فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1397)

نشریه انسان و محیط زیست
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمد موسویان * صفحات 1-19
    ورود فزاینده انواع آلاینده به محیط زیست و وضع استانداردهای زیست محیطی سخت گیرانه و عدم توانایی روش های معمول تصفیه برای حذف کامل و یا کاهش آلاینده ها به سطح مطلوب منجر به مطالعه و توسعه فرایندهای تصفیه جدید نظیر باریکه های الکترونی شده است. تاباندن باریکه های الکترونی به آب و فاضلاب، باعث تولید هم زمان گونه های فعال احیاءکننده و اکسیدکننده (aq-e، H●، (OH● می شود که به سرعت و به صورت غیرانتخابی با ترکیبات آلاینده واکنش داده و آن ها را تجزیه نمایند. در این مقاله، سابقه استفاده از باریکه های الکترونی و کاربردهای آن در کنترل آلودگی زیست محیطی در مقیاس های مختلف و شتاب دهنده های الکترونی به عنوان تجهیزات تولیدکننده باریکه های الکترونی، راکتورهای مورد استفاده برای تابش باریکه های الکترونی، عوامل موثر در کارایی این روش و سیستم های باریکه های الکترونی ارایه شده است و با توجه به نقاط قوت این روش نسبت به روش های متداول تصفیه و همچنین هزینه کم تر و عملکرد بهتر آن به خصوص در زمینه گندزدایی فاضلاب و لجن و حذف رنگ از فاضلاب صنایع، دور از ذهن نیست که در آینده نزدیک به عنوان یکی از فناوری های مهم در حفظ محیط زیست معرفی گردد.
    کلیدواژگان: باریکه های الکترونی، تصفیه، آب و فاضلاب، شتاب دهنده الکترونی، گونه های فعال، رادیکال های هیدروکسیل
  • حدیث فولادی، رویا مافی غلامی، صادق قاسمی * صفحات 21-32
    از جمله مسایل جدی که در سال های اخیر به آن توجه گردیده است، نقش گوگرد و ترکیبات مختلف آن هم چون سولفات به عنوان بخشی از آلاینده های موجود در پساب های خروجی است. با توجه به این که امروزه استفاده از نانو مواد در تصفیه آلاینده های محیط بسیار مورد توجه است، هدف از این مطالعه استفاده از نانو ذرات اکسید آهن مغناطیسی (Fe3O4) تحت تابش UV برای حذف سولفات است.
    آزمایش ها در سیستم ناپیوسته انجام شد و تاثیر پارامترهای pH، مقدار نانو ذره، زمان تماس و غلظت اولیه سولفات تحت تابش لامپ فرابنفش (w8) مورد بررسی قرار گرفت، همچنین از متداول ترین ایزوترم ها و سینتیک های جذب برای بررسی حذف سولفات و سرعت واکنش استفاده شد.
    باتوجه به نتایج، حداکثر راندمان حذف برای سولفات 92/77 درصد است که در pH و زمان تماس برابر 7 و 90 دقیقه و مقدار نانو ذره برابر با 2گرم در لیتر بدست آمد. داده های این مطالعه تطابق خوبی با ایزوترم لانگمویر نشان دادند. آنالیز سینتیک نشان داد که حذف سولفات با مدل سینتیکی جذب مرتبه دوم مطابقت دارد.
    در نهایت می توان اذعان نمود که فرآیند فتوکاتالیستی نانو ذرات اکسید آهن مغناطیسی و پرتوی فرابنفش (UV-C) می تواند منجر به کاهش قابل ملاحظه آلاینده سولفات از پساب گردد.
    کلیدواژگان: حذف سولفات، نانو ذره اکسید آهن مغناطیسی، فتوکاتالیست
  • معصومه کردی، الناز فهیمی، ناصر فرخی * صفحات 33-43
    کنترل بیولوژیک روش جایگزین مناسبی برای روش های شیمیایی مبارزه با آفات می باشد. قارچ بیمارگر حشرات Beauveria spp. میزبان هدف را از طریق نفوذ در کوتیکول، با ترشح آنزیم های تجزیه کننده کوتیکول از قبیل کیتینازها مورد حمله قرار می دهد. کیتینازها قادرند کیتین را هیدرولیز نمایند و در زمینه های مختلفی از جمله کنترل بیولوژیک، اصلاح زیستی آب دریا، تولید حشره کش ها و مواد دارویی استفاده می شود. در این تحقیق فعالیت های آنزیم کیتیناز در قارچ Beauveria bassiana که در سه محیط مختلف کشت داده شده بود به روش رنگ سنجی مورد مطالعه قرار گرفت. گونه قارچی بومی استفاده شده از مینودشت با قدرت بیماری زایی بالا جداسازی و شناسایی گردید، نتایج نشان داد که بیش ترین غلظت آنزیم کل مربوط به محیط کشت P(7) می باشد.بیش ترین فعالیت آنزیم در محلول رویی محیط کشت Pontecorvo با 7 = pH ، در دمای 50 درجه سانتی گراد به عنوان نمونه آنزیمی، در روز سوم کشت و در حضور کیتین کلوئیدی 75/0 درصد اندازه گیری شد، که نتایج حاصله می تواند در تولید بیشتر آنزیم کیتناز بکار گرفته شود و بدین ترتیب شاهد کاربرد آن در کنترل بیولوژیک به منظور حفظ سلامت انسان و محیط زیست باشیم.
    کلیدواژگان: Beauveria spp، _ کیتین، آنزیم کیتیناز، کنترل بیولوژیک
  • حسام الدین مهرفر *، مسعود ترابی آزاد، امین رئیسی، عبدالرضا ثابت عهد جهرمی، بلال پرتوی صفحات 45-60
    موضوع بودجه ی گرمایی همواره یکی از مهم ترین موارد مطالعه ی فیزیکی اقیانوس ها، دریاها و دریاچه ها بوده است. هدف از نگارش این مقاله تعیین تغییرات هر یک از پارامترهای موثر در توازن بودجه گرمایی دریاچه ارومیه می باشد. توازن گرمایی می تواند نقش مهمی در فیزیک، هواشناسی و حرکات آب دریاچه ی ارومیه داشته باشد. در این مقاله هر یک از جملات بودجه گرمایی توسط روابط تجربی و با استفاده از اطلاعات اندازه گیری شده و ماهواره ای شامل (دمای آب وهوا، میزان پوشش ابر، تابش خورشیدی، عرض جغرافیایی، سرعت باد، رطوبت نسبی، فشار بخار اشباع) محاسبه شده و مقادیر آن ها (شار گرمای تابش خورشیدی = 42/ 8183 ، شار تابش آب = 47/2651- ، شار گرمای محسوس = 57/360 و شار گرمای نهان = 9/5173 وات بر مترمربع) بدست آمده است. سپس تاثیر هر یک از پارامترهای جوی بر روی جملات بودجه گرمایی مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است. درخاتمه مقادیر بدست آمده با اندازه های متوسط جهانی مقایسه شده و نتیجه این که تبادل گرمابین هوا و دریا، باد، ورودی رودخانه ها و... می تواند جریاناتی را در دریاچه ایجاد کند و سبب انتقال گرما گردد که مقدار آن برابر (فرارفت گرما = 05/86 - وات بر مترمربع ) برآورد شده است. با احتساب این مقادیر گرما مشاهده می شود که بین جملات بودجه گرمایی دریاچه توازن خوبی برقراراست.
    کلیدواژگان: بودجه گرمایی، تابش خورشیدی، دریاچه ارومیه، دما
  • الهام فروتن*، زهرا صدرآبادی صفحات 61-67
    فضای سبز شهری به ویژه درختان منافع بی شماری داشته و می توانند کیفیت محیط زیست و سلامتی بشر را در مکان های شهری بهبود بخشند. این منفعت ها شامل بهبود کیفیت آب و هوا، حفاظت از انرژی ساختمان ها، کاهش دمای هوا، تابش اشعه ماورای بنفش و دیگر منفعت های زیست محیطی و اجتماعی می باشد. هدف این مقاله بررسی میزان تولید اکسیژن در مکان شهری است. منطقه مورد مطالعه بوستان شهری هاشمی واقع در منطقه یک شهر قم با مساحت 7 هکتار می باشد که به منظور محاسبه میزان اکسیژن تولید شده سالانه، قطر درختان آن اندازه گیری شد. براساس محاسبات انجام شده میزان اکسیژن تولید شده توسط درختان این پارک44/7کیلوگرم در روز می باشد که این میزان اکسیژن برای تامین نیاز روزانه 9 انسان بزرگ سال کافی می باشد. نتایج این تحقیق بیان گر نیاز به افزایش غرس درختان برای تامین اکسیژن در فضاهای سبز شهری است که در کاهش تغییرات آب وهوایی محلی شهر و خنک شدن منطقه نیز موثر می باشد.
    کلیدواژگان: پارک هاشمی، اکسیژن، فضای سبز شهری، قم
  • مسعود سعیدی، مریم لاریجانی*، فیروزه مصطفوی دارانی صفحات 69-79
    وجود معضلات بهداشتی و جنبه های خطر ساز و نیز پیامدهای زیست محیطی در جوامع روز به روز ذهن کارشناسان و دست اندرکاران سلامت و محیط زیست را به خود مشغول کرده است. هدف این مطالعه تاثیر آموزش بر عملکرد مدیران مدارس ابتدایی در زمینه ی استقرار سامانه مدیریت ایمنی بهداشت و محیط زیست است.
    در این مطالعه شبه آزمایشی 49 نفر از مدیران مدارس ابتدایی (کل مدیران مدارس ابتدایی شهرستان) به عنوان جمعیت مورد مطالعه انتخاب شده و کارگاه آموزشی 2 روزه برای آن ها برگزار شد. عملکرد مدیران در زمینه استقرار سامانه مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست قبل و بعد از اجرای کارگاه آموزشی توسط چک لیست استاندارد (وزارت بهداشت و درمان) سنجیده شد و داده -های به دست آمده توسط نرم افزار spss نسخه 20 و آزمون t زوجی و آزمون واریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها قبل و پس از آموزش نشان داد، که در زمینه عملکرد نمره مدیران نسبت به قبل از آموزش 1/28% افزایش نشان می دهد. همچنین بین دانش و عملکرد مدیران همبستگی وجود دارد. نتایج دیگر تحقیق نشان داد، بین عملکرد مدیران در زمینه محیط زیست قبل از مداخله با سن تفاوت معنا داری وجود دارد.
    تحقیق فوق نشان داد که آموزش در ارتقای عملکرد مدیران مدارس ابتدایی موثر بوده و مدارس کشور نیازمند چنین ساز و کاری می -باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد، مداخله آموزشی، سامانه ایمنی، بهداشت و محیط زیست
  • لطیف محمدزاده*، بهمن خسروی پور صفحات 81-91
    امروزه مدیریت محیط طبیعی به ویژه در مناطق روستایی بسیار پر اهمیت است. از طرف دیگر، با عنایت به حرکت های جهانی در جهت تعامل مناسب با محیط زیست و حفظ آن برای نسل های آتی و همچنین، بهره گیری از شیوه های نوین در مدیریت منابع طبیعی می توان اثرات مثبت آن را مشاهده کرد. این امر ضرورت تحقیق در محیط زیست روستایی را دو چندان می کند. لذا، هدف از این مقاله بررسی مشکلات زیست محیطی روستاهای کشور و پیدا کردن راه حل های برطرف کردن این مشکلات است. تحقیق حاضر به روش کتابخانه ای و با استفاده از منابع متعدد از جمله سایت های مختلف داخلی و خارجی جهت تحلیل مطالب انجام شد. نتایج حاکی از وجود مشکلاتی چون افزایش جمعیت و تمرکز آن در بخش های خاصی از زیست بوم ها می باشد، که آثار مستقیمی بر کیفیت محیط زیست در مناطق روستایی داشته است. بدین صورت که رشد جمعیت، فقر و فرسایش محیط زیست در کشورهای رو به رشد، دور باطلی را ایجاد کرده که بر زندگی مردم به شدت تاثیر گذاشته و تلاش های کشورهای در حال توسعه را برای دست یابی به توسعه پایدار، بی نتیجه گذاشته است. لذا، می توان با فرهنگ سازی، آموزش دادن و مشارکت مردم در برنامه های مختلف زیست محیطی، بکارگیری یک سیستم مدیریتی جامع و در نهایت استفاده از دانش بومی خود مردم منطقه، به نتایج ارزنده ای دست یافت.
    کلیدواژگان: روستا، محیط زیست، مدیریت روستا، چالش های محیط زیستی
  • حسن خلیل آبادی، سودابه شاهمرادی قهه، محمد علی خانی زاده * صفحات 93-109
    کیفیت زندگی یکی از مهم ترین حوزه های مطالعاتی در کشور های مختلف است و اگرچه جذابیت و معنی عام دارد، یک تعریف پذیرفته عام ندارد. کیفیت زندگی یک فرد به حقایق عینی و خارجی زندگی اش و ادراکات درونی و ذهنی او از این عوامل وابسته است. اهمیت مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. نظر به این که یکی از دلایل شکل گیری شهرهای جدید در ایران، طراحی محیط های برنامه ریزی شده و مطلوب برای ساکنان آن بوده، پیگیری این موضوع که شرکت عمران شهرهای جدید و شهرداری مربوط تا چه اندازه توانسته است رضایت مندی شهروندان را فراهم نماید، می تواند مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، در این پژوهش تلاش می شود میزان اثرگذاری عملکرد مدیریت شهری بر کیفیت زندگی از نگاه شهروندان مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه تجربی و در بخش هایی توصیفی-تحلیلی است که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی (100 عدد پرسش نامه در بین ساکنین توزیع و جمع آوری گردید) و کتابخانه ای (بررسی مستندات موجود در موضوع) استفاده شده است. در ادامه با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل انجام شد. یافته های تحقیق نشان می دهد رابطه ی معناداری با ضریب همبستگی 694/0 بین عملکرد مدیریت شهری با کیفیت ذهنی و عینی زندگی از دیدگاه شهروندان وجود دارد. نتایج حاصل از روش تحلیل مسیر، نشان داد فراهم نمودن تاسیسات شهری با میزان 17/0 بیش ترین اثر را در بالا رفتن میزان کیفیت زندگی در سطح شهر بهارستان داشته است. در نتیجه برای بهبود کیفیت زندگی در سطح شهر بهارستان برنامه ریزی در زمینه اصلاح تاسیسات شهری مانند شبکه برق و جمع آوری فاضلاب و آب های سطحی، و برخی شبکه معابر و نیز تامین خدمات مورد نیاز شهروندان، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مدیریت شهری، تاسیسات و تجهیزات شهری، خدمات شهری، شهر جدید بهارستان
  • امید حیدری*، بهروز نارویی، اسماعیل صالحی، لعبت زبردست صفحات 111-129
    فضای سبز نقش مهمی درپایداری یک شهر دارد که درصورت توجه به استاندارد های زیست محیطی وپراکنش مناسب آن در ارتباط با فاکتور های مختلفی چون جمعیت، تراکم و مساحت، می تواند نقش مثبتی را بر بهبود کیفیت زندگی ایفا کند. از همین رو بررسی و تحلیل کاربری فضای سبز و تعیین سرانه آن با استفاده ازمدل معماری بهرام سلطانی و تخمین حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران در یکی از گرم و خشک ترین شهرهای ایران و ارایه پیشنهاد های ایده آلی در راستای ایجاد تعادل درساختار کالبدی- اجتماعی شهر مورد مطالعه، به عنوان موضوع پژوهش حاضر می تواند حایز اهمیت باشد.
    این پژوهش از نوع کاربردی و براساس شیوه توصیفی _ تحلیلی نگاشته شده، که اقدام به جمع آوری اطلاعات اسنادی (کتابخانه ای) ومیدانی کرده که ابتدا با ایجاد مدل شاخص مشکلات فضای سبز شهری درقالب پنج شاخص وسپس شکستن این شاخص ها به چهارده مولفه، و امتیاز بندی این مولفه ها از 10-0 که نهایتا با استفاده ازتحلیل سلسله مراتبی، میزان درجه اهمیت هرکدام ازمولفه ها مشخص شد. همچنین 340پرسش نامه به طور تصادفی بین این تعداد شهروند توزیع شد.
    نتایج پژوهش روشن ساخت که وضعیت موجود فضای سبز، پراکنش و توزیع آن در منطقه از استاندارد های معمول در شهرهای کوچک به دور بوده و ساکنین آن را با مشکلاتی رو به رو کرده است. بیش ترین مشکل موجود درفضاهای سبزشهری کاستی درتجربه های متنوع بوده که میانگین 23/4 را به خود اختصاص داده و ازسویی محاسبات انجام شده نیزگویای کمبود مقدار فضای سبزی در حد 3/64977 متر مربع است.
    کلیدواژگان: سرانه فضای سبز، مدل معماری بهرام سلطانی، شهرکوچک، شهر زیارتعلی
  • مهدی واعظی * صفحات 131-142
    زیباشناسی به عنوان نظامی متمایز در زمینه علم و فلسفه غرب تا میانه قرن هجده میلادی جایگاه مشخصی نداشت. از قرن هجدهم مفهوم زیبایی شناسی بیش تر جنبه روان شناسانه به خود گرفت و زیبایی در ارتباط با ادراک مطرح شد و ناظر هم جزئی از عوامل موثر در زیبایی مطرح گردید. انسان دارای دو ساحت عاطفی و عقلانی و ادراک زیبایی یکی از فعالیت های روح است و این فعالیت رخ نمی دهد مگر در برابر محرکی از عالم خارج، که نهایتا با سه بازخورد (لذت ،شگفتی ،ارزش) همراه می باشد. سیما و منظر شهری نیز باید نیازهای ساحت های مختلف حیات انسان را توامان در بر گیرد. درمدل های ارزیابی تخصصی، ارزش گذاری بر اساس جنبه های بصری و زیبایی در ذات منظر (عینی) انجام می گیرد و در ارزیابی توسط ترجیحات مردم، ارزش گذاری بر مبنای احساس و ادراک افراد نسبت به منظر صورت می گیرد.
    در این پژوهش با تدقیق در روش های ارزیابی مطرح شده در نظریه های موجود و بررسی رابطه واکنش های جسمی - روانی انسان و مناظر زیبا، سعی در معرفی ابعاد مختلف (روان شناسانه) ارزیابی کیفیت منظر داریم. واکنش های فیزیولوژیک- عاطفی که پس از درگیرشدن حواس انسانی در منظر، بازخوردهایی نظیر(کاهش استرس، تغییر ضربان قلب، تغییر حالت مردمک چشم، تغییرات روی پوست و عضلات صورت و...) را درپی دارد، می توانند به عنوان معیارهایی برای سنجش سه واکنش پسازیبایی (لذت، شگفتی، ارزش) و پارامتر موثر در طراحی منظر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: محیط، ارزیابی زیبایی، منظر، روان شناسی محیطی
  • سیده مرضیه موسوی*، المیرا کاظمی، منصور پورسینا صفحات 143-151
    تخریب و کاهش کیفیت زیستگاه ها در حال حاضر از مهم ترین تهدیدات تنوع زیستی در جهان محسوب می شوند و در حال حاضر جاده ها یکی از عوامل اصلی تخریب و از هم گسیختگی زیستگاه های حیات وحش به شمار می روند. در مطالعه حاضر با بررسی رکوردهای دریافتی از مرگ و میر پستانداران در فاصله سال های 1386 تا نیمه نخست 1394، تصادفات جاده ای به عنوان اولین عامل تاثیر گذار بر مرگ و میر گوشت خواران کشور، شناسایی شد و 52 درصد از مرگ و میر پستانداران به طور مستقیم در ارتباط با تصادفات جاده ای تعیین شد.گوشت خواران با 42/64 درصد، بالاترین آمار مرگ و میر جاده ای را نشان دادند که در بین گوشت خواران، سگ سانان بیش ترین درصد آمار مرگ و میر جاده ای را داشتند، نزدیک به 63 درصد و گربه سانان با 20 درصد در مکان بعدی قرارگرفتند. همچنین52 درصد مرگ و میر یوزپلنگ آسیاییVenaticus Acinonyx jabatus به طور مستقیم به عامل تصادفات جاده ای ارتباط داشت. جاده پارک ملی گلستان 39درصد از تلفات جاده ای حیات وحش کشور و 78 درصد از تلفات جاده ای پلنگ Panthera pardus saxicolor را سبب شده است. تصادفات جاده ای را باید عامل مهمی دانست که در حال حاضر جمعیت بسیاری از گوشت خواران راس هرم غذایی را در معرض تهدید قرار داده است. لذا ضروریست به کارگیری روش های استاندارد برای ایمن سازی جاده ها جهت عبور حیات وحش و سایر اقدامات حفاظتی هماهنگ با برنامه های توسعه شهری و روستایی، مورد توجه تصمیم گیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گوشت خواران، تلفات جاده ای، حفاظت
  • تیمور رضوی پور*، محمدرضا خالدیان، مجتبی رضایی صفحات 153-164
    به منظور بررسی تاثیر میزان و تقسیط کود نیتروژن بر عملکرد و جذب عناصر در برنج رقم هاشمی مطالعه ای در طول دو فصل زراعی در موسسه تحقیقات برنج کشور به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بودند از مقادیر کود نیتروژن از منبع اوره در چهار سطح (30، 60، 90 و 120 کیلوگرم در هکتار) و تعداد تقسیط کود در سه سطح (یک، دو و سه تقسیط) در مراحل نشاکاری، ابتدای پنجه زنی و اواخر دوره پنجه زنی و قبل از گل‏دهی. نتایج نشان داد مقدار و همچنین تقسیط کود نیتروژن (به جز سال دوم) در طول دوره رشد بر عملکرد دانه اثر بسیار معنی داری داشت (P<0.01). میزان کاربرد نیتروژن تاثیری بر میزان درصد فسفر جذب شده در دانه نداشت. افزایش دفعات بکارگیری نیتروژن در سه تقسیط باعث افزایش درصد جذب نیتروژن در دانه شده است (سال اول P<0.01). نتایج همچنین نشان داد افزایش عملکرد ناشی از مصرف نیتروژن اضافی به میزان 30 کیلوگرم در هکتار، معادل افزایش یک مرحله در تعداد تقسیط می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، تقسیط کود نیتروژن، جذب نیتروژن، عملکرد
|
  • Seyed Mohammad Mosavian * Pages 1-19
    Release of several types of pollutants to the environment and implementation of ever strict environmental rules and the inability of traditional treatment methods to completely eliminate or reduce the pollutants to a standards level lead to study and develop of new treatment processes such as the electron beams. The electron beams irradiation to water and wastewater resulting generation of reducing and oxidizing species (OH•, H•, e-aq) that react quickly and non-selectively with contaminants in the water and wastewater and then decompotion them. In this paper, the history of using of electron beam and its applications in environmental pollution control in various scales, electron accelerators as electron beams production tools, reactors used for irradiation, Factors affecting the efficiency of this method, electron beams systems and advantages and disadvantages of electron beams is presented. Due to the strengths of this method than conventional methods and also lower costs and better performance, especially in the field of disinfection, sewage, sludge and color removal of wastewater industries, in the near future, is not far from the mind to be introduced as one of the key technologies in protecting the environment.
    Keywords: Electron Beams, Treatment, Water, Wastewater, Electron Accelerator, Active Species, Hydroxyl Radicals
  • Hadis Davoodi, Roya Mafi Gholami, Sadegh Ghasemi * Pages 21-32
    One of the serious issues in recent years, the role of sulfur and its various combinations like sulfate as part of pollutants in output waste. Given that today, the use of nano substances for treatment of environment pollutants is highly under attention. The purpose of this study is to use of magnetic iron oxide nanoparticles (Fe3O4) under UV irradiation for sulfate removal.
    The experiments were conducted in batch system and the effect of pH, the amount of nanoparticles, contact time and the initial concentration of sulfate under UV irradiation (8w) were examined. The most common isotherms and kinetics of adsorption were applied to analyze sulfate removal and the reaction rate.
    According to the results, the maximum efficiency of sulfate adsorption was 77.92% which was obtained in pH of 7 and contact time of 90 minutes and 2 g/L of nano substances. Data for this study indicated a good correspondence with isotherms of Longmire. The analysis of kinetic indicated that nitrate removal is consistent with the second-degree kinetic adsorption model.
    Finally, it should be noted that the process of photocatalytic magnetic iron oxide nanoparticles and ultraviolet (UV - C) could lead to a significant reduction in emissions of sulfate from sewage.
    Keywords: Sulfate Removal, Magnetic iron oxide nanoparticles, photocatalytic
  • Masoumeh Kordi, Elnaz Fahimi, Nasser Farrokhi * Pages 33-43
    Biological control is a suitable substitute technique for chemical battle with pests. Enthomopathogenic fungus Beauveria spp. attacks its target host by penetrating into cuticle through secretion of hydrolytic enzymes such as chitinases. Chitinases are capable of hydrolyzing chitins with many other applications in biocontrol, sea bioremediation, and development of biopesticides, pharmaceuticals. In this research, chitinase enzyme activities from Beauveria bassiana fungus, cultured in 3 culture media, were measured through a colorimetric assay. A native isolate with high mortality rate isolated and identified from Minoodasht. The highest chitinase activity was achieved at day 3 when incubated at 50 ˚C in Pontecorvo medium containing 0.75% colloidal chitin (pH = 7). Our results might be useful for higher production of chitinase that can be implemented in biological control and further elevate human health and environmental biosafety.
    Keywords: Beauveria spp., chitin, chitinase enzyme, Biological control
  • Hessamoddin Mehrfar *, Masoud Torabi Azad, Amin Raeesi, Abdolreza Sabet Ahd Jahromi, Balal Partovi Pages 45-60
    The subject of heat budget has always been one of the most important causes of physical studying of the oceans, the seas and the lakes. The purpose of this article is to determine the variation of each effective parameter in the heat balance of Uremieh lake. Heat balance can play an important role in the physics, meteorology and water movement of Uremieh lake. in this article, each heat budget term equation, by means of empirical relations and satellite measured information such as (water and weather temperature, cloud cover, wind speed, relative humidity, and the pressure of solar radiation of filled steam) has calculated and its measures (Qsw=8183.42 & QLw=-2651.47 & QS = 360.57 & QL = 5173.9 W/m2) is obtained later the effective of this atmosphere parameter on heat budget terms is analyzed and discussed. finally, the measurements obtained are compared with medium worldwide and concluded that the heat exchange among the sea, atmosphere, wind, basin volume, etc. can create processes in the lake and help to heat transmission. Its measure equals (QV = -86.05 W/m2) By obtaining these heat measurments we see that there is a good balance between the lake heat budget terms.
    Keywords: Heat Budget, Solar Radiation, Uremieh Lake, Temperature
  • Elham Forootan *, Zahra Sadrabadi Pages 61-67
    Urban green area, particularly trees, provides numerous benefits that can improve environmental quality and human health in and around urban areas. These benefits include improvements in air and water quality, building energy conservation, cooler air temperatures, reductions in ultraviolet radiation, and many other environmental and social benefits. The purpose of this article is to investigate oxygen production in urban area. The study area is Hashemi Park which is located in district number 1 of Qom city with 7-hectare area. The diameters of trees were measured to estimate oxygen production of the trees in the urban park. Oxygen productions of trees were estimated 7.44 kilogram per day which provides the necessary oxygen for 9 Adult persons. The result of this research revealed that it is necessary to plant more trees in urban green area. Also, planting trees tends to reduce change of climate inurban area and cooling of this region.
    Keywords: Hashemi Park, Oxygen, Urban green area, Qom
  • Masoud Saeedi, Maryam Larijani *, Firouzeh Mostafavi Darani Pages 69-79
    Despite health problems and hazardous aspects and environmental consequences in community day by day the minds of health professionals and environmentists have been engaged. The purpose of this study, the effect of education on the elementary school principals in the area of ​​the safety, health and the environment management system.
    Methods
    In this quasi-experimental study (quasi-experimental) 49 elementary school principals (elementary school principals of the city) in the study were selected for their 2-day workshop was held. Site performance management system in the field of safety, health and the environment before and after the workshop by Czech standard list (Ministry of Health) was measured and the data obtained was analyzed by spss version 20 and paired t-test and test Variance analysis was performed. The analysis of the data before and after the training showed that in the performance of the managers before training 28/1% increased. Also, there is a correlation between knowledge and practice managers. The results showed that, among the leaders in the field of the environment before the intervention, there is a significant age difference. The above research showed that training is effective in improving the performance of elementary school principals and schools are in need of such a mechanism.
    Keywords: Performance, Educational Intervention, Health, Environment Safety system
  • Latif Mohammadzadeh *, Bahman Khosropour Pages 81-91
    Nowadays, the management of the natural environment, especially in the rural areas of crucial importance. On the other hand, according to the global movement in the direction of the appropriate interaction with the environment and preserve it for future generations, as well as a new method in the management of natural resources, its positive effects can be observed. It increases the need for research in the rural environment. Therefore, the purpose of this paper is the study of environmental problems in the villages of the country and finding the solution to fix these problems. The present study was conducted using library match and using several sources, including various internal and external site for analyzing the content. The results obtained show problems such as increasing population and its focus on specific segments of the environment, which is a direct works on the quality of the environment in rural areas. In this case that population growth, poverty and the erosion of the environment in the growing countries has created a bad round that focuses on the lives of people and severely affect the development efforts of developing countries to achieve sustainable development, out of question. Therefore, could the culture, training and participation of people in different programs using a comprehensive management system, and finally the use of indigenous knowledge to your people in the region, the results are worthwhile.
    Keywords: Village, Environment, Management of the Village, Environmental challenges
  • Hassan Khalil Abadi, Soodabeh Shahmorady Ghaheh, Mohammad Ali Khanizadeh * Pages 93-109
    Life quality is one of the most critical study areas in different countries and although it is an attractive and universal meaning, it does not have a universally accepted definition. The life quality of a person is depended on one's true and exterior reality and inner mental understanding of these factors. The importance of studying life quality and its role in public policy survey is a useful tool in urban management and planning. Due to the fact that one of the reasons of informing the new cities in Iran is to design desirable environment for the residents, it is critical to investigate the successfulness of construction companies of new cities and municipality.
    Therefore, in this research, the effect of urban management function is studied from citizen's perspectives. The experimental method is used in this paper meanwhile in some parts descriptive-analytic methodology has been used. In order to gather the information of residents, 100 questionnaires were administered using field and library (in order to study the documentary facts in this area) method. In order to analyze the data SPSS software is used. The findings of the study indicate that there is a significant relationship between urban planning function with mentally and real quality from citizen's perspective with the coefficient correlation of 0/694.
    The results show that providing urban installation has the most effect in the increase of life quality in Baharestan.
    In conclusion, in order to improve the life quality in Baharestan, it is suggested to provide plans in order to modify installations such as electricity network, the collection of sewage and surface water, transit network and also to provide required services for the residents.
    Keywords: life quality, urban management, urban installation, facilities, urban services, the new city of Baharestan
  • Omid Heidary *, Behrouz Narouyi, Esmail Salehi, Lobat Zebardast Pages 111-129
    Green space has an important role in the stability of a city. If environmental standards are met and a proper dispersion in connection ibith various factors suches population, density and area is observed, it can play a positive role in improving people’s quality of life. Hence analysis of green space application and determining its per capita through Bahram Soltani’s architectural model and estimating volume of the sample using Kocharan’s model in one of the most arid cities of Iran, and providing ideal suggestions in order to create a balance in the socio-physical structure of the aforementioned city, can be important as the subject of the current study.
    Being a practical research, this study has been written based on a descriptive – analytic style, which collects documentary (library) and field data. It begins with creating an index model for problems in urban green spaces with five indices. Later these indices are classified into fourteen factors. Then the factors are scored from 0 to 10. Finally, the importance of each factor is specified by AHP. Also, 340 questionnaires were distributed among the citizens randomly.
    The results of this study show that current situation of the green space, its dispersion and distribution in
    the region is far from the usual standards in small cities and has made its residents face some isuses. The most problem in urban green space is lack of various experiments which stands at an average of 4.23.
    Conducted calculations also show that this shortage of green space is up to 64977.3m2
    Keywords: Per Capita Green Space, Bahram Soltani's Architecture Model, Small City, Zeyaratali City
  • Mahdi Vaezi * Pages 131-142
    Aesthetics as a distinct system in West philosophy and science did not have a difinite ed place until the mid-eighteenth century. Since the eighteenth-century the concept of aesthetic has been become more psychological and beauty has been considered in relation to perception and the observer has also become one of the effective factors of beauty. Human being has two emotional and rational aspects and perception of beauty is a soul activity and this activity does not take place unless by a stimulus from the outside world which ultimately results in three feedbacks (pleasure, surprise, value). Urban landscapes also should include needs of different aspects of human life simultaneously. In professional evaluation models, valuation is done based on the visual aspect of landscape and the beauty in nature (objective). And in the assessment by people's preferences, valuation is done based on people's perception of the landscape. In this study, by the research on evaluation procedures in the existing theories and by investigating the relationship between physical, psychological reactions of the human being and the beautiful perspectives, we have tried to introduce different (psychological) aspects of the perspective assessment. Physiologic and emotional reactions after engaging the human senses in the landscape will result in some feedback such as stress reduction, changes in heart rate, changes in the pupil of the eye, the skin and facial muscles changes and etc. These feedbacks can be used as benchmarks to measure the three reactions to post beauty (pleasure, surprise, value) and as the effective parameters in landscape design.
    Keywords: Environment, Aesthetic evaluates, Landscape, Environment, Psychology
  • Marzieh Mousavi *, Elmira Kazemi, Mansur Pursina Pages 143-151
    At the moment habitat destruction and degradation are the most important threats to biodiversity in the world and the roads presently are the main causes for habitat loss and fragmentation. In this study by means of extant records of mammal mortality during 2007-2015 we found road accident is the first reason for carnivore’s fatality. 52 percent of mammal mortality directly was associated with road accident. Carnivores with 64.42% showed the highest death road, amongst carnivores, canids had the most number of road kills, nearly 63 percent and felids by 20 percent were in the next place. Meanwhile 52 percent of cheetah Acinonyx jabatus venaticus mortality directly related to road collision. The road in Golestan National Park has led 39 percent of road mortality of mammals and 78% of leopard Panthera pardus saxicolor death road. Currently road accident is known as an emerging factor and one of the severe threats for top predators’ survival. Consequently, it is necessary to apply standard procedures to make safe passage for wildlife crossing, moreover protective measures according to urban and rural development programs to be considered behalf of decision makers.
    Keywords: Carnivores, Road kill, Conservation
  • Taymour Razavipour *, Mohammadreza Khaledian, Mojtaba Rezaei Pages 153-164
    In order to investigate the effects of nitrogen fertilizer amount and its spliting on rice (Hashemi variety) yield and nutrients uptake from urea source, was conducted in the National Rice Research Instituteduring during a two- year experiment. The study has been done based on a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. Increasing amount of nitrogen fertilizers based on urea source in four categories was as the first factor, i.e. 30, 60, 90, and 120 kg nitrogen ha-1 and the time of its application was as the second factor i.e. basal application at transplanting, two splits i.e. at transplanting and at the beginning of tillering, and three splits i.e. at transplanting, at the beginning of tillering and just before flowering. Results showed that yield and nitrogen uptake by grain and straw increased significantly by applying of increased amount of urea fertilizer and when the fertilizer was used in two or three splits application (P
    Keywords: Rice, Nitrogen Splitting, Nitrogen uptake, Yield