فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال دوم شماره 3 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امید محمد امینی *، شهرزاد غیاثوندی، یعقوب حمه خضری صفحات 1-9
    مقدمه و هدف
    فرآیند پرستاری به عنوان یک استاندارد مراقبتی باعث بهبود کیفیت مراقبت و افزایش رضایتمندی پرستاران از حرفه خود می شود. مسائل حرفه ای از جمله باور و نگرش در اجرای فرآیند پرستاری تاثیرگذارند؛ لذا این مطالعه باهدف تعیین نگرش پرستاران شاغل نسبت به فرآیند پرستاری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که بر روی 167 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1393 صورت گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه نگرش فرآیند پرستاری بومان (1983) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری آنالیز واریانس و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار کل نمره نگرش 07/10±39/62 بود. بین امتیاز نگرش با جنسیت، وضعیت تاهل، انتخاب رشته پرستاری، میزان تحصیلات و سمت کاری اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (05/0p>)؛ اما بین امتیاز نگرش با سن (02/0p<)، سابقه کار (01/0p<)، آشنایی با فرآیند پرستاری (001/0p<)، علاقه مندی به رشته پرستاری (001/0p<) و اجرای فرآیند پرستاری در امر مراقبت (001/0p<)، اختلاف آماری معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده اکثر پرستاران نگرش مثبتی نسبت به فرآیند پرستاری دارند و بیشتر آن ها فرآیند پرستاری را در امر مراقبت بکار می گیرند. همچنین پرستاران باسابقه کار و رضایت شغلی بالاتر، آگاه تر با فرآیند پرستاری و نیز پرستارانی که فرآیند پرستاری را بکار می گیرند نگرش مثبت تری دارند. لذا توصیه می شود جهت توسعه و تبدیل تئوری به عمل، در محیط بیمارستان از روش های آموزشی فعال و دوره های بازآموزی استفاده شود.
    کلیدواژگان: نگرش، فرآیند پرستاری، پرستار
  • محمد زاهد رخزادی، کامبیز ذهنی * صفحات 10-20
    مقدمه و هدف
    آموزش بالینی بخش اساسی و مهم آموزش پرستاری است. استفاده از روش های نوین آموزش و ارزشیابی اخیرا« مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر آموزش و ارزشیابی به روش پورت فولیو و روش مرسوم بر ادراکات دانشجویان پرستاری از محیط آموزش بالینی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه نیمه تجربی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان ترم هفتم پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال تحصیلی 96-95 بر اساس برنامه ریزی دانشکده 41 نفر از دانشجویان در شش گروه بصورت تصادفی ساده انتخاب و هر سه گروه مجددا بصورت تصادفی در دو گروه پورت فولیو و مرسوم از میان شش گروه تحت آموزش قرار گرفتند. در پایان دوره ادراکات دانشجویان نسبت به دو روش آموزشی از محیط آموزش بالینی با استفاده از پرسشنامه استاندارد دریم مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه تحلیل داده ها توسط نرم افزار 20 SPSSبا استفاده از آزمونهای تی مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد در دو حیطه یادگیری و فضای حاکم بر محیط آموزشی، میانگین نمرات در گروه پورت فولیو بیشتراز گروه مرسوم و اختلاف آنها معنی دار بوده است. (05/0>P). اما اختلاف میانگین دو گروه در سایر حیطه ها معنی دار نبوده است. میانگین کلی نمرات ادراکات دانشجویان در گروه پورت فولیو بیش از گروه مرسوم بوده و اختلاف آماری معنی دار داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه موثرتر بودن روش پورت فولیو را نسبت به روش مرسوم را از محیط آموزش بالینی بعنوان یک ابزار آموزشی نشان می دهد. مشارکت دانشجویان در امر دستیابی به اهداف بالینی در عرصه کارآموزی ها در روش پورت فولیو می تواند موجب بهبود یادگیری، کاهش شکاف تئوری و بالین و ارتقا رضایت آنان گردد.
    کلیدواژگان: پورت فولیو، ارزشیابی، محیط آموزش بالینی، مدل دریم
  • مهناز صیادی، احمد وهابی *، محمد صالح واحدی، دائم روشنی، بشری وهابی، آرزو وهابی صفحات 21-30
    مقدمه و هدف
    آموزش بالینی فعالیتی است که سبب تسهیل یادگیری در محیط های بالینی می شود. در این پروسه، دانشجویان به همراه مدرسان بالینی خود فعالیت می کنند. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی در مورد مورد ویژگی های خاص مدرسین بالینی اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه مورد بررسی، دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی کردستان و آزاد اسلامی سنندج بودند که از بین آنها 660 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای دو بخشی بود. بخش اول آن مشخصات دموگرافیک نمونه های مورد بررسی و بخش دوم آن 47 سئوال شامل گویه های موثر بر شخصیت فردی و شایستگی حرفه ای از نظر دانشجویان پرستاری و مامایی بود. برای جمع آوری داده ها از روش طبقه بندی سهمیه ای استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی رابطه بین متغیرها از آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشترین و کمترین نمره میانگین بدست آمده با 32/1±74/4 و 18/1±37/4 به ترتیب مربوط به شخصیت فردی و شایستگی حرفه ای بود. نمره میانگین دانشجویان دختر بالاتر از دانشجویان پسر بود و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (001/0>p). بین وضعیت تاهل و حیطه های توانایی تدریس (02/0=p)، ارزشیابی (03/0=p) و ارتباطات بین فردی (04/0=p) تفاوت آماری معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر آن است که مربیان بالینی بایستی از ویژگی هایی مثل شخصیت فردی مناسب و شایسته، توانایی تدریس خوب، شایستگی حرفه ای قوی، توان ارتباطی بالا و ارزشیابی مناسب دانشجویان برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: یادگیری بالینی، مدرسین، دانشجوی پرستاری، دانشجوی مامایی، دیدگاه
  • لیلا هاشمی نسب، فرزانه ظاهری، روناک شاهوی، فریبا رعنایی * صفحات 31-38
    مقدمه و هدف
    نقایص لوله عصبی گروهی از ناهنجاری های شایع سیستم عصبی مرکزی در نوزادان هستند که اغلب کشنده بوده و یک مشکل جهانی طبی اجتماعی می باشند. این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز نقایص لوله عصبی در بیمارستانهای استان کردستان در غرب ایران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت آینده نگر و توصیفی در تمام بیمارستانهای دولتی سطح استان در سال 90 انجام شد. تمام موارد نقایص لوله عصبی که در مدت مطالعه متولد شدند مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات فردی، طبی و مامایی واحدهای مورد پژوهش توسط پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد.
    یافته ها
    در مدت یک سال مطالعه تعداد 27153 مورد تولد در استان رخ داد که از این تعداد 46 مورد دارای نقص لوله عصبی بودند. میزان بروز نقایص 68/1 در 1000 تولد بود. اکثریت مادران (9/60%) در محدوده سنی 25-16 سال، بدون سابقه بیماری فعلی (1/89 %) و سقط (88%) بودند. توزیع انواع نقایص توصیف شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه بروز نقایص لوله عصبی در استان کردستان از مطالعات انجام شده قبلی در سایر مناطق ایران کمتر است. به نظر می رسد این کاهش در نتیجه بهبود مراقبتهای پره ناتال و ارتقاء سطح آگاهی های اجتماعی و مادران طی دهه اخیر باشد.
    کلیدواژگان: نقایص لوله عصبی، بروز، نقایص تولد
  • عهدیه پرهیزکار * صفحات 39-48
    مقدمه و هدف
    خشونت خانگی یک مشکل عمومی و جهانی است که پیکر خانواده و جامعه را تخریب می کند و سلامتی روحی، روانی، جسمانی و عاطفی افراد را تهدید می کند لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع خشونت خانگی در زنان باردار و ارتباط آن با مشخصات فردی زنان و همسرانشان در مراکز بهداشتی درمانی شهر سنندج در سال 1395-1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی بصورت مقطعی و با روش توصیفی-تحلیلی در سال 1395- 1394 انجام شد 375 نفر از زنانی که برای اولین ویزیت پس از زایمان برای مراقبت به مراکز بهداشتی درمانی سطح شهر سنندج مراجعه کرده بودند بصورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه بود که با کمک مصاحبه تکمیل گردید.تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزارSPSS) ) وآزمونهای آماری کای دو انجام شد میزانP کمتر از 01/0 معنی دار بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیش از 50 درصد از زنان در دوران بارداری مورد خشونت خانگی قرار گرفته بودند. بطوریکه 4/73% زنان مورد مطالعه تحت خشونت روانی، 2/12% آنان مورد خشونت جسمی، 2/11% مورد خشونت اقتصادی و 2/3% مورد خشونت جنسی قرار گرفته بودند. همچنین بین خشونت خانگی با سطح تحصیلات (05/0=P)، تعداد فرزندان (05/0=p)، تعداد سالهای ازدواج (01/0=p) ارتباط معناداری وجود داشت همچنین بین سطح تحصیلات و شغل (001/0=p) همسران با خشونت خانگی ارتباط وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نشان داد که خشونت بیشتر درافراد کم سواد، و طبقات پایین اجتماعی ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، بارداری، میزان شیوع
  • کامبیز ذهنی، محمد زاهد رخزادی * صفحات 49-57
    زمینه و هدف
    امروزه چاقی و اضافه وزن به عنوان یکی از مشکلات عمده تهدیدکننده سلامت در جوامع شناخته می شود. چاقی و اضافه وزن با فاکتورهای بیولوژیکی، عوامل فردی، اجتماعی و اقتصادی، تغذیه ای و... در ارتباط است. فعالیت بدنی از عوامل مهم در کیفیت زندگی مرتبط با سلامت محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین شاخص توده بدنی و ارتباط آن با فعالیت بدنی و برخی خصوصیات دموگرافیک در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 171 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان به روش تصادفی سیتماتیک انتخاب شدند. پرسشنامه ای شامل ویژگی های دموگرافیک و میزان فعالیت بدنی توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل گردید. قد و وزن دانشجویان اندازه گیری شد و همچنین شاخص توده بدنی آنها محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 18 استفاده گردید. ارتباط بین داده ها با استفاده از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس، تی مستقل و مجذور کای مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از کل افراد مورد پژوهش 2/46 درصد مرد و 8/53 درصد زن بودند. میانگین شاخص توده بدنی در دانشجویان 14/3±46/22 بود و3/57 درصد آنان شاخص توده بدنی طبیعی داشتند. بررسی فعالیت بدنی واحدهای مورد پژوهش نشان داد که فقط 3/33 درصد فعال و 7/66 درصد غیر فعال بودند. نتایج ارتباط معناداری را میان BMI و فعالیت بدنی و خصوصیات دموگرافیک آنها نشان نداد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    نتایج نشانگر نرمال بودن شاخص توده بدنی در اکثریت دانشجویان بود ولی با توجه به اهمیت فعالیت بدنی و نتایج این مطالعه که نشانگر فعالیت ناکافی در دانشجویان بوده، لازم است با برنامه ریزی صحیح و مستمر در خصوص اصلاح سبک زندگی اقدام شود.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، فعالیت بدنی، دانشجویان
|
  • Omid Mohammad Amini *, Shahrzad Ghiasvandi, Yaaghoob Hamakhezri Pages 1-9
    Introduction and Aim: Neural tube defects are among the common abnormalities of the central nervous system in neonates, which are often fatal and a global social medical problem. The aim of this study was to determine the incidence of neural tube defects in hospitals of Kurdistan province in the West of Iran.
    Material and
    Methods
    This prospective and descriptive study was conducted in all governmental hospitals of the province in the year 2011. All cases of neural tube defects that were born during the study were reviewed. Demographic, medical and obstetric information of the units was collected by a researcher-made questionnaire.
    Results
    In one year, 27153 cases of birth occurred in the province, of which 46 had neural tube defects. The incidence of defects was 1.68 in 1,000 births. The majority of mothers (60.9%) were between the ages of 25 and 16 years, with no history of the current disease (89.1%) and abortion (88%). The distribution of various defects was described.
    Conclusion
    According to the results of the study, the incidence of neural tube defects in Kurdistan province is less than previous studies in other regions of Iran. This decline seems to be due to improvements in prenatal care and social awareness raising and mothers awareness raising over the last decade.
    Keywords: Neural tube defects, incidence, birth defects
  • Mohammad Zahed Rokhzadi, Kambiz Zehni * Pages 10-20
    Introcuction and Aim: Clinical education is an essential part of nursing education. Using new methods of training and evaluation has recently been considered. The purpose of this study was to compare the effects of education and assessment on the perceptions of nursing students from the clinical education environment using portfolio method and conventional method.
    Materials And Methods
    This is a semi-experimental study. The study population consisted of 7th semester students of Nursing School of Kurdistan University of Medical Sciences in the academic year of 2016-17. Based on the planning of the faculty, 41 students were randomly selected in six groups and all three groups were randomly assigned to two groups of portfolio and conventional among six groups. Before and at the end of the course, student's perceptions of the two educational methods were assessed from the clinical education environment using the standard Dream Model questionnaire. Data analysis was performed by SPSS software version 20 using independent t-test.
    Results
    The results of the study showed that in the two areas of learning and the atmosphere governing the educational environment, the mean scores in the portfolio group were significantly higher than the conventional group and their difference was significant (P
    Conclusion
    The results of the study show that the portfolio method is more effective than the conventional method in the clinical teaching environment as an educational tool.
    Keywords: Portfolio, Evaluation, Clinical Education environment, Dream mode
  • Mahnaz Sayyadi, Ahmad Vahabi *, Mohammad Saleh Vahedi, Daem Roshani, Boshra Vahabi, Arezoo Vahabi Pages 21-30
    Introduction and Aim: Clinical education is an activity that facilitates learning in clinical settings. In this process, students are working with their clinical instructors. The aim of this study was to determine the viewpoints of nursing and midwifery students about the specific characteristics of clinical teachers.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. The study population included nursing and midwifery students of Kurdistan University of Medical Sciences and Islamic Azad University of Sanandaj, among whom 660 were selected as samples. The data collection tool was a two-part questionnaire. The first part of the study was demographic characteristics of the samples and the second part of the questionnaire included 47 items that included effective factors on personal character and professional competence in nursing and midwifery students. A quotient classification method was used to collect data. Collected data was analyzed using SPSS software version 20. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests were used to examine the relationship between variables.
    Findings: The highest and lowest mean scores obtained were 4.74 ± 1.32 and 4.37 ± 1.18 related to individual character and professional competence, respectively. The mean score of female students was higher than male students, and this difference was statistically significant (p
    Conclusion
    The results of this study suggest that clinical educators should have characteristics such as appropriate personality, good teaching ability, strong professional competence, high communication ability and proper assessment of students.
    Keywords: Clinical learning, Teachers, Nursing student, Midwifery student, Viewpoint
  • Leyla Hasheminasab, Farzaneh Zaheri, Ronak Shahoe, Fariba Raanaei * Pages 31-38
    Introduction & Aim: Neural tube defects are among the common abnormalities of the central nervous system in neonates, which are often fatal and a global social medical problem. The aim of this study was to determine the incidence of neural tube defects in hospitals of Kurdistan province in the West of Iran.
    Materials And Methods
    This prospective and descriptive study was conducted in all governmental hospitals of the province in the year 2011. All cases of neural tube defects that were born during the study were reviewed. Demographic, medical and obstetric information of the units was collected by a researcher-made questionnaire.
    Results
    In one year, 27153 cases of birth occurred in the province, of which 46 had neural tube defects. The incidence of defects was 1.68 in 1,000 births. The majority of mothers (60.9%) were between the ages of 25 and 16 years, with no history of the current disease (89.1%) and abortion (88%). The distribution of various defects was described.
    Conclusion
    According to the results of the study, the incidence of neural tube defects in Kurdistan province is less than previous studies in other regions of Iran. This decline seems to be due to improvements in prenatal care and social awareness raising and mothers awareness raising over the last decade.
    Keywords: Neural tube defects, incidence, birth defects
  • Ahdiyye Parhizkar * Pages 39-48
    Introduction and Aim: Domestic violence is a general and universal problem that destroys the body of the family and society. It threatens the mental, physical, and emotional health of individuals. Therefore, the present study aimed to determine the prevalence of domestic violence in pregnant women and its relationship with personal characteristics of women and their spouses at health centers in Sanandaj city in 2015-2016.
    Materials And Methods
    This cross-sectional and descriptive-analytic study was conducted in 2015-2016 and 375 women who referred to health centers of Sanandaj for the first time after delivery were selected based on their purpose. The data gathering tool was a questionnaire completed by interview. Data were analyzed by SPSS software and Chi-square test. P value less than 0.01 was statistically significant.
    Results
    The results showed that more than 50% of women undergone domestic violence during pregnancy. 73.4% of the women in the study underwent psychological violence, 12.2% of them physical violence, 11.2% economic violence and 2.3% of them were victims of sexual violence. Also, there was a significant relationship between domestic violence and education level (P = 0.05), number of children (p = 0.05), number of married years (p = 0.01). Moreover, there was a relationship between level of education and career of spouses (p = 0.001) p) with domestic violence.
    Conclusion
    The results showed that violence is more likely to occur in lower social classes and low literacy level of society.
    Keywords: domestic violence, pregnancy, prevalence
  • Kambiz Zehni, Mohammad Zahed Rokhzadi * Pages 49-57
    Background And Aim
    Today obesity and overweight are the major health problem all over the world. Obesity and overweight are related to biological factors, individual, social, economic factors, different cultural factors and feeding behavior. Physical activity is one of the important factors for health related quality of life. The aim of this study was to determine Relationship Between Body Mass Index and Physical Activity and Some of demographic Characteristics among students in kurdistan university of medical sciences, 2017.
    Materials And Methods
    In a cross – sectional study 171 students were selected by systematic random sampling. A questionnaire was completed for all participants including demographic characteristics and Physical activity. Student's height and weight were measured and also body mass index (BMI) was calculated. Data were analyzed using chi- square test, t- test, ANOVA and, pearson correlation coefficient.
    Results
    Of all participants 46.2% were male and 53.8% were female. Mean BMI of the students (n=171) was 22.46 and 3.57 of students had normal BMI. Regarding the level of physical activity 33.3% of students were active and 66.7% inactive. There was no significant relationship between physical activity, demographic characteristics and Body Mass Index. (p>0.05).
    Conclusion
    The majority of students had normal BMI. The results indicated that the level of physical activity was not sufficient among students. Therefore, it is necessary to have an education plan to educate students regarding life style modification.
    Keywords: Body Mass Index, physical activity, students