فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 16 (بهار 1397)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 16 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد جواهری طهرانی *، عباسعلی کدخدایی صفحات 9-40
    در مفاهمات علمی گاه مباحث مطرح در خصوص تقنین، با عنوان «نظریه تقنینی» مورد بررسی قرار می گیرد. در این بین مشخص نیست اساسا چرا باید به مسئله نظریه تقنینی پرداخته شود. به علاوه، گاهی دیده می شود که سنجه ها و معیارهای مشخصی نیز برای تعریف یک دیدگاه در خصوص تقنین، به عنوان یک نظریه تقنینی مورد توجه قرار نگرفته است. به همین دلیل، مشخص نیست دقیقا چه مباحثی لازم است در قالب یک «نظریه تقنینی» ارائه شود. بنا بر یافته های این پژوهش، «نظریه تقنینی»، نظام‏واره منسجمی از مفاهیم و قواعد هنجاری حاکم بر فرایند تقنین است که می‏کوشد با ارائه تعریف مشخصی از نهاد قانون و فرایند وضع آن و نیز بایسته های حاکم بر این فرایند، مسئله تقنین را در جوامع مدرن توجیه کند. انتظار می رود نوشتار حاضر و نیز پژوهش های مشابه، ضمن ارائه تصویر شفافی از اقتضائات و الزامات تقنین در بستر نظریه تقنین مدرن، مقدمات لازم را برای بحث از نسبت‏سنجی میان این نهاد و بایسته های آن، با مبانی ارزشی و بینشی جامعه ایران اسلامی و نظامات هنجاری پذیرفته‏شده در آن فراهم نماید.
    کلیدواژگان: نظریه تقنینی، تقنین، مفهوم قانون، عقلانیت تقنین، نمایندگی سیاسی
  • فردین جمشیدمهر *، جهانگیر مسعودی، علیرضا کهنسال صفحات 41-60
    اگرچه ابن سینا در حوزه هستی شناسی، اسیر اعتقادات رایج دینی نمی شود و تفسیر خاص خویش را از نظام هستی ارائه می دهد، تا آنجا که مورد تکفیر اهل شریعت قرار می گیرد، اما در حوزه فلسفه سیاسی بسیار متاثر از مبانی شرعی است؛ به نحوی که در «نظریه حکومت» خویش، بین مبانی شرعی و مبانی هستی شناختی خود ارتباط ایجاد می کند. از نگاه او حاکم حقیقی، نبی است و بعد از او خلیفه ای که با نص نبی یا اجماع تابعان مشخص می شود، حق حکومت دارد. او با نگاهی فقی هانه، قیام کنندگان علیه حاکم صالح و حتی ساکتان و بی تفاوتان به آنان را به مرگ محکوم می کند و مبارزه با آنان را از اعمال مقرب به درگاه حق تعالی برمی شمارد. از نگاه ابن سینا، کسی که عقل اصیل دارد و نیز آگاه ترین مردم به شریعت است، شایستگی لازم را برای حکومت داراست.
    کلیدواژگان: شریعت، حاکم، عقل نظری، عقل عملی، نبی
  • سیدسعید موسوی اصل * صفحات 61-78
    قانون مفهومی است که در تفکر غرب سابقه دیرینه دارد و از دوره باستان تا دوره مدرن، تحت تطورات فکری فرهنگی واقع در عالم غرب، همیشه اهمیت و محوریت خود را حفظ کرده است. در اندیشه مدرن ذیل تغییر بنیادینی که در نسبت انسان مدرن با عالم اتفاق افتاد، قانون نیز با این تحول همراه بود؛ به گونه ای که سوژه، بنیاد عالم و هر چه غیر آن، ابژه این سوژه تلقی گردید و قانون نیز در این تضایف، معنای متفاوتی از قبل به خود گرفت. کانت به عنوان بزرگ ترین فیلسوف اندیشه مدرن، بهتر از هر کس مفهوم قانون مدرن را ذیل این نسبت سوبژکتیو با عالم ترسیم نموده است. در تلقی کانت، عقل عملی با قانون سوبژکتیو خود، اراده را متعین می کند و لذا این عقل، خودتعین‏بخش و خودقانون گذار است و این خودتعین‏بخشی، عین مفهوم آزادی در تلقی مدرن است. بنابراین، قانون مدرن خودآیین بوده، عقل در صدور قانون عملی لازم است صرفا خود (سوژه) را مفروض بگیرد. این تلقی از قانون با مفهوم عرفی امروزین جامعه حقوقی ما از قانون کاملا متفاوت است و بازگشایی آن در فهم نسبت ما و قانون مدرن، به ویژه در تعیین جایگاه قانون در یک زمینه فکر دینی حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: قانون، سوبژکتیویته، کانت، عقل عملی، خودقانون گذاری، خودآیینی
  • رضا احسانی *، هادی طحان نظیف صفحات 79-104
    قانون، بنیادی ترین گزاره دانش و نظام حقوقی مدرن است. این مفهوم به رغم بداهت اولیه خود در مکاتب مختلف فلسفه حقوق، معانی مختلفی پیدا کرده است. تطور مفهومی قانون در سنت مکتب پوزیتیویستی حقوق در مغرب زمین، افزون بر آنکه ماهیتی تاریخی دارد، در شبکه ای از مفاهیم، مبانی، ارزش ها و ساختارها واجد معنا می شود. از این منظر با به کارگیری روش تحلیلی «ظاهر، باطن و باطن باطن» در زمینه شناخت گزاره های بنیادین علوم انسانی، می توان به شناختی جامع تر از مفهوم قانون در مکتب پوزیتیویسم حقوقی دست یافت. این روش ضمن آنکه در نوع خود بدیع است، ارتباط ژرف میان حقوق، سیاست و فلسفه را مبتنی بر ذات مصرف کننده دانش حقوق روشن می سازد. رهاورد چنین روش و نگرشی، ادراک قانون به مثابه یک مفهوم تاریخ مند مبتنی بر مبانی خاص فلسفی خواهد بود، نه قانون به مثابه یک ظرف که قابلیت پذیرش هر مظروفی را دارد. ازآنجاکه قانون، دال مرکزی نظام حقوقی مدرن است، شناخت نظام حقوقی مدرن به منظور گذار، اقتباس یا نپذیرفتن آن منوط به معرفت به مفهوم قانون است.
    کلیدواژگان: مفهوم قانون، پوزیتیویسم حقوقی، حقوق مدرن، روش تحلیلی، فلسفه حقوق
  • حسام الدین شریفی *، منصوره برادران مظفری، حسن معلمی صفحات 105-124
    فلسفه به معنای عام، به حکمت نظری و عملی تقسیم می شود. فارابی گاهی از حکمت عملی با عنوان حکمت انسانی یا علم مدنی یاد کرده که بازتاب و امتداد حکمت نظری در افعال و رفتار انسان است. وی حکمت عملی را علمی برهانی می داند. با توجه به ویژگی های علوم برهانی و تمایز آنها از علوم غیربرهانی، می توان به خصوصیات حکمت عملی از نظر فارابی دست یافت؛ از جمله اینکه قضایای این علم به سبب یقینی بودن، مطابق با واقع و دارای نفس الامر هستند و به اعتبار انسان بستگی ندارند. در حکمت عملی برای تشکیل قیاس باید از مبادی یقینی بهره برد. قضایا و مبادی حکمت عملی از گزاره های خبری و گزارشی تشکیل شده اند، نه از گزاره های انشائی و انگیزشی؛ بنابراین، بایدها و نبایدها جایی در این علم ندارند. موضوع حکمت عملی، فعل ارادی انسان است که در راستای سعادت باشد. با توجه به تمام این خصوصیات باید گفت حکمت عملی، علمی حقیقی و غیراعتباری است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، حکمت عملی، علوم برهانی، موضوع حکمت عملی، گزاره های انگیزشی
  • قاسم ترخان * صفحات 125-152
    بی تردید پیشرفت و پسرفت جوامع در بستر قوانین علمی و علی اجتماعی صورت می پذیرد و شناخت این قوانین یا غفلت از آنها می تواند آثار و نتایج مثبت یا منفی در راستای حرکت به سمت آرمان ها پدید آورد. نوشتار حاضر، در پی پاسخ گویی به این پرسش مهم است که: آیا افزون بر قوانین مادی، قوانین دیگری نیز در امر پیشرفت جوامع دخیل اند؟ اگر آری، آن قوانین کدام‏اند؟ بدین منظور با بهره گیری از روش کتابخانه ای و تحلیل محتوایی از دو جهت زیر، قوانین اجتماعی مطرح‏شده در متون دینی واکاوی شده است:الف) به لحاظ عامل تاثیر، افزون بر عوامل مادی، عوامل چهارگانه معنوی در حصول نتیجه دخیل اند. این عوامل چهارگانه عبارت‏اند از عوامل غیرانسانی و عوامل انسانی که قسم اخیر خود به بینشی، منشی و کنشی تقسیم می شود.
    ب) به لحاظ نتیجه، متون دینی از سنت های مطلق که به فعل و رفتار انسان بستگی ندارد و مشروط در دو گروه پایه و پیرو سخن می گوید. سنت های ناظر به افزایش نعمات و حرمان و کاهش نعمات، دو سنت کلان و پایه به شمار می آیند که به لحاظ نتایج و آثار اجتماعی در متون دینی مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: سنت هاي الهي، سنن، عوامل معنوي، سنت امداد، سنت امهال، سنت استدراج
  • محسن رضوانی *، سیدمحمدهادی مقدسی صفحات 153-178
    دموکراسی به عنوان شکلی از اشکال حکومت، از چالشی ترین مفاهیم فلسفه سیاسی است. افلاطون با مطرح کردن دو انتقاد بنیادین، نخستین و مهم ترین منتقد دموکراسی است. اما دموکراسی در طول تاریخ مدل هایی را تجربه کرد؛ به گونه ای که دموکراسی مدرن به‏ظاهر شباهت اندکی با دموکراسی کلاسیک دارد. در این صورت، آیا می توان انتقادهای افلاطون را به دموکراسی کلاسیک، به دموکراسی مدرن سرایت داد؟ مقاله حاضر به روش توصیفی و تطبیقی، به تحلیل سه دیدگاه درباره تسری انتقادهای افلاطون به دموکراسی مدرن می پردازد. بر اساس دیدگاه اول و دوم، بررسی انتقادهای افلاطون در دوره مدرن، امری بی حاصل است؛ زیرا یا انتقادهای افلاطون از اساس نادرست است و یا دموکراسی مدرن به لحاظ تفاوت ماهوی با دموکراسی کلاسیک، از تیغ انتقادهای افلاطون در امان است. دیدگاه سوم (مختار) به وحدت جوهری دو نوع دموکراسی معتقد است و معایب بنیادین دموکراسی کلاسیک را دامن گیر دموکراسی مدرن نیز می داند.
    کلیدواژگان: افلاطون، دموکراسی، دموکراسی کلاسیک، دموکراسی مدرن، فلسفه سیاسی
  • شریف لک زایی *، نجمه کیخا صفحات 179-198
    مقاله حاضر با هدف تمرکز بر دیدگاه صدرالمتالهین شیرازی، بر آن است تا چارچوبی از مسئله صلح را در فلسفه سیاسی صدرالمتالهین مورد بررسی قرار دهد. پرسش اصلی بحث آن است که: با توجه به آثار و از منظر صدرالمتالهین، چه تصویری از صلح ترسیم می شود و صلح چه جایگاهی در فلسفه ایشان دارد؟ در پاسخ به پرسش یادشده، این مدعا مورد توجه قرار گرفته که به نظر، در فلسفه سیاسی ملاصدرا تمامی عرصه های فردی و اجتماعی زندگی انسان درگیر مسئله صلح می شود و باید برای همه ارکان سه‏گانه زندگی، یعنی فرهنگ، سیاست و اقتصاد، صلح تدارک شود؛ در غیر این صورت نمی توان از صلح سخن گفت. در واقع چالش در هر کدام از سه بخش مورد اشاره می تواند به برقراری و تحقق صلح خلل وارد سازد. از نظر فلسفه سیاسی متعالی، هر چیزی که معرفت، امنیت و معیشت و به عبارتی، عدالت جامعه را مختل سازد، از صلح دور شده است. از این منظر می توان گفت جنگ و صلح هر دو بر جامعه عارض می شود. اگر عدالت باشد، صلح برقرار است و معرفت، امنیت و معیشت در جامعه به‏سامان است و اگر عدالت نباشد، جنگ و ستیز اتفاق می افتد. ازاین روست که در فلسفه اسلامی بر عدالت به عنوان رکن هستی تاکید بسیاری شده است و در کنار علم و معرفت، از مهم ترین ویژگی های یک حاکم مسلمان و حکومت اسلامی به شمار می رود. جهاد نیز از این منظر برای مقابله با سدکنندگان راه معرفت خدا و سدکنندگان راه معیشت و حیات مردم وضع شده است و کارکردی صلح‏طلبانه دارد.
    کلیدواژگان: صلح، صلح متعالیه، جنگ، جهاد، فلسفه سیاسی متعالیه، صدرالدین شیرازی
  • محمدحسین طالبی * صفحات 199-221
    فیلسوفان حقوق تا نیمه قرن بیستم، حقوق بشر را با نام «حقوق طبیعی بشر» معرفی می کرده اند و بنابراین حقوق بشر امروزی، همان حقوق طبیعی بشر است. روش تحقیق در این نگارش، کتابخانه ای است و از دو شیوه استقرایی و عقلی در آن پیروی شده است. اهمیت ویژه این حقوق در زندگی مردم سبب شد این نگارش آنها را با حقوق غیرطبیعی بشر مقایسه کند و نتیجه این مقایسه را در دو گفتار مستقل شرح دهد.
    حقوق طبیعی و غیرطبیعی بشر، هشت وجه اشتراک دارند که مهم‏ترین آنها عبارت‏اند از:الف) هر دو به معنای شایستگی هستند؛ یکی شایستگی طبیعی و دیگری غیرطبیعی. ب) حقوق طبیعی و غیرطبیعی بشر هر دو هدفمند هستند. ج) حق ها، چه طبیعی و چه غیرطبیعی، همواره برای بشر کمالی را به ارمغان می آورند.
    همچنین، امتیازهای حقوق طبیعی بشر را که در حقوق غیرطبیعی وجود ندارند می‏توان در شاکله گزاره های زیر بیان کرد: الف) این حق ها همگی طبیعی (ذاتی) هستند. ب) حقوق طبیعی همگی ثابت (تغییرناپذیر)ند. ج) حق های طبیعی برهان پذیرند. د‍) آنها فراگیر، فرامکان و فرازمان هستند. ه) این حق ها همگی واجب‏الاستیفایند. و) همه آنها پیش از وضع، وجود دارند. ز) حقوق طبیعی، مرجع قانون گذاری بوده، به همین دلیل، از حقوق غیرطبیعی مهم ترند.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، حقوق بشر، حقوق غیرطبیعی، حقوق موضوعه، اشتراکات حقوق طبیعی و غیرطبیعی بشر، ویژگی های حقوق طبیعی بشر
|
  • Muhammad Jawahiri Tehrani *, Abbasali Kadkhudai Pages 9-40
    In scientific discussions, sometimes discussions regarding legislation are examined under the heading ‘the theory of legislation’. Here, it is not clear why should one discuss the problem of the legislative theory at all. Aside from this, sometimes it can be seen that specific standards have not been taken into consideration for the definition of a view regarding legislation as a legislative theory. It is for this reason that it is not clear precisely what discussions must be presented in the structure of a legislative theory. According to the findings of this research project, the ‘theory of legislation’ is composed of concepts and the normative rules that rule over the process of legislation. By presenting a clear definition of the institution of law and the process of its formation as well as the obligations that rule over this process, it attempts to explain the problem of legislation in modern societies. It is hoped that by presenting a clearer picture of the necessities of legislation in the theory of modern legislation, the present paper as well as similar research projects can prepare the ground for discussions regarding the relation between this institution and its requirements with the values and ideology of the Iranian society and the normative systems that have been accepted in it.
    Keywords: legislative theory, legislation, the concept of law, rationality of legislation, political representation.
  • Fardin Jamshid Mehr *, Jahanghir Masoudi, Ali Reza Kohansal Pages 41-60
    Even though Avicenna was not bound to the popular religious beliefs in ontology and presented his own unique interpretation of the system of existence – to the extent that he was labeled a heretic by the jurists – he was very much affected by religious axioms in the field of political philosophy. This is true to the extent that in his ‘theory of government’ he connected religious axioms and his ontological ones. In his view, the true ruler is no one but the prophet and after him, the caliph that the prophet has explicitly delineated or his followers have specified is the only one who deserves to rule. He had a jurisprudential view regarding those individuals who rise up against the righteous leader or even those people who are apolitical with respect to him. Thus, he said that such people should be killed and that resisting them is an action that could bring one closer to God. According to Avicenna, the person who possesses a pure intelligence and is the closest of people to religion is the only one who deserves to rule.
    Keywords: divine law, ruler, government, theoretical intellect, practical intellect, prophet.
  • Sayyid Said Musawi Asl * Pages 61-78
    Law is a concept that has a long history in western thought. Even with all of the intellectual-cultural upheavals that have taken place in the western world from ancient times till the modern era, it has always retained its importance and centrality [in the totality of knowledge]. In modern thought, law changed along with the fundamental changes that occurred in the relation between modern man and the world. This was such that the subject became the foundation of the world and everything else became the object of this subject. In this relation, law took on a new meaning. Better than anyone, Kant, one of the greatest philosophers of modern thought, depicted the concept of modern law under the topic of the relation of the subject with the world. According to Kant, with its subjective law, the practical intellect delineates the will. Thus, the intellect delineates and legislates. This delineation is the very concept of freedom in the modern interpretation of this term. Therefore, modern law is autonomous. In the creation of the practical law, it is necessary for the intellect to assume its existence. This understanding of the law is completely different from the common meaning of the term that is popular in our legal circles today. An analysis of it is important in the understanding of our relation with modern law, especially in the delineation of the place of law in foundations of religious thought.
    Keywords: law, subjectivity, Kant, practical intellect, self-legislation, autonomy
  • Reza Ehsani *, Hadi Tahan Nazif Pages 79-104
    Law is one of the most fundamental propositions of the modern science and system of rights. Even though this concept is self-evident, it has acquired many different meanings in the various schools of thought contained in the philosophy of rights. Aside from its historical nature, the transformation of the concept of law in the tradition of the positivistic school of thought in the west only has meaning in a total network of concepts, axioms, values and structures. From this point of view, in understanding the fundamental propositions of the humanities, by using an analytical method that proposes a tripartite structure of ‘apparent, hidden and hidden in the hidden’, it is possible to arrive at a more comprehensive understanding of the concept of law in the positivistic legal school of thought. This methodology is not only innovative it also clarifies the profound relation between rights, politics and philosophy based upon consumer-like essence of the science of rights. The result of such a method will be the understanding of law as a historical concept that is founded on specific philosophical foundations, not law as a vessel that has the ability to accept any and everything. Since law is the center of the modern system of rights, the proper understanding of the concept of law is necessary for the understanding of the modern system of rights. It is only then that we can accept or reject it.
    Keywords: the concept of law, legal positivism, modern rights, analytical method, philosophy of rights.
  • Hisam Al-Din Sharifi *, Mansureh Baradaran Muzaffari, Hasan Moallemi Pages 105-124
    In the general meaning of the term, philosophy is divided into theoretical and practical philosophy. Sometimes, Farabi refers to practical philosophy as ‘human philosophy’ or ‘social philosophy’. It is the extension and reflection of theoretical philosophy in the actions and behavior of the human being. He understands practical philosophy to be a science the propositions of which can be demonstrated. Keeping in mind the properties of such sciences, it is possible to understand the distinctions of practical philosophy from the point of view of Farabi. One of these is that the propositions of this science are in accordance with reality due to the fact that they are certain. They do not depend on human convention. In the practical philosophy, if one wants to form a syllogism, then it is necessary to use certain premises. The propositions of practical philosophy are reports. They are not conventional in nature. Therefore, ‘must’ and ‘must not’ have no place in this science. The topic of practical philosophy is the voluntary action of man that plays a role in his felicity. Keeping in mind all of these distinctions, it must be stated that practical philosophy is a real science, not a conventional one.
    Keywords: the humanities, practical philosophy, the topic of practical philosophy, conventional propositions
  • Qasim Tarkhan * Pages 125-152
    Without a doubt, the progress and degeneration of societies occur within the context of the laws of science and social causation. The understanding or negligence of these laws can have positive and negative effects on the movement towards [social] ideals. The present paper seeks to answer the following vital question: ‘Aside from physical laws, are there also other laws that have an effect upon the progression of society?’ If so, then what are these laws? In this research, we have utilized the bibliographical-analytical method to analyze the social laws mentioned in religious texts from two standpoints:I. We have analyzed the effective factors. Aside from the material factors, there are four types of spiritual factors that play a role in the existence of the [desired social] result. These four factors are non-human factors and human factors. The later can be divided into the following: vision, behavior and action.
    II. According to the results, the religious texts speaks of two types of traditions, absolute traditions that do not depend upon the action and behavior of man and conditional traditions that do. These traditions can be divided into principle and secondary traditions. The traditions that speak of the increasing or decreasing of blessings are principle and their social effects and consequences have been mentioned in the religious texts.
    Keywords: divine traditions, spiritual factors, the tradition of succor, the tradition of respite, the tradition of entrapment
  • Muhsin Rezwani *, Sayyid Muhammad Hadi Muqaddasi Pages 153-178
    As a form of government, democracy is one of the most challenging of concepts in political philosophy. Plato presented two fundamental objections to democracy and in this way he became one of its first and most important critics. Nevertheless, democracy has tested numerous models throughout history. This is true to the extent that modern democracy is only apparently similar to classical democracy. Keeping this in mind, it is possible to ask, ‘Can Plato’s objections to classic democracy be applied to modern democracy?’ This article uses the descriptive-comparative method and analyzes three views regarding the possibility of applying Plato’s objections to modern democracy. According to the first and second view, it is useless to examine Plato’s objections in the modern era. This is because they are either invalid or because modern democracy is essentially different from classical democracy. For this reason, it is safe from the criticisms of Plato. The third view – that we coincidentally adhere to – accepts the substantial unity of the two democracies and also believes that the fundamental faults of classical democracy also plague in modern democracy.
    Keywords: Plato, democracy, classical democracy, modern democracy
  • Sharif Lakzai *, Najmah Kaykhah Pages 179-198
    The present article seeks to examine the problem of peace in the political philosophy of Sadr al-Mutallihin Shirazi. The main question in this discussion is the following: What is peace in Sadr al- Mutallihin’s opinion and what role does it play in his philosophy? In response to this question, it has been claimed that in the political philosophy of Mulla Sadra, apparently, all of the individual and social areas of the life of a human being struggle with the problem of peace. Peace is something that must be sought out in all three of the pillars of life, i.e. culture, politics and economics. Otherwise, it will not be possible to talk about peace. According to the Transcendent Political Philosophy, everything that destroys knowledge, safety and life – or in other words, social justice – is far removed from peace. From this point of view, it is possible to say that peace and war both accidentally occur for society. If justice exists, then peace exists and knowledge, safety and life are secured in society. However, if justice does not exist, then war and conflict will occur. It is for this reason that in Islamic philosophy a great emphasis has been placed on justice as a pillar of existence. Aside from knowledge and wisdom, it is one of the most important distinctions of the Islamic ruler and the Islamic government. Also, resistance has been formulated to oppose those who bar the path to the knowledge of God and who prevent people from living peacefully. Thus, its purpose is peace.
    Keywords: peace, transcendent peace, war, resistance, transcendent political philosophy, Sadr al-din Shirazi
  • Muhammad Hussein Talibi * Pages 199-221
    Until the first half of the 20th century, philosophers of rights introduced human rights as ‘natural human rights’. Therefore, contemporary human rights are the same natural human rights. In this paper we have utilized the bibliographical method of research and have taken recourse to induction and reason. They explained the conclusion of the comparison of these two types of rights in two sections. The natural and unnatural human rights have 8 similarities, the most important of which are the following: 1. Both of them mean merit. One is a natural merit and the other is an unnatural merit. 2. Natural and unnatural rights are both purposeful. 3. Regardless of whether they are natural or unnatural, rights always lead man to the acquisition of perfection. Also, natural rights have distinctions that are not possessed by unnatural rights. These can be summarized as follows: 1. They are all natural and essential to man. 2. Natural rights are stable and above time and space. 3. Natural rights can be proven through logical demonstration. 4. These rights must be secured. 5. All of these rights exist before legislation. 6. Natural rights are the source of legislation. It is for this reason that they are more important than unnatural rights.
    Keywords: natural rights, human rights, un-natural rights, assumed rights, distinctions of natural rights, similarities between natural, unnatural rights