فهرست مطالب

مدیریت و توسعه ورزش - سال ششم شماره 3 (پیاپی 12، زمستان 1396)

نشریه مدیریت و توسعه ورزش
سال ششم شماره 3 (پیاپی 12، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میثم نوری خان یوردی*، مهدی بشیری، رسول فرجی صفحات 1-18
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل موانع توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در اداره کل ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی بود.
    این پژوهش به روش توصیفی - پیمایشی انجام شد. 66 کارمند اداره کل ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی، به منظور شناسایی موانع توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان، پرسشنامه محقق ساخته را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از مدل ANP، در سطح معنی داری 05/0 با نرم افزار SPSS 22 و Super Decisions مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    با توجه به یافته ها مشخص شد که بافت بیرونی و درونی نسبت به سایر عامل ها، مهم ترین عوامل در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات اداره کل ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی می باشند. همچنین روش ANP نشان داد که بافت بیرونی با وزن نهایی (517661/0) ، در اولویت اول و نیات با وزن نهایی (037778/0) در اولویت آخر قرار دارند.
    کلیدواژگان: موانع، فناوری اطلاعات، سازمان ورزشی، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • حسین پورسلطانی زرندی *، محمدعلی قره صفحات 19-30
    هدف از این پژوهش تعیین روایی و پایایی پرسشنامه تصمیم گیری اخلاقی در ورزش بود.
    جامعه آماری این پژوهش را ورزشکاران رشته های ورزشی مختلف در سطح ایران تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 262 پرسشنامه جمع آوری شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تصمیم گیری اخلاقی مارتین (2007) که مشتمل بر 20 سوال بوده و شامل مولفه های پذیرش تقلب، مقدار نگه داشتن برد و پذیرش بازی ماهرانه می باشد استفاده شد. روش پژوهش از نوع توصیفی بوده که به صورت میدانی به اجرا درآمده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید مدیریت ورزشی به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری ضریب آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی و تحلیل عاملی تاییدی برای تعیین روایی سازه استفاده شد.
    نتایج نشان داد پایایی پرسشنامه تصمیم گیری اخلاقی 78/0 می باشد. در خصوص روایی سازه و بر اساس میزان روابط و T-value، تمامی سوالات رابطه معناداری با عامل ها داشتند و توانستند پیش بینی کننده خوبی برای عامل خود باشند. شاخص های نسبت x2 به df (26/3) ، 064/0=RMSEA و همچنین 90/0=NNFI، 90/0=CFI و 94/0=GFI هم برازش مدل را تایید کردند. همچنین در خصوص روابط عامل ها با مفهوم تصمیم گیری اخلاقی نتایج نشان داد که تمامی عامل ها توانستند پیشگوی خوبی برای مفهوم تصمیم گیری اخلاقی باشند.
    کلیدواژگان: تقلب، بازی ماهرانه، اخلاق
  • اعظم شیرویی*، سارا کشکر، رضا اسماعیلی، حسین اسدی صفحات 31-48
    ورزش پدیده ای سازمان یافته است که از جنبه های گوناگون قابل بررسی است. یکی از مهم ترین جنبه های آن همگانی بودن آن و به تعبیری ورزش همگانی است. هدف از تحقیق حاضر مطالعه جامعه شناختی نهادینه کردن ورزش همگانی در کشور و ارائه مدل مطلوب می باشد.
    روش تحقیق در این پژوهش کیفی و از نوع گراندد تئوری است. جامعه آماری این پژوهش 18 نفر از متخصصان و اساتید (مدیریت ورزشی و جامعه شناسی) می باشند که از طریق مصاحبه عمیق به جمع آوری اطلاعات از آن ها پرداخته شد. سپس داده های حاصل از 18 مصاحبه به روش تئوری سازی داده بنیاد، کدگذاری و تجزیه تحلیل گردید. همچنین نمونه ها از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحقیق و مدل به دست آمده می توان عنوان کرد که خانواده، رسانه جمعی، سیاست گذاری کلان و انسجام ساختارها و تجربه زیسته در نهادینه کردن ورزش همگانی در ایران موثر هستند.
    کلیدواژگان: نهادینه کردن، ورزش همگانی، خانواده، رسانه جمعی، آموزش رسمی، تجربه زیسته
  • زهرا بیگمی *، مهرزاد حمیدی، سید نصرالله سجادی، حبیب هنری صفحات 49-69
    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی ساختاری سیاستهای مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمانی در وزارت ورزش و جوانان انجام شد.

    روش شناسی

    روش تحقیق توصیفی پیمایشی و جامعه آماری، کارشناسان وزارت ورزش و جوانان(466 نفر) بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان 214 نفر بود. اما به جهت پیش فرضهای لازم روش های آماری، پرسشنامه ها بین 320 نفر توزیع گردید. از312 پرسشنامه مرجوع، 294پرسشنامه قابل استفاده، بعنوان نمونه تحقیق در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه اطلاعات فردی، سیاستهای مدیریت منابع انسانی، کارایی سازمانی پین پریانگ و سینگ سای(2012) و اثربخشی سازمانی هسو(2002) بود. از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی با چرخش متعامد، برای شناسایی عوامل متغیرهای تحقیق و روایی ساختاری ابزار استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمونهای KMO وکرویت بارتلت، همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره، تحلیل عاملی، تحلیل مسیر و برای ارایه مدل معادلات ساختاری، از نرم افزارهای SPSS و لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل عاملی اکتشافی پنج عامل برای سیاستهای مدیریت منابع انسانی و دو عامل برای عملکرد سازمانی شناسایی نمود که به ترتیب 61 و 44 درصد واریانس کل را تبیین می نمودند. ضریب همبستگی چندگانه (مولتیپل رگرسیون) بین ابعاد سیاستهای مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمانی در سطح اطمینان 99 درصد، معنی دار و حدود 51 درصد تغییرات عملکرد سازمانی متاثر از مولفه های سیاستهای مدیریت منابع انسانی بود. مدل تحقیق نیز از برازش مطلوبی برخوردار بود. تحلیل مسیر نشان داد سیاستهای مدیریت منابع انسانی دارای ضریب اثر 61/0 بر عملکرد سازمانی می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، سیاستهای مدیریت منابع انسانی و ابعاد آن، قدرت تبیین اثربخشی و کارایی سازمانی را دارا می باشند و در سیاستگذاری های منابع انسانی باید مورد توجه مدیران قرار گیرند.

    کلیدواژگان: الگوی ساختاری، سیاستهای مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمانی، وزارت ورزش و جوانان
  • مرضیه تاجوران *، محمدحسن صیف صفحات 71-86
    این مطالعه با هدف ارائه مدل پیش بینی دلبستگی شغلی بر اساس متغیر های کیفیت زندگی کاری و عدالت سازمانی با تاکید بر نقش واسطه ای تعارض و تعهد سازمانی معلمان تربیت بدنی شهر شیراز انجام شده است.
    در این مطالعه توصیفی همبستگی، داده های لازم از طریق پرسشنامه های عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) دلبستگی شغلی کانونگو (1982) کیفیت زندگی کاری والتون (1974) و تعارض رابینز (1982) که توسط یک نمونه 237 نفری از معلمان تربیت بدنی شهر شیراز تکمیل شده است، جمع آوری گردید. افراد نمونه از میان 617 نفر جامعه آماری از طریق روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. داده ها به کمک روش آماری تحلیل مسیر به وسیله نرم افزار لیزرل 7/8 تحلیل شد.
    یافته ها نشان داد که متغیر کیفیت زندگی کاری از طریق متغیرهای تعارض و تعهد سازمانی بر دلبستگی شغلی و متغیر عدالت سازمانی از طریق متغیرهای تعهد سازمانی و تعارض بر دلبستگی شغلی دارای اثر غیر مستقیم و مثبت می باشد. متغیر تعارض نیز از طریق متغیر تعهد سازمانی بر دلبستگی شغلی دارای اثر غیر مستقیم و منفی می باشد. همچنین متغیر های تعهد سازمانی، کیفیت زندگی کاری، عدالت سازمانی و تعارض بر دلبستگی شغلی تاثیر مستقیم داشتند.
    کلیدواژگان: دلبستگی شغلی، تحلیل مسیر، معلمان تربیت بدنی
  • سجاد پاشایی*، فاطمه عبدوی صفحات 87-99
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرات واسطه عوامل سازمانی (رهبری، کارکنان، عوامل سازمانی) بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتریان ورزشی می باشد.
    روش تحقیق ازنظر هدف از نوع تحقیقات توسعه ای و ازنظر ماهیت از نوع تحقیقات اکتشافی است که اطلاعات لازم از طریق مصاحبه، مشاهده، بررسی ادبیات نظری و پرسشنامه گردآوری شده است. بدین منظور از بین 76 هتل (سه، چهار، پنج ستاره) شش کلان شهر ایران که دارای بخش فعال خدمات ورزشی هستند، حدود 67 هتل به صورت تصادفی طبق جدول مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات نیز از پرسشنامه استاندارد گاریدو و مندوزا (2011) و معیارهای مهم برای موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری (2000) استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، متغیرهای سازمانی (رهبری، کارکنان، ساختار سازمانی) بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری تاثیر گذار هستند. ولی به نظر می رسد آنها با نقش واسطه ای عوامل دیگر (مشتری مداری / کسب مدیریت دانش / نفوذ مدیریت دانش/ فناوری مدیریت ارتباط با مشتری) بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری در بخش خدمات ورزشی هتل ها نقش بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت ارتباط با مشتری ورزشی، مدل موفقیت، عوامل سازمانی
  • فروغ محمدی*، معصومه کلاته سیفر ی، نریمان رحمانی تبار صفحات 99-114
    هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل تاثیر اثربخشی تبلیغات اینترنتی بر برند سازمانی در باشگاه های ایروبیک بانوان استان کرمانشاه بود.
    پژوهش حاضر از توع توصیفی – همبستگی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان باشگاه های ایروبیک بانوان استان کرمانشاه است که تعداد آنها برابر 180نفر بود ، تعداد 110 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه اثربخشی تبلیغات اینترنتی استاندارد محمدیان و همکاران (1389) و پرسشنامه میزان توجه به برند سازمانی مقیمی و همکاران (1390) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها به تایید متخصصین مدیریت ورزشی رسید. پایایی آن ها با آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله تحلیل عاملی تاییدی با کمک دو نرم افزار SPSS. V. 20 و AMOS. V. 18 استفاده شد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد اثربخشی تبلیغات اینترنتی و ابعاد آن بر میزان توجه برند سازمانی و ابعاد آن با ضریب مسیر 058/0ثاثیر مثبت و معنا داری دارد. درنهایت برازش مدل ذکرشده مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: تبلیغات اینترنتی، برند سازمانی، باشگاه ایروبیک
  • بهزاد ایزدی *، هیوا بادزهره صفحات 115-132
    تماشاگر ورزشی بودن یکی از علایق افراد برای گذران اوقات فراغت می باشد علیرغم حضور در بازی ها، هواداران ورزشی از انواع گوناگونی از رسانه های اجتماعی برای ارتباط با تیم های مورد علاقه خود استفاده می کنند که منجر به هم هویتی و عزت نفس بیشتر آن ها می شود بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، ارائه مدل رابطه هویت و عزت نفس جمعی هواداران ورزش فوتبال بر مبنای رسانه های اجتماعی بود.
    روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود که گردآوری داده ها به صورت میدانی و از طریق پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری شامل هواداران تیم فوتبال تراکتورسازی تبریز در بازی این تیم با تیم لخویا قطر می باشد که تعداد 248 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. از مدل سازی معادلات ساختاری جهت آزمون فرضیه ها و طراحی مدل استفاده گردید.
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که استفاده از رسانه های اجتماعی تاثیر مثبتی و معناداری بر متغیر تعیین هویت هواداران دارد (88/0=β). همچنین مطابق نتایج، تعیین هویت هواداران بر عزت نفس جمعی آنان تاثیر مثبت و معنی داری دارد (03/1=β).
    کلیدواژگان: هویت تیم، عزت نفس جمعی، رسانه اجتماعی، هوادار
  • افسانه کیخسروی، محمدرضا معین فرد، محمدرضا حامدی نیا، پروین شوشی نسب * صفحات 133-152
    هدف پژوهش حاضربررسی موانع و محدودیت های توسعه ورزش هندبال در شهرستان سبزوار و ارائه راهکارهای توسعه پایدار بود.
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود و به شکل میدانی انجام شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت (95/0=α). جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان، متخصصین و مربیان صاحب نظر در حوزه هندبال بودند (250 نفر). روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. از آزمون کلموگروف اسمیرنوف جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده ها، برای تعیین معناداری تفاوت بین دیدگاه های گروه های پاسخ دهنده از آزمون ولچو برای بررسی دیدگاه های گروه های پاسخ دهنده از آزمون تعقیبی دانت استفاده شد. برای اولویت بندی موانع و گویه ها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پس ازتجزیه و تحلیل اطلاعات به تعیین راهکارهای توسعه پایدار بر اساس روش دلفی پرداخته شد.
    صنعتی نبودن شهر سبزوار و محدودیت در پشتیبانی مالی از بخش صنعتی، ضعف مدیریت در فدراسیون هندبال و هیئت هندبال سبزوار، عدم استفاده از مربیان با تجربه، متخصص و متعهد در هندبال شهرستان، عدم وجود سازوکاری جهت تشویق و تقدیر از افراد و دست اندرکاران و حامیان ورزش هندبال شهرستان و عدم استفاده بهینه از اماکن و تاسیسات ورزشی موجود مهم ترین موانع توسعه هندبال از دیدگاه پاسخ دهندگان بوده است.
    کلیدواژگان: موانع، توسعه، هندبال، راهکار، سبزوار
  • سهیلا توحیدی، حمید جنانی * صفحات 153-166
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر جاذبه های محیط فروشگاه های ورزشی شهر تبریز بر رفتار خرید مشتریان بود.
    روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش مشتریان فروشگاه های ورزشی شهر تبریز بودند. 357 نفر از مشتریان فروشگاه های ورزشی شهر تبریز در این تحقیق شرکت کرده و به پرسشنامه های 24 گویه ای جاذبه های محیط فروشگاه ملکی (1392) و نیز 18 گویه ای رفتار خرید ملکی (1392) پاسخ دادند. پرسشنامه های فوق جهت استفاده در محیط فروشگاه های ورزشی تعدیل و بازنویسی شده و روایی صوری و محتوایی آن ها توسط توسط اساتید و صاحب نظران حوزه مدیریت ورزشی مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها، به ترتیب 91/0= α و 89/0= α محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره در سطح معنی داری 01/0≥ p انجام گرفت.
    p).
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، عوامل طراحی، عوامل اجتماعی، فروشگاه های ورزشی
|
  • Meysam Nouri Khanyourdi *, Mehdi Bashiri, Rasool Faraji Pages 1-18
    Objective
    The aim of this study was to identify and analyze the obstacles in communications and information technology development in Sports & Youth office of East Azarbaijan province.
    Methodology
    The present study was done with descriptive-survey method. In order to prioritize the obstacles in information and communications technology development in the organization, the questioners of the researchers was designed and completed by 66 employee of Sports & Youth office of East Azarbaijan province. The data were analyzed by ANP, in significance level of 0.05 with using of SPSS 22 software and Super Decisions.
    Results
    According to the findings, it was determined that inner and outer context were of the most important factors in information and communications technology development in Sports & Youth office of East Azarbaijan Province compared to the others; and ANP method determined that the outer context with the final weight of (0.517661) is in priority and intent with the final weight of (0.037778) was at the end of priority.
    Conclusion
    Due to the importance of outer context factor in obstacles of information technology development in sport organizations, it can be stated that the managers of sports organizations should design a suitable plan in order to eliminate the obstacles.
    Keywords: obstacles, information technology, Sport Organization, Analytical Network Process
  • Hossein Pour Sultani *, Mohammadali Ghareh Pages 19-30
    Objective
    The aim of this study was to determine the validity and reliability of Moral Decision-making Questionnaire in Sport.
    Methodology
    The statistical population of this study was the athletes in the Iran out of which 262 questionnaires were collected. Measurement Instrument was a questionnaire of 20-item used Moral Decision-making (Martin et al, 2007) with three subscales (Acceptance of Cheating, Keeping Winning in Proportion, Acceptance of Gamesmanship). Validity of questionnaire was accepted after translation by professors sport management specialists. Statistical methods were descriptive indexes for describing data, Cronbach`s alpha for determining validity, analysis of an accepting factor to determine the structures validity was used.
    Results
    Analytical results showed (α=0.78) reliability for Moral Decision-making questionnaire. All questions had a significant relationship with their agent in reliability of Structure, the amount of relationship and T-value, and they could be a good predictor for their agent. X2/df=3.26, RMSEA=0.064 indexes and NFI=0.90, CFI=0.90 and GFI=0.94 also confirmed the goodness of models. Also, the results about the relations of factors with the meaning of Moral Decision-making showed that all factors could be a good predictor for the concept of Moral Decision-making.
    Conclusion
    Questionnaire ethical decision making reliable and valid measure that can be used to evaluate ethical decision-making in the field of sports and reliable and consistent results are achieved.
    Keywords: Cheating, gamesmanship, ethics
  • Azam Shirouei *, Sarah Kashkar, Reza Esmaili, Hossein Asadi Pages 31-48
    Objective
    Organized sports phenomenon that can be studied from various aspects one of the most important aspects of sport is universal and in a sense it the aim of institutionalizing sociological study of sport in the country and a model is available and desirable.
    Methodology
    The research method is qualitative, grounded theory study. The population of this study consisted of 18 experts and professors (sports management and sociology) are through in-depth interviews were conducted to collect data from them. The data from 18 interviews grounded theory, was also encoded and analyze samples were selected through purposive sampling.
    Results
    Based on the results obtained and the model can be argued that Family, social media, institutionalized structure and lived experience of sport institute in Iran are effective
    Conclusion
    The proposed solution of this study is to provide a comprehensive model for all sports in the country and there is also a systematic program of all social institutions is to institutionalize the sport in everyday life life and be implemented.
    Keywords: Institutionalization, sport, family, mass media, formal education, the lived experience
  • Zahra Beigomi *, Mehrzad Hamidi, Seyed Nasrollah Sajadi, Habib Honari Pages 49-69
    Objective

    The main purpose of this research was designing the structural model of human resource management policies and organizational performance in Ministry of Sport and Youth.

    Methodology

    Research method was Descriptive and correlation type. The target population was 466 experts of Ministry of Youth and Sport. Using krejcie- Morgan table, the sample size was determined 214. However, due to need of adequate statistical method, 320 questionnaires were distributed. From returned questionnaire (312), 294 questionnaires were suitable that considered as sample size. The research instruments included basic demographic information, human resource management policies questionnaire, organizational efficiency (Pinprayong & Siengtai, 2012) and organizational effectiveness (Hsu, 2002). To identify the dimensions of variables, factor load and construct validity, confirmatory and exploratory factor analysis was used with varimax rotation. Data analysis was done by test sampling adequacy (KMO) and Bartlett, Pearson correlation, regression, factor analysis, path analysis and structural equation modeling techniques with using SPSS and LISREL software.

    Results

    Exploratory factor analysis identified five dimensions for Human Resource Management policies and tow dimensions for organizational performance that explained 61 and 44 percent of total variance. Multiple regression coefficients between human resource management policies and organizational performance were significant at % 99 confidence level. Human resource management policies predicted 51 percent of variance of organizational performance. The proposed research model had good fit in target population. Path analysis showed that coefficient effect of human resource management policies on organizational performance was %61.

    Conclusion

    According the results, human resource management policies and its dimensions could explain organizational effectiveness and efficiency and should be applied in policy - making by managers.

    Keywords: Structural Model, Human Resource Management Policies, Organizational Performance, Ministry of Youth, Sport
  • Marzieh Tajvaran *, Mohammad Hassan Seif Pages 71-86
    Objective
    The present study aimed at Prediction Model of Job Involvement based on quality of work life and organizational justice emphasizing the mediating role of conflict and organizational commitment of physical education teachers in Shiraz City.
    Methodology
    In this descriptive-co relational study , the data were collected through organizational justice(Niehoff & Moorman), organizational commitment (Allen & Meyer) job involvement (Kanungo), quality of work life (Walton) and conflict (Rabins) questionnaires which was completed by a number of 237 physical education teachers in shiraz city. The participants of the study were selected through a random cluster sampling from among a number of 617 volunteers. The data were analyzed by Path analysis using LISER 8. 50.
    Results
    Results showed that quality of work life variable have indirect positive effect on job involvement through the mediation of conflict and organizational commitment variables. Organizational justice has indirect positive effect on job involvement through the mediation of organizational commitment and conflict variables. Conflict variable have indirect negative on job involvement through the mediation of organizational commitment variable.
    Moreover the organizational commitment, quality of work life, organizational justice and conflict variables had a direct effect on job involvement.
    Conclusion
    The results imply the importance of job involvement and its related Factors. Thus, Job Involvement should be noticed in all policy-making related to education.
    Keywords: Job Involvement, Path analysis, Physical education teachers
  • Sajjad Pashaie *, Fatemeh Abdavi Pages 87-99
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effects of initiatives organizational factors (leadership, personnel, and organizational factors) on the success of sports customer relationship management.
    Methodology
    The method of this research in terms of the target is developmental and in terms of nature is exploratory. For this purpose, from among the 76 hotels in six metropolitan cities that were (three, four and five stars), 67 hotels which have active sports service sectors were selected randomly according to Morgan’s table as the statistical sample. In order to collect information, the Garrido and Mendoza (2011) and the most important criteria for the success of customer relationship management (2000) standard questionnaires were used. For testing the theories structural equation model was used.
    Results
    The results of this study showed that the organizational variables (leadership, staff, and organizational structure) affect the success of customer relationship management. But it seems they have a significant role in mediating of other factors (customer / business knowledge management / knowledge management influence / IT customer relationship management), on the success of customer relationship management in the sports service sector in hotels.
    Conclusion
    If sports service sectors in hotels use customer relationship management measures with knowledge management in order to establish a close and continuous relationship with customers, the project will be successful.
    Keywords: knowledge management, sport customer relationship management, success model, organizational factors
  • Forough Mohammadi *, Mahsomeh Kalatehsefari, Nariman Rahmanitabar Pages 99-114
    Objective
    The main objective of this study was to design the brand's impact on organizational effectiveness of Internet advertising in women aerobics clubs Kermanshah province.
    Methodology
    The study was a descriptive - correlation and analysis. The study population consisted of all employees are women aerobics clubs Kermanshah province, of which there are 110 cases against 180 people who were selected by simple random sampling, Mohammedan et al standard questionnaire online advertising effectiveness (1389) and a questionnaire regarding the corporate brand resident Moghimi et al (1390) were used. Face and content validity of the questionnaire was confirmed by experts in sports management. Cronbach's alpha reliability. For data analysis, descriptive and inferential statistical procedures including confirmatory factor analysis was performed with the help of two software SPSS.V.20 and AMOS.V.18.
    Results
    The results show the effectiveness of online advertising and its dimensions on the matter of corporate brand and size by a factor of Route 058/0 affect the positive and meaningful. Finally, the model above is desirable.
    Conclusion
    Internet advertising can be effective for managers and marketers to do better planning for corporate brand and opportunities for sports activities affect women.
    Keywords: Internet advertising, corporate branding, Aerobics Club
  • Behzad Izadi *, Hiva Badzohre Pages 115-132
    Objective
    Sports spectatorship is one of people's favorite pastimes. Besides attending games in person, sports fans use a wide variety of social media keep up with their favorite teams that leads to more identification and self-esteem. So, the purpose of this research was design a model for determining Relationship football fan identification and collective self-esteem based on social media.
    Methodology
    The research method was descriptive and survey that data were gathered through questionnaire. The statistical population was consisted the fans of Teraktorsazi football club in a match with the team of Qatar Lekhwiya Sports Club that the number 248 were selected randomly. Structural equation models (SEM) were used to analyze the data.
    Results
    Results indicated that social media usage effect positively on fan identification (β= 0/88). Also, fan identification affect significantly on collective self-esteem (β= 1.03).
    Conclusion
    Sports fans use social media to achieve and maintain their positive social identity through intergroup differentiation from rival teams and manage their feelings and self-esteem through associating with a successful team.
    Keywords: Team identification, collective self-esteem, Social Media, Fan
  • Afsaneh Kykhosrovi, Mohammad Reza Moeinfard, Mohammad Reza Hamedi Nia, Parvin Shooshinasab * Pages 133-152
    Objective
    The purpose of the study was to investigate the barriers and restrictions of the handball development in Sabzevar and providing strategies development solutions.
    Methodology
    The research was a descriptive – survey study. The research tool was a researcher made questionnaire which was used after determining superficial and content validity and reliability(α= 0.95). Confirmatory factor analysis was used to confirm the tool validity. The research society were all the handball specialists and coaches in Sabzevar (220 persons). The statistical sample selection was purposive. Kolmogorov-Smirnov test was used to assess the normality of data distribution, as well as Welch test was used to determine a significant difference between the respondents’ views and Dunnett post hoc test was used to consider the respondents’ views. Confirmatory factor analysis test was used to prioritize the barriers.
    Results
    Lack of industry in Sabzevar and limitation in financial support from the industrial, weakness of the management in the Handball Association of Sabzevar, lack of experienced coaches and experts in Sabzevar, absence of a mechanism to encourage and appreciate the people and fans involved in handball in the city and lack of efficient use of available facilities were the most important barriers for handball development in Sabzevar..
    Conclusion
    Profiting of private sector, benefiting of competent, skillful and experienced staffs, protecting local sport publications and initiation of websites exclusively for handball and suitable utilization of sport facilities are some of the suggested strategies in current research which perhaps are keys for raising interest and revitalization of handball in Sabzevar.
    Keywords: Barriers, Development, Handball, Strategy, Sabzevar
  • Sohila Tohidi, Hamid Janani * Pages 153-166
    Objective
    The aim of this study was to identify and analyze the obstacles in communications and information technology development in Sports & Youth office of East Azarbaijan province.
    Methodology
    The present study was done with descriptive-survey method. In order to prioritize the obstacles in information and communications technology development in the organization, the questioners of the researchers was designed and completed by 66 employee of Sports & Youth office of East Azarbaijan province. The data were analyzed by ANP, in significance level of 0.05 with using of SPSS 22 software and Super Decisions.
    Results
    According to the findings, it was determined that inner and outer context were of the most important factors in information and communications technology development in Sports & Youth office of East Azarbaijan Province compared to the others; and ANP method determined that the outer context with the final weight of (0.517661) is in priority and intent with the final weight of (0.037778) was at the end of priority.
    Conclusion
    Due to the importance of outer context factor in obstacles of information technology development in sport organizations, it can be stated that the managers of sports organizations should design a suitable plan in order to eliminate the obstacles.
    Keywords: obstacles, information technology, Sport Organization, Analytical Network Process