فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رقیه سیفی، ابراهیم صالحی عمران *، خدیجه پناهنده وانسفلی صفحات 1-8
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله نظریه ذهن بر افزایش سطوح نظریه ذهن کودکان مبتلا به اتیسم انجام شد. روش پژوهش آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. در این پژوهش 8 کودک مبتلا به اتیسم به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. جهت جمع آوری داده ها از آزمون نظریه ذهن فرم 38 سوالی استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل کواریانس انجام گردید. نتایج پژوهش نشان داد، آموزش نظریه ذهن بر سطوح کلی و سطح اول این نظریه در کودکان مبتلا به اتیسم به طور معناداری موثر است ولی بر سطوح دوم و سوم نظریه ذهن در این گروه اثر معناداری نداشت. همچنین نتایج پژوهش حاکی از آن بود که نمرات آزمون نظریه ذهن در گروه کنترل در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری نداشتند. در مجموع یافته ها نشان داد آموزش و کاربرد مداخلات مبتنی بر نظریه ذهن می تواند برخی سطوح نظریه ذهن را در کودکان مبتلا به اتیسم ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، آموزش نظریه ذهن، کودکان دارای اتیسم با عملکرد بالا
  • محمدرضا تقوی زاده *، پرویز شریفی درآمدی، غلامعلی افروز صفحات 9-15
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی تمرینات یکپارچگی حسی بر اساس تئوری آیرس بر کاهش رفتارهای کلیشه ای کودکان در خود مانده 3-14سال بود و از نوع کاربردی نیمه آزمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کودکان 3 تا 14 ساله درخودمانده استان تهران که در مراکز توان بخشی تحت آموزش قرار داشتند، بود. 20 نفر از کودکان با توجه به معیار سنی به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه ده نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مداخله به صورت تمرینات یکپارچگی حسی، طبق مدل آیرس به مدت شش ماه، و سه روز در هفته، و هر جلسه یک ساعت به صورت انفرادی انجام گرفت. و از زیرآزمون رفتارهای کلیشه ای مقیاس درجه بندی درخودمانده گیلیام استفاده شد. داده های با آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشانداد که تمرینات یکپارچگی حسی مدل آیرس بر کاهش رفتارهای کلیشه ای کودکان در خودمانده موثر می باشد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی حسی، رفتارهای کلیشه ای، درخودمانده
  • سعید رضایی * صفحات 16-21
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی مقایسه ای وضعیت رضایت زناشویی و اشتیاق جنسی والدینی که دارای کودک یا کودکانی با اختلال اتیسم و عارضه فلج مغزی هستند، انجام شده است. این پژوهش از نوع تحقیقات علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل کلیه والدین دارای کودک با اختلال اتیسم و فلج مغزی مراجعه کننده به کلینیک های توانبخشی (چهار مرکز دانشگاهی و شش مرکز خصوصی) شهر تهران در سال 1393 می باشند. از بین کل مراجعان، تعداد 150 والد (75 والد دارای کودک اتیستیک و 75 والد با کودک مبتلا به فلج مغزی) به عنوان نمونه به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه محقق ساخته اشتیاق جنسی استفاده شده است و برای تحلیل داده ها از آزمون آماری (t) گروه های مستقل استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده نشان دادند که در همه متغیرهای مربوط به دو مولفه ی رضایت زناشویی و اشتیاق جنسی، والدین کودکان فلج مغزی دارای نمرات بالاتری نسبت به والدین کودکان اتیستیک داشتند و تفاوت نمرات دو گروه در در سطح 05/0 =α معنادار شده است. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد بین شدت و گستره اختلال فرزندان و میزان رضایت زناشویی و اشتیاق جنسی والدین ارتباط معنادار وجود دارد. از آنجا که دامنه اختلال اتیسم از جهت ایجاد محدودیت ذهنی، شناختی، اجتماعی، ارتباطی نسبت به فلج مغزی بیشتر است، کیفیت روابط زناشویی و جنسی والدین کودکان با اختلال اتیسم بیشتر تحت تاثیر ماهیت اختلال فرزندانشان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های ارتباطی، کیفیت زندگی مادران کودکان با ناتوانایی جسمی  حرکتی
  • سعیده محسنی نژاد *، غلامعلی افروز، نیما قربانی صفحات 22-28
    آسیب حرکتی، علاوه بر ایجاد محدودیت های فیزیکی، اثراتی روان شناختی بر جای می گذارند و بر تصویر فرد از خود موثر هستند. این اثر، در سنین نوجوانی، شرایط ویژه ای ایجاد می کند که به دلیل محدودیت های فیزیکی نیازمند به حمایت، تاکنون، در اولویت دوم توجه قرار گرفته است. به منظور سنجش تصویر خود، به عنوان یک سازه نیمه هشیار و ناهشیار، از ارزیابی جامع مینه سوتا-رورشاخ استفاده شده است و متغیرهای هوش، سن، جنسیت، شدت آسیب حرکتی و زمان وقوع آسیب حرکتی کنترل شده اند. به این منظور، 23 نفر از دختران دانش آموز 14 تا 16 ساله ساکن شهر تهران، به روش در دسترس انتخاب شده و به شیوه هدفمند، مورد غربالگری بر اساس متغیرهای کنترل قرار گرفتند. پس از ارزیابی در سه مرحله مصاحبه بالینی، آزمون MMPI-A و آزمون لکه جوهر رورشاخ، نتایج ارزیابی 23 نفر، با کمک Fmax هارتلی و آزمون z، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است. نتایج یکپارچه سازی مینه سوتا- رورشاخ نشان می دهند نقص ایگو و تصویر خود منفی در هر سه مولفه بدنی، ادراکی و انگیزشی وجود دارد و آشفتگی فکر به چشم می خورد. نتایج، براساس نظریه روابط ابژه تفسیر شده است.
    کلیدواژگان: آسیب حرکت انتقالی، نقص ایگو، آشفتگی فکر، رورشاخ، MMPI، A
  • سیمین حسینیان، فریده حمیدی، فروغ خضرایی * صفحات 29-37
    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر کیفیت زندگی مادران کودکان با ناتوانی جسمی - حرکتی شهر شیراز بوده است. پژوهش حاضر به صورت شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل120نفر از مادران کودکان معلول شهر شیراز بودند. این نمونه شامل مادرانی بوده است که قبل از ارائه متغیر مستقل، پرسشنامه ی کیفیت زندگی بر روی آنها اجرا گردیده است، و از بین 80 مادری که نمراتشان پایین تر از حد متوسط میانگین بود، 60 مادر به صورت گمارش تصادفی و به صورت مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شد. سپس متغیر مستقل برای گروه آزمایش ارائه شد، که همان آموزش مهارت های ارتباطی، در 8 جلسه ی120 دقیقه ای است، و برای گروه کنترل هیچ متغیری اعمال نشد. بعد از اتمام آموزش یا ارائه متغیر مستقل برای گروه آزمایش، پس آزمون اجرا گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگیSF-36 (سازمان بهداشت جهانی،2002) بود و داده های آماری با روش آزمون t تفاضل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد، آموزش مهارت های ارتباطی بر بهبود کیفیت زندگی مادران کودکان معلول موثر است (05/0>p).
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های ارتباطی، کیفیت زندگی مادران کودکان با ناتوانایی جسمی  حرکتی
  • زهرا جعفری سرو جهانی، مجتبی امیری مجد *، اصغر جعفری صفحات 38-43
    هدف این پژوهش اثربخشی برنامه آموزش رایانه ای در افزایش حافظه کوتاه مدت کودکان دارای اختلال یادگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دبستانی هفت تا ده ساله شهر خرمدره بود که در سال تحصیلی 93- 1392 به مرکز اختلالات یادگیری مراجعه کرده بودند. آزمودنی ها شامل 27 نفر بودند که به صورت تصادفی ساده از بین این دانش آموزان از لیست اسامی آن ها انتخاب شدند و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتدا پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد و سپس اعضای گروه آزمایش در 8 جلسه 45 دقیقه ای برنامه رایانه ای را در حضور مربی تمرین کردند. پس از پایان جلسات آزمایشی، پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. داده های به دست آمده از دو گروه با روش تحلیل کوواریانس و آزمون t تحلیل شدند. نتایج نشان داد که برنامه رایانه ای می تواند حافظه کوتاه مدت و توجه کودکان دارای اختلال یادگیری را افزایش دهد (05/0 ≥ P).
    کلیدواژگان: برنامه آموزش رایانه ای، حافظه کوتاه مدت، اختلال یادگیری
  • لیلا کاشانی وحید *، غلامعلی افروز، محسن شکوهی یکتا، کمال خرازی صفحات 44-53
    تقویت مهارت حل مساله بین فردی در دانش آموزان سرآمد می تواند به آن ها در مواجهه با مشکلات زندگی یاری دهد. با توجه به اهمیت مهارت حل مساله برای دانش آموزان سرآمد به طراحی برنامه آموزش حل مساله بین فردی با رویکرد خلاقانه و ارزیابی اثربخشی آن بر بهبود مهارت حل مساله در دختران سرآمد دوره ابتدایی پرداخته شد. به این منظور، با استفاده از آزمون ماتریس های پیش رونده هوش ریون (1938) و آزمون هوش استنفورد-بینه تهران (افروز و هومن، 1375) ، 42 دانش آموز شاغل به تحصیل در دوره ابتدایی که دارای هوش بهر بالاتر از 120 تشخیص داده شدند، به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایشی طی 15 جلسه، هر جلسه 45 تا 60 دقیقه، در برنامه آموزش حل مساله خلاق بین فردی محقق ساخته شرکت کردند و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. به منظور ارزیابی مهارت حل مساله، مقیاس راه حل های جایگزین (شور و اسپیوک، 1985) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که بین میانگین نمرات گروه آزمایشی و گواه در مهارت حل مساله تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p). در پایان استفاده از برنامه آموزش حل مساله خلاق بین فردی و اهمیت توجه به مهارت حل مساله مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مهارت حل مساله، برنامه آموزش حل مساله خلاق بین فردی، دانش آموزان سرآمد
  • مهدیه عزیزی *، ملیحه رضایی میرقائد، مونا سمیعی صفحات 54-59
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه استقامت ذهنی و نیرومندی من بین دانش آموزان مدارس تیزهوش و عادی است. به منظور انجام این پژوهش 50 نفر از دانش آموزان مدرسه تیزهوشان به شیوه نمونه گیری در دسترس و 50 نفر از دانش آموزان مدارس عادی شهر یزد با استفاده از نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های استقامت ذهنی و نیرومندی من بین آنها توزیع شد. سپس داده ها به وسیله آزمون t مستقل در سطح معناداری05/0˂ p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین نیرومندی من در دانش آموزان مدارس تیزهوش و عادی تفاوتی وجود ندارد (62/0=t) اما استقامت ذهنی در دانش آموزان تیزهوش بیشتر از دانش آموزان مدارس عادی است (16/3=t). بنابراین جو رقابتی حاکم بر مدارس تیزهوشان سبب افزایش نمره استقامت ذهنی در این افراد می گردد.
    کلیدواژگان: استقامت ذهنی، نیرومندی من، دانش آموزان تیزهوش
  • غلامعلی افروز، فاطمه سادات مینو * صفحات 67-73
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی برنامه مداخلات روان شناختی خانواده محور بر سلامت روان، و رضامندی زوجیت و وزن تولد نوزادان مادران باردار در شهر قزوین می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون بود که بررسی 50 مادر باردار در شهر قزوین در سال 1394 انجام شد. آزمودنی ها از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 25 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 15 جلسه 9 دسته ای تحت آموزش قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس های رضامندی زوجیت افروز و پرسشنامه سلامت عمومی GHQE4 استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شده است. مقایسه میانگین گروه آزمایش پس از مداخله در زمینه سلامت روان و رضامندی زوجیت (011/0>P) به نظر می رسد مداخلات روان شناختی می تواند موجب بهبود سلامت روان و رضامندی زوجیت و افزایش وزن نوزادان به هنگام تولد گردد.
    کلیدواژگان: مداخلات روان شناختی، رضامندی زوجیت، سلامت روان، وزن نوزاد به هنگام تولد
  • نصرالله ویسی *، نگین معنمد یگانه صفحات 74-82
    هدف این پژوهش بررسی نقش جهت گیری مذهبی (درونی بیرونی) و مکانیسم های دفاعی در پیش بینی تاب آوری مادران کودکان آهسته گام می باشد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه مادران کودکان آهسته گام ساکن شهرستان خرم آباد که 100 نفر از آن ها به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون (20003) ، پرسش نامه جهت گیری مذهبی آلپورت (1967) و پرسش نامه مکانیسم های دفاعی (DSQ اندروز، 1993) بود. جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که بین تاب آوری با جهت گیری مذهبی درونی رابطه مثبت و معنی دار (001/0>P) و با جهت گیری مذهبی بیرونی (05/0>P) رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. همچنین بین تاب آوری با مکانیسم دفاعی رشد یافته (001/0>P) رابطه مثبت و معنی دار و مکانیسم دفاعی رشدنیافته (05/0>P) و مکانیسم دفاعی روان آزرده رابطه منفی و معنی دار وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که جهت گیری درونی بر تاب آوری تاثیر مثبت دارد (001/0>P) و هراندازه مادران دارای کودک آهسته گام بیشتر از جهت گیری مذهبی درونی استفاده کنند به ارتقاء سلامت روان آن ها افزوده خواهد شد، اما این رابطه با حضور متغیر مکانیسم دفاعی رشد یافته قوی تر خواهد شد. این مطالعه نشان داد که مادران دارای کودک آهسته گامی که از جهت گیری مذهبی درونی و مکانیسم دفاعی رشد یافته استفاده می کنند از تاب آوری بالاتر و سلامت روان مطلوب تری برخوردار خواهند شد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، جهت گیری مذهبی، مکانیسم های دفاعی، آهسته گام
|
  • Roghaye Seyfi, Ebrahim Salehi Omran *, Khadijeh Panahande Pages 1-8
    The aim of this research was determining of the effectiveness of theory of mind training on the promotion of theory of mind levels in children with autism.
    Method
    design of research was experimental with pretest-posttest with control group. 8 children with autism were selected by convenience method sampling and then assigned in two experimental and control groups randomly (4 experimental, 4 control). Theory of mind questioner (38 questions form) were used for collecting the data, and covariance analysis were applied for decomposition and analysis the data. The result showed that there was significant positive effect on the overall level and first level of theory of mind in children with autism. Also, the result showed that there is no significant effect on the second and third levels in children with autism.
    Discussion
    Theory of mind training can bring promotion some levels of theory of mind in children with autism.
    Keywords: Theory of mind, theory of mind training, children with high, function autism
  • Mohamadreza Taghavizadeh *, Parviz Sharifi, Gholam Ali Afroz Pages 9-15
    We aimed to evaluate the effectiveness of sensory integration exercises based on Ayres theory on reducing the stereotypic behaviors in autistic children 3-14 years. An applied research and semi-experimental with pretest_post-test design. Statistical population consisted of all the 3-14 years old autistic children who were be trained in rehabilitation centers in 3 cities in Tehran province. The sample consisted of 20 autistic children that were selected via Targeted sampling method and randomly assigned to experimental and control groups.(10 experimental group and 10 control ) For the experimental group; sensory integration exercises based on Ayres model for six months and three days in a week for an hour each session was conducted on an individual . Data from the stereotyped behaviors sub-test of Gillians Autism Rating Scale obtained .Data were analyzed by independent samples t-test. Our findings showed that the effectiveness and reduction in stereotyped behaviors in autistic children use of sensory integration exercises based on Ayers theory.
    Keywords: sensory integration, stereotyped behaviors, autistic children
  • Saed Rezayi * Pages 16-21
    The present study was to evaluate marital satisfaction and sexual desire disorder Parents who have children or children with autism and cerebral palsy, was carried out. This study is causal-comparative research. The population consisted of all children with autism and cerebral palsy parents with rehabilitation clinics (four and six private universities) are in Tehran in 1393. Of the total visitors, 150 parents (75 parents of autistic children and 75 parents of children with cerebral palsy), for example, were selected by cluster sampling method. To get data Enrich marital satisfaction and sexual desire questionnaire was used for data analysis test (t) we used independent. The results showed that in all the variables related to two factors of marital satisfaction and sexual desire, parents of children cerebral palsy had higher scores than the parents of autistic children and the differences between the two groups was significant at the level of 05/0 = α. According to the results, it seems that the intensity and extent of sexual desire disorder in children and marital satisfaction and parent's groups. Because of the limited scope of autism, mental, cognitive, social, communicative and more than cerebral palsy, parents of children with autism more quality sex marriage and children, have been affected by the nature of the disorder.
    Keywords: communication skills, the quality of life of mothers of children with disability, motor
  • Saedeh Mohseni Nezhad *, G.Ali Afroz, Nima Ghorbani Pages 22-28
    Movementimpairment, in addition to physical limitations, leaves Psychological impacts and effects on a person's self-image and emotional characteristics. This effect, at the age of adolescence, creates special conditions that because of physical limitation supports has been considered secondary.In this study, for integrated assessment, Rorschach ink blot (RIM), as a projective test, and Minnesota Multiphasic Personality Inventory-Adolescence (MMPI-A), as an objective test are used and variables: intelligence, age, sex and severity of motor impairment are controlled. The results show specific clinical pattern in adolescents with motor impairment exists. In the study group, the Ego-Impairment was observed and the turmoil emotion associated with increased risk of suicide. In terms of cognitive, thought disorders and rationalization as a defense mechanism, are common. Although F, Sc, Pa, and S-CON in MMPI-A are almost evaluated, but schizophrenia, and thought disorder was not diagnose in RIM. Finally, an effort has been made to interpret the integrate measurement results based on object relations theory. Based on the results, it is recommended to evaluate the clinical adolescents with movementimpairments, objective and projective assessment of the master plan is used to the results more consistency and higher reliability of detection have.
    Keywords: MMPI, A, RIM, motor impairment
  • Simin Hoseynian, Farideh Hamidi, Forogh Khazrayi * Pages 29-37
    The aim of this study is to evaluate the effectiveness of communication skills on the quality of life of mothers of children with disabilities - motor city Shiraz. Quasi-experimental study with pretest - posttest control group was done. The study population consisted of 120 mothers of children with disabilities were in the city. The sample consisted of mothers who before the independent variable, quality of life questionnaire run on them, and of the 80 mothers who had scores lower than average, 60 mothers were placed randomly and evenly into two groups and control gestated. The independent variable was the experimental group, the same communication skills, in 8 sessions of 120 minutes, and to control any variable not apply. After completing training or independent variable for group tests, post-tests were conducted. The instrument used in this study, quality of life questionnaire SF-36 (World Health Organization, 2002) and statistical data analyzed by t-test was the difference. The results showed that communication skills training to improve the quality of life of mothers of children with disabilities is effective (p
    Keywords: communication skills, the quality of life of mothers of children with disability, motor
  • Zahra Jafari Sarve Jahani, Mojtab Amiri Majd *, Asghar Jafari Pages 38-43
    This research investigated computerized training program effect on the increasing of short-term memory and attention improvement. The statistic population of this research involved students between 7 to 10 years old referred to the center of learning disabilities in khorramdarreh city in 1392-93 school-year. The statistic sample consisted of 27 students were selected from their names list simple randomly. The sample students divided to experimental and control groups. The experimental group was practicing in 8 sessions of 45 minutes in the computerized training program in the presence of their instructor. The collected data analyzed by analysis of covariance and t-test methods using spss-19 software. Consequently, results showed that computerized training program could increase short-term memory and attention in children with learning disabilities (p
    Keywords: Computer Training Program, Short, term Memory, Learning Disability
  • Leyla Kashani Vahid *, Gholam Ali Afroz, Mohsen Shokohi Yekta, Kamal Kharazi Pages 44-53
    Improving interpersonal problem solving skills of gifted students would facilitate their confrontation with everyday conflict situations. Due to the necessity of these skills in the lives of the gifted students, a creative interpersonal problem solving training program was developed, and its effectiveness on problem solving skills of the elementary gifted students was evaluated. The design of the study was semi-experimental with pretest-posttest and control group. Among 5 different 4th grade classes in an all-girl school in north Tehran, two were randomly selected and assigned as experimental and control groups. The students in these two classes were screened by the Raven Progressive Matrix of Intelligence (1938) and the verbal section of Tehran Stanford-Binet test of intelligence (Afrooz & Hooman,1996). The experiment group participated in the interpersonal creative problem solving program, and the control group did not receive any treatment. Alternative Solution Scale (Shure & Spivak, 1985) was used to measure their problem solving capabilities. Data was analyzed using analysis of covariance and repeated measures analysis of the variance. Findings showed significant differences (p
    Keywords: Problem solving skills, Creative interpersonal problem solving program, gifted students
  • Mahdiyeh Azizi *, Malihe Rezayi, Mona Samie Pages 54-59
    The aim of this study is to compare the mental stamina and my strength between gifted and regular students. In order to do this study of 50 school students gifted in the way of sampling and 50 of normal school students in Yazd were selected using random cluster sampling and questionnaires were distributed among them my mental stamina and strength. The data by t-test at a significance level of p
    Keywords: mental Toughness, Ego strength, gifted students
  • G.Ali Afroz, Fatemeh Mino * Pages 67-73
    This study was conducted to aim at determining the efficacy of the family-based psychological intervention plans on mental health, marital satisfaction and the pregnant mother's infant's birth weight in Ghazvin. This research was carried out based on a Quasi-experimental research with pre and post-test exam in which 50 pregnant mothers were chosen based on convenience sampling. The subjects were randomly divided into two 25-person groups_ an intervention group and a control one_ the intervention group was trained and asked to take part in a 15-session family-based psychological intervention training course. However, this training course was not implemented to the control group. The tools used in this research were Afrooz Marital Satisfaction Questionnaire (AMSQ), and the General Health Questionnaire (GHQ). The collected data were analyzed using Analysis of Covariance. Results revealed that, after intervention, the average score of marital, mental health and infant's birth weight satisfaction were significantly higher than that of control group. Also, implementing family-based psychological intervention plans training course seemed to have positive and substantial effects on all minor marital satisfaction scales (spouse's ideal thinking, marital satisfaction, personal behaviors, communicational and social behaviors, problem solving method, financial affairs and economic activities, feeling in religious behaviors, parenting or child rearing method, leisure time, feeling interaction_ verbal & visual_ , physical symptoms, anxiety and insomnia, social efficiency, and depression). Family-based psychological intervention plans improved pregnant mother's situations and positively affected on the infant's birth weight. Thus, performing appropriate plans for implementing such training courses to pregnant mothers is of great importance.
    Keywords: psychological interventions, Marital Satisfaction, Mental Health, infant's birth weight
  • Nasrollah Veysi *, Negin Motamed Yeganeh Pages 74-82
    The purpose of this study was to investigate the role of religious orientation (internal and external) and defense mechanisms on prediction of resiliency in Mothers of slow paced children. The research method is descriptive correlational. Study population: All mothers of slow paced children living in the city of Khorramabad, from among whom 100 patients were randomly chosen. Data collection instruments are as follow: Resiliency questionnaire developed by konovr and Davidson (2000), religious orientation questionnaire by Alport (1997) and defensive mechanism questionnaire by Andruz (1993). Data were analyzed with using coefficient Pearson's correlation and regression. The results showed that there is a significant positive correlation between resiliency and internal religious orientation (p=0/001), and there is a significant negative correlation between resiliency and external religious orientation (p=0/005). Also there is significant positive correlation between resiliency with mature defense mechanism (p
    Keywords: Resiliency, Defensive mechanism, Slow Paced