فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، زمستان 1396)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهری بهار *، نوشا دبیری مهر صفحات 9-31
    این مقاله به مطالعه مصرف فضاهای فرهنگی در شهر تهران می پردازد. فضاهای فرهنگی در تهران به موازات دیگر فضاهای شهر طی دو دهه اخیر شاهد تغییراتی بوده است که در این مقاله سعی شده به ویژگی های فضاهای جدید پرداخته شود. این تغییرات کالبدی، محتوایی و کارکردی است. دو پردیس سینمایی آزادی و ملت، مورد مطالعه این پژوهش است. این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از دو ابزار مصاحبه و مشاهده صورت گرفته است. در همین مسیر از نظریات هانری لوفور فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی (1901-1991) برای تحلیل یافته ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: فضاهای فرهنگی، لوفور، پردیس های سینمایی
  • زهرا خدایی *، سمیه تیموری صفحات 33-58
    هدف اصلی این تحقیق شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر فقر شهری و ارائه راهکارهایی جهت رهایی ازین معضل، بهبود و توانمند سازی ساکنان محلات فقیرنشین می باشد. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی – تحلیلی و از نوع تحقیقات پژوهشی- کاربردی می باشد. با توجه به ارزیابی و تحلیل مدل ویکور که برای رتبه بندی شاخص های فقر انجام گرفت، این نتیجه حاصل شد که بسیاری از شاخص های (کالبدی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیست محیطی) در سطحی بسیارنامناسب قرار دارند. در بررسی شاخص های فقر شهری؛ شاخص های کالبدی با میانگین (0/166) اولویت نخست، شاخص های اقتصادی با میانگین (0/327) اولویت دوم، شاخص های اجتماعی- فرهنگی با میانگین (0/398) در اولویت سوم و درنهایت شاخص های زیست محیطی با میانگین (0/570) اولویت چهارم را به خود اختصاص داده اند. الگوی فضایی فقر در پهنه شهر خرم آباد بر اساس نتایج و بررسی های انجام شده الگوی پراکنده دارد که اخیرا به سمت الگویی خوشه ای و متمرکز متمایل شده است. همبستگی که بین اقشار اجتماعی و محدوده بافت های مسکونی مساله دار در بافت فرسوده خرم آباد گرفته شد، نشان می دهد که اقشار فرودست عمدتا در نواحی بافت فرسوده شهری زندگی می کنند که دهه به دهه به سمت جنوب و حاشیه شهر کشیده می شوند.
    کلیدواژگان: بافت های فرسوده، پراکنش فضایی، شهر خرم آباد، فقر شهری، مدل ویکور
  • محسن شفیعی نیکابادی *، سید بهنام رضویان صفحات 59-79
    یکی از مسائل مهمی که برای موسسات خیریه اهمیت دارد مساله وفاداری و کمک های مداوم خیرین سابق و ورود افراد بیشتر به ا ی ن موارد می باشد. سرمایه گذاری در حوزه وفاداری خیرین، یک سرمایه گذاری اثر بخش برای موسسات خیریه است . برای همین منظور این مقاله با هدف شناسایی و رتبه بندی شاخص های موثر بر وفاداری خیرین می باشد. برای این منظور ابتدا با مرور ادبیات و طرح نظرسنجی از مدیران این موسسات و خیرین با تجربه، شاخص های وفاداری خیرین احصا و سپس با روش دلفی فازی شاخص های مهم شناسایی شده و سپس تاثیرگذاری شاخص ها با هم با روش ساختاری تفسیری که یکی از روش های تحقیق در عملیات نرم است سنجیده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق، عوامل موثر بر میزان وفاداری خیرین در موسسات خیریه مشخص شد. نتایج نشان داد که کلیه عوامل اعتماد خیر به خیریه ، گرایش معنوی ، تبلیغات مداوم، تطابق انتظارات، حس همدلی و مسئولیت پذیری اجتماعی و سابقه خیریه دارای ارتباط مستقیم و معناداری بر روی وفاداری خیرین می باشند.
    کلیدواژگان: معادلات ساختاری تفسیری، دلفی فازی، رتبه بندی شاخص ها، تصمیم گیری چندمعیاره، وفاداری خیرین
  • صدیقه کیانی سلمی *، محسن شاطریان، شیما اکبری صفحات 81-112
    پژوهش حاضر به بررسی پیامدهای تورهای طبیعت گردی برارتقائ شاخص های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی مناطق روستایی شهرستان دماوند از دیدگاه جامعه محلی پرداخته است. توصیفی و استنباطی داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و مدلسازی اثرات تورهای طبعیت گردی در نرم افزار AMOS صورت پذیرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخگویی به فرضیه ها، از آزمون های تی تک نمونه ای و فریدمن و به منظور مدلسازی اثرات، از مدل عاملی مرتبه دوم استفاده شده است. یافته ها مبین آن است برگزاری تورهای طبیعت گردی در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی منطقه اثرگذار بوده است. عامل اقتصادی با بار عاملی 95/0 بیشترین نقش را در تبیین پیامدهای تورهای طبیعت گردی برارتقائ شاخص های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی به خود اختصاص داده است. ابعاد فرهنگی و زیست محیطی، دیگر ابعادی هستند که تحت تاثیر توسعه تورهای طبیعت گردی قرار دارند. این دو بعد با بارهای عاملی 90/0 و 76/0 در رتبه های دوم و سوم اثرات گسترش تورهای طبیعت گردی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی، اثرات اجتماعی، اثرات زیست محیطی، تورهای طبیعت گردی، جامعه میزبان، مدلسازی معادلات ساختاری
  • علی محمد سهراب نژاد *، علی گراوند، یارمحمد قاسمی صفحات 113-138
    ازرویکردهای نوین جامعه شناسی «سرمایه ی اجتماعی» است. در سایر علوم نیز به آن توجه شده، ارتباط اساس این رویکرد است. از آن به عنوان سرمایه ای در کنار سایر سرمایه ها (انسانی، مادی، فیزیکی و…) نام می برند. مولفه ها ی اصلی آن هنجارگرایی، اعتماد و مشارکت است. مفاهیم سرمایه ی اجتماعی را در نظرات اندیشمندان قدیم می توان یافت؛ ازجمله سعدی که به سبب سفرهای متعدد با زندگی جوامع عصر خویش آشنایی داشته است. گلستان بعنوان اثری تعلیمی- اخلاقی گزارشگر جامعه واقعی روزگار سعدی است. این مقاله مولفه ی مشارکت را در گلستان به شیوه ی اسنادی همراه با تحلیل محتوای کمی و کیفی بررسی نموده و نشان داده از بین شاخص های مشارکت، مشارکت اجتماعی بالاترین بسامد را داشته و از نظر نوع مشارکت، مشارکت ابزاری که ردپای انگیزه ها ی شخصی و کسب منفعت در آن است، دارای بیشترین بسامد می باشد. مشارکت برمبنای تقسیم کار در جایگاه دوم و مشارکت درون سویه که در آن انتظار کمک متقابل هست، سومین نوع مشارکت است. بسامد این مشارکت ها با توجه به واقعیت های پساهجوم غزنویان، سلجوقیان و مغولان که دنیای ویرانی مادی و معنوی زندگی اجتماعی ایرانیان است، طبیعی است. سپس مشارکت برون سویه و مشورتی نمود دارد. مشارکت بر اساس تقسیم کار دارای بسامد صفر است و این یافته با ویژگی های جامعه تمایز نیافته عصر سعدی همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: سعدی، گلستان، جامعه شناسی، سرمایه ی اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • مرجان امیری مقدم *، بهرام قدیمی، زهرا علیپور درویشی صفحات 139-162
    در دنیای امروز، ورزش در ابعاد قهرمانی و حرفه ای به اخلاقیات جدید نیاز دارد ازاینرو در این پژوهش کاربردی؛ توسعه ارزشهای اخلاقی در ورزش قهرمانی ایران، با روش سیستم استنتاج فازی بر پایه شبکه عصبی تطبیقی (ANFIS) طراحی و مورد تحلیل قرار گرفت. حجم نمونه از 150نخبه و صاحب نظر در حوزه اخلاق و ورزش قهرمانی بدست آمد. برای کسب اعتبار علمی پرسشنامه از روش روایی صوری و محتوایی استفاده شد و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ تعیین گردید. با توجه به کیفی بودن ارزش های اخلاقی، بکارگیری روش فازی نسبت به روش های دیگر به واقعیت نزدیکتر است. بدین ترتیب درجه و مقدار کمی ارزشهای اخلاقی در نرم افزار MATLAB محاسبه گردید. ورودی های مدل شامل ارزشهای اخلاق گفتمانی و نتیجه گرایی بود. با توجه به همبستگی بالا بین ورودی های شبکه و خروجی های آن و نیز میزان خطای بدست آمده، مدل ANFIS مدلی بسیار مناسب برای توسعه و پیش بینی ارزش های اخلاق فضیلتگرایی تلقی می شود و بهترین حالت مدل زمانیست که ارزشهای اخلاق نتیجه گرایی در حد خیلی کم باشد.
    کلیدواژگان: ارزشهای اخلاق فضیلتگرا، ارزشهای اخلاق گفتمانی، ارزشهای اخلاق نتیجه گرا، توسعه، ورزش قهرمانی، سیستم استنباط عصبی، فازی تطبیقی
  • علی فیض اللهی *، سعید معیدفر، پروانه دانش، امیر ملکی صفحات 163-188
    این پژوهش به بررسی پیامدهای تغییرات در سازوکارهای جامعه و به ویژه نهادهای اجتماعی می پردازد که تحت تاثیر روندهای تغییرات اجتماعی در ایران همچون مدرن شدن، صنعتی شدن، شهرنشینی، بوروکراتیک شدن و… رخ داده اند و یکی از این پیامدها آنومی نهادی است که مورد بررسی این مقاله است. در این پژوهش، آنومی نهادی در ایران با رویکردی تاریخی و با استفاده ازروش تحلیل ثانویه داده ها، اسناد تاریخی عمدتا ثانویه و تحقیقات انجام شده در مورد برنامه های توسعه و آسیب های اجتماعی در ایران و نیز برخی پیمایشهای ملی مورد تحلیل قرار گرفته و با مفاهیم نظریه آنومی نهادی انطباق داده شده و همسانی های آن نشان داده شده است. نتایج نشان دهنده رشد فردگرایی، مادیگرایی، فرسایش سرمایه اجتماعی، سلطه نهاد سیاست و اقتصاد بر تعادل نهادی قدرت و در نتیحه ناموزونی نهادی در ایران است.
    کلیدواژگان: توسعه نامتوازن، آنومی نهادی، نهادهای اجتماعی، تعادل نهادی قدرت
  • مجید وظیفه امندی، محمدباقر علیزاده اقدم، موسی سعادتی *، محمد عباس زاده صفحات 189-217
    دریاچه ارومیه در سال های اخیر با خطر خشکی مواجه بوده است، خشکی این دریاچه می تواند زیان های جبران ناپذیری را بر طبیعت، اقتصاد، ساخت جمعیتی و در کل موجودیت منطقه وارد سازد. از این رو پژوهش حاضر نیز، با هدف بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر ارتباط و پیوستگی شهروندان شهر ارومیه با طبیعت دریاچه ارومیه نگاشته شده است. روش تحقیق، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه نیز شامل کلیه شهروندان 15 سال به بالای شهر ارومیه می باشد که از این تعداد، 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی مطبق انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در تحقیق حاضر، پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که متغیر ارتباط و پیوستگی شهروندان با طبیعت دریاچه ی ارومیه با متغیر سرمایه ی اجتماعی و ابعاد آن رابطه معنی داری داشته است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نیز نشان داد که متغیرهای مستقل باقی مانده در مدل رگرسیونی توانسته اند 24 درصد از تغییرات متغیر ارتباط و پیوستگی با طبیعت دریاچه ی ارومیه را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: ارتباط وپیوستگی با طبیعت، دریاچه ی ارومیه، سرمایه اجتماعی، حقوق شهروندی، رسانه
|
  • Mehri Bahar Dr *, Nousha Dabirimehr Pages 9-31
    this article studies the use of cultural spaces in Tehran. Cultural spaces in Tehran have seen changes in parallel with other city spaces over the past two decades that In this paper, we tried to address the features of the new spaces.These changes are physical, content and functional.The two campuses of cinematic Azadi and Mellat are the subject of this study.This research is in a qualitative way and by Using the two tools of interview and observation. In the same vein, Henry Lefebvre's French philosopher and sociologist (1901-1991) have been used to analyze the findings.
    Keywords: Cultural Spaces, Lefebvre, Cinematic Campus
  • Zahra Khodaee *, Somayeh Teymoori Pages 33-58
    the main purpose of this research is identifing the most important factors influencing urban poverty and provides guidelines for the release of this problem and improves and empowers the residents of slums. The research method is analytical – descriptive with emphasis on pratical and survey method. According to the evaluation and analysis of VIKOR model which rank to the factors of poverty, Many factors (physical, economic, social, cultural, environmental) are at inappropriate level. In Evaluation of urban poverty, physical indicators with an average (0.166) at top priority, economical indicators with an average (0.327) at second priority, social- cultural indicators with an average (0.398) at third priority and environmental indicators with an average (0.570) at forth priority. Spatial patterns of poverty in the city of Khorramabad based on results of studies has a diffused pattern which recently has been oriented to cluster and centralized pattern. The correlation between social classes and Residential problematic tissue areas in distressed areas of Khorramabad shows that the lower classes and low income people is mainly living in the distressed areas in city that decade by decade dragged to the south and the margin of town.
    Keywords: Distressed Areas, Khorramabad City, Spatial Diffusion, Urban Poverty
  • Mohsen Shafiei Nikabadi Dr *, S. Behnam Razaviyan Pages 59-79
    One of the important issues that matters to charities is the issue of loyalty and continued assistance to former charities and the entry of more people into these cases. Investing in charity loyalty is an effective investment for charity organizations. For this purpose, this article aims to identify and rank effective indicators on the loyalty of the benefactors. For this purpose, by first reviewing the literature and a survey of managers of these experienced institutions and experienced charities, the indicators of loyalty of the charities and then the Fuzzy Delphi method are identified as important indicators and then the impact of the indicators together with the structural method of interpretation, one of the methods Research in soft operations is measured. After analyzing the data of this research, factors affecting the level of loyalty of charities in charities were identified. The results showed that all factors of trust in charity, spiritual orientation, continuous advertising, expectation matching, empathy, social responsibility and charity history have a direct and significant relationship with the loyalty of the benefactors.
    Keywords: ISM Method, Delphi Fuzzy, Indicators Ranking, Multi, criteria Decision Making, Loyalty of the Benevolent
  • Sedighe Kiani *, Mohsen Shaterian, Shima Akbari Pages 81-112
    The research instrument is questionnaire. This questionnaire is composed of 36 indicators in three categories of variables economy, culture and environment. To ensure validity, the questionnaire was placed at the disposal of experts to evaluate the reliability of the results was 903. Cronbach's alpha coefficient equal Data analysis have done by using SPSS and AMOS software. Single sample T-test has been used for examining the research hypotheses and Freedman test has been applied for ranking the effects of development of ecotourism. The results showed that between the economic, cultural, environmental, the most important dimension is economic, cultural and environment are in their next orders. According to the results of T-test, average number of respondents to the effect of tours on economic variable is significantly higher than the average number of this component. Hence, the hypothesis is confirmed and it can be inferred that ecotourism tours have affected economic of Damavand. In investigation of the effect of social and cultural variables, the results of the test demonstrate effectiveness of ecotourism tours on the studied region and finally the results about environmental effects has confirmed this effectiveness.
    Keywords: economic effects, social effects, environmental effects, ecotourism tours, structural equation modeling, host community
  • Ali Mohammad Sohrabnejad *, Ali Garavand, Yar Mohammad Ghasemi Pages 113-138
    One of the approaches of sociology is . It has been noticed in other sciences too, communication is the base of this approach. It is named as a capital beside the other capitals( human, secular, physical and …). Its principle components are normativism, trust, and comm:::union:::. The concepts of social capital can be found in old thinker's opinions; amongst Sadi who was acquainted whit his time communities life because of several journeys. Golestan as a moral_ educational oeuvre is reporter of real society of Sadi. This paper has checked the comm:::union::: component in Sadi's Golestan predicatively with qualitative and quantitative content analysis and has shown that, of the of the comm:::union::: indices, social comm:::union::: has had the highest frequency and in terms of comm:::union::: type, tool comm:::union::: in which there is the personal incitation footmarks and taking the gain, has the most frequency. The comm:::union::: based on job repartition is in the secondary position and bound comm:::union::: in which there is expectance of mutual help is the third kind of comm:::union:::. The frequency of these comm:::union:::s regarding Saljukian, Ghaznavian, and Mugul's post invasion realities which is the moral and secular demolition world of Iraian social life is natural.
    Keywords: Sadi, Golestan, Sociology, Social Capital, Social Communion:
  • Marjan Amiri Moghadam *, Bahram Ghadimi, Zahra Alipour Pages 139-162
    In today's world, sports in terms of championship and professionalism needs new ethics. Thus, in the present applied research, the development of ethical values ​​in the Iranian championship sports was designed and analyzed using the adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS). A sample of 150 elites and experts in the field of ethics and sports was chosen. For validity of the questionnaire, the formal and content validity method was applied and the reliability of the questionnaire was determined through Cronbach's alpha. Given the qualitative status of ethical values, the application of the fuzzy method is closer to reality than other methods. In this way, the degree and quantitative amount of moral values ​​were calculated through the software MATLAB. The inputs of the model included discourse and consequentialist ethics. Given the high correlation between network inputs and outputs as well as the error rate, the ANFIS model is an optimal model for developing and predicting the virtue ethics values, with its best mode when the the consequentialist ethics values are low.
    Keywords: Virtue Ethics Values, Discourse Ethics Values, Consequentialist Ethics Values, Development Championship Sports, Adaptive Netwok, Based Fuzzy Inference System (ANFIS)
  • Ali Faizolahi * Pages 163-188
    This research studies the consequences of changes in the mechanisms of society and especially social institutions that have been affected by the trends of social change such as modernization, industrialization, urbanization, bureaucratization and etcetra in Iran. One of these consequences that was investigated in this article is the institutional anomie. In this research, institutional anomie in Iran have been analized with a historical approach and using of secondary analysis of data, mainly secondary historical documents and researches on development programs and social pathology as well as some national surveys in Iran, and comparison with concepts of institutional anomie theory and has been shown its incorporate. The results indicate the growth of individualism, materialism, the erosion of social capital, the domination of the institutions of politics and economics on the institutional balance of power and the institutional imbalance in Iran.
    Keywords: Unbalanced development, institutional anomie, social institutions, the institutional balance of power
  • Majid Vazife, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Mousa Saadati *, Mohammad Abbaszadeh Pages 189-217
    Introduction
    Drying away has threatened Urmia Lake in recent years. Fading away of this lake can negatively affect the nature, economy, population structure and, all aspects of the region in general. Meanwhile, beside the natural cuases, all inhabitants around the Urmia lake have affection in shrinking of this lake and on the other side, will be affected by collapsing of this lake.So, this research has done to findout the effective sociological factors in relatedness with nature of Urmia lake between citizens of Urmia city.
    Methodology
    The method of this research is survey. Population consists of all Urmia citizens with the age of 15 and older than that. 384 people were selected through Cochran formula as sample. Random sampling selected as the method for sampling and a standard questionnaire used in gathering data. Spss software used in analyzing data.
    Conclusion
    The resuls shows that: relatedness with Urmia Lake is related with age, social capital and its subtypes. Also, results of regression analysis showed that independent variables can provide 24 percent of the relatedness with Urmia Lake.
    Keywords: Nature Relatedness, Urmia Lake, Social Capital, Citizenship Rights, Media