فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 40 (تابستان 1396)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 40 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیو مرث حیدری، خسرو اسفندیاری، حبیب الله دهقان * صفحات 5-27
    پژوهش حاضر باهدف شناسایی عوامل حمایت کننده تولید داخلی که در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی از منظر مقام معظم رهبری موثر می باشند مبتنی بر روش کیفی و با رویکرد تئوری داده بنیاد انجام شده است. در این راستا به منظور گردآوری داده های مورد نیاز برای احصاء مفاهیم، مولفه ها و تبیین مولفه های تولید ملی در اندیشه های مقام معظم رهبری، از بیانات حضرت آیت الله خامنه ای طی سال های 1389 تا 1396 بهره گرفته شده است و تمامی بیانات بدون نمونه گیری در نظر گرفته شد. در ادامه با استفاده از روش داده بنیاد و بر مبنای کدگذاری باز، محوری و انتخابی، ضمن شناسایی مفاهیم، مقوله ها و ابعاد تولید داخلی از نگاه مقام معظم رهبری، به ارائه مدل مفهومی در این حوزه پرداخته شده است. در شاخصه های تولید ملی از منظر فرماندهی معظم کل قوا 39 شاخصه کلیدی احصا گشت که با استفاده از کدگذاری باز و محوری به 9 بخش ارج نهادن تولیدات داخلی، فرهنگ استفاده از تولید داخلی، توجه ویژه به بنگاه های تولیدی، تسهیل تولید ملی، ایجاد امنیت در تولید، افزایش بازدهی و رقابتی کردن تولید، بالا بردن کیفیت نیروی کار، توجه به کیفیت در تولید و حمایت های دولتی از تولید تقسیم گشتند. درنهایت چهار بعد نقش مردمی، بنگاه های اقتصادی، دستگاه های اجرایی و دستگاه های نظارتی به عنوان عوامل اصلی در حمایت از تولید داخلی جهت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی از منظر مقام معظم رهبری شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تولید داخلی، اقتصاد مقاومتی، روش داده بنیاد، اندیشه های مقام معظم رهبری
  • نیک بخش حبیبی، علی فرهادی *، محمدرضا بابایی صفحات 29-51
    دغدغه اصلی هر سازمان تحقق اهداف و ماموریت های اصلی آن سازمان است که در این راه برای اثربخشی بیشتر از راهبردهای مختلفی از جمله برون سپاری نیز استفاده می شود. از این رو این تحقیق با هدف، بررسی و امکان سنجی برون سپاری فعالیت های پشتیبانی و خدماتی در سازمان های نظامی (مورد مطالعه فعالیت های پشتیبانی و خدماتی نیروی هوایی) انجام شده است. این تحقیق ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و ازنظر روش توصیفی- پیمایشی است. داده های لازم با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آزمون کای- دو مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. جامعه آماری تحقیق مدیران و فرماندهان نظامی هوایی می باشند که به روش تمام شمار انتخاب گردیدند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در سازمان های نظامی یکی از الگوهای پیشنهادی برون سپاری توجه به مولفه های امنیت سازمانی، فرآیندهای داخلی سازمان، منابع و زیرساخت های سازمان، کارآمدی یا بهره وری سازمانی، همسویی راهبردی و محیط بیرون از سازمان است. بدون توجه به این الگو کارآمدی و اثربخشی برون سپاری در سازمان های نظامی با اشکال جدی روبرو خواهد شد.
    کلیدواژگان: سازمان های نظامی، کوچک سازی، چابکی، برون سپاری، فعالیت های پشتیبانی و خدماتی
  • احمدمهدی جمالی *، عبدالعلی پورشاسپ صفحات 53-76
    تغییر در ماهیت نبردها، بررسی مجدد توانمندی ها و ضعف های دشمن و خودی را ضروری ساخته است. تجربه جنگ های اخیر در منطقه نشان می دهد که نوعی از جنگ با پیچیدگی خاصی ظهور کرده که با به کارگیری ترکیبی از ابزارهای متعارف و نامتعارف در پی بی ثبات کردن کشورهای هدف می باشند. از طرفی کاربرد یگان های نظامی بخصوص هوانیروز درصحنه های نبرد به تمهیدات و تهیه طرح های متنوع و متناسب با شرایط آتی نیاز دارد، لذا قبل از آغاز جنگ نیاز به تلاش فراوان جهت افزایش آمادگی رزمی این نیروها هست. در شرایط جنگ ترکیبی با توجه به مقدورات هوانیروز برای مشابه با این نوع تهدیدات این سوال پیش می آید که آیا نیازی به تدوین دام ترین هوانیروز هست. در این مقاله پس از بررسی جنگ های ترکیبی اخیر و شناخت مقدورات، توانایی ها و محدودیت های هوانیروز و همچنین موقعیت ژئواستراتژیکی ایران، این نتیجه حاصل گردید که نیاز به تدوین دام ترین هوانیروز در جنگ های ترکیبی بیش ازپیش احساس می گردد. درواقع هدف این مقاله نیازسنجی تدوین دام ترین هوانیروز در جنگ ترکیبی هست. در این مقاله از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده و درنهایت پیشنهادهایی نیز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: دکترین، جنگ ترکیبی، هوانیروز
  • مصطفی خبازی*، امید سمندری بحراسمان، علی المدرسی، مریم نوحه سرا صفحات 77-92
    کاهش بحران و نیل به توسعه پایدار و جوامع تاب آور نیازمند شناخت و تحلیل درستی از ماهیت و ابعاد چندگانه ظرفیت رسیدگی و انطباق جوامع و گروه ها در برابر مخاطرات طبیعی (زلزله) می باشد؛ که به عنوان گام سوم از فرایند آسیب پذیری شهرها در برابر خطر زلزله معرفی شده است و بر توانایی در رسیدگی و واکنش در برابر خطر زلزله تاکید می کند و آن را تابعی از شرایط اقتصادی- اجتماعی می داند. در این پژوهش مفهوم ظرفیت رسیدگی و انطباق در پنج بعد و 15 متغیر تعریف عملیاتی شد. وزن شاخص ها و ابعاد نیز از طریق روش AHP گروهی به دست آمد. داده های مورد نیاز نیز از طریق روش میدانی- پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه خانوار و کارشناس گردآوری شدند. برای تعیین حجم نمونه از روش کوکران استفاده شد. نمونه گیری نیز به روش طبقه ای-تصادفی انجام شد. تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها نیز از طریق مدل تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل واریانس یکطرفه، آزمون توکی و روش همبستگی اسپیرمن انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد اقشار پایین و متوسط شهر کرمان با نمرات میانگین به ترتیب 02/37 و 38/40 از ظرفیت رسیدگی و انطباق کمی در برابر خطر زلزله برخوردار هستند. هم چنین اقشار بالای شهر کرمان با میانگین 04/52 از ظرفیت رسیدگی و انطباق متوسطی در برابر خطر زلزله برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: ظرفیت رسیدگی و انطباق، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، سرمایه اجتماعی، اقشار جامعه شهری
  • مسعود مطاعی *، مجید رجب پور، حسین پوراسکندر صفحات 93-112
    به دلیل استفاده از فلزات در بدنه هواپیماها و اهمیت سازه بدنه در نگهداری و استفاده هرچه بیشتر از سامانه های پروازی، بایستی آن را از اثرات مخرب محیط محافظت نمود. تعیین مکانیزم خوردگی در یک سازه هوایی بسیار سخت و پیچیده است، زیرا شرایط محیطی یک هواپیما در حین پرواز و پس از پرواز به شدت متغیر می باشد. این گستردگی تغییرات زمینه ساز بسیاری از مشکلات می باشد. به همین منظور پژوهش گر با هدف تبیین راه کارهای نوین جهت جلوگیری از انواع خوردگی فیزیکی، شیمیایی و الکتروشیمیایی در هواپیماها به ارائه راه کارهای پیشگیرانه و نوین، پرداخته است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی بوده و تجزیه وتحلیل داده ها به صورت توصیفی و استنباطی (آمیخته) انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کل کارکنان و جامعه نمونه شامل کارکنان فنی فرودگاه مهرآباد که همگی از تجربیات ارزنده ای پیرامون موضوع پژوهش برخوردار هستند، می باشند. جمع آوری اطلاعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از ابزارهای مطالعه اسناد و مدارک، مصاحبه با صاحب نظران و پرسش نامه صورت گرفته است. در پایان محقق به این نتیجه می رسد که اکسیداسیون الکترولیکی پلاسمایی، فرآیند آندایزینگ، پوشش های تبدیلی کروماته، تولید نانو رنگ های پلیمری جهت عایق کاری حرارتی و ضد خوردگی، پوشش های سرامیکی با فناوری نانو می توان از خوردگی جلوگیری یا پیش گیری کرد.
    کلیدواژگان: خوردگی هواپیما، مکانیزم خوردگی، پیش گیرانه نوین
  • محمد شکوهی منش*، محمدرضا یزدانی، سکینه جعفری صفحات 113-141
    در جهان پرتلاطم کنونی امنیت به عنوان مهم ترین فاکتور در تدوین استراتژی های توسعه اکوتوریسم در جهان به شمار آمده و با مقوله گردشگری رابطه مستقیم دارد. صنعت پر سود گردشگری در سطوح مختلف ملی و منطقه ای ارتباط مستقیم با امنیت داشته و هرگونه خدشه در سطوح مختلف باعث خسارت جبران ناپذیر به این صنعت می شود. به رغم بحث ها و گفتگوهای فراوانی که در زمینه امنیت در حوزه گردشگری صورت گرفته است، اما هنوز مفهوم و مصادیق آن در قالب یک الگوی علمی و مدون ارائه نشده است. این پژوهش به منظور پر کردن این خلا علمی در کشور به تدوین و آزمون الگوی امنیت در توسعه اکوتوریسم پرداخته است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی با کمک تجزیه و تحلیل اطلاعات از نوع مطالعه موردی است. مشارکت کنندگان این پژوهش، صاحب نظران در حوزه امنیت و گردشگری بوده اند که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 10 نفر از هر گروه انتخاب شدند. در این پژوهش، از دو ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و بررسی اسناد برای گردآوری داده ها استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون در سه سطح مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر استفاده شده است. با استفاده از روش همسوسازی، اعتبارپذیری داده ها مورد تایید قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که این الگو دارای 5 مضمون فراگیر (امنیت اقتصادی، امنیت فرهنگی، امنیت اجتماعی، امنیت سیاسی، امنیت زیست محیطی) ، 12 مضمون سازمان دهنده و 200 مضمون پایه است. روابط میان این مضمون ها نیز در قالب یک الگو ارائه شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، توسعه، اکوتوریسم امنیت پایدار
  • بهروز تسلیمی کار*، وحید پورزندی صفحات 143-161
    برقراری ارتباط رادیویی کنترلرهای مراقبت پرواز با خلبان هواپیماها جهت هدایت و کنترل آنان در مدت زمان پرواز به علت پرخطر بودن فعالیت های هوایی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چنان چه اختلالی در ارتباط مورد اشاره حادث گردد و امکان هدایت پرواز را از کنترلر مربوطه سلب نماید احتمال بروز هرگونه رخداد ناگواری متصور خواهد بود و متعاقب آن جان چندین تا چندصد نفر انسان با خطر جدی مواجه خواهد شد. نظر به لزوم برقراری ارتباط مناسب و امن فی مابین کنترلرهای مراقبت پرواز با خلبانان به منظور جلوگیری از رخدادهای ناگوار و کاهش بخشی از سوانح هوایی، محققین سعی دارند تا از جامعه آماری که شامل اسناد و مدارک و صاحب نظران مرتبط با موضوع می باشند و به صورت هدفمند نسبی تعیین گردیده اند، نسبت به بررسی الزامات برقراری ارتباط مناسب و امن فی مابین کنترلرهای مراقبت پرواز با خلبانان بپردازند و در این راستا با تهیه پرسش نامه و فرم مصاحبه با صاحب نظران، تحقیقی از نوع کاربردی با روش توصیفی و رویکرد کیفی با روش های میدانی (مصاحبه و پرسش نامه) و کتابخانه ای (اسناد و مدارک و سایت های اینترنتی) صورت داده و نتایج حاصله به روش آمیخته (کمی-کیفی) مورد تجزیه و تحلیل و تبیین قرار گرفته و نهایتا مشخص گردید که واحدهای مراقبت پرواز و شرکت های هواپیمایی می بایست با تجهیز کلیه هواپیماها و ایستگاه های کنترل کننده زمینی به سامانه های انتقال داده مجهز به سیستم های رمزکننده خودکار و با قابلیت های جنگ الکترونیک در بستر شبکه ارتباطی زمین پایه و هواپایه و البته در آتی فضاپایه به گونه ای جهت مبادله مطمئن اطلاعات اقدام نمایند که ارتباط پایدار و سریع برقرار گردد.
    کلیدواژگان: کنترلرهای مراقبت پرواز، تجهیزات ارتباطی، امنیت، نیروی انسانی
|
  • Qumarz Heidari, Khosro Esfandiari, Habib Ollah Dehghan* Pages 5-27
    The present research is aimed at identifying the factors supporting domestic production that are effective in implementing the policies of resistance economy from the perspective of the Supreme Leader, based on a qualitative method and with the approach of data base theory. To explain the concepts and components of national production in the words of the supreme leader, the statistical population including the statements of Ayatollah Khamenei during 2010-2017 has been studied and all the statements were examined without sampling. In the following, using the data base method and based on open, axial and selective coding, the conceptual model has been presented in this area by identifying the concepts, categories and dimensions of domestic production from the viewpoint of the Supreme Leader. In terms of national production from the viewpoint of the supreme leader, 39 key indicators were recognized which were divided into 9 sections using selective coding, including valuing domestic productions, culture of using domestic products, special attention to manufacturing enterprises, ease of national production, security in production, increasing productivity and completive production, improving the quality of workforce, paying attention to quality in production, and government supports of production. Finally, the 4 dimensions of people’s role, economic enterprises, executive agencies and supervisory departments were selected as the main factors in supporting the domestic production to realize the policies of resistance economy from the viewpoint of the supreme leader.
    Keywords: Domestic product, Resistance economy, Data-based method, Thoughts of the supreme leader
  • Nikbakhsh Habibi, Ali Farhadi *, Mohammad Reza Babaei Pages 29-51
    The main concern of each organization is the realization of the main goals and missions of that organization. In this regard, to acquire the more effectiveness, various strategies such as outsourcing are used. Therefore, this study aimed to explore the possibility of outsourcing support and service activities in military organizations (case study of the Air Force support and service activities). This research is applied and descriptive-survey. The data gathered through questionnaire and was analyzed by using khi-2 test. The statistical population is the Air Force commanders and directors who were selected by full-scale method. Research findings indicate that in military organizations one of the proposed outsourcing patterns is to pay attention to the components of organizational security, internal processes of organization, organizational resources and infrastructure, organizational efficiency, strategic alignment and the outside the organization. Without regard to this model, the effectiveness of outsourcing in military organizations will face serious problems.
    Keywords: Military organization, Agility, Outsourcing, Support, service activities
  • Ahmad Mehdi Jamali *, Abdolali Poorshasp Pages 53-76
    The change in the nature of the battles has necessitated a reassessment of the capabilities and weaknesses of the aggressor and the insider forces. The experience of the recent wars in the region shows that a kind of war has appeared with a particular complexity, which involves the use of a combination of conventional and unconventional means to destabilize target countries. On the other hand, the use of military units, especially airborne units in the battlefield, requires preparation of various plans that are appropriate to future conditions, so before the war begins, much effort is needed to increase the combat readiness of these forces. In hybrid warfare situations, with regard to airborne capabilities, similar to these types of threats, the question arises: is there no need to develop the Army Aviation doctrine? In this paper, after examining recent hybrid wars and recognizing the airborne capabilities and geostrategic position of Iran, it was concluded that the need to develop the Army Aviation doctrine in hybrid wars was felt more than ever. In fact, this paper aimed to assess the need to develop the Army Aviation doctrine in hybrid warfare. This research is descriptive-analytical and finally, some suggestions are presented.
    Keywords: The Army Aviation, Doctrine, Hybrid warfare
  • Mostafa Khabazi *, Omid Rahimi, Ali Almodarsi, Maryam Nohe Sara Pages 77-92
    Disaster reduction and the achievement of sustainable development and community resilience requires the recognition and analysis of the multiple dimensions of the capacity to handle and adapt communities and groups to natural hazards (earthquake) that is introduced as the third step in the process of vulnerability of cities against earthquake hazards and emphasizes the ability to handle and respond to earthquake hazards and considers it to be a function of socioeconomic conditions. The concept of handling capacity and adaptation was defined in five dimensions and 15 variables. The weight of the indexes and dimensions was also obtained by group AHP method. Required data were also collected through a field survey and using a household and expert questionnaire. Cochrane method was used to determine the sample size. Sampling was done by stratified random method. Data analysis and hypothesis testing were performed through multi-criteria decision making, one-way ANOVA, Tukey's test and spearman correlation method. The results of this research show that the lower and middle strata of Kerman have average scores of 37.02 and 40.38, respectively, of the capacity to handle and have little adaptation to the earthquake risk. Also, the upper strata of Kerman have an average of 54.50% of the capacity to handle and moderate adaptation to earthquake risk.
    Keywords: The Capacity of Adaptation, Socioeconomic conditions, Social capital, Urban community strata
  • Masoud Motai *, Majid Rajab Por, Hosein Poor-Eskandar Pages 93-112
    Due to the use of metals in the body of the aircraft and the importance of the structure of the body in maintaining and using the flight systems, it should protect aircraft from the destructive effects of the environment. Determining the mechanism of corrosion on a structure is very difficult and complicated; because the environmental conditions of an airplane are extremely variable during and after flight. This wide range of background changes has many problems. In this paper, the question was raised: what are the preventive strategies for preventing corrosion? For this purpose, the researcher aimed at explaining and providing preventive and innovative solutions for preventing all kinds of physical, chemical and electrochemical corrosion on aircraft. Considering the nature of the subject of the research, this research is an applied and descriptive. The statistical population of the whole staff and sample population include employees of the Mehrabad airport all of which have valuable experience around the subject of the research. Data collection was done by using field and library methods and by using documentation tools, interviews with experts and questionnaires. Finally, the researcher concluded that corrosion can be prevented by using electro-oxidation of the plasma, the anodizing process, chromate transformation coatings, the production of polymer nanoparticles, ceramic coatings and nanotechnology.
    Keywords: Corrosion on aircraft, Corrosion mechanism, New precursor
  • Mohammad Shokoohi Manesh *, Mohammad Reza Yazdani, Sakine Jafari Pages 113-141
    In the current turbulent word, security is considered as the most important factor in developing strategies for Ecotourism in the world and has a direct relationship with tourism. Lucrative tourism industry has a direct relationship with security at various national and regional levels and any flaw at various levels causes irreparable damages to this industry. Despite numerous discussions that have taken place in the field of security in the domain of tourism, its concept and examples have not yet been presented in the form of a scientific and compiled pattern. This study had been done to develop a qualitative security pattern in sustainable tourism development. The method of study is sequential-exploratory. Potential participants of this study were experts and specialists in the field of security and tourism that 10 experts of this domain were selected as participants by judgment sampling method; semi-structured interview were utilized. In order to analyze the qualitative data, content analysis method in three levels of basic, organizer and learner’s contents was used. Data validation was confirmed using data matching method. The results showed that this pattern has five learner’s contents (social security, economic security, political security, environmental security and cultural security), 12 organizer contents and 200 basic contents. The relationships between these contents are presented in the form of a pattern too.
    Keywords: Security, Development, Ecotourism
  • Behrooz Taslimikar *, Vahid Poorzandi Pages 143-161
    The radio communication of air traffic controllers with pilot airplanes is critical to their guidance and control during flight times due to the high risk of air operations. If a disruption occurs in this connection and it is possible to exclude the possibility of directing the flight from the controller, there will be a probable occurrence of any adverse event, and consequently the lives of several hundred people will be at serious risk. Therefore, this paper intends to investigate the need for proper and secure communication between air traffic controllers and pilots to prevent adverse events and reduce the proportion of air accidents. The research population is the documents and experts related to the subject. Using a questionnaire and interview with experts, an applied research was conducted using a descriptive method and a qualitative approach with field and library methods and the results were analyzed by mixed method. Finally, it became clear that the air traffic controllers and airline companies should equip all the aircraft and ground control stations with data transmission systems equipped with automatic encoder systems with electronic warfare capabilities in the context of the ground-based and air-based communication network, and of course, in the future space-base, and should act in such a way as to exchange reliable information so that radio communications can be sustained and quick.
    Keywords: Air traffic controllers, Communication equipment, Security, Human resources