فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله توکلی، محمد مرادی * صفحات 1-30
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی نحوه ارتباط بین پنداشت کارکنان از قابلیت استخدام و تعهد سازمانی آنها بود، که بدین منظور 320 نفر از کارکنان دستگاه های دولتی به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی (غیرآزمایشی) و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع علی است. روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی بود و داده های گردآوری شده با روش های همبستگی، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پنداشت کارکنان از قابلیت استخدام در دو بعد کمی-کیفی و درون سازمانی-برون سازمانی مورد بررسی قرار گرفت که مشخص گردید در سازمان های دولتی چهار مولفه اصلی پنداشت از قابلیت استخدام با تعهد سازمانی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری دارند. همچنین فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر وجود رابطه منفی میان پنداشت از قابلیت استخدام و تعهد سازمانی، رد شد و نتایج حاکی از این بود که در دستگاه های دولتی بین پنداشت کارکنان از قابلیت استخدام و تعهد سازمانی آنها رابطه مثبت با ضریب همبستگی 621/0 در سطح معنی داری 01/0 مورد تایید است.
    کلیدواژگان: پنداشت قابلیت استخدام، تعهد سازمانی، سازمان های دولتی
  • علی آتشی، عباسعلی رستگار *، حسین دامغانیان صفحات 31-66
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل رهبری در سازمان های دانش بنیان ایران است. پژوهش ها تایید کرده اند که ویژگی های رفتاری دانشکاران با دیگر کارکنان متفاوت است و باعث تفاوت در انگیزش و نفوذ و در نتیجه، رهبری ایشان می شود. این پژوهش از جمله مطالعات کیفی و با روش تئوری زمینه ای طراحی شده است. نخست پیشینه پژوهش و تئوری های مختلف در حوزه رهبری دانشکاران بررسی شده و در مرحله بعد، پژوهشگران با استفاده از نمونه گیری نظری به انتخاب اعضای نمونه آماری و انجام مصاحبه های اکتشافی و عمیق پرداخته اند. جمعا تعداد 15 مصاحبه مفید با مدیران عامل و معاونین منابع انسانی شرکت های دانش بنیان و اساتید دانشگاهی مرتبط با این شرکت ها انجام شد و مصاحبه ها بصورت کتبی و صوتی ثبت شدند. تحلیل داده ها پس از هر مصاحبه انجام شد و مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی از روی فایل های صوتی و نوشتاری از طریق خواندن و بازخوانی مکرر پیش رفتند و 16 کد محوری بدست آمد که مدل رهبری دانشکاران با استفاده از این کدها استخراج شد. مقوله محوری مدل سبک رهبری مبتنی بر اعتماد متقابل است. همچنین راهبردهای ایجاد انگیزه برای رهبری دانشکاران عبارتند از انگیزش از طریق شغل، از طریق شرایط کاری، از طریق اعتماد و از طریق جبران خدمات. نتایج این پژوهش برای مدیران شرکت های دانش بنیان و نهادهای حمایتی و تصمیم گیرنده مرتبط با آنها مفید است.
    کلیدواژگان: دانشکاران، سازمان های دانش بنیان، تئوری زمینه ای، رهبر دانشی، مدل رهبری
  • مهدی خیراندیش، سمیه بخشنده *، اسماعیل شعبانی صفحات 67-92
    از جمله اساسی ترین چالش های نوین پیش روی مدیریت منابع انسانی، تنوع نیروی کار است. بر این اساس، پژوهش حاضر با ترکیب کمی نتایج تحقیقات تفاوت ارزش های کاری در نسل ها، چگونگی اثرگذاری ارزش های کاری گروه های نسلی در محیط کار را شفاف تر نمود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی،از نظر نوع تحقیق توصیفی است. جامعه آماری تحقیق، شامل 135 مقاله خارجی و داخلی معتبر بود که تعداد 20 مورد با استفاده از روش قضاوتی وارد فرایند فراتحلیل شدند. پایایی شناسایی از طریق توافق داوران در انتخاب و طبقه بندی تحقیق ها، پایایی کدگذاری از طریق توافق داورها در مورد استفاده از مفاهیم خاص برای کدگذاری متغیرها و پایایی سطح معنی داری و اندازه اثر از طریق توافق در محاسبات اندازه اثر در بین دو فراتحلیل گر به دست آمد. پس از تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از هر نسل با استفاده از نرم افزار CMA2، نتایج نشان داد که ارزش های کاری بین نسل های مختلف متفاوت است.
    کلیدواژگان: تنوع نیروی کار، ارزش های کاری، گروه های نسلی، فراتحلیل
  • تبیین الگوی تاثیر دینداری درونی بر تصمیم گیری اخلاقی در کسب و کار
    حسن عابدی جعفری، عبدالرحیم نوه ابراهیم، اکبر حسن پور، پویا پیرملکی * صفحات 93-128
    هدف این پژوهش پهنانگر، ارائه الگویی برای تبیین چگونگی تاثیر دینداری درونی بر تصمیم گیری اخلاقی در کسب و کار است. مجموعه تحقیقات کمی به روش سیستماتیک جستجو، و بر مبنای معیارهای مشخص، انتخاب شدند. سپس، با تحلیل و ترکیب این تحقیقات، نشان داده شده که دینداری درونی هم به صورت مستقیم، و هم از طریق تقویت متغیرهایی چون تکلیف محوری، و احساس گناه ناشی از رفتار غیر اخلاقی، و تضعیف متغیر اخلاق ماکیاولی، بر تصمیم گیری اخلاقی تاثیر مثبت می گذارد. نزدیک به 80 درصد تحقیقات کمی این تاثیر را مثبت و معناردارگزارش کرده و آن را در گروه مصرف کنندگان بیشتر از مدیران ارشد و متخصصان، و در افراد خودشیفته، ثروتمندتر، بد طینت و چالش های اخلاقی فعال، ضعیف تر دانسته اند. در پایان پیشنهاد شده تا در تحقیقات آتی بیشتر از روش های طولی/آزمایشی/ مداخله ای بهره گرفته شود، به ادیان غیرمسیحی بیشتر پرداخته شود و نیز از متغیرهایی چون عشق به پول، تعهد به بهبود اخلاقی و شدت اخلاقی ادراک شده، به عنوان میانجی و از متغیرهایی چون نوع شغل، میزان رسمیت، نوع سازمان، فشار اجتماعی برای دینداری، توانایی های شناختی و ایجاد فرصت برای رفتار غیراخلاقی نیز به عنوان تعدیل کننده استفاده شود.
    کلیدواژگان: دینداری درونی، تصمیم گیری اخلاقی، اخلاق کسب و کار، روش سیستماتیک
  • حمید رحیمی*، فرشاد بهارلویی صفحات 129-158
    هدف پژوهش حاضر، تاثیر جو اخلاقی بر اعتماد در کار تیمی در بین کارکنان دانشگاه آزاد نجف آباد با نقش میانجی رفتار اخلاقی بود. نوع پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه آزاد نجف آباد به تعداد 415 نفر بود که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های جو اخلاقی در 26 گویه، اعتماد سازمانی در کار تیمی با 12 گویه و رفتار اخلاقی با 40 گویه بر حسب مقیاس پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه ها تایید شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای جو اخلاقی 83/0، اعتماد در کار تیمی 79/0 و رفتار اخلاقی 87/0 برآورد گردید. تحلیل داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار Spss و آموس در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته ها نشان داد میانگین هر یک از متغیرهای جو اخلاقی، اعتماد در کار تیمی و رفتار اخلاقی کارکنان بالاتر از حد متوسط است. ضریب همبستگی نشان داد جو اخلاقی و رفتار اخلاقی روی اعتماد در کار تیمی، تاثیر مثبت و معنادار دارند. همچنین ضریب رگرسیون گام به گام نشان داد جو اخلاقی از طریق رفتار اخلاقی روی اعتماد در کار تیمی، تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، اعتماد در کار تیمی، رفتار اخلاقی، دانشگاه
  • مژگان درخشان، مصطفی الماسی، خلیل زندی * صفحات 159-176
    هدف از این پژوهش مطالعه نقش میانجی فرهنگ یادگیری مشارکتی در تبیین ارتباط بین رهبری دانش و انتقال آموزش است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. مورد مطالعه، ادارات آموزش و پرورش شهر سنندج است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه ای به حجم 193 نفر از کارکنان مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه رهبری دانش، فرهنگ یادگیری مشارکتی و انتقال آموزش است. روایی ظاهری پرسشنامه ها با استناد به نظر متخصصان و پایایی آن ها نیز با استناد به ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای، آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد که بین رهبری دانش، فرهنگ یادگیری مشارکتی و انتقال آموزش، روابط مثبت معناداری وجود دارد. بر اساس نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نیز تاثیر مستقیم رهبری دانش بر انتقال آموزش، معنادار نیست اما این متغیر به صورت غیرمستقیم و با واسطه فرهنگ یادگیری مشارکتی تاثیر معناداری بر انتقال آموزش دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ یادگیری مشارکتی، رهبری دانش، انتقال آموزش
  • احمدعلی خائف الهی، روح الله حسینی * صفحات 177-206
    بسیاری تلاشها و فعالیت های انسانی در حوزه های مختلف سازمانی با انگیزه ارتباط پیدا می کند. چنانچه اعضای هیات علمی با انگیزه به فعالیت مشغول شوند اثربخشی عملکرد آنها دو چندان می شود بنابراین نیاز است مدلهایی برای انگیزش این قشر موثر در کشور مورد تحلیل و طراحی قرار گیرد که اجرای طرح های انگیزشی را نظام یافته تسهیل کند.
    هدف این پژوهش، طراحی مدل ساختاری تفسیری نظام انگیزش اعضای هیات علمی دانشگاه براساس تکنیک فازی است. رویکرد این تحقیق پیمایشی و از نظر هدف یک تحقیق اکتشافی است. همچنین این تحقیق از نظر نوع جمع آوری اطلاعات، توصیفی تحلیلی است. اجرای پژوهش به صورت قیاسی- استقرایی صورت پذیرفته است. از نظر رویکرد، پژوهش ترکیبی است، استراتژی پژوهش کمی سپس کیفی است. در پژوهش حاضر به دلیل پیچیدگی ماتریس طرح شده نمونه هایی نظری شامل 14 نفر از صاحب نظران و خبرگان هیات علمی انتخاب شدند. براساس یافته های پژوهش در فضای فازی و تغییرات نوآورانه در تکنیک، راهبردهای عدم تمرکز و زمان کاری شناور بیشتر از سایر راهبردهای انگیزش دارای امتیاز بودند. نتایج به دست آمده با نظریه های متاخر مدیریت و سازمان مطابقت دارد و مهمترین علت این اولویت را می توان در بلوغ سازمانی اعضای هیات علمی دانست که سازمانها با آن روبرو هستند. نتایج پژوهش دربرگیرنده مدل یکپارچه ساختاری تفسیری ISM در پنج سطح با توجه به روابط یکطرفه یا دوطرفه است و با مدلهای کلاسیک انگیزش مانند مازلو و الدرفر در تناقض است.
    کلیدواژگان: نظریه فازی، تاپسیس فازی، نظام انگیرش، استراتژی های انگیزش، شاخص های انگیزش
|
  • Abdollah Tavakkoli, Mohammad Moradi * Pages 1-30
    The main purpose of this study was investigating the relationship between perceived employability and organizational commitment of public sector employees. To this end, 320 employees of public sector in Zanjan province were selected by stratified random sampling. Measuring instruments used in this study were the 16-item questionnaire of perceived employability and the 15-item questionnaire of organizational commitment.
    This study in terms of purpose is applied, regarding to data collection is descriptive study (non-experimental) and in terms of the relationship between variables is causal. A survey research method used and collected data were analyzed by using correlation, multiple regression and path analysis. The results showed that the main hypothesis of this study, about the presence of a negative relationship between the variables is rejected and in the public sector, perceived employability and organizational commitment are positively correlated with 0/621 correlation coefficient in 0/01 significant. Also the initial research model, based on data collected from governmental agencies changed and modulation of the final model were assessed by drawing a path diagram.
    Keywords: Perceived Employability, Organizational Commitment, Public Sector Organizations
  • Ali Atashi, Abbasli Rastgar *, Hosein Damghanian Pages 31-66
    The purpose of this study is to present a leadership model in knowledge-based organization in Iran based on Grounded Theory. Researches show that knowledge workers behavior is different from other employees, therefore their motivation drivers, influence mechanisms and leadership model are different. The present study is carried out among qualitative studies. For that, the literature and the earlier studies around knowledge workers leadership have been investigated and theoretical sampling and also deep and exploratory interviews have been arranged. Almost 15 useful interviews have been done with CEO and human resource managers of knowledge-based organizations and university Professors that are related with this organizational and interviews recorded in both written and voice versions. The analysis of data has been started with interviews simultaneously. Open, axial and selective coding steps were taken from recorded audio files through repeated reading and retrieval. Finally, 16 axial codes were obtained and the model of knowledge workers leadership was extracted using these codes. The mutual trust-based leadership style is the main code of model. Also, motivation by Job, Work Environment, Trust and Compensation are the strategies for motivating knowledge workers. This research could be useful for managers in knowledge-based organizations of different levels and the decision maker organizations in government that are related to knowledge-based organization.
    Keywords: knowledge Workers, knowledge Based Organizations, Grounded theory, Knowledge Leader, leadership Model
  • Mehdi Kheirandish, Somayeh Bakhshandeh *, Shaabany Esmaeil Pages 67-92
    One of the most fundamental challenges facing human resources management is generation diversity. Accordingly, the present study, by combining quantitative results of research on the difference in generations work values, clarifies the effects of them in the workplace. In terms of purpose, this research is applied and in terms of its type is descriptive. The statistical population included 135 foreign and domestic papers, in which 20 were entered in meta-analysis process using a judgment method. Identification reliability through the agreement of the referees in the selection and classification of researches, the coding reliability through the agreement of the referees on the use of specific concepts for encoding variables, and the significance of the level and the size of the effect through an agreement in measuring the effect size between the two meta-analyzers were obtained. By analyzing each generation data using CMA2 software,the results showed that work values are distinct among different generations.
    Keywords: Labor force diversity, work values, generation cohorts, meta-analysis
  • How intrinsic Religiosity affect Ethical decision making in Business
    Hassan Abedi Jafari, Abdolrahim Nave Ebrahim, Akbar Hassanpoor, Pooya Pirmaleki * Pages 93-128
    In this systematic review, 33 empirical studies that examine the effect of intrinsic Religiosity on Ethical decision making in Business, have been analyzed and synthesized and then a conceptual model have been proposed. Results show that intrinsic Religiosity positively affect Ethical decision making directly and through three mediator variables: idealism (deontology), guilt, and Machiavellianism. Approximately 80% of empirical studies show this effect positive and significant. This effect is stronger in consumers rather than top managers and is weaker in narcissistic personality, rich people, bad apples, and in active ethical issues. Most of the studies are cross-sectional and have used only questionnaire for gathering data, so it is needed to conduct longitudinal/experimental/ interventional studies and also use mediator variables such as: love of money, Commitment to Moral Self-improvement, and perceived moral intensity, and some moderator variables such as:type of job, law enforcement, country’s enforcement of religiosity, comprehension, and opportunism in future researches.
    Keywords: intrinsic Religiosity, Ethical Decision making, Business ethics, Systematic review
  • Hamid Rahimi *, Farshad Baharlooei Pages 129-158
    The purpose of this research was the effect of ethical climate on trust in teamwork among employees of Azad University of Najaf Abad with meditation role of ethical behavior. Research type is descriptive correlative. The statistical population consisted all of staff's in Azad University of Najaf Abad (N=415) that by Cocran Formula and simple randomized sampling 200 ones were chosen as sample. To gathering datas used from three questionnaire ethical climate in 26 items, trust in teamwork with 12 items and ethical behavior with 40 items in terms of 5 likert scales. Questionnaires content & construction validity confirmed. Through Cronbach alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.83 for ethical climate, 0.79 for trust in teamwork and 0.87 for ethical behavior. Data analyses done in two level descriptive & inferential statistics through Spss & Amos softwares. Finding showed mean of ethical climate, trust in teamwork and ethical behavior were upper than average (3). Correlation coefficient showed ethical climate and ethical behavior have positive & significant effect on trust in teamwork. Also stepwise regression revealed ethical climate through ethical behavior have positive & significant effect on trust in teamwork.
    Keywords: Ethical Climate, Ethical Behavior, Trust in Teamwork, University
  • Mojgan Derakhshan, Mostafa Almasi, Khalil Zandi * Pages 159-176
    The purpose of this research was to investigate the role of mediating cooperative learning culture in relationship between knowledge leadership and transfer of training. This research is applied in terms of purpose and it is descriptive-correlation, in terms of method. The statistical population was the Education offices in Sanandaj city. 193 employees were selected as sample by using classified random sampling. Data collection tools were three questionnaires: knowledge leadership, cooperative learning culture, and transfer of training. The validity of the questionnaires confirmed based on experts and their reliability confirmed based on Cronbach's alpha. Data were analyzed using one sample t-test, Pearson correlation test and structural equation model. The results showed there are significant positive relationships between knowledge leadership, cooperative learning culture and transfer of training. In accordance with the results of structural equation modeling, knowledge leadership has no direct effect on training transfer; But it has a significant effect on training transfer by mediating cooperative learning culture.
    Keywords: Culture, cooperative learning culture, knowledge leadership, transfer of training
  • Ahmad Ali Khaefelahi, Rohollah Hosseini * Pages 177-206
    Many human efforts and activities in various organizational areas relates to motivation. If faculty members are motivated to work effectively, their effectiveness becomes twofold. So it needs Models for motivating this group effective in the country will be analyzed Which facilitates the implementation of systematic incentive schemes. The purpose of this research is to design the interpretive structural model of faculty member's motivation system based on fuzzy technique. The approach of this research is survey and, in terms of purpose, an exploratory research. Also, this research is descriptive-analytical in terms of data collection type. The implementation of the research is done in a comparative-inductive way. In terms of approach, research is a combined , The research strategy is quantitatively then qualitative. in the present study, Because to the complexity of the matrix, a sample of 14 experts and faculty experts were selected. Based on research findings in fuzzy space and innovative changes in the technique, decentralization strategies and floating working times were more than the other motivational strategies were rated. The results are Matches with the latest theory of management and organization, and the main reason for this this priority can be seen in the organizational maturity of faculty members that faces the organizations.
    The research results include the ISM Interpretative Structural Integrated Model in five levels with respect to one-way or two-way relationships and contradicts with the classic motivational models such as Maslow and Al-Dharfer.
    Keywords: Fuzzy Theory, Fuzzy TOPSIS, Motivation System, Motivation Strategies, Motivational Indicators