فهرست مطالب

نشریه دین و سلامت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین حسینی کارنامی، مرتضی دارابی نیا *، رحمت الله مرزبند صفحات 1-9
    سابقه و هدف
    برای پاسخگویی به نیازهای دانشجویان و انتقال ارزشهای اسلامی به آنها ارزشیابی مداوم کارکردهای دروس معارف اسلامی امری ضروری میباشد. در این ارتباط، پژوهش حاضر با بررسی نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران به دروس معارف اسلامی در سال تحصیلی 4951 59 انجام شد. -
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر کمی بوده و از نوع مطالعات توصیفی پیمایشی - میباشد. جهت انجام پژوهش مطابق با جدول مورگان 993 نفر به صورت تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگرساختهای بود که ضریب 0 برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار / پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 471 SPSS 16 و آماره های توصیفی، آزمونهای t مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش با توجه به حد وسط امتیازات در هر حیطه بهعنوان نقطه برش، در حیطه محتوایی دروس معارف 94 درصد از دانشجویان راضی و 13 درصد ناراضی بودند، 33 درصد ناراضی بودند و / 77 درصد از دانشجویان راضی و 6 / در حیطه مربوط به استادان 1 93 درصد ناراضی بودند که / 67 درصد از دانشجویان راضی و 3 / در حیطه فضای آموزشی 4 در مجموع نشاندهنده نگرش مثبت دانشجویان به عملکرد حیطه های سه گانه بهویژه حیطه استادان میباشد.
    استنتاج: دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران نگرش مثبتی نسبت به محتوا، استادان و فضای آموزشی دروس معارف اسلامی داشتند. برای بهترشدن نگرش دانشجویان لازم است همواره ارزیابی های مستمر با هدف آسیبشناسی این دروس به عمل آید.
    کلیدواژگان: دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دروس معارف اسلامی، نگرش سنجی
  • مهدی حسینی، لیلا صادق مقدم، ندا گرامی نژاد، سجاد صادقی * صفحات 10-18
    سابقه و هدف
    مکانیسم های دفاعی از راه کارهایی هستند که انسان ها برای کاهش تنش انتخاب می کنند. در این میان به نظر می رسد که مذهب بر عملکرد و واکنش های افراد در شرایط مختلف تاثیرگذار است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش جهت گیری مذهبی در به کارگیری مکانیسم های دفاعی دانشجویان علوم پزشکی گناباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی– مقطعی 213 نفر از دانشجویان مقاطع و رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1392 با استفاده از نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های جهت گیری مذهبی Allport و مکانیسم های دفاعی جمع آوری گردیدند. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون های Spearman، t مستقل و آنووا انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند که بین جهت گیری مذهبی بیرونی و نمره کل مکانیسم های دفاعی رابطه معناداری وجود دارد (357/0r=، 001/0P=)؛ اما بین جهت گیری مذهبی درونی با نمره کل مکانیسم های دفاعی رابطه معناداری مشاهده نگردید (009/0-r=، 899/0P=). علاوه براین، رابطه معناداری بین جهت گیری مذهبی بیرونی و تمامی اجزای مکانیسم های دفاعی به جز عقل گرایی (606/0P=) و انکار (296/0P=) وجود داشت. از سوی دیگر، رابطه بین جهت گیری مذهبی درونی با عقل گرایی (001/0P=) مستقیم و با خیال بافی (019/0P=) معکوس و معنادار بود.
    استنتاج: با توجه به نتایج مطالعه می توان گفت که جهت گیری مذهبی در استفاده از مکانیسم های دفاعی تاثیرگذار است و این جهت گیری خود می تواند موجب ارتقای سلامت روان دانشجویان شود؛ بنابراین در برنامه ریزی های مسئولان، آشنا سازی دانشجویان با مکانیسم های مناسب روان شناختی با تاکید بر نقش مذهب ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، دانشجو، علوم پزشکی، مکانیسم های دفاعی
  • مریم بهبودی، ویدا شفیع پور*، مهرنگار امیری صفحات 19-28
    سابقه و هدف
    با توجه به جایگاه اخلاق در حرفه پزشکی و پرستاری و این مهم که مراقبت از کودک به جهت سن و حساسیت شرایط طبی متفاوت از سایر بخش ها می باشد، مطالعه حاضر با هدف مقایسه شدت پریشانی اخلاقی پرستاران شاغل در بخش کودکان با پرستاران بخش مراقبت ویژه کودکان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی، مقایسه ای بین 111 پرستار شاغل در بخش های کودکان و مراقبت ویژه کودکان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1396 می باشد که جمع آوری اطلاعات آن با استفاده از پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پریشانی اخلاقی Corley انجام شده و تجزیه و تحلیل داده های آن از طریق روش آماری توصیفی و استنباطی Mann-Whitney و Kruskal-Wallis صورت گرفته است.
    یافته ها
    در این مطالعه شدت پریشانی اخلاقی در 75 درصد از پرستاران بخش کودکان در سطح پایین و در 25 درصد در سطح متوسط قرار داشت. در بخش مراقبت ویژه کودکان نیز سطح شدت پریشانی اخلاقی 8/58 درصد از پرستاران در حد پایین و 2/41 درصد در حد متوسط بود؛ به طوری که میانگین شدت پریشانی اخلاقی پرستاران در بخش کودکان 48/37 درصد و در بخش ویژه کودکان 02/58 درصد به دست آمد.
    استنتاج: نتایج نشان می دهند که شدت پریشانی اخلاقی در پرستاران بخش مراقبت ویژه کودکان در مقایسه با پرستاران بخش کودکان در سطح بالاتری قرار دارد؛ بنابراین پیشنهاد می شود برنامه ریزان آموزش اخلاق حرفه ای با مشورت کارشناسان اسلامی، کلاس و یا کارگاه های اخلاق حرفه ای را براساس نیاز و با توجه به شئونات مذهبی تدوین و برگزار نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق مذهبی، پرستار بخش کودکان، پرستار مراقبت ویژه کودکان، پریشانی اخلاقی
  • محمد سیاوشی، مهدیه درودی، شاهین نوروزیه، مهدی جمالی نیک، رضا بردبار * صفحات 29-36
    سابقه و هدف
    در بیماری های مزمن مانند نارسایی قلبی، سلامت روانی، جسمانی و معنوی مختل می شود. رفتارهای مذهبی چون دعا می توانند باعث افزایش انرژی معنوی و ایجاد نگرش مثبت در بیمار شوند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دعا بر سلامت معنوی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن قلبی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- مقطعی است که جامعه آن 140 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن قلبی بستری در بخش قلب بیمارستان 22 بهمن نیشابور در سال 1394 بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سلامت معنوی Palutzian و Ellisonو پرسشنامه تناوب دعا (Prayer Activity) Meraviglia بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های مجذور کای، ضریب همبستگی Pearson، آزمونKruskal-Wallis و رگرسیون خطی) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده وجود ارتباط معنادار و مستقیم بین دعا و سلامت معنوی بیماران می باشند ((0001/0P<) ، (63/0-=r)). همچنین بین سن بیماران، تناوب دعا، تجربه قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا ارتباط معناداری مشاهده گردید (0001/0P<) ؛ اما بین جنسیت، تناوب دعا، تجربه قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا ارتباط معناداری وجود نداشت (06/0P<). علاوه براین بین سطح تحصیلات، تناوب دعا، تجربه قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا ارتباط معکوس و معناداری به دست آمد (001/0P<). بین وضعیت تاهل بیماران، تناوب دعا، تجربه قبلی دعا و نگرش نسبت به دعا نیز ارتباط مستقیم و معناداری مشاهده گردید (0001/0P<) .
    استنتاج: با توجه به نتایج مشخص می شود که معنویت نه تنها ریشه در عقاید فرد دارد؛ بلکه در تجربه او نیز ریشه دوانیده است. اگر شخصی تنها اعتقاد داشته باشد اما تجربه نکرده باشد، بسیاری از فواید جسمی و روانی معنویت را از دست می دهد. نقش دعا در بیماری های مزمن مانند نارسایی مزمن قلبی انکارناپذیر است و می توان از آن در جهت حفظ سلامت و مقابله موثر با بیماری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دعا، سلامت معنوی، نارسایی مزمن قلبی
  • مرتضی دارابی نیا، مهدی فخار *، محمد باقر محمدی لایینی صفحات 37-45
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش آموزه های دینی در سلامت و تربیت دانشجویان به عنوان نیروهای انسانی خلاق و شایسته، بررسی مرجع شناخت این آموزه ها در دانشجویان اهمیت بسیاری دارد؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی مرجع شناخت آموزه های دینی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال 1395 انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگرساخته استفاده گردید. جهت انتخاب جامعه پژوهش از بین دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی مازندران 160 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری استنباطی کای اسکوئر و آزمون دقیق Fisher توسط نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند که خانواده برای 5/92 درصد از افراد مرجع اول، برای 4/4 درصد مرجع دوم، برای 9/1 درصد مرجع سوم و برای 3/1 درصد مرجع چهارم است. همچنین مسجد برای 3/1 درصد از افراد مرجع اول، برای 3/21 درصد مرجع دوم، برای 1/18 درصد مرجع سوم و برای 8/58 درصد مرجع چهارم می باشد. علاوه براین، نتایج آزمون دقیق Fisher بیان کننده آن است که نسبت انتخاب مرجع آموزه های دینی در اولویت های دوم، سوم و چهارم در دانشکده های مختلف به طور معنا داری متفاوت می باشد (05/0P<).
    استنتاج: یافته ها نشان دادند که بیشتر دانشجویان (5/92 درصد) خانواده را مرجع اول و بیش از نیمی از آن ها مسجد را آخرین مرجع در شناخت آموزه های دینی خود دانسته اند؛ بنابراین ضروری است که خانواده ها نسبت به برنامه ریزی مناسب برای جذابیت بخشی به اماکن مذهبی مانند مساجد برای دانشجویان اقدام کنند.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، خانواده، دانشجویان، مسجد
  • ذبیح الله یوسفی، علیرضا علا * صفحات 46-53
    سابقه و هدف
    با توجه به جایگاه معنوی مساجد در اسلام بر پاکیزگی آن بسیار تاکید شده است. بی توجهی به این موضوع موجب می شود که مساجد کانونی برای انتشار عوامل بیماری زا شوند و سلامت جمعیت استفاده کننده از آن آسیب ببیند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط مساجد شهر ساری از نظر بهداشت فردی، ابزار و وسایل کار و وضعیت ساختمانی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از پرسشنامه ای با 45 متغیر برای ثبت اطلاعات مساجد استفاده شد و به هر جواب یک امتیاز بر حسب درصد تعلق گرفت. از کل مساجد شهر ساری در سال 1395 با روش احتمالی تصادفی ساده 50 نمونه انتخاب شد و پس از جمع آوری اطلاعات بهداشتی و ورود آن ها به نرم افزار اکسل با استفاده از روش های آماری توصیفی- مقطعی نتایج تعیین گردیدند.
    یافته ها
    به طور کلی به لحاظ رعایت بهداشت فردی 9/42 درصد از مساجد در وضعیت نامطلوب، 7/26 درصد در وضعیت مطلوب و 4/30 درصد در وضعیت متوسط بودند. شایان ذکر است که 5/13 درصد از مساجد به لحاظ ساختمانی دارای متغیرهای مورد بررسی نبودند و 7/53 درصد در وضعیت مطلوب، 6/25 درصد در وضعیت متوسط و 2/7 درصد در وضعیت نامطلوب قرار داشتند. به لحاظ وسایل و ابزار کار نیز 7/9 درصد از مساجد متغیرهای مورد نظر را نداشتند و 8/48 درصد در وضعیت مطلوب، 8/32 درصد در وضعیت متوسط و 7/8 درصد در وضعیت نامطلوب بودند.
    استنتاج: نتایج نشان می دهند که سطح وضعیت بهداشت فردی در مساجد ساری با وجود اهمیت آن در سلامت افراد پایین است و به لحاظ وسایل و ابزار کار و وضعیت ساختمانی، مساجد ساری در حد متوسطی قرار دارند. به طور کلی وضعیت بهداشت مساجد شهر ساری در سطحی کمتر از حد انتظار می باشد.
    کلیدواژگان: اماکن متبرکه، بهداشت محیط، شاخص های بهداشتی
  • علی حسینایی * صفحات 54-61
    سابقه و هدف
    اهمال کاری تحصیلی از موضوعات مهم در حیطه تحصیلی دانشجویان است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اهمال کاری تحصیلی براساس جهت گیری مذهبی و سوءاستفاده از فناوری های ارتباطی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که از نوع مطالعات همبستگی است، 343 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند و پرسشنامه جهت گیری مذهبی Allport و Ross (1950)، پرسشنامه استفاده مفرط از اینترنت و تلفن همراه (COS: Cell-phon Over-use Scale) Jenaro (2007) و آزمون اهمال کاری سواری (1390) را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از بررسی با نرم افزار SPSS 19 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهند که جهت گیری مذهبی بیرونی و سوء استفاده از فناوری های ارتباطی 18 درصد از اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی می کنند.
    استنتاج: با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد که با آموزش مناسب و تغییر در جهت گیری مذهبی و استفاده صحیح از فناوری های ارتباطی می توان به کاهش اهمال کاری تحصیلی کمک کرد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، جهت گیری مذهبی، دانشجویان، فناوری های ارتباطی
  • سارا ناجی طبسی *، حسین زمانی، جواد فیضی صفحات 62-68
    در ایدئولوژی اسلامی تغذیه بر جسم، فکر و ایمان انسان تاثیرگذار است و در منابع اسلامی گزاره های زیادی در زمینه تولید و تهیه مواد غذایی، تغذیه و فناوری غذایی وجود دارند که می توانند مبنای طراحی فرایندها و سیستم های غذایی باشند و یک برند برتر به نام «غذای طیب» را در مقیاس ملی و بین المللی شکل دهند؛ از این رو در این مقاله تحلیلی به بررسی نظرات اسلامی در مورد غذای طیب، لزوم استانداردسازی غذای طیب، تدوین شاخص های غذای طیب براساس مبانی اسلامی و مقایسه شاخص های استخراجی با معیارهای غذای حلال، ارگانیک و فراسودمند (Functional Food) پرداخته شده است. برند حلال حاصل تبدیل معیارهای لااقلی دین اسلام در زمینه مواد غذایی به محصول و استانداردهای غذایی است. تحلیل عمیق تر گزاره های دینی ما را به پیش فرض های بالاتری هدایت می کند که استفاده از آن ها می تواند موجب شکل گیری یک برند غذایی برتر با عنوان برند غذایی طیب گردد که کیفیت آن به مراتب بالاتر از برند غذایی حلال می باشد. قرآن کریم عالی ترین استانداردها را در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی تحت عنوان طیب ارائه نموده است تا تمامی جنبه های کیفیت را به لحاظ پاک بودن، بهداشتی بودن، ایمن بودن، مقوی بودن و مغذی بودن تامین نماید. اجرای چنین استانداردهای پیشرفته ای نیازمند فهم صحیح قرآن، کسب دانش های مدرن، آموزش و ترویج عملی فرهنگ طیب و اجرای سیستم های تضمین ایمنی و کیفیت می باشد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی اسلامی، ایمنی مواد غذایی، تغذیه، سلامت، طیب
|
  • Hosein Hoseini Karnami Seyed, Morteza Darabinia *, Rahmatollah Marzband Pages 1-9
    Background and
    Purpose
    Continuous evaluation of the functions of Islamic Knowledge courses is critical in responding to the needs of students and transfer of Islamic values. Therefore, the present study was carried out to examine the student's attitude toward Islamic courses in Mazandaran University of Medical Sciences in the academic year of 2015-2016.
    Materials And Methods
    In this quantitative descriptive-analytical study, according to the Morgan’s table, 352 subjects were selected by random stratified sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, whose Cronbach’s alpha reliability was estimated at 0.874. Data were analyzed in SPSS, version 16, using descriptive statistics, independent t-test, and ANOVA.
    Results
    Considering mean scores in each domain as a cut-off point, 58% and 42% of the students were satisfied and dissatisfied with the content of Islamic Knowledge courses, respectively; in the domain related to professors’ performance, 77.4% and 22.6% of the students were satisfied and dissatisfied, respectively. Further, in the domain of educational environment, 67.8% and 32.2% of the students were satisfied and dissatisfied, respectively. In general, the obtained data indicated the students’ positive attitude towards the performance of the three domains, particularly the professors’ performance domain.
    Conclusion
    In this study, students had a positive attitude towards the content, performance of professors, and educational environment of Islamic Knowledge courses. Continuous and periodic assessments must be conducted to improve students’ views regarding the drawbacks of these courses.
    Keywords: Attitude, Islamic knowledge courses, Mazandaran University of Medical Sciences, Students
  • Mahdi Hosseini, Leila Sadegh Moghadam, Neda Graminejad, Sajad Sadeghi * Pages 10-18
    Background and
    Purpose
    Defense mechanisms are solutions that people choose to reduce stress. It seems that religion can affect individuals’ functioning and reactions. Thus, we investigated the role of religious orientation in the use of defense mechanisms in medical students of Gonabad University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this analytic cross-sectional study, 213 students from different grades and subjects in Gonabad University of Medical Sciences in 2014 were selected using the multi-stage sampling method. The data were collected using Allport's Religious Orientation Questionnaire and defense mechanisms. To analyze the data, Spearman correlation coefficient, independent t-test, and ANOVA were run in SPSS, version 19.
    Results
    Results showed a significant positive correlation between external religious orientation and defense mechanisms (r=0.43, P
    Conclusion
    According to our results, religious orientation can affect certain types of defense mechanisms and improve mental health of students. Thus, authorities should address the need for familiarization of students with appropriate psychological mechanisms and emphasize the role of religion in their plannings.
    Keywords: Defense mechanisms, Medical sciences, Religious orientation, Student
  • Maryam Behbodi, Vida Shafipour *, Mehrnegar Amiri Pages 19-28
    Background and
    Purpose
    Ethics is an integral part of medical and nursing professions, and care in pediatric ward is different from other wards due to patients’ age and sensitivity of their medical conditions. Therefore, we aimed to compare the severity of moral distress among nurses working in pediatric wards and pediatric intensive care units.
    Materials And Methods
    This descriptive comparative study was performed in 111 nurses working in pediatric wards and pediatric intensive care units of selected hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences, in 2017. Data were collected using a demographic checklist and Corley’s Moral Distress Scale. To analyze the data, we used descriptive statistics and inferential tests such as Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis.
    Results
    In this study, moral distress severity in 75% of the nurses in pediatric wards was low, and in 25%, it was at a moderate level. In 58.8% of pediatric intensive care unit nurses, the severity of this condition was low, and in 41.2%, it was moderate. In other words, the average severity of moral distress in the pediatric ward nurses was 37.48, and in the pediatric intensive care unit nurses, it was 58.02. The comparison of severity of moral distress among nurses working in these two wards showed a significant difference (P
    Conclusion
    The results indicate a higher moral distress level in pediatric intensive care unit nurses than in nurses of pediatric wards. Therefore, professional ethics education planners are suggested to develop professional ethics workshops based on the needs and religious ethics and using advice from Islamic experts.
    Keywords: Moral distress, Pediatric intensive care unit nurse, Pediatric unit nurse, Professional ethics, Religious ethics
  • Mohammad Siavoshi, Mahdieh Darrudi, Shahin Novruzieh, Mahdi Jamali Nik, Reza Bordbar * Pages 29-36
    Background and
    Purpose
    Chronic diseases such as heart failure could disrupt mental, physical, and spiritual health. Religious practices such as prayer enhance spiritual energy and create positive attitude in patients. We aimed to investigate the effects of prayer on spiritual health of patients with chronic heart failure.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 140 patients with chronic heart failure who were hospitalized in cardiology ward of 22 Bahman Hospital of Neyshabour, Iran, in 2015. The data collection tools included Palutzian and Ellison spiritual health questionnaire and Meraviglia's prayer frequency questionnaire. To analyze the data, descriptive and inferential statistical tests (i.e., Chi-square tests, Pearson correlation coefficient, Kruskal-Wallis test, and linear regression) were run in SPSS, version 16.
    Results
    The results showed a significant direct relationship between prayer and spiritual health (P
    Conclusion
    The findings indicate that spirituality originates from both beliefs and experiences of the individual. If a person merely holds some beliefs with no experiences, then they would lack many physical and mental benefits of spirituality. The role of prayer in patients with chronic illnesses is undeniable, and it could be beneficial in the maintenance of spiritual health and in effective defiance against diseases
    Keywords: Chronic heart failure, Prayer, Spiritual health
  • Morteza Darabinia, Mahdi Fakhar *, Mohammad Baqer Mohammadi Laini Pages 37-45
    Background and
    Purpose
    Given the role of religious teachings in the health and education of students as created and qualified workforce, the investigation of the sources of these teachings is a matter of paramount importance. Regarding this, the present study was conducted to investigate the source of religious teachings in students of Mazandaran University of Medical Sciences (MAZUMS), Sari, Iran.
    Materials And Methods
    This study was conducted on 160 students studying at all faculties of MAZUMS in 2016. The data were collected using a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed in SPSS software (version 20) using inferential statistics, including Chi-Square and Fischer's exact tests.
    Results
    According to the results, family played the role of the first, second, third, and fourth source of information in 92.5%, 4.4%, 1.9%, and 1.3% of the students, respectively. In addition, mosques were the first, second, third, and fourth sources of information for 1.3%, 21.3%, 18.1%, and 58.8% of the participants, respectively. The results of the Fisher's exact test showed that the ratio of choosing an information source for religious teachings in the second, third, and fourth priorities considerably varied across different colleges (P
    Conclusion
    As the findings indicated, 92.5% and 58.8% of the students considered family and mosque as the first sources of information for religious teachings, respectively. Consequently, it is necessary for the families to make proper plans targeted toward making religious sites, such as mosques, more attractive for the younger generation.
    Keywords: Family, Mosque, Religious teachings, Students
  • Zabihollah Yousefi, Ali Raza Ala * Pages 46-53
    Background and
    Purpose
    The importance of paying attention to mosques, as sacred places, and the emphasis of Islam on its hygiene is clear. Overlooking this issue leads to the dissemination of pathogens and endangers the health of people visiting these places. In this study, we aimed to investigate the environmental health status of mosques in Sari, Iran, with respect to personal health, tools and equipment, as well as construction status.
    Materials And Methods
    The information of each mosque was recorded in a questionnaire comprised of 45 variables, and each response was allocated a percentage. Overall, 50 mosques were randomly selected in 2016. After collecting hygiene information, data were entered into Excel software and analyzed using descriptive cross-sectional statistical methods.
    Results
    Overall, 42.9%, 26.7%, and 30.4% of the mosques had undesirable, desirable, and moderate health statuses, respectively. In terms of construction, 13.5% of the mosques lacked the variables under investigation. In this regard, 53.7%, 25.6%, and 7.2% of the mosques were in desirable, moderate, and unfavorable conditions, respectively. In terms of tools and equipment, 9.7% of the mosques did not have the variables under study, and 48.8%, 32.8%, and 8.7% of the mosques were in desirable, moderate, and unfavorable conditions, respectively.
    Conclusion
    The obtained findings indicate the poor individual health status of mosques, which is very important for the health of the people using them. The health status of mosques in Sari city in terms of tools and equipment and construction was moderate. Generally, the health status of mosques in Sari city was lower than expected.
    Keywords: Environmental health, Health indicators, Places of worship
  • Ali Hosseinaei * Pages 54-61
    Background and
    Purpose
    Academic procrastination is an issue of fundamental importance among students. Regarding this, the purpose of this research was to predict academic procrastination based on religious orientation and communication technology overuse among the students of Islamic Azad University of Azadshahr, Iran.
    Materials And Methods
    This correlational study was conducted on 343 students of Islamic Azad university of Azadshahr, selected by means of the cluster sampling technique. The data were collected using the demographic form, Religious Orientation Scale by Alport and Roth (1950), Cell-phone Overuse Scale by Jenaro (2007), and Academic Procrastination Questionnaire by Savari (2011). Data analysis was performed in SPSS 19 software.
    Results
    The results showed that external religious orientation and communication technology overuse predicted 18% of academic procrastination.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, it seems that academic procrastination could be decreased with suitable training and change of religious orientation, as well as the normal use of communication technology.
    Keywords: Academic procrastination, Communication technology, Religious orientation, Students
  • Sara Naji-Tabasi *, Hussain Zamani, Javad Feizy Pages 62-68
    In Islamic ideology, nutrition impacts man's body, mind, and faith. In Islamic resources, there are many propositions regarding food, nutrition and food technology, which could be considered as the basis of designing processes and food systems to develop a superior brand named as Tayyib food on a national and international scale. This paper reviews and analyzes the opinion of Islam on Tayyib food, the necessity of standardization of Tayyib food, determination of Tayyib food indicators, and comparison of the obtained indicators with Halal, organic, and functional food standards. Halal brand is the result of converting the Islamic criteria in the context of foods to food products and standards. Deeper analysis of religious propositions directs us to the higher presumptions, using which leads to the formation of a superior food brand, named as Tayyib brand with a quality far higher than the Halal brand. Holy Quran offers the highest standards for food hygiene and safety entitled as Tayyib to reach all aspects of quality in terms of cleanliness, health, safety, and nutrients. The implementation of such standards depends on precise realization of Quran, knowledge of modern sciences, education, promotion of the culture of Halal and Tayyib, as well as the implementation of safety and quality assurance systems
    Keywords: Food safety, Health, Islamic ideology, Nutrition, Tayyib