فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 46، تابستان 1395)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 46، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی بصیری *، حمید احمدی نژاد صفحات 9-47

    اهمیت دیپلماسی فرهنگی برای جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری دارای سابقه تمدنی-فرهنگی چندهزار ساله و نیز مبتنی بر آموزه ها و ارزش های الهی، بسیار زیاد است. اما تغییر گفتمان های حاکم بر سیاست خارجی ایران منجر به تفاوت در میزان اهمیت آن، عدم توجه یکسان، عدم یک دستی کاربرد و در نتیجه دستاوردهای نه چندان چشم گیر آن است. در واقع در ایران، هر گفتمان با ارایه یک هویت نقشی متفاوت، منجر به رویکرد خاصی در ارتباط با نظام بین الملل شده است. به این معنا، تاکید گفتمان خاتمی بر مولفه های مدرنیته، و ابتناء گفتمان احمدی نژاد بر مولفه های سنت باعث نزدیکی ارزش ها و هنجارهای فرهنگی ایران و نظام بین الملل در دوران خاتمی و اختلاف بین آن ها در دوران احمدی نژاد شد. هدف اصلی این مقاله، براساس چارچوب نظری سازه انگاری، پاسخ گویی به این سوال است که: «کنش و واکنش دیپلماسی فرهنگی ج. ا. ایران در دوران خاتمی و احمدی نژاد با نظام بین الملل مبتنی بر چه رویکردی بوده است؟» فرض اصلی ما بر این است که «نزدیکی ساختارهای بین الاذهانی داخلی با ساختارهای بین الملل در گفتمان خاتمی منجر به تعامل کانتی، و دوری بین این دو ساختار در گفتمان احمدی نژاد منجر به تقابل هابزی دیپلماسی فرهنگی او با نظام بین الملل شده است». روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی فرهنگی، سازه انگاری، گفتگوی تمدن ها، گفتگوی ادیان، تعامل کانتی، تقابل هابزی
  • سیمین حاجی پور ساردویی، مجتبی مقصودی * صفحات 48-79

    این مقاله بر بررسی تجربی و آزمون نظریه «سیاست حضور» در مجلس شورای اسلامی ایران تاکید دارد. نظریه سیاست حضور بر این فرضیه استوار است که «زنان سیاست مدار بیش از مردان سیاست مدار علایق زنان را نمایندگی می کنند». به این منظور، برای مفهوم علایق زنان، در سطح نظری، سه نوع شاخص در نظر گرفته شد: به رسمیت شناختن زنان به عنوان یک گروه اجتماعی، پذیرش نابرابری قدرت میان زنان و مردان و سیاست گذاری برای توان مندسازی و افزایش حضور شهروندان زن در عرصه های مختلف. این مفهوم، در سطح تجربی، به مجموعه اقداماتی اشاره دارد که نشان دهنده رفتار و نگرش متفاوت نمایندگان زن در موضوعاتی مانند برابری جنسیتی و سیاست تامین رفاه اجتماعی است. اطلاعات این مطالعه، از نظرسنجی از 68 نماینده مجلس در ادوار مختلف و 135 رای دهنده پس از انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در یک بازه زمانی 6 ماهه به صورت پیمایشی و در مطالعه موردی ایران به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که علایق رای دهندگان زن و مرد متفاوت بود، اما در سیاست گذاری های مجلس به اولویت های شهروندان زن بسیار کم تر از اولویت های شهروندان مرد اهمیت داده می شد. به علاوه، نمایندگان زن بیش از نمایندگان مرد به اولویت های زنان و برابری جنسیتی اهمیت می دهند. در نهایت، نتیجه اصلی این مطالعه تایید نظریه سیاست حضور در مطالعه موردی ایران است.

    کلیدواژگان: سیاست حضور، علایق زنان، مجلس شورای اسلامی ایران، برابری جنسیتی، دموکراسی پارلمانی
  • مصطفی خیری، عنایت الله یزدانی*، علی امیدی صفحات 80-109

    امروزه، اهمیت مسئله کردی در منطقه خاورمیانه بیش از هر زمانی دیگر است. ظهور حکومت اقلیم کردستان در شمال عراق و منطقه خودمختار شمال سوریه و همچنین مبارزات مسلحانه پ. ک. ک. باعث تقویت ناسیونالیسم کردی در منطقه شده و نقشه سیاسی خاورمیانه را به چالش کشیده است. منافع مشترک ایران وترکیه در مسئله جدایی طلبان کرد باعث شده است تا آنکارا و تهران با تاسیس دولت مستقل کرد در شمال عراق به مخالفت پرداخته و به همکاری اطلاعاتی و عملیاتی علیه گروه های تجزیه طلب کرد یعنی پ. ک. ک. و پژاک اقدام نمایند. تنش بین دوکشور در رابطه با برخی از تحولات منطقه ای از جمله تحولات سوریه بر میزان همکاری دو کشور در رابطه با مسئله جدایی طلبی کرد تاثیر منفی داشته است. نوشته حاضر با هدف بررسی تاثیر مسئله کردی در روابط ایران و ترکیه در دوره حزب عدالت و توسعه به رشته تحریر در آمده است و در پی پاسخ گویی به این سئوال اصلی است که «مسئله کردی به عنوان متغیر مستقل چه تاثیری در روابط جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در دوره حکومت حزب عدالت و توسعه داشته است؟» مقاله حاضر پس از بررسی پیشینه جنبش کردی و تحولات صورت گرفته در شمال عراق به مطالعه مسئله پیدایش پ. ک. ک. و پژاک و مبارزات مسلحانه آن ها پرداخته و تاثیرات آن دو بر روابط ایران وترکیه را بررسی نموده است. حمایت نظام بین الملل از جنبش جدایی طلب کرد و تبدیل آن به یک آرزوی دیرینه برای کردها به عنوان بزرگ ترین اقلیت بدون دولت، همکاری مستمر ایران و ترکیه را ضروری ساخته است.

    کلیدواژگان: پ، ک، پژاک، ایران، جنبش کردی، ترکیه
  • محسن علوی پور * صفحات 110-143

    دوستی در تاریخ اندیشه سیاسی همواره مورد توجه بوده است. ارسطو نخستین فیلسوفی است که در فلسفه سیاسی خود، جایگاه خاصی را برای دوستی در نظر می گیرد و پس از آن، سنت توجه به دوستی در تاریخ اندیشه سیاسی تداوم می یابد. روایت های متفکران و فیلسوفان سیاسی از دوستی تفاوت های جدی با یکدیگر دارد؛ اما ژاک دریدا، فیلسوف معاصر، معتقد است که این روایت ها مبتنی بر شاخص های مشترکی هستند که آن ها را مخدوش می سازد و آن خودمحوری و تاکید بر همانندی به جای تفاوت است. این مقاله در پی آن است که با بررسی روایت های دوستی در تاریخ اندیشه سیاسی، نقد دریدا بر آن را مورد تحلیل قرار دهد. دریدا با برقراری پیوند میان دوستی و مفاهیمی مانند آزادی و مسئولیت، این مقوله را بازنمایی «برادری» در شعار سه گانه «آزادی، برابری، برادری» می داند. در نظر دریدا، ما در عرصه سیاسی و اجتماعی همواره هم با «برادر-دوست» طرف هستیم و هم با «برادر-دشمن» و از همین رو، باید بیاموزیم که خودمحوری های کودکانه را فراموش کنیم و تفاوت میان خود و دیگری را بپذیریم. توازن میان هویت فردی و تفاوت به سختی به دست می آید و مستلزم شجاعت و بخشندگی است. دوستی واقعی، آمادگی برای هدیه دادن است، نه تنها به دوست، بلکه به دشمن و از همین رو، روایت های دوستی در اندیشه سیاسی که مبتنی بر ستایش شباهت ها و خودشیفتگی هستند، مخدوش و متزلزل اند.

    کلیدواژگان: دوستی، اندیشه سیاسی، ژاک دریدا، دیگری
  • محمد فرهادی * صفحات 144-178

    مقاله حاضر که درصدد بررسی رابطه بین شاخص های توسعه سیاسی و گرایش به سمت اسلام افراطی در آسیای مرکزی است، پس از ارایه رویکردهای نظری، در جهت تبیین نظری موضوع با استفاده از روش کمی و از نوع تحلیل ثانویه و با رجوع به آمار و ارقام شاخص های توسعه سیاسی منتشرشده در سایت موسسه مطالعات بین الملل فنلاند (2015) ، مرتبط با کشورهای آسیای مرکزی مورد بررسی (پنج کشور مشترک المنافع قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و تاجیکستان) ، داده های پژوهش استخراج شده و ضمن انطباق رتبه جهانی شاخص ها در میان پنج کشور مورد بررسی، داده ها در دو بخش تحلیل توصیفی و تحلیل استنباطی مورد آزمون و تحلیل قرارگرفته اند. یافته های تحقیق در بخش تحلیل توصیفی نشان داد که از میان پنج کشور مورد بررسی، کشورهای ازبکستان با 35. 7 درصد، ترکمنستان با 25. 7 درصد، قزاقستان با 17. 9 درصد، تاجیکستان با 13. 6 درصد و قرقیزستان با 7. 1 درصد به ترتیب بیش ترین تا کم ترین تعداد جنگ جو را در گروه داعش داشتند. هم چنین، کشورهای قرقیزستان و قزاقستان دارای بهترین رتبه شاخص های توسعه سیاسی و کشور ازبکستان و ترکمنستان دارای بدترین رتبه شاخص های توسعه سیاسی در میان پنج کشور مشترک المنافع موردبررسی هستند. کشور تاجیکستان دارای رتبه بینابین بوده است. یافته های تحقیق در بخش تحلیل استنباطی و در قسمت تحلیل مقایسه ای نشان داد که تفاوت معناداری در سطح خطای 0. 01 بین شاخص های توسعه سیاسی کشورهای مشترک المنافع عضو گروه داعش بر اساس آزمون کروسکال والیس وجود دارد. یافته های تحقیق در بخش تحلیل استنباطی و در قسمت تحلیل دومتغیره نشان داد که رابطه معناداری در سطح خطای 0. 01 بین شاخص های توسعه سیاسی کشورهای مشترک المنافع مورد بررسی و گرایش به گروه داعش مشاهده شده است. در این میان، شاخص های حکومت قانون و آزادی رسانه، به ترتیب بیش ترین میزان هم بستگی را نسبت به سایر شاخص های توسعه سیاسی در گرایش شهروندان به گروه داعش نشان دادند.

    کلیدواژگان: اسلام گرایی افراطی، داعش، توسعه سیاسی، دموکراسی، آزادی رسانه، حکومت قانون، عدم ذهنیت فساد، آسیای میانه
  • منصور میراحمدی، محمدرضا مرادی طادی * صفحات 179-203

    پرسش از تفسیر اندیشه سیاسی در کانون این مقاله قرار دارد. برای تفسیر اندیشه سیاسی چند شیوه مسلط وجود دارد؛ از جمله: کشف سازه منطقی متن، تحلیل گفتمان و روش های هرمنوتیکی. روش های هرمنوتیکی نیز خود به دو دسته کلان رویکردهای متن گرا و بافت گرا تقسیم می شوند. در بعد نظری، مقاله کوشیده است تا با تمرکز بر روش تفسیر هرمنوتیکی متن، روش دو تن از مفسرین شاخص معاصر (اشتراوس و اسکینر) را با یکدیگر مقایسه انتقادی کند و ضمن شرح آرای روش شناختی-تفسیری اشتراوس، از مکتب تفسیری متن گرایی، انتقادات اسکینر علیه مکتب متن گرایی، عموما و اشتراوس،خصوصا را برشمارد و در نهایت توصیفی از روش اسکینر را ارائه کند. مقاله برای فهم بهتر انتقادات اسکینر علیه مکتب اشتراوس نمونه ای از تاریخ نگاری اشتراوسی اندیشه را از آرای تفاسیری طباطبایی ذکر کرده و چگونگی کاربرد روش اشتراوس و معایب احتمالی آن را مختصرا نشان داده است. هدف مقاله توصیف نظری و مقایسه تطبیقی دو شیوه تفسیر اندیشه سیاسی است، کاری که برای تاریخ نگاری اندیشه اهمیت به سزایی دارد. مقاله نهایتا به این جمع بندی رسیده که در قرائت متن گرا از آرای سیاسی کاستی هایی وجود دارد که می توان با کاربست روش اسکینری برخی از آن ها را جبران کرد.

    کلیدواژگان: روش شناسی، تفسیر، اندیشه سیاسی، اشتراوس، اسکینر، طباطبائی
|
  • MohammadAli Basiri *, Hamid Ahmadinejad Pages 9-47

    The importance of cultural diplomacy for Islamic republic of Iran as a country of thousands of years of civilized culture, based on religious values and traditions, can not be ignored. But, a change in dialogues ruling foreign policy of Iran may lead to a change in the mentioned importance, ignorance, lack of utilization and vein achievements as well. As a matter of fact, each dialogue in Iran provides a different identity which leads to a specific attitude towards international system. To this end, the focus of Khatami dialogue is on modernity while Ahmadinejad emphasizes on tradition. Consequently, values and norms of Iran were approaching international values and norms while a great gap was seen in Ahmadinejad presidency. Based on structuralism, the current study is aimed to answer the question that on what bases were the action and the reaction of the cultural diplomacy of Iran to international system during presidency of Khatami and Ahmadinejad? Our hypothesis is that the affiliation of national and international structures during presidency of Khatami led to Kantian interaction while the gap between them during presidency of Ahmadinejad led to Hobbesian contrast. This study is of analytical-descriptive nature conducted as a desk research.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Cultural Diplomacy, Structuralism, Cultural Dialogues, Religon Dialogues, Kantian Interaction, Hobbesian Contrast
  • Simin Hajipour Sarduie, Mojtaba Maghsoudi * Pages 48-79

    This article focuses on the empirically assessment of the women’s representation in the Islamic Consultative Assembly of Iran based upon the theory of “the politics of presence”. This theory emphasizes on this hypothesis in Iran that “female politicians to a greater extent than male politicians represent the interests of women”. On the theoretical level, the concept of women’s interests divides into three components: the recognition of women as a social category, acknowledgement of the unequal balance of power between the sexes and the occurrence of policies to increase the presence of female citizens in different fields. On the empirical level, this corresponds to measurements indicating female versus male MPs’ attitudes and behavior in areas such as gender equality and social welfare policy. The data for this research are provided from a parliamentary survey study executed among 68 representatives and 135 voters after 10th Islamic Consultative Assembly election in a case study. The results show that female and male voters have different interests, but the priorities of female citizens are given less scope than the priorities of male citizens in the Parliament decisions. Moreover, female representatives give more importance to the women’s priorities and gender equality than male representatives. The main result is that the theory of the politics of presence gains strong empirical support and a significant contribution for the positive effect of women’s presence in parliament and the theories of representative democracy.

    Keywords: The Politics of Presence, Women’s Interests, Islamic Consultative Assembly of Iran, Gender Equality, Representative Democracy
  • Mostafa Kheiri, Enayatollah Yazdani *, Ali Omidi Pages 80-109

    Today, the importance of Kurdish issue in the Middle East is more than ever. The rise of the Kurdistan Regional Government (KRG) in northern Iraq and the recent autonomy of the Kurds in northern Syria combined with the ongoing insurgency of the PKK against Turkey have empowered the Kurds and challenged the existing “political map” of the Middle East. Turkey and Iran’s common interests in the issue of Kurdish separatists made their opposition to Kurdish independence in northern Iraq and their intelligence and operational cooperation on PKK and PJAK. The tension between the two countries in connection with some regional developments, including developments in Syria had a negative impact in relation to the cooperation between the two countries on the issue of separatism. The aim of this paper is to examine the impact of the Kurdish issue in relations between Iran and Turkey during the AKP era. Therefore, the main question is that what are the impacts of Kurdish issue on the relations between Iran and Turkey in AKP era.This article first discusses the recent developments in northern Iraq and later the problem of the emergence of PKK and PJAK and the effects of their armed conflicts on Iran-Turkey relations has been analyzed. Cooperation between Iran and Turkey because of the international system support of the Kurdish separatist movement and turn it into a long-held ambition for the Kurds is essential.

    Keywords: PKK, PJAK, Turkey, Iran, Kurdish Movement
  • Seyed Mohsen Alavipour* Pages 110-143

    From Aristotle to the contemporary philosophers, throughout the history of political thought, "friendship" has been under contemplation. While at a glance, one might find out divergence in different thinkers' approaches to the concept, Jacques Derrida believes they all are founded on a common ground, namely self-centered-ness and the emphasis on similarity rather than difference, which distort them from their ideal type. Reviewing different narrations of friendship through the history of political thought, the present study attempts to analyze and understand Derrida's standpoint. Indeed, relating friendship to freedom and responsibility, Derrida suggests it is the representative of "fraternity" in national motto during the French revolution (liberty, equality, fraternity). In his view, in socio-political sphere, we are simultaneously always confronted with "brother-friend" and "brother-enemy", and so, we need to learn how to triumph childish self-centered-ness and to recognize the self/other difference, which necessitate the willingness to offer. Friendship is readiness to gift, not only friends, but also enemies! So, all the similarity-based narrations of friendship throughout the history of political thought are distorted and unreliable.

    Keywords: Friendship, political thought, Jacques Derrida, the Other
  • Mohammad Farhadi Pages 144-178

    The present article aims to investigate the relationship between the political indicators development and the tendency toward extremist Islam in Central Asia. The research data were extracted after the presenting of theoretical approaches for theoretical explanation of the subject using the quantitative method from the type of secondary analysis and referring to the facts and figures of the political development indicators published on the website of the Finnish Institute of International Affairs (2015) related to the Central Asian countries (five Commonwealth countries including Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kyrgyzstan and Tajikistan). While comparing the global ranking of indicators among the surveyed five countries, the data was analyzed and tested in two sections: descriptive analysis and inferential analysis. Results of the inferential analysis and comparative assessment showed a significant difference at the level of 0.01 between the political development scales of the commonwealth countries having citizens fighting for ISIS according to Kruskal-Wallis Test. The findings of inferential analysis and bivariate analysis showed a significant relationship at the level of 0.01 between political development scales of commonwealth countries and tendency toward ISIS group. Rule of law and freedom of media scales showed the highest level of regression with regard to political development scales of the countries with citizens having fighters in ISIS, respectively.

    Keywords: Radical Islamism, Political Development, Democracy, Freedom of Media, Rule of law, Nonexistence of Corruption Mentality, Central Asia
  • Mansour MirAhmadi, Mohammadreza Moradi Tadi * Pages 179-203

    Generally, there are several dominant ways to interpret political thought, such as discovering the rational structure of text, discourse analysis and hermeneutical methods. Hermeneutical methods can be divided into two macro categories: Contextual interpretations and textual interpretations. This article, in theoretical level, and with a focus on the hermeneutic interpretation of the text, tries to compare two of the contemporary commentators: Strauss and Skinner. It describes Strauss' method, criticisms against his school, and ultimately provides a description of Skinner’s methodology. To a better understanding of Skinner's critique of the Strauss school, an example of Straussian historiography points out Tabatabai's commentary, and briefly illustrates how Strauss’s method can be applied and shows its possible disadvantages. The purpose of the article is to describe the theoretical and critical comparisons of the two ways of interpreting political thought, which have great importance to historiography of thought. The article ultimately concludes that there are shortcomings in the textual reading of the political ideas that can be compensated by using some of Skinner's method.

    Keywords: Skinner, Strauss, methodology, interpretation, political thought, Javad Tabatabai