فهرست مطالب

هستی و شناخت (نامه مفید) - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

نشریه هستی و شناخت (نامه مفید)
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

  • 132 صفحه، بهای روی جلد: 85,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عقیل فولادی * صفحات 3-18

    براهین اثبات خدا در دوره جدید اندیشه فلسفی غرب با چالش هایی روبرو شده است. نظام مندترین یورش نظری بر این براهین، توسط ایمانوئل کانت، در نیمه دوم قرن هجدهم میلادی صورت گرفت که عقل نظری از اثبات یا انکار خدا ناتوان دانسته شد؛ هر چند در وادی عقل عملی، نظام اخلاقی، نیازمند بدان دانسته شد و در این حوزه به نحوی خاص سخن از اثبات خدا به میان آمد. هدف این مقال، اثبات خدا در عقل نظری و پاسخ به ایرادهای کانت در این زمینه است. روشن است که با اثبات خدا توسط عقل نظری امکان مابعدالطبیعه، دست کم به نحو حداقلی، اثبات می شود. تعارضات عقل محض، برهان وجوب و امکان، برهان هستی شناختی، محمول واقعی بودن یا نبودن وجود، ارتباط منطق ارسطویی و واقعیت (نیز فلسفه اسلامی و واقعیت) برخی از مباحث مطرح شده در این مقال در راستای دستیابی به هدف مذکور است. هر چند باید پذیرفت که عقل نباید در ورای تجربه چندان در مفاهیم غور کند که به تعارضات گرفتار شود، سخن کانت مبنی بر سیستماتیک بودن نادرستی هر گونه فراروی از تجربه، ناموجه می نماید.

    کلیدواژگان: خدا، مابعدالطبیعه، عقل نظری، برهان هستی شناختی، ایمانوئل کانت
  • فخرالسادات موسوی کریمی، سعید موسوی کریمی *، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر صفحات 19-42

    حذف گرایی ماده باور یکی از دیدگاه های مطرح در فلسفه ذهن است که بنا بر آن، روان شناسی عامیانه، به مثابه یک نظریه عرفی درباره رفتار انسان، نظریه ای کاذب است. یعنی، برخی یا تمام حالات ذهنی که روان شناسی عامیانه پیش می نهد، تحقق ندارند و از امری واقعی در عالم خارج حکایت نمی کنند. بنابراین، از نظر حذف گرایان، روان شناسی عامیانه باید کنار گذاشته شده و با روان شناسی علمی جایگزین شود. در این مقاله با بیان استدلال های موافقین و مخالفین حذف گرایی، سعی می کنیم نشان دهیم روان شناسی عامیانه نظریه ای کاذب نیست و حالات ذهنی واقعا تحقق دارند. در نتیجه، حذف گرایی ماده باور دیدگاهی کاذب است. به علاوه، نشان می دهیم با تمایز نهادن میان علم حضوری و حصولی می توان دلیل محکمی علیه این دیدگاه ارائه داد. معرفت ما به حالات ذهنی مثل باور، میل، امید و ترس، از نوع علم حضوری است، به طوری که وجود این حالات را در خودمان بی واسطه می یابیم. بنابراین، انکار آن ها توسط حذف گرایی ماده باور، توجیه قابل اعتمادی ندارد.

    کلیدواژگان: حذف گرایی، روان شناسی عامیانه، گرایش های گزاره ای، علم حضوری، علم حصولی
  • سید رحمان مرتضوی باباحیدری * صفحات 43-64

    نسبت پدیدارشناسی کربن و سنت پدیدارشناسی و سهم کربن در تکوین جنبش پدیدارشناسی غالبا امری مفروغ عنه پنداشته شده است؛ و جای خالی پژوهش هایی دامنه دار و جدی در این زمینه احساس می شود. این در حالیست که روش نشدن چنین نسبتی می تواند ارزیابی ها درباره ارزش روش شناسانه پژوهش های کربن در مطالعات ایرانی اسلامی را روشن تر سازد.
    ما در این گفتار تلاش کرده ایم تا با تمرکز بر دو مسئله اساسی پدیدارشناسی هایدگر و کربن، یعنی هستی و زمان، به مقام مقایسه پدیدارشناسی هایدگر و کربن نزدیک شویم؛ این مقایسه می تواند گامی در جهت تحلیل تبارشناسانه پدیدارشناسی کربن باشد. سنجش تلقی کربن از هستی و زمان در نسبت با اندیشه هایدگر حکایت از شکاف های بنیادین میان این دو پدیدارشناسی دارد که بیش از هر چیز برآمده از مسامحتی است که کربن با اندیشه ایرانی اسلامی برقرار می سازد.
    در این مقاله پس از ارائه تحلیلی از نظرگاه هایدگر و کربن پیرامون هستی و زمان به بررسی مقایسه ای نظرگاه این دو پرداخته ایم و نشان داده ایم که تفاوت های موجود میان این دو چگونه از آبشخور افتراق روش شناسانه سیراب می شود.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، هستی، زمان، هایدگر، کربن
  • مهدی باقری *، ابراهیم آزادگان صفحات 65-84

    استدلال پرسش گشوده یکی از خاستگاه های فرااخلاق به شمار می آید. مور، با پیش نهادن این استدلال، نظریه های فرااخلاقی پیش از خود را یک سره مغالطه آمیز معرفی کرد. اگر چه استدلال وی با انتقادهای بسیاری روبرو شد، پاره ای از فیلسوفان آن را واجد نکته مهمی دانستند که به درستی بیان نشده است. در این چارچوب، ریلتون، گیبارد، و داروال (1992) کوشیدند تا استدلال مور را به گونه ای بازسازی کنند که از انتقادهای یاد شده رهایی یابد. ایشان معتقدند که اکسپرسیویسم تنها نظریه فرااخلاق است که در دامنه نسخه اخیر از استدلال پرسش گشوده جای نمی گیرد. هدف نوشتار پیش روی، آشکار نمودن نادرستی این ادعا است. به بیان دقیق تر، در پی آنیم تا نشان دهیم که اکسپرسیویسم تنها نظریه رهیده از نسخه جدید استدلال پرسش گشوده نیست. در این راستا، نخست جغرافیای رویکردهای موجود در فرااخلاق را تبیین می کنیم. در گام بعد، استدلال پرسش گشوده و نسخه اصلاح شده آن را ارائه می دهیم. سپس، ضمن توضیح محدودیت نسخه اصلاح شده، نسخه جدید این استدلال را بیان می کنیم. در مرحله بعد، نشان می دهیم که برخلاف ادعای اقامه کنندگان استدلال جدید، اکسپرسیویسم تنها رویکرد رهیده از این نسخه نیست. به طور مشخص، این واکاوی آشکار خواهد نمود که هیچ یک از دو نسخه اصلاح شده و جدید نمی توانند به تنهایی همه بدیل های اکسپرسیویسم را رد کنند. در پی آن، مشخص خواهد شد که این مهم تنها با بکارگیری هم زمان هر دو نسخه استدلال پرسش گشوده میسر می شود.

    کلیدواژگان: فرااخلاق، اکسپرسیویسم، استدلال پرسش گشوده
  • محمد لعل علیزاده * صفحات 85-106

    مسئله « آزادی» و « امنیت» همواره توجه بشر را به خود جلب کرده است. « هابز» و « لاک» ، دو تن از نظریه پردازان اصلی « قرارداد اجتماعی» در این راستا گام هایی برداشته اند؛ مطالعه دیدگاه این دو متفکر درباره آزادی و امنیت از آن جهت ضروری می نماید که یکی به مطلق گرایی و دیگری به پدر لیبرالیسم معروف است. تحقیق حاضر با روش توصیفی و تحلیلی با جمع آوری داده های کتابخانه ای و با رجوع به آثار این اندیشه ورزان و آثار سایر محققانی که درباره آن ها تحقیق کرده اند، به بررسی رابطه آزادی و امنیت در دیدگاه هابز و لاک پرداخته است. در این راستا این پرسش مطرح گردید که « چه شباهت ها و تفاوت هایی در اندیشه سیاسی هابز و لاک درباره رابطه آزادی و امنیت وجود دارد؟» . ادعای نوشتار این است که هابز آزادی را با امنیت قابل جمع نمی داند، در حالی که از دید لاک این دو با یکدیگر سازگار و تقویت کننده همدیگر است. از نظر هابز باید یکی از این دو را برگزید که او امنیت را با اهمیت تر تشخیص داده و آن را بر آزادی ترجیح می دهد؛ اما لاک هم در پی تامین امنیت است و هم در پی حفظ آزادی، هر چند که او ارج بیشتری به آزادی قائل است تا امنیت.

    کلیدواژگان: آزادی، امنیت، لاک، هابز، قانون طبیعی، قرارداد اجتماعی
  • معصومه مرزیان *، محمدحسین بیات صفحات 107-125

    پذیرش خلافت در مقام مظهریت در ربوبیت از مهم ترین و اساسی ترین اهداف و فلسفه آفرینش انسان است. کسب کمالات اسمایی و بقا به صفات الهی در گفتارو کردار مهم ترین وظیفه انسان است. صراط مستقیم عبودیت راهی است که در سایه آن انسان با استمداد از تکامل علمی و عملی می تواند اسماء و صفات الهی سرشته در ذات خویش را فعلیت بخشیده و به مقام فنای اسمائی و صفاتی و افعالی که ازآن به « تاله» یاد می شود نائل گردد. این مقاله در آغاز نگاهی به مفهوم شناسی تاله دارد و ضمن اثبات احراز این مقام توسط انسان با توجه به لایه های وجودی او با سیری درمتون دینی و آثار حکما وعرفای متاله به تبیین چگونگی نیل به این درجه پرداخته است و به این نتیجه رسیده که تحلیل مقام تاله پیوندی عمیق با جهان بینی توحیدی دارد به طوری که کلید گشایش بسیاری از پیچیدگی های معرفتی فلسفه دین در محورهای اساسی مبدا شناختی ،معاد شناختی و راهنما شناختی؛ شناخت حقیقت انسان و رسالت او در عالم هستی است.

    کلیدواژگان: تاله، عرفان، فنا، ربوبیت، عبودیت
|
  • Aghil Fouladi * Pages 3-18

    God's arguments have been faced challenges in the modern philosophy. The most systematic assaults have been done by Immanuel Kant who considered the theoretical reason as incapable of proving or denying God; although in the realm of practical reason he postulated the existence of God. The purpose of this essay is to prove God in theoretical reason and to respond to Kant's objections in this regard. In this way, it is shown that metaphysics, at least minimally, is possible. The antinomies of pure reason, the proof of necessity and contingency, the ontological argument, and the connection between Aristotle's logic (also Islamic philosophy) and reality are some of the issues discussed in this article to achieve the purpose. Although it must be accepted that the reason must not transcend the experience in reflecting the pure concepts then it gives rise to the antinomies, Kant's argument about the systematic inaccuracy of any passage of experience seems unjustifiable.

    Keywords: God, Metaphysics, Theoretical Reason, Ontological Argument, Immanuel Kant
  • Fakhrosadat Moosavi Karimi, Mir Saied Moosavi Karimi *, Reza Akbarian, Mohammad Saeedi Mehr Pages 19-42

    According to eliminative materialism, folk psychology, as a common-sense theory about human behavior, is false; that is, most or all mental states that are posited by this theory do not exist, and hence its terms refer to nothing real. So, the eliminitivist believes that folk psychology should be rejected and replaced by scientific psychology. In this paper, after explaining the arguments for and against eliminativism, we will try to show that folk psychology is not a false theory, and mental states and entities do exist. Moreover, by making a distinction between knowledge by presence and non-presential knowledge, it will be shown that we can provide a further strong argument against eliminativism. Our knowledge to mental states such as beliefs, desires, hopes, fears and the like is knowledge by presence such that we find these entities without any doubt and immediately in our minds. So, rejecting their actuality by eliminativism is not justified.

    Keywords: Eliminativism, Folk Psychology, Propositional Attitude, Knowledge by Presence, Non-Presential Knowledge
  • Seyedrahman Mortazavi * Pages 43-64

    The relationship between Corbin's phenomenology and the traditional phenomenology and his contribution in shaping the phenomenology movement are subjects of discussion that usually has been assumed; And there is no serious investigation in this area; although it can illuminate evaluations about the methodological value of Corbin's investigations in Iranian- Islamic studies.
    In this paper, by concentrating on two fundamental problems of Heidegger and Corbin's thoughts i. e. "being "and" time ", we try to approach to a comparative insight about them. Analyzing Corbin's thinking about being and time in relation to Heidegger's thought reveals fundamental gaps between the two, which more than anything origins from Corbin's deep interest in Iranian- Islamic thought.
    In this paper, after an analysis of being and time in the philosophy of Heidegger and Corbin, we compared those viewpoints and have shown that the differences between the two, originate from deeper methodological distinctions.

    Keywords: Phenomenology, Being, Time, Heidegger, Corbin
  • Mehdi Bagheri *, Ebrahim Azadegan Pages 65-84

    Open Question Argument is a turning point in met-ethics. Using OQA, Moore accused all previous meta-ethical theories of being disfigured by a fallacy. While his argument received a lot of criticism, some philosophers see a very important point in it, which has not been conveyed well. Gibbard, Raliton, and Darwall (1992) tried to change the argument to save it. They think Expressivism is the only meta-ethical theory which passes the new form of argument. In the article, we show that Expressivism is not the only triumphant. We talk about two different versions of OQA, the amended form and the new form. In the end, we claim that the only way to have Expressivism as the only victorious of passing OQA is to use both versions together, which means none of the versions alone can challenge all Expressivism's rivals. Using the new form you can get all theories into trouble except for Expressivism and Subjectivism. Then, we use the amended form to challenge Subjectivism too.

    Keywords: Metaethics, Expressivism, Open Question Argumen
  • Mohammad Lalalizadeh * Pages 85-106

     “Liberty” and “Security” have always drawn the human attention to themselves. Hobbes and Locke, two main theoreticians of the "social contract", have taken steps in this direction. It is necessary to study the viewpoints of these two thinkers on liberty and security as one is known as the absolutist and the other is known as the father of liberalism. They were among the firsts who systematically wrote about liberty and security. This study, having being conducted by reviewing the works of these two thinkers and the works of other writers about their thoughts, aims to study the relation between liberty and security from the viewpoint of Hobbes and Locke. The question is what similarities and dissimilarities exist between the viewpoint of Hobbes and Locke on the relation between liberty and security. The argument we are trying to prove is that Hobbes views liberty and security as incompatible, while Locke thinks they are compatible and reinforcing each other. Hobbes suggests we should choose one of them, and consequently he determines security as more important and prefers it over liberty. On the other hand, Locke tries to maintain security as well as preserve the liberty, although he is fonder of liberty than security and considers it more important over the other.

    Keywords: Liberty, Security, Locke, Hobbes, Natural Law, Social Contract
  • Masoumeh Marzban * Mohammad Hussein Bayat Pages 107-125

    The acceptance of the caliphate as the manifestation of lordship is one of the most important and fundamental goals and wisdom of human creation. It is the most important task of human being to achieve the Nominal perfection and survival to divine traits in behavior and speech. The straight line of worship is the way in which human beings, through the seeking help of scientific and practical evolution can activate the divine Names and attributes in their essence and achieve the position of the nominal, attributal, and actual annihilation which is mentioned as theosophical position. This article, at the beginning, looks for the semantic of theosophy. And while proving that this position can be satisfied by man, according to his existential layers, has cleared how this position can be achieved, according to the context of religion and the works of mystics, then has come to the conclusion that the analysis of the theosophical position has a profound connection with the monotheistic worldview, which is the key to opening many of the ambiguities of epistemic complexities in philosophy of religion. It is the fundamental axioms of cognitive science, resurrectional, and the science of guidance to know the truth of man and his mission in the universe.

    Keywords: Theosophy, Mysticism, Mortality, Lordship, Worship