فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 53 (بهار 1391)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 53 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علاء الدین ملک اف * صفحات 7-28
    با پیدایش نظام های فکری در میان مسلمانان، تفسیرهای مختلفی از اعتقادات از جمله «انسان» و «کمال انسانی» صورت پذیرفت که در علوم مختلفی قابل طبقه بندی است. اصطلاح «انسان کامل» را نخستین بار ابن عربی وضع کرد. وی توانست آن آموزه را به صورتی تفسیر نماید که «نظریه انسان کامل» از آن دربیاید. جهان بینی ابن عربی بر دو اساس استوار است: یکی حق سبحان و دیگری انسان کامل. این نظریه نیز به نوبه خود نقش مهمی در آشکار شدن زوایای مختلف آموزه های دیگری مانند «ولایت» در عرفان داشته است. ملاحظه خواهد شد که در بسیاری از مواقع، انسان کامل معنای دقیق تری یافته است. در این مقاله انسان کامل از منظر ابن عربی را بررسی و تحلیل، و ضرورت انسان کامل در هر زمان را از نظر ایشان واکاوی نموده ایم. ابن عربی با ابتکار خویش با تلفیق نگاه های متعدد عرفانی و گاه حدیثی توانست با جاری ساختن عرفان نظری به صورت نظام پایه ای برای تفسیر مفاهیم متعدد عرفانی به کار گیرد و ضرورت انسان کامل را تبیین نماید. نیز شناخت دقیق و عمیق انسان کامل از منظر ایشان، نیازمند معرفت نسبت آن با سایر عناصر نظام مند مباحث نظری ابن عربی است.
    کلیدواژگان: انسان کامل، کون جامع، ابن عربی، ولایت، ولی
  • علی محمدی یدک * صفحات 29-51
    نوشته حاضر درصدد است به این پرسش بپردازد که «گرایش ها و سبک های تفسیری شیعه چه طبقه بندی و ساختاری دارند؟». دانستن این مسئله، دست کم به نوعی وضعیت سنجی از فاسیر موجود و شناخت برخی قوت ها و ضعف های آنها می انجامد و به داوری درباره تفاسیر نیز کمک خواهد کرد. برای دستیابی به پاسخ این مسئله، با استفاده از روش کتابخانه ای و مرور منابع موجود، نخست تعریفی از گرایش و سبک تفسیری ارائه شده است؛ و آنگاه بر اساس این تعریف، تفاسیر موجود شیعی طبقه بندی شده اند. گرایش تفسیری عبارت است از: جهت گیری هایی که از هدف ها و دغدغه های ذهنی مفسر، یا تخصص و دانش او یا نیازها و خواسته های مخاطبان برمی خیزد. سبک تفسیری نیز یعنی حالت ها و چگونگی بیان و عرضه متن تفسیر قرآن. بر اساس این تعریف، گرایش های تفسیری شیعه در شش گروه طبقه بندی شده اند:1. ادبی، 2. فقهی، 3. کلامی، 4. فلسفی، 5. ترتیبی و 6. اجتماعی. طبقه بندی سبک های تفسیری شیعه نیز در 1. زبان تفسیر، 2. شکل بیان تفسیر و 3. تفاسیر موضوعی به نمایش درآمده اند.
    کلیدواژگان: گرایش تفسیری، سبک تفسیری، تفاسیر شیعه، طبقه بندی تفاسیر
  • احمد آقایی * صفحات 53-78
    آیین قربانی از کهن ترین آیین های تمام ادیان، اعم از ابتدایی و پیشرفته، است. انسان ها در تمام ادوار کوشیده اند تا با تقدیم هدیه و قربانی به خدا یا خدایان، خشنودی آنها را جلب کرده، از خشم و غضبشان جلوگیری کنند. قرآن کریم منشا قربانی در ادیان را امر الاهی می داند: «برای هر امتی قربانگاهی قرار دادیم، تا نام خدا را (به هنگام قربانی) بر چهارپایانی که به آنان روزی داده‏ایم، ببرند». این آیین در طول دوره های مختلف به علل گوناگون، دستخوش تغییر و تحول های زیادی شده است. آیین قربانی در ادیان مختلف، دارای شباهت هایی، از جمله یاد خدا و تقرب به او در قربانی ، است و در مواردی نیز با یکدیگر اختلاف دارند، مثل جایگاه قربانی در شریعت، نحوه ادای قربانی و... . یکی از ادیان زنده و نزدیک به اسلام، یهودیت است. آیین قربانی در یهودیت نیز فراز و نشیب هایی را به خود دیده است. وابستگی مستقیم قربانی به معبد مقدس یهودیان، این آیین را، پس از تخریب معبد، به تعطیلی کشاند. در مراحل بعد یهودیان جایگزین هایی را برای قربانی در نظر گرفتند. در این نوشتار بر آنیم تا به بررسی جنبه های مختلف قربانی در یهودیت مثل پیشینه و پیدایش قربانی، جایگاه قربانی، گونه های قربانی، تحولات قربانی و... بپردازیم.
    کلیدواژگان: قربانی، یهودیت، کفاره، شریعت، کاهن، معبد
  • علیرضا شاپور شهبازی *، سعید رضا منتظری صفحات 79-99
    مسئله تاریخ زرتشت همواره یکی از موضوعاتی بوده که نظر دانشمندان و شرق شناسان بزرگ را به خود جلب کرده است. عده ای از مستشرقان بر این گمان اند که زرتشت در حدود 600 قبل از میلاد ظهور کرده است. برخی دیگر این نظر را رد می کنند و تاریخ حیات او را به زمانی بسیار دور تر می رسانند. دکتر علی رضا شاپور شهبازی این مقاله را بر اساس شواهد تاریخی و تکیه بر مسائل گاه شماری نوشته است. وی در این مقاله، پس از رد نظریه های هرتسفلد، تقی زاده و هنینگ درباره تاریخ 600 قبل از میلاد، نظر خود را بر اساس گاه شماری سنتی زرتشتی ارائه می کند و تاریخ حدود 1000 قبل از میلاد را برای زرتشت در نظر می گیرد. این نوشته مورد توجه ایران شناس بزرگ ایتالیایی گراردو نیولی قرار گرفته و در کتاب ارزشمند خویش، زمان و زادگاه زرتشت (Zoroaster''s Time and Homeland)، نظرات شهبازی را نقد و بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: زرتشت، گاه شماری سنتی، عصر سلوکیان، دوره منجمان بابلی، بندهشن
  • گراردو نیولی *، سعید انواری، سپیده رضی صفحات 101-118
    مقاله حاضر ترجمه مقاله «فر/فره» از دایره المعارف ایرانیکا است. نویسنده آن یکی از متخصصان معروف در رشته فرهنگ و زبان های باستانی است و تاکنون چندین اثر از این شرق شناس ایتالیایی به زبان فارسی ترجمه شده است. این مقاله یکی از جامع ترین منابعی است که در مورد مفهوم «فر» در ایران باستان نوشته شده است. این کلمه که به صورت های مختلف به کار رفته است، بر مبنای محتمل ترین ریشه شناسی و نیز کارکرد معنایی آن، به معنای «شکوه» است. این واژه که همچنان در زبان فارسی به کار می رود در سرود ملی ایران نیز به کار رفته است؛ همچنین در فلسفه شیخ اشراق، در اصطلاح «خره کیانی» مشاهده می شود. در این مقاله ریشه های زبان شناختی و سیر تحول این کلمه و معنای لغوی و اصطلاحی آن بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فره، فر، خورنه، خره کیانی، ایران باستان، کیش زرتشتی
  • رافائل پتاتزونی، سمیه فرجی صفحات 119-136
    اسطوره در نظر انسان معتقد به آن داستانی است حقیقی، اما حقیقت آن نه از نوع حقیقت تاریخی است که با اسناد بتوان آن را اثبات کرد و نه حقیقتی است که با استدلالات عقلی اثبات شود؛ داستان وقایعی است که در آغاز جهان و سپیده دم هستی، خدایان عامل آن بوده اند و حقیقتش را نیز از همین جا می گیرد. به علاوه از همین جهت با «داستان های دروغ» فرق دارد که نه خدایان در آنها دستی دارند و نه از کارهای بزرگ و بامهابت آغاز زمان در آنها ذکری هست. مهابت و شکوهی که در «داستان راستین» یا «اسطوره» هست روی دیگر سکه «حقیقت» آن است. از همین جاست که اقوامی که به «اسطوره» معتقدند آن را در هر جایی و هر زمانی بازگو نمی کنند. اما همین که اسطوره از «زمینه» خود خارج شود، تبدیل می شود به «داستانی دروغ» و «دنیوی».
    کلیدواژگان: اسطوره، داستان راست، داستان دروغ، دین، جادو
  • جی. پی. مورلند *، صالح افروغ صفحات 137-163
    پیدایش آگاهی یکی از پیچیده ترین پدیده های جهان هستی است که در قرن بیستم و با پیشرفت مباحث فلسفه ذهن، روان شناسی و علوم شناختی به طور جدی مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفته است. تلاش های بسیاری برای توصیف چیستی و تبیین نحوه پیدایش این پدیده رازآمیز صورت گرفته و نظریه های گوناگونی ارائه شده است. رویکرد طبیعت گرایانه و خداباورانه، دو بستر اصلی متافیزیکی برای این گونه نظریات هستند. جی. پی. مورلند در این مقاله، نخست دو معیار برای پذیرش یک نظریه علمی بیان می کند. سپس نظریه های گوناگون طبیعت گرایانه درباره آگاهی را تقریر می کند و نقاط ضعف آن ها را نشان می دهد. در ادامه، قابلیت رویکرد خداباورانه در تبیین این موضوع را بیان می کند و با توجه به دو معیاری که برای ترجیح یک نظریه علمی ارائه کرده است، رویکرد خداباورانه را پذیرفتنی تر می داند.
    کلیدواژگان: براهین اثبات وجود خدا، آگاهی، خداباوری، طبیعت گرایی، متافیزیک
  • مجتبی اعتمادی نیا * صفحات 165-185
|
  • Ala-Al-Din Malekov * Pages 7-28
    Due to the appearance of intellectual systems among Muslims, different interpretations, which can be categorized in different disciplines, were given of beliefs, especially those of man and human perfectness. The term "perfect man" was first coined by Ibn Arabi. He interpreted this teaching in a way that the theory of perfect man could be derived from it. Ibn Arabi's worldview is based upon two principles: The Glorified Truth and perfect man. This theory in turn has also had a key role in shedding light upon different aspects of other teachings like guardianship (Vilayah) in mysticism. It will be considered that in many cases "perfect man" has been defined more exactly. This article is concerned to examine the theory of Perfect Man from the viewpoint of Ibn Arabi, and consider the necessity of his presence at all times. By combining different mystical and Hadith views in an innovative way, and by presenting the theoretical mysticism as a base system for exegesis, Ibn Arabi managed to apply various mystical concepts and explain the necessity of the perfect man. The in-depth knowledge of perfect man from the viewpoint of Ibn Arabi involves the knowledge of its relationship with other systematic elements of his theoretical issues.
    Keywords: perfect man, all-comprehensive being, Ibn Arabi, guardianship, guardian
  • Ali Mohammadi Yadak * Pages 29-51
    The present article is concerned to find an answer to this question: What is the categorization and structure of the exegetical methods and tendencies? The knowledge of this problem leads at least to the evaluation of the existing exegeses and knowledge of some of their weak points and strong points; it will also help make judgments on the exegeses. To find an answer to this question, first a definition has been given of the exegetical methods and tendencies by using library resources and reviewing the relevant literature; and then, based on this definition the existing Shiite exegeses have been categorized. Exegetical tendency consists in the orientations, which arise from the exegete's goals and concerns, his specialty and knowledge, or the expectations of the readers. The exegetical method consists in the way in which the interpretation of the Quran is offered. Based on this definition, the Shiite exegetical tendencies have been categorized into six groups: 1. Literary 2. Jurisprudential 3. Theological 4. Philosophical 5. Ordinal 6. Social. The Shiite exegetical methods have also been categorized into the following groups: 1.Language of exegesis 2.the way in which the exegesis is offered 3. And thematic exegeses.
    Keywords: Exegetical tendency, exegetical method, Shiite exegeses, categorization of the exegeses
  • Ahmad Aghaee * Pages 53-78
    The ritual of sacrifice is among the oldest rituals of all religions, including primitive and developed ones. By offering gift and sacrifice to God or gods, man has always tried to please them and prevent their anger. The Holy Quran regards the divine command as the origin of sacrifice in religions: "And for every nation have we appointed a ritual, that they may mention the name of Allah over the beast of cattle that he hath given them for food". These rituals have changed a lot in different periods for different reasons. The rituals of sacrifice have some similarities such as praying to God while offering the sacrifice; they also have differences such as the status of sacrifice in the Divine Law, and the way in which it is performed. Judaism is one of the living religions, which is similar to Islam. The ritual of sacrifice has also changed in Judaism. Since the ritual of sacrifice depended entirely on the Jewish holy temple, destruction of the temple put an end to this ritual. In later periods, the Jews developed alternatives to the ritual of sacrifice. In this article, I set to work to consider different aspects of the ritual of sacrifice in Judaism, such as its origin and background, its status, types of sacrifice, developments of the ritual of sacrifice, etc.
    Keywords: The Ritual of Sacrifice, Judaism, atonement, divine law, priest, temple
  • Alireza Shapour Shahbazi *, Saeed Reza Montazeri Pages 79-99
    The date of Zoroaster has always been one of the controversial issues, which have attracted the attention of the great scholars and orientalists. Some orientalists hold that Zoroaster lived around 600 B. C. Some others reject this view and maintain that he lived much earlier. Dr. Alireza Shapur Shahbazi has written this article based on historical facts. Having rejected Herzfeld, Taqizadeh, and Henning as regards this date, in this article he puts forward his view based on the Zoroastrian traditional calendar, holding that Zoroaster lived around 1000 B.C. This writing has attracted the attention of the Italian great expert in Iranian studies, Gherardo Gnoli; and, his invaluable book entitled Zoroaster’s Time and Homeland is concerned with a critical examination of Shahbazi's views.
    Keywords: Zoroaster, traditional calender, Seleucid age, the age of Babylonian astronomers, Bundahishn
  • Gherardo Gnoli *, Saeed Anvari, Sepedeh Razi Pages 101-118
    The present article is a translation of "FARR (AH)" in Encyclopedia Iranica. Its author is one of the well known experts in ancient culture and languages; and several works of this orientalist have been translated into Persian. This article is among the most comprehensive works on the concept of Farr in ancient Iran. According to the most likely etymology and the semantic function, XѵARƎNAH (Farr) means "glory". In all Iranian dialects, except Avestan and Pahlavi, the form had initial f. In contemporary Persian, two forms of this term are used. In this article, the origin, history, and the literal and metaphorical meanings of this word will be examined.
    Keywords: Farr (ah), Farr, X?AR?NAH, Xarra-e-Kiyani, ancient Iran, Zoroastrianism
  • Raffaele Pettazzoni, Somayyeh Faraji Pages 119-136
    Myth, as viewed by those who believe in it, is a real story; but its reality is not historical so that it can be established by historical evidence; nor is it a reality which can be established through rational arguments. It is the story of realities caused by gods at the beginning of the world; and it is from this point that the myth obtains its reality. In addition, it differs from false stories, in which there is no god, and no mention of the momentous and big events like those of the beginning of time. The awe-inspiring nature of the true story or myth is the other side of its coin of truth. That is why the people who believe in myth don’t speak of it everywhere. However, unless the myth is examined in context, it will turn into a worldly and false story.
    Keywords: myth, true story, false story, Religion, magic
  • P. Moreland *, Saleh Afrogh Pages 137-163
    Consciousness is one of the most complex phenomena of the world. As philosophy of mind, together with psychology and cognitive sciences, developed, consciousness was seriously studied in the twentieth century. Many attempts have been made to explain the nature of this mysterious phenomenon and the way in which it has come into being; as a result, different theories have been offered about it. There are two major approaches to the problem of consciousness: naturalistic and theistic. In this article, J. P. Moreland considers a variety of naturalistic theories of consciousness, showing their weak points. Then, he proceeds to consider the capability of the theistic approach to explain consciousness; and based on the two criteria which he has first established for preferring a scientific theory, he regards the theistic approach a more plausible one.
    Keywords: Arguments for the existence of God, consciousness, theism, naturalism, metaphysics
  • Mojtaba Etemadinia * Pages 165-185