فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 120، پاییز 1397)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 120، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله کامل
  • مهشید سیروش، سبا برهانی، محیا ایرانشاهی، احمدرضا جباری، رایناک قادری، محمد سخاوتی، سید رضا بنی هاشمی، مجید ولدان، سحر عباسی، کیوان تدین * صفحات 2-9
    سپتی سمی همراه با خونریزی در اساس یک بیماری عفونی دستگاه تنفسی در نشخوارکنندگان و پرندگان می باشد که توسط پاستورلا مولتوسیدا ایجاد و منجر به خسارت های اقتصادی قابل توجه می گردد. در میانه سال های دهه 1930 و در ابتدای دهه 1980 میلادی سویه های ایرانی گاومیش (Pm Razi0001) و پرندگان (Pm Razi0002) پاستورلا مولتوسیدا از حیوانات بیمار جداسازی و تاکنون از آنها در تولید واکسن پاستورلوز موسسه رازی استفاده شده است. تکنیک ژنوتایپینگ «تعیین توالی در چند ناحیه ژنی» Multi Locus Sequence Typing (MLST) analysis یک روش استاندارد در ژنوتایپینگ پاستورلا مولتوسیدا می باشد. این تحقیق بدنبال شناخت ساختار ژنومی سویه های واکسن پاستورلوز ساخت موسسه رازی ایران می باشد. ماده ژنتیکی به روش ساده جوشانیدن از کشت میکروبی سویه ها فراهم گردید. از KMT1-PCR برای احراز هویت سویه ها به عنوان پاستورلا مولتوسیدا استفاده شد. نسخه استرالیا روش ژنوتایپینگ MLST شامل 7 ژن حیاتی of adk، est، pmi، zwf، mdh، gdh and pgi همراه با اصلاحات اندک بر روی سویه های هدف اجرا گردید. تیپ ژنتیکی و کلونال کمپلکس مربوطه با مراجعه به بانک اطلاعات مرجع RIRDC-MLST تعیین شد. تیپ های ST352 و ST129 (به ترتیب متعلق به کلونال کمپلکس های CC122 و CC129) در مورد سویه های واکسن گاومیش و پرندگان شناسایی شدند. دانستن اینکه آیا استفاده از این سویه ها به صورت واکسن در دهه های متوالی گذشته تاثیر بنیادین در جمعیت و اپیدمیولوژی این باکتری در ایران داشته است هنوز نیاز به انجام مطالعات بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: MLST، کلونال کمپلکس، ژنوتیپ، اپیدمیولوژی، پاستورلوزیس
  • مریم کهن سال * صفحات 10-19
    استفاده از آنتی بیوتیک ها در دامپزشکی باعث ظهور، شیوع و انتشار مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های جدا شده از حیوانات تولید کننده مواد غذایی می شوند. آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های باکتریایی در گاو ضروری است. کلاس یک اینتگرون می تواند ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی را در باکتری اشریشیا کلی جدا شده از حیوانات گسترش دهد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیک و تعیین میزان فراوانی کلاس یک اینتگرون درمیان سویه های اشریشیا کلی جدا شده از گوساله های مبتلا به اسهال در استان فارس بود. حضور عوامل بیماری زا مرتبط با اسهال در یک صد و بیست نمونه از 120 گوساله متفاوت مبتلا به اسهال در نقاط مختلف استان فارس ارزیابی شد. پس از جداسازی، اشریشیا کلی براساس خصوصیات کشت، مورفولوژی و بیوشیمیایی شناسایی شد، شیوع ژن های بیماری زای اشریشیا کلی انتروتوکسیژنیک (Sta، F41، K99) اشریشیا کلی انتروهموراژیک (eae، Stx1، Stx2) با استفاده از تکنیک Multiplex PCR بررسی شد. آزمون PCR و روش انتشار دیسک توسط 8 آنتی بیوتیک برای تشخیص ژن های بیماریزا، کلاس یک اینتگرون و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی انجام شد. از 120 مورد، 57 نمونه کشت مثبت برای اشریشیا کلی بدست آمد و 35 نمونه به عنوان اشریشیا کلی پاتوژن شناسایی شد که شامل (8/36 درصد) 21 مورد اشریشیا کلی انتروتوکسیژنیک و (5/24 درصد) 14نمونه اشریشیا کلی انتروهموراژیک بودند. بیشترین میزان مقاومت در اریترومایسین (100 درصد) ، پنی سیلین (100 درصد) ، کوتریموکسازول (100 درصد) ، تتراسایکلین (5/91 درصد) ، آمپی سیلین (5/88 درصد) ، کلرامفنیکل (83 درصد) دیده شد، همه جدایه ها دارای مقاومت چندگانه دارویی بودند. بر اساس نتایج مطالعه مولکولی، کلاس یک اینتگرون در 75/48 درصد از نمونه ها یافت شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مقاومت چندگانه دارویی و کلاس یک اینتگرون در اشریشیا کلی جدا شده از گوساله ها در استان فارس رایج هستند.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی بیماری زا، اینتگرون، مقاومت چندگانه دارویی
  • راحله نیک روش، مسعود خیراندیش، حجت قربانی واقعی، رضا راه چمنی * صفحات 20-27
    بیماری اسهال گوساله بر اساس برهم کنش پیچیده عوامل عفونی و غیر عفونی ایجاد می شود. در میان عوامل مختلف باکتریایی، اشریشیا کلی و سالمونلا دو عامل اصلی مرگ و میر گوساله ها به شمار می آیند. همزمان با توسعه داروهای جدید شیمیایی و آنتی بیوتیک ها، به تدریج اثرات مضر آن ها بر همگان مشخص شده است. امروزه بررسی نتایج کار محققین نشان می دهد که داروهای گیاهی از اثرات مخرب کمتری نسبت به داروهای شیمیایی برخوردار است. هدف از این پژوهش، ارزیابی اثرضد باکتریایی ترکیب نانورس بنتونیت و اسانس دارچین بر باکتری های اشریشیا کلی و سالمونلا در شرایط آزمایشگاهی می باشد. برای تعیین حداقل غلظت بازدارنده رشد از غلظت های مختلف اسانس دارچین به تنهایی و در ترکیب با نانورس بنتونیت به روش ماکرودایلوشن در محیط آبگوشت قلب و مغز استفاده شد. نتایج نشان داد میزان حداقل غلظت بازدارنده اسانس دارچین برای باکتری سالمونلا 01/0 درصد و میزان حداقل غلظت بازدارنده اسانس دارچین برای باکتری اشریشیا کلی 02/0 درصد می باشد. درحالی که در ترکیب با نانورس، میزان 01/0 درصد اسانس دارچین و 5/12 میلی گرم در میلی لیتر نانورس بنتونیت کمترین غلظت بازدارنده برای باکتری سالمونلا و همچنین میزان 02/0 درصد اسانس دارچین و 25 میلی گرم در میلی لیتر نانورس بنتونیت کمترین غلظت بازدارنده برای باکتری اشریشیا کلی بدست آمد. در مجموع، اسانس دارچین به تنهایی و به همراه نانورس بنتونیت اثر خوبی بر کنترل رشد دو باکتری اشریشیا کلی و سالمونلا داشت.
    کلیدواژگان: بنتونیت، دارچین، اشریشیا کلی، سالمونلا، حداقل غلظت مهارکننده رشد (MIC)
  • سیامک قضایی * صفحات 28-35
    باسیلوس سوبتیلیس یک باکتری خاکزی، گرم مثبت و میله ای شکل می باشد که به صورت طبیعی مقادیر فراوانی از پروتئین های مختلف را با غلظت های بالا به درون محیط کشت ترشح می نماید. هدف از مطالعه حاضر بررسی فنوتیپی آنزیم های بتالاکتاماز و متالو بتالاکتاماز در جدایه های باسیلوس سوبتیلیس از نمونه های شیر و پنیر بود. در این مطالعه تعداد 100 نمونه شیر خام و پنیر از مراکز تهیه و توزیع فرآورده های لبنی اخذ و کشت داده شد. کلونی های مشکوک به باسیلوس سوبتیلیس با روش های بیوشیمیایی تعیین هویت شدند. برای سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی از روش کربی بائر، آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف از روش Combination Disk و آنزیم های متالوبتالاکتاماز از روش E-test MBL استفاده شد. بالاترین میزان مقاومت در ایزوله هایی که قادر به تولید کردن آنزیم بتالاکتاماز بودند، مربوط به آنتی بیوتیک اریترومایسین (75 درصد) و کمترین میزان مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک سفوتاکسیم (60/44 درصد) و سفیکسیم (20/46 درصد) است. همچنین میزان مقاومت در ایزوله هایی که قادر به تولیدکردن آنزیم متالوبتالاکتاماز بودند، بالا بود (100 درصد) به استثنای آنتی بیوتیک سفوتاکسیم (60/64 درصد) و سفیکسیم (40/67 درصد) که کمترین میزان مقاومت مشاهده شد. آلودگی مواد غذایی به سویه های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها خطر انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی را به فلور باکتریایی روده ی مصرف کنندگان افزایش می دهد و باید به عنوان یک عامل خطر بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بتالاکتاماز، متالوبتالاکتاماز، باسیلوس سوبتیلیس، شیر، پنیر
  • علی مروی، مریم طبیبی *، سجاد یزدان ستاد، محمد علی نادری، منصور خالدی، غلامرضا پورشهبازی، احمد محمودی کوهی صفحات 36-43
    آلودگی غذای دام و طیور با قارچ آسپرژیلوس مولد آفلاتوکسین و مصرف فرآورده های آنها توسط انسان، از مشکلات بهداشتی چرخه غذایی و تهدید کننده سلامت است. پایش و شناخت مناسبی از وجود گونه های قارچی مولد آفلاتوکسین در خوراک دام و طیور وجود ندارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی آلودگی خوراک دام و طیور با گونه های قارچ آسپرژیلوس مولد آفلاتوکسین و تعیین هویت گونه ها بر پایه تکثیر ژن بتا-توبولین با روش PCR انجام گرفت. نمونه برداری بصورت تصادفی از دو کارخانه تهیه خوراک دام و دو کارخانه تهیه خوراک طیور و دام در شهرستان گرگان انجام گرفت. نمونه ها در محیط اختصاصی کشت داده شد و شناسایی قارچ ها با روش های ماکروسکوپی، میکروسکوپی و مولکولی انجام شد. گونه های قارچی جنس آسپرژیلوس مولد سم با تکثیر مولکولی ژن بتا-توبولین با روش PCR و تعیین توالی آن، تعیین هویت شدند. از بین آسپرژیلوس-های جدا شده، تعداد 4 گونه فلاووس، 2 گونه ورسیکالر، 2 گونه فومیگاتوس، 2 گونه نایجر، 1 گونه پارازیتیکوس، 1 گونه اوخراسئوس و 1 گونه ترئوس شناسایی شد. به طور متوسط، 25/27 درصد خوراک دام و 70/31 درصد خوراک طیور آلوده به قارچ آسپرژیلوس بودند. مطالعه ما حاکی از میزان بالای آلودگی خوراک دام و طیور با قارچ آسپرژیلوس است. این مسئله لزوم بررسی و پایش مداوم نهادهای بهداشتی را می طلبد تا از ورود این سم به چرخه غذایی انسان جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، بتا، توبولین، آسپرژیلوس، خوراک دام و طیور
  • محمد شجاعی *، مسعود سلک غفاری، مهدی مرجانی صفحات 44-49
    پروپوفل یک آلکیل فنل بوده و از دسته داروهای بیهوشی غیر باربیتوراتی به شمار می آید. این دارو را می توان به علت دارا بودن مشخصات فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک مناسب، به صورتTIVA (total intravenous anesthesia) i مصرف نمود. هدف این مطالعه، تعیین اثرات بیهوشی کامل وریدی با پروپوفل بر غلظت گلوکز، کلسترول و تری گلیسیرید سرم خون و آریتمی ناشی از آن در سگ بود. به تعداد 10 قلاده سگ بالغ نژاد مخلوط (5 سگ نر و 5 سگ ماده) ، ده دقیقه پس از پیش بیهوشی با دیازپام وریدی (mg/kg 5/0) پروپوفل تزریق شد. برای القای بیهوشی، mg/kg 5 پروپوفل به صورت وریدی تزریق و برای ابقای بیهوشی، mg/kg/min 5/0 پروپوفل به صورت انفوزیون مداوم به مدت 1 ساعت تزریق شد. مقادیر گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید خون و همچنین یک بار پیش از القای بیهوشی و 30 و 60 دقیقه پس از ابقای آن الکتروکاردیوگرافی انجام شد. نتایج تغییر معنی داری در میزان گلوکز و کلسترول در زمان های مختلف را نشان نداد، اما غلظت تری گلیسرید سرم در زمان های 30 (001/0 < P) و 60 (001/0=P) دقیقه پس از ابقای بیهوشی افزایش یافت. ارزیابی الکتروکاردیوگراف ها نشان داد که شمار ضربان قلب پس از القای بیهوشی و نسبت به پیش از بیهوشی، به طور معنی داری کاهش یافت. در کل، نتایج این مطالعه نشان داد که پروپوفل خصوصیات مناسب برای استفاده با روش TIVA جهت بیهوشی را دارا می باشد. همچنین، تجویز پروپوفل ممکن است باعث تغییر در پروفیل لیپیدهای پلاسمایی و برادیکاردی در سگ شود.
    کلیدواژگان: پروپوفول، گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، آریتمی
  • عبدالرضا نبی نژاد * صفحات 50-56
    یک واحد مرغ گوشتی به ظرفیت 40000 قطعه جوجه نژادکاب انتخاب و دو گروه شاهد و تیمار درآن تعیین (1 0 0 0 0 ×4) گردید، در گروه شاهد با ترکیبات شیمیایی معمول مراحل مختلف ضد عفونی انجام شد، در گروه تیمار با هوای ازن دار (0. 1 - 0. 3 ppm) و آب ازن دار
    (0. 8-1 ppm) مراحل مختلف ضد عفونی انجام شد، در روز اول ورود جوجه تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل، آنفلوانزا، برونشیت و گامبورو در20 قطعه جوجه تعیین وسپس با استفاده از واکسن های مناسب بیماری های فوق کلیه جوجه ها واکسینه شدند؛ در سنین 21 و 42 روزگی از تعداد 20 قطعه پرنده از هر گروه خون گیری و تیتر سرم علیه واکسن ها و مقدار هماتوکریت تعیین شد، همچنین در پایان مطالعه میانگین وزن نهایی، میزان تلفات نهایی و درصد حذف کشتارگاهی در هر دو گروه بررسی و نتایج با استفاده از آزمون T در گروه تیمار و شاهد مقایسه گردید. در مرحله 21 روزگی بین گروه ها در میزان تیتر ND اختلاف معنی داری وجود داشت (01/0 > p) این تفاوت در مقدار هماتوکریت نیز مشاهده شد (05/0 > p). در 42 روزگی اختلاف معنی داری بین تیمار و شاهد در تیتر ND و مقدار هماتوکریت وجود داشت (05/0 > p) تفاوت سایر موارد در دو گروه معنی دار نبود، مقایسه نتایج میانگین تلفات در گروه شاهد و تیمار و نیز مقایسه نتایج ضریب تبدیل نشان داد که گروه شاهد وضعیت بهتری داشته است. می توان گفت که کاربرد صحیح ازن در پرورش مرغ گوشتی نسبت به ضدعفونی کننده های شیمیایی دیگر سبب بهبود پاسخ ایمنی به واکسیناسیون، بهبود ضریب تبدیل، کاهش تلفات و کاهش حذف کشتارگاهی می شود.
    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، هماتوکریت، ضریب تبدیل
  • نجمه معتمد *، منصور میاحی، علی خدادادی، مسعودرضا سیفی آبادشاپور، رمضانعلی جعفری صفحات 57-63
    امروزه گستردگی ویروس آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2 به حدی است که به صورت یک بیماری اندمیک در قسمت اعظم خاورمیانه در آمده است. از سوی دیگر بیماری گامبورو یک عفونت ویروسی شایع درجوجه ها است که باعث تخریب و کاهش پاسخ ایمنی به بیماری ها می گردد. مطالعات کمی در مورد تاثیر ویروس بیماری گامبورو برای ایمنی ذاتی صورت گرفته است. در این مطالعه فعالیت کشندگی سلول های کشنده طبیعی (NK) در عفونت همزمان ویروس بیماری گامبورو با ویروس آنفلوانزای پرندگان تحت تیپ H9N2 در جوجه بررسی شد. بدین منظور 32 قطعه جوجه از مرغ مادر جهاد خریداری و به صورت تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. در یک روزگی دو گروه 1 و 2 ویروس بیماری بورس عفونی با دوز CID50 103 به روش داخل بورس و در 30 روزگی گروه های 1 و 3 ویروسH9N2 با دوز 106EID50 به روش داخل بینی- چشمی تلقیح شدند، یک گروه هم به صورت شاهد که هیچ ویروسی به آن تلقیح نشده بود تا پایان دوره نگه داری شدند. 7 روز پس از تلقیح ویروس آنفلوانزا طحال جوجه ها برداشت و کشندگی سلول های کشنده طبیعی (NK) با استفاده از کیت تجاری Cytotoxicity Detection assay Kit plus LDH محصول شرکت Roche ارزیابی شد. بیشترین فعالیت کشندگی مربوط به گروه آنفلوانزا بود با این حال تفاوت معنی داری بین گروه های مختلف دیده نشد. بنابراین ویروس بیماری گامبورو و یا عفونت همزمان دو ویروس گامبورو یا آنفلوانزا در جوجه ها سبب کاهش پاسخ سلول های کشنده طبیعی نشده است.
    کلیدواژگان: سلول های کشنده طبیعی، گامبورو، لاکتات دهیدروژناز، طحال، آنفلوانزا
  • مجید ولدان، احمدرضا جباری، محمد سخاوتی، محی الدین نیرومند، علیرضا عرب، کیوان تدین * صفحات 64-69
    این مطالعه کشتارگاهی با هدف بررسی حضور پاستورلا مولتوسیدا، جمع آوری جدایه های آن و همچنین تعیین تیپ کپسولی آن ها در یک واحد صنعتی کشتارگاهی در استان البرز (شهرستان کرج) و 5 واحد در استان تهران (رباط کریم ، شهر ری، شهریار، کهریزک و ورامین) و انجام پذیرفت. تعداد 89 نمونه ریه و 595 سواب از مجاری تنفسی گوساله های گاو در یک کشتارگاه در کرج و 5 کشتارگاه در تهران بر روی محیط های اختصاصی کشت گردیدند. در نتیجه از مجموع 339 جدایه رشد یافته در کشت تعداد 89 مورد در آزمون های متعارف بیوشیمیایی پاستورلا مولتوسیدا شناسایی شدند. اجرای آزمون PM-PCR هویت 64 جدایه از 89 جدایه را به عنوان پاستورلا مولتوسیدا مورد تایید قرار داد. با اجرای آزمون Cap-PCR 60 جدایه دارای تیپ کپسولی A و 1 جدایه نیز دارای تیپ کپسولی B نشان داده شدند در حالی که این آزمون نتوانست تیپ کپسولی 3 جدایه را تعیین نماید. نویسندگان معتقدند هنوز تا شناخت کامل اپیدمیولوژی پاستورلا مولتوسیدا در ایران باید تحقیقات بیشتری انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: پاستورلوز، پاستورلا مولتوسیدا، گوساله، تیپ کپسولی
  • رسول مدنی، سیده مریم رضوی *، فریبا گلچین فر صفحات 70-76
    جهت تعیین میزان دوز کشنده (LD50) سم مار شاخدار ایرانی و به دنبال آن تعیین دوز موثر (ED50) پادزهر (آنتی ونوم) آن، ابتدا غلظت پروتئین های سم مارشاخدار به روش Lowry و با استفاده از پروتئین استاندارد BSA تعیین گردید که میزان آن برابر با
    ?g/ml 1500 گزارش گردید. سپس برای اندازه گیری میزان کشندگی سم مار، در شش سطح، از موش های آزمایشگاهی تیپ BALB/c استرالیایی جنس ماده با وزن gr 20-18 استفاده گردید. همچنین جهت محاسبه نتایج به دست آمده از نرم افزار SPSS و برنامه تجزیه آماری Probit استفاده شدکه میزان آن برابر با ?g/mouse 9/21 گزارش گردید وبا استفاده از مقدار LD50 به دست آمده و به وسیله مخلوط مقدارثابت سم حل شده در سالین 85 درصد و مقادیر متغیری از آنتی ونوم مونووالان میزان دوزموثر (effective dose) به دست آمد بطوری که ED50 برابر با ?g/ml 395/6401 گزارش گردید. با توجه به میزان LD50 به دست آمده، مار شاخدار ایرانی جزء مارهای سمی و خطرناک محسوب می شود. ‏با توجه به میزان بالای ED50 بدست آمده، بهتر است از سرم پلی والان برای خنثی سازی سم این مار استفاده شود.
    کلیدواژگان: پروتئین سنجی، سم مارشاخدار ایرانی، دوز کشنده سم مار ایرانی، دوز موثر
  • علی قلی رامین *، سیامک عصری رضایی، وحید خراشادی زاده صفحات 77-88
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ارتباط بین غلظت سرمی بین بتاهیدروکسی بوتیرات (BHB) با گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) ، تری گلیسرید، کلسترول، گلوکز، مس، روی و آهن است. 230 راس گاو از نظر شرایط تولید مثلی به 3 گروه گاوهای آبستن 9-7 ماه، 2 ماه پس از زایش و (ماه آخر شیرواری) انتخاب شدند. دام ها از نظر غلظت سرمی BHB، به چهار گروه BHB کمتر از 8/0، 2/1-81/0، 39/1-21/1 و بیشتر از 4/1 میلی مول در لیتر طبقه بندی شدند. میانگین BHB در تمامی دام ها 64/0میلی مول در لیتر بود. مقادیر BHB گاوهای تا 2 ماه پس از زایش، به طور معنی داری بیشتر از گاوهای با آبستنی سنگین بود. درصد گاوهای ناسالم 4/17 و شامل BHB بین 2/1-8/0، 4/1-21/1 و 4/1< به ترتیب 4/10، 6/2 و 4/4 بودند. میانگین غلظت سرمی GPX و روی در بین گروه های تولیدمثلی و BHB برخلاف تریگلیسرید و کلسترول تفاوت آماری معنی داری نداشت. پایین ترین غلظت سرمی مس، روی و آهن در گروه آبستنی سنگین بود. مقادیر سرمی مس و اهن در بین گروه های تولید مثلی معنی دار و براساس گروه های BHB معنی دار نبودند. میزان BHB گاوهای آبستن 8/0> و سالم بودند ولی گروه تازه زا دارای BHB 8/0< (کتوز تحت بالینی و بالینی) بودند. هیچ یک از شاخص های خون در BHB 8/0< معنی دار نبودند. BHB با شاخص های انرژی در گروه های تولیدمثلی (بجز گلوکز) همبستگی معنی داری نشان داد. هم چنین BHB با GPX و مس در گاوهای آبستن و 2 ماه پس از زایش همبستگی معنی داری نشان داد. نتیجه این که فراوانی کتوز تحت بالینی حدود چهار برابر بالینی بود. مقدار BHB و شاخص های انرژی به آبستنی و شیراوری وابستگی داشته اما GPX و ریزمغذی ها تحت تاثیر BHB نبودند. BHB با GPX و مس در گروه های تولیدمثلی مرتبط بودند. نهایتا افزایش BHB با کاهش مس در دوره پس از زایش همراه بوده که می توانند متاثر از همدیگر باشند.
    کلیدواژگان: بتاهیدروکسی بوتیرات، گلوتاتیون پراکسیداز، کتوز، ریزمغذی ها، شرایط مختلف فیزیولوژیک، گاو نژاد هلشتاین
  • فاطمه آزادبخت *، سلماز شیرعلی، محمد تقی رونق، اسحاق زمانی صفحات 88-95
    یکی از مشکلات عمده و قابل توجه در پرورش ماهیان و آبزی پروری در کل دنیا، بیماری های باکتریایی است. باکتری آئروموناس هیدروفیلا یک عامل بیماری زای فرصت طلب است. این باکتری مسئول گستره وسیعی از بیماری های باکتریایی در ماهیان می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ساختار بافتی کبد، طحال و راس کلیه در ماهی شانک زردباله تحت مواجهه با باکتری آئروموناس هیدروفیلا به روش غوطه وری بود. به همین منظور، 90 ماهی شانک زردباله به مدت 3 هفته تحت مواجهه با غلظت هایی شامل (Cfu/ml106 و Cfu/ml103) از آئروموناس هیدروفیلا قرار گرفتند. پس از تشریح ماهی نمونه های بافتی از کبد، طحال و راس کلیه اخذ و در محلول فرمالین بافر 10 درصد جهت تثبیت شدن قرار داده شد. مقاطعی به ضخامت 6-5 میکرومتر از بافت ها تهیه گردیده و با هماتوکسیلین-ائوزین برای بررسی با میکروسکوپ نوری رنگ آمیزی شدند. بر طبق نتایج، تغییرات آسیب شناختی در اندام کبد شامل، هیپرتروفی هسته، هیپرتروفی یاخته ای، وجود یاخته هایی با اشکال نامنظم، واکوئله شدن یاخته های کبدی، قرار گرفتن هسته در موقعیت جانبی، اتساع سینوزوئیدی، اتساع فضای دیس، واکوئله شدن هسته، دژنره شدن سیتوپلاسم، تجمعات ملانوماکروفاژی، احتقان خون، بافت مردگی، دژنره شدن هسته و خونریزی بود. در اندام طحال تغییرات ساختار بافتی شامل افزایش تجمعات و تراکم ملانوماکروفاژی در تمامی نمونه ها بود. تغییرات آسیب شناختی مشاهده شده در راس کلیه شامل خونریزی، تجمعات ملانوماکروفاژی، کشیده شدن غشای پایه لوله های کلیوی بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عفونت ایجاد شده به وسیله آئروموناس هیدروفیلا باعث تغییر در ساختار بافتی کبد و اندام های ایمنی (طحال و راس کلیه) می شود.
    کلیدواژگان: کبد، طحال، راس کلیه، شانک زرد باله، آئروموناس هیدروفیلا
|
  • M. Siroush, S. Borhani, M. Iranshahi, A. Jabbari, R. Ghaderi, M. Sekhavati, S.R. Banihashemi, M. Valadan, S. Abbasi, K. Tadayon * Pages 2-9
    Hemorrhagic septicemia (HS) is principally an infectious disease of respiratory tract caused by Pasteurella multocida in ruminants and birds resulting in huge economic repercussions. In the mid 1930s and early 1980s the Iranian buffalo (Pm Razi0001) and chicken (Pm Razi0002) strains of Pasteurella multocida were collected respectively from diseased animals. These strains have been used ever since for preparation of pasteurellosis vaccine at Razi institute. Multi Locus Sequence Typing (MLST) analysis is a standard method of genotyping for P. multocida. This was conducted to assess genomic structure of the vaccine P. multocida strains at Razi institute. Genomic material was prepared from freshly cultured strains through a simplified boiling protocol. KMT1-PCR was used to authenticate identity of strains as P. multocida. The Australian RIRDC-MLST typing system targeting 7 housekeeping genes of adk, est, pmi, zwf, mdh, gdh and pgi loci with few modifications was performed on strains. The Sequence Type (ST) and the corresponding clonal complex of the strains was determined by consulting the RIRDC-MLST database. Two STs were identified with ST352 (a subgroup of clonal complex CC122) and ST129 (a subgroup of clonal complex CC129) assigned for the buffalo (Pm Razi0001) and fowl (Pm Razi0002) strains, respectively. If using these strains as vaccine for all the past consecutive decades has had major impacts in population and epidemiology of P. multocida in this country, much more work is required.
    Keywords: MLST, Clonal complex, Genotype, epidemiology, Pasteurellosis
  • M. Kohansal * Pages 10-19
    The usage of antimicrobial drugs in the veterinary field can cause the emergence, prevalence, and dissemination of antimicrobial resistance in bacteria isolated from food-producing animals. Antimicrobial drugs are essential for the treatment of bacterial infections in cattle. Class 1 integrons can extend antibiotic resistance genes among bacteria Escherichia coli from animal.The objective of this study was to investigate the antimicrobial resistance pattern and the frequency class 1 integrons Escherichia coli strains isolated from diarrheic calves in Fars province. A one hundred and twenty samples from 120 different diarrheic calves from Fars province in Iran were screened for the presence of virulence factors associated with diarrhea. Following isolation and identification of Escherichia coli strains on the basis of cultural, morphological and biochemical properties, the presence of various virulence genes of ETEC (k99, F41 fimbria and Sta), EHEC (Stx1, Stx2 and eae) was investigated by multiplex PCR. The isolates were examined for susceptibility to antimicrobial agent and class 1 integrons using PCR and agar disk-diffusion method for 8 antimicrobial agents. Out of 120 samples, 57 (47/5%) were found to be positive for Escherichia coli and 35 of them identified as pathogenic Escherichia coli including 21( 36/8%) and 14 (24/5%) ETEC and EHEC strains respectively. The most antibiotic resistance level was seen against erythromycin (100%), penicillin (100%) co-trimoxazole (100%), tetracycline (91/5%), ampicillin (88/5%) and chloramphenicol (83%). All isolates shown MDR . The study of molecular results showed that class 1 integron was detected in (48/75%) of isolates. Our data demonstrate the presence of MDR and class 1 integrons were common in Escherichia coli from calves in Fars province experiencing problems with neonatal diarrhea.
    Keywords: Integron, Multi, drug resistance, Pathogenic Escherichia coli
  • R. Nikravesh, M. Kheirandish, Hojjat Ghorbani Vaghaei, R. Rahchamani * Pages 20-27
    Calf diarrhea diseases result from complex interactions of the infectious and non-infectious agents and is one of the most common diseases reported calves up to 3 months old. Among the bacterial causes of diarrhea Escherichia coli and Salmonella species are the most common. Concurrent with the development of new chemical drugs and antibiotics, their harmful effects are gradually emerged. Nowadays the research works results show that herbal medicines have not any harmful effects. The goal of this study is synergic effects of Bentonite Nano clay and essential oils of Cinnamomum zeylanicum on Escherichia coli and Salmonella in Vitro. For determination the minimum inhibition concentrations (MIC) of essential oils of Cinnamomum zeylanicum, and Bentonite nanoclay was investigated individual and combination with each other on two causal agents of bacterial diarrhea in BHI broth media by macro-dilution method. The result showed that the MIC of essential oils of Cinnamomum zeylanicum was 0.01% and 0.02% for Salmonella and Escherichia coli, respectively. Meanwhile the MIC of essential oils of Cinnamomum zeylanicum combinated with Bentonite nanoclay was 0.01% and 12.5 mg/mL for Salmonella and 0.02% and 25 mg/mL for Escherichia coli. In conclusion, essential oils of Cinnamomum zeylanicum individual and also combination with montmorillonite nanoclay have a good accurate to control on two major agents of bacterial diarrhea.
    Keywords: Bentonite, Cinnamomum zeylanicum, Escherichia coli, Salmonella, Minimum inhibition concentrations (MIC)
  • C. Ghazaei * Pages 28-35
    Bacillus subtilis, a soil bacteria, Gram-positive, rod-shaped, which naturally secretes large amounts of various proteins with high concentrations into the culture medium. The aim of present study was to evaluate the phenotype detection of beta-lactamase and metalo-beta lactamase in Bacillus subtilis strains isolated from samples of milk and cheese.In this study, 100 samples of raw milk and cheese from production and distribution centers received and were cultured. Suspected Bacillus subtilis colonies were identified by biochemical methods. To measure the susceptibility was used Kirby-Bauer method, for broad-spectrum beta-lactamase enzymes and metalo-betalactamase was used Combination Disk and E-test MBL method respectively.The highest amount of resistance in isolates producing beta-lactamase enzyme was related to the antibiotic erythromycin (75%) and the lowest resistance to the antibiotic cefotaxim (44/60%) and cefixime(46/20%). The amount of resistance in isolates producing MBL enzymes was high (100%) with the exception of antibiotics cefotaxim (64/60%) and cefixime (67.40%),the lowest level resistance was observed.The results of this study show food contamination with strains resistant to the antibiotics increases the risk of transferring antibiotic resistance to intestinal bacterial flora of consumers.
    Keywords: Beta, lactamase, MBL, Bacillus subtilis, milk, Cheese
  • A. Marvi, M. Tabibi *, S. Yazdansetad, M.A. Naderi, M. Khaledi, G.R. Pourshahbazi, A. Mahmoodi Kouhi Pages 36-43
    The livestock and poultry feedstuff contamination related to the aflatoxin-producing Aspergillus species and it’s relationship with human’s food is the sanitary problem and health-threatening in food chain. There is not suitable screening of aflatoxin-producing Aspergillus species in livestock and poultry feedstuff. The present study was conducted to study contamination of livestock and poultry feedstuff with aflatoxin-producing Aspergillus species and identify fungal species based on beta-tubulin gene amplification by PCR. Sampling was randomly performed from two livestock and two poultry feedstuff producing corporations in Gorgan county. The feedstuff samples were cultivated on specific medium and the fungi were identified by macroscopic, microscopic and molecular tests. The aflatoxin-producing Aspergillus species were identified based on PCR amplification and sequencing of beta-tubulin gene. Aspergillus flavus (n=4), Aspergillus parasiticus (n=1), Aspergillus versicolor (n=2), Aspergillus fumigatus (n=2), Aspergillus niger (n=2), Aspergillus ochraceus (n=1), Aspergillus terreus (n=1), Aspergillus fusarium (n=1) and Aspergillus trichothecium (n=1) were founded in our study. An average of 27.25 percent of livestock feedstuff and 31.70 percent of poultry feedstuff comprised of the Aspergillus genus. Our study indicated high contamination rate of livestock and poultry feedstuff with aflatoxin producing Aspergillus. Therefore, it should be constantly checked by health institutions to prevent the entry of the toxin into humans food chain.
    Keywords: aflatoxin, beta, tubulin, aspergillus, livestock, poultry feedstuff
  • M. Shojaei *, M. Selk Ghaffari, M. Marjani Pages 44-49
    Propofol is an alkylphenol that belongs to the non-barbiturates anaesthesia drugs. Because of its appropriate pharmacodynamics and pharmacokinetic characteristics, Propofol can be administrated as total intravenous anesthesia (TIVA). This study was aimed to determine effect of total intravenous anaesthesia by Propofol on serum concentrations of glucose, cholesterol, and triglyceride, and also its influence on electrocardiograph parameters in dogs. A total of 10 adult cross-breed (including 5 male and 5 female) dogs were randomly selected and pre-anesthetized by intravenous diazepam (0.5mg/kg). After 10 min, animals were anesthetized with 5 mg/kg Propofol, and anaesthesia was maintained with a constant infusion of 0.5 mg/kg/min Propofol for one hour. Before and at 30 and 60 minutes following induction of anaesthesia, serum concentrations of glucose, cholesterol, and triglyceride were measured, and electro cardio graph (EKG) strip was taken. Propofol had no significant effect on serum cholesterol and glucose concentrations. Serum concentrations of triglyceride were increased at 30 (P
    Keywords: Propofol, Glucose, Triglyceride, Cholesterol, arrhythmia
  • A. Nabinejad * Pages 50-56
    For investigation of ozone application in broilers breeding, a broiler farm with a capacity of 40,000 chose (4 houses of 10000) and bred chicks for 45 days in two groups of treatment and control (4X10000), in the control groups conventional chemical disinfectantused for initial stages and along breeding time disinfection In the treatment group the ozonated air (0.1 - 0.3 ppm) and ozonated water (0.8-1 ppm) was used for initial and breeding period disinfection. The first day titer status were detected by sampling of 20 chicks. The herd vaccination for ND, AI, IB and IBD during the breeding time well done and blood sampledat 21 and 42 days for antibody titration and PCV evaluation. Using statistical T-test the results of treatment and control group compared. There was a significant difference (P
    Keywords: Ozone, Broiler, Immune response, FCR, PCV
  • N. Motamed *, M. Mayahi, A. Khodadadi, M.R. Seifi- Abadshapuri, R.A. Jafari Pages 57-63
    Avian influenza virus subtype H9N2 is an endemic viral disease in middle east. On the otherhand Infectious bursal disease virus is a widespread infection in chicken which causes vast destruction of immune response to various diseases. Few studies on effect of the virus on innate immunity has been done. In this research we assesed NK cell activity after coinfection of chickens with IBD virus and Avian influenza virus H9N2. Thirthy two chickens were divided in four groups randomly. Group 1and 2 were inoculated with 103 CID50 IBD virus at one day old intra bursaly.at thirthy days old chickens in groups 1 and 3 were inoculated with 106 EID50 oculonasaly. Seven days after influenza virus infection chickens were euthanized and their spleens used for NK cell activity evaluation by Cytotoxicity Detection assay Kit plus LDH, Roche. The most activity was belonged to influenza infected groups but the differences was not Meaningful. So we can concluded that IBD and AI infection has no effect on NK activity.
    Keywords: Natural Killer Cells, Gumboro Disease, LDH, Spleen, Influenza
  • M. Valadan, A.R. Jabbari, M. Sekhavati, M. Niroumand, Alireza Arab, K. Tadayon * Pages 64-69
    This abattoir-based investigation was conducted in search for presence of Pasteurella multocida, collection of its isolates, characterization of their biochemical profiles and also classification of their capsular types in Tehran and Alborz provinces. Swabs from 89 lungs and 595 nasal passages of bovine calves at a single slaughterhouse in Karaj (Karaj city) and 5 slaughterhouses in Tehran (Shahriar, Shahr-e-Ray, Robat Karim, Kahrizak and Varamin) were cultured on specific media. Among the 339 non-haemolitic individual colonies, 89 were proved P. multocida by conventional biochemical tests. The PM-PCR assay confirmed identity of 64 isolates as Pm where 60 were shown to belong to the capsular type A and a single one to capsular type B. The remaining 3 isolates were non-typeable. We believe still a lot needs to be done at the national level to fully acknowledge the epidemiology of Pm in Iran.
    Keywords: Pasteurella multocida, calf, Capsular type
  • R. Madani, S.M. Razavi *, F. Golchinfar Pages 70-76
    To determine the lethal dose (LD50) of Persian horned viper venom and the effective dose of this venom, primarily concentration of proteins in snake venom was measured by Lowry method and using BSA as standard protein which was reported to be 1500 µg/ml. The lethal dose at six levels was calculated on laboratory BALB/c Australian mice and female sex with weight of 18-20 gr, using SPSS software and Probit statistical analysis program, this amount was reported to be 21.9 µg/mouse. While utilizing the obtained LD50 amount and by the fixed amount of compound solved in 85% Saline and varied amounts of monovalent antivenom, the neutralizing dosage or effective dose could be obtained, in such a way that ratio of venom to antivenom was considered at one level and Australian BALB/c mice were injected with 18-20 gr of the female sex at six levels, and the achieved results were reported to be ED50 equal to 6401.4 µg/ml using SPSS software and Probit statistical analysis program. Considering the obtained LD50 amount, Persian horned viper is regarded as one of the poisonous and dangerous snakes. Considering the high obtained ED50 amount, it is better to use the polyvalent serum to neutralize the poson of this snake.
    Keywords: protein assay, Persian horned viper venom, LD50 of Persian snake venom, effective dose
  • A.G. Ramin *, S. Asri-Rezaie, V. Khorashadizadeh Pages 77-88
    The aim of this study was to investigate the relationship between beta hydroxyl butyrate (BHB) with glutathione peroxidase (GPX), triglycerides, cholesterol, glucose, copper, zinc and iron. Based on the reproduction condition, the 230 cows were classified into three groups of 7 to 9 months pregnant cows, 2 months calved cows and from 3 months to the dry period time. Based ob the serum BHB concentration, animals were divided into 4 groups of 1.4 mmol/l. Overall mean BHB was 0.64 mmol/l. BHB in cows calved to 2 months were significantly higher than in pregnant cows. The percentages of unhealthy cows was 17.4 including 10.4% with BHB 0.81-1.2, 2.6% with 1.21-1.39 and 4.4% with >1.4 mmol/l. Mean GPX and zinc was not differed among reproduction and BHB groups but triglyceride and cholesterol were differed. The lowest concentrations of copper, zinc and iron were in pregnant cows. Mean minerals among reproduction groups were significant for copper and iron but among BHB groups were not. BHB in pregnant cows were 0.8 mmol/l. With the exception of glucose, BHB showed correlations with energy parameters in reproduction and BHB groups. BHB showed correlations with GPX and copper in 2 months cow’s calved and pregnant cows and with zinc in subclinical ketosis group. In conclusion, the subclinical ketosis was 4 folds of clinical ketosis. BHB concentration and energy parameters were depended on pregnancy and parturition positions, while GPX and trace minerals were not dependent. BHB with GPX and copper were correlated in reproduction groups. Finally, increase in serum BHB could accompany by low copper concentrations probably affects each other after post parturition in cows.
    Keywords: Cow, reproduction, BHB, GPX, ketosis, trace minerals
  • F. Azadbakht *, S. Shirali, M.T. Ronagh, E. Zamani Pages 88-95
    Bacterial diseases in cultured fish are considering the main problem with aquaculture system in world. Aeromonas hydrophila is an opportunist pathogen in fish and responsible for wide range of fish diseases. The aim of this study was to assess the structure of tissue liver, spleen and head kidney in Yellow fin Sea bream Acanthopagrus latus, under exposure to the Aeromonas hydrophila by immersion way. In this regard, 90 A. latus were exposed to sub lethal concentrations of Aeromonas hydrophila (103,106CFU/ml) for 3 weeks. The samples tissues were taken from the liver, spleen and head kidney after fish dissection and were fixed 10% neutral buffered formalin. Five-Six micrometer thick sections were obtained and were stained in hematoxylin-eosin for examination in light microscopy. According to the results, the pathological changes in the liver included vacuolation of hepatocytes, nuclear hypertrophy, focal necrosis, dilation of sinusoid and diss spaces, melanomacrophages aggregates and hemorrhage. According to the results, the pathological changes in the spleen included an increase in melano-macrophage aggregates in the all samples. The histopathological changes in the head kidney included an increase in melano-macrophage aggregates, hemorrhage, lifting of tubular basement membrane and Empty spaces between cells. The results of the present study showed that the alternations of liver and immune organs tissue structure and function in Achantopagrus latus caused by the A. hydrophila infection.
    Keywords: Liver, Spleen, Head kidney, Acanthopagrus latus, Aeromonas hydrophila