فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال یکم شماره 1 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده زهرا احمدی، دکتر بهرام میرزاییان *، دکتر محمد تقی مداح صفحات 1-10
    پیش زمینه و هدف
    اختلال های اضطرابی از شایع ترین اختلال های روان پزشکی در جمعیت عمومی است. مطالعه ی حاضر با هدف کارآزمایی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) بر نگرانی و اجتناب شناختی در دانشجویان اضطرابی انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. 30 دانشجوی با اضطراب بالا پس از اجرای آزمون تشخیصی (سیاهه ی اضطراب حالت-صفت) به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه به طور برابر (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند.
    یافته ها
    داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری کوواریانس (ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی راهبرد مفید و موثری برای کاهش نگرانی و اجتناب شناختی در دانشجویان اضطرابی می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    مطابق با یافته های این مطالعه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند روش موثری برای کاهش اضطراب از طریق تقلیل نگرانی و اجتناب شناختی است.
    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، اضطراب، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، نگرانی
  • مریم حامدی، دکتر بهرام میرزاییان *، دکتر رمضان حسن زاده صفحات 11-20
    پیش زمینه و هدف
    اضطراب امتحان به عنوان نوعی اضطراب وابسته به موقعیت می تواند منجر به افت معنی دار توانایی دانش آموز در موقعیت های مرتبط با ارزیابی یا امتحان گردد. مطالعه ی حاضر با هدف کارآزمایی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) بر اضطراب و باورهای فراشناختی مثبت نسبت به نگرانی در دانش آموزان با اضطراب امتحان انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. جامعه ی مورد مطالعه کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه ساری بود. 16 دانش آموز دارای اضطراب امتحان پس از اجرای آزمون تشخیصی (پرسشنامه ی اضطراب امتحان TAI) به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه به طور برابر (8 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی راهبرد مفید و موثری برای کاهش اضطراب و باورهای فراشناختی مثبت نسبت به نگرانی در دانش آموزان با اضطراب امتحان می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    مطابق با یافته های این مطالعه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند روش موثری برای کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دبیرستانی باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب امتحان، باورهای فراشناختی مثبت نسبت به نگرانی، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • امیر حسین شیر پور، دکتر حسین ابراهیمی مقدم * صفحات 21-28
    پیش زمینه و هدف
    آموزش مهارت های زندگی از راه های موثر در درمان افراد مبتلا به ایدز می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر افزایش رضایت زناشویی و امید به زندگی افراد دارای ایدز بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این تحقیق کلیه افراد مبتلا به ایدز مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر قم بودند. نمونه شامل 20 نفر که به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل با تعداد برابر (10 نفر) قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ و مقیاس امید به زندگی میلر استفاده شد که آزمودنی های هر دو گروه قبل و بعد از آموزش آن ها را تکمیل نمودند. آزمودنی های گروه آزمایشی به مدت 2 ماه مهارت های زندگی شامل مهارت های خودآگاهی، ارتباط موثر، روابط بین فردی، حل مساله، تصمیم گیری، مقابله با خلق منفی و مدیریت استرس را آموزش دیدند.
    یافته ها
    داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد آموزش مهارت های زندگی رضایت زناشویی و امید به زندگی را به طور مثبت و معنی داری در گروه آزمایشی افزایش داده، در حالی که گروه کنترل هیچ تغییر معنی داری را در پس آزمون نشان ندادند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، می توان پیشنهاد کرد که برای افزایش رضایت زناشویی و امید به زندگی افراد مبتلا به ایدز می توان از مداخله آموزش مهارت های زندگی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، امید به زندگی، ایدز، رضایت زناشویی
  • مریم آقایی*، صدیقه گزل، مریم زینالی، ندا احمدی، شیرین میرزایی صفحات 29-38
    پیش زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یکی از شایع ترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. مزمن بودن ماهیت بیماری، نداشتن درمان قطعی و درگیر ساختن فرد در سن جوانی می تواند اثر مخربی بر کیفیت زندگی و عزت نفس داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مهارت حل مسئله بر کیفیت زندگی و عزت نفس بیماران مبتلا به ام اس بیماران مبتلا به ام اس صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی همراه با گروه آزمایشی و کنترل بود. روش نمونه گیری ابتدا به صورت فراخوان عمومی بین افراد عضو انجمن ام اس استان تهران برگزار شد و سپس تعداد 24 بیمار با تشخیص بیماری ام اس و دارا بودن ملاک های ورود از بین متقاضیان به طور تصادفی به گروه آزمایشی (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) گماشته شدند. پرسشنامه های کیفیت زندگی بیماران ام اس و عزت نفس توسط آزمودنی ها، پیش و پس از درمان تکمیل شد. گروه آزمایشی، طی 6 جلسه 2 ساعتی تحت آموزش مهارت های حل مسئله به صورت گروهی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مدل آماری کوواریانس تک متغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره های برخی از زیر مقیاس های کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمی، ایفا نقش در رابطه با وضعیت جسمی و روانی، انرژی، بهزیستی روانی، تهدیدات سلامتی، درک از سلامتی، رضایت از عملکرد جنسی، کیفیت زندگی و عزت نفس گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که مهارت های حل مسئله بر افزایش عزت نفس و افزایش برخی از زیر مقیاس های کیفیت زندگی بیماران ام اس موثر است. لذا به کارگیری این روش حمایتی، می تواند به عنوان یک روش موثر، به منظور بهبود کیفیت زندگی و عزت نفس ناشی از بیماری ام اس و توانمندسازی آنان بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ام اس، عزت نفس، کیفیت زندگی، مهارت های حل مسئله
  • لیلا خدایی، دکتر غلامحسین انتصار فومنی * صفحات 39-50
    پیش زمینه و هدف
    امروزه شناخت عوامل تاثیرگذار بر سرمایه روانشناختی زنان سرپرست خانوار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های اسنادی و سبک کنار آمدن با استرس با سرمایه روانشناختی زنان سرپرست خانوار شهر زنجان در 3 ماه آخر سال 1394 انجام گرفته است.
    مواد و روش کار
    به این منظور از 1750 نفر زنان سرپرست خانوار تعداد 320 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سرمایه روانشناختی (PCQ)، سبک اسنادی (ASQ) و سبک کنار آمدن با استرس اندلر و پارکر استفاده شده است و پژوهش از نوع همبستگی می باشد. برای تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های پژوهش نیز از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 کمک گرفته شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین سبک های اسنادی و سبک کنار آمدن با استرس با سرمایه روانشناختی زنان سرپرست خانوار رابطه مثبت معنی داری (0/01p<) وجود دارد. همچنین در خرده مقیاس های اسناد کلی منفی همبستگی منفی معنی داری (0/05p<) وجود دارد. در سبک کنار آمدن با استرس مساله مداری با سرمایه روانشناختی همبستگی مثبت معنی داری (0/01p<) وجود دارد و همچنین در سبک کنار آمدن با استرس هیجان مداری و اجتنابی با سرمایه روانشناختی زنان سرپرست خانوار همبستگی منفی معنی داری (0/01p<) وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع، می توان نتیجه گرفت سبک های اسنادی و سبک کنار آمدن با استرس می توانند سرمایه روانشناختی زنان سرپرست خانوار را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: سبک های اسنادی، سبک کنار آمدن با استرس، سرمایه روانشناختی
  • آناهیتا اکبری کوچکسرایی، دکتر اصغر نوروزی *، دکتر یار علی دوستی صفحات 51-58
    پیش زمینه و هدف
    ناتوانی یادگیری، از مهم ترین مشکلات دوران مدرسه می باشد و کودکانی که دچار ناتوانی های یادگیری هستند، اغلب در جریان تحصیل و یادگیری کنار می مانند. هدف این پژوهش مقایسه ی پردازش شناختی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری و دانش آموزان عادی در شهر قائم شهر می باشد.
    مواد و روش کار
    روش پژوهش علی- مقایسه ای می باشد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری و دانش آموزان عادی می باشدکه به مرکز تخصصی وابسته به آموزش و پرورش شهرستان قائم شهر (توانا) در سال تحصیلی 95-1394 مراجعه نموده اند (97n=). از این جامعه آماری، نمونه ای به تعداد 80 دانش آموز (40 دانش آموز دارای ناتوانی یادگیری و 40 دانش آموز عادی) با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه های پردازش اطلاعات عمیق اسکئونبرگ و اسکیلدر و مهارت های اجتماعی ماتسون استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری MANOVA) در سطح معنی داری 0/05

    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان دادکه دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری از لحاظ پردازش شناختی و مهارت های اجتماعی نسبت به دانش آموزان عادی وضعیت نامطلوب تری دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش بین پردازش شناختی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری با دانش آموزان عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین دانش آموزان عادی در مقایسه با دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری، از پردازش شناختی و مهارت های اجتماعی بهتر و مناسب تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: پردازش شناختی، مهارت های اجتماعی، ناتوانی یادگیری
  • فاطمه محمد نژاد *، مریم محمد نژاد صفحات 59-66
    پیش زمینه و هدف
    اعتیاد یکی از بزرگ ترین معضل های اجتماعی است که آثار سوءی برای خانواده ها و سوء مصرف کنندگان مواد در پی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر درمان با بوپرنورفین بر توانایی مهار تکانه در سوء مصرف کنندگان مواد بوده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت شبه آزمایشی و به شیوه ی پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی انجام شد. جامعه ی آماری این مطالعه کلیه ی سوء مصرف کنندگان موادی است که طی شش ماهه ی دوم سال 1395 به مراکز ترک اعتیاد در شهر ساری مراجعه کردند. نمونه مورد مطالعه 34 سوء مصرف کننده مواد بودند که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شده، قبل و 50 روز پس از درمان نگه دارنده با بوپرنورفین مورد ارزیابی قرار گرفتند. از مقیاس تکانشگری بارات و آزمون برو - نه - برو برای سنجش توانایی مهار تکانه در سوء مصرف کنندگان مواد استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری t وابسته تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی حاکی از کاهش معنی دار نمره ی کل تکانشگری و تکانشگری شناختی در مقیاس بارات و کاهش معنی دار شاخص های بازداری در آزمون برو- نه- برو پس از درمان نگه دارنده با بوپرنورفین بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    مطابق با یافته های این مطالعه درمان نگه دارنده با بوپرنورفین راهبرد موثری برای افزایش توانایی بازداری و مهار تکانه در سوء مصرف کنندگان مواد می باشد. در مواردی که کاهش رفتارهای تکانشی سوء مصرف کنندگان مواد در دوره ی ترک مورد هدف باشد، می توان از درمان با بوپرنورفین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازداری، بوپرنورفین، تکانشگری، مهار تکانه
|
  • Seyedezahra Ahmadi Mrs, Bahram Mirzaiyan Dr *, Mohammad Taghi Maddah Dr Pages 1-10
    Background and Aims
    Anxiety disorders are the most prevalent psychological disorders in common population. The present study was designed to investigate the effect of mindfulness based cognitive therapy (MBCT) on worry and cognitive avoidance in anxious students of universities.
    Materials and Methods
    This study is quasi-experimental with the pretest-posttest design. 30 students who have taken STAI diagnostic test (State-Trait Anxiety Inventory) and shown the test anxiety symptoms were chosen by convenient sampling method and were randomly divided into two equal (15 participants) groups: experimental and control groups. The experimental group was receiving mindfulness based cognitive therapy for 8 sessions while the control group did not receive any intervention.
    Results
    The obtained data were analyzed by covariance method (ANCOVA). The results of this study indicate that MBCT is effective and useful strategies in reducing of worry and cognitive avoidance in anxious students.
    Conclusion
    According to the results, MBCT can be effective in decreasing of anxiety by reducing of worry and cognitive avoidance.
    Keywords: Anxiety, Cognitive avoidance, Mindfulness based cognitive therapy, Worry
  • Maryam Hamedi, Bahram Mirzaiyan Dr *, Ramezan Hasanzadeh Dr Pages 11-20
    Background and Aims
    Test anxiety as a situation dependent anxiety can cause a significant reduction in the ability of students in dealing with tests. The present study was designed to investigate the effect of mindfulness based cognitive therapy (MBCT) on anxiety and positive meta-cognitive beliefs about worry in students with test anxiety.
    Materials and Methods
    This study is quasi-experimental with the pretest-posttest design. The studied population was all the high school students of first to third grade in Bozorgmehr high school, Sari, Mazandaran. 16 students who have taken TAI diagnostic test (test anxiety inventory) and shown the test anxiety symptoms were chosen by convenient sampling method and were randomly divided into two equal (8 participants) groups: Experimental and control groups. The experimental group was receiving mindfulness based cognitive therapy for 8 sessions while the control group did not receive any intervention. The obtained data were analyzed by covariance method (ANCOVA).
    Results
    The results of this study indicate that MBCT is effective and useful strategies in reducing anxiety and meta-cognitive beliefs about worry in students with test anxiety.
    Conclusion
    According to the results, MBCT can be effective in decreasing test anxiety in high school students.
    Keywords: Anxiety, Mindfulness based cognitive therapy, Positive meta, cognitive beliefs about worry, Test anxiety
  • Amir Hossein Shirpoor, Hossein Ebrahimi Moghadam Dr * Pages 21-28
    Background and Aims
    Life skill's training is an effective way to treat people with AIDS. This study examines the effectiveness of life skills training on marital satisfaction and life expectancy of people with AIDS was positive.
    Materials and Methods
    This experimental study with pretest and posttest control group. The study population of patients referred to AIDS behavioral health counseling center was the city of Qom. The sample consisted of 20 patients who practice selected and randomly divided into two experimental and control groups with an equal number (10 persons). Enrich marital satisfaction questionnaire and scale of the Miller life expectation was that subjects of both groups before and after they completed training. Months experimental group were taught life skills including self-awareness, effective communication, interpersonal, problem solving, decision making, coping with negative mood and stress management and others.
    Results
    Data were analyzed by analysis of variance. Covariance analysis showed that marital satisfaction and life expectancy of people life skills training significantly reduced in the experimental group, while the control group showed no significant change in the post-test.
    Conclusion
    Based on these findings, it can be suggested that marital satisfaction and hope to the lives of people with AIDS life skills training intervention can be used.
    Keywords: AIDS, Life expectancy, Life skills education, marital satisfaction
  • Maryam Aghayi *, Sedighe Gozal, Maryam Zeinali, Neda Ahmadi, Shirin Mirzaei Pages 29-38
    Background and Aims
    Multiple Sclerosis (MS) is one of the most common chronic diseases of the central nervous system. It's chronic nature, lacking definitive treatment and its onset in a young age can have a devastating effect on the quality of life and self-esteem. This study was designed to assess the efficiency of problem-solving skills on quality of life and self-esteem of patients with MS.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental study with experimental and control groups. Sampling was first conducted as a public call between members of the MS Society in Tehran and 24patients diagnosed with MS and inclusion criteria from among the applicants, were randomly assigned into experimental (n= 12) and control (n= 12) groups. MS patient's questionnaires of life quality and self-esteem were completed by the subjects before and after treatment. The experimental were exposed to 6 sessions of 2-hours of training problem-solving skills in the group. The data were analyzed using univariate covariance.
    Results
    The results indicate that there is a significant difference between some subscale of the quality of life, including physical performance, which plays a role in relation to physical and mental state, energy, mental well-being, health threats, health perception, satisfaction From sexual performance, quality of life and self-esteem of experimental and control groups (P
    Conclusion
    The results suggest that problem-solving skills affect the increase in self-esteem and the increase in some subscales of life quality in MS patients. Therefore, using this supportive method can be used as an effective method in order to improve the quality of life and self-esteem caused by MS and enabling them.
    Keywords: Multiple sclerosis, Problem, solving skills, Quality of life, Self, esteem
  • Leila Khodaei, Gholam Hossein Antesar Foumany Dr * Pages 39-50
    Background and Objective
    Nowadays, recognizing the factors that affected on the psychological capital of female headed of household is really important. The purpose of this study was to investigate the relationship between the attributive styles and the stress coping styles with the psychological capital of female headed household Zanjan.
    Materials and Methods
    It is a correlation type research. For this purpose, out of 1750 female head of households, 320 were selected by stratified random sampling method. Data were collected by using the questionnaires of psychological capital (PCQ), attributive style (ASQ) and Endler & Parker stress coping style. Pearson and Regression correlation tests were used to analyze data.
    Results
    The results of the research show that there is a positive and significant relationship between the attributive style and stress coping style with the psychological capital of the female headed of household (p
    Conclusion
    In summary, it can be concluded that attributive style and style of coping with stress can predict the psychological capital of female headed households.
    Keywords: Attributive styles, Psychological capital, Style of coping with stress
  • Anahita Akbari Kouchaksaraee, Asghar Norouzi *, Yar Ali Doosti Pages 51-58
    Background and Aims
    Learning disability is one of the most important problems in school life, and children with learning disabilities often stay away from the process of studying and learning. The purpose of this study was to compare the cognitive processing and social skills of students with learning disabilities and normal students in Ghaemshahr city.
    Materials and Methods
    The research method is causal-comparative. The statistical population consisted of students with learning disabilities and normal students who referred to a specialist center affiliated to the education of Ghaemshahr city (Tavana) in the academic year 2015-2016 (n = 97). From this statistical population, a sample of 80 students (40 students with learning disabilities and 40 normal students) was selected through multistage random sampling. To measure the variables studied, we used the Schoenberg and Skilder Deep Intelligence Inventory and Matsun Social Skills Questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of variance MANOVA) at a significant level of P
    Results
    The results of the analysis showed that students with learning disabilities have a more unfavorable situation in terms of cognitive processing and social skills than normal students.
    Conclusion
    According to the research findings, there is a significant difference between cognitive processing and social skills of students with learning disabilities with normal students. As well as, normal students have better and more favorable cognitive processing and social skills than students with learning disabilities.
    Keywords: Cognitive processing, Learning disabilities, Social skills
  • Fatemeh Mohammadnejad *, Maryam Mohammadnejad Pages 59-66
    Background and Aims
    Addiction is one of the biggest social problems which have adverse consequences for the families and drug-abusers. The aim of this study was to evaluate the effect of Buprenorphine therapy on the inhibit impulses of drug-abusers.
    Materials and Methods
    The research design of this study was quasi-experimental with pr-test and post-test of the single group. Statistical population of this study was included all of the drug-abusers that referred addiction clinic in Sari in the second half of 2016. 34 drug-abusers were selected with convenient sampling method and evaluated before and 50 days after treatment with MMT. Barrat Impulsivity Scale (BIS) and Go-No-Go Test were used as research tools for evaluating of inhibiting impulses of participants.
    Results
    The results of t-test showed a significant decrease in total impulsivity and cognitive impulsivity scores in Barrat scale and impulsivity indexes of Go-No-Go test in drug-abusers after treatment with Buprenorphine.
    Conclusion
    In accordance with the findings of this study, Buprenorphine therapy is an effective strategy to reduce of impulsivity levels of drug-abusers. In cases where reducing of an impulsive behavior of drug-abusers is targeted, Buprenorphine therapy can be used.
    Keywords: Buprenorphine, impulsivity, inhibition, inhibit impulses