فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 51 (پاییز 1390)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 51 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دبورا بی. هارسما ترجمه: محمد حقانی فضل صفحات 7-27

    با پیشرفت علوم تجربی، روایت کتاب مقدس از چگونگی آفرینش مناقشاتی را بین معتقدان به کتاب مقدس و دانشمندان علوم طبیعی برانگیخت. به نظر می رسد توصیف کتاب مقدس از خلقت جهان در شش روز با تاریخ چندمیلیاردساله کی هان در تعارض است. مسیحیان برای حل این تعارض، تفاسیر مختلفی از این روایت ارائه کرده اند. نویسنده مقاله پس از نقل چندین مورد از تفاسیر رایج در این زمینه، به ارائه تفسیر خود می پردازد. او سعی دارد با قرار دادن این داستان در بافت فرهنگی دنیای باستان، به مقصود اصلی خداوند از این عبارات پی ببرد. او معتقد است چنین تفسیری در عین اینکه از حجیت کتاب مقدس دفاع می کند با یافته های علمی نیز سازگار است. البته باید توجه داشت که نویسنده درصدد گزارش تمام تفاسیر موجود نیست، بلکه از دیدگاهی خاص حمایت می کند و مقاله را نیز مطابق با همین دیدگاه نگاشته است؛ از این رو، به برخی از نظرات رقیبی که در جهان مسیحیت وجود دارند اشاره نکرده است.

    کلیدواژگان: کتاب مقدس، داستان خلقت، تعارض علم و دین، تفاسیر مسیحی
  • شهاب الدین وحیدی مهرجردی * صفحات 29-51
    مردم تحت ستم اغلب از دین و مذهب به عنوان محرکی برای اعتراض و وسیله ای برای برهم زدن وضع اجتماعی موجود و نابرابری های اقتصادی استفاده می کنند. در چند دهه اخیر، برخی از رهبران کلیسا، و کشیشان مسیحی برای مقابله با این فقر و ستم و رنج، به اندیشه ای روی آورده اند که بعضی آن را «الاهیات رهایی بخش» نامیده اند (این مفهوم در مورد ترکیبی از اصول مسیحیت و عمل گرایی سیاسی به کار برده می شود). الاهیات رهایی بخش یکی از الاهیات های قرن بیستم است که با تمسک به برخی آموزه های مسیحی، در جهت اتحاد مردم فقیر و ارتقای آگاهی آنان کوشیده است. این الاهیات خواهان برابری زن و مرد در تمام امور فرهنگی، دینی، اجتماعی، و همچنین تحقق مساوات و عدالت اجتماعی در جوامع، به خصوص کشورهای امریکای لاتین، است. نوشتار حاضر تحقیقی است برای بیان نقش و تاثیر دین در شکل گیری و استمرار این نهضت، و پاسخ به منتقدانی که این نهضت را به گرایشات مارکسیستی متهم می کنند: از این رو، به توضیح جنبه های گوناگون این الاهیات می پردازد؛ جنبه هایی چون تعریف، شکل گیری اصول کلی الاهیاتی، رابطه آن با سنت و مدرنیته، شخصیت های آن، جایگاه زنان در این الاهیات، و وضعیت کنونی این الاهیات.
    کلیدواژگان: الاهیات رهایی بخش، کلیسای فقرا، گوستاو گوتیرز، شورای مدلین
  • ادوار فقه مقارن در اهل سنت
    محمد معینی فر * صفحات 52-79
    با گذشت زمانی نه چندان طولانی از ظهور اسلام، فتوحات مسلمانان گسترش یافت و مناطق بسیاری به تصرف آنان درآمد. لازم بود کسانی به این مناطق فرستاده شوند تا امور قضا و افتا را بر عهده بگیرند. اجتماع دو گروه از صحابه در حجاز وعراق به شکل گیری دو مدرسه انجامید: مدرسه مدینه یا مدرسه الحدیث و مدرسه کوفه یا مدرسه الرای. این دوگانگی سرآغاز تفاوت های فقهی بعد شد که به شکل گیری فقه مقارن انجامید. این علم پیشرفت کرد و کتاب هایی در این زمینه نوشته شدند. در میان کتبی که در زمینه فقه مقارن نگاشته شده اند، هیچ یک به ادوار فقه مقارن نپرداخته اند، بلکه می توان گفت در تقسیم بندی ادوار فقه مقارن هیچ پژوهش متقنی صورت نگرفته است، علاوه بر اینکه از کهن ترین آثار تطبیقی نیز نامی برده نشده است. پژوهش حاضر بر دو محور استوار شده است:الف) ارائه پیشنهاد برای تقسیم بندی ادوار فقه مقارن به پنج دوره: 1. بستر پیدایش، 2. عصر تدوین، 3. عصر رشد و تکمیل و توسعه، 4. عصر رکود، و 5. عصر حاضر یا عصر موسوعه ها؛ و ب) معرفی قدیمی ترین و مهم ترین منابع این علم در هر دوره.
    کلیدواژگان: فقه مقارن اهل سنت، فقه الخلاف، فقه تطبیقی، فقه مقایسه ای، ادوار فقه
  • جیمز دی. جی دان *، علی کوچکی صفحات 53-80
    مقاله حاضر ترجمه یکی از مقالات کتاب راهنمای مطالعات کتاب مقدس است که دانشگاه آکسفورد آن را منتشر کرده است. پرسش محوری این نوشتار آن است که الاهیات عهد جدید در پی طرح و حل چه مباحثی است. بی شک عهد جدید در نسبت با ریشه عبرانی خود (عهد قدیم، البته به باور مسیحیان) چنین عنوانی یافته است. در نتیجه باید جهت مباحث را به پرسش هایی معطوف کرد که از نسبت دو عهد، دلایل طرح عهد جدید، و تلقی هایی سخن می گویند که بنا بر نظر مسیحیت، چنین عهدی را ناگزیر می ساختند. نوشتاری از این دست، باید به مسائلی همچون خدا، قوم برگزیده، رابطه خدا با انسان، و مسئله نجات بپردازند که جزو مهم ترین مضامین عهد قدیم اند؛ و آنگاه با توجه به آنها، تلقی و تفسیر عهد جدید را مطرح کنند. در نتیجه بررسی تحولات این مسائل، مجموعه ای از آرای الاهیاتی فراهم می آید که توجیه خود را در استناد به عبارات عهد جدید و دیدگاه های مربوط به پدیدآورندگان این کتاب ها می جوید.
    کلیدواژگان: الاهیات عهد جدید، عهد قدیم، قوم خدا، نجات، رابطه خدا با انسان
  • امیر محمدی سراب * صفحات 95-117
    دین ایزدی آیینی ناشناخته است؛ زیرا ایزدیان حاضر به افشای اسرار دین خود نیستند و این امر تابویی است که هنوز شکسته نشده است، از طرف دیگر بیشتر محققانی که به بررسی آیین ایزدی پرداخته اند کرد نبوده و با زبان کردی آشنایی نداشته اند که این امر خود بر ابهامات این دین افزوده است. این ابهامات به زندگی عدی بن مسافر، شیخ آیین ایزدی، نیز سرایت کرده است. شیخ عدی یکی از عرفای قرن پنجم هجری است که برای گوشه نشینی و زهد به کوه های شمال عراق می رود و با کردهایی آشنا می شود که دینی غیر از اسلام دارند. وی رهبری دینی این مردم را که به ایزدیان یا یزیدیان معروف اند بر عهده می گیرد و سعی در ترویج اسلام در میان آنان می نماید؛ بعد از وی نیز جانشینانش به این امر مبادرت می ورزند. به دلیل اینکه تا به امروز در ایران تحقیق جامعی در مورد دین ایزدی صورت نگرفته است پژوهش حاضر تلاش دارد، ضمن ارائه معرفی مختصری از آیین ایزدی، به زندگی شیخ عدی و چگونگی نفوذ او در میان ایزدیان بپردازد. همچنین زندگی چند تن از جانشینان وی نیز به اختصار بیان شده است.
    کلیدواژگان: عدی بن مسافر، آیین ایزدی، یزیدیان، لالش، مصحف رش، جلوه
  • سیدعلی بطحایی * صفحات 119-132
    هم گرایی و تقریب از مهم ترین راهبردها و سیاست هایی است که جهان اسلام را به مرحله تعادل و تعامل می رساند. از این رو بسیاری از بزرگان شیعه و سنی در جهت تحقق تقریب مذاهب اسلامی تلاش کرده و راه کارهایی پیش راه امت اسلامی قرار داده اند. یکی از جدی ترین حامیان تقریب امام موسی صدر بود و این امر مهم در صدر اقدامات اصلاحی و نوگرایانه ایشان در لبنان و جهان اسلام قرار داشت. امام موسی صدر که جایگاه رفیعی در میان علمای امت اسلامی داشت، در هر فرصتی این هدف مصلحانه را پیگیری می کرد. ایشان در این زمینه فعالیتی چشم گیر و گسترده داشت و با ایراد سخنرانی، دیدار و گفت وگو با اندیشمندان جهان اسلام، شرکت در کنفرانس ها و مجامع اسلامی، ارائه مقاله در موضوعات مرتبط با امت اسلامی و مکاتبه با علمای اسلام در پی القای روحیه هم گرایی به امت اسلام بود. راه کارهای وحدت جویانه ایشان از جمله موضوعات بدیع و بکری است که توجه و تمسک به آن مسیر پرفروغی را برای ما می گشاید. از جمله این راه کارها می توان توجه به همکاری های فقهی، وحدت فقهی شعائر اجتماعی، و اقدامات عملی اشاره کرد که در این مقاله بدان ها پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: امام موسی صدر، هم گرایی جهان اسلام، تقریب مذاهب، وحدت فقهی
  • جیمز فردریکز *، علیرضا شجاعی صفحات 133-153
    بخش عمده کردارهای بودایی، در حوزه اخلاق بودایی قرار دارد. دستورهای بودایی مجموعه ای است از قواعد اخلاقی که وظیفه فرد را در قبال خود و دیگران معین می کند. قانون «اهیمسا»، به معنای نیازردن خود و دیگران، محوری ترین آموزه اخلاقی بودایی است. «پنج تعهد» این گونه آغاز می شود: تعهد می کنم به خویشتنداری از آزار جانداران، دزدی، بی عفتی، دروغ گویی و می خواری. حال آیا می توان حقوق بشر را در دل این آموزه ها نشان داد؟ آیا ماده های اعلامیه جهانی حقوق بشر با مطالبات اخلاق بودایی مطابقت دارند؟ آیا تاکید بر حقوق دیگری روی وظیفه دینی فرد پرده نمی کشد؟ نویسنده در این نوشتار، پاسخ های متفاوت دانشمندان بودایی را بررسیده است. وی همچنین نقدهای بوداییان بر اعلامیه جهانی حقوق بشر را نیز ارائه می کند.
    کلیدواژگان: آیین بودا، حقوق بشر، اخلاق بودایی، غمخوارگی، راه هشت گانه
  • رادنی استارک، محسن زندی صفحات 155-175
    رویکرد اقتصادی از تازه ترین عرصه های دین پژوهی است که هنوز جای چندانی در محافل علمی کشورمان باز نکرده است. اقتصاددان انگلیسی، رادنی استارک، در این مقاله تلخیص شده، با بیانی شیوا و به شیوه ای میان رشته ای و استفاده از اصول روان شناسی و جامعه شناسی دین به معرفی این رویکرد می پردازد. البته مانند هر رشته علمی دیگری، این علم نیز مبتنی بر پیش فرض های پیدا و پنهان بسیاری است. هویداترین فرض این مقاله، همان اصل انتخاب عقلانی است که ارج فراوانی در برخی گرایش های موجود در اقتصاد، علوم سیاسی، جامعه شناسی، روان شناسی شناختی و... دارد و بر آن است که رفتار آدمیان، هدفدار و سنجش گرایانه است. حوادث اجتماعی نیز حاصل جمع اعمال افراد زیادی هستند که بر اساس محاسبات عقلانی (عقل ابزاری وبری) عمل می کنند. اما نظریه رقیب جدا بر آن است که مردم بیشتر عاد ت گرا هستند تا عقل گرا؛ در نتیجه اکثر رفتارها معلول تربیت (شرطی سازی کلاسیک و عامل، و یادگیری مشاهده ای) و نیز ساختارهای اجتماعی هستند.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی در عرضه، اصل انتخاب عقلانی، عرضه و تقاضا، بازار رقابت
  • نعیمه پورمحمدی * صفحات 177-195
|
  • Deborah B. Haarsma, Mohammad Haghani Fazl Pages 7-27

    The development of science caused some controversies between the scientists and the Christian believers over the way in which the world was created. The Bible's account of the creation of the world in six days appears to be in conflict with the scientific findings. In order to resolve this conflict, the Christians have made attempts to provide different interpretations of this account. Having set forth some interpretations of the biblical account of the creation of the world, the author of the original paper provides his own interpretation. Putting this story within the cultural context of the ancient times, he is concerned to come to know what God meant by creation in six days. He believes that his interpretation has two merits: first, it upholds the authority of the Bible; second, it is compatible with the scientific findings. It goes without saying that the author of the paper is not concerned to examine all the interpretations; he, in fact, favors a certain view; and he has written his paper according to this view; therefore, he has made no reference to some rival views.

    Keywords: the Bible, story of creation, science-religion conflict, Christian interpretations
  • Shahab-Al-Din Vahidi Mehrjerdi * Pages 29-51
    The oppressed people often use religion as a means of protest against the unjust economic conditions and upsetting the status quo. In the past few decades, in order to deal with the poverty, suffering, and oppression, some of the Christian religious leaders and ecclesiastics adopted a system of views which was later called "liberation theology". This concept is applied to a synthesis of Christian principles and political pragmatism. The liberation theology is one of the twentieth century movements, which is concerned to bring about unity among the poor and increase their knowledge by appealing to some of the Christian teachings. The liberation theology calls for the equality between man and woman in all cultural, religious, and social affairs; it also calls for the actualization of equality and social justice in all societies, especially those of the Latin America. The present paper is an attempt to examine the role of religion in the formation and development of this movement; it is also concerned to find a response to those thinkers who accuse this movement of Marxist tendencies. In other words, this paper considers the different aspects of liberation theology; these aspects are as follows: its definition, the formation of the general theological principles, its relationship with tradition and modernity, its prominent figures, the status of women in this theology, and its present status.
    Keywords: liberation theology, church of the poor, Gustavo Gutierrez, Medlin council
  • Periods of the Comparative Jurisprudence in Sunni Islam
    Muhammad Moeinifar * Pages 52-79
    Soon after the emergence of Islam, the Islamic conquests began to increase; and the Muslims conquered many regions. In such a situation, it was necessary for the Jurists and judges to be sent to these regions to undertake the judicial affairs. The separate gatherings of the two groups of companions in Hijaz and Iraq led to the formation of two schools of thought: Medina school or school of hadith, and the Kufa shool or the school of Aras (views). This duality was the beginning of the later jurisprudential differences, which in turn caused the comparative jurisprudence to come into being. The comparative jurisprudence developed; and a variety of books were written on it. None of the books, which have been written on the comparative jurisprudence, is concerned with the historical periods of the comparative Jurisprudence. In fact, there has been almost no study in the historical periods of the comparative jurisprudence; even there is no mention of the oldest comparative studies. The present article consists of two parts: firstly, it suggests that we can divide the history of the comparative jurisprudence into five periods: 1. the age of writing; 2. the age of compilation; 3. the age of flourishing; 4. the age of decline; 5. and the contemporary period. Secondly, it introduces the oldest and the most important sources of this discipline in every period.
    Keywords: Comparative jurisprudence of Sunni Islam, Al-Khalaf Jurisprudence, periods of jurisprudence
  • James J. Dan *, Ali Kochaki Pages 53-80
    The question which this article examines is the problems the New Testament theology is concerned to solve. It goes without saying that the title of New Testament, as the Christians believe, is used in relation to its Hebrew counterpart, Old Testament. Therefore, we should be concerned with those questions which deal with the relationship between the two covenants, the reasons for propounding the new covenant, and the views which, as Christianity holds, made such a covenant unavoidable. The writings of this kind are usually expected to examine such issues as God, chosen people, the relationship between God and man, and salvation, which are regarded as the most important issues in the Old Testament; then it is expected to present the attitude of the New Testament on these issues. Thereby, the remarkable developments of these issues would be considered; and we would be provided with a set of theological viewpoints which seeks its justification in appealing to the New Testament passages and the insights of its writers.
    Keywords: New Testament theology, Old Testament, God's people, salvation, the relationship between God, man
  • Amir Mohammadi Sarab * Pages 95-117
    The Yezidi religion is unknown, since the Yezidis are not willing to reveal the secrets of their religion; this is a taboo which has not yet been broken. On the other hand, the majority of the scholars of this religion have been neither Kurdish nor familiar with the Kurdish language; and this fact has further contributed to the ambiguity of this religion. Such ambiguities can also be found in the life of Adi Ibn Musafir, The Sheikh of Yezidi Religion. Sheikh Adi was one of the mystics of the fifth century of Hegira, who inhabited the mountainous area of the northern Iraq for seclusion and asceticism; there, he became familiar with the Kurds of that area who were not Muslim. He became the religious leader of these people who were known as Yezidis, and tried to spread Islam among them. His successors carried out his mission. On the ground that there has been no comprehensive research on the Yezidi Religion, the present writing is concerned to provide a short account of the Yezidi religion and consider the life of Sheikh Adi, and the way in which he was recognized among the Yezidis. Some of his successors are also considered briefly.
    Keywords: Adi Ibn Musafir, Yezidi Religion, Yezidis, Lalesh, Mushaf Rash, manifestation
  • Seyyed Ali Bathaei * Pages 119-132
    Convergence or proximity is one of the strategies to achieve balance and interaction in the Muslim world. Thus, a great many of Sunni and Shiite thinkers have been concerned to bring the Islamic sects together, formulating a variety of procedures. Imam Musa Sadr was one of the most remarkable exponents of proximity so that such a significant orientation was high on his agenda for structural reform in Lebanon and the Muslim world. Imam Musa Sadr, who enjoyed high status among the Muslim scholars, never failed to seize the opportunities in his journey towards a united Muslim world. As to this, he made a concerted effort; and he delivered lectures, held talks with the scholars of the Muslin world, attended the conferences, and gave papers on different subjects associated with the Islamic Ummah, so that he could pave the way for the unity of the Muslim world. His unity-seeking solutions are among the innovative subjects, the consideration of which may open up new horizons for the future. The present article examines the jurisprudential cooperation, jurisprudential unity of social rituals, and practical measures, as some of the ways of dealing with the problem of the unity of the Muslim world.
    Keywords: Imam Musa Sadr, the convergence of the Muslim world, proximity among sects, jurisprudential unity
  • James Fredericks *, Alireza Shojaee Pages 133-153
    A major part of the Buddhist deeds are associated with Buddhist morality. The Buddhist prescriptions consist in a series of moral principles which are concerned with one's duty to one's self and others. The principle of Ahimsa, which means non-injury to one's self and to others, is the most central Buddhist moral teaching. The five abstentions begin with this sentence: "I make a promise to abstain from injuring the living creatures, stealing, immorality, telling lie, and intoxication". Now, is it possible for the human rights to be expressed in terms of these teachings? Is the universal declaration of human rights compatible with the demands of the Buddhist morality? Does the emphasis put upon law not overshadow one's religious duty? In this article, the author, Fredericks, examines the different answers of the Buddhist thinkers to these questions. He also sets forth the Buddhist's criticism of the universal declaration of human rights.
    Keywords: Buddhism, human rights, Buddhist morality, sympathy, eightfold path
  • Rodney Stark, Mohsen Zandi Pages 155-175
    One of the newest approaches in the study of religion is the economic approach, which has not yet been widely practiced in our academic circles. In this paper, using an interdisciplinary method and the principles of psychology and sociology of religion, Rodney Stark, an English economist, introduces this approach as lucidly as possible. It goes without saying that, like any other discipline, the economic approach is based on many explicit or implicit assumptions. The most explicit assumption of this article is the principle of rational choice, which has enjoyed a high status in some of the trends in economics, political science, sociology, cognitive psychology, etc; according to this principle, man's behavior is purposeful and deliberated. The social events are the totality of the actions of a great many individuals, who act on the basis of rational calculation or instrumental reason. On the other hand, according to the rival theory, human behavior is mainly based on habit rather than rational arguments; as a result, man's behavior is shaped by training and social structures.
    Keywords: Pluralism in supply, the principle of rational choice, supply, demand, competition
  • Naeimeh Pourmuhammadi * Pages 177-195