فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 54 (تابستان 1391)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 54 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس میرزایی * صفحات 7-25
    رویارویی عقل گرایان و نص گرایان در سده های نخستین اندیشه اسلامی، باعث شکل گیری مخالفت ها، تکفیرها و زد و خوردهایی از سوی هر دو طرف شد. اصحاب حدیث از معتزله با عناوینی همچون مرتد، زندیق، ملعون، عدوالله، گمراه و دروغ گو یاد می کردند و معتزله از اصحاب حدیث با عناوینی همچون حشویه، مشبهه و مجسمه. این تقابل عقل گرایان و نص گرایان در ابتدا به سود معتزله بود؛ اما کم کم عموم مردم، به دلیل خصلت ظاهرگرایی، به اصحاب حدیث تمایل پیدا کردند. بدین ترتیب جایگاه مردمی عقل گرایان افول کرد و در طول چند سده از تاریخ محو شدند. گرچه هر دو جریان دغدغه تبیین دین داشتند اما به هر حال سرنوشت متفاوتی پیدا کردند. در این مقاله می کوشیم برخی از نقاط تقابلی این دو اندیشه و افراط و تفریط های آنها را بررسی کرده، تاثیر آن را بر افول تفکر عقل گرایی و مباحث عقلی در اهل سنت بازکاوی کنیم. همچنین نشان می دهیم چگونه اختلاف در دستگاه فکری، تاثیر منفی بر رفتار اجتماعی این دو جریان داشت.
    کلیدواژگان: عقل گرایی، نص گرایی، اصحاب حدیث، معتزله، معتزلیان شیعه شده
  • محمد روحانی، محمد مهدی علیمردی * صفحات 27-47
    به طور کلی، آیین سیک شامل سه مذهب اصلی است، که به ترتیب جمعیت و اهمیت عبارت اند از: خالصا، نام دهاری و نیرنکاری. این سه مذهب در مورد ماهیت و مفهوم گورو اختلاف نظر دارند. در مذهب خالصا نیز سه گروه که به دلیل نوع لباس، شیوه زندگی و التزام به برخی احکام خاص از سایر اعضای مذهب خالصا متمایزند، وجود دارد که عبارت اند از: نیهنگ (اکالی)، نیرملا و سواپنتهی. علاوه بر اینها، در برخی متون به یکی از فرقه های آیین سیک به نام اوداسی، که پسر بزرگ گورو نانک، سری چند، آن را تاسیس کرد، اشاره شده است. این فرقه هیچ شباهتی با پیکره اصلی آیین سیک ندارد، چراکه نه سلسله گوروهای ده گانه را قبول دارد و نه یکتاپرست است، ولی چون با تفسیری خاص، خود را پیرو گورو نانک می دانند و در تاریخ آیین سیک نیز نقش مهمی داشته اند در اینجا به عنوان یکی از فرقه های این آیین ذکر شده است. علاوه بر این موارد، در برخی منابع به تعدادی فرقه فرعی نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: هرڈ?یاوا، پنج کاف، شبد گورو، دهدهاری گورور، امریت دهاری، سهج دهاری
  • حیدر عیوضی * صفحات 49-71
    ماهنامه الإسلام نخستین نشریه مذهبی است که در دهه نخست قرن بیست (1320 ه‍.ق./1903م. 1323ه‍.ق./1905م.)، با چاپ سنگی منتشر می شد و نخستین فعالیت مطبوعاتی روحانیت به شمار می رود. این ماهنامه به اهتمام رکن الملک و حاج آقا نورالله اصفهانی با هدف مبارزه علمی با مبشران مسیحی انتشار می یافت و می کوشید مانع مسیحی سازی جامعه شود. محور اصلی فعالیت های الإسلام انتشار گفت وگوهایی بود که در «انجمن صفاخانه اصفهان» در محله جلفا، میان نمایندگان دو طرف مسلمان و مسیحی صورت می گرفت. در این گفت وگوها، آموزه های اصلی هر دو دین محل بحث واقع می شد. در این مقاله، پس از مروری کوتاه بر دوره های فعالیت های تبشیری در ایران و واکنش های حوزه های علمیه در مقابل آن، به محتوای گفت وگوهای مندرج در این نشریه نیز نگاهی خواهیم داشت. متاسفانه این ماهنامه فقط سه سال و دو ماه منتشر شد و به دلیل برخی کم لطفی ها، شکل گیری جریان مشروطه و مهاجرت محمدعلی داعی الإسلام به هند، این اقدام نوین حوزه علمیه اصفهان دوام نیافت.
    کلیدواژگان: ماهنامه الإسلام، داعی الإسلام، گفت وگو، اسلام، مسیحیت
  • سید اکبر موسوی تنیانی * صفحات 73-92
    شهید اول از عالمان برجسته شیعه در سده های میانی، در مکتب کلامی حله، بود. وی، افزون بر تبحر و جایگاهی بلند در دانش فقه، در حوزه اعتقادات نیز صاحب نظر بود. شهید با طرح روشمند مباحث فکری کوشید نیاز های مطرح در عصر خود را پاسخ دهد. وی در این زمینه به نوآوری هایی نیز دست یافت. با مراجعه به رساله های کلامی وی درمی یابیم که وی از روش ها و استدلال های عقلی برای اثبات و اتقان مباحث اعتقادی بهره فراوانی برده است؛ هرچند از توجه و استناد به ادله نقلی نیز غافل نیست. همچنین، می کوشد مسایل اعتقادی را مختصر و در عین حال مستدل بیان کند. در مقاله پیش رو، برآنیم تا دیدگاه شهید اول در مباحث عقیدتی امامیه را با تکیه بر رساله الاربعینیه و نیز سایر تالیفات کلامی وی تبیین کنیم.
    کلیدواژگان: اعتقادات امامیه، شهید اول، رسائل کلامی، الاربعینیه، مقاله التکلیفیه
  • مجتبی صداقت * صفحات 93-111
    یکی از سنت های رایج در میان اهل عرفان و تصوف، زیارت قبور است. عرفا و صوفیان، علاوه بر گزارش زیارت قبور در سیره خود، آن را در طی مسیر سیر و سلوک نیز مفید می دانستند؛ افزون بر این، تبیین مبانی و دلایل زیارت قبور نیز از دیگر موضوعاتی است که در آثارشان به وفور دیده می شود. توجه علمی و عملی آنها به این مسئله، انتقاد منتقدان و منع کنندگان زیارت قبور را برانگیخت و به تبع آن پاسخ اهل عرفان و تصوف را در پی داشت. در این نوشتار می کوشیم پس از تبیین مفهوم زیارت قبور، گزارشی از سیره و سلوک عملی این جریان در خصوص زیارت قبور و نیز مبانی نظری آن (تمسک به روایات و سیره، حیات برزخی و ارتباط روح با بدن و عالم زندگان، نفع بردن زائر و مزور، محبت و بزرگ داشت بزرگان) ارائه کنیم. همچنین اختلاف نظر عرفا و صوفیان شیعه و سنی در مصداق ولی، آداب زیارت و زیارت رفتن زنان بررسی می شود.
    کلیدواژگان: زیارت قبور، عرفان، تصوف، شیعه، سنی، سلوک عملی
  • سید محمد امام * صفحات 113-132
    امامان شیعه در مواجهه با مخالفان سیاسی خود سه شیوه تقیه، پیکار و غیبت را به کار گرفتند. امامان با هدف حفظ وحدت میان صفوف مسلمانان و نیز حفظ جان، مال و عرض خود و شیعیانشان تقیه می کردند، اما این به آن معنا نبود که ساکت بنشینند و از امور شیعیان غافل شوند؛ بلکه آنها به گونه ای که مخالفان سیاسی متوجه نشوند در جامعه حضور فعالی داشتند. شبکه گسترده وکالت، که از زمان امام نهم تا یازدهم به صورت مستمر در حال فعالیت بود، نمونه ای از تلاش امامان در جهت خنثا کردن توطئه های مخالفان سیاسی به شمار می رود. برخلاف تقیه، که در سیره یازده امام نخست جریان داشت، پیکار با مخالفان سیاسی فقط در زندگانی دو امام رخ داد؛ به این شرح که امام علی (ع) با ناکثین، قاسطین، و مارقین، و امام حسین (ع) نیز با یزید پیکار کردند که هر یک از این نبردها متضمن بقای اسلام شد. غیبت از انظار دشمنان، مواجهه منحصر به فردی است که در زندگی امام زمان (ع) به امر پروردگار رخ داد و تا ظهور حضرت ادامه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: امامان شیعه، بنی امیه، تقیه، پیکار، غیبت
  • پل جی. وایتمن *، سید نصیر احمد حسینی صفحات 133-144
    پل جی. وایتمن، عضو چندین انجمن فلسفی در آمریکاست، که جایزه کتاب سال انجمن فلسفه اجتماعی آمریکای شمالی را در سال 2002 به خاطر نگارش کتاب دین و وظایف شهروندی دریافت کرد. وی در این جستار به بررسی نسبت دین با سیاست می پردازد. به نظر وایتمن، با ظهور آیین پروتستان، وحدت جامعه اروپا حول محور دین از هم پاشید و کثرت گرایی دینی چالش هایی را برای دین پدید آورد. او نخست به خاستگاه لیبرالیسم، انواع آن و مهم ترین نظریه آن، یعنی لیبرالیسم راولز، اشاره می کند و سپس دیدگاه منتقدانی چون پاپ ژان پل دوم، تیلور، مک اینتایر و هولنباخ را پیش می کشد که از منظر دینی یا فلسفی به لیبرالیسم نگاه انتقادی داشته اند. به گفته منتقدان، سیاست های لیبرالی، نیازهای اساسی انسان را برآورده نمی کنند. علاوه بر این، رواج خداباوری و تاثیر عظیم آن بر سیاست های کنونی، چالش های نیرومندی را فراروی فیلسوفان سیاسی پدید می آورد که باید در پی تبیین آن برآیند.
    کلیدواژگان: دین، لیبرالیسم، رواداری، هولنباخ، مک اینتایر، تیلور، راولز
  • محمد اصغری نژاد * صفحات 145-163
    محمد بن مسلم بن عبدالله بن شهاب زهری یکی از عالمان برجسته و معروف اهل سنت است. از او به حدی در مآخذ و منابع عامه توصیف و تعریف شده که شگفتی انسان را برمی انگیزد. در این مقاله ضمن طرح این تعریف ها و توصیف ها و دیدگاه اهل سنت درباره وی، نشان می دهیم که بیشتر این توصیفات به این دلیل است که زهری مبانی کلامی و فقهی ضد شیعه داشته و از نظر فکری و فرهنگی با اهل بیت (ع) و مکتب و مذهب آنها در تعارض بوده است؛ به همین دلیل در نظر دشمنان اهل بیت بسیار ارزشمند بود؛ و روابط مستحکمی با دربار و خلفای اموی برقرار کرده بود و در حد ممکن به آنها در زمینه های گوناگون کمک می کرد. همچنین ثابت خواهیم کرد ادعای کسانی چون ابن تیمیه مبنی بر اعلمیت زهری بر امام باقر (ع) در خصوص احادیث و اقوال و احوال پیامبر (ص) درست نیست. سپس نشان می دهیم که احادیث امام صادق (ع) از نظر قوت و فراوانی بیش از احادیث زهری است که این دقیقا خلاف مدعای ابن تیمیه است.
    کلیدواژگان: باقرین (ع)، ابن تیمیه، زهری، اهل سنت، روایات
|
  • Abbas Mirzaee * Pages 7-25
    The conflict between rationalists and Ahl al-Hadith (the people of Hadith) in the early centuries of Islamic thought caused antagonism, excommunication, and clashes between the two sides. The people of Hadith identified the Mutazilites as heretics, the cursed, God's enemies, heterodox, and liars, and recognized companionshipwith themagainst the Prophet's tradition. They held that Kalam(theology) is a discipline of deviation from the straight path of faith, and regarded the Mutekalemun(theologians) as heretics. On the other hand, the Mutazilites regarded the people of Hadith as superficial religionists who believe in the incarnation of God. When Mutazilites gained power, they slaughtered their opponents. This conflict between Ahl al-Hadith and Mutazilite was first to the advantage of the Mutazilites; but people, due todeveloping the literalist thought, gradually began to follow the people of Hadith. Therefore, the popularity of the rationalists among the people began to decrease, and gradually within several decades was disappeared. Both Mutazilites and people of Hadith were concerned to explain religion, while the former advocated reason and the latter advocated revelation as the basis for this explanation. They had different destinations, however. The aim of this paper is to examine some contrasting points between these two schools of thought, and consider their influences upon the decline of rationalism in Sunnite Islam. It also considers the way in which this conflict influenced the social behavior of these two movements in a negative way.
    Keywords: Rationalism, Literalism, Ahl al-Hadith, Mutazilite, Shiite Mutazilite
  • Mohammad Rohani, Mohammad Mahdi Alimardi * Pages 27-47
    Sikhism consists of three major denominations; these sects in the order of importance are: Khālsā, Nāmdhari, Nirankāri. They take different positions on the nature of Guru or spiritual teacher. Khālsā sect - to which the majority of Sikhs adhere - itself consists of three groups, which become distinguished from each other by their certain kind of clothes, life style, and some religious principles. These three groups are called Nihang (Akāli), Nirmalā, and Sewāpanthi. Furthermore, in some scriptures, references have been made to one of the Sikh sects called Udāsi, which was established by Guru Nanak's oldest son, Sri Chand. By considering the beliefs and religious ceremonies, this sect is by no means similar to the mainstream Sikhism, because it neither acknowledges the series of ten Gurus, nor is Monotheistic. Nevertheless, since Udāsi identifies itself as the follower of Guru Nanak and has played an important role in Sikh history, it would be regarded as one of the Sikh sects in this paper. Furthermore, in other resources some references have been made to the other sects, which either have no follower currently or their followers are in the extreme minority. Such cases are classified as subgroups of one of the aforementioned sects. This paper is concerned with a general overview of these sects and their major beliefs and practices.
    Keywords: Rahit Maryada, Five Ks, Shabad Guru, Amritdhari, Sahajdh?ri
  • Heydar Ayvazih * Pages 49-71
    In the first decade of 20th century, seminary of Isfahan built an institute for the dialogue between Moslems and Christians which was called "Isfahan Safākhane". In this Institute, Moslem's representatives and Christian missionaries participated in different discussions, and their debates were written and published in Al-Islam magazine. This magazine also included biographies of some well-known religious and political people, and letters which were sending to the institute. Only 38 volumes of this magazine were published in Iran. In 1323/1906, Mohammad Ali Dāei Al-Islām, the head of Moslem's representatives, was settled in Mumbai and started publishing a new magazine entitled Davt Al-Islamin Persian and Urdu, main subject of which was dialogue between Islam and Christianity. In this paper, the author first points out the unique features of the magazine and then, provides a brief report of its subjects. In the final section, it is discussed about the purpose of the publication of this magazine, its publishing information, and its some other features.
    Keywords: Magazine of Al-Islam, D?ei Al-Isl?m, Islam, Christians Dialectic
  • S. A. Musavi Tanyani * Pages 73-92
    Shahid Avval is one of the prominent Shiite scholars in the middle centuries. He belongs to the theological school of Helle and had a superior status in jurisprudence and enjoyed an extensive expertise in that field. In addition, he was an expert in theology. By presenting the intellectual issues systematically, he tried to answer the questions of his milieu and time. It should be mentioned that he has introduced some innovative ideas in this respect. Studying Shahid's theological works, it can be seen that he has greatly benefited from intellectual methods and arguments, though he is not blind to the evidences based on Quran and Hadith. He also tried to express the beliefs in a concise but acceptable and reasonable way. In this article, relying on his Al-Arbaeiniyyah and other theological works such as Maqala Al-Taklifiyyah, I would sketch out his viewpoints about the Imami theological discourse.
    Keywords: Imami beliefs, Shahid Avval, theological writings, Al-Arbaeiniyyah, Maqala Al-Taklifiyyah
  • Mojtaba Sedaqat * Pages 93-111
    Making pilgrimage to tombs is one of the current traditions among Gnostics, Mystics, and Sufis. They have expressed variety accounts of their conduct in connection with making pilgrimage to tombs. Likewise, they believe that the performance of this religious duty is advantageous to the mystical behavior and excursion. Moreover, the explaining of the essentials and reasons of making the pilgrimage to tombs is another topic that can be seen in their writings and literary works. Their theoretical and practical attention to this case aroused criticisms and incited those who argued that going on a pilgrimage should be totally prohibited. Accordingly, Gnostics, Mystics, and Sufis tried to answer their opponents and strived to write independent indictments and writings against them. In this paper, after explaining the concept of going on a pilgrimage, we attempt to present a summary account of this practical behavior, its method, and theoretical bases. We do that with seizing Islamic traditions through prophet and Imam's method, Isthmus life, soul and body connection, and the living universe, while indicating to the fact that honoring noble people and going on pilgrimage by a pilgrim would be profitable both for him and whom would be visited. We also study the arguments of Shiite and Sunnite Mystics, Gnostics, and Sufis about the meaning of Saints and Guardian and the ceremony of pilgrimage.
    Keywords: Pilgrim, pilgrimage, mysticism, Gnosticism, Sufism, Shiite, Sunnite
  • Seyyed Mohammad Imam * Pages 113-132
    In confronting with the political opponents, Shiite Imams employed three ways: taqiyyah (God wariness), jihad (holy struggle), and occultation. For preserving the unity among Muslims, saving their lives, property, honor and creed, the Imams practiced taqiyyah, but it does not mean that they were idle; rather they concerned over the problems of Shiite communities and were active in the society in such a way that their political opponents did not be aware of their activities. The extensive network of their representatives, which worked actively from the ninth up to the eleventh Imam, is considered as an example of the Imams’ struggle for foiling the plots of their political opponents. Unlike taqiyyah, which was practiced during all of the eleven Imams’ lifetimes, the struggle against political opponents was occurred only during the lifetimes of two particular Imams: It was in such a way that Imam Ali (‘a) struggled against the nakithin (the perfidious), the qasitin (the deviators), and the mariqin (the apostates); and Imam Hossein (‘a) struggled against Yazid. Each of these struggles protected and secured the perpetuation of Islam. The occultation, a unique confrontation method during Imam al-Mahdi’s lifetime, was done according to the order of the Lord. The occultation continues until God Almighty orders the reappearance of the Imam and the killing of his enemies.
    Keywords: Imams of Shiite, Bani Umayyah, taqiyyah, struggle, occultation
  • Paul .J. Weithman *, Seyyed Nasir Ahmad Hosseni Pages 133-144
    In this paper, Paul J. Weithman considers the relationship between religion and politics. He is a member of several philosophical associations in the U.S., and winner of book of the year award of the North American association of social philosophy for his book entitled Religion and Citizen Duties, in 2002. He declares that along with the emerging of Protestantism, European society, which had been shaped based on the religion, was disunited and religious pluralism challenged religion deeply. In this respect, Weithman first considers the origin of liberalism, its types and most important contemporary theory, i.e., Rawl's liberalism. Then, he looks at the views of the critics such as Pope John Paul II, Taylor, MacIntyre, and Hollenbach, who have criticized liberalism from either religious or philosophical perspectives. According to Weithman, domination of theism and its great influence upon the present policies has encounteredthe political philosophers to serious challenges, with which they have to deal.
    Keywords: theism, political liberalism, comprehensive liberalism, toleration
  • Mohammad Asghari Neghad * Pages 145-163
    In this paper, Paul J. Weithman considers the relationship between religion and politics. He is a member of several philosophical associations in the U.S., and winner of book of the year award of the North American association of social philosophy for his book entitled Religion and Citizen Duties, in 2002. He declares that along with the emerging of Protestantism, European society, which had been shaped based on the religion, was disunited and religious pluralism challenged religion deeply. In this respect, Weithman first considers the origin of liberalism, its types and most important contemporary theory, i.e., Rawl's liberalism. Then, he looks at the views of the critics such as Pope John Paul II, Taylor, MacIntyre, and Hollenbach, who have criticized liberalism from either religious or philosophical perspectives. According to Weithman, domination of theism and its great influence upon the present policies has encounteredthe political philosophers to serious challenges, with which they have to deal.
    Keywords: theism, political liberalism, comprehensive liberalism, toleration