فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 51، پاییز 1396)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 51، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود اخوان کاظمی، سمیرا اکبری، علیرضا تارا صفحات 11-35

    درخواست کردها برای کسب استقلال یکی از عوامل تنش زا در درگیری های قومی خاورمیانه است. کردها عمدتا در چهار کشور ایران، سوریه، عراق و ترکیه ساکن هستند و از دیرباز تاکنون با دولت های مرکزی این کشورها منازعاتی طولانی را تجربه کرده اند. از کردها به عنوان بزرگ ترین ملت فراموش شده و یا به عنوان بزرگ ترین قوم فاقد دولت یاد می شود. سقوط رژیم صدام در عراق و همچنین تحولات پس از رویداد 11 سپتامبر 2011 در منطقه خاورمیانه، فرصتی تاریخی را برای ابراز وجود کردها و پیگیری مطالبات تاریخی آن ها، به ویژه در عراق، سوریه و ترکیه، فراهم ساخته است. بدیهی است که این ابراز وجود، با واکنش هایی از سوی دولت های مذکور همراه خواهد بود و قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای نیز بر اساس منافع و راهبردهای خود، در این زمینه موضع گیری خواهند کرد. مقاله حاضر به بررسی مواضع یکی از مهم ترین قدرت های فرا منطقه ای، یعنی روسیه، در قبال کردهای سوریه می پردازد. سوال محوری این پژوهش، این است که «روسیه در قبال کردهای ساکن در سوریه، بعد از تحولات 2011، چه مواضعی را اتخاذ کرده است؟» پس از بررسی و تحلیل وضعیت کردهای سوریه و چیستی و چرایی مواضع روسیه در قبال مطالبات استقلال طلبانه آن ها، یافته های مقاله نشان می دهند که روسیه در جریان بحران سوریه، ضمن تلاش در جهت حداکثری کردن نفوذ و منافع خود در منطقه خاورمیانه، به دنبال آن است که از تجزیه متحد دیرینه خود، یعنی سوریه، جلوگیری کند و بر این اساس، در عین حمایت از کردهای سوریه در نبرد با داعش، سیاست خود را بر مبنای ممانعت از دست یابی آن ها به استقلال، قرار داده است. روش تحقیق در این مقاله، از نوع توصیفی–تحلیلی است و تحلیل داده ها نیز بر اساس نظریه بازی ها صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: روسیه، کردهای سوریه، استقلال طلبی، بحران سوریه، نظریه بازی ها
  • علی باقری دولت آبادی * صفحات 36-64

    یکی از اهداف اصلی پژوهش در جهان، اساسا رشد و توسعه علمی و به تبع آن، پیشرفت و رفاه جامعه است. در ایران، این هدف غالبا به فراموشی سپرده شده و نفس انتشار مقالات و تعداد آن ها در مقایسه با سایر کشورهای جهان به یک هدف تبدیل گردیده است؛ چنان که به لحاظ تعداد مقالات منتشرشده در مجلات بین المللی، ایرانیان مقامی چشم گیر و بالا دارند، اما در تبدیل این مقالات به دستاوردهای صنعتی و یا کارآفرینی، نتیجه موفقی کسب نکرده اند. این پدیده که در گذشته در رشته های علوم پایه، فنی و مهندسی بیشتر مشاهده می شد، چند سالی است به حوزه علوم انسانی و به طور خاص علوم سیاسی و روابط بین الملل نیز تسری پیدا کرده است؛ به نحوی که شاهد روی آوردن اعضای هیئت علمی و دانشجویان به چاپ مقاله در مجلات دارای کیفیت پایین و حتی جعلی در خارج از ایران هستیم. مقاله پیش رو قصد دارد که اولا ارزیابی ای از وضعیت رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل به نسبت سایر رشته های علوم انسانی درخصوص این پدیده داشته باشد و ثانیا به آسیب شناسی پژوهش های مذکور بپردازد. برای این منظور، از هر دو روش کمی و کیفی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تعداد مجلات نامعتبر خارجی از سال 1391 تا 1396 رشد تصاعدی داشته است و بعد از رشته علوم اجتماعی و روانشناسی، پژوهش گران رشته علوم سیاسی بیشترین گرایش را به سمت چاپ مقاله در این نشریات نشان داده اند. این درحالی است که چاپ مقاله در مجلات معتبر خارجی بسیار اندک بوده است. یافته های پژوهش همچنین گویای کیفیت پایین این مقالات به نسبت همتایان داخلی آن ها بوده است. در آسیب شناسی این مسئله که به نوعی اخلاق حرفه ای پژوهش را زیر سوال می برد، عواملی همچون الزام اساتید به چاپ مقاله در نشریات خارجی برای ارتقای علمی، الزام دانشجو به چاپ مقاله برای دفاع از رساله، طولانی بودن فرایند چاپ مقاله در فصلنامه های داخلی، سنجش داوطلبان مقطع دکتری با تعداد مقالات و… احصا شده اند.

    کلیدواژگان: علوم سیاسی، روابط بین الملل، پژوهش، وزارت علوم، دانشگاه، نهادگرایی
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، رضا ذبیحی صفحات 65-93

    مطالعه و تحلیل سیاست خارجی با وجود این که مسیرهای مشابه و بعضا یکسانی را همراه با نظریات روابط بین الملل طی کرده، مرزبندی و فاصله مشخصی را نیز با این نظریات حفظ کرده است. در مقاله حاضر، به بررسی توفیق یا عدم توفیق در مدل جامعه شناسی تاریخی تحلیل سیاست خارجی پرداخته شده است. بدین منظور، این پرسش اصلی را دنبال کرده ایم که امکان پذیری مدل جامعه شناسی تاریخی سیاست خارجی به چه ترتیب بوده و چه تاثیری بر تحلیل سیاست خارجی دارد؟نگاه جامعه شناسی تاریخی تحلیل سیاست خارجی، این قدرت افزون را می دهد تا علاوه بر این که تاثیر متقابل گذشته و حال را تبیین کند، نگاهی به آینده داشته باشد و بذرهای تغییر در آینده را درک کرده و نسبت به تبیین آن اقدام کند؛ یعنی این مطالعات قدرت پیش بینی را مشروع دانسته و آن را بر اساس آنچه گذشته، ممکن و گاه وظیفه و خصوصیت اصلی خود می داند. مدل جامعه شناسی تاریخی برخلاف ادعاهای پیشین که وظیفه نظریه را تنها به تبیین فرومی کاهد، تاکید دارد که پیش بینی و متعاقب آن، مطالعات آینده پژوهشی مشروعیت و اهمیت ویژه خود را دارد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی تاریخی، تحلیل سیاست خارجی، مدل جامعه شناسی تاریخی، نظریه های روابط بین الملل
  • ایرج رنجبر، محمدجواد صادقی متین صفحات 94-120

    فهم دلالت ها و تضمنات سیاسی اندیشه فارابی با تکیه بر معیار تصمیمات مبتنی بر «گفتگو» و استوار کردن مفروضات سیاسی بر روابط میان انسان های آزاد و برابر در «حوزه عمومی» ، مسئله مقاله حاضر را تشکیل می دهد. نگارندگان با تحقیق در منظومه اصلی فلسفه سیاسی فارابی، بر این ادعا هستند که این فیلسوف مسلمان، با فضل تقدم «رئیس» بر «جامعه» و قائم نمودن شهر فاضله بر رئیس فاضل و قرار دادن وی در جایگاه فرد هنجارگزار و مجرای تشخیص خیر برین و سعادت نهایی، مصلحت عمومی و به تعبیری متاخر، «عرصه عمومی» را نادیده می گیرد. بدین سان، مقوله شهروندی، به همان معنای کلاسیک و ارسطویی آن، یعنی موجودیتی «مشارکت» جو، در اندیشه فارابی ممتنع می شود. در این پژوهش، نگارندگان نسبت اندیشه و سیاست را از منظری خاص و با اتکا به منطق علمی و چارچوب نظری هانا آرنت تبیین می کنند. از نظر آرنت، سیاست صرفا محصول روابط انسان های آزاد و برابر در حوزه عمومی است؛ از این رو، انسداد حوزه عمومی و حاکم کردن مداری سلسله مراتبی بر جامعه، نتیجه ای جز «خشونت» نخواهد داشت. لذا، این مقاله برای اثبات ادعای خود، با کاربست روش کیفی، به گردآوری دلایل و اطلاعات لازم پرداخته و به این نتیجه رسیده است که فارابی با وابسته کردن جامعه به رئیس اول، نوع خاصی از سیاست ورزی را در افق اندیشه اسلامی رواج می دهد که خشونت به معنای آرنتی کلمه را توجیه می کند و راه گفتگو و ظهور شهروند آزاد و مشارکت جو را می بندد.

    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، قدرت، گفتگو، عرصه عمومی، خشونت
  • روح الله صفریان، امیرمسعود شهرام نیا، حسین مسعودنیا، پریسا مکی صفحات 121-146

    در فرآیند توسعه سیاسی، نظام اداری و اجزای آن نقشی تسهیل کننده و راهبردی دارد. یکی از اجزای نظام اداری که در کارایی، دست یابی به اهداف و انجام ماموریت ها دارای اهمیت به سزایی است، سازمان دهی اصولی ساختارهای سازمانی است. در دوره موسوم به اصلاحات، محور اصلی گفتمان دولت، توسعه سیاسی بود؛ یکی از سیاست های اصلی، اصلاح نظام اداری و سازمان دهی مجدد ساختار و تشکیلات کلان دولت در جهت منطقی سازی اندازه دولت، کارآمدی آن و واگذاری امور به مردم وگسترش مشارکت های اجتماعی بود. بنابراین، سوال اصلی این مقاله این است که «سازمان دهی ساختار نظام اداری در دوره اصلاحات در جهت فرآیند توسعه سیاسی چگونه بوده است؟» فرضیه این مقاله بر این مبناست که سازمان دهی ساختار نظام اداری در این دوره، در جهت فرآیند توسعه سیاسی، هم در سطح دولت و هم جامعه است. هدف اصلی این نوشتار، بررسی تاثیر اصلاح ساختارهای سازمانی نظام اداری بر فرآیند توسعه سیاسی در دوره اصلاحات و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: نظام اداری، دولت، توسعه سیاسی، ساختارهای سازمانی، جامعه
  • احسان فلاحی، علی امیدی صفحات 147-178

    بعد از روی کار آمدن دنگ شیائوپینگ در 1979، یک دهه زمان سپری شد تا چین به طور کامل در مدار تعامل با جهان قرار گرفت. لذا، از اواخر دهه 1980، توسعه گرایی رویکرد مسلط در سیاست خارجی چین شد. پکن بدین وسیله، به جذب منابع بین المللی به درون مرزهای ملی خود همت گماشت. اکنون با گذشت حدود چهار دهه، اقتصاد چین از طریق امکانات موجود در اقتصاد سیاسی بین الملل، به پیشرفت چشم گیری رسیده است. پکن هم اکنون منافع اقتصادی و سیاسی برون مرزی گسترده ای دارد که حفظ و گسترش این منافع یک اولویت مهم در سیاست خارجی چین است. اما نگاه اقتصادی محض در سیاست خارجی، اولویت مذکور را به نحو مطلوب پوشش نخواهد داد. نخبگان نسل پنجم چین با درک این واقعیت، در پی اصلاحات تدریجی در سیاست خارجی این کشور هستند؛ به طوری که بعد از روی کار آمدن شی جین پینگ (2012) الگوی رایج توسعه گرایانه در سیاست خارجی چین، با تغییراتی مواجه شده است. لذا، این پرسش مطرح می شود که «دامنه تغییر و تداوم سیاست خارجی توسعه گرایانه چین در دوران شی جین پینگ چگونه بوده است» ؟ «جین پینگ کماکان به سیاست خارجی توسعه گرایانه چین پای بند است، اما رویکرد جدیدی که برای حرکت در این مسیر اتخاذ شده، از الگوی انعطاف پذیردهه های قبل فاصله گرفته و با قاطعیت سیاسی- نظامی بیش تری همراه شده است». فرضیه فوق در چارچوبی تلفیقی از نظریه دولت توسعه گرا (آدریان لفت ویچ) و بازگشت تاریخ (رابرت کیگن) بررسی شده است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: چین، سیاست خارجی، توسعه گرایی، شی جین پینگ، بازگشت تاریخ
|
  • Masoud Akhavan Kazemi, Samira Akbari, Alireza Tara Pages 11-35

    Kurd’s call for independence is one of the most stressing factors in the ethnic conflicts in the Middle East. Kurds are mainly deployed in four countries: Iran, Syria, Iraq and Turkey and Kurds from past to present have experienced long conflicts with the central governments of these countries. Kurds are considered the largest forgotten and stateless nation. The fall of Saddam's regime in Iraq as well as developments in the Middle East after September 2011 event, has provided a historic opportunity for self-expression of the Kurds and the pursuit of their historical demands, especially in Iraq, Syria, and Turkey. Certainly, this expression will be faced with the reactions of these governments and regional and international powers, based on their interests and strategies in this field, will take a position. This paper reviews the positions of one of the trans-regional powers, namely Russia, toward Syria's Kurds. This study tries to answer the basic question that, what are the positions of Russia toward the Kurds living in Syria, especially after the 2011 developments? After analyzing the situation of the Kurds in Syria and how and why of the positions of Russia versus the Kurd’s claims of independence, the findings of this paper show that Russia, during the crisis in Syria, tries to prevent the disintegration of its long-time ally, Syria and accordingly, its policy is based on preventing the Syrian Kurds to achieve independence. The research method is descriptive - analytical and the analysis of data is performed based on the game theory.

    Keywords: Russia, Syrian Kurds, Independence, Syria, game theory
  • Ali Bagheri Dowlatabadi Pages 36-64

    One of the main goals of research in the world is the growth of science and, consequently, the advancement and welfare of society. In Iran, this goal has often been forgotten, and the publication of papers and their number has become a goal in comparison with other countries in the world. So that, in terms of the number of articles published in international journals, Iranians have gained a significant and high status, but they have not succeeded to convert these ideas into the industrial achievements. This phenomenon, which was seen in the past in the academic fields of science and engineering, has also been spreading over the years to the field of humanities, in particular, political science and International Relations. So that, we can see thet university professors and students are inclined to publish articles in low and even fake journals outside Iran. The article aims to, first, assess the status of the field of Political Science and International Relations in comparison with other disciplines of the humanities on this phenomenon and secondly have a pathology of these papers. Both quantitative and qualitative methods have been used for this purpose. The findings of the research show that the number of fake journals has been exponential growth from 2013 to 2017 in Iran and also after the field of social sciences and psychology, researchers in the field of political science have shown the highest tendency to publish articles in these journals. This is despite the fact that, the publication of the paper in original foreign journals has been very small. Findings of the research also showed the poor quality of these articles compared to their domestic counterparts. In the pathology of this issue, which questioned the professional ethics of research, these factors were identified: Forcing professors to publish papers in foreign journals for upgrade to higher scientific levels, the student's obligation to publish an article to defend their thesis, the length of the review and publication process in Iranian journals, the assessment of PhD volunteers with the number of articles and so on.

    Keywords: Political Science, International Relations, research, Ministry of Science, University, Institutionalism
  • Seyed Jalal Dehghani Firuzabadi, Reza Zabihi Pages 65-93

    Although Studying and analyzing foreign policy has passed the similar and somehow equivalent path with international relations theories, it maintains its line and difference with these theories. This article works on the success and non-success in the historical-sociological model of analyzing foreign policy. So we follow this question that how the effect of the impossibility of historical-sociological model of foreign policy is and what is its effect on analyzing foreign policy? historical sociological model of analyzing foreign policy’s view improves this power that in addition to clarifying the current and prior reciprocal effects, notifies to future and understands the future changes and clarify that. it means that this studying has the legibility to predict and consider it based on previous things as possibilities or main trait. In an opposite way to the prior views which reduce the task of theory to clarifying, the historical sociological model emphasizes that prediction and later studying are legitimate and especially important.

    Keywords: Historical Sociological, Analyzing Foreign Policy, Historical Sociological Model Theories of International Relations
  • Ranjbar Iraj, MohammadJavad Sadeghi Matin Pages 94-120

    The understanding of significances and political implications of Farabi's thought by considering decision criteria based on dialogue and also basing political assumptions on the relationship between free and equal human beings in “general field”, is forming the main purpose of this research. The researchers by conducting an accurate research on the main system of Farabi's political philosophy, believe that this Muslim philosopher is ignoring “public domain” or in other words “public interest”, by preferring boss over society and basing the utopian city on superior boss, putting him in the place of a normative and the channel of supreme good and ultimate bliss. Thus, citizenship category, in its classic and Aristotelian meaning “participatory existence”, is abstained on the thought. Current research explains the connection between thought and politic in a particular perspective and by relaying on the scientific logic and the theoretical framework of Hannah Arendt. According to Arendt, politics is merely the product of free and equal human beings’ relationship in the public domain. Obstruction of public domain and appointing a hierarchical system on society will only lead to violence. The current research has applied an analytical and interpretative method through analyzing of available contexts, collected information and reasons in order to prove its claim, hence it concluded that Farabi is promoting a specific type of politics in the horizon of Islamic thoughts that justifies violence in its Arendt verbal form by making society dependent on primary superior and it blocks the path to dialogue and advent of a free and participatory citizen.

    Keywords: Politics, freedom, Violence, philosophy, Utopia, Farabi's political philosophy, The Prime Superior
  • Ruhollah Safarian, Amirmasoud Shahramnia, Hosein Masoudnia, Parisa Maki Pages 121-146

    In the process of political development, the administrative system and its components play a facilitating and strategic role. One of the components of the administrative system that plays an important role in performance, achievement of goals and missions is the systematic organization of organizational structures. In the so-called reform era, the main focus of the government discourse is the political development. One of the main policies in Iran was to reform the administrative system and reorganize the structure and organization of the state in order to rationalize the size of the state, its efficiency and transfer of affairs to the people, and the expansion of social partnerships. ژنابراین ابوالحسنی، 1390: 281) Therefore, the main question of this article is that how the evolution of the structure of the administrative system in the reform era has worked on the process of political development? The main hypothesis of this article is based on the fact that the transformation and reorganization of the structure of the administrative system in this period is on the process of political development both at the state and society level. The main purpose of this paper is to examine the effect of improving the institutional structures of the administrative system on the process of political development during the reform period. The research methodology is descriptive-analytic.

    Keywords: Administrative System, State, Political Development, Organizational Structures, society
  • Ehsan Fallahi, Ali Omidi Pages 147-178

    From the late 1980s, the development-oriented paradigm has become a dominant approach in China's foreign policy. Hereby, Beijing tries to absorb the international resources in its national economy. After four decades, the Chinese economy has made remarkable progress by applying peaceful interactive foreign policy. Beijing now has substantial oversea economic and political interests. Maintaining and expanding these interests are top priority in China's foreign policy. But pure emphasis on economy in foreign policy will not materialize the mentioned priority. China's fifth-generation elites are aware about this shortcoming. So in Xi Jinping's era, China's development-oriented foreign policy has faced with modifications. Therefore, this question comes up that how the range and continuity of China’s development-oriented foreign policy has been in the Xi Jinping period? Even though Xi Jinping has commitment to China's development oriented foreign policy; but it has attached with more Political-military assertiveness. This hypothesis will be tested in the framework of Adrian Leftwich developmental state theory as well as Robert Kagan’s theory on history. This research has been undergone by descriptive-analytic method.

    Keywords: China, Foreign Policy, Development-oriented, Xi Jinping, Return of History