فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1397)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی فقه مجیدی *، فریبا شهیدی صفحات 1-26
    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از جمله شاخص صنعت، شاخص مالی، نقدینگی، نرخ بهره واقعی و نرخ تورم برای دوره ی زمانی 5/1388 تا 12/1395 بر اساس اطلاعات بانک مرکزی و با استفاده از رویکرد چرخشی مارکوف است. با توجه به تخمین و بررسی مدل های مختلف مارکوف سویچینگ، مدل پارامترهای اتورگرسیو چرخشی مارکوف سه رژیمه (MSA(3) ) به عنوان مدل بهینه انتخاب شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که متغیرهای نرخ بهره واقعی و تورم با 2 وقفه منفی تاثیر مثبت و معنی‏داری بر شاخص کل سهام می گذارند. شاخص صنعت و شاخص مالی در هر سه رژیم تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص کل دارند. همچنین شاخص صنعت در هر سه رژیم نسبت به شاخص مالی تاثیر بیشتری بر شاخص کل می گذارد. علاوه بر این، نتایج پایداری رژیم ها حاکی از آن است که پایداری در رژیم یک نسبت به دو رژیم دیگر بیشتر است.
    کلیدواژگان: شاخص صنعت، شاخص قیمت سهام، شاخص مالی، متغیرهای کلان اقتصادی، مدل مارکوف سویچینگ
  • مانا مصباحی، حسین اصغرپور *، جعفر حقیقت صفحات 27-54
    هدف اصلی این مقاله بررسی اثرات متغیرهای بنیادی و متغیر محیطی اقتصاد ایران بر درجه عبور نرخ ارز به قیمت واردات طی دوره زمانی 1369:2-1393:4 است. از این رو ابتدا با استفاده از مدل مارکوف-سوئیچینگ تاثیر نرخ ارز به همراه تاثیرگذاری متغیرهای هزینه نهایی تولید در خارج، درجه باز بودن اقتصاد و تولید ناخالص داخلی بر قیمت کالاهای وارداتی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تجربی نشان می دهد دو رژیم درجه عبور نرخ ارز برای قیمت کالاهای وارداتی به ایران وجود دارد؛ رژیم قیمت پایین و رژیم قیمت بالا که درجه عبور نرخ ارز در هر دو رژیم بیش از واحد است. در مرحله بعد بی ثباتی تورمی بعنوان یکی از مهم ترین مولفه های فضای حاکم بر اقتصاد ایران به روش (MS-GARCH) کمی سازی شد. سپس تاثیر آن به همراه متغیرهای بنیادی بر درجه عبور نرخ ارز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد با بروز بی ثباتی تورمی در اقتصاد ایران، درجه عبور نرخ ارز بر قیمت کالاهای وارداتی در هر دو رژیم افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رژیم قیمت واردات، عبور نرخ ارز، بی ثباتی تورم، رگرسیون چرخشی مارکف، MS، GARCH
  • علی رضازاده *، سیاوش محمدپور، فهمیده فتاحی صفحات 55-80
    هدف این مطالعه بررسی اعتبار نظریه برابری قدرت خرید (PPP) در ایران با استفاده از داده های سالانه طی دوره زمانی 1339 تا 1396 می باشد. معمولا، از آزمون های ریشه واحد معمولی (مانند ADF) برای آزمون این نظریه استفاده می شود، ولی از آنجایی که در بازار ارز ایران چندین دوره ثبات و چندین دوره شوک شدید وجود دارد، به دلیل وجود چنین رفتار غیرخطی، نمی توان از آزمون های ریشه واحد خطی معمولی برای آزمون تئوری برابری قدرت خرید استفاده نمود. در این راستا، از آزمون ریشه واحد غیرخطی مارکوف سوئیچینگ (MSADF) در کنار آزمون ریشه واحد خطی ADF برای بررسی نظریه برابری قدرت خرید استفاده گردید. نتایج آزمون ADF حاکی از عدم برقراری برابری قدرت خرید است؛ این در حالی است که آزمون MSADF اعتبار این تئوری را در برخی دوره ها در اقتصاد ایران مورد تایید قرار می دهد. نتیجه به دست آمده از آزمون غیرخطی، قابل انتظار به نظر می رسد، چرا که در اغلب سال ها طی دوره زمانی مورد مطالعه، بازار ارز تحت کنترل دولت قرار داشته است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، برابری قدرت خرید، ایران، آزمون ریشه واحد مارکوف، سوئیچینگ
  • فردین فرحناک، مجید مداح *، عباس شاکری صفحات 81-102
    بررسی بودجه عمومی کشور نشان دهنده ضرورت افزایش سهم درآمدهای مالیاتی در تامین منابع عمومی است. افزایش مالیات ‏ها بر منابع و مصارف بودجه عمومی، GNP و رفاه اجتماعی موثر خواهد بود. در این تحقیق ضمن معرفی یک مدل تعادل عمومی (CGE) مناسب برای تحلیل سیاست های مالی ایران، آثار افزایش سه گروه اصلی مالیاتی شامل؛ مالیات بر محصول، مالیات بر واردات و مالیات بر درآمد خانوارها و نیز افزایش همزمان هرسه نوع مالیات مذکور (در قالب سه سناریوی منفرد و یک سناریوی مرکب) در نرم افزار GAMS بررسی شده است. مقایسه نتایج سناریوهای منفرد نشان می دهد بیشترین میزان تاثیرات مربوط به افزایش 10 درصدی مالیات بر محصول است که منابع و مصارف عمومی را 88/0 و 79/0 درصد افزایش و کسری بودجه و رفاه را تا 04/14 و 58/1 درصد کاهش می ‏دهد. اما در مجموع بهترین نتایج از اجرای سناریوی مرکب با کاهش 74/19 درصدی کسری بودجه متاثر از افزایش 26/1 و 13/1 درصدی منابع و مصارف عمومی در کنار صرفا کاهش 14/0 درصدی رفاه حاصل می ‏شود، که به عنوان سناریوی برگزیده جهت اجرا توصیه می گردد. ضمنا، به دلیل گستره محدود پایه های مالیاتی در تمام سناریوها تغییرات GNP منفی و ناچیز به دست آمده است.
    کلیدواژگان: منابع و مصارف بودجه دولت، توازن بودجه دولت، مدل تعادل عمومی، محصول ناخالص ملی
  • شهرام معینی *، علیمراد شریفی، سمیرا رسولی فرح صفحات 103-126
    آمارها نشان می دهد که وضعیت شدت مصرف انرژی در ایران بسیار نامطلوب و روند آن نیز نگران کننده است. دو راهبرد پایه برای کاهش شدت انرژی وجود دارد، نخستین راهبرد، اصلاح قیمت های نسبی انرژی به ویژه از طریق وضع مالیات بر انرژی است. راهبرد دوم ارتقای تکنولوژی های انرژی اندوز از طریق تحقیق و توسعه، به عنوان یک راهبرد غیر قیمتی است. در این راستا هدف این مطالعه، شبیه سازی مدلی برای اقتصاد کلان ایران است که در آن چگونگی و شدت بهبود بهره وری انرژی بر اثر سیاست اخذ مالیات بر انرژی از یکسو و سیاست پرداخت یارانه به R&D برای هدایت پیشرفت تکنیکی به بخش انرژی، از سوی دیگر تحلیل و مقایسه شود. برای این منظور از یک مدل تعادل عمومی سه بخشی استفاده شده است. دوره زمانی اجرای مدل پژوهش، بازه زمانی 15 ساله از سال 1390 در نظر گرفته شده است. همزمان اثر هر ابزار سیاستی بر تقاضای نیروی کار به عنوان نهاده دیگر تولید نیز ملاحظه می گردد. نتایج نشان می دهد که یک مالیات بر انرژی40 درصدی، بهره وری انرژی را 74/52 درصد بهبود می بخشد در حالیکه اجرای سیاست ملایم یارانه R&D در بخش انرژی با نرخ 20 درصد، بهره وری انرژی را 69/54 درصد بهبود می بخشد. بنابراین اگر چه راهکار مالیاتی نیز قادر است در بهبود بهره وری انرژی موثر واقع شود، هدایت پیشرفت تکنیکی به سمت بخش انرژی، راهکاری موثر تر است.
    کلیدواژگان: بهره وری انرژی، مالیات انرژی، یارانه R&D، مدل تعادل عمومی، پیشرفت فنی درون زا
  • سیما نصیب پرست، حسین پناهی *، علی ایمانی صفحات 127-148
    در چند دهه اخیر، به دلیل رشد غیرضروری مخارج سلامت در کشورهای در حال توسعه و نیز اهمیت رفتار پزشکان در بازار سلامت، عوامل موثر بر کیفیت و مدت زمان معاینه بیماران از یک سو و نظریه تقاضای القایی پزشکان از سوی دیگر به یکی از مهم ترین مباحث مطرح شده در حوزه اقتصاد سلامت تبدیل شده است. بنابراین مطالعه حاضر با استفاده از داده های پرسشنامه ای در سال 1395 و به کارگیری مدل نظری جاقر و جگرز (2000) و روش الگوسازی سلسله مراتبی خطی (HLM) به ارزیابی عوامل موثر بر مدت زمان سپری شده در اتاق معاینه و بررسی فرضیه تقاضای القایی در بین متخصصین زنان استان آذربایجان شرقی پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در بخش زنان القای تقاضای غیرضروری توسط پزشکان (PID) وجود دارد. همچنین نتایج این مطالعه حاکی از آن است که متخصصین زنان از نوع «پزشکان متمایل به سود» هستند. این مطالعه وجود اثر دسترسی بیماران را تایید می کند. با توجه به نتایج مذکور پیشنهاد می-شود در راستای کاهش رقابت و از بین بردن اثر القایی، پذیرش دانشجویان رشته تخصصی زنان کاهش یابد، سیاست گذاری های لازم جهت افزایش اطلاعات بیماران در مورد مراقبتهای پزشکی انجام گیرد و نظارت و کنترل دولت بر سیستم سلامت کشور افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تقاضای القایی، سیستم سلامت کشور، روش الگوسازی سلسله مراتبی خطی
  • بهنوش سادات آقایان، جاوید بهرامی *، اسفندیار جهانگرد صفحات 149-176
    نرخ تورم یکی از متغیرهای کلیدی اقتصاد است که پیش بینی دقیق آن مدنظر سیاست گذاران و به ویژه بانک مرکزی است. مدل خود رگرسیون برداری (VAR) سابقه طولانی به عنوان ابزاری جهت پیش بینی و تجزیه و تحلیل های سیاستی دارد، اما از مشکلات این روش آن است که از مبانی نظری اندکی در خصوص روابط بین متغیرها استفاده می کند؛ بعلاوه در مدل های VAR تعداد زیادی پارامتر نیاز است تخمین زده شود که برخی از آن ها ممکن است بی معنی نیز باشند؛ به دنبال این موضوع، ایده مدل های ترکیبی مطرح شد. یکی از انواع مدل های ترکیبی، مدل DSGE-VAR است. این مدل، DSGE را که مدلی ساختاری است و اتکای بیشتری بر تئوری دارد با VAR که فراهم کننده برازش بهتری از داده ها است، ترکیب می کند. در این مطالعه ابتدا ساختار نظری و نتایج تخمین مدلDSGE-VAR برای داده های اقتصاد ایران بیان شده و در ادامه پیش بینی های حاصل از این روش در مقایسه با مدل های رقیب ازجمله VAR نامقید و VAR مینسوتا بررسی شده است. هر سه مدل به صورت بازگشتی برای دوره زمانی 1370:1 تا 1391:4 تخمین زده شده اند و سپس جهت پیش بینی تورم در افق 1 تا 8 فصل رو به جلو و برای نمونه 1390:1 تا 1393:4 استفاده شده اند. مقایسه دقت پیش بینی روش های فوق با استفاده از شاخص RMSE، نشان دهنده عملکرد بهتر روش DSGE-VAR در قیاس با مدل های رقیب، طی دوره زمانی مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، خودرگرسیون برداری (DSGE، VAR)، تورم، خودرگرسیون برداری نامقید
  • احمد محمدی *، روناک شریعتی صفحات 177-198
    در مطالعاتی که از روش ?های مرسوم (نظیر شاخص تایل) برای تجزیه نابرابری بر حسب مناطق شهری و روستایی استفاده می گردد، معمولا نابرابری بین مناطق سهم پایینی از نابرابری کل را به خود اختصاص می دهد و در نتیجه محققان توجه کمتری به لزوم طراحی سیاست های مناسب به منظور کاهش این بخش از نابرابری می نمایند. پژوهش حاضر تلاش نموده است تا با بهره گیری از رویکرد حداکثر نابرابری ممکن، تصویر واقعی تری از نقش نابرابری بین مناطق شهری و روستایی در ایجاد و تشدید نابرابری در ایران را ارائه نماید. برای این منظور از داده های طرح درآمد- هزینه خانوار مرکز آمار برای سال های 1382، 1386، 1390 و 1394 استفاده شده است. همان طور که انتظار می ر فت نتایج روش مرسوم تجزیه نابرابری (شاخص تایل) نشان می دهد که نابرابری بین مناطق شهری و روستایی به طور متوسط فقط حدود 11 درصد از کل نابرابری را تشکیل می دهد. این موضوع در حالی است که نتایج روش حداکثر نابرابری نشان می دهد که نابرابری بین مناطق نقش پررنگ تری در نابرابری کل ایفا می کند. به طور مشخص نتایج این روش بیانگر آن است نقش نابرابری بین مناطق در تشدید نابرابری کل حدود دو برابر رقمی است که بر اساس روش های مرسوم بدست می آید. دلالت سیاستی نتایج بدست آمده پژوهش حاضر آن است که در سیاست هایی که به منظور کاهش نابرابری در کشور طراحی می گردد لازم است توجه بیشتری به اهمیت و نقش نابرابری بین مناطق شهری و روستایی در تشدید نابرابری شود. به طور کلی نتایج نشان می دهد که نابرابری بعد از اجرای هدفمندی یارانه ها کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: شاخص تایل، نابرابری، تجزیه نابرابری، حداکثر نابرابری ممکن بین مناطق
  • محسن پورعبادالهان کویچ *، فیروز فلاحی، الهام علی زاده، خدیجه صالحی ابر صفحات 199-222
    آلودگی ناشی از انتشار گاز های گلخانه ای یکی از مهم ترین مسائل زیست محیطی جهان امروز است. در این میان گاز دی اکسیدکربن ناشی از احتراق سوخت های فسیلی، بیشترین سهم را از انتشار گازهای گلخانه ای به خود اختصاص می دهد. طی سال های 1380 تا 1393، بخش صنعت ایران با داشتن سهمی به طور متوسط حدود 1/16 درصد، نقش بسزایی در انتشار دی اکسیدکربن در بین کل بخش های مصرف کننده انرژی کشور داشته است. در این میان سهم شهرهای بزرگ و کلان شهرها در آلودگی هوا که بخش اعظمی از صنایع را در خود جای داده اند به مراتب بیشتر است. استان آذربایجان شرقی با تمرکز صنایع تولید ماشین آلات و تجهیزات، یکی از قطب های صنعتی کشور به شمار رفته و از جمله استان های با سطح آلودگی بالا می باشد. به منظور کاهش انتشار دی اکسید کربن در استان، شناخت عوامل موثر بر تغییرات انتشار آن ضروری می باشد. بر همین اساس در مطالعه حاضر، انتشار دی اکسید کربن در زیربخش های صنعتی استان آذربایجان شرقی طی دوره زمانی 1393 ? 1380، به پنج عامل اثر فعالیت، اثر ساختاری، اثر شدت انرژی، اثر ترکیب سوخت و اثر ضریب انتشار تجزیه می شود و با استفاده از روش LMDI، اثر تغییر در هر یک از این عوامل بر تغییرات انتشار دی اکسید کربن مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصله نشان می دهد که تغییرات در اثر فعالیت و اثر ضریب انتشار به ترتیب بیشترین اثر را بر رشد انتشار دی اکسید کربن زیربخش های صنعتی استان داشته اند. در نقطه مقابل، تغییرات اثر شدت انرژی، اثر ساختاری و اثر ترکیب سوخت عوامل اصلی کاهش انتشار دی اکسید کربن بوده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل تجزیه شاخص، انتشار دی اکسید کربن، زیر بخش های صنعتی، روش LMDI، استان آذربایجان شرقی، ایران
  • حسن حیدری *، آرش رفاح کهریز، نیر هاشمی برنج آبادی صفحات 223-250
    بررسی تغییرات بوجود آمده در قیمت بازار سهام، همواره یکی از مهمترین چالش های بورس اوراق بهادار تهران بوده است. اهمیت این مساله ناشی از کاربردهای آن در پیش بینی بی ثباتی قیمت سهام در بورس اوراق بهادار است. لذا هدف این مقاله، بررسی و تحلیل نیروها و مکانیزم هایی است که باعث ایجاد بی ثباتی بوجود آمده در بازدهی سهام می شوند. ازاین رو، این مطالعه به بررسی تاثیر برخی از مهمترین متغیرهای کلان اقتصادی تاثیرگذار بر بی ثباتی بازدهی سهام بورس اوراق بهادار تهران در رژیم های مختلف طی بازه زمانی 1394:3-1376:3 با استفاده از رهیافت غیرخطی تغییر رژیم مارکف آرما گارچ چند متغیره (Multivariate MS-ARMA-GARCH) می پردازد. نتایج مطالعه نشان می دهد که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی تاثیر منفی و معنادار بر بی ثباتی بازده سهام دارد. نرخ تورم، نرخ رشد عرضه پول و بی ثباتی نرخ ارز تاثیر مثبت و معناداری در رژیم های مختلف دارند ولی بی ثباتی قیمت نفت اثرات متفاوتی بر بی ثباتی بازدهی سهام دارد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که پایداری رژیم کم بازده (رژیم خرسی) بیشتر از رژیم پر بازده (رژیم گاوی) می باشد. از این رو، پیشنهاد می شود برنامه ریزان و مسئولین اقتصادی از طریق اتخاذ و اجرای سیاست های مناسبی جهت افزایش رشد اقتصادی نظیر؛ تخصیص بهینه منابع، افزایش رقابت پذیری، همچنین تمرکز بر دیگر ظرفیت های اقتصادی کشور مانند اقتصاد دانش بنیان، افزایش میزان گردشگری، بخش حمل-و نقل، فناوری اطلاعات و ارتباطات، استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و افزایش سرمایه گذاری و همچنین یکسان سازی نرخ ارز برای کاهش بی ثباتی نرخ ارز و کاهش میزان حجم پول و نرخ تورم جهت کاهش بی ثباتی در بازده بازار سهام، اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: رژیم های گاوی و خرسی، رهیافت تغییر رژیم مارکف آرما گارچ چند متغیره، متغیرهای کلان اقتصاد، بی ثباتی بازدهی سهام، اثرات غیرخطی
|
  • Ali Fegheh Majidi *, Fariba Shahidi Pages 1-26
    The purpose of this study is the investigation of effective parameters on total Tehran stock exchange index such as industrial index, financial index, M2, Real interest rate and inflation rate, during 2009/8 until 2017/3 based on Central Bank database by using Markov switching approach. Considering the estimation and evaluation of different Markov switching models, Markov switching autoregressive parameters (MSA (3)) model is selected. The results show that real interest rate and inflation with two negative lag have a positive and significant effect on the total stock index. The industrial index and financial index in all three regimes have a positive and significant effect on the total index. The most effective factors are industry index in regime 2 and financial index in regime 0, respectively. Also, industry index in all three regimes has a higher impact on the overall index than the financial index. Moreover, the results of sustainability of regime show that sustainability in regime 1 is more than the other two regimes.
    Keywords: Industrial index, Financial index, Macroeconomic variables, Markov switching model, Stock price index
  • Mana Mesbahi, Hossein Asgharpur *, Jafar Haghighat Pages 27-54
    This article mainly aims to investigate the effects of the fundamental and environmental variables on the degree of exchange rate pass-through (ERPT) into the import price during 1990:3 to 2014:1. Therefore, at first, the effect of exchange rate along with the effects of marginal cost in abroad, the degree of openness of economy and gross domestic production on the import price were investigated by using of Markov-Switching model. The experimental findings indicate that there are two regimes for the degree of ERPT into the import price of Iran; i.e. the low price regime and the high price regime and for both regimes the degree of ERPT is more than one unit. In the next stage, the inflation volatility was quantified as one of the most important factors dominating Iran economy by the use of MS-GARCH approach. After that its effect, along with the effect of fundamental variables on the degree of ERPT were evaluated. The findings show that with the emergence of inflation volatility in Iran economy, the degree of ERPT into import price will increase in both regimes.
    Keywords: The import price regime, Exchange rate pass-through, Inflation volatility, Markov-Switching, MS-GARCH
  • Ali Rezazadeh *, Siavash Mohammadpoor, Fahmide Fattahi Pages 55-80
    The main objective of this study is to examine the validity of Purchasing Power Parity (PPP) theory in Iran economy using annual data during 1960-2017. The conventional method for testing PPP is the traditional unit root tests like ADF. But, because of multiple periods of stability and dramatic shocks in Iranian foreign exchange market which consequently results in nonlinear behavior of the exchange rate, these linear tests may cause in inaccurate results. Therefore the traditional linear unit root tests, in such circumstances, should not be used. To overcome this problem we have used Markov Switching Augmented Dickey Fuller Nonlinear unit root test. For comparison purposes, we have also performed linear ADF test. Results of linear ADF test indicate that there is no evidence of PPP. However, MSADF test results show that PPP holds in Iran economy in some periods in our sample. The results of nonlinear test are as expected, because, for years, central bank has tried to peg the exchange rate and just in some periods exchange rate could move freely.
    Keywords: Exchange rate, Purchasing power parity, MSADF unit root test, Iran
  • Fardin Farahnak, Magid Maddah *, Abbas Shakeri Pages 81-102
    Review of the public budget indicates the necessity of an increase in the share of Tax Revenues in the provision of Public Resources. Increasing taxes influence Public Resources and Expenditures, GNP and Welfare. In this research, while a general equilibrium model for analyzing Iran financial issues has been introduced, by using mentioned CGE model through GAMS effects of increase in three main groups of taxes including: Excises, Tariffs and Income Taxes, and also all these taxes together (in form of three single scenarios and one combined scenario) on the economy, have been investigated. Reviewing results of single scenarios shows that the maximum effects occurred caused by 10 percent increase in effective excise rate, which raise public resources and expenditures 0/88 and 0/79 percent and decline budget deficit and welfare 14/04 and 1/58 percent. But, the best result overally obtained from the combined scenario with 19/74 percent fall in budget deficit due to 1/26 and 1/13 percent potential raise in public resources and expenditures along with only 0/14 percent decrease in welfare, which recommended as the preferred scenario for implementation. While, changes in GNP because of restricted tax bases in all scenarios obtained negative and negligible.
    Keywords: Budget resources, expenditures, Government budget balance, General equilibrium model, Gross national product
  • Shahram Moeeni *, Alimorad Sharifi, Samira Rasoulifarah Pages 103-126
    The statistics show that the energy intensity in Iran is very unfavorable and its trend is alarming. There are two basic strategies to reduce energy intensity; the first strategy is to modify the relative prices of energy, especially through the energy taxation. The second strategy is to promote energy-saving technologies through research and development as a non-price strategy. The purpose of this study is simulation of a model for economics of Iran, for comparing the intensity of energy efficiency improvement through the energy taxation policy and the R&D subsidies policy. For this purpose a three-part general equilibrium model has been used. The period of implementation of the model has been considered as a 15-year time span since 2011. At the same time, the effect of policies analyzed on the labor demand as a production factor. The results show that a 40% energy tax improves energy efficiency by 52.74%, while a gentle R&D subsidy (20%), improve energy efficiency by 54.69%. So R&D subsidy policy for technical change is more effective than the tax policy in improving energy efficiency in Iran.
    Keywords: Energy efficiency, Energy taxation policy, R, D subsidy policy, General equilibrium model, Endogenous technical change
  • Sima Nasibparast, Hossein Panahi *, Ali Imani Pages 127-148
    Unnecessary growth in health expenditures of developing countries in recent decades, and also the importance of physicians’ behavior in health market, have made the factors of quality and duration of patient visits on one hand, and the theory of physician induced demand (PID) on the other hand, as two of the most important issues in health economics. Therefore, using data from questionnaires in 2016 and employing theoretical model of Jaegher and Jegers (2000) and hierarchical linear modeling methods (HLM), this study, examines the determinants of time spent in physician’s office and investigates the theory of PID within Obstetricians in the East Azarbayjan province. The results show that physician induced demand (PID) exists in obstetrics. The results also indicate that obstetricians are “doctors tend to profit”. In addition, this study supports the existence of the accessibility effect for those consumers in the higher physician density region. According to these results, it is suggested that in order to reduce competition and eliminate the effects of induced demand, student admission in obstetrics should be reduced, patient information on medical care should be increased, and government monitoring and control over the national health system must be increased.
    Keywords: PID, National health system, Hierarchical linear modeling methods (HLM)
  • Behnoosh Sadat Aghayan, Javid Bahrami *, Esfandiar Jahangard Pages 149-176
    Inflation is one of the key macroeconomic variables that its precise forecasting is the goal of policy makers and in particular the central bank.VAR model has a long history as a tool for forecasting and policy analysis; but the problem with this method is that it uses a little theoretical information about the relationships between variables. In addition, in VAR models, many parameters need to be estimated, some of them may be meaningless. Following this, the idea of hybrid models was introduced. One of the hybrid models is the DSGE-VAR model. This model combines DSGE, which is a structural model and more reliant on theory, with a VAR that provides better fitting data. In this study at the beginning, the theoretical structure and results of the estimation of the DSGE-VAR model for Iran's Economic Data are presented. Further, the forecasting of this method are compared with other models such as unrestricted VAR and Minnesota VAR. All three models are estimated recursively from the period 1991:1 to 2012:4 and then used to forecast inflation for one to eight-quarters-ahead over an out-of sample from 2011:1 to 2015:4. Comparison of the accuracy of forecasting of the above methods using the RMSE index shows a better performance of the DSGE-VAR approach compared to other models.
    Keywords: Forecasting, DSGE-VAR model, Inflation, Unrestricted-VAR
  • Ahmad Mohammadi *, Roonak Shariati Pages 177-198
    Reviewing the literature of inequality decomposition by subgroups shows that between-group inequality (urban and rural areas) often accounts for a small share of total inequality. Therefore, in interpreting the result, researchers give less emphasis on designing appropriate policies for removing inequality across those areas. In this paper, we employed maximum between-group inequality approach for getting a better understanding of the importance and the role of between urban and rural areas inequality in overall inequality in Iran. The analyses have been done using annual data for 2004, 2008, 2012, and 2016 drawn from the Iranian Urban and Rural Household Income and Expenditure Survey. As expected, the results of conventional decomposition method (Theil index) show that inequality between urban and rural areas have a contribution of only 11.25 percent to the overall inequality. However, the results of maximum between-group inequality method show that the between-group inequality plays a more important role in overall inequality. In particular, the results of this technique show that the contribution of between-group inequality to the overall inequality is almost twice that obtained from conventional decomposition method. The important policy implication of the results is that economic policies aiming at reducing inequality should be much more concerned about this component of overall inequality in Iran. Furthermore, the findings of this paper reveal that overall inequality has been reduced after the implementation of Targeted Subsidies Reform in Iran.
    Keywords: Theil index, Inequality, Maximum between-group inequality, Inequality decomposition
  • Mohsen Pourebadollahan Covich *, Firouz Fallahi, Elham Alizadeh, Khadijeh Salehi Abar Pages 199-222
    Today, air pollution caused by greenhouse gas emissions is one of the most important environmental issues in the world. Carbon dioxide has the greatest share in greenhouse gas emissions. In Iran, the industry sector plays a major role in carbon dioxide emissions, with around average of 16/1 percent, during the 2000s. Some areas like metropolises and industrialized provinces have a great share in air pollution, because of their industry concentration. East Azarbayjan province is one the industrialized and polluted provinces of Iran. In order to reduce the emissions of greenhouse gases such as carbon dioxide, the recognition of influencing factors of emissions of such gases is required. Accordingly, in this study the carbon dioxide emissions of manufacturing industries in East Azerbayjan province is decomposed to activity, structure, energy intensity, fuel mix and emission factors, for the period 2001-2014. The results indicate that the changes in the activity level and emission factors are the major factors of increasing carbon dioxide emissions in East Azarbayjan province, respectively. In contrast, changes in energy intensity, the structure and fuel mix factors played roles in reducing carbon dioxide emissions.
    Keywords: Index Decomposition analysis, Carbon Dioxide emissions, Manufacturing industries, LMDI method, East Azarbayjan province, Iran
  • Hassan Heidari *, Arash Refah-Kahriz, Nayyer Hashemi Berenjabadi Pages 223-250
    Investigation of changes in the stock price in Tehran Stock Exchange (TSE) has been always one of the most important challenges in the TSE. The importance of this issue is due to its applications in forecasting the stock price volatility in the stock exchange. Hence, this study investigates the impact of the most important macroeconomic variables which affects the stock return volatility in Tehran Stock Exchange in different regimes during the period 1998:1- 2015:4 by applying non-linear Multivariate MS-ARMA-GARCH approach. The results show that the rate of GDP growth has a significant negative impact on the stock return volatility. The inflation rate, money growth rate and exchange rate volatility have a significant positive impact in different regimes but, oil price volatility has different effects on the stock return volatility. In addition, the results show that the stability in the low return regime (bear regime) is more than the high return regime (bull regime). Therefore, the results recommend that planners and economic authorities through the adopting and implementation of appropriate policies to increase economic growth such as optimal allocation of resources, increased competitiveness, as well as focusing on other economic capacities of the country such as knowledge economy, increasing tourism, transportation sector, information and communication technology, using private sector capacities and increasing investment and also unification of the exchange rate to reduce the exchange rate volatility and reducing the supply of money and inflation rate to reduce volatility in the stock market return.
    Keywords: Bull, Bear regimes, Macroeconomic variables, Multivariate MS ARMA GARCH approach, Nonlinear effects, Stock return volatility