فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال هشتم شماره 1 (بهار 1396)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعیده بهروز، محمد عاشوری، مجتبی انصاری صفحات 6-15
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش شناختی بر میزان توجه و حافظه فعال دانشآموزان دختر با اختلال کم توجهی دختر با اختلال 03 بیشفعالی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. ساله به روش نمونه گیری در دسترس از مدارس شهرستان کهریزک انتخاب شدند و به طور مساوی در یکی از 11 تا 9کم توجهی بیش فعالی جلسه؛ هر جلسه 2 جلسه آموزش(هفته ای 13 دانش آموز)جایگزین شدند. گروه آزمایشی، در 11دو گروه آزمایش و گروه کنترل(هر گروه دقیقه)شرکت کردند درحالیکه گروه کنترل در این جل سات شرکت نکرد. آزمودنی ها با استفاده از آزمون رنگ- واژه ا ستروپ و آزمون 03 22 نسخهSPSSحافظه فعال مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری با بهکارگیری نرم افزار تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه آزمایش و کنترل حداقل در یکی از متغیرهای توجه و حافظه فعال تفاوت معناداری دارند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که آموزش شناختی بر توجه و حافظه فعال دانش آموزان با اختلال کم توجهی بیش فعالی اثر مثبت و معناداری دا شته است.

    نتیجهگیری

    برنامه آموز شی شناختی سبب بهبود توجه و حافظه فعال دانش آموزان با اختلال کم توجهی بیش فعالی شده است. پیشنهاد میشود با طراحی و اجرای چنین برنامه هایی، بتوان توجه و حافظه فعال این دانش آموزان را ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی، توجه، حافظه فعال
  • سیدجعفر میرحیدری، مالک میرهاشمی، خدیجه ابوالمعالی صفحات 16-24

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان آهسته گام بر اساس ویژگی های شخصیتی، منبع کنترل و انگیزش پیشرفت دانش آموز 16 انجام شد. این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان آهسته گام شهر ورامین بود که از بین آنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی، منبع کنترل و انگیزش پیشرفت را تکمیل کردند. معدل دانش آموزان بهعنوان شاخص عملکرد تحصیلی در نظر گرفته شد. داده ها با روش رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی سازگاری و وظیفه شناسی، منبع کنترل درونی و انگیزش پیشرفت با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معنادار و درصد از تغییرات عملکرد تحصیلی را پیشبینی کردند. 29/8 روانرنجورخویی با عملکرد تحصیلی رابطه منفی و معنادار داشتند. این متغیرها توجه به متغیرهایی مانند ویژگی های شخصیتی، منبع کنترل و انگیزش پیشرفت نقش حیاتی در پیش بینی عملکرد تحصیلی دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش، پیشرفت، منبع کنترل، ویژگی های شخصیتی
  • نسرین بابایی، غلام علی افروز *، علی اکبر ارجمند نیا صفحات 25-33
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین برنامه ارتقای کیفیت زندگی و ارزشیابی اثربخشی آن در کیفیت زندگی مادران و سازش یافتگی اجتماعی دختران آهسته گام با نشانگان داون انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه دارای نشانگان داون، در محدوده سنی 05 تا 25 کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه مادران دختران آهسته گام آموزش پذیر با بهره هوشی 05 نفر از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخابشده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 05 ساله شهر تهران بود. تعداد 52 تا 0 برنامه آموزشی ارتقای کیفیت زندگی ارائه شد و گروه کنترل هیچ ، نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. به گروه آزمایش طی دوازده جلسه آموزشی دریافت نکردند. جهت سنجش کیفیت زندگی مادران از پرسشنامه کیفیت زندگی واروشربون و جهت سنجش سازش یافتگی اجتماعی و روش تحلیل کوواریانس SPSS20 کودکان از پرسشنامه سازش یافتگی اجتماعی واینلند استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها با استفاده نرم افزار چندمتغیره تحلیل شده اند .نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه ارتقای کیفیت زندگی در ارتقای کیفیت زندگی مادران گروه آزمایش تاثیر)؛ گرچه در متغیر سازش یافتگی اجتماعی کودکان، تفاوت معناداری در میانگین نمرات پیشآزمون و پسآزمون p>5/55معنادار داشته است (.)

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان میدهد که میتوان از برنامه های ارتقای کیفیت زندگی جهت p>5/500(دو گروه گزارش نشد افزایش کیفیت زندگی مادران کودکان آهسته گام با نشانگان داون استفاده کرد و در کنار آموزش مادران برای ارتقای سازش یافتگی اجتماعی کودکان آهسته گام از برنامه مکمل نظیر آموزش مهارتهای زندگی به کودکان آهسته گام جهت افزایش سازش یافتگی اجتماعی آنان استفاده کرد

    کلیدواژگان: برنامه ارتقای کیفیت زندگی سازش یافتگی اجتماعی، کیفیت زندگی، کودکان آهسته گام
  • آمنه مرادی شکیب، سمانه قدم پور، مهدیه سقایی صفحات 35-43
  • پرستو خیاطی، غلامعلی افروز* صفحات 44-53

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه مداخله محور بر پایه مشابه درمانی بر کنترل اضطراب مادر و بهبود شبادراری کودکان پسآزمون و گروه شاهد بود. – پیش دبستانی شهر تهران انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون 12 کودک 4 تا 6 ساله پیش دبستانی و مادرانشان که به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای چندمرحله ای انتخابشده بودند، در این پژوهش شرکت داشتند. آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند، به طوریکه در هر گروه 6 کودک و مادر قرار داشتند. گروه آزمایش، برنامه مداخله خانواده محور بر پایه مشابه درمانی را طی یک ماه و پانزده روز دریافت کردند (مادران پانزده روز جلسات مشاور ه کاهش اضطراب و کودکان یک ماه مداخله مشابه درمانی). درحالیکه گروه شاهد مداخله ای دریافت نکردند. ابزار استفاده شده در این پژوهش، جهت ارزیابی میزان شب ادراری DSM-5 و چارت محقق ساخته بر اساس ملاکهای تشخیصی GHQ-28پرسشنامه سلامت عمومی کودک بود.

    یافته ها

    اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره و همچنین میزان شبادراری با استفاده از تعیین روند تغییرات بر اساس شیب نمودار و میزان فراوانی تحلیل شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بعد از مداخله، میانگین نمرات در کاهش اضطراب و بهبود شب ادراری در گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود. درنتیجه، برنامه مداخله خانواده محور بر پایه مشابه درمانی باعث کاهش اضطراب مادران و بهبود شبادراری کودکان شد.

    کلیدواژگان: اضطراب مادر، شب ادرار ی کودکان پیش دبستانی، مداخله خانواده محور، مشابه درمانی
  • صدیقه حسین ابادی*، طیبه زندی پور، مه سیما پورشهریاری صفحات 54-60
    هدف

    در این پژوهش، اثربخشی روان شناسی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی مادران دارای فرزندان اوتیسم موردبررسی قرار گرفت.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مادران کودکان مبتلابه اختلال اوتیسم بود که برای درمان فرزند خود به مراکز توان بخشی در شهر کرج مراجعه کرده بودند. از میان مراجعه کنندگان 30 نفر از مادران دارای فرزند مبتلابه اوتیسم با روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. با بهره گیری از طرح نیمه آزمایشی گروه نمونه منتخب، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های مقیاس بهزیستی روانی ریف (RSPWB) و سنجش علائم اوتیسم گیلیام (GARS) استفاده شد. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه دوساعته مورد آموزش قرار گرفتند.

    یافته ها

    داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس، به کمک نرم افزار spss موردبررسی قرار گرفتند و نتایج نشان داد که روانشناسی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی مادران دارای فرزندان اوتیسم ازلحاظ آماری معنادار و اثربخش است، همچنین نتایج آزمون پیگیری نیز نشان از پایداری و ماندگاری اثربخشی این روش دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر بیانگر این است که آموزش روان شناسی مثبت نگر قادر به افزایش بهزیستی روان شناختی مادران دارای فرزندان اوتیسم می باشد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، بهزیستی روان شناختی، روانشناسی مثبت نگر
  • سوگند قاسم زاده *، نیره نقدی صفحات 61-67
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی ها و فعالیت های مبتنی بر پروژه شر بر سرزندگی و بازیگوشی کودکان آهسته گام انجام شده است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان آهسته گام 6 تا 8 ساله در شهر اصفهان که در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش، شامل 30 دانش آموز آهسته گام بودند که به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش، مقیاس سرزندگی و مقیاس بازیگوشی کودکان بود. به گروه آزمایش در 24 جلسه یک ساعته، بازی ها و فعالیت های مبتنی بر پروژه شر آموزش داده شد و گروه کنترل تحت هیچ گونه آموزشی قرار نگرفت. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازی ها و فعالیت های مبتنی بر پروژه شر بر سرزندگی (0/001=P) و نیز مولفه های بازیگوشی از قبیل انگیختگی فیزیکی (0/001=P)، انگیختگی اجتماعی (0/001=P)، انگیختگی شناختی (0/001=P)، شادی آشکار (0/001=P) و حس شوخ طبعی (001/0=P) در کودکان آهسته گام تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج، می توان این گونه قضاوت کرد که بازی ها و فعالیت های مبتنی بر پروژه شر روش مناسبی جهت بهبود سرزندگی و بازیگوشی در کودکان آهسته گام است و می توان از آن در مراکز آموزشی و توان بخشی بهره برد

    کلیدواژگان: بازیگوشی، بازی ها و فعالیت های مبتنی بر پروژه شر، کودکان آهسته گام، سرزندگی
  • علی اکبر ارجمند نیا *، روح الله فتح آبادی، مسعود طاهریان، محمد عاشوری صفحات 68-74
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تمرین های حرکتی ریتمیک بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان پسر کم توان ذهنی انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه ی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، تمام دانش آموزان کم توان ذهنی مشغول به تحصیل سال 1393-1394 شهر تهران بود و نمونه این پژوهش، 27 دانش آموز پسر با کم توانی ذهنی مقطع ابتدایی بودند که با روش نمونه گیری در دسترس از مدارس شهر تهران انتخاب و 13 نفر از آن ها در گروه آزمایشی و 14 نفر دیگر در گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی در 10 جلسه تمرین (در طول 3 هفته) و هر جلسه 40 دقیقه شرکت کردند درحالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نکردند. دانش آموزان کم توان ذهنی با استفاده از آزمون عصب روان شناختی کولیج مورد ارزیابی قرار گرفتند و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمرین های حرکتی ریتمیک می تواند بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان کم توان ذهنی اثر مثبت و معنا داری داشته باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، نتایج این پژوهش هم سو با سایر پژوهش های انجام شده بر روی دیگر گروه های افراد استثنایی در راستای اثربخشی تمرین های حرکتی بر روی کارکردهای اجرایی بود.

    کلیدواژگان: تمرین های حرکتی ریتمیک، کار کرد های اجرایی، کم توان ذهنی
  • هاجر آقایی پور، حمیدرضا وطن خواه *، زهرا غلامی حیدر ابادی صفحات 75-83
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش تحرک و جهت یابی بر مهارت های اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان نابینای 12 تا 18 سال انجام شد.

    روش

    روش پژوهش تحقیق شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه شامل 30 نفر از دانش آموزان نابینای پسر 12 تا 18 ساله مراکز آموزشی استثنایی و تلفیقی شهر تهران در سال تحصیلی 95-94 بود که این گروه نمونه در دو گروه گواه (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) موردبررسی قرار گرفتند. برای بررسی مهارت های اجتماعی از مقیاس مهارت های اجتماعی SSRS و برای بررسی سازگاری اجتماعی از پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل استفاده شد. آموزش تحرک و جهت یابی نیز با استفاده از جزوه آموزشی تهیه شده توسط محقق در ده جلسه صورت گرفت. برای تحلیل نتایج از آمار توصیفی و سپس تحلیل کوواریانس (چندمتغیره MANCOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه تحرک و جهت یابی موجب افزایش مهارت های اجتماعی مثبت و سازگاری اجتماعی گروه آزمایش در مقایسه با دانش آموزان گروه کنترل بوده و مهارت های حرکت و جهت یابی به طور چشمگیری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد با آموزش تحرک و جهت یابی می توان سازگاری و مهارت های اجتماعی دانش آموزان نابینا را افزایش داد و به بهبود شرایط زندگی آن ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: تحرک و جهت یابی، دانش آموزان نابینا، سازگاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی
  • خدا مراد مومنی، طیبه تازیکی * صفحات 84-93
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه فرزندپروری مثبت بر ارتباط والد فرزند و تنیدگی والدینی دانش آموزان دارای نارسایی توجه انجام گرفت.

    روش

    در یک طرح تحقیق شبه آزمایشی با گروه گواه و از نوع طرح دوگروهی ناهمسان با پیش آزمون و پس آزمون، نفر از مادران دارای فرزند با نارسایی توجه داوطلب شرکت در پژوهش، از بین نمونه در دسترس شهرستان علی آباد استاد گلستان، در دو 28 ساعته، برنامه 2 جلسه گروهی و به صورت هفتگی و هر هفته یک جلسه 4گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مادران گروه آزمایش طی فرزندپروری مثبت را آموزش دیدند. سیاهه ارتباط والد فرزند و مقیاس تنیدگی والدینی به عنوان پیش و پس آزمون استفاده شد و داده ها با روش تحلیل کوواریانس بین گروهی یکطرفه تک متغیری (تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاکی از تفاوت معنادار نمرات ANCOVA)) بود.

    نتیجهگیری

    میتوان نتیجه گرفت برنامه فرزندپروری مثبت باعث بهبود روابط والد فرزند و کاهش P<0/05پیش و پس آزمون تنیدگی والدینی میشود

    کلیدواژگان: ارتباط والد، فرزند، برنامه فرزندپروری مثبت، تنیدگی والدینی، دانش آموزان دارای نارسایی توجه
|
  • Saiedeh Behrooz, Mohammad Ashori, Mojtaba Ansari Pages 6-15
    Aim 

    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive training on attention and working memory in girl students with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD).

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study by pre-test, post-test design with control group. 30 girls with ADHD (9-11 years) were selected by convenient sampling method from schools of Kahrizac Province. They were divided into experimental and control group (each consists of 15 students) randomly. Experimental group participated in cognitive training in 10 sessions (two sessions weekly; each lasts for 40 minutes), while control group did not. Stroop color-word test and working memory test were used for assessment of all participants. Data were analyzed by MANCOVA through SPSS version 22.

    Results

    Findings showed that experimental and control groups had significant difference, at least in one of the attention and working memory variables. The results of MANCOVA showed cognitive training had positive and significant effect on the attention rate and working memory of students with ADHD .

    Conclusion

    Cognitive training program led to the improvement of attention and working memory of students with ADHD. It is suggested that to plan and implement of such programs can promote attention and working memory of these students.

    Keywords: Cognitive training, attention, working memory
  • Seyed Jafar Mirheydari, Malek Mirhashemi, Khadije Obolmaali Pages 16-24

    The aim of present study was to predicting slow paced students’ performance achievement based on personality traits, locus of control and achievement motivation. This research was from type of correlation. The statistical population included all slow paced students at the high school of Varamin city that totally 60 student were selected by convenient sampling method. All of them completed the questionnaires of personality traits, locus of control and achievement motivation. The average of students considered as an indicator of performance achievement. Data was analyzed by multivariate regression. The results showed that the Personality traits of agreeableness and conscientiousness, internal locus of control and achievement motivation had a positive and significant relationship with performance achievement and neuroticism had a negative and significant relationship with performance achievement. These variables predict 29/8 percent of students’ performance achievement. paying attention to the variables such as personality traits, locus of control and achievement motivation have crucial role in predicting performance achievement.

    Keywords: personality traits, locus of control, Achievement motivation
  • Nasrin Babayi, Gholam Ali Afroz *, Ali Akbar Arjmand Nia Pages 25-33
    Aim

    This research was carried out with the aim of designing and developing a life quality improvement scheme and the assessment of its effectiveness in the quality of mothers’ life and the social adjustment of slow pace girls suffering from Down’s syndrome.

    Method

    The method of the research is semi-experimental and has taken advantages of pre-test, post-test, and controlled group. Statistical population consisted of all mothers who had trainable slow pace girls with the IQ of 50-70 suffering from Down’s syndrome. Out of which 60 of them were chosen for sampling and were randomly divided into two groups of 30 called Experiment and Control groups. For 11 sessions, the life quality improvement program was applied to Experiment group, unlike the second group. To assess the life quality of mothers and the social adjustment of the children the questionnaire of the life quality of Varosherbon as well as the questionnaire related to the social adjustment of Vineland were used respectively.

    Results

    The data has been analyzed with SPSS20 and multi-variable. The results of the research indicates the life quality improvement scheme has had a meaningful influence on the improvement of the mothers’ life quality (01/0>p); However, in the variable related to the social adjustment of the children, the average of the scores of pre- and post-test showed no meaningful difference(074/0>p).

    Discussion

    The findings of the research illustrates that it is possible to apply life quality improvement scheme, for enhancing the life quality of mothers’ with slow pace children afflicted to Down’s syndrome, and, beside training mothers to improve the social adjustment of slow pace children, to take advantage of a complementary program such as teaching the children life skills in order to increase their social adjustability.

    Keywords: Quality of life, social adjustment, Quality of Life Improvement program, Slow Pace Children
  • Amene Moradi Shakib, Samaneh Ghadampour, Mahdie Saghaii Poorseyfi Pages 35-43
    Aim

    The aim of present study was to comparison of addiction potential and psychological problems in normal and slow paced adolescents.

    Methods

    This research was a causal- comparative research. The study population included of normal and slow paced adolescents aged 16-18 years old in Tehran city. In this study were participated 60 adolescents that they were divided into two groups, each of which consisted of 30 adolescents. First group were selected randomly from normal adolescents; while the second group were selected from slow paced adolescents by convenient sampling method. The instruments of this research were Iranian addiction potential scale and depression, anxiety, stress scale (DASS-21). Data were analyzed by MANOVA.

    Results

    The findings showed that addiction potential and depression in slow paced adolescents was significantly more than the normal adolescents; while that stress in slow paced adolescents was significantly less than the normal adolescents and anxiety in two groups had not significant.

    Conclusion

    Addiction potential and psychological problems such as depression, anxiety and stress are multidimensional and complex phenomena, which have a very important role in life of adolescents.

    Keywords: Addiction potential, psychological problems, slow paced adolescents
  • Parastoo Khayati, Ali Afrooz* Pages 44-53

    This study aimed to investigate Evaluating of family-based homeopathic intervention program on mother anxiety and bed wetting the preschool children in Tehran.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pretest – posttest and control group. 12 children 4 to 6 years old preschoolers and their mothers participated in this study who multistage cluster sampling method were selected. The subjects were randomly divided into two groups of experimental and control groups, so that each group had six children and mother. The experimental group of family-centered intervention program based on similar treatment within one month and fifteen days. While the control group received no intervention. The instruments used in this study, the General Health Questionnaire GHQ-28 and DSM-5 diagnostic chart developed by the researchers based on the criteria for the evaluation of enuresis.

    Results

    Information collected were analyzed with using univariate and multivariate analysis of covariance and also to determine the trend of enuresis using the slope and frequency.

    Conclusion

    The results showed that after intervention, mean scores on anxiety reduction and improvement of in the experimental group was significantly higher than the control group. As a result, family-based homeopathic intervention program reduces mother anxiety and improve bedwetting children.

    Keywords: Family, based intervention program, Homeopathic, Mother anxiety. Bed wetting the preschool children
  • Seddighe Hosein Abadi*, Mahsima Pourshahryari, Tayyebe Zandipour Pages 54-60
    Aim

    The purpose of this study is determining of the effectiveness of positive psychology on psychological well-being in mothers of autistic children.

    Methods

    The Statistical population of this research was included all mothers of autistic children that was conducted in Karaj city. Among of visitors, 30 mothers of autistic children were selected as sample with convenience sampling method. Groups of sample were randomly replaced into two groups of experiment (n = 15) and control (n = 15) with quasi-experimental model. In order to gathering data, Ryff scale questionnaires of psychological well-being (RSPWB) and Gilliam (GARS) assessment of autism symptoms was used. The experimental group were trained for 8 sessions of 2 hours.

    Results

    In order to analyzing the data, analysis method of covariance was used by SPSS software and the results showed that training the positive psychology on psychological well- being in mothers of autistic children is effective. The results of follow-up test also showed that this method has enough stability and sustainability.

    Conclusion

    The result of this research demonstrates that training the positive psychology can increase the psychological well-being in mothers of autistic children.

    Keywords: autism, Psychological Well, Being, Positive Psychology
  • Sogand Ghasemzadeh *, Nayereh Naghdi Pages 61-67
    Aim

    The present study is aimed at investigating the effects of games and activities based on Sher’s project on slow-paced children’s vitality and playfulness.

    Method

    The population of the study consisted of all 6-8 year old slow-paced children of Isfahan City in the academic year 2015-2016. The sample size of the study included 30 male slow-paced students selected as participants via the convenience sampling technique and then were divided into two (15 participant) experimental and control groups. The research instruments were the Vitality Scale and Children's Playfulness Scale (CPS). The experimental group was trained by 24 one-hour sessions of games and activities based on Sher’s project, while the control group received no training. To analyze the data, SPSS-21 software and MANCOVA were employed.

    Results

    The results indicated that games and activities based on Sher’s project are effective on vitality (p=0.001) and also components of playfulness such as physical spontaneity (p=0.001), social spontaneity (p=0.001), cognitive spontaneity (p=0.001), manifest of joy (p=0.001) and sense of humour (p=0.001) of slow-paced children.

    Conclusion

    With regard to these results, it can be inferred that games and activities based on Sher’s project is an appropriate method for improving vitality and playfulness in slow-paced children and it can be used in educational and rehabilitation centers.

    Keywords: Slow, paced children, Vitality, Playfulness. Games, Activities based on Sher's Project
  • Ali Akbar Arjmandbia *, Roohallah Fathabadi, Masoud Taherian, Mohammad Ashori Pages 68-74
    Aim

    The object of the present study was to determine the effectiveness of rhythmic movement practices on executive functions of male students with intellectual disability.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study by pre-test, post-test design and with control group. 27 male students with educable intellectual disability were selected by convenience sampling method from the elementary schools of Tehran city. They were divided into experimental and control group. 13 students were in experimental group and 14 students were in control group. The experimental group participated in rhythmic movement practices in 10 sessions (three sessions weekly, each lasted for 40 minutes), while control group did not. The students were evaluated by Coolidge Neuropsychological Inventory and data were analyzed by covariance analysis through SPSS version 19.

    Results

    The results indicated that the rhythmic movement practices has improved executive functions of students with intellectual disability. It is suggested that specialists improve executive functions of students with intellectual disability by designing and implementing the rhythmic movement practices.

    Conclusion

    According to the findings, the results of this study were in line with other studies conducted on other groups of exceptional people in order to improve the effectiveness of motor exercises on executive work.

    Keywords: Rhythmic movement practices, Executive functions, Intellectual disability
  • Hajar Aghayi Por, Hamidreza Vatan Khah *, Zahra Gholami Heydar Abadi Pages 75-83
    Aim

    The purpose of this study is the effect of mobility and orientation training on the social skills and social adjustment for 12 to 18blind students.

    Methods

    The methodology is an experimental study with pretest, post test and control group. The sample of this study was 30male blind students in range of 12 to 18 ages who were studying in special schools for the blinds in 1394-1395.these groups were studied in two categories: experimental(15 persons)and control (15 persons) group. Social skills SRSS test and social adjustments bell questioner for adultshave been used to study social skills and social adjustments. these students were taught orientation and mobility tor 10 sessions. Covariance and variance analysis were used to analyze the results.

    Results

    The results describe that teaching orientation and mobility improves the 12 to 18 blind student's social skills and social adjustment abilities.

    Conclusion

    The results shows that mobility and orientation training can increase social skills and social adjustments on blind students and make their lives much more easier Key words:

    Keywords: social skills, social adjustment, mobility, orientation training, blind student
  • Khoda Morad Momeni, Tayebe Taziki * Pages 84-93
    Aim

    This study aimed to evaluate the effectiveness of parent-child communication and parental stress Positive Parenting Program students with attention deficit were performed.

    Methods

    A quasi-experimental research design with a control group and the pre-test and post- test design with two disparate group, 24 mothers of children with attention deficit volunteered from among the available city Aliabad professor of Golestan two experimental groups and one control group. 8 sessions and weekly mothers group and each week a 2-hour session, Positive Parenting Program were trained. Parent-child Relationship Inventory (PCR) and parental stress scale as pre and post-test were used and data between a one-way ANCOVA univariate were analyzed.

    Results

    The findings indicate significant differences pre- and post-test scores (P<0.05), respectively.

    Conclusion

    It can be concluded Positive Parenting Program improves parent-child relationships and parental stress can be reduced

    Keywords: A parent, child relationship, Positive Parenting Program, Parental Stress, Students with attention deficit