فهرست مطالب

پژوهش های دانش زمین - پیاپی 29 (بهار 1396)

مجله پژوهش های دانش زمین
پیاپی 29 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یلدا فتاحی *، علی اکبر نظری سامانی، حمیدرضا عباسی، حسن احمدی صفحات 1-17
    پژوهش حاضر به بررسی نقش جهات باد بر مورفولوژی تپه های ماسه ای ریگ جن پرداخته است. برای دستیابی به این هدف آمار باد ایستگاه های سینوپتیک اطراف ریگ بررسی شد و جهت باد غالب و جهت انتقال ماسه تعیین شد. سپس به کمک بررسی عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای گوگل ارث و بازدید میدانی ضمن تعیین دقیق مرز جغرافیایی ریگ، انواع تپه های ماسه ای موجود در ارگ شناسایی و نقشه مورفولوژی ارگ تهیه شد. نتایج نشان داد که جهت باد های فرساینده موثر در شکل گیری تپه های ماسه ای و جهت انتقال ماسه در سرتاسر منطقه یکسان نبوده و بنابر این ریگ جن را می توان از نظر مورفولوژی تپه ها به دو بخش کاملا مجزا تقسیم نمود. رشته های طولی بلند در نیمه شمالی ارگ، که با جهات باد شمال شرقی جنوب غربی این نیمه منطبق است و تپه های شبکه ای و هرم های ماسه ای قسمت جنوبی ارگ که علاوه بر جهات باد های چندگانه شمال غرب، شمال شرق، غرب و شرق، عوامل توپوگرافی نیز بر روی مورفولوژی این دسته از تپه ها موثر است.
    کلیدواژگان: تپه های ماسه ای، ریگ جن، گلباد، گلماسه، مورفولوژی
  • فرزانه ساسان پور *، علی شماعی، سحر عصار صفحات 18-31
    در حال حاضر بشر با چالش بی سابقه ای در زمینه زیست محیطی مواجه شده است. توافق گسترده ای در این موضوع وجود دارد که اکوسیستم کره زمین دیگر تحمل سطوح کنونی فعالیت های اقتصادی و مصرفی و روند رو به رشد آن را ندارد زیرا فشارها و بار وارده بر طبیعت دوچندان شده و دیگر قادر به پایداری نیست. با مطرح شدن مفهوم توسعه پایداری این مبحث در میان دولت ها و برنامه ریزان سراسر جهان گسترش یافت و تلاش های زیادی برای مشخص کردن این مفهوم صورت گرفت. با گسترش مفهوم توسعه پایدار در سطح بین المللی دانشمندان مدل های کمی و کیفی متعددی برای اندازه گیری توسعه پایدار در جوامع شهری ارائه نموده اند. یکی از مدل های کمی مهم در این زمین روش ردپای بوم شناختی می باشد، این مدل با تبدیل نیاز به منابع و آلودگی به زمین موردنیاز برای جبران آن، معیاری مناسب برای ارزیابی آثار زندگی مدرن را فراهم می کند. هدف اصلی این پژوهش بررسی توسعه پایداری شهرستان اصفهان با روش ردپای بوم شناختی است و در پی پاسخ گویی به این سوال می باشد که آیا توان و ظرفیت بوم شناختی شهرستان اصفهان قادر به پاسخگویی نیازهای کنونی ساکنین خود خواهد بود؟ این پژوهش از نظر نوع توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است شیوه جمع آوری اطلاعات در این پژوهش به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده و برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار GIS استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق، میزان ردپای بوم شناختی هر فرد معمولی در شهرستان اصفهان 4/2 هکتار به ازای هر نفر محاسبه شد. همچنین، ظرفیت زیستی 427/0 هکتار به ازای هر نفر مشخص گردید. با مقایسه ظرفیت زیستی و ردپای بوم شناختی مشخص است که شهرستان اصفهان دچار کسری موازنه بوم شناختی شده است. همچنین تحلیل نتایج به دست آمده نشان می دهد که شهرستان اصفهان از دیدگاه بوم شناختی ناپایدار است و با شیوه مصرف و تولید کنونی ظرفیت بوم شناختی شهرستان اصفهان قادر به پاسخگویی نیازهای کنونی ساکنین خود نمی باشد و دچار زیاده روی در مصرف از حد جهانی ردپای بوم شناختی شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ردپای بوم شناختی، شهرستان اصفهان، ظرفیت زیستی، کسری موازنه بوم شناختی
  • رضا برنا *، مهران شبانکاری، امیرحسین حلبیان، افسانه علیزاده صفحات 32-54
    هدف از این پژوهش پهنه بندی نواحی اقلیمی مستعد کشت مرکبات در استان خوزستان است. به این منظور پارامترهای محیطی در قالب یک ساختار سلسله مراتبی چهار سطحی (اهداف، معیارها، زیرمعیارها و گزینه ها) ، پایگاه لایه های اطلاعات اقلیمی (بارش، دما، رطوبت نسبی، باد و ساعات آفتابی روزانه) در بازه زمانی20 ساله (1991-2010) تهیه شد. پس از شناسایی گزینه های مرجع و همچنین تعیین رتبه آنها، ضمن در نظر گرفتن همزمان کلیه معیارهای تصمیم گیری، ضریب اهمیت (وزن) معیارها و زیر معیارها بر اساس روش استاندارد شده مقایسه زوجی محاسبه گردید. آنگاه بر اساس مدل (AHP) به تخصیص ارزش و تلفیق نقشه های حاصله در محیط GIS پرداخته شد و در نهایت بر اساس اعمال وزن نهایی هر یک از زیر معیارهای محیطی و اقلیمی موثر در کشت، نقشه پهنه بندی نواحی مستعد کشت مرکبات استان تهیه گردید. نتایج نشان داد که روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به دلیل سادگی، انعطاف پذیری و به کارگیری همزمان معیارهای کیفی و کمی، با کاربرد مطلوب در برنامه ریزی اقلیمی- محیطی، توانایی آشکارسازی و تفکیک مناطق مستعد کشت مرکبات در خوزستان را دارد. بر اساس این پژوهش، نقشه پهنه بندی آگروکلیمای کشت مرکبات خوزستان در 4 کلاس اهمیت (ضعیف، متوسط، خوب و عالی) طبقه بندی می شود. مناطق شمالی و شرقی استان از شرایط خوب تا عالی جهت کشت مرکبات برخوردار است و مناطق محدودیت دار استان با پتانسیل ضعیف، بخش های جنوبی، مرکزی و غربی را در بر می گیرند.
    کلیدواژگان: اقلیم، مرکبات، پهنه بندی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، خوزستان
  • پگاه مریدسادات *، مسلم زارع خلیلی، ولی الله فرهادی صفحات 55-74
    در دو دهه اخیر مفهوم سرمایه اجتماعی به واسطه ارتباطش با مولفه های بنیادین اجتماعی شامل آگاهی، مشارکت، اعتماد، انسجام و شبکه اجتماعی در راستای توسعه پایدار جوامع به ویژه جوامع روستایی مورد تاکید قرار گرفته است. لذا برای رسیدن به توسعه پایدار روستایی، برخورداری از سرمایه اجتماعی از ضروریات می باشد. بر این اساس هدف اصلی مطالعه حاضر بر پایه تبیین نقش سرمایه اجتماعی در توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی بخش بیضا استوار می باشد. این تحقیق پیمایشی با روش توصیفی- تحلیلی و ابزار آن پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش، جمعیت ساکن در 85 آبادی بخش بیضاء شهرستان سپیدان فارس (36737 نفر) بودند که از این میان 299 نفر از روستاییان ساکن در 77 روستای دارای جمعیت بیش از سه خانوار در بخش بیضا، مبتنی بر فرمول کوکران، به شیوه انتساب متناسب و به صورت تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای توصیف داده ها از آماره های میانگین، واریانس و انحراف معیار و برای تحلیل آنها از ضریب همبستگی کندال تائو بی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. مطابق یافته ها ارتباط معناداری در سطح 99 درصد بین سرمایه اجتماعی با توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی وجود دارد. همچنین مولفه های آگاهی، مشارکت، انسجام و اعتماد با تبیین 3/85 درصد واریانس به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده توسعه پایدار روستاهای بخش بیضا تعیین شدند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار، سکونتگاه های روستایی، بخش بیضا سپیدان
  • محمد مهدی حسین زاده *، سید حسن صدوق، سعیده متش بیرانوند، رضا اسماعیلی صفحات 75-86
    از مسائل مهم و کلیدی در بررسی فرسایش و پایداری رودخانه ها مسئله آغاز حرکت ذرات رسوبی می باشد. تولید رسوب رودخانه سبب کدورت آب، مشکلات مواد مغذی و آلودگی های آب، مدفون نمودن تاسیسات انحراف آب و همچنین پر شدن دریاچه های ذخیره آب می گردد. جریانی که سبب شروع حرکت ذره خواهد شد، جریان بحرانی نامیده می شود. آستانه حرکت اولیه ذرات رسوبی با چند روش مختلف بررسی می شود که مهم ترین آن ها عبارت اند از میانگین سرعت بحرانی جریان، روش تنش برشی بحرانی و روش دبی واحد جریان. برای بررسی پایداری رسوبات بستر رودخانه لاویج در شهرستان نور با توجه به شرایط رودخانه از روش تنش برشی بحرانی و دبی واحد بحرانی استفاده گردید. با هدف بررسی آستانه حرکت ذرات در بستر این رودخانه شرایط دو مقطع عرضی از این رودخانه بررسی شد. در ادامه تنش برشی بحرانی و دبی واحد بحرانی برای چهار اندازه ذره D16، D50، D84 و D95در هر دو مقطع محاسبه شد و مشخص گردید که در مقطع عرضی شماره 1 در دبی لبالبی مقطع تمامی ذرات با اندازه های D16، D50، D84 و D95 شروع به حرکت می کنند و بنابراین در دبی لبالبی شرایط رسوبی بستر رودخانه تغییر کلی خواهد کرد. در مقطع شماره 2 ذرات با قطر D95 و بیشتر از آن در بستر رودخانه پایدار خواهند ماند و سایر ذرات کوچک تر از این اندازه شروع به حرکت می کنند. وجود شیب بیشتر بستر و عرض کمتر کانال فعال در مقطع عرضی شماره 1 سبب شده که تمامی ذرات مورد بررسی ناپایدار باشند. درنهایت نتایج به دست آمده از هر دو روش همخوانی بالایی داشتند و این خود تاییدی بر استفاده از این روش ها برای مطالعات پایدارسازی و تولید رسوب رودخانه ها می باشد.
    کلیدواژگان: آستانه حرکت ذرات رسوبی، تنش برشی بحرانی، دبی واحد بحرانی، رودخانه لاویج
  • بهزاد مهرابی *، آدریانو مازینی، مهین فرهادیان، الینا پلودتکینا، سالواتوره اینگواگیاتو صفحات 87-102
    گل فشان ها پدیده های رایج در مناطق خشکی و ساحلی با تکتونیک فشارشی و رسوب گذاری بالا هستند که اهمیت زیادی برای تحقیقات در زمینه فعالیت های تکتونیکی، محیط های رسوبی و تجمعات نفت و گاز دارد. در این مطالعه، سه گل فشان قارنیاریق، صوفیکم و نفتلیچه در دشت گرگان توصیف و منشا گازهای هیدروکربوری آن ها (به صورت گاز آزاد و گاز محلول در رسوبات) بررسی می شود. ترکیب گازهای سه گل فشان شامل مقدار بالایی از گاز متان (6 8 /9 0 تا vol. % 7 4 /99) و مقادیر کمی اتان، پروپان و همچنین ایزو-بوتان در قارنیاریق و نفتلیچه است. منشا گازهای خارج شده از گل فشان ها براساس ترکیب مولکولی و نسبت ایزوتوپی کربن و هیدروژن در صوفیکم (‰74-δ 13CCH4=) ، احیا باکتریایی کربنات و در قارنیاریق (‰2/52-δ 13CCH4=) و نفتلیچه (‰2/52-δ 13CCH4=) مخلوط (ترموژنیک-بیوژنیک) تشخیص داده شد. اگرچه مقدار کمی اتان (ppmv358) در گازهای برداشت شده از صوفیکم نشاندهنده حضور مقدار کمی گازهای ترموژنیک است. ترکیب ایزوتوپی کربن CO2 با مقدار ‰14/3δ 13CCO2=فرآیند تجزیه زیستی غیرهوازی در گل فشان نفتلیچه را نشان می دهد. مقادیر نسبت ایزوتوپی رادیوژنیک 3He/4He نیز بیانگر منشا پوسته ای گازهاست. حضور گازهای ترموژنیک در گل فشان های دشت گرگان می تواند نشاندهنده پتانسیل هیدروکربوری این منطقه باشد.
    کلیدواژگان: گل فشان، ترکیب مولکولی و ایزوتوپی گازهای هیدروکربوری، منشا گازها، دشت گرگان، صوفیکم، قارنیاریق و نفتلیچه
  • الهام اسدی مهماندوستی *، احمد اسدی صفحات 103-135
    سازند سروک به سن آلبین تا سنومانین به عنوان یکی از مهم ترین سنگ مخزن های کربناته ایران می باشد که در حوضه رسوبی زاگرس تا حوضه خلیج فارس دارای گسترش زیادی است. در این تحقیق یک رخنمون سطحی از سازند سروک به ضخامت 477 متر در تاقدیس چناره واقع در جنوب لرستان مورد مطالعه قرارگرفت. سنگ شناسی سازند سروک در منطقه مورد مطالعه از سنگ آهک توده ای، متوسط تا نازک لایه می باشد. مرز بالایی آن با سازند ایلام به دلیل تشابه سنگ شناسی مشکل است اما با استفاده از داده های مربوط به ایزوتوپ کربن 13 و عناصر اصلی و فرعی مرز بین این دو سازند به طور دقیق مشخص گردید. همچنین شواهد ژئوشیمیایی نشان دادند که مرز بین رخداد سنومانین-تورونین در منطقه مورد مطالعه با داده های جهانی تطابق دارد. مطالعات رسوب شناسی و بررسی رخساره ای 166 مقطع نازک از سازند سروک در تاقدیس چناره منجر به تشخیص 12 ریزرخساره شد که در چهار کمربند رخساره ای جزرومد، لاگون، سد و دریای باز نهشته شده اند. با توجه به ریزرخساره های شناخته شده و مقایسه آن ها با ریزرخساره های استاندارد، عدم حضور ساختارهای ریفی و رخساره های ریزشی و لغزشی، محیط رسوبی این سازند کربناته رمپ تشخیص داده شده است. فرآیندهای دیاژنزی که سازند سروک را در تاقدیس چناره تحت تاثیر قرار داده اند شامل: سیمانی شدن، دولومیتی شدن، انحلال، تراکم، نئورموفیسم، میکریتی شدن، سیلیسی شدن و آهن دار شدن است. همچنین مطالعه با میکروسکوپ کاتدولومینسانس نشان داد که سیمان های سازند سروک در برش مورد مطالعه در سه محیط دیاژنتیکی جوی، دریایی و تدفینی تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ کربن، تاقدیس چناره، دیاژنز، ریزرخساره، سازند سروک، کاتدولومینسانس
  • ریحانه روشنک *، فرید مر، بهنام کشاورزی، صفیه امیدیان صفحات 136-151
    در این پژوهش تراورتن های مناطق قروه، بیجار و تکاب، شمال غرب ایران، مورد بررسی های کانی شناختی و ایزوتوپی قرار گرفته اند. با استفاده از نتایج تجزیه ایزوتوپ های 18O و 13C، تراورتن های منطقه در رده گرمازاد (Thermogene) رده بندی، و منشاء CO2 موجود در آب چشمه های تراورتن ساز، ماگمایی تعیین شد. همچنین این تراورتن ها از نظر سنگ رخساره در سه رده قلوه ای، انکویید و قشرهای بلورین جای می گیرند. مقادیر δ 13C این تراورتن ها در محدوده (6. 1‰ تا. 8‰) قرار دارد. یکی از دلایل افزایش مقدار ایزوتوپ کربن در این نهشته ها، وجود ریزاندامگان هایی (Microorganisms) مانند جلبک ها است که حضور آن ها در تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) نیز تایید شد. بر اساس نتایج XRD، فاز غالب کانیایی در بیشتر نمونه های منطقه مطالعاتی کلسیت بوده درحالیکه کانی های آراگونیت و اکسیدهای آهن نیز به وفور یافت شد. با بررسی پتروگرافی مقاطع نازک و تصاویر SEM، تراورتن های محور قروه-تکاب از نظر ریزبافتاری (Microfabric) به چهار رده فشرده، لایه ای، اکسید آهن دار و تراورتن های آراگونیت دار تقسیم بندی شدند.
    کلیدواژگان: پتروگرافی، ایزوتوپ های پایدار کربن و اکسیژن، تصاویر SEM، تراورتن، محور قروه، تکاب
  • سعیده سنماری * صفحات 152-163
    به منظور مطالعه زیست چینه نگاری نانوفسیل های آهکی، قسمت های فوقانی سازند گورپی و قسمت های تحتانی سازند پابده در برش گنو واقع در شمال غرب ایلام انتخاب شد. مطالعه نانوفسیل های آهکی منجر به تشخیص32 گونه از 25 جنس گردید. مطابق با اولین حضور گونه های شاخص و گسترش تجمعات فسیلی همراه، بایوزون Reinhardtites levis zone (CC24) و قاعده زونArkhangelskiell acymbiformis zone (CC25) از بخش فوقانی سازند گورپی که با زون بندی سیسینگ (1977) همخوانی دارد و زون هایFasciculithus tympaniformis Zone (NP5) ، Ellipsolithus macellus Zone (NP4) از بخش تحتانی سازند پابده که با زون بندی مارتینی (1971) و بیوزون های (CP3- CP4) از زون بندی اکادا و بوکری (1980) مطابقت دارند شناسایی شد. در نتیجه این مطالعه و بر اساس زون های مشخص شده، سن قسمت های فوقانی سازند گورپی مایستریشتین پیشین و سن قسمت های تحتانی سازند پابده بخش ابتدایی دانین پسین می باشد.
    کلیدواژگان: ایلام، دانین، زاگرس، ماستریشتین، نانوفسیل های آهکی
  • سمیه سلامب اللهی، بتول تقی پور *، علیرضا زراسوندی صفحات 164-179
    کانسار بوکسیت دوپلان در زون زاگرس مرتفع بین دو سازند خانه کت و نیریز قرار گرفته است. این نهشته 5 افق بوکسیتی دارد که به ترتیب از پایین به بالا شامل افق آهن دار، رسی، االیتی، پیزولیتی و غنی از مواد آلی می باشند. مطالعات کانی شناسی شامل مطالعه میکروسکوپ نوری، الکترونی و طیف رامان نشان دهنده حضور دیاسپور در افق پیزولیتی، االیتی و رسی و حضور پیریت، کائولینیت، ناکریت و بوهمیت در افق های غنی از مواد آلی و غنی از آهن می باشند. مطالعات ریز ریخت شناسی نشان می دهد که آهن شویی از فرایندهای مهم در تشکیل کانسار دوپلان می باشد. نتایج تجزیه مواد آلی (TOC) نشان می دهد که دو افق غنی از مواد آلی و غنی از آهن بالاترین میزان TOC و آهن را دارند. مهم ترین ویژگی این دو افق فراوانی پیریت است. حضور کانی پیریت با محتوای مواد آلی بالا قابل تفسیر است. تشکیل پیریت، حاصل کاهیدگی باکتریایی سولفات به H2S در حضور مواد آلی است. توزیع مواد آلی در افق های بوکسیتی نشان می دهد که مواد آلی نقش مهمی در تحرک نسبی Al و Fe طی تشکیل بوکسیت دارند. به طوریکه دو شرایط محیطی متفاوت در تشکیل کانسار بوکسیتی دوپلان حاکم بوده است: 1) محیطی که در آن قابلیت انحلال کانی های آلومینیوم دار بیشتر از آهن است (افق غنی از آهن، افق غنی از مواد آلی) ، 2) محیطی که در آن قابلیت انحلال کانی های Fe دار بیشتر از Al دار می باشد (افق بوکسیت پیزولیتی، االیتی و رسی).
    کلیدواژگان: کانسار بوکسیتی دوپلان، ریز ریخت شناسی، زمین شیمی، مواد آلی
|
  • Y. Fatahi *, A. Nazari, Hr. Abbasi, H. Ahmadi Pages 1-17
    The Present study has evaluated the role of direction of wind on the sand dune morphology in Jen erg. To reach this goal, it used data of wind from synoptic stations around erg by wind rose in order to specify dominant wind direction and sand rose to find the direction of transfer of sand respectively by WR-plot and Sand rose graph software. Then by analyzing Aerial photos, Google earth satellite images and Field visit in addition to determining the exact geographical boundary of the erg, various types of Sand dunes in erg determined and morphological map of erg prepared. Results have shown that the direction of Erosive winds that are effective in creating sand dunes and the direction of transfer of sand over region were not the same in result we can separate Jen erg to two distinct area, long length Strings in shape of a collected silk in the Northern half, which is according to the direction of the Northeast Southwest and network dunes and star dunes in South area of erg which its morphology is affected by both multi wind in North West, west, East, and topographical factors.
    Keywords: Sand dunes, Jen erg, Wind rose, Sand rose, Morphology
  • F. Sasanpour *, A. Shamaei, S. Asar Pages 18-31
    At present unprecedented challenges in the field of human environmental faced. There is wide agreement that earth's ecosystem does not tolerate current levels of economic activity and consumer and the growing trend of it, and no longer able to sustainability. Because the pressure and load on nature are double . When the discussion of stability was raised, it spread among governments and planners around the world and great effort was done. Until the twentieth century was less discussion on urban sustainability and the urban was just raised form factor that contributes to the environment. Ecological footprint was an one of a theories that raised stability in urban and it′s support area. With the expansion of the concept of sustainable development at the international level, several quantitative and qualitative models was presented by scientists for the measurement of sustainable development in urban communities. One of the quantitative models in this way, is a method of ecological footprint, this model by transforming the need for resources and pollution to the need to compensate for it, provide an appropriate criteria for evaluation the effects of modern life. The main objective of this research is that measure Stability of Esfahan County by the ecological footprint method. And seeks to answer the question that: is the capacity (bio capacity) of Esfahan County able to respond the needs of its residents? In this study, we used the concepts of Sustainable development, sustainable city, urban sustainability, healthy town, green city, ecological footprint and the theory of sustainable development and related theories such as neo-classical economics, intergenerational equity, the balance of ingredients and… . This research is based on objective, one an applied research. And the nature and method is based on the analytic. Data requirements were gathered by using attributive data, Library data and web sites and by referring to the relevant organizations too. Then we have used the Ecological footprint method to measure the EF of Esfahan County. Ecological footprint is a measure of human demand on the Earth's ecosystems. It is a standardized measure of demand for natural capital that may be contrasted with the planet's ecological capacity for regeneration. It represents the amount of biologically productive land and sea area necessary to supply the resources a human population consumes, and to assimilate associated waste. Using this assessment, it is possible to estimate how much of the Earth it would take to support humanity if everybody followed a given lifestyle. Also we use GIS to analyze and display the data. twentieth century can be called the century of the environment, because other communities, instead of rapid development, calls attention to the consumption optimal material and stable development. Indeed, proponents of sustainable development in ways that humans without destroying its biological capacity caters humanitarian needs. Sustainable urban development is a phenomenon that has economic, social and environmental dimension. Sustainable city is a city that can meet the need of its residents in terms of income generation, employment and economic development and pay attention to the health of its residents in terms of environmental and has no problems in terms of air pollution, green spaces and recreation and spending leisure time and… . With the expansion of the concept of sustainable development at the international level, several quantitative and qualitative models was presented by scientists for the measurement of sustainable development in urban communities. One of the quantitative models in this way, Is a method of ecological footprint, this model by transforming the need for resources and pollution to the need to compensate for it, provide an appropriate criteria for evaluation the effects of modern life. Ecological footprint can be considered from two aspects sustainability index. It first calculates the ecological costs of all the goods and services provided to the population for human consumption. And then shows that people directly and indirectly provides the goods and services they need, from ground. Second, the ecological footprint introduced the idea of "capacity tolerance "or" carrying capacity ". Carrying capacity is "the maximum population the Earth can provide for their needs indefinitely". Ecological Footprint accounts allow governments to track a city or region’s demand on natural capital, and to compare this demand with the amount of natural capital actually available. The accounts also give governments the ability to answer more specific questions about the distribution of these demands within their economy. In other words, it gives them information about their resource metabolism. They also help assess the ecological capacity embodied in the imports upon which a region is dependent. This can shed light on the region’s constraints or future liabilities in comparison with other regions of the world, and identify opportunities to defend or improve the local quality of life. The main objective of this research is that measure Stability of Esfahan County by the ecological footprint method.
    Keywords: Sustainable Development, Ecological Footprint-Bio capacity, Ecological Deficit, Esfahan County
  • R. Borna *, M. Shabankari, A.H. Halabian, A. Alizadeh Pages 32-54
    This research aim is revealing and give priority to climatic regions prone to citrus cultivation in Khuzestan, so by studying the environmental parameters in the form of a four levels hierarchical structure( target, criterions, sub- criterions and choices), the environmental and climatic information layers base of province provided in 20 years time interval(1981-2010). After recognizing the reference choices and ranking them, while considering all make decision criterions simultaneously, the criterions and sub- criterions weight coefficient calculated by using Expert Choice soft ware according to standard even comparison method. Then, on the base of model(AHP), the value allocation and incorporating the maps occur on GIS environment have been carried on, and finally, the regionalization map of regions prone to citrus cultivation of province provided according to applying the final weight of every environmental and climatic sub- criterions which are effective in cultivation. The results indicated that 1) The hierarchical analysis process method can reveal and separate the regions prone to citrus cultivation in Khozestan for its simplicity, flexibility and employing quantity and quality criterions simultaneously and having desirable usage in environmental- climatic scheduling. 2) The agroclimatic regionalization map of citrus cultivation in Khozestan categorize in 4 importance classes(weak, middle, fine and excellent). The northern and eastern regions of province have the fine to excellent conditions for citrus cultivation and the limited regions of province with weak potential including the south, central and western regions.
    Keywords: Climate, Citrus, Regionalization, Geographic Information System, AHP Model-Khozestan
  • P. Moridsadat *, M. Zare Khalili, V. Farhadi Pages 55-74
    In last two decades because of relating the concept of social capital with fundamental social components including social Awareness, participation, trust, coherence and networks has emphasized to societies sustainable development especially rural communities. Therefore achieving to sustainable rural development, social capital is essential. So the main purpose of this study was based on explanation the role of social capital in sustainable rural settlements development. This is a survey research that uses descriptive-analytical methods and a questionnaire as research tool. The statistical population was included all heads of households in 83 villages of Bayzaa District of Sepidan county of Fars Province. Among these population 260 heads of households were selected by Cochran formula and using the multi-stage random sampling as statistical sample. The Mean, variance and standard deviation to be used to describe the data and to analyze them Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used. The findings revealed a significant relationship between the components of social capital and the sustainable rural settlements development at 99% level. Also social participation, trust, coherence and networks were determined as predictor elements and explained 40.3% of variance of sustainable rural settlement development.
    Keywords: social capital, sustainable development, rural settlements, Bayzaa District of Sepidan
  • M.M. Hosseinzadeh *, S.H. Sadogh, R. Esmaeili Pages 75-86
    One of the key issues of erosion and stability of the river is the beginning the movement of sediment particles. River sediment yield caused water turbidity, nutrients and pollution problems of water, buried in the water diversion facilities as well as filling the water storage lakes. Flow that will start moving particle, called the critical flow. The initial move threshold sediment particles has been investigated in several different methods, most important of which are the average critical velocity, critical shear stress and critical unit discharge. To investigate the stability of the Lavij river bed sediments in the city of Noor, according to river conditions used the critical shear stress and critical unit discharge methods. To determine initial move threshold sediment particles in the bed of the river were two cross-section of the river, two cross-section conditions were assessed. After that, the critical shear stress and critical unit discharge for four particle size D16, D50, D84 and D95 in each cross-section was calculated, and showed that in cross-section (1) in the bankfull discharge conditions all particles with sizes D16, D50, D84 and D95 begin to moving, and so in the bankfull discharge, sediment conditions will generally change. In cross-section (2) particles with a diameter D95 and the more it will be remain stable in the river bed, and other smaller particles of this size are starting to move. Due to further slope of the bed and width less active channel in the cross-section (1) has caused that all particles are unstable. Finally, the results from both methods were highly concordant, and this confirms that the use of these methods for stabilizes studies and sediment yield of river are appropriate.
    Keywords: Move threshold sediment particles, Critical shear stress, critical unit discharge, Lavij river
  • B. Mehrabi *, A. Mazini, M. Farhadian Pages 87-102
    Mud volcanoes are common phenomena in tectonic compression and high sedimentation settings from terrestrial and offshore areas which are of great importance for research on tectonic activities, sedimentary environments and oil and gas accumulation. In this study, three onshore mud volcanoes Gharniarigh, Sofikama and Naftlicheh in Gorgan plain are described and the origin of hydrocarbon gases (as free and dissolved gas in sediment) is investigated. The gases molecular composition of all three mud volcanoes show high amount of methane (90.68 to 99.74 vol.%) and minor concentration of ethane, propane as well as iC4 in Gharniarigh and Naftlicheh. The origin of released gases from Sofikam (δ13CCH4=-74‰), Gharniarigh (δ13CCH4=-52.2‰) and Naftlicheh (δ13CCH4=-52.2‰) based on the molecular composition and isotope ratios of carbon and hydrogen are distinguished the bacterial carbonate reduction, mixed (thermogenic-biogenic) and mixed (thermogenic-biogenic), respectively. Although the minor amount of ethane (358 ppmv) in Sofikam gas indicates minor thermogenic contribution. The carbon isotopic composition of CO2 )δ13CCO2=.14‰( show anaerobic biodegradation process in Naftlicheh mud volcano. The radiogenic isotope ratios 3He / 4He represents crustal source for emitted gases. The presence of thermogenic gases in mud volcanoes of Gorgan plain can indicate the hydrocarbon potential of this area.
    Keywords: mud volcanoes, molecular, isotope composition of hydrocarbon gases, gases origin, Gorgan plain, Sofikam, Gharniarigh, Naftlicheh
  • E. Asadi Mehmandosti *, A. Asadi Pages 103-135
    The Sarvak Formation with Albian to Cenomanian ages is one of the main carbonate reservoir in Iran which spreated in the Zagros Basin throughout the Persian Gulf. In the current research an outcrope section of the Sarak Formation with a 477 m thickness in Chenareh anticline, South of Lorestan was studied. The lithology of the Sarvak Formation in studied area was massive, medium to thin bedded limestones. The upper boundary of the Sarvak Formation with the Ilam Formation was not recognizable due to similar lithogy, however with carboan isotope data and trace and major elements the boundary was determined. The geochemical evidance indicate that the Cenomanian- Turonian boundary was correlated with global data. Sedimentological studies and facies analysis of 166 thin sections of the Sarvak Formation in Chenareh Anticline was led to determination of 12 microfacies that are deposited in 4 facies belts including tidal falt, lagoon, shoal and open marine envronments. According to recognized microfacies and comparing with standard facies, lack of reef structures, sliding and slumping facies, the sediment environment of this formation was distinguishe as a carbonate ramp. Digenetic processes which affected the Sarvak Formation in Chenareh anticline includes cementation, dolomitization, dissolution, compaction, stylolitization, neomorphism, micritization, ferronization, bioturbation and silicification. Based on cathodoluminescence study the cements of the Sarvak Formation are formed in there meteoric, burial, and marine diagenesis environments.
    Keywords: Cathodoluminescence, Chenareh anticline, Carbon Isotope, Diagenesis, Microfacies, Sarvak Formation
  • R. Roshanak *, B. Keshavarzi, S. Omidian Pages 136-151
    In this study, travertines from Gorveh, Bijar and Takab area, north west of Iran, were investigated using geochemical, mineralogical and isotopic methods. The investigated travertines are classified as thermogene group and the source of CO2 in travertine springs water were determined magmatic type by analysing 18O and 13C isotopes. These travertines belong to three lithofacies namely pebbly travertine, oncoid and crystalline crust. 13C ranges from .08 to .84. A probable reason for the observed high carbon isotope content in these deposits, is the presence of algae microorganisms, that is verified by SEM images. According to XRD analysis, the dominated mineral phase in the majority of samples is Calcite while Aragonite and Fe-Oxides minerals are also abundant. Ghorveh-Takab travertines may be classified in to four groups on the basis of petrographic and SEM criteria. These include compacted, laminated, Fe-Oxides and aragonite bearing classes.
    Keywords: Travertine, petrography, Isotopic Analysis, SEM, Ghorveh-Takab road
  • S. Sanmari * Pages 152-163
    In this research, biostratigraphy of the Pabdeh and Gurpi Formations boundary in Northwest Ilam, Geno section was studied. The study of calcareous nannofossil led to recognition of 31 species and 25 genera. According to the first occurrence of index species and distribution fossil assemblages, zones Reinhardtites levis zone (CC24) and base of Arkhangelskiella cymbiformis zone (CC25) of Sissingh (1977) of uppermost of Gurpi Formation and Ellipsolithus macellus Zone (NP4) and Fasciculithus tympaniformis Zone (NP5) of Martini (1971) equivalent to bio zones (CP3- CP4) of Okada and Bukry (1980) of Pabdeh Formation at Geno section were identified. As a result of this study and based on the obtained bio zones, age of the Cretaceous -Tertiary successtion boundary in Northwest of Ilam, is early Late Maastrichtian to Late Danian.
    Keywords: Ilam, Danian, Zagros, Geno, Maastrichtian
  • B. Taghipour * Pages 164-179
    Dopolan bauxite deposit is located in the high Zagros zone, between Khaneh-Kat and Neyriz ýFormations. Dopolan bauxite consist of 5 separate layer bauxite, respectively from bottom to top ýincluding, iron rich, clay bearing, oolitic, pisolitic and organic matter-rich bauxite. The aim of this ýstudy is investigation on the role of organic matter in the mineralogy deposition of bauxite ýhorizons. Mineralogical studiesþ þinclusive light microscopy (reflected), electron microscopic (SEM) ýand Raman spectroscopy, revealed presence of diaspore in pisolitic, oolitic, clay bauxitic horizons ýand show presence of pyrite, kaolinite, nacrit, bohemite, minerals in organic matter rich and iron ýrich bauxitic horizons. The micromorphelogical studies show that deferruginization is important ýprocess in the deposit. Iron rich and organic rich bauxite horizons show highest values TOC and ýFe. The most specific feature of iron-rich and organic matter-rich bauxitic horizons is abundant ýof pyrite. Present pyrite was explained by high content of organic carbon. The widespread ýoccurrences of pyrite in these horizons seem to be due to the sulfate reduction by bacteria in ýrelatively organic carbon-rich environment. Distribution of organic matter show that carbon ýcontrol mobilization of Fe and Al during bauxitization. Therefore two environmental condition can ýbe deduced in Dopolan deposit. 1) Environment that Al minerals more soluble than Fe minerals ýý2) Environment that Fe minerals more soluble than Al minerals.
    Keywords: Dopolan bauxite deposit, ?? ?Micromorphology, Geochemistry, Organic matter