فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نیره نقدی، سوگند قاسم زاده، ستوده افروز صفحات 6-12
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی استفاده از فعالیت ها و بازی های غیر ساختار پیش از ورود به کلاس درس بر مشکلات توجه و سازگاری دانش آموزان آهسته گام انجام گرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی (با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پیش دبستانی آهسته گام تشکیل می دادند. نمونه پژوهش شامل 30 کودک پیش دبستانی آهسته گام بودند که به صورت در دسترس از بین یکی از مدارس ویژه کودکان آهسته گام انتخاب و سپس به دو گروه 15 نفری (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. ابزار پژوهش آزمون عصب-روان شناختی کانرز و مقیاس رشد اجتماعی واینلد بود. فعالیت ها و بازی های غیر ساختار پیش از ورود به کلاس درس در 8 جلسه 45 دقیقه ای فقط برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیر نشان داد که فعالیت ها و بازی های غیر ساختار پیش از ورود به کلاس به طور معنی داری، موجب کاهش مشکلات توجه (001/0P=) و افزایش میزان سازگاری (005/0P=) دانش آموزان آهسته گام شده است. با توجه به نتایج این پژوهش می توان این گونه قضاوت کرد که فعالیت ها و بازی های غیر ساختار پیش از ورود به کلاس، روشی مناسب جهت کاهش مشکلات توجه و افزایش میزان سازگاری دانش آموزان آهسته گام است.
    کلیدواژگان: بازی های غیر ساختار، توجه، سازگاری، آهسته گام
  • معصومه واحدی مطلق، سودابه عضد الملکی صفحات 13-22
    هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش مهارت های خودیاری بر تعاملات اجتماعی و ارتباط کودکان با اختلالات طیف اتیسم بود. برای این منظور، 28 کودک پسر 6 تا 10 ساله دارای اختلال طیف اتیسم با بهره گیری از نمونه در دسترس در مدرسه استثنایی بشارت انتخاب شدند. این تعداد به صورت تصادفی در دو گروه 14 نفری آزمایش و گواه جایگزین شده و با استفاده مقیاس گارس (نسخه دوم) هر دو گروه مورد ارزیابی (پیش آزمون) قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به م د ت شش ماه و ه ر ه ف ت ه یک جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های خودیاری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. نتایج آزمون تی و تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های خودیاری موجب بهبود تعاملات اجتماعی و ارتباط کودکان با اختلال طیف اتیسم بوده است.
    کلیدواژگان: مهارت های خودیاری، تعاملات اجتماعی، ارتباط، اختلالات طیف اتیسم
  • اثربخشی برنامه آموزشی شناختی رفتاری بر رضامندی زوجیت و سلامت روان مادران دانش آموزان با آسیب شنوایی
    جهانگیر کرمی، طیبه تازیکی صفحات 19-29
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش شناختی رفتاری مادران دانش آموزان با آسیب شنوایی بر رضامندی زوجیت و سلامت روان آن ها انجام گرفت. جامعه پژوهشی شامل کلیه مادران دانش آموزان با آسیب شنوایی استان شهرستان علی آباد بود، که 24 نفر از آنان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل شرکت کردند. از بین نمونه فوق 12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل گمارش تصادفی شدند. سپس برنامه مداخله آموزش شناختی رفتاری به مدت 8 جلسه گروهی اجرا گردید. جهت ارزیابی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سلامت عمومی و مقیاس رضامندی زوجیت افروز در دو مرحله پیش و پس آزمون استفاده شد. داده های حاصل از دو گروه کنترل و آزمایش با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های فوق حاکی از معناداری تمام خرده مقیاس های هر دو مقیاس سلامت روان و رضامندی زناشویی در سطح بود. درمجموع می توان این گونه نتیجه گیری کرد که آموزش شناختی رفتاری می تواند منجر به افزایش رضامندی زوجیت و سلامت روان مادران گردد.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری، دانش آموزان با آسیب شنوایی، رضامندی زوجیت، سلامت روان
  • شهلا پاکدامن، زهرا محمدی فر * صفحات 33-40
    : هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه ابعاد سبک های فرزندپروری و سبک های مقابله ای بود. ازآنجاکه هوش به عنوان یکی از مولفه های شناختی می تواند استفاده از سبک های مختلف را توجیه کند، به تفاوت این رابطه در نوجوانان دختر تیزهوش و عادی نیز پرداخته شد.
    این پژوهش از نوع همبستگی و طرح پژوهشی از نوع پس رویدادی بود. جامعه پژوهش شامل دختران (14– 19 سال) شهر تهران بود. با روش نمونه گیریخوشه ای تعداد 137 نفر از بین دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی شهر تهران انتخاب شدند و به پرسشنامه های سبک های فرزندپروری ادراک شده و سبک های مقابله ای پاسخ گفتند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی، رگرسیون گام به گام و آزمون Z استفاده شد.
    نتایج نشان داد در کل نمونه، سبک مقابله ای اجتناب- گریز با بعد محبت از سبک های فرزندپروری رابطه منفی دارد. در دانش آموزان تیزهوش بعد کنترل از سبک های فرزندپروری ادراک شده به صورت معکوس پیش بینیکننده ی سبک مقابله ای اجتناب – گریز است و در دانش آموزان عادی همین بعد توانست به طور معکوس استفاده از سبک مقابله ای طلب حمایت اجتماعی را پیش بینی کند. به علاوه در دانش آموزان تیزهوش، بعد محبت رابطه مستقیمی با سبک مقابله طلب حمایت اجتماعی داشت که آزمون Z نشان داد این رابطه در دو گروه عادی و تیزهوش تفاوت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری ادراک شده، سبک های مقابله ای، نوجوانان تیزهوش
  • گلایل شریفی *، علی اکبر ارجمندنیا، سعید حسن زاده صفحات 41-52
    : پژوهش حاضر ارزیابی مواد آموزشی برنامه درسی ریاضیات پایه ششم ابتدایی دانش آموزان آهسته گام بود.
    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی ازنوع پیمایشی با روش تحقیق و توسعه است. جامعه آماری پژوهش حاضرمعلمان، مدیران، کارشناسان حوزه ستادی و مولفان کتاب ریاضی دانش آموزان آهسته گام پایه ششم بودند. نمونه گیری با استفاده از روش سرشماری کامل انجام شد که شامل 32 نفر از معلمان پایه ششم، 28 نفر از مدیران مدارس، 5 نفر از کارشناسان حوزه ستادی و مولفان کتاب ریاضی پایه ششم شهر تهران می شد. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و پرسشنامه های محقق ساخته استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش وزن دهی و ارزش گذاری تحلیل شد.
    دو عامل (محتوای دوره) و (وضعیت فضا تجهیزات وامکانات آموزشی) به عنوان عوامل تشکیل دهنده کیفیت مواد آموزشی برنامه درسی ریاضیات پایه ششم انتخاب و ملاک هایی برای هر یک از عوامل مشخص شد. در راستای تحلیل دادها بین میزان رضایت معلم از محتوای کتاب باسابقه کاری، سابقه تدریس و میزان تحصیلات ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مواد آموزشی، برنامه درسی، ریاضیات، آهسته گام
  • سعیده صادقی راد *، محمد حاتمی، جعفر حسنی صفحات 53-67
    : پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بر امه آموزش مهارتهای ارتباطی در نظمجویی شناختی هیجان نوجوا ان دختر دارای اختلال سلوک، طراحی شده است.
    خست به مدارس راهنمایی دخترا هاستان البرز که دردسترس بوده، مراجعه موده و در مقطع سال)، پرسشنامه اختلال سلوک اجرا شد. پس از اینکه افراد دارای مرات بالا در پرسشنامه اختلال 51 تا 52راهنمایی امحدوده سنی ، قلهی یمرخشان در طیف بالینی قرار ررفت)، از بین CBCL سلوک اافرادی که پس از محاسبهی مرات تمام مقیاسها و رسم یمرخ 3 مجموع فر که 03 قرار ررفتند، در هایت DSM_IV_TR شرکتکننده ا تخاب رشت و تحت مصاحبه ساختار یافته براساس 3 فر بهطور تصادفی به دو رروه پا زدهتایی 03 ملاکهای ورود به مطالعه را تامین کرد د، به عنوان رروه مو ها تخاب شد د. سپس این ) پاسخ داد د. رروه CERQ آزمایش و کنترل تقسیم رشته و هر دو رروه به سخهی فارسی پرسشنامهی ظمجویی شناختی هیجان ا آزمایش، آموزش مهارتهای ارتباطی را به شکل رروهی دریافت موده و رروه کنترل هیچ مداخلهای را دریافت کرد. مداخلات آزمایشی شرکتکننده به پرسشنامهی ظمجویی شناختی 03 جلسه برای رروه آزمایش به اجرا درآمد. در پایان جلسه دهم، مجددا هر 53 طی % خطا، آموزش مهارتهای ارتباطی 1 هیجان مرحله خست، پاسخ داد د.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، مهارت ارتباطی، نظم جویی شناختی هیجان، نوجوان
  • سمیه تکمینی، محمدرضا زربخش بحری صفحات 68-78
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه مشکلات یادگیری و حالت فراشناختی با اضطراب ریاضی دانش آموزان مقطع متوسطه اول می باشد. روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان چالوس که در سال 1394-1395 مشغول به تحصیل بودند به تعداد 3800 نفر بود، که از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای300 نفر (168 دختر و132پسر) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات (2011) ، حالت فراشناختی اونیل و عابدی (1996) و اضطراب ریاضی لانگ (2001) استفاده شد. داده های حاصل به روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تجزیه وتحلیل شد. یافته های به دست آمده نشان داد بین مشکلات یادگیری و اضطراب ریاضی همبستگی مثبت و بین حالت فراشناختی با اضطراب ریاضی همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین سهم شناخت اجتماعی و حساب کردن در پیش بینی اضطراب ریاضی دانش آموزان نسبت به بقیه متغیرها بیشتر بوده است. نتایج نشان داد که عدم توانایی دانش آموزان در حساب کردن و شناخت اجتماعی باعث افزایش اضطراب ریاضی در آن ها می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، حالت فراشناختی، مشکلات یادگیری
  • علی اکبر ارجمندنیا، سمانه ملکی، سیدمحسن اصغری نکاح، رزیتا داوری آشتیانی صفحات 79-87
    : هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مداخله بازی های زبان شناختی بر عملکرد حافظه فعال کلامی دانش آموزان با اختلال خواندن است.
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. روش نمونه گیری گزینش هدفمند و شامل سی نفر از دانش آموزان پایه های دوم و سوم بود که به مراکز اختلال یادگیری شهر تهران و بخش روان پزشکی بیمارستان امام حسین (ع) مراجعه نموده و تشخیص اختلال خواندن گرفته بودند که به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایشی و کنترل جایگزین شدند و 12 جلسه بازی های زبان شناختی دریافت نمودند. آزمون حافظه فعال مقیاس هوش وکسلر کودکان ویرایش چهارم (عابدی، صادقی و ربیعی، 1390) به صورت پیش آزمون-پس آزمون اجرا شد. به منظور تحلیل یافته های پژوهش از تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده گردید.
    نتایج نشان دادند مداخله بازی های زبان شناختی تاثیر معناداری بر ارتقای عملکرد حافظه فعال کلامی، هم در نمره کل و هم در خرده مقیاس های آزمون (ظرفیت عدد، توالی عدد-حرف) داشته است.
    کلیدواژگان: اختلال خواندن، بازی های زبان شناختی، حافظه فعال، حافظه فعال کلامی
  • مونا دلاوریان، غلامعلی افروز صفحات 88-95
    : هدف پژوهش حاضر تدوین و پیاده سازی سامانه هوشمند حمایتگر تصمیم جهت شناسایی کودکان پیش دبستانی مستعد نارساخوانی، بواسطه برنامه رایانه ای عصبی-شناختی طراحی شده توسط دلاوریان و همکاران بود.
    از نظر هدف از نوع مطالعات تحقیق و توسعه ای و از نظر شیوه جمع آوری داده ، توصیفی، پیمایشی از نوع ارزیابی و تشخیص می باشد. برنامه رایانه ای عصبی-شناختی برنامه ای می باشد که با تاکید بر آسیب های عصبی -شناختی ناشی از نقص در مدارهای نورونی و شبکه عصبی در افراد مبتلا و با لحاظ کردن مولفه های کارکردهای اجرایی و نظریه پردازش اطلاعات طراحی گشته و کارایی آن اثبات شده است. این برنامه توسط کودکان پیش دبستانی که با روش خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند اجرا گردید. سپس، این داده ها در طراحی سامانه حمایتگر تصمیم بالینی استفاده شد. شبکه عصبی مصنوعی چند لایه پرسپترون بکار رفت.
    دقت سامانه طراحی شده 94. 40 % و حساسیت و اختصاصی بودن شبکه در تشخیص کودکان پیش دبستانی مستعد نارساخوانی به ترتیب، 90. 27% و 95. 28 % حاصل گردید.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، سامانه حمایتگر تصمیم بالینی، شبکه عصبی مصنوعی چندلایه پرسپترون، تشخیص زودهنگام، کودکان مستعد
  • لیلا افضلی، سمیه اسماعیلی صفحات 96-103
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بخشی آموزش خلاقیت بر خلاقیت و عزت نفس دانش آموزان دختر دوره ابتدایی اسلامشهر، اجراشده است. برای این منظور 120 نفر (60 نفر گروه آزمایشی و 60 نفر گروه کنترل) از دانش آموزان مقطع ابتدایی به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. روش پژوهش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. ابزارهای مورداستفادهمورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (1965) و آزمون تصویری خلاقیت تورنس (1969) می باشند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتهقرارگرفته اند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش خلاقیت تاثیر مثبت بر خلاقیت و عزت نفس دانش آموزان دارد. آموزش خلاقیت به دانش آموزان منجر به ارتقای معنادار ابعاد سیالی، ابتکار و بسط در این گروه شده است. اما در بعد انعطاف پذیری، رشد معناداری حاصل نشده است.
    کلیدواژگان: آموزش خلاقیت، خلاقیت و عزت نفس
|
  • Nayereh Naghdi, Sogand Ghasemzadeh, Sotodeh Afroz Pages 6-12
    This study aimed to evaluate the effectiveness of non-structural activities and games before entering the classroom on attention problems and adjustment of slow-paced students. A quasi-experimental design (with pretest-posttest and control group) was used. The study population consisted of all students in preschool mental disability. The sample consisted of 30 preschool children who were slow step that selected and then divided into two groups of 15 (test and control) groups. Research tools was Connors nerve-psychological test and Vainlad social development scale. Non-structural activities and games before entering the classroom perform in eight 45-minute sessions for the experimental group. The results of multivariate analysis of covariance showed that non-structural activities and games before entering the class significantly decreased the attention problems (0.001) and increased adjustment (0.005) in slow-paced students. The results of this research could be judged to be the Non-structural activities and games before entering the class is a good way to reduce attention problems and increase adjustment of slow-paced students.
    Keywords: non, structural activities, attention, Adjustment, slow, paced student
  • Masomeh Vahedi Motlagh, Sodabeh Azedolmaleki Pages 13-22
    The purpose of this research is the effectiveness of training self-help skills on social interactions and communication of children with autism spectrum disorders. In this regard, 28 autism boy, 6 -10 years old, were selected thorough accessible sample from Besharat special school. They were randomly assigned to intervention and comparison groups, each group consist 14 children. GARS2: Gilliam Autism Rating Scale second editions (Samadi, 2013) were used for measuring autism symptoms, respectively. The intervention group received teaching self-help skills during 6 months (a 45-minute session per week) while comparison group received no teaching. Pretest and the posttest values of communication problems and social interactions cores were significantly different. (P
    Keywords: self–help skills, social interactions, Communication, autism spectrum disorders
  • The effectiveness of cognitive behavioral training mothers of deaf students on their satisfaction and mental health parity
    Jahangir Karami, Tayebeh Taziki Pages 19-29
    The effectiveness of cognitive-behavioral training on partnership satisfaction and mental health of mothers of school kids with hearing impairment this study conducted to investigate the effectiveness of cognitive- behavioral training on partnership satisfaction and mental health on mothers of school kids with hearing impairment. The study population consisted of all mothers of school kids with hearing impairment in Ali Abad city and 24 mothers have been selected by available sampling. This study was an experimental project with pretest-posttest and control group. 12 mothers assigned randomly in experimental group and 12 in control group. The intervention -cognitive behavioral training- administered in 8 sessions. GHQ questionair and partnership satisfaction scale have been used to assess research variables in two steps of pre-test and post-test. The research data of control and experimental groups analyzed using covariance analysis.the research findings showed that all of all subscales of both GHQ and partnership satisfaction scale were meaningful. Therefor it can be concluded that cognitive-behavioral training can lead to increase partnership satisfaction and mental health in mothers.
    Keywords: Cognitive Behavioral Training, students with hearing damage, marriage satisfaction, Mental Health
  • Shahla Pakdaman, Zahra Mohamadifar * Pages 33-40
    Aim: The aim of the present research was to study the relationship between dimensions of parenting styles and coping style. Since that intelligence, as an important cognitive component, could clarify the use of different styles, this relationship was compared in two groups of gifted and normal students.
    Methods
    It was a correlation and Ex post facto research. The community of the study was gifted and normal 14-19 ages females of Tehran. The sample (137 female high school students, 34 gifted and 103 normal) was selected via cluster sampling and completed coping styles and perceived parenting styles questionnaires. Data was analyzed by correlation coefficient, stepwise regression and z-test.
    Results
    The results showed that there was a negative relationship between avoidance – flight coping style and warmth dimension of parenting styles in total sample. For gifted students, control dimension of parenting style predicted avoidance-flight coping style reversely and for normal students, control dimension predicted reversely the use of seeking social support coping style. Moreover, warmth dimension of parenting style had a positive relationship with seeking social support coping style in gifted students, and Z-test showed that this relationship significantly different between two groups.
    Conclusion
    These results indicated the effect of parenting styles on children’s coping styles. This effect maybe different based on children’s characteristics like cognitive ability.
    Keywords: Perceived parenting styles, coping styles, gifted adolescents
  • Gelayol Sharifi *, Aliakbar Arjmandnia, Saed Hasan Zadeh Pages 41-52
    Aim: The present study aims to evaluate educational materials of mathematic curriculum for sixth grade students with intellectual disability in primary schools.
    Methods
    This study was a descriptive study of survey type with research and development methodology. The statistical population consists of teachers, principals, experts and authors of sixth grade math book of intellectual disability students in primary schools. In this regard, the full version census method was applied. Sample of this study consists of 32 teachers of sixth grade student, 28 principals, 5 experts from the districts headquarter and authors of sixth grade math book in Tehran city. To gather data, were used interviews and questionnaires designed by researcher made. The data analyses by weighting and valuation.
    Results
    Two factors of Course content, conditions of the educational space equipment and facilities are selected as the constituent elements of quality educational materials for sixth-grade math curriculum and for each of the factors a set of criteria were considered. Furthermore, the data analysis conducted on the relationship between satisfaction level of the teacher of educational content of the math text books for grade 6 students and teaching experience and education level revealed no significant relation.
    Conclusion
    the results indicate that educational materials of the math curriculum is at suitable level in terms of the studied two factors; however, to reach a better condition, it is required partly suitable criteriaeach one factors studied in a more accurate fashion and take the required actions towards enhancing them to an suitable level.
    Keywords: evaluation, Educational material, Curriculum, Mathematics, Intellectual disability
  • Saedeh Sadeghi Rad *, Mohammad Hatami, Jafar Hasani Pages 53-67
    Aim: This study aimed to evaluate the effectiveness of communication skills training program in cognitive emotion regulation adolescents’ girls with conduct disorder is designed.
    Methods
    The first school for girls that was available Alborz Province, referred and in secondary school (age range 12 to 15 years), conduct disorder questionnaire was administered. After that people with high scores on the questionnaire, conduct disorder (who after calculating the scores of all scales and curves CBCL, Profile peaks were in the clinical range), from among the Assembly 90 participants were selected and under-structured interview based on DSM_IV_TR were, at least 30 people who meet the inclusion criteria were selected for the sample group. Then the 30 patients were randomly assigned to two groups of fifteen teeth and both groups were divided into experimental and control responded to the Persian version of cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ). The experimental group received communication skills training to form a group and the control group received no intervention. Over 10 experimental intervention sessions for the experimental group was carried out. At the end of the tenth session, every 30 participants responded to cognitive emotion regulation questionnaire,
    Results
    The results showed that in significant level % error, communication skills training in adolescents girls with conduct disorder, significant changes in the context of improving maladaptive cognitive emotion regulation strategies or enhance adaptive cognitive emotion regulation strategies does not create.
    Keywords: adolescent, Cognitive emotion regulation, communication skills, Conduct disorder
  • Somayeh Takmini, Mohamadreza Zarbakhsh Bahri Pages 68-78
    The aim of this research is to investigate the relationship between learning Problems and metacognitive states of mathematic anxiety in the first grade of middle school’s students. The research method is correlational. The statistical population includes all all first grade students of Chalus high schools in academic year of 2015-2016 which was 3800. 300 students were selected by cluster random sampling (168 females and 132 males). Colorada vilcude learning problems questionnaires (2011), metaco gnitive state of O’Neil and Abedi (1996), and mathematical anxiety of long (2001) were used to collect data. Data was analyzed by Pearson correlation and multivariate regression. The result showed that, there is a positive relationship between learning problems and Mathematic anxiety, negative and significant relationship between metacognitive states and mathematic anxiety and also social cognition and calculation were able to predict mathematic anxiety more than other variables. The results showed Inability to students in The calculate And social recognition Increase Mathematic anxiety is in them.
    Keywords: Mathematic Anxiety, Learning Problems, Metacognitive States
  • Aliakbar Arjmandnia, Samaneh Maleki, Seyed Mohsen Asghari Nekah, Rozita Davari Ashtiyani Pages 79-87
    Aim: The aim of the present study was to investigate the effect of linguistic plays on the verbal working memory performance in students with reading disorder.
    Methods
    The study design was quasi-experimental, with pre-test, post-test and control group. In this study, purposeful selected method was used for sampling and the sample was included 30 students in second and third grades. The study population were referred to Learning Disorders Clinics in Tehran and the Imam Hossein Hospital and were diagnosed as the reading disorder. The subjects were randomly assigned to the two experimental and control groups (each containing 15 individuals). Linguistic plays were conducted for a 50-minute session for six weeks (two sessions per week). To evaluate the effect of the linguistic plays, working memory subtests of WISC-4 (as an index of verbal working memory) were utilized. Analysis of covariance was used to analyze the data.
    Results
    The findings achieved through data analysis showed that after omitting pre-test effect, test of working memory indicates the effectiveness of linguistic plays on the performance of verbal working memory both in students’ total score in the test and in working memory sub-tests.
    Conclusion
    According to the results of this research and the importance of improving working memory performance of students with reading disorder, it can be suggested that the linguistic plays can be used in the schools and health centers to increase the performance of both working memory in students with reading disorder.
    Keywords: reading disorder, linguistic plays, working memory, verbal working memory
  • Mona Delavariyan, G.Ali Afroz Pages 88-95
    Aim: The aim of this research was to develop and implementation of an intelligent decision support system, through computerized neuro-cognitive program which was designed by Delavarian et al. in order to identify preschoolers at risk for dyslexia.
    Method
    This research is a type of “research and development”, in terms of its goal, and it is a kind of descriptive research, assessment and diagnostic, in terms of its data collection method. The computerized neuro-cognitive program is a program which focuses on dyslexics’ neuro-cognitive impairments due to some neural networks and circuits’ dysfunctions and alterations, and the components of information processing theory and executive functions and the efficacy of this program was proven. The program was executed with preschoolers who were selected with cluster random sampling method. Then, these data were applied in designing a decision support system.
    Results
    the average accuracy of the designed multilayer perceptron neural network, was reached to 94.40% and the network’s sensitivity and specificity in diagnosis of preschoolers at risk for dyslexia obtained 90.27 and 95.28%, respectively.
    Conclusion
    According to the high validity and reliability of the neuro-cognitive program and the high accuracy and sensitivity of the designed decision support system, the mentioned system could be used in early diagnosis of at risk preschoolers, before entering to elementary school.
  • Leyla Afzali, Somayeh Esmaili Pages 96-103
    The aim of this study was to investigate the effect of Creativity training on creativity and self-esteem of female students in primary school in Islamshahr.
    For this purpose, 120 patients (60 cases and 60 controls) of elementary students were selected by cluster sampling. In this study, Rosenberg Self-Esteem Scale (1965) and Visual Creative Torrance (1969) is used. The collected data have been analyzed using ANCOVA.
    The results showed that Creativity training has a positive effect on student's creativity and self-esteem. Training student's creativity to lead to a significant improvement of fluency, originality and elaboration in this group. But in terms of flexibility, there has been a significant growth.
    Keywords: Creativity training, creativity, self, esteem