فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 48، زمستان 1395)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 48، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید ابراهیم سرپرست سادات، علی عابدی رنانی صفحات 9-29

    رابرت نوزیک، طرفدار اختیارگرایی در برابر دولت رفاه، نظریه پرداز عدالت استحقاقی و در جستجوی آرمان شهر دولت حداقلی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی مبانی انسان شناختی ای است که مبنای نظریه عدالت وی بوده است. نوعی فردگرایی هستی شناختی در دیدگاه نوزیک دیده می شود که مطابق آن، هویت افراد مستقل از یکدیگر بوده و حقوق آن ها مقدم بر مفهوم نفع و سعادت است. پس از توضیح مبانی انسان شناختی نوزیک، این مبانی از دیدگاه اجتماع گرایی مکینتایر مورد نقد قرار خواهد گرفت و نارسایی های آن توضیح داده خواهد شد. یافته های مقاله نشان می دهد که دیدگاه اجتماع گرا توجه بیش تری به واقعیات حیات انسانی دارد. اصرار بر سلب ناشدنی بودن حقوق فردی در دیدگاه نوزیک، آن را با بن بست های غیرقابل حلی مواجه می سازد؛ خصوصا در جایی که بین حقوق افراد یا حق فردی و مصلحت جمعی تعارض ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: رابرت نوزیک، السدیر مکینتایر، انسان شناسی، فردگرایی، عدالت
  • علی سعادت، محمد آثار تمر، هوشنگ خزایی صفحات 30-57

    با شکل گیری بحران سیاسی در سوریه، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای براساس منافع و علایق خود جهت گیری های مختلفی را در رابطه با این کشور اتخاذ نموده اند. اهمیت راهبردی سوریه در منطقه و نقش آن در ایجاد عمق راهبردی برای محور مقاومت از یک سو و انگیزه های توسعه طلبانه برخی قدرت های منطقه ای و بین المللی از سوی دیگر باعث شده که بر پیچیدگی بحران در این کشور افزوده شود و صف آرایی جدید منطقه ای و حتی بین المللی با بازتعریف مجدد از امنیت و منافع ملی کشورها شکل بگیرد. این مقاله با رویکردی تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع اسنادی به دنبال آن است تا با ارائه چارچوبی نظری از رئالیسم تهاجمی، به واکاوی انگیزه های مهم ترین بازیگران بین المللی که خواهان سقوط نظام حاکم در سوریه هستند، پرداخته و نقش بحران سوریه را در تغییر بلوک بندی منطقه ای و بین المللی تبیین کند. بر این اساس، پرسش اصلی این پژوهش این است که بحران سوریه چه تاثیری بر بلوک بندی جدید منطقه ای و جهانی دارد؟ در این مقاله با توجه به گستردگی بازیگران معارض، به نقش امریکا، ایران، عربستان، قطر، اتحادیه اروپا، چین، روسیه و ترکیه که تاثیرگذارترین بازیگران نیز محسوب می شوند، پرداخته شده است. یافته های مقاله حاکی است که این بحران باعث شده تا در نوع و ماهیت اتحادهای منطقه ای و بین المللی تغییراتی حاصل شود.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، بلوک بندی، سیاست خارجی، اهمیت ژئوپلیتیکی
  • علی علی حسینی، علیرضا آقاحسینی، حمید نساج، سارا ویسی صفحات 58-77

    مقاله حاضر تلاشی است که ضمن تلقی «برج افسانه ای بابل» به عنوان نماد خشونت و سلطه طلبی معماران آن (سامی ها) ، به شیوه توصیفی-تحلیلی و با استفاده از رویکرد شک گرایانه شالوده شکنی، این نوع نگرش و سیاست را به چالش می کشد. دریدا بنای برج بابل را در راستای حفظ تبار و زبان واحد و از آن طریق، ایجاد یک امپراطوری عظیم نژادی و زبانی، تلاش سامی ها برای خلق معنایی معین تلقی می کند و بر آن است تا با اعطای معنایی بدیع به مفهوم «دوستی» ، بر بنیاد تعاریف متفاوتی از مفاهیم «برادری» ، «مسئولیت پذیری» ، «هدیه» ، «مهمان نوازی» و «بخشایش» (که همگی برخلاف گفتمان سنتی، دارای ویژگی نمادین، نامحدود، ناگسستنی و نامشروط هستند) ، نویدبخش شیوه ای تازه و اصیل از سیاست و حکومت با عنوان «دموکراسی در راه» باشد. بدین ترتیب، دریدا فروپاشی برج بابل را از جانب خداوند، نماد پایان خودمحوری و دیگر ستیزی و آغازی بر حرکت به سمت آزادی و برابری قلمداد می کند.

    کلیدواژگان: برج بابل، دوستی، برادری، دموکراسی در راه، شالوده شکنی دریدا
  • عبدالعلی قوام، رضا صولت صفحات 78-107

    اتحادیه اروپا بازیگری مهم و اثرگذار در جامعه جهانی محسوب می شود که عضویت در آن بخشی از آمال و آرزوهای جمهوری ترکیه محسوب می شود. هویت متفاوت دو بازیگر در این میان و تغیر معیارها از مادی به ارزشی- هنجاری باعث شده تا روند عضویت ترکیه با موانعی روبه رو گردد. بر این اساس، پرسش اصلی این است که هویت و قدرت ارزشی- هنجاری اتحادیه اروپا چه تاثیری بر روند عضویت ترکیه در این اتحادیه داشته است؟ بدین منظور، تحلیل پژوهش حاضر بر مبنای نظریه سازه انگاری صورت گرفته است. فرضیه پژوهش که نهایتا مورد تایید قرار گرفت نیز از این قرار است: «هویت متفاوت و قدرت ارزشی- هنجاری اتحادیه اروپا، مانند حقوق بشر، انتخابات آزاد، دفاع از حقوق اقلیت ها، دموکراسی و ساختارهای دموکراتیک، صلح و ثبات و غیره موجب شده است که عضویت ترکیه در این اتحادیه طولانی مدت شود و پذیرش ترکیه بدون رسیدن به نگاه واحد هویتی در درون اتحادیه و تعریف یکسان دو بازیگر از معیارهای ارزشی- هنجاری، ممکن نخواهد بود. تمرکز بر ارزش ها و هنجارها، موقعیت بی بدیلی را برای اتحادیه اروپا می تواند رقم بزند که جلوه یک «بازیگر خوب» یا «بازیگر خیر» در اذهان و افکار عمومی جهان پررنگ تر شود. اتحادیه اروپا نمی خواهد با عضویت ترکیه در جمع خود، این ذهنیت را برهم زده و مستقیم خود را وارد انواع چالش ها از جمله چالش هویتی نماید.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ترکیه، قدرت ارزشی، هنجاری، هویت اتحادیه اروپا، موانع عضویت
  • منصور میراحمدی، احمد مهربان دافساری صفحات 108-137

    اندیشه اجتماعی ابن خلدون پس از بازیابی در قرن نوزدهم همواره موضوع بحث و اختلاف نظر محققان و مفسران غربی و غیرغربی بوده است؛ هم از این حیث که آیا می توان او را بنیان گذار جامعه شناسی دانست و هم از این جنبه که چگونه می توان با استفاده از نظریات وی، مکتبی غیرغربی در جامعه شناسی تاسیس کرد. به موازات مباحث فوق، تلاش هایی برای کاربست مفهوم عصبیت در خصوص پدیده های معاصر صورت گرفته که برخی از آن ها نیز در قالب تلفیق آراء وی با نظریات معاصر بوده است. پژوهش حاضر ابتدا با رویکردی فرانظری و با تاکید بر ویژگی های پارادایمی و ابعاد معرفت شناختی، به مطالعه شماری از تفاسیر، کاربست ها و تلفیق های نظری می پردازد که بر مبنای نظریه عصبیت ابن خلدون صورت گرفته اند تا محدودیت ها، ظرفیت ها و حوزه های پژوهشی مرتبط با این مفهوم را آشکار سازد. در انتها، پیشنهادهایی برای چگونگی کاربست این مفهوم در پدیده های سیاسی-اجتماعی معاصر و تلفیق آن با نظریات جدید ارائه می شود.

    کلیدواژگان: ابن خلدون، بحران در کاربست نظریه ابن خلدون، جامعه شناسی سیاسی نوخلدونی، ظرفیت پژوهشی مفهوم عصبیت، تحول مفهوم عصبیت
  • حسن ناصرخاکی، عباس کشاورز شکری صفحات 138-168

    انقلاب اسلامی و اخوان المسلمین دو گفتمان مهم در عرصه تحولات سیاسی جهان اسلام هستند. بررسی روند روابط این دو گفتمان و تحلیل عوامل موثر در آن، از مسایل ضروری در بررسی تحولات جهان اسلام است. این مقاله از منظری گفتمانی و با استفاده از روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف به بررسی روند هم ارزی و تفاوت در روابط این دو گفتمان پرداخته است. بر این اساس، هرچند با توجه به نظام معنایی این دو گفتمان هردو در چارچوب گفتمان اسلام سیاسی هویت یافته و اسطوره مشابهی دارند و لذا زمینه فراوانی برای هم ارزی و ایجاد هویت مشترک در جهان اسلام داشته اند، اما نشانه های متفاوتی نیز در این دو گفتمان مفصل بندی شده که زمینه های ایجاد تفاوت در بین آن ها را فراهم نموده است. از مهم ترین عوامل ایجاد تفاوت بین این دو گفتمان، می توان به مداخلات گفتمان های مسلط جهانی و رقبای منطقه ای، اقدامات انقلابی رادیکال در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تفسیر متفاوت از خیزش های منطقه عربی و به ویژه تحولات سوریه اشاره کرد. بر این اساس، روابط انقلاب اسلامی و جنبش اخوان المسلمین فاقد یک روند خطی بوده و فراز و فرودهای متعددی را در تشکیل زنجیره هم ارزی و یا تفاوت پشت سر گذاشته است.

    کلیدواژگان: گفتمان اسلام سیاسی، جهان اسلام، جنبشهای اسلامی، اخوان المسلمین، انقلاب اسلامی
|
  • Seyed Ibrahim Sarparast Sadat, Ali Abedi Renani Pages 9-29

    The aim of this study is to characterize the anthropological foundation of Robert Nozick’s libertarian account of justice and compare it to MacIntyre’s theory. Nozick’s theory of justice is based on an individualistic account of human nature according to which human beings’ rights are prior to their ends; these rights, including property rights are inviolable. No account of the human good, common and public good can justify the violation of these rights. On the contrary, in MacIntyre’s view, the good is prior to the rights, there is no human being qua human being independent of its social roles and ends. It is the notion of the good that determine the true scope of rights. Human vulnerability also sets some limits on individual rights. Without a prior understanding of the good, it is not possible to settle moral dispute via argumentation.

    Keywords: Robert Nozick, Alcudir MacIntyre, Anthropology, individualism, justice
  • Ali Sa’adat, Mohammad Asar Tamar, Houshang Khazayi Pages 30-57

    With the emerging of the political crisis in Syria, regional and trans-regional actors have made different policies based on their interests. Syria strategic importance in region and its role on the strategic point for the resistance axis and for the international powers’ expansionist motivations causes increasing the complexity of the crisis and creating new blocks with redefining the national security and interests. This article by an analytical-descriptive approach and using ducumetary resources, seeks to find out the motivation of regional and international actors by offensive realism framework and explain the Syria crisis role in the creating new blocks. By regarding this, the main question is “what are the Syria crisis role on new regional and international bocks? Considering the multiplicity of actors, the role of U.S.A, I. R. Iran, Saudi Arabia, Qatar, E. U., China, Russia, Turkey have been studied. The result of the article indicates that Syria crisis had been changed the kind and nature of the regional and international allies.

    Keywords: Syria Crisis, Blocking, Foreign Policy, Geopolitical Importance
  • Ali Alihoseini, Alireza Aghahoseini, Hamid Nassaj, Sara Veisi Pages 58-77

    The present paper is an attempt that pointing Babel Tower as the symbol of the violence and domination of the Semites and attempt to challenge this attitude and policy by the Innovative concept of friendship in a descriptive-analytical manner. Derrida considers the efforts of the Sami to build the tower, thereby preserving their descent and language, as their attempt to create meaning; and by his deconstruction approach, fights this type of imperialism. Derrida by giving a new meaning to the concept of "friendship" based on the brotherhood, responsibility to the other, gift, hospitality, forgiveness- which are unbreakable, unconditional and universal- heralds a new and original form of politics and government named "democracy to come". Derrida considers the collapse of the Babel Tower by God, the symbol of the end of tyranny and injustice, and the beginning of a move toward equality and freedom.

    Keywords: Babel Tower, Friendship, Fraternity, Democracy to come, Derrida's Deconstruction
  • Reza Solat, Abdolali Ghavam Pages 78-107

    The European Union is considered to be an important and influential player in the international community, whose membership has turned into a dream for the Republic of Turkey. In the meantime, the distinct identity of the two players and the change in the criterias, from material (which Turkey has the upper hand in it) to normative value (which does not correspond to the will of the Union in Turkey), makes limitations to the process of the membership of this important economic and geopolitical country. Accordingly, the main question is: what impact has the EU's normative value and authority on Turkey's membership to the union? The interim response to the question is: the different identities and normative values of the European Union, such as human rights, free elections, defending the rights of minorities, democracy and democratic structures, peace and stability, etc., have caused Turkey's membership in the union to be prolonged and Turkey's admission will not be possible without achieving a single identity and normative value criteria with the same definition. Focusing on values and norms can create an irreplaceable position for the European Union to bold the appearance of a "good player" or "well- doing player" in the minds of the public. By accepting Turkey as its member, the European Union does not want to disturb to make a change in the mentality and directing itself into a variety of challenges, including the challenge of identity.

    Keywords: EU, Turkey, Normative-Value Power, EU Identity, Membership Barriers, Challenge of Identity
  • Mansour Mirahmadi, Ahmad Mehraban Dafsari Pages 108-137

    Having been discovered in ninetieth century, Ibn Khaldun’s social thought became a matter of controversies for both Western and non-Western academics. There has been an ongoing debate over his role as the founding father of sociology as well as how a non-Western school in sociology can be established on the basis of his theories. Taking a metatheoretical approach, this study first concentrates on the paradigmatic and epistemological features of some major interpretations, applications and coalescent theories based on the theory of asabiyyah in order to illustrate the obstacles, capabilities and the relevant research areas to this notion. It, then, suggests some new insights on how asabiyyah should be applied to the current issues and merged into the current socio-political frameworks as well.

    Keywords: Ibn khaldun, Crisis at the application of Ibn Khaldun’s Theory, New Khaldunian Political Sociology, Transition of Asabiyyah Notion
  • Hasan Naserkhaki, Abbas Keshavarz Shokri Pages 138-168

    The Islamic Revolution and the Muslim Brotherhood are two major discourses in the political and social developments of the Muslim world. Studying the trend of relations between these two discourses and analyzing the factors affecting their relations are of special importance. Therefore, the present study aimed to deal with the process of equivalence and difference between two discourses of the Islamic Revolution and the Muslim Brotherhood using Laclau and Mouffe's Discourse Theory. Accordingly, although both of these two discourses are semantically classified within the discourse of political Islam, share the same myth, and have a great background for equivalence and creating a common identity in the Muslim world, there are some different signs and points in these two discourses which provide the areas of difference between them. Intervention of dominant global and regional discourses, radical revolutionary movements in Iran after the Islamic Revolution, and different interpretations of the Arabic uprisings in the region and especially Syria crisis are among the main factors causing difference between these two discourses. Hence, relations between the Islamic Revolution and the Muslim Brotherhood have not followed a linear trend and left behind many ups and downs in the path of equivalence or difference.

    Keywords: Political Islam discourse, Muslim World, Islamic movements, Muslim Brotherhood, Islamic Revolution