فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 46 (تابستان 1389)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 46 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • از انقطاع تا فنا در اندیشه اکهارت
    امداد توران * صفحات 7-34
    این مقاله دیدگاه مایستر اکهارت را درباره مراحل سیر باطنی انسان به سوی اصل خویش بیان می دارد. به نظر او، نقطه اوج این سیر عبارت است از بازگشت به واحد و یگانه شدن با او. بر اساس سخنان اکهارت، می توان در مجموع سه مرحله اساسی را برای این سیر معرفی می کرد: 1) انقطاع یا تبتل، 2) تولد کلمه در نفس، 3) و فنای در ذات. این مقاله به توصیف صرف دیدگاه اکهارت بسنده نمی کند، بلکه از تفسیر نیز بهره می گیرد تا بتواند به سخنان نسبتا غیر نظام مند اکهارت درباره چند و چون این مراحل نظام ببخشد. از سوی دیگر آرا و اقوال اکهارت درباره سیر باطنی انسان ترکیبی از آموزه های مسیحی و اندیشه افلاطونی را به نمایش می گذارد، ترکیبی که وصف عام عرفان مسیحی است. از این رو، مقاله حاضر به نوعی در پی تفکیک بین عناصر مسیحی و افلاطونی اندیشه اکهارت نیز بوده است و دست کم برخی از مفاهیم اصلی اندیشه وی را به تبار خویش ارجاع داده است. آمیزه ای که اکهارت از آموزه های مسیحی و اندیشه افلاطونی عرضه می دارد محصول یک تلاش نظری برای ترکیب این دو سنت فکری نیست، بلکه حاصل تفسیر و تاویلی است که اکهارت به هنگام استناد به کتاب مقدس به کار می گیرد.
    کلیدواژگان: واحد، تولد کلمه، انقطاع، تثليث، اکهارت، عرفان مسيحي
  • اس. ورنن مکاسلند، محمدکاظم شاکر، فاطمه سادات موسوی صفحات 35-54
    آفرینش انسان به صورت خداوند از آموزه هایی است که در هر سه آیین بزرگ ابراهیمی مطرح شده است: در تورات آمده است که «خدا انسان را به صورت خود آفرید»؛ عهد جدید این آموزه را از یهودیت به ارث برده و بر آن مهر تایید نهاده است؛ برخی روایات اسلامی نیز، که به سند صحیح از طریق فریقین نقل شده اند، موید اندیشه آفرینش انسان به صورت خداوند هستند. مقاله حاضر، به نقد و بررسی دیدگاه یکی از بزرگ ترین رهبران آیین مسیحیت پس از عیسی، یعنی پولس رسول، در این باره می پردازد؛ همو که پیشینه درازدامنی نیز در یهودیت داشته است. مقاله در آغاز سه قرائت پولس از صورت خدا را در سه قالب «شوهر»، «مسیح» و «مومن» عرضه می کند و سپس با ارائه دیگر دیدگاه های موجود در آثار یهودیان و آبای کلیسا، به نقد و ارزیابی دیدگاه های پولس می پردازد.
    کلیدواژگان: خداشناسی، مسیح شناسی، انسان شناسی، صورت خدا، وجه الله، پولس
  • جفری وینرایت، حمید بخشنده صفحات 55-61
    دعا به ارتباط چندجانبه ایمانداران با خدا اشاره دارد. علاوه بر کلماتی مانند دعا و دعاکردن، این فعالیت با عبارتی مانند «ترا خوانده ام» و «به آواز خود نزد خداوند می خوانم» نیز بیان شده است. نیایش، تلاطم دل و ندایی از سر شناخت و محبت است. دعاها ما را در عاقلانه تر زیستن و کامل تر زیستن یاری می دهند. یکی از نیایش های معروف مسیحیت، نیایش عیسی با خدا است که از آن با عنوان «دعای خداوند»یاد می شود. این دعا، دو روایت داردکه در متی6: 913 و لوقا11: 24آمده اند. سه جمله اول این دعا، مربوط به خدا، در چارچوب الوهیت است و سه جمله بعد مربوط به انسان، در چارچوب بشریت است. در این دعا از خدا طلب نعمت و روزی می شود. دعای مزبور به ما یادآور می شود که: برای آینده و آمدن ملکوت خدا آماده باشیم، بخشش گناهان منوط به نحوه تعامل ما با دیگران است، و بالاخره باید کوشید در برابر شرور (وسوسه یا دشواری های آخرالزمان) سرافراز بیرون آمد. مقاله حاضر نگاهی تفسیرگونه به این دعا است.
    کلیدواژگان: دعای عیسی مسیح، عبادت مسیحی، تفاسیر مسیحی، ملکوت خدا
  • آدام آر. گیسر، حمید عطایی نظری صفحات 63-88
    این مقاله درصدد است با توجه به مدارک جدیدی که پیروی شهرستانی را از فرقه نزاریه اسماعیلیه نشان می دهد و همچنین با مقایسه کتاب ملل و نحل او با دیگر کتب متقدم فرقه نگاری اسماعیلیه در خراسان، برخی از ویژگی های ساختاری و محتوایی این کتاب را برجسته سازد. آگاهی از این ویژگی ها، از سویی این امکان را برای محققان فراهم می سازد که به تحلیل سیاقی کتاب شهرستانی در مقایسه با دیگر کتب فرقه نگاری بپردازند و از سوی دیگر ممکن است ما را به وجود یک مکتب فرقه نگاری اسماعیلی در خراسان رهنمون سازد. همچنین اطلاع از روش شهرستانی در کتاب ملل و نحل این دیدگاه را که او فرقه نگاری بی طرف است زیر سوال می برد و گرایش های اسماعیلی او را آشکار می کند.
    کلیدواژگان: شهرستانی، ملل و نحل، ابوتمام، الشجره، اسماعیلیه، فرقه نگاری، شیطان
  • محمدجعفر رضایی * صفحات 89-113
    نوشته حاضر در پی آن است که با بررسی اصطلاح غلو در متون دینی شیعه قرآن، روایات و کلمات دانشمندان شیعه مفهومی روشن تر و جامع تر از این اصطلاح به دست دهد. تاکنون کار مستقلی در ایضاح معنای غلو انجام نشده است و آنچه در منابع وجود دارد نیز یا صرفا به مصداقی از این مفهوم یا برخی لوازم آن اشاره کرده و یا تعریف ناقصی است که همه عناصر دخیل در غلو را شامل نمی شود. برای آنکه بتوان بهترین تعریف از یک اصطلاح را ارائه کرد، باید ابتدا به اجزاء یا مولفه های جوهری آن دست یافت؛ از این رو در این مقاله سعی شده است با استفاده از منابع موجود، مولفه های جوهری مفهوم غلو شناسانده و بر اساس آن تعریفی ارائه شود که در برگیرنده همه موارد گفته شده باشد. اجزای جوهری غلو، دو مورد هستند: بالاتر بردن پیامبر اکرم و ائمه از حدود انسانی؛ و بالاتر بردن ائمه از حدود امامت و ادعای نبوت برای آنان. با توجه به این دو مولفه، به نظر می رسد آنچه سبب اختلاف بین دانشمندان شیعه درباره برخی مصادیق غلو شده است، اختلاف در مفهوم غلو نبوده؛ بلکه اختلاف در تعریف انسان و مراتب آن بوده است. بحث این مقاله مربوط به غلو درباره ائمه است و به سایر موارد نمی پردازد.
    کلیدواژگان: غلو، مفهوم غلو، انسان، امامت
  • گلفام شریفی * صفحات 115-129
    خضر یکی از برجسته ترین قهرمانان فرهنگی دینی در داستان های شفاهی مردم ایران است. این شخصیت نامیرا با عنصر مقدس آب که نماد حیات بخشی است ارتباطی نزدیک دارد و نام او در نقاط مختلف ایران با آب و آیین های مربوط به آن پیوند دارد، از این رو بر بسیاری از چشمه ها نام خضر نهاده شده است. بسیاری از مردمان ایران معتقدند خضر بر روی دریاها سفر می کند و راهنمای دریانوردان ، صیادان و مغروقان است؛ به همین دلیل در کناره های دریا ، زیارتگاه ها و بناهای یادبودی از او ساخته اند، و ملوانان هنگامی که گرفتار طوفان می شوند به خضر پناه می برند. همچنین معتقدند که او گاه بر پوستینی سپید می نشیند، چون برمی خیزد سبزه در آنجا رسته است. از این رو، خضر دو نماد برجسته دارد: ماهی و سبزه. خضر و الیاس در داستان ها غالبا در کنار یکدیگر قرار می گیرند و کارکرد آیینی مشابهی دارند؛ از این رو، در بیشتر نقاط ایران، در کنار زیارتگاه های خضر، زیارتگاه الیاس نیز بنا شده است. در این پژوهش سعی شده است تا جایگاه خضر در میان باور های ایرانیان ساکن منطقه خلیج فارس مورد بررسی قرار گیرد و به چند زیارتگاه که در این نواحی برای خضر و الیاس نبی ساخته شده اشاره شود.
    کلیدواژگان: خضر، آب، الیاس، دریا، زیارتگاه، آب حیات
  • گنچی کاتو، سیدسعیدرضا منتظری صفحات 131-138
    دین زرتشتی دین ایرانیان باستان است که از حدود هزاره نخست پیش از میلاد در ایران رواج داشته و شین تو دین باستانی مردم ژاپن است که تاریخ آن به سده هفتم قبل از میلاد می رسد. یافتن شباهت بین این دو دین که متعلق به دو محیط متفاوت با هزاران کیلومتر فاصله هستند، کاری بسیار دشوار است. گنچی کاتو سعی کرده است با نشان دادن شباهت هایی بین این دو دین، مطالب قابل بررسی مفیدی را برای مطالعات بیشتر به دیگران ارائه کند؛ مطالبی همچون شباهت اهوره مزدا با آماتراسوامی کامی، گرایش به نیایش آتش در مراحل نخستین این دو دین، ثنویت، اهمیت دادن به پاکی در کنه اعمال نه ظاهر آن، اعتقاد به مباحث اخلاقی چون راستی و پاک بودن نیت، و همچنین عمل گرا بودن هر دو دین. هرچند این مقاله سخنرانی بوده و فاقد ارجاع است، ولی به دلیل اهمیت مطالب مطرح شده که سرنخ های مهمی را برای مطالعات تطبیقی فراهم می کنند برگزیده شده است.
    کلیدواژگان: شین تو، زرتشت، آماتراسوامی کامی، اهوره مزدا، آتر، ایسه
  • محمد علی رستمیان * صفحات 141-150
    کتاب Sufism and Taoism، نوشته توشیهیکو ایزوتسو از جمله کتاب های خوب و تاثیرگذار در زمینه مطالعات تطبیقی ادیان است. در این کتاب عرفان ابن عربی و تائویی، با یکدیگر مقایسه شده اند. آشنایی خوب نویسنده با این دو مکتب عرفانی و همچنین تفکیک معرفی دو سنت عرفانی از بخش مقایسه، از جمله امتیازاتی است که این کتاب را شایسته خواندن کرده است. لیکن این اثر ضعف هایی نیز دارد. با وجود اینکه نویسنده آشنایی خوبی با عرفان ابن عربی دارد، نتوانسته است عناصر کلیدی عرفان او را معرفی و نظام عرفانی او را به خوبی بازسازی کند. این امر باعث شده است مسائل عرفان نظری و عملی را به هم بیامیزد. همچنین نویسنده از تفسیرهای مختلف عرفان تائویی غفلت ورزیده است. از طرف دیگر، علی رغم اینکه هدف کتاب مقایسه است، اما بخش کوچکی از کتاب به مقایسه دو سنت، اختصاص یافته است. علاوه بر این، مقایسه او نیز دارای ایراداتی است؛ مانند اینکه از ماهیت نظری عرفان ابن عربی و ماهیت عملی عرفان تائویی غفلت کرده؛ در مقام مقایسه کمتر به اختلاف ها توجه کرده؛ در معادل سازی بین این دو سنت دچار اشتباهاتی شده؛ و کار او به تحمیل عرفان ابن عربی بر عرفان تائویی انجامیده است.
    کلیدواژگان: ایزوتسو، صوفیسم و تائوئیسم، عرفان اسلامی، عرفان تائویی، ابن عربی
  • سید حسن اسلامی * صفحات 153-171
|
  • From Detachment to Breaking-Through into the Essence According to Eckhart
    Imdad Turan * Pages 7-34
    This article considers Meister Eckhart's views concerning the stages of the mystical journey of man towards God as his origin. According to him, the destination of this journey is becoming united with the One. Having classified the views of Eckhart, the paper introduces the three stages of this journey: first, detachment; second, the birth of Logos in the soul; third, breaking-through into the Essence. Taking both descriptive and interpretive approaches, the paper tries to give Eckhart's almost incoherent views coherency. His views on the mystical journey of man are a mixture of Christian teachings and Neo-Platonism; in fact, Eckhart represents Christian mysticism in general. This paper also seeks to distinguish between the Christian and Neo-Platonic components of his mysticism; and at least, some of the main concepts of his thinking are regarded as original. The mixture of Christian teachings and Platonic thought as represented by Eckhart is not founded upon a theoretical basis; rather, it is the result of his particular reading of the Bible, when he is referring to it.
    Keywords: One, the birth of Logos, detachment, Trinity, Eckhart, Christian mysticism
  • S. Vernon Mccasland, M. K. Shaker, F. S. Musavi Pages 35-54
    The creation of man in the image of God is one of the teachings of the three Abrahamic religions. In the Torah we have the statement, "God created man in his own image"; similarly, the New Testament acknowledges this doctrine which it has doubtlessly inherited from Judaism. Some of the Islamic traditions, whose authenticity is beyond doubt, also acknowledge the fact that man is created in the likeness of God. The present writing deals with the views of one of the greatest leaders of Christianity, that is, Paul the Apostle, who had a background in Judaism. It first sets forth the three Pauline interpretations of the image of God in terms respectively of "husband", "Christ", and "believer";and then, having considered other views in the Judaic and Christian works, it critiques those of Paul.
    Keywords: Theology, Christology, Humanology, the image of God, the face of Allah, Paul
  • Geoffrey Wainwright, Hamid Bakhshande Pages 55-61
    Prayer involves a multifaceted relationship between the believers and God;and in addition to such expressions as "prayer" and "pray", it may also be expressed by such statements as "I have called upon you.", and "I call upon you towards God". Prayer is the agitation of heart, and a cry out of knowledge and love. It helps us live more wisely and more perfectly. Jesus Christ's prayer to God, which is called "Lord's Prayer", is one of the well-known prayers of Christianity. This prayer has two versions, which can be found in Matthew 6:9-13 and Luke 11:2-4, with the latter being shorter. The first three verses of this prayer are concerned with God in Divine terms; and the other three verses are concerned with man in human terms. In this prayer, God is invoked to confer blessings upon human beings. The "Lord's Prayer" reminds us that:first, one should prepare for the kingdom of God; second, the forgiveness of sins depends upon the way one interacts with others; and finally, one should attempt to overcome the evils (the temptations or the difficulties in the End Time). The present paper is a brief exegetical look at this prayer.
    Keywords: Jesus Christ's prayer, Christian worship, Christian exegeses, kingdom of God
  • Adam R. Gaiser, Hamid Ataee Nazari Pages 63-88
  • M. J. Rezaei * Pages 89-113
    The present writing is intended to clarify the concept of Qolov (Exaggeration) through investigating into the religious texts of Shiism, that is, the Holy Quran, traditions, and the writings of the Shiite scholars. There seems to be no work exclusively concerned with the conceptual clarification of Qolov;however, one can find its exemplifications, its mplications, or a defective definition of it in some works. Speaking generally, in order to give the exact definition of a term one should first identify its essential components. Thus, I have tried to consider the essential components of the concept of Qolov by
    enquiring into the available works so that I can give a comprehensive definition of it. The essential components of Qolov are as follows: first, overestimation of the status of the Prophet Muhammad (PBUH) and the Infallible Imams (PBUT) beyond the human limits; second, overestimation of the status of the Infallible Imams (PBUT) beyond the Imamate and ascribing prophethood to them. Given the essential components of the concept of Qolov, it seems to me that it is not the concept which has been the source of disagreement among the Shiite scholars over some instances of it; rather, such disagreement has resulted from the difference in the definition of man. This paper is merely concerned with exaggeration as regards the Infallible Imams (PBUT), disregarding other relevant issues.
    Keywords: Qolov (Exaggeration), the concept of Qolov, man, Imamate
  • Golfam Sharifi * Pages 115-129
    The Prophet Khizr (PBUH) is one of the most prominent cultural-religious heroes in the oral narratives of Iran. This immortal character is closely associated with the holy water, the symbol of life; his name conjures up the image of water and the rituals concerned with it; that is why a great many springs are named after him. A large number of Iranian people believe that he navigates the seas, helping the navigators, fish catchers, and those about to drown; that is why shrines and memorials of him have been built along the sea. Whenever they get caught in typhoon, the sailors invoke the Prophet Khizr (PBUH). There is a common belief that he sometimes sits on a piece of leather, where, as soon as he gets up, plants start to grow. Thus, he symbolizes fish and greens. The Prophet Khizr (PBUH) is usually accompanied by the Prophet Elias (PBUH) in the narratives; and they fulfill two similar ritual functions. Therefore, one can see their shrines lying side by side. The present paper deals with the status of the prophet Khizr (PBUH) among the residents of Persian Gulf area, referring to some of his shrines in this region; it also considers the Prophet Elias (PBUH).
    Keywords: Khizr, Water, Elias, sea, shrine, the water of life
  • Genchi Kato, S. S. R. Montazeri Pages 131-138
    Zoroastrianism, the original religion of Iran, has been practiced since almost the beginning of the first millennium BCE; on the other hand, Shinto has been the original religion of the Japanese people, dating from the 7th century BCE. Thus, any attempt to find any similarity between these two religions, which belong to different epochs and regions, may seem rather futile. However, the present paper is concerned with an attempt to consider the similarities between researches on such issues as: the resemblance between Ahura Mazda and Amaterasu Omikami, the Sun-Goddess in Shinto; fire worship in their early stages of development; duality; the emphasis upon the purity of man's heart and not his outward conduct; the belief in righteousness, truthfulness,sincerity, and uprightness; and finally the pragmatic nature of both religions. It should also be pointed out that since the present paper is the transcript of a lecture delivered by Mr. Genchi Kato, it lacks the in-text citations; yet, it can provide the field of comparative studies with worthwhile clues.
    Keywords: Shinto, Zoroastrianism, Amaterasu Omikami, Ahura Mazda, Atar, Ise
  • M. A. Rostamian * Pages 141-150
    Toshihiko Izutsu's Sufism and Taoism may be regarded as one of the remarkable books concerned with comparative religion; it is, in fact, a comparative study of Islamic and Taoist mysticisms. Two great merits make the book worth reading: first, the author's considerable familiarity with these two mysticisms; second, the division of the discussions into two parts: the first part is concerned with the introduction and the second part is concerned with the comparative study of these mystical traditions. However, the book is defective in some respects: first, Izutsu fails to set forth the key elements of Ibn Arabi's mysticism, causing a confusion between the issues concerned with the theoretical mysticism and those associated with the practical mysticism; second, he takes no cognizance of the various interpretations of the Taoist mysticism; third, only a very small portion of the book deals with its central issue, that is, the comparative study of Sufism and Taoist mysticism. Furthermore, the methodology he employs in his study is defective in several respects: a little attention is paid to the differences, for example he overlooks the theoretical nature of Ibn Arabi's mysticism and the practical nature of Taoist mysticism; he also sometimes uses inappropriate equivalents; and finally, he imposes Ibn Arabi's mysticism upon that of Taoism.
    Keywords: Izutsu, Sufism, Taoism, Islamic mysticism, Taoist mysticism, Ibn Arabi
  • S. H. Eslami * Pages 153-171