فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1396)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرحناز نادربیگی*، علیرضا اسفندیاری مقدم، فرامرز سهیلی صفحات 11-22
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی فعالیت علمی پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در شبکه اجتماعی علمی ریسرچ گیت انجام گرفت.
    روش شناسی: پژوهش حاضر کاربردی و با رویکرد دگرسنجی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش براساس آخرین آمار تا تاریخ 8/7/1396 شامل 2158 نفر از پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در شبکه اجتماعی علمی ریسرچ گیت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان حضور مردان پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در شبکه های علمی اجتماعی ریسرچ گیت به لحاظ کمی و امتیاز آرجی بیشتر از زنان است. میزان حضور، امتیاز آرجی، تعداد اقلام پژوهشی، تعداد استنادها در حوزه های مختلف علمی متفاوت است. مشارکت پژوهشگران در پرسش و پاسخ اندک بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نقش مهم شبکه های اجتماعی علمی در فعالیت ها و ارتباطات علمی- پژوهشی، شایسته است زمینه حضور و استفاده بهینه از قابلیت های چنین محیط هایی برای پژوهشگران، دانشمندان و دانشجویان فراهم شود.
    کلیدواژگان: دگرسنجی، ارزیابی تاثیر، شبکه های اجتماعی علمی، ریسرچ گیت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
  • ابوذر رمضانی*، سیدجواد قاضی میرسعید، احمد پاپی، محمدحسین یکتاکوشالی، فاطمه رمضانی پاکپورلنگرودی صفحات 23-30
    هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص های آلتمتریک دانشگاه های علوم پزشکی ایران در دو شبکه اجتماعی ریسرچ گیت و آکادمیا و بررسی رابطه آنها با شاخص های علم سنجی پایگاه اسکوپوس از قبیل میزان استناد، اچ ایندکس و تعداد انتشارات است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با روش علم سنجی انجام شده است، داده های پژوهش به کمک نرم افزار اکسل 2013 گردآوری و با نرم افزار SPSS ویرایش23 آزمون های آماری اسپیرمن، کای دو و کاندال تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس یافته ها، رتبه بندی دانشگاه براساس اچ ایندکس با میزان حضور آنها و تعداد اعضا در شبکه های اجتماعی ریسرچ گیت و آکادمیا رابطه معنی داری وجود دارد. علاوه بر این از لحاظ آماری رابطه معنی داری بین شاخص های آلتمتریک دانشگاه ها علوم پزشکی در شبکه های اجتماعی ریسرچ گیت و آکادمیا با میزان استناد و اچ ایندکس مشاهده شد (0.05P<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نقطه شروعی برای برنامه های اجرایی دانشگاه ها جهت افزایش حضور اعضای هیئت علمی خود در شبکه های اجتماعی به عنوان فعالیتی در انتشار دانش است.
    کلیدواژگان: دگرسنجه، شبکه اجتماعی، اسکوپوس، آکادمیا، ریسرچ گیت
  • محمد امین عرفان منش*، الهه حسینی صفحات 31-40
    هدف
    پژوهش حاضر درصدد است تا با استفاده از شاخص های مختلف در یک بازه زمانی ده ساله، به مطالعه کیفیت بروندادهای پژوهشی دانشگاه اصفهان بپردازد و از طریق مقایسه آن با میانگین کشور بررسی نماید که آیا کیفیت این تولیدات علمی نیز همراه با کمیت آن رو به رشد بوده است یا خیر؟
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام شد. جامعه پژوهش شامل 5806 مقاله است که حداقل یکی از نویسندگان آن دارای وابستگی سازمانی به دانشگاه اصفهان بوده و طی سال های 2006 تا 2015 میلادی در پایگاه استنادی اسکوپوس منتشر شده اند. پایگاه های اسکوپوس و سای ول جهت گردآوری و تحلیل داده های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که عملکرد کیفی دانشگاه اصفهان در تولید بروندادهای پژوهشی در سه شاخص نرخ استنادشدگی، مشارکت علمی بین المللی و انتشار در مجلات برتر در سطح بالاتری در مقایسه با متوسط کشور قرار داشته است. از سوی دیگر، تولیدات علمی دانشگاه اصفهان در شاخص های میانگین استناد، میانگین مشاهده، اثرگذاری وزن دهی شده در سطح رشته و مقاله های پراستناد از عملکرد پایین تری در مقایسه با میانگین کشور برخوردارند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه می تواند از سوی مدیران و سیاست گذاران دانشگاه اصفهان جهت آگاهی از وضعیت جاری و برنامه ریزی های آتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت پژوهش، دانشگاه اصفهان، تحلیل استنادی
  • منا اندوهگین*، بهرام امینی، محمد داورپناه جزی صفحات 41-50
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل مجلات ربوده شده و ارائه ویژگی هایی جدید در جهت به کارگیری آنها و کاهش کلاهبرداری اینترنتی در این زمینه انجام شد.
    روش شناسی: برای دست یابی به این هدف، ابتدا براساس مطالعات انجام شده بر روی وب سایت مجلات قانونی و مجلات ربوده شده ویژگی های این نوع از حملات استخراج گشته و سپس مجموعه آموزشی ایجاد می شود. تعداد رکوردهای داده ای گردآوری شده 104 عدد است و با استفاده از ابزار داده کاوی WEKA مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    داده های گردآوری شده در این پژوهش با استفاده از ابزار داده کاوی WEKA مورد تحلیل قرار گرفته است. الگوریتم های استفاده شده در این پژوهش الگوریتم های درخت تصمیم می باشند. الگوریتمی که نرخ خطای کمتری داشته باشد انتخاب می شود. یافته ها نشان می دهد که نرخ خطا در این روش حدود 9 درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعات پیشین حاکی از رشد تعداد ناشران جعلی و مجلات ربوده شده است. ازاین رو، در این مقاله به روشی جهت شناسایی این نوع مجلات پرداخته شده است. نتیجه به دست آمده از داده های گردآوری شده با استفاده از درخت تصمیم و تحلیل آن نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مجلات ربوده شده، کلاهبرداری اینترنتی، مجلات معتبر، انتشار یافته های علمی
  • محدثه رفیعی خشنود *، عبدالصمد کرامت فر، فرشته اکبری صفحات 51-58
    هدف
    این پژوهش به بررسی ویژگی هایی از مقالات مروری حوزه زیست شناسی سلولی که بلافاصله بعد از انتشار در دسترس هستند و ارتباط آنها با تعداد استنادات دریافتی آتی این مقالات می پردازد.
    روش تحقیق: 10 ویژگی مقاله شامل شاخص های SJR، SNIP و IF مجله منتشرکننده، تعداد مولفان، تعداد کشورهای مشارکت کننده، تعداد مراجع، تعداد صفحات، طول عنوان، طول چکیده و شاخص پرایس مقالات مروری منتشر شده در کلیه مجلات تحت پوشش اسکوپوس در سال 2012 بررسی شد. با استفاده از رگرسیون OLS چند متغیره سه مدل مختلف بر اساس سه شاخص مجله نام برده پیاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد، SNIP، SJR، تعداد کشورها، IF، تعداد ارجاعات، شاخص پرایس و طول چکیده به ترتیب بیش ترین ارتباط را با تعداد استنادات آتی تعداد مقالات دارند. تعداد صفحات، تعداد مولفان و نیز طول عنوان ارتباط منفی با تعداد استنادات آتی مقالات مروری در این حوزه دارند. بر اساس مدل های ارائه شده هر واحد افزایش در SNIP به صورت متوسط در حدود 43 درصد سبب افزایش استنادات آتی شده، در حالی که عدد مشابه برای IF در حدود 10 درصد است.
    نتیجه گیری
    ویژگی های مورد مطالعه در این تحقیق توانایی توضیحی در حدود یک سوم تعداد استنادات را دارند. در این میان، SNIP توانایی بیش تری در پیش بینی تعداد استنادات آتی مقالات مروری حوزه زیست شناسی سلولی دارد.
    کلیدواژگان: کتابسنجی، اثر استنادی، پیش بینی استنادات، زیست شناسی سلولی
  • حامد برنگی، علی اکبر خاصه * صفحات 59-74
    هدف
    انجام یک مطالعه علم سنجی بر روی پژوهش های علوم کامپیوتر ایران در عرصه بین المللی این قابلیت را دارد که تصویری عینی از وضعیت این پژوهش ها ارائه دهد. هدف از این پژوهش تحلیل جایگاه جهانی ایران در پژوهش های بین المللی علوم کامپیوتر با به کارگیری فنون علم سنجی است.
    روش شناسی: این پژوهش با به کارگیری فنون علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. جامعه پژوهش را تعداد 23964 رکوردی تشکیل می دهد که توسط پژوهشگران ایران در حوزه علوم کامپیوتر به زبان انگلیسی در نمایه نامه های وب آو ساینس، در بازه سی ساله (بین سال های 1987 تا 2016) نمایه شده اند.
    یافته ها
    نشان داد که کلیه پژوهش های علوم کامپیوتر ایران مجموعا 95502 استناد دریافت کرده اند که به طور متوسط هر مقاله حدود 4 بار مورد استناد قرار گرفته است. همچنین از نظر فراوانی، کلیدواژه های Genetic Algorithm» «Neural Network، و «Particle Swarm Optimization» بیشترین فراوانی را در پژوهش های علوم کامپیوتر داشته اند. یافته های مربوط به خوشه بندی عنوان و چکیده مقالات نیز منجر به شکل گیری هفت خوشه در این حوزه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    به طورکلی و با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان چنین اظهار داشت که پژوهش های علوم کامپیوتر ایران در آی. اس. آی طی مدت این سی سال رشدی نسبی داشته است که نشان از سهم 968/0 درصدی ایران و کسب رتبه 24 در میان کلیه کشورهای جهان دارد که رتبه چندان مناسبی به شمار نمی آید. از آنجا که تحقق اهدافی نظیر دولت الکترونیک و پیشرفت در دیگر علوم تا حدود زیادی به توسعه علوم کامپیوتر بستگی دارد، نیاز به سرمایه گذاری و برنامه ریزی جامع در این حوزه بیش از پیش محسوس است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، علوم کامپیوتر، همکاری بین المللی، ارزیابی پژوهش، تحلیل استنادی
  • اورانوس تاج الدینی*، عاطفه تاج الدینی صفحات 75-88
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی یو. آر. ال های منابع وب پایه استناد شده در مقالات ایرانی رشته علم اطلاعات نمایه شده در آی. اس. آی در سال های 2009-2011 انجام شده است.
    روش شناسی: روش پژوهش، تحلیل استنادی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مقالات محققان ایرانی علم اطلاعات (121 مقاله) در پایگاه آی. اس. آی. بین سال های 2009 تا 2011 که در SSCI نمایه شده اند، می باشد. داده های گرداوری شده با استفاده از نرم افزار اکسل پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که به طور کلی در مقالات ایرانی نمایه شده در آی. اس. آی. رشته علم اطلاعات یشترین دامنه مورد استفاده در استناد ها .org و بیشترین نوع فایل pdf. است و بیشترین ثبات و پایداری نیز مربوط به همین دامنه و فایل می باشد. در جستجوی اولیه، استناد های اینترنتی رشته علم اطلاعات 82 درصد در دسترس بودند که در بررسی مجدد و پس از اقدامات مقتضی به 98 درصد افزایش یافت. وضعیت آدرس های اینترنتی غیرقابل دسترس در کل مقالات مورد بررسی، از نظر پیام های خطا نشان داد که در مقالات مورد مطالعه علم اطلاعات، پیام خطای 403 (ممنوع شده) با 21 درصد بیشترین پیام های خطا را تشکیل می داد. میانگین نیم عمر استنادهای اینترنتی محاسبه شده در کل مقالات مورد نظر 3 سال و 4 ماه محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله از این پژوهش نشان داد که زوال آدرس های اینترنتی را باید یک مشکلی دانست که از مهم ترین دلایل ظهور آن، تجدید سازمان دهی وب سایت ها و تغییراتی که در نام دامنه های اینترنتی به وجود می آید اشاره کرد.
    کلیدواژگان: استناد، استناد اینترنتی، تحلیل استنادی، مقالات ایرانی نمایه شده در آی، اس، آی علم اطلاعات، نیم عمر
|
  • Farahnaz Naderbeigi *, Alireza Isfandyari-Moghaddam, Faramarz Soheili Pages 11-22
    Purpose
    The purpose of the research is to study the presence of Islamic Azad University- Tehran Science and Research Branch(IAUTSRB) University Scholars in ResearchGate.
    Methodology
    This research is an applied one which is done with Altmetrics approach. The statistical population of this research to 9 October 2017, 2158 researchers were in IAUTSRB To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used.
    Findings: The results showed that the male researcher presence of IAUTSRB is more than women in ResearchGate scientific social network from the point of view of quantity and RG scores. The researcher’s presence and RG score and Research items were different in scientific areas. The researcher's participation in the question and the answer was low.
    Conclusion
    Scientific social networks have an important role in activities and scientific communication of researchers; It deserves that provide such an environment in which researchers; scientists and student could present him/her selves.
    Keywords: Altmetrics, Impact Assessment, Scientific Social Networks, ResearchGate, Islamic Azad University Science, Research Branch
  • Aboozar Ramezani *, Seyed Javad Ghazimirsaeed, Ahmad Papi, Mohammad Hossein Yektakooshali, Fatemeh Ramezanipakpourlangroudi Pages 23-30
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the Altometrics Indicators of Iranian medical sciences universities in the two social networks of the ResearchGate and Academia.edu. and to investigate their relationship with the scientometrics indicator in Scopos database, such as number of publications, citation rates and h-Index.
    Methodology
    The present study was carried out using scientometric method. The research data were collected using Excel 2013 software and analyzed by SPSS version 23 using Spearman, Chi-square and condom analysis.
    Findings: According to the findings, the University's ranking based on the h-Index has a significant relationship with their presence and number of members in the social network of the ResearchGate and Academia.edu. In addition, there was a significant relationship between the Altometrics Indicators of medical sciences universities in the ResearchGate and Academia social networks with the citation rate and h-Index (P
    Conclusions
    The results of this study, the starting point for action plans to increase the presence of faculty members of universities in social networking as an activity in the dissemination of knowledge.
    Keywords: Altmetrics, Social Media, Scopus, ResearchGate, Academia.edu
  • Mohammadamin Erfanmanesh*, Elaheh Hosseini Pages 31-40
    Purpose
    The present research aims to study the quality of international research outputs of the University of Isfahan using various indicators for the last ten years. In addition, it investigates whether the quality of these output has been increased along with their quantity by comparing with the country's average.
    Methodology
    The present study is an applied research using scientometric indicators. The research population consisted of 5806 papers with at least one author affiliated with the University of Isfahan, published during 2006-2015 and indexed in Scopus Moreover, Scopus and civil were used for data collection.
    Findings: Findings showed that quality performance of the University of Isfahan in a production of research outputs in metrics of “citedness rate”, “international scientific collaboration” and “publication in high-quality journals” was higher than the country’s average. Conversely, the quality of the University of Isfahan’s scholarly output based on “citations per publication”, “views per publication”, “field-weighted citation impact” and “highly-cited papers” was less than the country's average.
    Conclusion
    The results of the research might be useful by the managers and policy makers of the University of Isfahan to be aware of the current level and future plans in order to improve the quality of research output of the university.
    Keywords: Research Quality, the University of Isfahan, Citation Analysis
  • Mona Andoohgin Shahri *, Bahram Amini, Mohammad Davarpanah Jazi Pages 41-50
    Purpose
    This study was conducted for the analysis of hijacked journal and presenting new features to apply them and reduce internet frauds.
    Methodology
    To reach this goal, First according to studies done on the websites the of authentic and hijacked journals, the features of this kind of attacks are extracted and then a training dataset is created. The number of collected data records is 104 were collected and analyzed using WEKA data mining tools. The results showed that the applied method has an error rate of 1 percent.
    Findings: The collected data of this research was analyzed by Weka data mining software. The algorithms used in this survey were developed by the Decision Tree Algorithm. An algorithm with a lower error rate is selected. The results showed that the applied method has an error rate of 9 percent.
    Conclusion
    The previous studies showed an increase in the number of fake publishers and hijacked journals. This article is dealt with finding a way to identify these type of journals. The results obtained from the data collected using a decision tree and the analysis thereof was shown.
    Keywords: Hijacked journal, Internet fraud, Authentic journal, Academic ethics
  • Mohadeseh Rafie Khoshnood *, Abdalsamad Keramatfar, Fereshte Akbari Pages 51-58
    Purpose
    This paper aim to review features of review articles that are available immediately after publication and their relationship with the number of citations they receive in the field of cell biology.
    Methodology
    ten article features including SJR, SNIP, IF, the numbers of authors, the number of countries, the number of cited references, the number of pages, the length of the article title in terms of number of characters, abstract words number and Price Index of all the review articles covered by journals in Scopus in year 2012 has explored Using multivariate OLS regression models.
    Findings: The results show that, SNIP, SJR, Number of countries, IF, Number of references, Price index of review articles indexed in Scopus have the highest relation with the number of future citations of articles respectively. In addition number of pages, number of authors and article title length has negative association in this field and type. Based on the presented models each unit increases in SNIP is associated with 43% increase in citations, while for IF this association is about 10%.
    Conclusion
    Features used in this study, have capability of explaining about one-third of citations. Furthermore, SNIP is more capable of predicting the number of future citations of articles in this field
    Keywords: Bibliometrics, Citation effect, Citations prediction, Cell biology
  • Hamed Barangi, Ali Akbar Khasseh * Pages 59-74
    Purpose
    Conducting a scientometrics study on Iran’s research in Computer Science in an international arena exposes an exact picture of its situation. The purpose of this study is an investigation of Iran’s global situation in Computer Science using scientometric techniques.
    Methodology
    Bibliometric methodology and social network analysis are used as the research methods. The research population comprises Iran’s 23964 records in the field of Computer Science during 1987-2016¡ which have been retrieved from Web of Science.
    Findings: Results indicated that Iran’s international research on Computer Science recienced 95502 citations, totally, which is 4 times per article. Moreover, “Genetic Algorithm”¡ “Neural Network”¡ and “Particle Swarm Optimization” are the most frequent keywords in the Computer Science studies published by Iranian researchers. Use of cluster analysis of both title and abstract terms led to the creation of 7 topical clusters in Iran’s Computer Science studies.
    Conclusions
    In general, according to the results of this research, it can be claimed that Iran's computer research has grown relatively during this thirty years, showing a share of 0.968 Iran and ranked 24th among all countries of the world. That seems a low rating. Since the realization of goals such as e-government and advancement in other sciences depends to a great extent on the development of computer science, the need for investment and comprehensive planning in this area is increasingly evident.
    Keywords: Computer Science, Scientometrics, International Collaboration, Research Evaluation, Citation Analysis
  • Oranus Tajedini *, Atefe Tajedini Pages 75-88
    Purpose
    This research has been done with the aim of the study of a web-based resource of URL in Iranian articles of information science indexed in ISI in 2009-2011.
    Methodology
    The method of this research is citation analysis. The population of this research is all Iranian researchers’ articles in information science (121 articles) in the ISI database that are indexed in SSCI between 2009- 2011. data were analyzed using Excel software.
    Findings: These research findings show that generally the most used domain and a file is org. and pdf.internet citation of information science was available in 82 percent, which they decrease to 98 percent after appropriate proceedings and further studies. Also, these research findings show that the most available internet URL addresses in studying articles were found in cited internet URL address. The statues of unavailable internet addresses in all studying articles, from the view of error messages, shows that the most error messages are in articles of information science, error message 403 (forbidden) with 21 percent. The average internet citation half-life calculated is 3 years and 4 months in information science articles.
    Conclusion
    The results of this research show that the decline of internet addresses must be considered a problem. The problem that some of its main emersion reasons are websites reorganization and changes in internet domains.
    Keywords: citation, internet citation, Citation Analysis, indexed Iranian articles is ISI in information science, internet half-life