فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1396)

مجله مدیریت نوآوری
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • وحید مرندی، سید حبیب الله طباطباییان*، پریوش جعفری، مرتضی آذرنوش صفحات 1-26
    با توجه به اهمیت راهبردی زیست فناوری در اقتصاد دنیا، ایران نیز از دو دهه پیش برای ورود به این عرصه، سرمایه گذاری نموده و توفیقاتی را حاصل کرده است. این پژوهش در نظر دارد تا بر مبنای ابعاد و کارکردهای کلیدی معرفی شده به تحلیل تلاش های کشور در حوزه زیست فناوری با تمرکز به تولید واکسن های انسانی، هم چنین کیفیت تکامل نظام نوآوری فناورانه در این مورد بپردازد. از این رو اهمیت زیست فناوری و وضعیت بازار آن در دنیا به اختصار، اشاره شده و سابقه ای از تولید واکسن در کشور، مطرح گردیده است. پس از بیان الزامات ورود کشور به این عرصه، کارکردهای نظام نوآوری مربوط، توسط روش نگاشت تاریخی داده ها، بررسی و به نتایج و اثرات مترتب بر هر کارکرد، اشاره شده است. در پایان، وضعیت نظام نوآوری فناورانه کشور در تولید واکسن از نظر سازوکارهای مشوق و مسدودکننده، کارکردها و موضوعات سیاستی مربوط در قالب روش دلفی، شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفته و به منظور مهار 8 سازوکار محدودکننده و تحریک 3 سازوکار مشوق شناسایی شده، 6 توصیه سیاستی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، زیست فناوری، مدل برگک، دلفی، نگاشت تاریخی داده ها
  • جلیل حیدری دهویی*، نوید محمدی صفحات 27-52
    وجود چارچوبی به منظور سنجش عملکرد توسعه خدمت جدید علاوه بر آنکه می تواند معیاری برای ارزیابی میزان موفقیت برنامه های توسعه خدمت جدید یک سازمان باشد، در شناسایی نقاط قوت و ضعف و برنامه ریزی پروژه های بهبود بسیار مفید خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف ارائه چارچوبی به منظور ارزیابی عملکرد توسعه خدمت جدید در صنعت بهداشت و درمان با بهره گیری از رویکرد ترکیبی معادلات ساختاری تفسیری و روش های تصمیم گیری چندشاخصه انجام شده است. شاخص های احصاء شده، با کمک خبرگان در قالب مدل کارت امتیازی متوازن دسته بندی شده است. بدلیل وجود ارتباط داخلی میان معیارها، این مدل با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری مورد ارزیابی قرارگرفته و در 5 سطح مختلف مدل سازی گردید. وزن هر شاخص با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای محاسبه شده است. در نهایت، عملکرد توسعه خدمت بیمارستان محب مهر به عنوان مورد مطالعه، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که معیارهای ارزش برند و میزان جذب مشتریان به عنوان مهم ترین معیارهای ارزیابی عملکرد توسعه خدمت جدید انتخاب شده اند. عملکرد توسعه خدمت جدید بیمارستان محب مهر در مجموع، 54 امتیاز از 100 امتیاز را کسب نموده است. بر این اساس می توان بیان نمود که عملکرد توسعه خدمت این بیمارستان در سطح متوسط روبه بالا قرار دارد. در نهایت چارچوبی پیشنهاد گردیده است تا با کمک آن بیمارستان بتواند سیاست های عملکردی خود را متناسب با امتیازهای کسب شده اصلاح نماید و اقدامات حوزه توسعه خدمات جدید خود را به نحوی اثربخش بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، توسعه خدمت جدید، بهداشت و درمان، ISM، ANP
  • مهدی مجیدپور*، آرمان خالدی، شهره نصری، علی صابر، محمدرضا مینایی صفحات 53-80
    در عصر دانش و فناوری، مزیت رقابتی سازمان ها بیش از آن که وابسته به منابع فیزیکی باشد، به دارایی های دانشی و توانایی آن ها در جذب دانش و فناوری خارجی وابسته است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابعاد ظرفیت جذب در اثربخشی فرایند انتقال فناوری موتور ملی EF7 از طریق بررسی شرکت های حاضر در آن پروژه می باشد.در این راستا 4 فرضیه ارائه و برای تحلیل مدل، از آزمون های تحلیل واریانس و رگرسیون با استفاده از داده های پنج شرکت قطعه سازی لاتون، واشر مشهد، شرکت STYM، پیستون سازی تبریز و فراصنعت شمال استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ظرفیت جذب کلیه شرکت های مورد مطالعه به طور معناداری با اثربخشی انتقال فناوری مرتبط می باشد، به طوری که شرکت هایی که از ظرفیت جذب بالاتری قبل از آغاز پروژه طراحی موتور ملی EF7 برخوردار بودند، به سطح بالاتری از توانمندی ها پس از اتمام پروژه یادشده دست یافتند.
    کلیدواژگان: ظرفیت جذب، انتقال فناوری، موتور ملی EF7
  • غلامرضا حاصلی، سعید حکمی نسب*، علی اکبر حسنی صفحات 81-112
    صنایع مواد غذایی و آشامیدنی از جمله مهم ترین گروه های صنعتی هستند که در توسعه اقتصادی کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه نقش کارآمدی ایفا می کنند. علت اصلی بروز سهم عمده ای از مشکلات صنایع مواد غذایی و آشامیدنی ایران، وجود ضعف هایی در مقوله انتقال فناوری در صنعت یادشده است. ازاین رو در پژوهش حاضر، به آسیب شناسی روش های انتقال فناوری در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی ایران با به کارگیری الگوی CIPP پرداخته شده است. از روش تصمیم گیری چندمعیاره ترکیبی BWM و الکتره در بخش درونداد الگوی CIPP با هدف تعیین اهمیت معیارهای شناسایی شده و رتبه بندی روش های انتقال فناوری استفاده گردید. با توجه به تجزیه وتحلیل نتایج حاصل از پیاده سازی الگوی CIPP و مشاهده عدم تطابق در بهره گیری از روش های کارای انتقال فناوری، عارضه یابی و معرفی آسیب ها، روش ها و راهکارهای پیشنهادی برای رفع موانع و محدودیت های انتقال فناوری مبتنی بر نظرات خبرگان صنعت ارائه شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که صنایع مواد غذایی و آشامیدنی کشورمان برخلاف برخی صنایع دیگر، توانایی سرمایه گذاری در انتقال فناوری به شیوه های توسعه درون زا را ندارند. برخی از مهم ترین راه کارهای معرفی شده توسط خبرگان در راستای انتخاب روش مناسب انتقال فناوری عبارت است از مدیریت ارتباط موثر با شرکت های واسطه، بهره گیری از مدیران متخصص حوزه مدیریت فناوری و در نظر گرفتن عوامل بومی تاثیرگذار در صنعت تحت بررسی. راهکارهای پیشنهادی برای هر یک از روش ها نیز به تفصیل ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: آسیبشناسی، انتقال فناوری، BWM، الکتره، الگوی CIPP
  • مهرناز حیدری، پرستو محمدی * صفحات 113-140
    هدف از این پژوهش ارائه راهکارهای عملی در قراردادهای سرمایه گذاری خطرپذیر با توجه به مرحله رشد شرکت های نوآور است. در سرمایه گذاری خطرپذیر، چالش های مختلفی به علت عدم تقارن اطلاعاتی و عدم همسویی منافع میان سرمایه گذار و کارآفرینان رخ می دهد که در چارچوب نظریه کارگزاری بررسی می شود و ابزارهای گوناگون کنترلی و انگیزشی را پیشنهاد می نماید. اما عاملی که بر اتخاذ راهبردهای متناسب هر کسب وکار تاثیر می گذارد، میزان رشدیافتگی آن است، زیرا در هر یک از این مراحل، نیازها و ویژگی های شرکت تغییر می یابد و در نتیجه چالش های میان آنها نیز متفاوت خواهد بود. در این مطالعه ، با استفاده از روش نظریه داده بنیاد، راهکارهای مورد استفاده سرمایه گذاران از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و گردآوری اطلاعات واقعی مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل داده ها از طریق کدگذاری و شناسایی ارتباط میان مقولات مختلف، نشان می دهد با تغییر در مولفه های توسعه کسب وکار، مهارت های کارآفرین و نوع ریسک در مراحل مختلف رشد، رویکرد سرمایه گذاری نیز تغییر می کند. در عین حال، تاثیر عوامل محیطی بر فضای حاکم بر کسب وکار اعم از بازار تامین مالی و نقش مستقیم دولت در آن، ضعف های قانونی و زیرساخت های فرهنگی نیز بر تنظیم رویکرد قرارداد تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خطرپذیر، نظریه کارگزاری، مراحل رشد شرکتهای نوآور، نظریه داده بنیاد
  • پوریا چوبچیان، مهدی کیامهر*، علی ملکی صفحات 141-168
    با توجه به کم آبی فزاینده در دنیا، لازم است روش های کشاورزی به منظور افزایش بهره وری اصلاح شود. با این حال به نظر می رسد در مناطقی که با معضل کم آبی دست وپنجه نرم می کنند، مشکلاتی وجود دارد که مانع از پذیرش فناوری های نوین توسط کشاورزان می شود. برای بررسی این مشکل، فناوری آبیاری قطره ای در شهرستان سلماس از منطقه ی دریاچه ی ارومیه مورد واکاوی قرار گرفته است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که ناآگاهی، ذهنیت دولتی، خوانش عدم صرفه ی اقتصادی، سیاست گذاری و پیاده سازی نامناسب دولت، بی اعتمادی به دولت، خوانش ناکارآیی فناوری، تجربه ی ناموفق همکاران، عدم رغبت به پیش قدمی و عدم احساس مسئولیت اجتماعی در قبال مصرف صیانتی دلایل عام عدم پذیرش فناوری آبیاری قطره ای بین کشاورزان سلماس است. همچنین برای مناطق شرق سلماس، ناهماهنگی ارگان های دولتی یکی از دلایل تاثیرگذار تلقی می شود. مردم جنوب سلماس دارای احساس ناامنی ناشی از اختلاط قومی اند و مردم غرب سلماس به دلیل احساس نیاز کمتر، تمایل به حفظ زیبایی و دست نخوردگی طبیعی زمین دارند و علاقه ای به استفاده از آبیاری قطره ای ندارند.
    کلیدواژگان: نوآوری، پذیرش فناوری، انتشار فناوری، آبیاری قطره ای، دریاچه ارومیه
|
  • Vahid Marandi, Seyyed Habibollah Tabatabaeian *, Parivash Jafari, Morteza Azarnoosh Pages 1-26
    Genetic manipulation in microorganisms to produce human required products has been widely used in recent decades, specifically in health industries. Regarding strategic importance of biotechnology in world’s economy, Iran has made investments in this field since twenty years ago which resulted in several achievements. This paper is going to analyze the domestic efforts in Biotech industry and the quality of innovation system evolution, focusing on vaccine production, based on seven innovation key functions introduced by Bergek, et. al. (2007). The importance of Biotech industry, its market situation, and a brief history of domestic human vaccine production are going to be presented first. After addressing the necessity for the country to enter to this high-tech industry, which was commenced with technology transfer project for production of HB vaccine, the functions of its innovation system will be investigated and the results will be discussed by historical data mapping method. Situation of domestic vaccine production innovation system with regard to the blocking and inducement mechanisms at functional level will be analyzed by Delphi method and policy making issues will be pointed out finally.
    Accordingly to inhibit 8 blocking mechanisms and stimulate 3 inducement mechanisms, 6 political issues were recommended.
    Keywords: Policy making, Biotechnology, Bergek model, Historical data mapping, Delphi Method
  • Jalil Heidari Dehvi *, Navid Mohammadi Pages 27-52
    Developing a framework to evaluation of New Service Development performance, can be used for evaluation the success of NSD programs, and identifying strengths and weaknesses and improvement projects. On the other hand, Multiplicity of criteria and influential people in the process, increase the complexity of the evaluation. For this purpose, The present paper aims to developing a framework to evaluation of NSD performance by ISM and ANP. Extracted criteria finalized by experts and categorized in BSC framework. Because of internal communication among criteria, this model evaluated by interpretive structural modeling (ISM). Next, the analytic network process (ANP) approach was applied to weighting this criteria. Finaly, New Service Development performance of Moheb hospital evaluated by this proposed model. The results indicate that the brand value and attraction of customers, are the important criteria for NSD performance. Moheb hospital score was 54 points out of 100 points. So NSD performance of Moheb hospital is moderate to high.
    Keywords: Performance evaluation, New service development, Healthcare industry, ISM, ANP
  • Mehdi Majidpour *, Arman Khaledi, Shohreh Nasri, Ali Saber, Mohammad Reza Minaee Pages 53-80
    Today, the completive advantage of companies depends on their organizational knowledge and their capabilities to absorb external technologies rather than their physical assets. There are a lot of studies on the absorptive capacity dimensions and the method of measurement in the literature, however the impact of absorptive capacity on the effectiveness of international technology transfer processes has rarely been touched upon. This paper investigates how absorptive capacity can influence the success of international technology transfer process. Therefore, this study elaborates the dimensions of both international technology transfer and absorptive capacity concepts and then operationalizes them in the Iranian National Engine (EF7) Project. With respect to this, four hypotheses are proposed and tested in five manufacturing companies namely – STYM, Laton, IMPC, Mashad Washer and FaraSanat – those which engaged in the project. The results show that the level of companies’ absorptive capacity significantly affects the effectiveness of technology transfer project. The companies with higher level of absorptive capacity were able to achieve a higher level of technological capabilities.
    Keywords: absorptive capacity, Technology Transfer, EF7
  • Gholamreza Haseli, Saeed Hakami Nasab *, Aliakbar Hasani Pages 81-112
    The food and beverage industry, despite its long history of operations in Iran, still facing a lot of problems. A major part of these problems can be attributed to the weaknesses of technology transfer to this industry. Therefore, in this research, we aim at studying the pathology of technology transfer methods in the food and beverage industry of the country. The authors use the CIPP model because of its ability to assess four dimensions of the context, input, process and product. In the second part of the CIPP model, fuzzy BWM and ELECTRE methods have been used to determine the relative importance of identified criteria and to rank the technology transfer methods in the food and beverage industry. Having evaluated the process and found incompatibility in methods of technology transfer, the experts proposed the solutions for removing obstacles. The research results indicate that food and beverage industries in our country unlike some other industries, do not have the ability to invest in technology transfer in the ways of internal development. Also, some of the most important solutions introduced by the experts in order to select the appropriate technology transfer methods is: effective communication management with intermediary companies, the use of expert managers in the field of technology management and considering native influences in the under review industry.
    Keywords: Pathology, Technology Transfer, BWM, ELECTRE, CIPP Model
  • Mehrnaz Heidari Soureshjani, Parastoo Mohammadi * Pages 113-140
    The main purpose for this study is to find practical terms in venture capital (VC) contracting which investigates entrepreneurial firm's stage of growth. Information asymmetry and conflict of interest causes lots of challenges between VC and entrepreneur and there have been a lot of studies considered them based on agency theory, and suggested controlling and motivation mechanisms to mitigate agency problems. But the factor helps to choose among these mechanisms is firm's growth, because the firms needs, characteristics and so the problems change with growth.
    Using grounded theory approach, we tried to find different mechanisms which VCs usually use. Open and axial coding helped to find relation between concepts and categories and it shows that developing the firm, improving entrepreneur's abilities and risks can change the contracting approach. Also context conditions such as market, government's intervention, legal and cultural condition change the contracting approach as well.
    Keywords: Venture Capital, Agency Theory, Entrepreneurial Firm, Stage of Growth, Grounded theory
  • Pooria Choobchian, Mehdi Kiamehr *, Ali Maleki Pages 141-168
    Despite the government supports, the adoption of dip irrigation technologies in the SALMAS region is even lower than its neighboring regions with less shortage of water crises. Throug a qualitative, exploratory research based on the literature of technology adoption, this paper tries to uncover the reasons behind this lower than expected level of adoption among farmers. The findings suggest that farmers in the eastern parts of the region suffer from insecurities that are caused by ethnic diversity of the local communities.The farmers in the western part, however, prefer having a pretty field over consuming less water. The implications for theories and practice are outlined.
    Keywords: Innovation, adoption of technology, Drip irrigation, Lake Urmia