فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 50 (تابستان 1390)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 50 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ترابی * صفحات 7-26
    گسترش سریع عثمانی به سوی بیزانس و بالکان، در اوایل قرن سیزدهم میلادی در کنار عوامل مادی مرهون عوامل معنوی نیز بود. در این باره می توان به ارتباط معنوی بین بکتاشیه و ارتش عثمانی موسوم به «ینی چری» اشاره نمود. در ابتدای تاسیس دولت عثمانی بزرگان دین در امور سیاسی، اداری و نظامی، نقش و تاثیر بسیاری داشتند. این رابطه مثبت طریقت های شیعی با سلاطین عثمانی تا زمانی که متولیان امور در یک چارچوب مشروع فعالیت می نمودند، ادامه داشت و بزرگان دین، فرق صوفی مسلک و علویان از نظام حاکم حمایت می کردند. در اواخر دوره عثمانی تضعیف نقش دین و موسسات دینی باعث به وجود آمدن عکس العمل ها و قیام های مردمی شد. بایزید اول با نادیده گرفتن تذکرات علمای دین و افتادن به دامن انواع فسادها باعث انعقاد نطفه قیام های مردمی گردید. تاسیس دولت صفوی در سال 1501 در ایران نیز در بالا بردن روحیه شیعیان باطنی و گسترش فرهنگ اسلام شیعی عاملی تاثیرگذار بوده است. گسترش روزافزون چپاول های اقتصادی و ظلم به مردم عادی نیز از عوامل قیام ها به شمار می روند. در این مقاله با تبیین عوامل فوق، قیام های اسلامی و شیعی متعدد آن دوره بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: دولت عثمانی، قیام های جلالی، طریقت های شیعی، صوفیه
  • زکی ساریتوپرک، محسن شرفایی مرغکی، ولی عبدی صفحات 27-48
  • احمد خامه یار * صفحات 49-72
    سرزمین شام از صدر اسلام، محل تجمع و سکونت پیروان فرقه های مختلف اسلامی بوده است. فرق مختلف شیعه نیز از سده های اولیه هجری در این سرزمین حضور داشته اند و حتی در برخی دوره های تاریخی، موفق به ایجاد حکومت شیعی شده اند. از نظر فکری نیز در برهه ای از تاریخ، منطقه جبل عامل، یکی از مهم ترین مراکز علمی و فقهی شیعه بوده است. این مطالب نشان دهنده اهمیت بررسی تاریخ و اعتقادات شیعیان این سرزمین است. یکی از راه هایی که می تواند به شناخت تاریخ، جامعه و اعتقادات دینی مردم یک منطقه کمک کند، مطالعه و بررسی زیارتگاه ها و نقاط مقدس آن مردم است. از این رو در این نوشتار مهم ترین مزارات فرق مختلف شیعه در سرزمین شام به اجمال معرفی و بررسی شده اند. به این منظور، مقاله در چهار بخش، به معرفی مزارات هر فرقه پرداخته است: 1. مزارات شیعیان امامیه؛ 2. مزارات علویان؛ 3. مزارات اسماعیلیان؛ 4. مزارات حروفیان. در هر بخش نیز با اشاره به مناطق اصلی حضور و تمرکز فرقه موردنظر، به معرفی و بررسی مزارات مورد احترام آنان پرداخته شده است. در پایان نیز دو نکته گذرا در باب اهمیت و کارکرد مطالعه این مزارات بیان شده است.
    کلیدواژگان: زیارتگاه ها، شام، فرق شیعه، شیعه امامیه، علویان، اسماعیلیان، حروفیه
  • فاطمه توفیقی * صفحات 73-97
    در نزاع های الاهیاتی میان پیروان ادیان گوناگون و نیز بحث های درون دینی مفهوم «فرزند خدا» اهمیت داشته است. این موضوع هنگامی پررنگ تر می شود که می بینیم در ادیان توحیدی با رجوع به کتاب های مقدس تصاویر مختلفی از فرزند خدا ترسیم می شود. در این پژوهش خواهیم دید که در کتاب مقدس یهودیان معنای واحدی برای فرزند خدا وجود ندارد. در این شته ها عنوان «فرزند خدا» برای موجودات ماورایی، بنی اسرائیل، پارسایان و پادشاه خاندان داوود به کار رفته است. در عهد جدید نیز فرزند خدا در یک معنای واحد به کار نرفته است. حیط ظهور عهد جدید متفاوت بود؛ به علاوه، معنای فرزندی خاص خدا برای عیسی در بخش های گوناگون این کتاب مانند اناجیل همنوا، نوشته های پولسی و یوحنایی یکسان نیست. در قرآن جید به عبارات دختران خدا در مورد موجودات ماورایی مانند فرشتگان یا جن یا خدایان مشرکان، پسر خدا در مورد عزیر و عیسی، و فرزندان خدا در مورد یهودیان اشاره شده است. به طور کلی در قرآن با استفاده از عنوان «فرزند خدا» مخالفت و عنوان عبد جایگزین آن شده است تا هیچ تخلفی از اعتقادات توحیدی صورت نگیرد.
    کلیدواژگان: فرزند خدا، پسر خدا، دختر خدا، بنده خدا، پسر انسان
  • سیوئه لی جینگ، محمدحسین محمدپور صفحات 99-114
    این مقاله قصد دارد نحوه برخورد ناگارجونه، فیلسوف تاثیرگذار بودایی در قرن دوم میلادی، را با مسئله وجود خداوند بررسی کند و نشان دهد که دیدگاه های الاهیاتی ای چون خداباوری، الحاد، لاادری گرایی و وحدت وجود نمی توانند برداشت درستی از دیدگاه مکتب مادیمیکه در باب وجود خداوند فراروی ما نهند. ناگارجونه و مکتب مادیمیکه، با تکیه بر تحلیلی نقادانه، وجود خداوند، به منزله خالق، را کذب یا مشکوک تلقی نمی کنند، بلکه آن را نامعقول می دانند. رویکرد حقیقی مکتب مادیمیکه نه توحیدی است و نه الحادی؛ این مکتب هر دو گزاره «خدا وجود دارد» و «خدا وجود ندارد» را غیرعقلانی تلقی می کند. نویسنده این مقاله می کوشد براهین ناگارجونه را به شیوه فلسفه دین نظام مند کند و در اختیار خوانندگان قرار دهد و امیدوار است که این جستار بتواند فهم بهتری از تلقی مکتب بودایی مادیمیکه در باب مسئله خداوند به دست بدهد.
    کلیدواژگان: ناگارجونه، مادیمیکه، وجود خداوند، فلسفه بودایی، خداباوری، الحاد
  • نرجس ابوالقاسمی * صفحات 115-133
    برخورد انسان با دنیای پیرامون، سوال هایی را برای او پدید می آورد؛ سوال هایی مانند جهان چگونه شکل گرفته است؟ در اطراف انسان چه می گذرد؟ چه آینده ای در انتظار جهان است؟ و از همه مهم تر اینکه جهان چگونه کار می کند؟ تلاش انسان ها برای پاسخ دادن به این سوال ها کی هان شناسی را به وجود می آورد. گوناگونی پاسخ ها نیز گوناگونی کی هان شناسی ها را رقم می زند. کی هان شناسی را می توان به سه دوره کی هان شناسی جادویی، کی هان شناسی اسطوره ای و کی هان شناسی هندسی تقسیم کرد. این مقاله کی هان شناسی یونان باستان را بررسی خواهد کرد. این کی هان شناسی ارتباط نزدیکی با اسطوره شناسی، به خصوص اساطیر آفرینش، دارد. آنچه در اسطوره ها مطرح می شود این است که جهان چگونه به وجود آمد و چه قدرتی بر آن حاکم است که به وجود خود ادامه می دهد. اساطیر آفرینش در کل به شش دسته تقسیم می شوند: 1. خلقت از هیچ؛ 2. خلقت از کائوس؛ 3. خلقت از تخم کی هانی؛ 4. خلقت از والدین جهانی؛ 5. خلقت فوق العاده و غیرمنتظره؛ و 6. خلقت به وسیله غواصی. گزارش های متفاوتی از اساطیر آفرینش در یونان باستان وجود دارند که عبارت اند از: هومر، هزیود، پلاسگین ها، فرسیدس و دیودورس سیکولوس. پژوهش حاضر به بررسی این گزارش ها می پردازد.
    کلیدواژگان: اسطوره آفرینش، یونان باستان، کائوس، والدین جهانی، تخم کیهانی
  • سعیده فخار نوغانی * صفحات 135-161
    در کنار هم قرارگرفتن دو واژه ناواقع گرایی و دینی، مفهوم کلامی جدیدی را می سازد. مسئله ناواقع گرایی دینی با ابتنا بر پیشینه ای از تاملات فلسفی در خصوص واقعیت داشتن جهان اعم از محسوس و نامحسوس، وجود حقایق مابازای مفاهیم دینی را انکار می کند. این رویکرد نوین کلامی هرچند به استناد اندیشه های ویتگنشتاین و نیز مبانی زبان شناختی پست مدرنیسم در فضایی فلسفی قرار دارد، اما ندای اعتراض در مقابل مرجعیت مطلق کلیسا نیز بیانگر جنبه های اجتماعی آن است. مخالفان این رویکرد که به نوعی اصالت واقع در خصوص مفاهیم دینی قائل هستند، توجه ویژه ای به مسئله صدق و متفرعات معرفت شناختی و زبان شناختی آن اختصاص داده اند و در مقایسه با مفهوم ایمان، آن را همچون اقیانوسی آرام و بی کران معرفی کرده اند. نوشتار حاضر در سه محور تدوین و ارائه شده است. ابتدا پیشینه ای از بحث ناواقع گرایی دینی ارائه می شود و سپس خوانش ناواقع گرایانه دان کیوپیت، بررسی می گردد. در مقابل نیز دفاعیه های الاهیات واقع گرا (real)، با تکیه ویژه بر نقد برایان هبلث ویت، در قالب سه رویکرد کارکردی، زبان شناختی، و معرفت شناختی مورد توجه قرار خواهند گرفت، و در نهایت برتری رویکرد معرفت شناختی بر زبان شناختی به عنوان ایده نهایی این نوشتار پیشنهاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: ناواقع گرایی دینی، الاهیات واقع گرا، پست مدرنیسم، دان کیوپیت
  • احمد رضا مفتاح * صفحات 165-182
|
  • Mohammad Torabi * Pages 7-26
    The rapid development of Ottoman Empire in the early 13th century A. D. to include Byzantium and the Balkans was due to both material and spiritual factors; and in this regard, one can refer to the spiritual relationship between Baktashieh and the Ottoman Army called "Yenichiris". The positive relationship between the Shiite orders and the Ottoman rulers persisted so long as the former worked within a legitimate framework; thus, the religious leaders, the Sufi sects, and Alevis supported the ruling government. The decline of the role of religion and the religious institutions caused the public revolts. Overlooking the warnings from the religious scholars, and getting involved in a variety of corruptions, first Bayazid caused the public revolts to be conceived. The establishment of Safavid Government in 1501 A. D. encouraged the esoteric Shiites, and was a major factor in the development of the Shiite Culture. The increasing rise of the economic scandals and oppressions are also regarded as the major factors in the revolts. Explaining the above-mentioned factors, this paper is concerned to examine the various Islamic and especially Shiite revolts of the early 13th century.
    Keywords: Ottoman government, Islam, revolt, order, Sufists, Alevis, Scholars
  • Zeki Saritoprak, Mohsen Sharafaee Morghaki, Vali Abdi Pages 27-48
    There are many figures that represent evil in the Islamic tradition. Among them are Satan, Iblis, Taghut, Pharaoh, and al-Dajjal. However, the only figure with an eschatological significance is al-Dajjal. Al-Dajjal occupies an important place in the body of Hadith and manuals of Islamic theology. Very few Persian works, however, have been written on this subject. This article is concerned to offer the reader an Islamic understanding of al-Dajjal by referring to two major sources: the Quran and the Hadith. The Classical and contemporary scholar's viewpoints as well as the sources of Islamic theology will be explored. Hadith literature has a detailed account of the emergence of al-Dajjal and his struggle against Jesus and Mahdi.
    Keywords: Al-Dajjal, antichrist, evil, Messiah, the end of time
  • Ahmad Khameyar * Pages 49-72
    Sham (the classical Arabic name for Syria) has been populated by the adherents of different Islamic sects ever since the coming of Islam. Shiite sects have also been living in this territory since the early centuries after Hegira; even they have sometimes succeeded in establishing Shiite governments. Jabal Amel once was one of the most important academic centers for Shiite jurisprudence. These considerations are indicative of the utmost importance of the examination of the history and beliefs of this territory. One of the ways in which one can study the history, society, and the beliefs of the people of a region, is to take its holy shrines and sacred places into account. Thus, the present writing is concerned to consider the most important tombs of different Shiite sects. The paper is divided into four parts, each of which is concerned with the tombs of one sect: the first part is concerned with the tombs of Twelvers; the second with the tombs of Alevis; the third with the tombs of Ismailis; and the fourth with the tombs of Hurufis. Discussing the center of every sect, each part has been concerned with a brief introduction of its holy tombs. Finally, two considerations have been made about the significance of the study of these tombs.
    Keywords: Shrines, Sham, Shiite sects, Imami Shiism, Alevis
  • Fateme Tofoghi * Pages 73-97
    The concept of child of God has been important both in the interreligious polemics and intrareligious discussions. The issue is highlighted when we notice that, relying on the sacred scriptures, monotheists have presented different pictures of the child of God. In this research, we will see that in the Hebrew Bible there was no agreement on the meaning of the child of God. It could refer to supernatural beings, the righteous people, and the Davidic king. The New Testament emerged in a totally new environment. Furthermore, the meaning of Jesus’ proper Sonship is not the same all throughout the Synoptics, Pauline and Johannine writings. In the Qur’an there are references to the use of the “daughters of God” for supernatural beings such as the angels, the jinn, and pagan deities; and the use of “Son of God” for Jesus and Uzair; as well as the use of “children of God” for the Jews. But, the Qur’an condemns such usages and substitutes the title "abd" (=servant), so that there would be no divergence from monotheism.
    Keywords: Child of God, son of God, daughter of God, servant of God, son of Man
  • Hsueh-Li Cheng, Mohammad Hossien Mohammadpour Pages 99-114
    The present paper is concerned to examine the way in which Nāgārjuna, an influential Buddhist philosopher who lived in the second century A. D., dealt with the problem of the existence of God. It is, in fact, concerned to show that such theological positions as theism, atheism, agnosticism, or pantheism are not those taken by Mādhyamika Buddhism. Based on a critical analysis Nāgārjuna, as a representative of the Mādhyamika Buddhism, does not deny the existence of God; neither does he regard it as dubious. He, in fact, regards the question of the existence of God as senseless. The position of Mādhyamika Buddhism is neither theistic nor atheistic. It regards the propositions "God exists" and "God does not exist" as senseless. This writing is an attempt to provide the readers with a detailed explanation of Nāgārjuna's approach to the problem of the existence of God. It aims to provide a proper understanding of the position taken by Mādhyamika Buddhism on the problem of the existence of God.
    Keywords: Nāgārjuna, Mādhyamika, existence of God, Buddhist philosophy, theism, atheism
  • Narjes Aboulghasemi * Pages 115-133
    Man's encounter with the world raises a great many questions for him. He asks: How is the world created? What is the nature of the world? What is going to happen to the world? And especially: How does the world work? Man's attempt to answer these questions gives birth to cosmology. The diversity of the answers to these questions causes the diversity of cosmologies. Cosmology has had three periods: magical, mythological, and geometrical. This paper is concerned to examine the cosmology of the ancient Greece, which is closely associated with mythology, especially the myths of creation. The way in which the world is created and the existence and the nature of its ruling force are the points with which the myths are concerned. The myths of creation can be divided into six groups: 1. Creation out of nothing; 2. Creation out of Chaos; 3. Creation out of the cosmic seed; 4. Creation out of the cosmic parents; 5. A supernatural and sudden creation; 6. And creation through diving. There are a wide range of accounts of the myths of creation in the ancient Greece; they are given by Homer, Hesiod, Orpheus, Pelasgians, Pherecides, and Diodorus Siculus. This paper is concerned with these accounts.
    Keywords: Myth of creation, ancient Greece, chaos, cosmic parents, cosmic seed
  • Saeedeh Fakhar Noghani * Pages 135-161
    To juxtapose "non-realism" and "religious" gives birth to a new theological concept. Based on the philosophical meditations on the reality of the sensible and supersensible worlds, the religious non-realism denies the existence of the referents of the religious concepts. Although this new theological approach is placed within a philosophical context due to the references made to Wittgenstein's views and the linguistic foundations of post modernism, the cry of protest against the authoritarianism of the church is indicative of its social aspects. The opponents of this approach, who uphold realism as to the religious concepts, have paid a particular attention to verification and other epistemological and linguistic issues; and comparing it with the concept of faith, they have compared non-realism to a peaceful and unbounded ocean. In this writing I shall be first concerned to make some introductory considerations on religious non-realism; and then, I will consider Don Cupitt's Non-Realism. The arguments of the realist theology as represented by Brian Hebblethwaite are also taken into consideration in functionalist, linguistic, and epistemological terms. The writing concludes that the epistemological approach far outweighs the linguistic one.
    Keywords: Religious non-realism, realist theology, postmodernism, Don Cupitt
  • Ahmadreza Meftah * Pages 165-182