگری، تعارض زناشویی، کودکان ناشنوا، مهارت بخشش
  • الهام ضرغامی، حسن احدی *، سید شمس الدین اطهاری، ادیس کراسکیان صفحات 70-78
    : پژوهش حاضر به منظور مقایسه سلامت عمومی و پرخاشگری در مادران کودکان مبتلابه آسم و مادران کودکان با اختلال رفتاری انجام شد.
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را مادران کودکان مبتلابه آسم و مادران کودکان با اختلال رفتاری شهر تهران تشکیل دادند. در این پژوهش 132 مادر 27 تا 40 ساله شرکت کرده بودند به نحوی که آنها به دو گروه 66 نفری تقسیم شدند. گروه اول، مادران کودکان مبتلابه آسم و گروه دوم، مادران کودکان با اختلال رفتاری بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش مقیاس سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها نشان داد که سلامت عمومی و علائم جسمانی در مادران کودکان مبتلابه آسم به طور معناداری بیشتر از مادران کودکان با اختلال رفتاری بود (05/0P<). همچنین پرخاشگری، اضطراب، نقص در عملکرد اجتماعی و افسردگی مادران کودکان مبتلابه آسم به طور معناداری کمتر از مادران کودکان با اختلال رفتاری بود (05/0P<).
    کلیدواژگان: اختلال رفتاری، آسم، پرخاشگری، سلامت عمومی
  • الناز ابراهیمی، علی اکبر ارجمندنیا *، غلامعلی افروز صفحات 79-87
    : هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر رضایت شغلی معلمان مدارس استثنایی شهر کرمان بود.
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل طراحی شد. جامعه آماری را تمامی معلمان استثنایی تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 1393 در مدارس استثنایی شهر کرمان مشغول به تدریس بودند.
    نمونه پژوهش مشتمل بر 60 نفر از معلمان بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان جامعه موردنظر انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها پرسشنامه سنجش رضایت شغلی مینایی و ویسمه (JSS) استفاده شد. برنامه محقق ساخته مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر طی ده جلسه آموزشی روی گروه آزمایش اجرا گردید.
    p).
    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، رضایت شغلی، معلمان مدارس استثنایی
  • نرجس خاتون ذبیحی حصاری * صفحات 88-95
    : این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر حرمت خود و سلامت روان نوجوانانآهسته گام در شهرستان تربت حیدریه اجرا شد.
    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه نوجوانان آهسته گام 12 تا 18 ساله شهرستان تربت حیدریه تشکیل می دادند. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از نوجوانان آهسته گام می شد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری تقسیم شدند (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل). گروه آزمایش، آموزش مهارت های زندگی را در 9 جلسه دریافت کردند درحالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه حرمت خود و پرسشنامه سلامت روان بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.
    نتایج نشان داد که بعد از مداخله، میانگین نمرات حرمت خود و سلامت روان گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. همچنین، آموزش مهارت های زندگی بر حرمت خود و سلامت روان نوجوانانآهسته گام اثر مثبت و معناداری داشت (001/0P<).
    کلیدواژگان: حرمت خود، سلامت روان، مهارت زندگی، نوجوانان آهسته گام
  • قادر نعیمی *، کیانوش زهرا کار، فرشاد محسن زاده، فهیمه پیرساقی صفحات 96-107
    : مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه ی توانمندسازی روانی- اجتماعی بر کاهش استرس والدینی و ارتقای بهزیستی روان شناختی والدین دارای کودک کم توان ذهنی انجام شد.
    طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 648 نفر از والدین دارای کودک کم توان ذهنی بود که 40 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 20 والدی که در هر دو مقیاس استرس والدینی و بهزیستی روان شناختی، نمره ی کمتر از میانگین گرفته بودند غربال شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات برنامه توانمندسازی روانی- اجتماعی حضور یافتند ولی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی منابع و استرس فردربک و پرسشنامه ی بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد.
    تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد برنامه توانمندسازی روانی اجتماعی اثر معناداری بر کاهش مولفه های استرس والدینی (001/0p=) و ارتقای بهزیستی روان شناختی (001/0p=) والدین کودکان کم توان ذهنی دارد.
    کلیدواژگان: استرس والدینی، بهزیستی روان شناختی، توانمندسازی روانی، اجتماعی، والدین کودکان کم توان ذهنی
|
  • Zahra Naghsh *, Sogand Ghasemzadeh, Leyla Afzali Pages 6-14
    Aim: The purpose of this study was to investigate the mediating role of parental involvement in the relationship between the social and economic status of parents and the performance of students with learning disabilities.
    Methods
    A sample of 150 students with learning disabilities from all the students were selected by sampling method. In this research, Olson Barnes (1992) parental involvement scale was used.
    Results
    The results showed that socioeconomic status has a significant direct effect on the performance of students with learning disabilities. And the effect of parent involvement on performance has also been significant. Also, the socioeconomic status has a significant effect on student's performance due to parental involvement. Model has a good modification and 18% of the variance in performance explained by this model.
    Conclusion
    According to results of this study, it is likely that parents of students with better socioeconomic, more involved in the education of their children and also this leads to more performance of their children
    Keywords: parental involvement, Socioeconomic status, Performance, learning disabilitie
  • Farideh Mahmudi *, Mohammad Ashori, Mojtaba Ansari Shahidi Pages 15-25
    Aim: The purpose of the present study was to comparing perceived social support, anxiety and stress in mothers of children with cochlear implants, hearing aids and normal hearing.
    Methods
    The present research was a causal-comparative research. The study population included of mothers of children with cochlear implants, hearing aids and normal hearing. 60 mothers aged 28-38 years participated in this study. They were divided into three groups and each group contains 20 mothers. First and second group were selected, ordinarily, from mothers of children with cochlear implants and hearing aids by convenient sampling method; while that third group were selected from mothers of children with normal hearing by randomly method. The instruments of this research were perceived social support scale and depression anxiety stress scales (DASS-21). Data were analyzed by MANOVA.
    Results
    findings showed that perceived social support in mothers of children with hearing aids was significantly more than the mothers of children with cochlear implants(P>0.05). Anxiety and stress in these mothers were significantly less than the mothers of children with cochlear implants and Condition of mothers of normal hearing children was better than the others groups (P>0.05).
    Conclusion
    Perceived social support in mothers of children with normal hearing was more than the mothers of children with cochlear implants and hearing aids. Also, their anxiety and stress was less than the others. Therefore, requires specific rehabilitation program in order to increase perceived social support and decrease anxiety and stress in mothers of children with hearing impairment and hearing aids.
    Keywords: Stress, Anxiety, Hearing aids, Cochlear implant
  • Jafar Bahadori Khosro Shahi * Pages 26-36
    Aim: The purpose of this study was to investigate the relationship between parenting and parenting self-efficacy and parent-child interaction in mothers with mentally retarded children.
    Methods
    The present research is descriptive correlational. The target population consisted to all All mothers of children with intellectual disabilities attending institutions of these children were in Tabriz, which of these, 110 were selected by cluster sampling. To collect data was used from Mother-Child Relationship Evaluation Scale (Rabert, 1990), Parenting Self-efficacy Questionnaire (Domka & Et al, 1996) and Tate Self Forgiveness Scale (Vel & Et al, 2008). Data analysis was performed using Pearson correlation and regression analysis.
    Results
    Finding revealed receptivity there is relationship of positive (direct) between acceptance children, parental self-efficacy, feelings and actions and self forgiveness in mothers. Also, there is significant negative (inverse) between overprotection, overindulgence, rejection with parental self-efficacy and self forgiveness. Result of regression analysis showed that Parents self-efficacy and Components emotions and actions self forgiveness can predict change the mother-child interaction in mothers of children with mental retardation.
    Conclusion
    Given that strengthening self - efficacy parental and self forgiveness interaction resulted in an increase in the mother and child in small children mental strength is planning to increase the self - efficacy to mother's children at the mental strength can lead to an increase in the interactions between the mother and child.
    Keywords: parental self, efficacy, self forgiveness, mother, child interaction, children with mental retardation
  • Javad Mirzae, Razeye Babae, Leyla Alizadegan Moghadam *, Farideh Mahmudi, Parvanh Shaghaghi Pages 37-49
    Aim: The purpose of the present study was to investigate of the effectiveness of emotional intelligence training on the general health and self-esteem in adolescents with cerebral palsy.
    Methods
    Study procedure was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The study population included of adolescents with cerebral palsy aged 16-18 years old. Subjects were selected by convenient sampling method. In this study were participated 30 adolescents with cerebral palsy. Subjects were divided into two groups by randomly method (experimental and control group), each of which was consisted of 15 adolescents. Experimental group received in emotional intelligence training in the 12 sessions lasting for 50 minutes, but control group did not. The instrument of present research was Goldberg & Hiller general health guestionnaire and Cooper Smith self-esteem questionnaire. The obtained data were analyzed by using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test.
    Results
    The findings of this research showed that there was significant increase in general health and self-esteem scores mean of experimental group in the post intervention in comparison with control group (P
    Conclusion
    The emotional intelligence training program led to improve the general health and self-esteem of adolescents with cerebral palsy. Therefore, paying attention to the variables such as general health and self-esteem are essential and planning for providing of emotional intelligence training is a particular importance.
    Keywords: General health, Self, esteem, Emotional intelligence, Cerebral palsy
  • Farideh Hamidi *, Farangis Mohamadi Khorsandi Pages 50-60
    Aim: The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral group counseling of parents on hyperactive children. This was a quasi-experimental pretest- posttest design with control group.
    Method
    The participants were parents of ADHD children. 60 of these parents were selected and randomly assigned to two experimental and control groups. In the experimental group, 9 sessions of cognitive behavioral group counseling were conducted, but the control group received no intervention. Before and after the sessions, the children's hyperactivity of both groups was evaluated by the Conner’s Parent Questionnaire. Data were analyzed using multiple analysis of covariance; MANCOVA.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group after the intervention in hyperactivity and its components (p
    Conclusion
    Group counseling based on cognitive-behavioral approach with parents of overactive children facilitates their confrontation in various life situations, especially in relation to their ADHD children, and consequently, the level of mental health of the family will increase.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Group Counseling, ADHD, Children's Disorder
  • Akram Malek Zadeh, Elmira Ezaziboujnordi, Ameneh Shahandeh, Horia Vatankhah, Samineh Bahadori Jahromi * Pages 61-69
    Aim: The present study aimed to determine the effectiveness of forgiveness skill training on marital conflict and aggression in parents of deaf children.
    Methods
    The present research was a quasi-experimental study by pre-test, post-test design with control group. Thirty parents of deaf children were selected by convenient sampling method from exceptional schools in Tehran city. They were divided into experimental and control group (each consists of 15 individuals) randomly and equally. The experimental group participated in forgiveness skill training in 8 sessions (two sessions weekly; each lasts for 70 minutes), while control group did not. Marital conflict questionnaire and aggression questionnaire were used for assessment of all participants. Data were analyzed by multiple analysis of covariance through SPSS version 22.
    Results
    Findings showed that experimental and control groups had significant difference, at least in one of the marital conflict and aggression variables (P
    Conclusion
    Findings indicated that forgiveness skill training has led to the reducing marital conflict and aggression in parents of deaf children. Therefore, planning for such training programs alike with the forgiveness training has an important role on reducing marital conflict and aggression in parents of deaf children.
    Keywords: Aggression, Deaf children, Forgiveness skill, Marital conflict
  • Elham Zarghami, Hasan Ahadi *, Seyed Shamseddin Athari, Adis Kraskian Pages 70-78
    Aim: The purpose of the present study was to comparing general health and aggression in mothers of children with asthma and mothers of children with behavioral disorder.
    Methods
    The present research was a causal-comparative research. The study population included of mothers of children with asthma and mothers of children with behavioral disorder in Tehran city. 132 mothers aged 27-40 years participated in this study. They were divided into two groups and each group contains 66 mothers. First group were selected from mothers of children with asthma and second group were selected from mothers of children with behavioral disorder by convenient sampling method. The instruments of this research were general health questionnaire of Goldberg & Hiller (1979) and aggression questionnaire of Buss & Perry (1992). Data were analyzed by MANOVA.
    Results
    findings showed that general health and somatic symptoms in mothers of children with asthma were significantly more than the mothers of children with behavioral disorder (P>0.05). Also, aggression, anxiety, social dysfunction, depression in mothers of children with asthma were significantly less than the mothers of children with behavioral disorder (P>0.05).
    Conclusion
    General health in mothers of children with asthma was more than the mothers of children with behavioral disorder. Also, their aggression was less than the others. Therefore, both groups had significant difference in general health and aggression.
    Keywords: Aggression, Asthma, Behavioral disorder, General health
  • Elnaz Ebrahimi, Ali Akbar Arjmandnia *, Gholam Ali Afroz Pages 79-87
    Aim: The purpose of this study was to investigate the effect of positivist psychological education program on the job satisfaction of exceptional school teachers in Kerman.
    Method
    This study was a semi-experimental design with pre-test, post-test and control group design. The statistical population consisted of all the exceptional teachers who taught in the exceptional schools of Kerman during the 2014 school year. The research sample consisted of 60 teachers who were selected by stratified random sampling from the target population. The data were collected using a questionnaire for measuring the job satisfaction of enamel and visma (JSS). A researcher-made program based on positive psychology was conducted on the experimental group during the ten sessions.
    Results
    Data were analyzed by covariance analysis. The results of this study indicated that psychological interventions based on positive psychology were effective in increasing job satisfaction of exceptional school teachers (p Conduision: In general, the method of positive psychologic intervention can increase feelings, behaviors and positive cognition in individuals. Therefore, the use of this training can be useful in improving the job satisfaction of exceptional school teachers.
    Keywords: Positive Psychology, Job Satisfaction, Teachers of Exceptional School
  • Narjes Khatoon Zabihi Hesari * Pages 88-95
    Aim: The aim of this study was to investigate the effectiveness of life skills training on the self-esteem and mental health in slow paced adolescents in Turbat-e Heidarieh.
    Methods
    The design of present study was quasi experimental with pre-test, post-test and control group. Statistical papulation of this study consist of all the slow paced adolescents the ages of 12-18 years old in Turbat-e Heidarieh Proviance. Sample of this study consist of 30 individuals were selected by the convinient method. Subjects were assigned into two groups (experimental and control group) randomly, each consisting of 15 adolescents. Experimental group received life skills training in 9 sessions, while control group did not. The instruments used were self-esteem inventory and mental health questionnaire. The obtained data were statistically analyzed by MANCOVA.
    Results
    The findings of this research showed that there was a significant increase in self-esteem and mental health scores mean of experimental group in the post intervention in comparison with control group. Also, the results showed that life skills training had positive and significant effect on self-esteem and mental health in slow paced adolescents (P
    Conclusion
    The life skills instructional program led to improvement in self-esteem and mental health in slow paced adolescents. Therefore, planning for providing life skills training has a particular importance.
    Keywords: Life skill, Mental Health, Self, esteem, Slow paced adolescents
  • Ghader Naeimi *, Kianoosh Zahrakar, Farshad Mohsen Zadeh, Fahimeh Pirsaghi Pages 96-107
    Aim: The aim of this study was to assess the effectiveness of psycho-social empowerment program on reducing parental stress and enhancing psychological well-being of parents with mentally retarded children.
    Methods
    A semi-experimental method with pre-test, post-test and control group design were employed. The population consisted of 648 parents with mentally retarded children that 40 of them were selected via Convenience sampling. 20 parents who had scored lower on the both parental stress and psychological well-being scales were screened and randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group received eight sessions (each 90-minute) of psycho-social empowerment. Data were collected through Frederick's Resource and Stress questionnaire and Riff's Psychological Well-being Inventory.
    Results
    Data analysis using multivariate covariance (MANCOVA) indicated that psycho- social empowerment significantly reduced the parental stress(p= 0/001) and enhanced the psychological well-being(p= 0/001) of parents with mentally retarded children.
    Conclusion
    Finally, the findings imply that the psycho-social empowerment program is an appropriate method for intervening in these parents psychological problems.
    Keywords: Psycho, Social Empowerment, Parental Stress, Psychological Well, Being, Parents of Mentally retarded Children