فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال دوم شماره 4 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وجیهه بابایی، الهه خوشنویس *، زهرا شعبانی صفحات 1-12
    مقدمه و هدف
    عوامل مختلفی در کاهش روند بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) می تواند دخیل باشد و بیمار مبتلا را در فرآیند بیماری کمک نماید ازاین رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سازگاری روانی- اجتماعی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) بر اساس مولفه های سبک های مقابله ای و جهت گیری مذهبی شکل گرفته است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی و در زمره پژوهش های همبستگی می باشد. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به MS می باشند که در سه ماهه اول سال 1395 به انجمن های شهر تهران مراجعه کرده اند و نمونه شامل 100 بیمار مبتلا به MS (حداقل 19 سال و بدون اختلال روان پزشکی) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های سبک های مقابله لازاروس و فولکمن، مقیاس سازگاری روانی و اجتماعی دروگییتس و جهت گیری مذهبی آلپورت استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون چند متغیره سلسله مراتبی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میان جهت گیری مذهبی و سازش روان شناختی روابط مثبت و معنادار (0/01p<) و همچنین سبک مقابله مسئله مدار به صورت مثبت و سبک مقابله متمرکز بر هیجان به صورت منفی (0/05>P) معنادار و سازگاری با بیماری را در بیماران مبتلا به MS را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان استنباط کرد که جهت گیری مذهبی و راهبردهای مقابله ای بر سازگاری با بیماری در بیماران مبتلا بهMS رابطه دارند.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، جهت گیری مذهبی، مولتیپل اسکلروزیس، سازش روان شناختی
  • وحید حاتمی گروسی *، محمدرضا زارعی، منصوره اشقلی فراهانی، حمید حقانی صفحات 13-23
    مقدمه و هدف
    اختلالات عضلانی و اسکلتی مرتبط با حمل بیمار یکی از شایع‏ترین بیماری های شغلی در کارکنان پرستاری محسوب می‏شود. این مطالعه با هدف تعیین درک کارکنان پرستاری نسبت به عوامل خطر اختلالات عضلانی و اسکلتی مرتبط با حمل بیمار در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1396 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 270 نفر از کارکنان پرستاری در سال 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری در این پژوهش طبقه ای با تخصیص متناسب بوده و برای بررسی درک پرستاران از عوامل خطری که زمینه را برای ایجاد اختلالات عضلانی اسکلتی ایجاد می کنند از پرسشنامه 17 سوالی که بر اساس مقاله بررسی اختلالات عضلانی اسکلتی وابسته به کار در میان پرستاران نیجریه تنظیم شده بود، استفاده شد. پس از واردکردن داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21، از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی نظیر آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون برای رسیدن به اهداف و پاسخ به سوالات پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط ساعت کاری در طول یک هفته 17/13±14/54 ساعت بود. 53/7 درصد از کارکنان پرستاری در ارتباط با مشکل ناشی از کار، خوددرمانی داشتند. دردناک ترین عضو درگیر در بین کارکنان پرستاری قسمت تحتانی کمر (42/8 درصد) و گردن (20/4 درصد) بود. درک اکثریت (85/6 درصد) از کارکنان پرستاری نسبت به عوامل خطر اختلالات عضلانی و اسکلتی مرتبط با حمل بیمار در سطح حداقل بود. سابقه کار (0/031P=)، وضعیت کاری در 12 ماه گذشته (0/040P=) و جایگاه کاری (0/005P=) با درک ارتباط معنی دار آماری داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به اختلالات عضلانی و اسکلتی مرتبط با حمل بیمار در کارکنان پرستاری، برای کاهش و پیشگیری از آن و افزایش درک کارکنان پرستاری، آموزش و بهبود وضعیت موجود نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات عضلانی اسکلتی، کارکنان پرستاری، حمل بیمار، درک
  • اسرا کرمی *، سرشین قادری، شیما مرادیان، شیوا مصطفایی، فردین غریبی، فریده الهی منش صفحات 24-32
    مقدمه و هدف
    انجام آزمون های رادیوگرافی برای تشخیص انواع بیماری ها کاربرد دارد ولی خطرات بالقوه ای برای بیماران و نیز پرتوکاران شاغل در بخش های رادیولوژی به همراه دارد که در صورت رعایت تدابیر حفاظتی، این خطرات به حداقل ممکن کاهش می یابد هدف از انجام این مطالعه تعیین سطح آگاهی، نگرش و عملکرد پرتوکاران شاغل در بخش های رادیولوژی شهرستان سنندج در زمینه دستورالعمل های حفاظت در برابر پرتوها می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی و با استفاده از یک پرسشنامه 30 سوالی که بین همه پرتوکاران شاغل در مراکز رادیولوژی شهرستان سنندج تکمیل گردید. این پرسشنامه محتوی اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی در رابطه با میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرتوکاران رادیولوژی در مورد حفاظت پرتویی بود. اطلاعات پرسشنامه تکمیلی با استفاده از نرم افزار SPSS18 و آمار توصیفی شامل فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین، انحراف معیار، دامنه، میزان آگاهی، عملکرد و نگرش پرتوکاران با جنس و مدرک تحصیلی و گروه سنی و سابقه کار آنالیز می شود.
    یافته ها
    نرخ مشارکت پرتوکاران 16/94 درصد بوده و میانگین و انحراف معیار امتیاز مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد آن ها در زمینه حفاظت در برابر پرتوها به ترتیب 2/725±20/65، 2/120±16/59، 1/592±11/43 بود. میانگین و انحراف از معیار سن و سابقه کار پرتوکاران هم به ترتیب 7/158± 34/19، 6/931±9/96 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش سن و کاهش مدرک تحصیلی، آگاهی پرتوکاران در زمینه موضوع تحقیق کاهش می یافت و همچنین بین آگاهی پرتوکاران با عملکرد آن ها در زمینه حفاظت پرتویی رابطه مستقیمی وجود داشت.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش و عملکرد، پرتوکاران، رادیولوژی
  • عهدیه پرهیزکار * صفحات 33-44
    مقدمه و هدف
    خشونت خانگی یک مشکل عمومی و جهانی است که پس از ابتلا به سرطان و تصادفات جاده ای سومین عامل مرگ یا معلولیت جسمانی زنان در دنیا می باشد در زنان بارداری که تحت خشونت قرار می گیرند میزان سقط، دیابت، فشارخون، خونریزی، جفت سرراهی و پره اکلامپسی و خطر تولد زودهنگام و کاهش وزن در جنین گزارش شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه خشونت خانگی با پیامدهای حاملگی در مادران مراجعه کننده به مراکز سلامت جامعه شهر سنندج در سال 1394 تا 1395 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت کوهورت در سال 1395- 1394 انجام شد 750 نفر از زنانی که برای اولین ویزیت پس از زایمان برای مراقبت به مراکز بهداشتی درمانی سطح شهر سنندج مراجعه کرده بودند به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه و پرونده بهداشتی مادران بود که با کمک مصاحبه و مشاهده تکمیل گردید. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری تی مستقل و کای اسکوئر انجام شد P کمتر از 0/05 معنی دار بود.
    یافته ها
    مقایسه یافته ها نشان داد که میانگین وزن (335 ±2957، 43/6± 3201) نوزادان در گروه مورد به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (0/0001P<). سن هنگام تولد نوزادان 56/6% زنان در گروه مورد و 43/4% در گروه شاهد زیر 37 هفته بود (0/0001P<). همچنین بین پارگی پرده های جنینی با خشونت خانگی ارتباط معنی داری وجود داشت (0/574OR= بافاصله اطمینان 95%: 0/953-0/314).
    نتیجه گیری
    خشونت در زنان باردار موجب بروز عوارضی در مادران باردار و جنین خواهد شد در این مطالعه خشونت خانگی در مادران باردار موجب کاهش وزن نوزاد و زایمان زودرس شده بود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، بارداری، پیامدهای مادری، پیامدهای جنینی
  • فلور خیاطان، فروغ ریحانی اصل * صفحات 45-55
    مقدمه و هدف
    آموزش مهارت های جنسی و اهمیت یادگیری آن می تواند باعث جلوگیری از بروز برخی تعارضات، اختلالات و مشکلات جنسی شود. هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت های جنسی بر طرح واره های جنسی زنان، عزت نفس جنسی و رضایت جنسی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی شهر اصفهان بوده است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، زنان مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره ی شهر اصفهان بودند که پرونده ای در خصوص مشکلات و مسائل جنسی در آن مرکز داشتند و به شیوه ی در دسترس، 30 نفر از زنانی که شرایط حضور در پژوهش را داشتند به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش حاضر، پرسشنامه های برانگیختگی طرح واره های شناختی در بافت جنسی (QCSASC)، عزت نفس جنسی زنان (SSFIW) و رضایت جنسی زنان (ISS) بوده است. طول مدت اعمال متغیر مستقل (آموزش مهارت های جنسی) بر گروه آزمایش 15 ساعت بود که طی شش هفته و به صورت هفته ای یک جلسه انجام گرفت. در مرحله پس آزمون دو گروه (کنترل و آزمایش) جهت بررسی اثربخشی مداخله با استفاده از پرسشنامه های فوق، مورد باز آزمایی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش از طریق آزمون تحلیل کوواریانس نشان دادند که آموزش مهارت های جنسی بر عزت نفس جنسی و رضایت جنسی زنان تاثیر داشته است ولی بر طرح واره های جنسی زنان موثر نبوده است.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های جنسی بر عزت نفس جنسی و رضایت جنسی زنان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های جنسی، طرح واره های جنسی، عزت نفس جنسی، رضایت جنسی
  • مهناز صیادی، احمد وهابی *، بشری وهابی، سیروان صیاد، مسعود مرادی، مسعود رسول آبادی، فائزه شریفیان صفحات 56-67
    مقدمه و هدف
    محیط حاکم بر آموزش و یادگیری عاملی تعیین کننده و موثر بر ایجاد انگیزه در فراگیران برای یادگیری است. جو و محیط حاکم بر یادگیری و آموزش در هر عرصه یادگیری و آموزش می تواند متفاوت باشد به نحوی که به استانداردهای یادگیری نزدیک بوده و یا از آن دور باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین درک دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان از محیط آموزشی بر اساس مدل DREEM در سال 1394 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان بودند که از بین آن ها، 300 نفر به صورت روش نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه داندی بود. پرسشنامه دارای دو قسمت بود. بخش جمعیت شناسی شامل سن، جنس، وضعیت تاهل، مقطع تحصیلی و دانشکده محل تحصیل دانشجو بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده گردید. برای توصیف داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار و از آزمون من ویتنی برای بررسی رابطه ادراک دانشجو از محیط آموزشی دانشگاه و متغیرهای دو حالته مثل جنس و از آزمون آماری کروسکال والیس برای بررسی رابطه بین ادراک دانشجو از محیط آموزشی دانشگاه و متغیرهای بیش از دو حالته مانند مقطع تحصیلی، دانشکده استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی دیدگاه دانشجویان در مورد محیط آموزشی دانشگاه برابر با 22/03±109/04 بود. کمترین و بیشترین نمره میانگین حیطه های مورد بررسی با 0/46±2/05 و 0/56±2/75 به ترتیب مربوط به ادراک دانشجو از شرایط اجتماعی خودش و ادراک دانشجو از توانایی علمی خودش بود. بین دانشکده محل تحصیل دانشجو و دیدگاه دانشجویان در مورد محیط آموزشی، تفاوت آماری معنی دار بود (0/02=p). بین سایر متغیرهای مورد بررسی و دیدگاه دانشجویان در مورد محیط آموزشی دانشگاه، تفاوت آماری معنی داری، مشاهده نشد (0/05
    نتیجه گیری
    اگرچه درصد اندکی از دانشجویان، محیط آموزشی دانشگاه را بسیار نامطلوب گزارش کرده بودند اما این درصد کم به مرورزمان، می تواند سبب نارضایتی بیشتر در آن ها شده و حتی ممکن است در پیشرفت تحصیلی آن ها اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: محیط آموزشی، مدل DREEM، دیدگاه، دانشجو، درک
  • رضا قانعی قشلاق، محمد علی حسینی، کورش سایه میری * صفحات 68-75
    زمینه و هدف
    پرستاران به دلیل ماهیت حرفه ای حساسی که دارند به طور مداوم در معرض استرس قرار دارند. استرس به یک جزء شناخته شده از پرستاری مدرن و چالشی برای این حرفه تبدیل شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میانگین نمره استرس شغلی در پرستاران ایرانی به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    11 مطالعه انجام شده با استفاده از کلید واژه های استرس شغلی، استرس، پرستار و ترکیب احتمالی آنها از بانکهای اطلاعاتی ملی و بین المللی SID، Magiran، PubMed، Scopus و Science direct به دست آمد. آنالیز داده ها با استفاده از متاآنالیز (مدل اثرات تصادفی) انجام شد. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس شغلی در پرستاران در 11 مقاله با حجم نمونه 2682 نفر برابر 96/56 بود (فاصله اطمینان 95%: 129-64). بیشترین نمره استرس شغلی مربوط به مطالعات همبستگی بود (میانگین 114/54 و فاصله اطمینان 95%: 167/5-61/5).
    نتیجه گیری
    با توجه به نمره بالای استرس شغلی در پرستاران، اجرای برنامه هایی جهت کاهش استرس شغلی پرستاران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرستار، متاآنالیز
|
  • Vajiheh Babaei, Elaheh Khoshnevis *, Zahra Shabani Pages 1-12
    Background and Aim
    Different factors are involved in the reduction of MS disease and can help the patient in the process of disease. Therefore, the present study aimed to predict the psychosocial adjustment in patients with MS based on the components of coping strategies and religious orientation.
    Methods & Materials: The research method was descriptive and is one of the correlation studies. The statistical population is all of the patients with MS who referred to the associations in Tehran in the first quarter of 2016. A sample of 100 patients with MS (at least 19 years old and without psychiatric disorders) were selected through convenience sampling. Data were collected by Lazarus and Fulkman coping styles questionnaire, Dreguits psychological and social adjustment scale, and Allport religious orientation. To analyze the data, correlation coefficients and hierarchical multi-variable regression analysis were used.
    Results
    The results showed that there was a positive and significant relationship between religious orientation and psychological compilation (p
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that religious orientation and coping strategies are related to adaptation in patients with MS.
    Keywords: Coping styles, Religious orientation, MS disease, Psychological compilation
  • Vahid Hatami Garosi *, Mohamadreza Zareii, Mansoreh Farahani Dr, Hamid Haghani Dr Pages 13-23
    Background and Aim
    Musculoskeletal disorders associated with patient transport are one of the most common occupational diseases in nursing staff. The objective of this study was to determine the understanding of nursing staffs about the risk factors of musculoskeletal disorders associated with carriage of patients in educational centers of Kermanshah University of Medical Sciences in 2017.
    Methods & Materials: In this descriptive cross-sectional study, 270 nursing staff were studied in 2017. The sampling method was proportional in this stratified study. In order to assess nurse's understanding about the risk factors that cause the development of musculoskeletal disorders, a 17-item questionnaire, which was based on a survey of Nigerian nurses working on musculoskeletal disorders, was used. After entering the data in SPSS 21, descriptive and inferential statistics such as Chi-square, independent t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient were used to achieve the goals and to answer the research questions.
    Results
    The average working hours per week was 14.44±13.17 hours. 53.7% of nursing staff had self-treatment due to work-related problems. The most painful organ of the nursing staff was the lower back (42.8%) and neck (20.4%). The understanding of the majority (85.6%) of nursing staff was minimal in relation to the risk factors for musculoskeletal disorders associated with carrying the patient. Work experience (P=0.031), work situation in the last 12 months (P=0.40) and job position (P=0.005) had a significant relationship with understanding.
    Conclusion
    According to the results of this study, considering the musculoskeletal disorders related to patients’ carriage among the nursing staff, education and improvement of existing conditions were necessary in order to reduce and prevent these disorders.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Nursing Staff, Patient carriage, Understanding
  • Asra Karami *, Sarshin Ghaderi, Shima Moradiyan, Shiva Mostafaee, Fardin Gharibi, Farideh Elahimanesh Pages 24-32
    Background and Aim
    Radiographic tests are used to diagnose various types of diseases, but they are potentially dangerous for patients and radiographers who work in radiology departments. These risks are minimized if the protective measures are observed. The purpose of this study was to determine the level of knowledge, attitude and the performance of radiographers working in the radiological departments of Sanandaj city with regard to radiation protection guidelines.
    Methods & Materials: This cross-sectional descriptive-analytical study was carried out using a 30-item questionnaire completed by all radiographers working in Radiology Centers in Sanandaj. The questionnaire included demographic information and questions about the level of knowledge, attitude and performance of radiologists on radiation protection. The data of the questionnaire was analyzed using SPSS18 and descriptive statistics including absolute frequency, relative frequency, mean, standard deviation, range, knowledge, performance, and attitude of the radiologists with gender and degree, age group and work experience.
    Results
    The rate of participation of radiographers was 94.16%, and the mean and standard deviation of knowledge, attitude and practice regarding radiation protection were 20.65±2.725, 16.59± 2.09, 592.22, 11.43±1. The mean and standard deviation of age and work experience were 34.19±7, 158, 9.96±931.3, respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that with increasing age and reduction of educational degree, the knowledge and awareness of the radiographers with regard to radiation protection was reduced and also there was a direct relation between the knowledge and awareness of the radiographers and their performance in the field of radiation protection.
    Keywords: Knowledge, Attitude, performance, Radiographers, Radiology
  • Ahdieh Parhizkar * Pages 33-44
    Background and Aim
    Domestic violence is a global and universal problem that is the third leading cause of death or physical disability in women after cancer and road accidents. In pregnant women who are under violence, abortion, diabetes, hypertension, bleeding, Placenta previa, preeclampsia and the risk of early birth and weight loss in the fetus have been reported. The aim of this study was to determine the relationship between domestic violence and pregnancy outcomes in mothers referring to community health centers in Sanandaj from 2015 to 2016.
    Methods & Materials: This cohort study was descriptive-analytic and was conducted in 2015-2016. The aim of this study was to collect data from 750 women who referred to health centers in Sanandaj for the first time after delivery. Mother's questionnaire and health records were completed by interview and observation. Data analysis was done using SPSS software version 20, independent t-test and Chi-square test. P-value was less than 0.05.
    Results
    Comparison of the findings showed that the mean weight (2957±335, 3201 43±6) of newborns in the experimental group was significantly lower than the control group (P
    Conclusion
    Violence in pregnant women causes complications for them and their fetus. In this study, domestic violence in pregnant women caused weight loss for the infant and early delivery.
    Keywords: domestic violence, pregnancy, maternal consequences, fetal outcomes
  • Flor Khayatan Dr., Foroogh Reihani Asl * Pages 45-55
    Background and Aim
    sexual skills training and the importance of learning it can prevent conflicts, disorders and sexual problems. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of sexual skills training on women's sexual schemas, sexual self-esteem and sexual satisfaction referring to Isfahan counseling centers.
    Methods & Materials: The research method was a semi-experimental design with pre-test, post-test design and control and experimental group. The statistical population of the study consisted of women referring to the one of the counseling centers in Isfahan who had a case about sexual problems in the center. Using convenience sampling, 30 women who had the conditions of the study were randomly assigned into two experimental (15) and control (15) groups. The data collection tool was Questionnaire of cognitive schema activation in sexual context (QCSASC), Sexual Self-Esteem (SSFIW), and Inventory of Sexual Satisfaction (ISS). Duration of applying the independent variable (sexual skills training) on the experimental group was 15 hours, which was performed in a weekly format and one session per week. In the post-test part, the two groups (control and experimental) were tested for the effectiveness of the intervention using the questionnaires.
    Results
    Using the covariance analysis, the findings of this study showed that the training of sexual skills was effective on sexual self-esteem and sexual satisfaction of women, but it was not effective on women's sexual schemas.
    Conclusion
    training of sexual skills was effective on sexual self-esteem and sexual satisfaction.
    Keywords: Sexual Training, Sexual Schemas, Sexual Self, Esteem, Sexual Satisfaction
  • Mahnaz Sayyadi, Ahmad Vahabi *, Boshra Vahabi, Sirvan Sayyad, Masoud Moradi, Masoud Rasoulabadi, Faezeh Sharifian Pages 56-67
    Background and Aim
    The prevailing atmosphere for teaching and learning is a determinant and effective factor in motivating learners to learn. The atmosphere can vary, as far as learning standards are concerned and can be close or far from these standards. The purpose of this study was to determine the Kurdistan University of Medical Sciences student's perceptions of the learning environment based on the DREEM model in 2015.
    Methods & Materials: In this cross-sectional study, the population was Kurdistan University of medical sciences students. Among them, 300 people were selected by stratified sampling method. The data gathering tool was Dundee's questionnaire. The questionnaire had two parts. The demographic section included age, gender, marital status, educational level, and students’ school. Data was analyzed using SPSS version 20. To describe the collected data, descriptive statistics including frequency, mean and standard deviation, and the Mann-Whitney test were used to examine the relationship between students’ perception of university campus and binary variables such as gender. Kruskal Wallis statistical test was used to examine the relationship between student perception of the environment of the Educational system of university and variables of more than two states such as education level, and school.
    Results
    The mean score of student's perceptions about university education was 109.04±22.03. The minimum and maximum mean scores of the studied areas were 2.52±0.46 and 2.75±0.56, respectively, related to the student's perception of their own social conditions and the student's perception of their own academic ability. There was a significant difference between the school and the student's perception regarding educational environment (p=0.02). There was no significant difference between the other variables studied and the student's viewpoints about the educational environment of the university (p
    Conclusion
    Although a small percentage of students reported university environments badly, this low percentage could gradually lead to more discontent among them, and may even affect their academic achievement.
    Keywords: Educational atmosphere, DREEM model, perspective, student, understanding
  • Reza Ghanei Gheshlagh, Mohammad Ali Hosseini, Kourosh Sayehmiri * Pages 68-75
    Background and Aim
    Nurses due to sensitive nature of professional are constantly exposed to stress. Stress is a known component of modern nursing and has become a challenge for this profession. This study aimed to evaluate the mean score of job stress among nurses using systematic review and meta-analysis has been done.
    Materials and Methods
    11research papers were obtained using the key words “job stress, occupational stress, Workplace stress, nurse and their possible combination” through the nationally available databases of SID¡ Magiran, PubMed, Scopus and Science direct. Analysis of data was performed using meta-analysis (random effects model). Heterogeneity among studies was assessed using the I2 index.
    Results
    The mean score of job stress with sample size of 2682 people in all the 11 papers estimated 96.56 (95% CI: 64-129). Highest prevalence of job stress was reported in correlational studies (114.54, 95% CI: 61.5-167.5).
    Conclusion
    Given the high job stress score among nursing, stress reduction programs implementing seems necessary.
    Keywords: Job Stress, Nurse, Meta, analysis