فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 48 (زمستان 1389)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 48 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدکاظم حقانی فضل * صفحات 7-26
    عرفی شدن یا فرایند سکولار شدن، به لحاظ تاریخی پدیده ای است که در بستر مسیحی و در غرب رخ داده است و علت اصلی آن را باید در تحولات جهان معاصر و زندگی بشر جدید جست وجو کرد. با این حال جای این پرسش وجود دارد که اکنون که جوامع اسلامی در معرض باورها و فرهنگ دنیای مدرن قرار دارند، آیا این فرایند در بستری اسلامی و با تکیه بر آموزه های دین اسلام نیز امکان تسریع دارد؟ این نوشته درصدد بیان این نکته است که تکیه بر قیاس، به عنوان یکی از مهم ترین مبانی اجتهادی اهل سنت، ظرفیت آن را دارد که به عرفی شدن دین و فقه بینجامد و یا دست کم در صورت جمع بودن شرایط، فرایند عرفی شدن دین را سرعت بخشد. برای بیان این مطلب ابتدا تعریفی از عرفی شدن و عوامل موثر بر آن ارائه شده است. سپس با تکیه بر تعریف قیاس، اقسام آن، روش های کشف ملاک حکم در قیاس و برخی مبانی علمای اهل سنت در این زمینه نشان داده شده است که چگونه عقل عرفی ای که پشتوانه قیاس است فقه و در نتیجه دین را عرفی می سازد. به نظر نگارنده می توان عرفی شدن دین در اثر عمل به این شیوه استنباط را تعبیر دیگری دانست از به محاق رفتن دین در سایه عمل به قیاس، همان که در روایاتی چند از ائمه معصوم (ع) بدان تصریح شده است.
    کلیدواژگان: عرفی شدن، سکولاریزاسیون، عقلانیت، اهل سنت، فقه، قیاس، مسالک العله
  • محمدعیسی جعفری * صفحات 27-50
    مخالفان صوفیه مدعی اند که پیشوایان دینی، این گروه را تخطئه کرده اند و در تایید این مدعا روایاتی را برمی شمرند. پیش از این (در شماره 44 همین نشریه) روایات منسوب به پیامبر گرامی اسلام (ص) در این زمینه بررسی شد؛ طبق وعده قبلی، در نوشتار حاضر روایات منسوب به ائمه (ع) در نقد تصوف و صوفیه به لحاظ اعتبار سندی و محتوایی بررسی می شود. در نوشتار حاضر تاکید بر منابع شیعی و روایات موجود در این منابع است و روایاتی مدنظر قرار خواهند گرفت که به نحوی به کلیت تصوف و صوفیه ناظرند و به طور کلی به تخطئه و رد آن می پردازند و روایاتی که به افراد خاصی از این گروه نظر دارند بررسی نخواهند شد. این نوشتار درصدد است نشان دهد خاستگاه، منزلت و جایگاه تصوف به لحاظ روایی، آن چیزی نیست که نگاه ابتدایی و غیرمحققانه به ما می دهد. روشن است که بررسی روایات ناظر به نقد این گروه، به معنای نادیده گرفتن نقد های ناظر به انحرافات، متاع فروشی ها و عوام فریبی های برخی فرقه های صوفیه (که شاید بتوان مشابه آن را در دیگر گروه های اسلامی نیز سراغ گرفت) و دیگر مدعیان دروغین نیست؛ همان گونه که تعمیم کژی ها و خطاهای این گروه اندک به همه صوفیه نیز به دور از صواب است.
    کلیدواژگان: روایات ائمه، صوفیه، نقد صوفیه، مخالفان تصوف، حدیقه الشیعه
  • شائول شاکد *، سیدسعیدرضا منتظری، مجید طامه صفحات 51-73
    تاثیر و تاثر ادیان نسبت به یکدیگر امری است که همواره نظر بیشتر محققان حوزه مطالعات ادیان را به خود جلب کرده است. البته بیان این موضوع که فکر یا عقیده یا آداب و رسوم یک دین از دین دیگری برگرفته شده کار چندان آسانی نیست و نیاز به بیان ادله و شواهد زیادی دارد، اما با این تفاسیر کاری است نو و بدیع. یکی از این ادیانی که تحت تاثیر افکار و عقاید دیگر تمدن ها و ادیان بوده یهودیت است. یهودیان به دلیل داشتن روابط نظامی و سیاسی تنگاتنگ با ایرانیان پیش از اسلام همواره در برابر این نظر قرار دارند که تمدن ایرانی چه از لحاظ عقیدتی و چه از لحاظ زبانی تاثیر بسزایی بر دین یهودیت به خصوص کتاب مقدس آنها گذاشته است. این مقاله که نوشته یکی از بزرگ ترین ایران شناسان حال حاضر است به بررسی این نظر می پردازد.
    کلیدواژگان: ایرانیان، یهودیت، شاکد، زبان پهلوی، کتاب مقدس
  • فریدریش هایلر *، جعفر فلاحی صفحات 75-101
    علی رغم نزاع هایی که بین پیروان ادیان مختلف در طول اعصار مشاهده می شود، نه تنها آموزه های این ادیان حاوی چنین روحی نیستند، بلکه به عکس دینداران را به دوستی و صمیمیتی نزدیک و معنوی فرامی خوانند. فریدریش هایلر در این زمینه موارد بسیاری را از پیروان ادیان مختلف ذکر می کند که همگی دال بر این روح معنوی و همدلانه اند. هایلر معتقد است امروزه در سایه مطالعات ادیان، گنجینه ای ارزشمند فراهم آمده است که بر اساس آن راه دوستی و صمیمیت بین این پیروان، هموارتر از سابق گشته است. او در ادامه به هفت محور که می توان در آنها ادیان را هم نوا دید اشاره می کند و بر آن است که از مهم ترین وظایف رشته ادیان تطبیقی آشکار نمودن این اشتراکات است. رشته ادیان تطبیقی به این معنا می تواند تمهیدی باشد برای تعاملی دوستانه میان پیروان ادیان.
    کلیدواژگان: مطالعات ادیان، وحدت ادیان، تعامل دینداران، صلح جهانی
  • یاسر اصغری * صفحات 103-125
    آمریکای لاتین، سرزمینی است که از نظر جغرافیایی شامل آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی و کشورهای حوزه دریای کارائیب است. اولین اروپایی ای که به آمریکای لاتین رفت کریستف کلمب بود. کلمب از سوی پادشاه کاتولیک اسپانیا به ماموریت فرستاده شده بود تا با سفر به مناطق دور دست قلمرو اسپانیا را گسترش دهد. پاپ در سال 1493، طی اعلامیه ای سرزمین تازه کشف شده را بین اسپانیا و پرتغال، دو ابرقدرت آن روزگار، تقسیم کرد. مبلغان مسیحی فعالیت خود را هم زمان با کشف سرزمین های جدید آغاز کردند. هیئت های مذهبی همواره مهاجمان را همراهی می کردند. هر جا فاتحان می رفتند، نمایندگان کلیسا نیز در کنار نمایندگان پادشاه حضور داشتند. در واقع فاتحان، هرجا که قدم می گذاشتند صلیب را در کنار پرچم امپراتوری اسپانیا به زمین فرو می کردند و فتوحات خود را به نام گسترش مسیحیت توجیه می کردند؛ در نتیجه اروپاییان مسیحی، آمریکای شمالی و جنوبی را تحت تسلط و حاکمیت خود درآوردند و غالب ساکنان این مناطق، دست کم به صورت اسمی، مسیحی شدند. مسیحیت در این منطقه فراز و فرودهای فراوانی به خود دیده است. این مقاله گزارشی از سیر تاریخی مسیحیت و آخرین فعالیت های کاتولیک ها، پروتستان ها، الاهیات آزادی‏بخش و... در این منطقه است.
    کلیدواژگان: مسیحیت، آمریکای لاتین، کاتولیسیسم، واتیکان، الاهیات آزادی بخش
  • وحید پزشکی * صفحات 127-148
    متون آیینی و مقدس جینی، دربرگیرنده آموزه های متنوع فیزیکی، متافیزیکی، زیست شناختی، کی هان شناختی و... است که شناخت آنها بخشی از مسیر رسیدن به رهایی را تشکیل می دهد. یکی از مهم ترین این آموزه ها، آموزه تناسخ است. چرخه تناسخ و ارتباط آن با اعمال موجودات، با بررسی دو مفهوم سمساره و کرمه مشخص می شود. هر عملی می تواند کرمه خاص خود را تولید کند؛ و این کرمه به روی روح تاثیر نهاده، سازوکار تولد آینده آن را مشخص می سازد. همه موجودات هستی را می توان بر اساس خلوص و یا آلودگی روحشان به عناصر کرمه ای، در چندین تراز دسته بندی کرد. این دسته بندی از موجودات تک حسی آغاز و به خدایان ختم می شود.
    مسیر سمساره نیز از میان همین ترازها می گذرد و هر موجودی بنا به کرمه ای که دارد، در ترازی بالاتر یا فروتر دوباره متولد خواهد شد. هدف نهایی آیین جینه رهایی بخشی انسان از چرخه ازلی تولدهای پیاپی است. تناسخ نظامی پیچیده دارد و می توان آن را از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار داد؛ اما با توجه به اهمیت کرمه و سمساره در این فرایند، نوشتار پیش رو این دو آموزه مهم را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سمساره، کرمه، روح، جیوه، نجات شناسی جینی، کالبدهای کرمه ای
  • سید حسن اسلامی * صفحات 151-172
  • علی شهبازی * صفحات 173-191
|
  • Mohammad Kazem Haghani Fazl * Pages 7-26
    Secularization has developed in the west; and it might be regarded as the outcome of the developments in the modern and contemporary eras. Given the fact that the Muslim countries are exposed to the modern culture, one may, however, ask whether secularization can be accelerated in an Islamic context based on the religious teachings. The present writing is concerned to show that Qiyas (reasoning by analogy), as one of the most important methods of Ijtihad (the deduction of divine laws), is very likely to pave the way for the secularization of religion and jurisprudence; or rather, it may make the process of secularization happen quickly. To prove this point, secularization is first defined and the factors in its development are considered; then an attempt has been made to show the way in which common sense, upon which Qiyas is founded, leads to the secularization of jurisprudence and the consequent secularization of religion. In the author's opinion, the secularization of religion as a consequence of the application of Qiyas may be identified with the decline of religion as a result of the application of Qiyas, as has been pointed out in some traditions of the Infallible Imams.
    Keywords: Secularization, rationality, Sunni, jurisprudence, reasoning by analogy
  • Mohammad Esah Jaffari * Pages 27-50
    The opponents of Sufism maintain that the Infallible Imams have criticized the Sufis, citing some traditions as grounds for their contention. In this paper I shall evaluate the traditions of the Infallible Imams (PBUT) as regards the criticism of Sufism in terms of authenticity. The present writing is based on Shiite sources, especially such as are concerned with Sufism in general and deal with its criticism; the traditions which are concerned with any given Sufi will not be considered. However, the present writing is concerned to show that the status of Sufism is not a low one, such as is presented by a crude and simplistic view. The consideration of the traditions concerned with the criticism of this sect, it goes without saying, is not to be interpreted as overlooking the criticisms leveled at some Sufi sects for their deviation and deception. Similarly, one should not extend the criticisms leveled at such deviated sects to include all of them.
    Keywords: the Infallible Imam's traditions, Sufism, criticism of Sufism, the opponents of Sufism, Hadiqat Al- Shia
  • Shaul Shaked *, Seyyed Saeed Reza Montazeri, Majid Tameh Pages 51-73
    The fact that religions influence each other has been of interest to the scholars of religion. Of course, the contention that all of the beliefs and practices of one religion are taken from another is to be supported by sufficient evidence; however, it is a very innovative enterprise. Judaism is one of the religions which have been influenced by other religions and cultures. There is a hypothesis that Iranian culture has had a considerable influence on Judaism, especially the Old Testament; this can be supported by the fact that the Jews had close military and political ties with the pre-Islamic Iran. This paper, which has been written by one of the major contemporary experts in Iranian studies, is concerned with this hypothesis.
    Keywords: Iranians, Judaism, Shaked, Pahlavi Language, the Bible
  • Friedrich Heiler *, Jaffar Falahi Pages 75-101
    In spite of the fact that there has been conflict among the adherents of different religions, their teachings, far from being hostile, call upon the believers to form a deep and lasting friendship; and Friedrich Heiler, provides the ample evidence in favor of this claim. Heiler maintains that the comparative study of religions has paved, more than ever, the way for friendship among the adherents of different religions. He then proceeds to mention seven respects in which religions are in agreement; he holds that to highlight these shared aspects is one of the tasks of the comparative religion. The comparative religion as such may be a preparation for the mutual cooperation of religions.
    Keywords: Religious studies, unity of religions, cooperation of believers, global peace
  • Yaser Asgari * Pages 103-125
    Latin America consists of Central America, South America, and the Caribbean countries. Christopher Columbus was the first European who landed on this region. The Catholic king of Spain had sent him on a mission to explore the faraway lands to help expand the Spanish territory. In 1493, the Pope divided the New World between Spain and Portugal, the two super powers of the 15th century; and the Christian missionaries immediately set to work to spread Christianity in the New World. The religious bodies always accompanied the conquerors; and beside the church representatives were those of the king. In fact, the cross was put into the earth together with the flag of Spanish empire wherever the conquerors entered; they regarded their conquests as justified by the intention to spread Christianity. Thus, the Christian Europeans dominated the North and South America; and the European missionaries converted the majority of the New World to Christianity. However, Christianity has undergone dramatic changes in this region. This paper is concerned with the historical development of Christianity in this region and the latest activities of the Catholics, Protestants, and the liberation theology.
    Keywords: Christianity, Latin America, Catholicism, Vatican, liberation theology
  • Vahid Pezeshki * Pages 127-148
    The scriptures of Jainism include a large variety of physical, metaphysical, biological, and cosmological teachings, the knowledge of which may help achieve liberation from Samsara. The doctrine of reincarnation is one of such doctrines. The cycle of reincarnation, and its relation with the deeds of creatures, may be clarified by examining the concepts of Karma and Samsara. Every action can produce its own Karma; and this Karma affects the soul, determining its future existence. All creatures may be categorized into several levels based on the extent to which they have pure or impure souls. The categorization begins with simple creatures and ends with gods. Samsara is closely connected with these levels; and depending upon the sort of Karma one may have, he will be reborn into a higher or a lower level. The ultimate goal of Jainism is to liberate man from the eternal cycle of births and deaths. Reincarnation is a complicated phenomenon, which can be studied from different points of view. However, we are concerned to consider Karma and Samsara alone since they play key roles in reincarnation.
    Keywords: Samsara, Karma, jiva, Jain soteriology, Karmic body
  • Seyyed Hassan Eslami * Pages 151-172
  • Ali Shahbazi * Pages 173-191