فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 75، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • رضا زرین کمر *، مرتضی محسنی صفحه 3
    حمله ی مغول به ایران از مهم ترین اتفاقات این سرزمین است. در پی این حمله هویت ایرانی به طور جدی تهدید شد؛ به طوری که عناصر اصلی هویت ایرانی آسیب دید و بعضی از آن از میان رفت. هویت ایرانی در پی این تهدید، به بازسازی خود پرداخت و کوشید از زیر فشار و تهدید مغولان نجات یابد؛ نویسندگان متون ادبی تاریخی آن دوران بخشی از این کار را انجام دادند. متون ادبی تاریخی عصر ایلخانی علاوه بر آن که منابع دست اول تاریخی آن روزگار هستند، و ارزش ادبی قابل توجهی دارند، تاثیر مهمی در بازسازی هویت ایرانی داشتند؛ چنان که ایلخانان پس از مدتی هویت ایرانی را تقویت ویران گری های گذشته را جبران کردند. در این نوشتار براساس چهار مولفه ی مهم هویت ایرانی در آن دوران از جمله: آثار تمدنی، پادشاهی، دین اسلام و زبان و ادب فارسی، تاثیر مخرب حمله ی مغول بر هویت ایرانی بررسی و سپس تاثیر مثبت این مولفه ها بر هویت ایرانی در این متون واکاوی می شود. یافته پژوهش ناظر بر این است که این متون از طریق مولفه های چهارگانه، در احیای هویت ایرانی موثر بوده اند.  
    کلیدواژگان: هویت ملی، احیای هویت ایرانی، دوره ی ایلخانی، عطاملک جوینی، رشیدالدین فضل الله
  • مجتبی مقصودی * صفحه 23
    موسسه مطالعات ملی پژوهشی با عنوان «سنجش هویت جمعی ایرانیان» در دی و بهمن 1393، با حجم نمونه 15034 در سطح کشور (31 استان) از افراد 18 الی 65 ساله انجام داد. متغیر «همبستگی اجتماعی»، یکی از متغیرهای اصلی را در این سنجش تشکیل می دهد؛ که پژوهش حاضر به نتایج سنجش این بعد مهم از هویت جمعی ایرانیان و توصیف آن می پردازد. هدف این پژوهش بررسی این مساله است که ایرانیان به بعد همبستگی اجتماعی خود چقدر گرایش دارند و ترجیحات هویتی آنها بیشتر متمایل به کدام هویت است. سوالات مهم تحقیق عبارتند از: کم و کیف متغیر همبستگی اجتماعی و انسجام جمعی عام نزد شهروندان ایرانی چگونه است؟ و کدام یک از ابعاد متغیر همبستگی اجتماعی (احساس دوستی، احساس غرور و تعهد ملی و عام گرایی) نزد شهروندان ایرانی رجحان و برجستگی بیشتری دارد؟ نتایج تحقیق گویای این است که در میان مولفه های سنجش همبستگی اجتماعی احساس تعهد ملی نسبت به سرنوشت کشور، افتخار به ایرانی بودن و حفظ جمهوری اسلامی و احساس دوستی به ترتیب بیشترین نقش و سهم را دارند. در مجموع مولفه های همبستگی اجتماعی بالا هستند.  
    کلیدواژگان: هویت ملی، همبستگی اجتماعی، عام گرایی، احساس دوستی، تعهد ملی
  • مهناز نجیب زاده، سیروس احمدی * صفحه 47
    هدف این نوشتار بررسی رابطه عزت نفس ملی و مصرف کالای خارجی است. روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری تحقیق، همه سرپرستان خانوار شهرهای تهران، شیراز و کرمان به تعداد است که 1200 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق سنجش عزت نفس ملی، مقیاس عزت نفس روزنبرگ است و برای سنجش مصرف کالای خارجی، پرسشنامه پژوهشگر ساخته مبتنی بر پنج بعد کالای برقی، لوازم التحریر، پوشاک، لوازم خانگی و لوازم آرایشی و بهداشتی به کار برده شد. جهت تعیین اعتبار ابزار تحقیق از اعتبار محتوا و جهت تعیین پایایی از ضرایب آلفا کرانباخ و کودر ریچاردسون استفاده شد. براساس یافته های تحقیق، اولا، مصرف کالای خارجی در بین شهروندان ایرانی فراتر از میانگین است. ثانیا، رابطه منفی و معناداری بین عزت نفس ملی و مصرف کالای خارجی وجود دارد و این متغیر قادر است 11/0 تغییرات مصرف کالای خارجی را تبیین کند. نتیجه گیری پژوهش حاضر این است که با آموزش و تقویت عزت نفس ملی در بین شهروندان، می توان مصرف کالای خارجی را کاهش و از این طریق به رفع یا تسکین یکی از مسائل اجتماعی حاد جامعه ایران، کمک کرد.
    کلیدواژگان: عزت نفس ملی، کالای خارجی، شهروندان، ایران
  • نجله خندق، ابوذر کوثری * صفحه 67
    ادبیات توسعه در ایران در سال های اخیر شاهد ظهور مفاهیمی از قبیل محلی گرایی، بومی گزینی و غیره بوده که دارای بار مثبت برای توسعه پایدار ایران پنداشته شده است. اگرچه نمی توان از برخی وجوه و پیامدهای مثبت رویکردهای بومی سازی و محلی گرایی جهت مدیریت و توسعه کشورها چشم پوشی کرد، اما اجرای سیاست هایی از این دست برای جوامعی چون ایران بدون در نظر گرفتن برخی الزامات سیاست داخلی می تواند تبعات ناخوشایندی را در بلندمدت به دنبال داشته باشد. از جمله طرح هایی که در سال های اخیر در راستای تسهیل تحصیلات عالیه و برخی اهداف اجتماعی در ایران به مورد اجرا گذاشته شده است، طرح بومی گزینی دانشگاه ها است. این طرح در مرداد ماه سال 1387 به پیشنهاد وزارت علوم، به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. مسوولان ذیربط از جمله وزارت علوم و سازمان سنجش کشور دلایل مختلفی را در دفاع از این طرح ارائه می کنند که محور آنها عبارتند از: کاهش آسیب های اجتماعی و فرهنگی در محیط های خوابگاهی، کاهش هزینه های دانشگاه ها و دانشجویان، برقراری نوعی عدالت آموزشی و غیره. این که استدلال متولیان امر در دفاع از بومی گزینی تا چه حد قابل دفاع است، موضوع بحث این مقاله نیست، بلکه این نوشتار در پی آن است تا نشان دهد آنچه در طرح بومی گزینی مورد غفلت واقع شده، آثار و پیامدهای آن در حوزه انسجام اجتماعی و وحدت و هویت ملی ایرانیان است.
    کلیدواژگان: بومی گزینی، اقوام ایرانی، سیاستگذاری قومی، انسجام اجتماعی، هویت ملی
  • حسین داوری *، رضا خیرآبادی، سیدبهنام علوی مقدم صفحه 85
    متاثر از تحولات گسترده جهانی، مقوله هویت، به مثابه موضوعی مهم در پژوهش های فرهنگی و اجتماعی و نیز سیاست گذاری های کلان، با بازنمودهایی گوناگون همراه بوده است. این اهمیت سبب شده تا نظام های سیاسی به این مقوله نگاهی ویژه داشته باشند، که تجلی آن را می توان در حوزه آموزش زبان یافت. یافته ها مبین آن است با وجود آن که این مقوله در بررسی برخی کتاب های درسی نمود دارد، این موضوع کمتر در کتاب های آموزش زبان انگلیسی که خود می تواند حامل هویت و فرهنگ بیگانه باشد، بررسی شده است. در این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی به بررسی محتوا و تصاویر کتاب های نوانتشاریافته زبان انگلیسی پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد که توجه به مقوله هویت ملی، به عنوان یکی از شاخص ترین انواع هویت، در کتاب های جدید جایگاهی ویژه یافته است که می توان مبانی آن را در بهره گیری از رویکرد نوظهور آموزش انتقادی در حوزه آموزش زبان انگلیسی یافت.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سیاستگذاری فرهنگی، زبان انگلیسی، کتاب درسی، آموزش انتقادی
  • سهراب عبدی زرین *، علی نقی فقیهی، محمدرضا ضمیری صفحه 99
    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش دینداری در سلامت روان، هویت یابی و امنیت اجتماعی است که به صورت مدل دینداری و امنیت اجتماعی مطرح شد. تعداد 556 نفر دانشجو به صورت نمونه گیری خوشه ایبه عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده و بررسی شدند. پرسشنامه های دینداری، هویت شخصی، سلامت روان، امنیت اجتماعی و کجروی رفتاری جهت جمع آوری داده ها استفاده شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-22 و برای بررسی برازش مدل از نرم افزار Amos-22 استفاده شد، که مقادیر شاخص های برازندگی مدل نشان داد که برازش مدل تحقیق خوب و مناسب بود. نتایج تحلیل مسیر برای مدل تحقیق نشان داد رابطه ی مستقیم از دینداری به هویت یابی(34/0-)، و کجروی رفتاری (38/0-) معنادار بود، اما از دینداری به سلامت روان و امنیت اجتماعی معنادار نبود. همین طور رابطه مستقیم از هویت یابی به سلامت روان(51/0) و به کجروی رفتاری(11/0) معنادار بود، اما به امنیت اجتماعی معنادار نبود، و نیز از سلامت روان به کجروی رفتاری (12/0) معنادار بود، اما به امنیت اجتماعی معنادار نبود. و این که مسیر مستقیم مدل، از کجروی رفتاری به امنیت اجتماعی(35/0) نیز معنادار بود. نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که براساس مقوله جنسیت در متغیرهای دینداری، کجروی رفتاری و امنیت اجتماعی و همین طور براساس مقوله وضعیت تاهل در متغیرهای دینداری، سلامت روان، هویت یابی، کجروی فتاری و امنیت اجتماعی تفاوت معنادار وجود دارد.  
    کلیدواژگان: دینداری، امنیت اجتماعی، هویت یابی، سلامت روان و کجروی رفتاری
  • مریم سادات رضوی پور *، محمد مهدی ذاکری صفحه 123
    بحران هویت در عصر حاضر از جمله مشکلاتی است که متخصصین در هر حوزه در تلاش برای برون رفت از آن می باشند. این امر در کشوری چون ایران که صاحب تمدنی درخشان با قدمت چند هزار ساله است، بسیار جدی تر به نظر می آید. اهمیت توجه به هویت ایرانی اسلامی تا آنجاست که براساس مفاد فصل اول قانون برنامه پنجم توسعه، پاسداری از فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی به عنوان تکلیف برای دولت آورده شده است. حال با توجه به آن که پروژه های مسکن مهر بزرگترین طرح دولتی ساخت مسکن بعد از انقلاب در مقیاس کل کشور می باشد، انتظار می رود چنین پروژه هایی، با وسعت شهر های جدید در سطح کشور، نمادی از هویت ایرانی اسلامی باشند و باعث ترویج و اشاعه ی فرهنگ ناب اسلامی ایرانی به جای تقلید و از خود بیگانگی گردند. این پژوهش در پی یافتن مولفه های هویت ساز ایرانی اسلامی معماری مسکن است و به طورکلی نحوه بهره گیری از شاخص های هویتی ایرانی اسلامی در معماری پروژه های مسکن مهر را بیان می نماید. مقصود از این نوشتار شناسایی عوامل هویت ساز معماری ایرانی اسلامی با هدف بررسی میزان و نحوه به کارگیری آن در پروژه های مسکن مهر استان تهران (پردیس فاز سوم) می باشد. جهت دست یابی به این اهداف، پژوهش به شیوه کیفی و توصیفی تحلیلی انجام شده و با استدلال منطقی نتایج حاصل شده است. یافته های تحقیق حاکی از عدم بهره گیری از کافی از شاخصه های معماری ایرانی اسلامی و نیز کم توجهی به استفاده از شاخص های هویتی برای طرح و ساخت مجموعه ای با اصالت و شایسته ی ایران اسلامی می باشد.  
    کلیدواژگان: هویت ایرانی اسلامی، معماری ایرانی، معماری اسلامی، مسکن مهر
  • منصور طبیعی، سینا امینی زاده *، ماندانا کریمی صفحه 141
    طراحی گرافیکی پوسترها و عکس ها در عرصه انتخابات اهمیت به سزایی دارد. از این ابزار برای جلب توجه مخاطبان استفاده می شود ازجمله مواردی که نامزدان انتخابات به آن می پردازند، بهره گیری از عناصر هویت ملی است، درواقع تغییر در ذائقه فرهنگی مخاطبان به واسطه استفاده از مولفه های هویت ملی در پوسترهای انتخابی ممکن می شود. لذا، پژوهش حاضر کوششی به منظور آشکار ساختن اهمیت طراحی گرافیک پوستر انتخاباتی شهر شیراز در نشان دادن هویت ملی است. جامعه ی آماری پژوهش پوسترهای انتخاباتی شورای شهر شیراز در سال 1396 بودند که با روش تحلیل کیفی متن و به کمک فن نشانه شناسی لایه ای تحلیل شدند (200 اثر). درمجموع، ابعادی همچون ابعاد اجتماعی، مذهبی و فرهنگی در طراحی گرافیک پوسترهای انتخاباتی شهر شیراز به منظور بازنمایی مولفه های هویت ملی بیشترین کاربرد را دارند. بانوان نیز بیشتر جنبه های شخصی نظیر پوشش را نسبت به ابعاد هویت ملی مورد استفاده قرار داده اند.  
    کلیدواژگان: هویت ملی، پوستر تبلیغاتی، شیراز، انتخابات شورای شهر
|
  • Reza Zarrinkamar, Morteza Mohseni Page 3
    The Mongol conquest of Iran is amongst the darkest times (events) of this country. This invasion was seriously threatening to Iranian identity. So far that some of its major characteristics were damaged and some entirely disappeared. Following this threat, Iranian identity practiced to revival itself and survive through the pressure and threats of the Ilkhanid dynasty. A part of this effort was made by the writers of literary–historical works during the era. Ilkhanid literary-historical works not only are firsthand sources of historical information and contain significant literary value but were able to play an important role in the reconstruction of Iranian identity as Ilkhanid after a while reconstructed Iranian identity and tried to compensate the demolish of the past.
    In this research the destructive impact of Mongol invasion was studied based on four factors including: civilization works, kingdom, Islam and Persian language and literature. Then the positive impression of these factors on Iranian identity was investigated, results of this research show that these text were more effective on restoring Iranian identity among the other influential factors.
    Keywords: National identity, Iranian identity, Ilkhanid era, Ata-Malek Juvayny, Rashid-al-Din Fadlulah
  • Mojtaba Maghsoodi Page 23
    A research entitled "Assessment of Iranian Collective Identity" was conducted by the Institute of National Studies on January 15, 2015, with a sample of 15034 people in the country (31 provinces) from 8 to 65 years old. The variable "social solidarity" is one of the main variables in this survey; this study deals with the results of measuring this important dimension of Iranian identity and describing it. The purpose of this study is to examine the issue of how Iranians tend to focus on their social solidarity, and What are their identity preferences. The most important questions of the research are: How is the social solidarity variable and collective cohesion among Iranian citizens? And Which of the dimensions of the social solidarity variable (feeling of friendship, feeling of pride and national commitment and generalism) is more prevalent among Iranian citizens? The results of the research indicate that among the components of social solidarity measurement, a sense of national commitment to the fate of the country, the pride of being Iranian, and maintaining the Islamic Republic and the feeling of friendship, respectively, have the most important role and contribution. In sum, the components of social solidarity are high.
    Keywords: National Identity, Social Solidarity, Generalism, Friendship Feelings, National Commitment
  • Mahnaz Najibzadeh, Siroos Ahmadi Page 47
    The purpose of this study is to investigate the relationship between national self-esteem and foreign goods' consumption. The research method is survey and statistical population of the study were all citizens in Tehran, Shiraz and Kerman cities in which 1200 of them were selected by multistage random sampling method. The research tool for measuring national self-esteem is the Rosenberg Self-Esteem Scale and a researcher-made questionnaire was used based on five dimensions of electrical goods, stationery, clothing, home appliances and cosmetics to measure foreign good's consumption. To determine the validity of the research tools, content validity was used and to determine the reliability, the coefficients of Alpha Cronbach and Kuder- Richardson were used. According to the research findings, firstly, the consumption of foreign goods among Iranian citizens is beyond average. Secondly, there is a negative and significant relationship between national self-esteem and foreign goods' consumption and this variable is capable of explaining the changes in the consumption of foreign goods by a factor of 0.1. The conclusion of this study is that by educating the national self-esteem and strengthening it among the citizens, it can reduce the consumption of foreign goods and thereby contribute to one of the acute social problems of the Iranian urban community.
    Keywords: National Self-esteem, Foreign goods, Citizens, Iran
  • Najleh Khandagh, Aboozar Kosari Page 67
    Development literature in Iran in recent years has witnessed the emergence of concepts such as localism, indigenous selection, etc., ones that considered to have a positive burden for sustainable development in Iran. although, one can not ignore some of the positive aspects of localization approaches to the management and development of countries, but the implementation of such policies for societies like Iran, regardless of some of the requirements of domestic policy, can have unpleasant consequences in a long time.
    Among the initiatives that have been implemented in recent years in order to facilitate higher education and some social objectives in Iran, is the indigenous selection of students of universities. The plan was approved by the Supreme Council of the Cultural Revolution in August 2008 on the recommendation of the Ministry of Science.
    The relevant authorities, including the Ministry of Science and Organization of the Assessment of the Country, have various reasons for defending the plan, which include: reducing social and cultural damages in dormitory environments, reducing the costs of universities and students, establishing a kind of educational justice And soon. The extent to which defendants' argument about indigenous Selection can be defended, is not the subject of this paper, but this paper seeks to show what has been neglected in the indigenous scheme is its consequences in the area of social cohesion and unity and national identity of Iranians.
    Keywords: Indigenous selection, Iranian ethnicities, Policy making, Social cohesion, National identity
  • Hossein Davari, Reza Kheirabadi, Seyyed Behnam Alavi Moghaddam Page 85
    Influenced by the massive global developments, the notion of identity as an important issue in social and cultural research as well as macro policies, has been accompanied by various representations. Such significance has made the political systems pay attention to the notion that its reflection has been represented in the field of education. The data reveal that while the issue has been studied in some textbooks, it is less studied in English textbooks. In this paper, through a descriptive and analytic study, the content and pictures of the newly-developed English textbooks were analyzed. It could be concluded that such attention to the issue of national identity, as one of the most significant dimensions of identity, has gained a favorable position which might be related to the purposeful use of critical pedagogy as a recent approach in English language teaching.
    Keywords: Identity, Cultural policy-making, Discourse, Textbook, Critical pedagogy
  • Sohrab Abdi Zarrin, Ali Naghi Faghihi, Mohammad Reza Zamiri Page 99
    The aim of this study is investigating the role of religion on the mental health, identity and social security. From all students in University of Qom were choosen 556 students as a samples by cluster sampling. In this study were used of some questionnaires as a religion, identity, mental health, behavioral problems and social security. In this study for describing data and other results was used Spss-22 and for examining goodness of fit of model was used Amos-22. For examine of fit of model was used Amos-22, which results showed model fit the data was good. Results of Amos showed direct path from religion to identity (0.34), and behavioral problems (-0.38) were significant but to mental health and social security were non-significant. Too, from identity to mental health (0.51), and behavioral problems (0.11) were significant but to social security was non-significant. And direct path from behavioral problems to social security was significant (0.35). Analysis of data by MANOVA showed that in terms of gender there were significant differences in religion, behavioral problems, and social security. Too, with attention to marital situation there were significant differences in religion, identity, mental health, behavioral problems, and social security.
    Keywords: Religion, Social security, Identity, Mental health, Behavioral problem
  • Maryam Sadat Razavipour, Mohammad Mahdi Zakeri Page 123
    Identity crisis is one of the contemporary problems which experts in any fields try to solve it. It is more important in Iran as a country with brilliant culture and civilization.
    In the content of the first program of the fifth development law, Iranian Islamic culture and identity is regarded as a regulation for the goverrnment, so it is expected that Mehr residential complex which is the most important governmental building project after the revolution be the symbol of Iranian and Islamic identity and spread the pure spirit of it instead of imitation. This assay is seeking for Iranian and Islamic individuality factors related to the residential architecture and generally analysis the existence quality  of these factors in the Mehr residential complex (phase 3) in Pardis city in Tehran. In order to achieve these aims, research method which is used in this essay is descriptive and analytical and by logical reasoning conclusion were defined. The research findings indicate that Iranian Islamic architecture elements were not sufficiently utilized and shows the lack of using identity factors for the design and construction which be suitable for a worth Iranian Islamic complex.
    Keywords: Iranian Islamic identity, Iranian architecture, Islamic architecture, Mehr residence
  • Mansoor Tabiee, Sina Amini Zadeh, Mandana Karim Page 141
    Graphic design of posters and photographs in the election field is important. This method is used for capturing and holding the audience’s attention. One of the most important things that candidates use for capturing and holding the audience’s attention is national identity. For example, with using the national identity in the electoral posters can change the cultural orientation in audiences. So, the aim of this project is to reveal the importance of graphic design of the posters of Shiraz elections in the demonstration of national identity. The statistical population of this research was the posters of Shiraz elections (city council) that were analyzed by method of text quality analysis and layer-to-analytical method (200 works). In sum, it has been concluded that in the graphic design of electoral posters of Shiraz; social, religious, and cultural dimensions are the most used components that are used in demonstrating the national identity.
    Keywords: National Identity, Advertising Poster, Shiraz, City Council Elections