فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 52 (زمستان 1390)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 52 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هویت اعتقادی ما
    خلیل قنبری * صفحات 7-12
  • محمد تقی سبحانی *، محمد جعفر رضایی صفحات 13-36
    این درس گفتار تاریخ کلام شیعه را با نگاهی میراث شناسانه بررسی می کند. میراث کلامی را می توان از سه منظر قالب، سبک و محتوا بررسی کرد. این بررسی علاوه بر اینکه ابعاد مختلف هر اثر کلامی را روشن می کند، می تواند به ما در تعیین زمان نگارش آثاری که هویت مولفانشان معلوم نیست و نیز در تشخیص هویت مولفان این آثار کمک کند. وقتی از این سه منظر، نگاهی از فراز به تاریخ کلام شیعه می افکنیم، می توانیم آن را به چهار دوره کلی تاسیس، رقابت با فلسفه، فلسفی شدن و دوره معاصر تقسیم کنیم. دوره تاسیس، خود دارای سه دوره فرعی پیدایش، نظریه پردازی و جامع نگری است. می توان با نگاهی گونه شناسانه، میراث کلامی هر مرحله را در دسته های مختلفی طبقه بندی کرد. درس گفتار حاضر، در ادامه با بیان اینکه بخش عظیمی از میراث کلامی مربوط به دوره نظریه پردازی، مفقود شده به عوامل مثبت و منفی این فقدان اشاره، و امکان بازسازی میراث این مرحله را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: کلام شیعه، ادوار کلام، میراث کلامی، فهرست نگاری، احیای میراث
  • عباس میرزایی * صفحات 37-57
    شیخ مفید نقطه عطفی در تاریخ کلام امامیه است که اندیشه هایش تاثیری سرنوشت ساز بر متکلمان بعدی داشته است. این مقاله، نخست به زندگی نامه علمی و جایگاه اجتماعی و سیاسی شیخ مفید در عصر خودش می پردازد. بدین منظور، علاوه بر اشاره به فضای علمی و فرهنگی عصر شیخ مفید، وضعیت سیاسی آن عصر نیز مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله در ادامه با اشاره به غنا و کثرت آثار علمی شیخ مفید، روشن می کند که وی اولین کسی است که در حوزه کلام عقلی شیعه، علاوه بر تک نگاری، جامع نگاری را در دستور کار خود قرار داده است. هدف اصلی مقاله حاضر ارائه گزارشی است از تقریر شیخ مفید از اعتقادات امامیه. این گزارش بر محور رساله وی با نام النکت فی مقدمات الاصول صورت گرفته است. در عین حال، برای اینکه تصویر کاملی از اندیشه وی عرضه گردد به دیگر کتب کلامی وی مراجعه و استناد شده است. نویسنده تلاش می کند با اشاره به فضای کلامی عصر شیخ مفید، نقطه های تعامل یا تقابل اندیشه وی با دیگر جریان های کلامی را نیز نشان دهد.
    کلیدواژگان: عقل گرایی، اعتقادات، شیخ مفید، النکت فی مقدمات الاصول، معتزله
  • احدالله قلی زاده برندق * صفحات 59-86
    مقاله حاضر که برای بیان تقریر فیض کاشانی از اعتقادات امامیه نگاشته شده است، نخست زندگانی علمی فیض کاشانی را بررسی می کند و به تنوع گرایش های فکری وی اشاره می کند. فیض از جمله عالمانی است که فلسفه، تصوف و علم کلام را تخطئه کرده، و برای عرضه اعتقادات، نقل از معصوم را کافی می داند. وی با ادعای بی نیازی از کلام متکلمان، اقدام به تالیف کتاب های اعتقادی نموده است. در مقاله حاضر در عین توضیح این موضع گیری منفی فیض در قبال فلسفه، تصوف و کلام، پای بندی عملی او به این موضع نفی شده است. بخش اصلی مقاله حاضر به بیان دیدگاه های اعتقادی فیض اختصاص دارد که بر محور کتاب انوار الحکمه وی صورت گرفته است. اهمیت انوار الحکمه همان طور که در مقاله بررسی شده در این است که این کتاب تمام گرایش های او اعم از فلسفی، عرفانی، کلامی و حدیثی را به نمایش درمی آورد. به رغم آنکه تمام این گرایش ها در انوار الحکمه نمود یافته است، وی در این کتاب اعتقادات را نه در قالب ساختار مرسوم کلامی، بلکه در قالبی خاص بیان می دارد که به طور مستقیم از آیات قرآن گرفته شده است.
    کلیدواژگان: فیض کاشانی، انوارالحکمه، اعتقادات، امامیه، حکمت متعالیه
  • علی فتاحی تازه کند * صفحات 87-116
    این مقاله گزارشی تفصیلی از دیدگاه های اعتقادی شیخ حر عاملی عرضه می دارد. برای بیان تقریر وی از اعتقادات امامیه، یکی از آثارش با عنوان الفصول المهمه فی اصول الائمه محور قرار گرفته و در عین حال تلاش شده که با مراجعه به تمام آثار وی تصویر جامعی از دیدگاه های کلامی اش عرضه شود. شیخ حر عاملی از محدثان مشهور امامیه و از بزرگان علمای اخباری است. به نظر وی آنچه در روایات ذکر شده وافی به مقصود است. بر همین اساس، وی در این کتاب تلاش دارد تمام معارف را با نقل آیات و روایات و استناد مستقیم بدانها عرضه بدارد. به نظر وی، برای تبیین عقاید نیازی به ادله عقلی ظنی نیست و روا نیست که ظاهر روایات با استناد به این قبیل ادله ظنی تاویل گردد. بر همین اساس، وی دیدگاه برخی از متکلمان امامی همچون شیخ مفید را که ظاهر برخی از روایات را تاویل کرده اند رد می کند. شیخ حر برای فلسفه و تصوف در مسائل اعتقادی اعتباری قائل نیست و دیدگاه های فیلسوفان و صوفیان را با استناد به ادله عقلی و نقلی رد می کند.
    کلیدواژگان: اعتقادات، شیخ حر عاملی، احادیث اعتقادی، الفصول المهمه، تصوف
  • داود شیخی زازرانی *، فاطمه براتی احمدآبادی صفحات 117-140
    این مقاله درصدد است یکی از حکما و متکلمان امامیه در سده اخیر، یعنی میرزا احمد آشتیانی(ره) را معرفی نماید، آثار قلمی و مشرب فکری او را مشخص سازد، اعتقادات امامیه را از دریچه نگاه او منعکس کند و روش استدلال وی بر این اعتقادات را نشان دهد. به این منظور کتب کلامی او، به طور خاص، اعتقادنامه هایش با محوریت لوامع الحقائق فی اصول العقاید مورد مطالعه و مراجعه قرار گرفته اند و حاصل آن به صورت یک گزارش تفصیلی از لوامع ارائه شده است. این گزارش در بطن خود دو مطلب دیگر را در بر دارد: نخست بعضی توضیحات یا مطالب تکمیلی میرزا احمد (ره) در آثار کلامی مفصل ترش، به خصوص کتاب نامه رهبران؛ و دوم برخی نکات خارج از آثار او جهت رفع ابهام یا تکمیل کلام؛ ای مثال، در دو مبحث توحید و معاد اهم آرائی که وی مطرح کرده است تبارشناسی شده و صاحبان اصلی آرا با استناد به کتبشان معرفی شده اند. این مقاله نشان می دهد که در یک نگاه کلی میرزا احمد آشتیانی همانند بسیاری از متکلمان متاخر، داخل در مکتب «کلام فلسفی» صدرایی است.
    کلیدواژگان: اعتقادات، امامیه، میرزا احمد آشتیانی، لوامع الحقایق، کلام فلسفی
  • داود شیخی زازرانی، فاطمه براتی احمدآبادی صفحات 141-164
    مقاله حاضر تقریر علامه مظفر را از اعتقادات امامیه گزارش می کند. این گزارش بر محور کتاب معروف وی، یعنی عقائد الامامیه صورت گرفته است. این کتاب انتشار گسترده ای داشته و به عنوان منبعی برای شناخت مذهب امامیه مورد توجه اندیشمندان اسلامی اعم از شیعه و سنی قرار گرفته است. برای آنکه ترسیم کاملی از دیدگاه های کلامی و اعتقادی علامه مظفر صورت بگیرد، علاوه بر کتاب فوق، به دیگر آثار ایشان نیز مراجعه شده است. همچنین تلاش شده که با مراجعه به منابعی که علامه مظفر برای نگارش عقائد الامامیه استفاده کرده است، به موارد اخذ و اقتباس و نیز ابتکارات وی اشاره شود. علامه مظفر سعی دارد در عقائد الامامیه اصول اعتقادات امامیه را بدون پرداختن به ادله تفصیلی آنها بیان کند؛ با این حال در این کتاب ادله عقلی و نقلی بسیاری از اعتقادات امامیه اجمالا بیان شده است. به نظر می رسد که وی در پاره ای از موارد برای تبیین اعتقادات امامیه از مبانی فلسفه ملاصدرا بهره برده است.
    کلیدواژگان: علامه مظفر، اعتقادات، امامیه، عقائد الامامیه، ملاصدرا
  • سید حسن اسلامی * صفحات 193-216
|
  • Our Ideological Identity
    Khalil Qanbari * Pages 7-12
  • Mohammad Taghi Sobhani *, Mohammad Jafar Rezaee Pages 13-36
    This lecture is concerned with the history of Shiite Kalām in terms of heritage. The theological heritage can be considered from three points of view: form, style, and content. In addition to shedding light on different aspects of each theological work, this study can help us determine the time of the writing of the works, whose authors are not known, and identify their authors. The present article also points out that if one takes a general overview of the history of Shiite Kalām from these three points of view, one can divide it into four general periods: establishment, competition with philosophy, becoming philosophical, and the contemporary period. The period of establishment can be divided into three sub-periods: emergence, theorizing, and comprehensiveness. Adopting a typological view, one can divide the theological legacy of each period in different ways. Holding that the major part of the Shiite scientific legacy in the period of theorizing has been lost, the present lecture points out the positive and negative aspects of this loss, considers the possibility of rebuilding the legacy of this period, mentions its sources, and reconsiders the scientific fruits of this rebuilding.
    Keywords: Shiite Kal?m, Kal?m Heritage, index writing, revival of Heritage, periods of theology
  • Abbas Mirzaee * Pages 37-57
    Sheikh Mofid, who has had remarkable influence upon the next theologians, is an important milestone in the history of the Imamiyah theology. This article first considers Sheikh Mofid's academic biography and his social and political status in his lifetime. Thus, in addition to considering the scientific and cultural context of Sheikh Mofid's age, the political condition of that period has been taken into account. Pointing out the richness and diversity of Sheikh Mofid's scientific works, this article also shows that he was the first scholar who concerned himself with writing on multiple subjects as well as monograph in the Shiite rational theology. The main purpose of this article is to give an account of Sheikh Mofid's reading of the beliefs of the Imamiyah. This account is based upon his Al-Nokat fi Moqaddamat-Al-Osul. Meanwhile, his other Kalām books have been considered so that a complete picture of his views can be provided. The author also attempts to show the points of interaction or contrast of his views with other theological trends by considering the theological context of Sheikh Mofid's time.
    Keywords: Rationalism, Mutazila, Imamiyah beliefs, Sheik Mofid, Al-Nokat fi Moqaddamat-Al- Osul
  • A. Qolizadeh Barandaq * Pages 59-86
    The present article, which is concerned with Feiz Kashani's reading of Imamiyah beliefs, first considers his academic life and the variety of his intellectual tendencies. Feiz criticizes philosophy, Sufism, and theology, regarding the Infallible's hadiths as the only source of true beliefs. Claiming that theology is not necessary, he set to work to write Creeds. Explaining his negative position on philosophy, Sufism, and theology, the present writing holds that he is not committed to this position in practice. The major part of the present paper is concerned with an account of Feiz's religious beliefs based on his Anwar-Al-Hekmah. The significance of this book, as has been considered in the paper, consists in the fact that it presents a picture of Feiz, which shows all his tendencies, including philosophical, mystical, theological, and traditional ones. In spite of the fact that all these tendencies have been reflected in Anwar-Al-Hekmah, in this book he presents the beliefs not in a normal theological form, but in a certain form, which has been directly derived from the Quranic verses.
    Keywords: Feiz Kashani, beliefs, Anwar-Al-Hekmah, mysticism, Literalism
  • Ali Fathi Tazekand * Pages 87-116
    This article is concerned with a detailed account of Shaikh Hur Ameli's religious beliefs. This account has been based on his Al-Fosul-Al-Mohemmah; meanwhile, an attempt has been made to give a comprehensive picture of his theological views by considering all his works. Sheikh Hur Ameli is one of the famous Imamiyah Muhaddiths and one of the greatest Akhbari Scholars. According to him, hadith alone is adequate. Therefore, in this book he attempts to base all religious beliefs on the Quran and Hadiths. He maintains that beliefs need not to be explained in terms of rational terms, and that it is not suitable to explain the hadiths in this way. Thus, he rejects the views of some Imamiyah theologians, like Sheikh Mofid, who have explained the hadiths in rational terms. As regards the religious beliefs, he discredits philosophy and rejects the philosophical views such as the immateriality of reason on rational and traditional grounds. He also speaks of Sufi views, and criticizes their beliefs, practices, and rituals, emphasizing that they are corrupted.
    Keywords: Beliefs of the Imamiyah, Sheikh Hur Ameli, Hadith of beliefs, criticism of Sufism, Al-Fosul-Al-Mohemmah
  • Davood Sheikhi Zazerani *, Fatemeh Barati Ahmadabadi Pages 117-140
    This article is concerned to introduce Mirza Ahmad Ashtiani, one of the Imamiyah theologians of the last century, consider his works and intellectual sources, and present the Imamiyah beliefs from his vantage point, showing his way of advancing arguments for these beliefs. Therefore, his Kalām books and particularly his Creeds based on the Lavame-Al-Haqayeq fi Osul-Al-Aqayed have been considered and the outcome has been presented as a detailed account of Lavame. This account includes within itself two other points: first, some explanations or complementary points of Mirza Ahmad in his more detailed theological works, especially his book entitled Leader's letter; secondly, some points from other works for clarification or consummation; for example, as regards monotheism and resurrection, his important views have been traced back and the original thinkers of the views have been introduced with reference to their books. This article shows that Mirza Ahmad Ashtiani like many contemporary theologians is prima facie a follower of Mulla Sadra's school of philosophical theology.
    Keywords: Imamiyah, Mirza Ahmad Ashtiani, Lav?me-Al-Haq?yeq, transcendental wisdom, philosophical Kal?m
  • Davood Sheikhi Zazerani, Fatemeh Barati Ahmadabadi Pages 141-164
    The present article is concerned to provide an account of Allameh Muzaffar's exposition of the beliefs of Imamiyah. This account has been based on his well known book entitled Aqayed-Al-Imamyah. This book, which has been widely published, has attracted the attention of both Shiite and Sunni scholars. In addition to Aqayed-Al-Imamyah, his other works have been considered so that a complete picture of his theological views can be provided. The attempt also has been made to point out his adaptations and innovations by considering the works he has used to write Aqayed-Al-Imamyah. In this book, Allameh Muzaffar attempts to put forward the principles of the Imamyah without advancing the detailed arguments. However, he briefly considers the rational and traditional arguments for most of the beliefs of Imamyah. He seems to have explained some of the beliefs of Imamyah based on the principles of Mulla Sadra's philosophy. While writing this book, he had been quite familiar with the scientific and cultural context of the Muslim world, and had tried to give a reading of the beliefs of Imamyah, which was capable of responding to the new questions which were being raised by the opponents of Imamyah.
    Keywords: Allameh Muzaffar, monotheism, prophecy, resurrection, Imamate, beliefs of Imamyah
  • S. H. Eslami * Pages 193-216