فهرست مطالب

پژوهش های بوم شناسی شهری - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1397)

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عیسی ابراهیم زاده، جمیل قادرمزی *، دیمن کاشفی دوست صفحات 13-26
    ژوهش حاضر با هدف تحلیل پراکنش فضایی کاربری های خدماتی و سطح بندی محلات شهری در شهر دهگلان واقع در استان کردستان با رویکرد عدالت اجتماعی اجرا گردید. نوع پژوهش کاربردی با ماهیت توصیفی- تحلیلی بود هاست. برای این منظور از مدل های ANP، میانگین نزدیک ترین همسایه، شاخص Moran''s و تکنیک TOPSIS در نرم افزارهای ARC GIS، Super Decision استفاده گردید. نتایج تحقیق وجود نابرابری اجتماعی و فضایی به لحاظ برخورداری از خدمات شهری و تفاوت های چشمگیر بین محلات شهر دهگلان را نشان می دهد. به گونه ای که برخوردارترین محله با درجه 6/0 و محروم ترین محله با درجه 05/0، فاصله زیادی از یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: خدمات شهری، محلات مسکونی، عدالت اجتماعی، دهگلان، کردستان
  • چنور محمدی *، حسین نظم فر، سعدی محمدی صفحات 27-40
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی توزیع فضایی کیفیت زندگی در محلات منطقه دو شهر اردبیل می باشد. نوع تحقیق کاربردی با ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده است. جامعه آماری مورد بررسی کلیه ساکنین محله های یازده گانه منطقه دو شهر اردبیل بود که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، تعداد 385 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید. در تحقیق حاضر شاخص های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی برای سنجش کیفیت زندگی شهری استخراج و به کمک روش سرانه سازی و روش وزن دهی آنتروپی شانون به عنوان شاخص های تحقیق در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل داده های تحقیق با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره ویکور انجام یافت. طبق نتایج مطالعه در بین محله های یازده گانه شهر اردبیل از نظر توزیع فضایی کیفیت زندگی اختلاف قابل توجه وجود دارد، به طوری که محله سه برخوردارترین و محله نه محروم ترین محله ها بودند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، کیفیت زندگی، مدل ویکور، شهر اردبیل
  • علیرضا پرویزیان *، سعید امان پور، هاجر احمدی، نازنین حاجی پور صفحات 41-54
    هدف مطالعه حاضر آسیب شناسی پراکنش فضایی مدارس ابتدائی با استفاده از نرم افزار GIS، در منطقه3 اهواز می باشد. تحقیق از نوع کاربردی با ماهیت توصیفی-تحلیلی و بوده است. اطلاعات مورد نیاز از منابع در دسترس گردآوری گردید و پس از استخراج شاخص ها، وزن شاخص ها با استفاده از مدل چند متغیره (FAHP) به دست آمدند. تحلیل داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار GIS صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده، نشان داد، مدارس مقطع ابتدایی منطقه 3 شهر اهواز از نظر توزیع فضایی در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارند. از بین دبستان های منطقه سه؛ از مجموع مدارس 2 مدرسه با 25/6 درصد در طیف نامناسب، 16 مدرسه با 50 درصد در وضعیت متوسط، 13 مدرسه با 62/40 درصد در شرایط مناسب و فقط یک مدرسه با 13/3 درصد در وضعیت کاملا مناسب از نظر فضایی - مکانی قرار داشتند. بنابراین نتیجه گیری می شود که مدارس مقطع ابتدایی منطقه سه شهر اهواز از نظر توزیع فضایی در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پراکنش فضایی، مدارس ابتدائی، منطقه 3 اهواز
  • سید مهدی پورباقر کردی *، سپیده رضایی صفحات 55-68
    دف پژوهش حاضر، مطالعه نقش تامین امنیت گردشگری و شناسایی نقاط ناامن گردشگری در افزایش جذب گردشگر به استان همدان در سال 1395 بوده است. در اجرای تحقیق از آمار توصیفی و تکنیک های زمین آمار استفاده گردید. جامعه مورد بررسی کارشناسان بنگاه های گردشگری استان همدان به تعداد 80 نفر بود. برای تشخیص وجود یا عدم وجود ساختار فضایی میان نقاط نا امن گردشگری با یکدیگر، اقدام به ترسیم نمودار سهمی واریوگرام یا نیم تغییرنما با استفاده از ابزار زمین آمار در نرم افزار ARCMAP شد. نتایج بیانگر آن است که توزیع نقاط نا امن، به طور اتفاقی و بدون الگو نبوده، بلکه از مدل آماری کروی پیروی می کنند. هم چنین بین تامین امنیت گردشگری و تامین امنیت کانون های نا امن با افزایش جذب گردشگران، رابطه معنادار مشاهده شد. به طوریکه آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن کم تر از 5 درصد را نشان داده است.
    کلیدواژگان: امنیت گردشگران، جذب گردشگر، کانون های نا امن، استان همدان
  • نینا الوندی پور، هاشم داداش پور * صفحات 69-86
    در این مقاله کوشش شده است با استفاده از طرح پژوهش ترکیبی و راهبرد پژوهشی فراروش به ارزیابی و آسیب شناسی وضعیت مولفه های روش شناسی پژوهش های انجام شده و تلفیق تفسیری نتایج آن ها پرداخته شود. جامعه مورد مطالعه 44 مقاله علمی- پژوهشی با محوریت موضوعی عدالت فضایی در بازه زمانی سال های 1394-1383، بودند که به صورت جداگانه کدگذاری، تجزیه و تحلیل شده اند. فراروش مطالعات منتخب حاکی از وجود ابهامات روش شناسی، پایین بودن کیفیت اغلب مطالعات و اخذ نتایج بدیهی از انجام پژوهش است. طبق یافته های تحقیق، جریان اصلی مطالعاتی در این حوزه را مقاله های کمی با راهبرد پیمایشی، روش های شاخص ساز و با بهره گیری از تحلیل های توصیفی آمار پایه و تحلیل همبستگی تشکیل داده اند.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، فراروش، مقیاس شهری، ایران
  • مصطفی امیرفخریان، حسین مبینی * صفحات 87-104
    با توجه به این که پروژه های بازسازی به دنبال احیاء هویت و رونق مجدد بافت فرسوده با حفظ بافت اجتماعی آن می باشند، حفظ حیات اجتماعی و هویت محدوده قبلی یکی از چالش های پیش روی این طرح هاست. در همین راستا پژوهش حاضر تغییرات اجتماعی ناشی از پروژه بازسازی مجد در محله عامل شهر مشهد را از منظر ساکنان بررسی نمود. برای این منظور ضمن بهره گیری از روش های کیفی و کمی و با تکمیل 630 پرسشنامه از ساکنین محله، وضعیت شاخص های پایداری اجتماعی در قبل و بعد از انجام پروژه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که سطح شادابی در محله بعد از اجرای پروژه به 50 درصد و تمایل به حضور در محله 10 درصد کاهش یافته است. عوامل ایجاد کننده ناامنی، وضعیت شاخص هایی مانند حس غربت و ناهمگنی اجتماعی افزایش داشته و تمایل به ماندن در محله از سوی ساکنین کاهش یافته و این مسئله سبب کاهش همبستگی اجتماعی تا 60 درصد در محله گردیده است. هم چنین حضور غریبه ها و تخلیه بافت از ساکنین قدیمی که از شاخص های پایداری اجتماعی می باشند را به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، مداخلات کالبدی، پایداری اجتماعی، پروژه مجد، مشهد
  • اکبر شربتی *، ایوب بدرق نژاد، رضا سارلی صفحات 105-116
    در پژوهش حاضر نقش و جایگاه مبلمان در فضاهای شهری شهرگرگان از دیدگاه شهروندان این شهر مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. ماهیت تحقیق توصیفی– تحلیلی بوده و با استفاده از روش پیمایشی در مناطق مختلف شهر گرگان اجرا گردید. حجم نمونه آن با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، تعداد 384 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط اساتید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ با ضریب 85/0 مورد تایید قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده، مبلمان شهری بر زیباسازی و هویت بخشی فضاهای شهری، سلامت جسمانی و روانی شهروندان و کیفیت بخشی فضاهای شهری تاثیر دارد. هم چنین بین متغیرهای مبلمان شهری و جذب گردشگر در شهرگرگان و نیز بین متغیرهای مبلمان شهری و توسعه گردشگری شهری رابطه معنادار و مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: مبلمان شهری، فضای شهری، توسعه گردشگری، گرگان
  • علیرضا سلیمانی، رباب حسین زاده، اسماعیل حسین زاده *، نرمین آقایی صفحات 117-133
    ایجاد بسترهای فضایی کالبدی مناسب جهت استفاده همه اقشار جامعه از خدمات و امکانات عمومی به منظور تحرک و جابه جایی بهتر انسان و دسترسی آسان تر در سطح شهر،به منظور رشد و توسعه جوامع، امری ضروری است. ناتوانان جسمی، معلولان و جانبازان بخشی از افراد جامعه هستند که همانند سایر افراد، نیازمند دسترسی و استفاده از امکانات و خدمات عمومی هستند؛ اما وجود برخی موانع به خصوص در نحوه طراحی، معماری و شهرسازی بسیاری از فضاهای شهری، به ویژه معابر عمومی، پارک ها و فضاهای سبز را فاقد شرایط لازم برای برآورده ساختن نیازهای دسترسی افراد معلول کرده است. براساس مطالعات انجام شده طرح کالبدی مناسب فضاهای شهری سبب پایداری این فضاها می گردد. بنابراین، تحقیق حاضر کیفیت طرح کالبدی مسیرهای پیاده را از دیدگاه معلولاندر خیابان های امام، کاشانی، سرداران، عطایی و خیام شهر ارومیه مورد بررسی قرار داده است. نوع تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق چهار شاخص (مبلمان، خدمات، دسترسی و حمل ونقل) در بین پنج گروه از معلولان (نابینایان، کم بینایان، معلولان حرکتی، ناشنوایان و جانبازان) در پیاده راه های شهر ارومیه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق از طریق مشاهدات میدانی و پرسشنامه گردآوری شده و برای پردازشاطلاعاتاز نرم افزارهای آماری و برای سنجش ورتبه بندی شاخص ها و گروه های موردمطالعه ازمدلتصمیم گیری چندمعیاره استفادهشده است. یافته های پژوهش، بیشترین مطلوبیت را مربوط به شاخص دسترسی و کمترین مطلوبیت را در شاخص حمل ونقل برای سنجش مطلوبیت پیاده راه معلولان نشان می دهد. نتایج این پژوهش بیانگر این است که پیاده راه های شهر ارومیه متناسب ترین طراحی را برای گروه کم بینایان و نا مطلوب ترین طراحی را برای گروه ناشنوایان دارد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت طراحی، فضاهای شهری، معلولان جسمی، پایداری شهری، پیاده راه، ارومیه
|
  • Issa Ebrahimzadeh, Jamil Ghadermazi *, Diman Kashefidost Pages 13-26

    The purpose of this research is to analyze the spatial distribution of service utilities and the layering of urban neighborhoods in Dehgolan, Kordestan province, with a social justice approach. The method of carrying out the research is descriptive-analytic and for this purpose, ANP models, the nearest neighbors, Moran and TOPSIS techniques have been applied. Also, the Super Decision has been used for ArcGIS software to perform this operation. The results of the research indicate that there is a social and spatial inequality in terms of having urban services and significant differences between the neighborhoods of Dehgolan so that the most affluent neighborhood with a degree of 0. 6 is far from the most deprived area with a 0. 05 degree.
    Keywords: Urban services, Residential neighborhoods, Social justice, Dehgolan, Kordestan
  • Chanour Mohammadi *, Hossain Nazmfar, Saadi Mohammadi Pages 27-40
    The purpose of this study was to assess the spatial distribution of quality of life in neighborhoods of Ardebil district of two cities. The present study is an applied type. The statistical population of this study was 11th district of Ardebil city of Iran. Using Cochran formula, 385 people were selected as the statistical sample. In this research, socio-economic and physical indicators were extracted to measure urban quality of life, and the research methods were converted into genotyping method using Shannon entropy weighting method. VICOR multi-criteria decision making method has been used to analyze the research data. The results of this study indicate that there is a significant difference between neighborhoods in terms of the spatial distribution of quality of life. Accordingly, the results showed that the neighborhood is the three most favored and in the first place, the neighborhood of nine deprived neighborhoods in terms of quality of life indicators are deprived.
    Keywords: Spatial Distribution, Quality of life, Vikour method, Ardebil
  • Alireza Parvizyan *, Saeid Amanpour, Hajar Ahmadi, Nazanin Hajipour Pages 41-54
    The main objective of this study is the pathology of spatial distribution of elementary schools by using GIS in Ahvaz, District 3. This research is applied in terms of functional and descriptive-analytical nature, based on library studies and field studies. The required information was collected through studying and extraction from available resources and then the indexes were extracted. The weight of the indices was obtained by using a multivariate model (FAHP) and finally analyzed by GIS software. The results of the research have shown that the elementary schools of district 3 of Ahvaz are in relatively good condition in terms of spatial distribution. Of the pre-schools in District 3, 2 schools with 6. 25% of the total number of schools in the inappropriate range, 16 schools with 50% of the total secondary schools, 13 schools with 40. 6% of the total number of schools in proper condition, and only one school with 13. 3% of the total, schools in District 3 were in a perfectly fit position in terms of spatial location. Therefore, it is concluded that the elementary schools of the District 3 of Ahvaz are in a fairly decentralized position in spatial distribution.
    Keywords: Pathology_Spatial Distribution_Primary Schools_District 3 of Ahvaz
  • Sied Mehdi Pourbager Kordi *, Sepide Rezaei Pages 55-68
    The main objective of this research is to analyze the security of tourism and to identify the unsafe places of tourism in increasing the attraction of tourists to Hamedan province in 2016. The research method used in this study is descriptive statistics and geo-statistics techniques. The data of this research is provided through a survey. The statistical population consisted of 80 experts from the tourism companies of Hamedan province. In this research, the sample size was calculated on the basis of Cochrane's statistic and Morgan table. In the most practical manner, 66 experts from tourism firms were calculated. To detect the existence or absence of a spatial structure among the insecure tourist areas, Poison diagram of the variogram or was applied by using the land survey tool in the ARCMAP software. The results indicate that the distribution of unsafe spots is not accidental and not patterned, but they follow the spherical statistical model. Also, the results of the analysis of the research data indicate that there is a significant correlation between security of tourism and security of insecure centers with increasing attraction of tourists, so that Spearman correlation coefficient test is less than 5%.
    Keywords: Security of tourists, Attracting tourists, Insecure hotspots, Hamedan province
  • Nina Alvandipour, Hashem Dadashpour * Pages 69-86
    In this paper, we attempt to evaluate the methodology of the researches carried out and the interpretation of their results using the combined research project and the research strategy. The statistical population of the study consists of 44 research articles focused on the subject of spatial justice in the period of 2005- 2015. They were selected through a total sampling method and analyzed separately for coding and breakdown. Following the selected studies, there are some methodological ambiguities, low quality of most studies and obvious results of the research. According to the findings of this research, the main study in this area includes quantitative articles with survey strategy, indexing methods, and using descriptive statistics of basic statistics and correlation analysis.
    Keywords: Spatial justice, Meta-research, Urban Scale, Iran
  • Mostafa Amirfakhrian, Hossain Mobini * Pages 87-104
    Since reconstruction projects are aimed restoration of identity and revitalizing the worn texture while preserving its social texture, maintaining social life and identity of the previous range is one of the challenges facing these plans. In order to investigate the effect of physical reconstruction interventions on the social sustainability of the elongated tissue, this study examined the social changes caused by the Majd reconstruction project in the Mashhad city district in terms of residents. To this end, using the qualitative and quantitative methods and completing 630 questionnaires from the residents of the neighborhood, the status of social sustainability indicators was measured before and after the project. The results of the Wilcoxon test showed that changes in social sustainability indices from the point of view of the public, before and after the implementation of the project, are in many cases meaning that, in terms of residents, the level of happiness in the neighborhood after the project was reduced to 50%. Also, the willingness to attend the neighborhood has decreased by 10% and the factors creating insecurity have increased. In addition, the status of indicators such as the sense of roving, and social inhomogeneity, increase, and the desire to stay in the neighborhood have decreased with regards to the residents, this has reduced social solidarity to 60% in the neighborhood. The presence of strangers and tissue evacuation from old residents, which are indicators of social sustainability.
    Keywords: Worn out texture, Physical interventions, Social sustainability, Majd project, Mashhad
  • Akbar Sharbati *, Ayub Bedraghnejad, Reza Sarli Pages 105-116
    n this research, the role and place of furniture in urban spaces of Gorgan city has been analyzed and evaluated from the viewpoint of the citizens of this city. The main approach of this study is to study the subject and components of a combination of descriptive-analytical and surveying methods by completing the questionnaires in various regions of Gorgan. The statistical population of this research is citizens of Gorgan city in the year 1395. 384 of them were selected by using Cochran formula. The five-choice questionnaire of Likert scale was distributed randomly among them. A researcher-made questionnaire has been made the academic validity being confirmed by using the Crohn alpha coefficient of 0. 85. The results of the research show that urban furniture has an impact on the freshness and identity of urban spaces, physical and psychological well-being of citizens and the quality of urban spaces as well. Also, there is a positive and significant correlation between urban furniture variables and tourist attraction in Gorgan city as well as between urban furniture variables and urban tourism development.
    Keywords: Urban Furniture, Urban space, Tourism development, Gorgan
  • Alireza Soleimani, Robab Hosainzadeh, Smaeil Safaralizadeh *, Narmin Narmin Aghaei Pages 117-133
    For better human mobility and easier access in the city the growth and development the societies should create suitable physical space substrates for use all classes in public services. Physically disabled, and veterans, which are part of the society like other people need to access and use the public facilities and services. But, there are some challenges, particularly in terms of design, architecture and urbanism, so many urban areas, especially in public places, parks and green spaces don not have requirements conditions for access and the needs of people with disabilities. According to studies, the proper layout of urban spaces will ensure the sustainability of these spaces. Therefore, the present study investigates the quality of the pedestrian route from the viewpoint of the disabled in the streets of Imam, Kashani, Sardar, Ataee and Khayyam in Urmia.The type of research is applied and in terms of nature, descriptive-analytical. In this research, four indicators (furniture, services, access and transportation) were reviewed and analyzed in 5 groups of people with disabilities (the blind, underprivileged, handicapped, deaf and veteran) in the Urmia city walkways. The required information in this study were collected through field observations and filling in questionnaires and for processing of the information, was done through SPSS software and for assessing and ranking indicators and studied groups, multi-criteria Decision Model (TOPSIS) was used. Findings indicate that access Index, highest utility and transport index, and the lowest utility has been within the standards of disabled pedestrian desirability. The results also indicate that pedestrian in the city of Urmia has the most appropriate design for low vision persons and has most unfavorable design for the deaf people.
    Keywords: Utility Design, Urban Spaces, Physical Disabilities, Urban Sustainability, Pedestrian, Urmia