فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 55 (پاییز 1391)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 55 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی آقانوری * صفحات 7-24
    جامعه شیعی در عصر حضور امامان با چالش های فراوانی در عرصه های سیاسی و فکری مواجه بود. دسته بندی ها و انشعابات داخلی شیعیان و علویان یکی از برجسته ترین موارد است. عمده ترین محور اختلافات شیعیان، مسئله امامت و وظایف و مصادیق آن بود. بر محور این مسئله بود که پس از درگذشت هر امامی جامعه شیعی شاهد پیدایش راه و رسمی مستقل، با اصول و عقاید خاص بود. ظهور انشعاباتی نظیر کیسانیان، زیدیان، اسماعیلیان، واقفه و... از نمونه های بارز آن است. یکی دیگر از موارد اختلافی شیعیان، نحوه برخورد با دستگاه حکومت بود. این اختلاف، ابتدا، در انشعاب شیعیان به فاطمی و کیسانی ظهور یافت و سپس به تقسیم سیاسی شیعیان و علویان به دو شاخه حسنی و حسینی (یا زیدی و جعفری در عصر عباسیان) منجر شد. نوشتار حاضر، با تکیه بر منابع تاریخی و روایی، می کوشد ضمن بررسی این موضوع، برخی پیامدهای سیاسی و فکری آن را بیان کرده و به مواضع اهل بیت در این خصوص نیز اشاره کند.
    کلیدواژگان: علویان، حسنیان، حسینیان، اهل بیت، عباسیان
  • علی گراوند *، فتحعلی شهبازی صفحات 25-44
    حروفیه، فرقه ای است که در ایران عصر مغول و تیمور، تحت تاثیر اوضاع نابسامان آن عصر ظهور کرد و هدفش قیام پیشه وران و رعایا علیه تبعیض طبقاتی بود. این نوشتار بر آن است تا اهم اصول اعتقادی حروفیه، ریشه های تاریخی و رهبران و پایه گذاران اصلی آن را بررسی و معرفی کند؛ حروفیه یک مسلک مذهبی مبارزاتی و معترض ایرانی با اعتقادات شدیدا ملی گرایانه بود. آنها بر ارزش نمادین و معانی رمزی حروف و شناخت خدا از راه حروف تاکید داشتند و مقام انسان را بسیار بالا می بردند. اساسی ترین اصول اعتقادی آنها عبارت است از: شناخت خدا از راه حروف؛ انسان خدایی؛ اعتقاد به اینکه فضل الله استرآبادی، پایه گذار حروفیه، همان مسیح و خاتم اولیا و انبیاست؛ خواب منبع الهام و معرفت، و رویا جایگزین وحی است؛ اعتقاد به الوهیت علی(ع)؛ نامیرا بودن رهبران و... . این عقاید باعث انحراف آنها و غلو در منزلت فضل شد، و درنتیجه از سوی علما و حکام مطرود شدند.
    کلیدواژگان: حروفیه، فضل الله استرآبادی، اعتقادات مذهبی، ارزش نمادین حروف، انسان خدایی
  • شیدا ریاضی هروی، بابک شمشیری *، سعید رحیمیان * صفحات 45-62
    خودشناسی، از آن رو که موجب تعالی و تکامل اخلاقی و معنوی انسان است، از جمله موضوعات محوری در تمام مکاتب اخلاقی، آیین ها و ادیان توحیدی است؛ به طوری که دعوت به خودشناسی، سرآغاز دعوت پیشوایان مکاتب اخلاقی، مصلحان بشری و پیامبران الاهی و مبنای تعالیم آنها جهت هدایت انسان ها بوده است. با توجه به بحث وحدت بین ادیان توحیدی و به تبع آن وجود پاره ای اشتراکات میان این ادیان، از نظر اصول، مبانی و اهداف، اگر موضوع خودشناسی یکی از مقوله های اساسی انسان شناسی در نظر گرفته شود، می توان چنین استنباط کرد که باید میان ادیان توحیدی از نظر مفهوم خودشناسی اشتراکاتی وجود داشته باشد. بر این اساس، نوشتار حاضر پس از اشاره ا ی مختصر به مبانی انسان شناسی و نیز حالات و مراتب تعالی روح از نگاه زرتشت و اسلام، به بررسی مقایسه ای مفهوم خودشناسی از نگاه این ادیان می پردازد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی زرتشت، انسان شناسی اسلام، خودشناسی زرتشت، خودشناسی اسلام
  • محمدحسن بهنام فر، مصطفی ملایی صفحات 63-78
    سرزمین ماوراءالنهر، در قرون نخستین اسلامی، به دلیل قدمت ادیان و فرقه های مختلف در این سرزمین، و هم جواری با مراکز صوفیانه ای نظیر خراسان، موقعیت فرهنگی ویژه ای داشت که زمینه های مناسبی را جهت پذیرش عقاید صوفیانه فراهم می کرد. همچنین، تعامل مثبت علما و فقها با صوفیان و نیز سویه مثبت تعالیم صوفیان، که شامل آرا و عقاید تمام فرق ماوراءالنهر می شد، سبب جلب گروه های مختلف مردمی و ظهور طریقت های صوفیانه مشهوری نظیر یسویه، خواجگان و...، در ماوراء النهر و ترکستان شد. در این بین، طریقت یسویه با نشئت گیری از محیط فرهنگی ماوراء النهر، در ترکستان (شهر یسی) بنیان گذاشته شد و با ارشادهای خواجه احمد یسوی، بنیان گذار آن، علاوه بر آسیای مرکزی، در میان تاتارهای ولگا و ترکان آناتولی و آذربایجان نیز گسترش یافت. نویسنده می کوشد ضمن برشمردن جریان های عمده صوفیانه ماوراءالنهر در قرون نخستین اسلامی، زندگی و اندیشه های خواجه احمد یسوی، شکل گیری جریان یسویه و شاخه های عمده آن را بررسی کند.
    کلیدواژگان: طریقت، یسویه، خواجه احمد، ماوراءالنهر، ترکستان
  • مجتبی اعتماد نیا * صفحات 79-98
    در میان تفاسیر گوناگونی که تاکنون از تجربه های نزدیک به مرگ ارائه شده است، تفسیر کارول زالسکی در کتاب سفرهای آن جهانی، مناقشات فراوانی را برانگیخته است. وی تجربه های نزدیک به مرگ را توصیفاتی نمادین تلقی می کند که به هیچ رو نمی توان آنها را جزء مشاهدات مستقیم و مفاهیم عینی دانست. او معتقد است تجربه های دینی به جای آنکه ماهیتی توصیفی داشته باشند، نمادین هستند؛ زیرا حقیقت، خود را در قالب زبان بشری و صور فرهنگی به ما می نمایاند و در این فرآیند، گریزی از نمادها نیست. او بر این اساس، الاهیات را رشته ای علمی تلقی می کند که باید متولی اصلی بررسی و تحلیل نمادها و روایت هایی باشد که صور خیال مذهبی را تغذیه می کند. این نوشتار می کوشد با بررسی تفسیر زالسکی از تجربه های نزدیک به مرگ در کتاب سفرهای آن جهانی، تحلیلی انتقادی از آن به دست دهد.
    کلیدواژگان: تجربه نزدیک به مرگ، زالسکی، مرگ بالینی، الاهیات، نمادها
  • امیر جوان آراسته، ابولفضل محمودی * صفحات 99-110
    هنر شرقی و غربی تفاوت های ظریفی با یکدیگر دارد. یکی از اساسی ترین هنرهای آیین ذن در ژاپن شمشیرزنی است که از یک سو، جایگاه ویژه ای در جامعه ژاپن دارد و از دیگر سو، نکات کلیدی هنر شرقی در آن به خوبی خود را نشان می دهد. در این مقاله می کوشیم با بهره گیری از آثار ارزشمند دایستز تیتارو سوزوکی نقش ذهن در هنر شمشیرزنی را تبیین کرده و هدف نهایی این راه را ترسیم کنیم و از این طریق محوری ترین جلوه گاه تفاوت هنر شرقی و غربی را به تصویر بکشیم. سوزوکی تحقیقات گسترده ای در آیین ذن و هنر ذن دارد. مسیری که در هنرهای آیین ذن پیش پای طالب قرار می گیرد، به فرجام بسیار کلیدی تسلط بر خویشتن منتهی می شود. شمشیرزن سامورایی نیز با تمرکز بر اندرون خویش و تلاش برای رسیدن به «ندانستگی»، مسیر تعالی و تکامل نفسانی را طی می کند. این نوع نگاه در هنرآموزی بر عموم مناطق شرقی حاکم است.
    کلیدواژگان: هنر شرقی، شمشیرزنی، تمرکز، ندانستگی، نه ذهن، ذن
  • زهرا محرمی * صفحات 111-151
    مفهوم بوداسف از مفاهیم بسیار مهم در سنت مهایانه ای آیین بوداست. برخلاف سنت هینه یانه، که فقط یک بوداسف در آن به چشم می خورد، که آن هم بودای تاریخی (شاکیه مونی) است، در مهایانه، بوداسفان بی شماری وجود دارد که بوداسف اولوکیتشوره، با دو صفت برجسته پرجنا (فرزانگی) و کرونا (غم خوارگی) یکی از آنهاست. در واقع، همین مهربانی و دل سوزی بی نهایت در بوداسفان است که موجب می شود آنها بیش از آنکه در فکر حصول نیروانه خود باشند دغدغه خاطرشان، یاری رساندن به موجوداتی باشد که در بند گرفتاری اند. ظهور او، برای کمک به موجودات، در شکل های مختلفی از بوداها و بدهی ستوه ها و در قلمروهای مختلف است. محبوبیت بوداسف اولوکیتشوره و سرانجام کیش او، نه فقط در هند، بلکه در سراسر کشورهای آسیای شرقی، رواج یافت. تظاهرات متفاوت او در هنر نگارگری و تندیس سازی تابع تفاسیری است که از دو مفهوم اصلی فرزانگی و غم خوارگی در فرهنگ های مختلف شکل گرفته است. مقاله ای که پیش روست، درصدد معرفی این شخصیت، بوداسف اولوکیتشوره، است.
    کلیدواژگان: بوداسف، اولوکیتشوره، کرونا (غم خوارگی)، پرجنا (فرزانگی)، کوئن یین، منتره شش سیلابی
  • حمیدرضا عبدلی مهرجردی صفحات 133-141
  • مهدی حسن زاده صفحات 143-151
|
  • Ali Agha Noori * Pages 7-24
    During the era of Imams, Shiite community faced with many challenges in the political and intellectual arenas. One of the most prominent cases is categorizing and internal splits of Shiites and 'Alawītes. The major focus of Shia differences was based on Imamate issue, its roles and applications. The focus of issue was that after the death of an Imam, Shia community witnesses the emergence of an independent manner with specific principles and beliefs. Emerging the divergences like Kaysanites, Zeīdīs, Ism'āīlīs, and so on, are the obvious instances in this regard. Another difference between the Shiite Muslims was the way of dealing with the ruling system. This difference first led to the divergence of Shiites into Fātimites and Kaysanites, and then, to political division of Shiites and 'Alawītes into two branches called Hassanī and Husseīnī (or Zeīdī and Jafarī in the Abbasside's time). This paper tries to study the issue based on historical and narrated sources, and mention some political and intellectual consequences of the convergences as well as Ahl al-Bayt's positions concerning it.
    Keywords: Alaw?tes, Hassan?s, Husse?n?s, Ahl al-Bayt, Abbasside
  • Ali Geravand *, Fathali Shahbazi Pages 25-44
    Horufieh in Iran in the Teimour era emerged under the chaotic social conditions of that time. Its goal was the uprising of crafts men and peasants against class prejudice (Feudalism) in Teimour's era. This survey aims at investigating and introducing the most important ideological principles of Horufieh, its historical roots, and its major founders. By investigating available documents it was clear that Horufieh was a protesting belligerent doctrine with severe nationalistic beliefs having fighting orientation in addition to having religious credo and belief. Its leader and founder was Fazlollah. According to Horufieh, man's value is so promoted that it reaches godmanship. In major and minor principles of religions Horufieh had its own special beliefs different from other sects who showed up signs of heresy and apostasy. They promoted Ali's position to that of God and this caused their annihilation. The most important beliefs of Horufieh centered on the symbolic value and secret meanings of letters (letter’s symbolism) and God's recognition through letters.
    Keywords: Horufieh, Fazlollah Astarabadi, religious beliefs, symbolic value of letters, Godmanship
  • Sheyda Riyazi Heravi, Babak Shamahiri *, Saeed Rahimiyan * Pages 45-62
    Self- Knowledge is one of the central themes of all ethical schools, rituals and theistic religions for the fact that it causes spiritual and moral sublimation and development in human beings. Invitation to self- Knowledge has been the prelude of invitation of moral schools, human reformers and divine prophets and the base of their teachings for guiding human beings. With regard to the theme of unity between theistic religions and as a result, the existence of some shared aspects between these religions in principles and objectives, if self- Knowledge is considered as one of the basic categories in anthropology, we can infer that some shared aspects should be between theistic religions from the viewpoint of self-knowledge. Accordingly, the present writing has surveyed self-knowledge comparatively from the viewpoints of these religions after a brief discussion about the basics of anthropology and degrees of soul excellence from the viewpoints of Zoroastrianism and Islam.
    Keywords: Zoroastrian anthropology, Islamic Anthropology, Zoroastrian self-knowledge, Islamic self-Knowledge
  • Mohammad Hassan Behnamfar, Mostafa Mollae Pages 63-78
    Transoxiana in the first Islamic centuries had proper opportunities and backgrounds to accept Sufi beliefs due to its special cultural situation and different religions and also being adjacent to Sufi centers such as Khorasan. In addition, with the advent of famous religious scholars and leaders during mentioned centuries in Transoxiana and the good relationship of Sufis with them and positive approach of Sufi teachings including opinions of all religious groups of Transoxiana caused attracting different groups of people and appearance of famous Sufi orders such as Yasavieh, Khajegan, etc in Transoxiana and Turkistan during this century, but Yasavieh stemmed from cultural environment of Transoxianain in Turkistan in its capital Yasiand with the guidance of its founder Khwaja Ahmad Yasavi; he had many followers among Turks of Turkistan and Transoxiana in a short period of time. Development of this order's thoughts doesn’t limit to Central Asia; it was then spread among The Volga Tatars and Azerbaijan and AnatolianTurks. In this study, it is tried to enumerate major currents of sufism in Transoxiana in the first Islamic centuries and study the lifetime and thoughts of Khwaja Ahmad Yasvi and growth of Yasvi mystical Sufism and its stems in Turkistan and Transoxiana.
    Keywords: order, Yasvieh, Khwaja Ahmad, Transoxiana, Turkistan
  • Mojtaba Etemadnia * Pages 79-98
    Carol Zaleski's interpretation of near death experiences in her The Other worldly Journeys: Accounts of Near Death Experiences in the Middle Ages and Modern Times has been one of the controversial issues in this regard. According to her, the near death experiences are symbolic descriptions, which go beyond empirical observation and objective conceptualization. She maintains that the descriptions of religious experiences are symbolic, since they represent their reality through language and cultural forms, making the use of symbols inevitable. Thus, she regards theology as a scientific discipline, which should be mainly concerned with the analysis of symbols and narrations, which develop religious imagery. This writing is an attempt to critically examine Zaleski's interpretation of near death experience by considering her The Other worldly Journeys: Accounts of Near Death Experiences in the Middle Ages and Modern Times. Therefore, Zaleski's main idea is first considered. According to her, near death experiences have no common core; thus, she proposes to take a middle way in interpreting this kind of experiences, which combines William Jame's pragmatist method with his own method; it is concerned with cultural influences upon the formulation of such experiences. Finally, the implications and criticisms of Zaleski's view are dealt with.
    Keywords: Near death experiences, Zaleski, clinical death, Theology, symbols
  • Amir Javan Arasteh, Abolfazl Mahmoodi * Pages 99-110
    This article tends to pinpoint one of the most fundamental aspects of the distinction between Eastern and Western arts, focusing on swordsmanship, one of the extremely significant Zen arts in Japan which not only enjoys a high social stance in Japan, but also displays key points of the Eastern art. The role of mind in swordsmanship as well as its ultimate goal has been illustrated in this article, using the invaluable works of Daisetz Teitaro Suzuki,who, in addition to being among the best researchers of Zen, is also the one who introduced Zen to the West. The path the seeker is to follow in Zen eventually leads to the highly significant point of self - control, concentrating on his Self and making effort to achieve the state of " inadvertence"; the samurai swordsman also follows the path to perfection and transcendence.
    Keywords: Eastern art, swordsmanship, concentration, inadvertence, no mind, Zen
  • Zahra Moharami * Pages 111-151
    The "Bodhisattva" is a very important concept in Mahayana Buddhism. The Hinayana Buddhism, contrary to Mahayana Buddhism which has just only one bodhisattva, namely, shakyamuni, the Historical Buddha, has lots of bodhisattvas; Avalokitesvara is one of them, with two characteristic features, Prajna and Karuna. It is extreme tenderness and compassion in bodhisattvas which causes them to help all kind of beings in trouble. They appear in different forms of Buddha and bodhisattvas to help beings in various realms. His/her popularity and faith spread not only in India, its origin, but also in all over the East Asian countries; however, there are some differences and varieties in its name, gender, and etc. His/her varied appearances have been formed by following some interpretations of two main concepts, Prajna and Karuna, in different cultures, in drawings and sculptural art. The present article is concerned with this character.
    Keywords: Bodhisattva, Avalokitesvara, Karuna (compassion), Prajna (wisdom), Kuan-Yin, Six-syllable Mantra