فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علیرضا واسعی، اردشیر اسدبیگی، بیبی عفت جلالی صفحه 7
    قلعه رباح، واقع در سرزمین اندلس، از مهم ترین قلعه هایی بود که همیشه مورد توجه مسیحیان و دولت های مختلف اسلامی در اندلس قرار داشت؛ زیرا تسلط بر این قلعه، بهمنزله احاطه بر بخش گسترده ای از اندلس بود و بهلحاظ نظامی، هریک از طرفین مخاصمه را در وضعیت برتری قرار می داد. مقاله حاضر می کوشد به این سؤال پاسخ دهد که موقعیت استراتژیکی قلعه رباح در پایداری دولت های اسلامی اندلس چگونه بوده است؟ (سؤال)
    به نظر می رسد که در فضای سیاسی-اجتماعی آن زمان، قلعه رباح همواره نقش بهسزایی در اقتدار دولت های اسلامی اندلس داشته است. (فرضیه)
    در این پژوهش، تلاش گردیده بر اساس ایجاد پیوندهای موضوعی و تحلیل وقایع، گزارشی از اهمیت نقش استراتژیک قلعه رباح در تحکیم قدرت دولت های اسلامی اندلس تا اواخر نبرد العقاب ارائه گردد. (هدف)
    این تحقیق که بر مبنای اسناد کتابخانه ای و به روش تحلیلی صورت پذیرفته (روش) ، نشان می دهد که موقعیت استراتژیک قلعه رباح، از مهم ترین عوامل بقا و اقتدار حکومت های اسلامی اندلس بوده است و سقوط قلعه، زمینه های پس رفت مسلمانان اندلس را فراهم کرده است. (یافته)
    کلیدواژگان: دولت های اسلامی اندلس، قلعه رباح، مسلمانان، مسیحیان، نبرد العقاب
  • مهنوش اسکندری، علی سعیدی صفحه 29
    بسیاری از شعرای روس با الهام از قرآن و مفاهیم اسلامی، اشعاری را به رشته تحریر درآورده اند. در قرن نوزدهم میلادی و پس از انعقاد عهدنامه گلستان و پیوستن قفقاز به روسیه در سال 1192 هجری شمسی، رفت وآمد روس ها به این منطقه بیشتر شد و موجبات آشنایی بهتر آنان با اسلام، قرآن و پیامبر فرآهم آمد. یکی از موضوعاتی که در آثار و به ویژه اشعار شعرای روس بهچشم می خورد، موضوع شخصیت و زندگی پیامبر اسلام است که به دلایلی کمتر مورد توجه مترجمان و محققان قرار گرفته است. مقاله حاضر، تلاشی است برای شناساندن شعرای روس زبانی که در آثار خود به آن حضرت اشاره داشته اند. خواهیم دید که تا پیش از قرن نوزدهم میلادی، برداشت از شخصیت پیامبر برداشتی موهوم بوده؛ اما پس از پیوستن قفقاز به روسیه و پس از آنکه پوشکین مجموعه اشعار « به تاسی از قرآن» و « پیامبر» خود را می سراید، تحولی شگرف در این برداشت به وقوع می پیوندد. می توان گفت پوشکین در ایجاد این تحول، نقش بهسزایی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: حضرت محمد، شعرای روس، قرن نوزدهم، ادبیات روسیه، پوشکین
  • محمدرضا بارانی، نفیسه شکور، مریم علوی صفحه 53
    در جریان نو شدن مذهبی، پژوهش در زمینه استشراق و شیعهپژوهی، جایگاه ویژهای دارد و در این میان، ویلفرد فردیناند مادلونگ بهسبب آثار بسیارش، مستشرقی برجسته و شایسته توجه است. در این نوشتار، کتاب جانشینی محمد او، بررسی شده تا دیدگاه و تفکر وی درباره جانشینی پیامبر دست مایه بررسی و نقد قرار گیرد.
    بدینمنظور، با بررسی دوره های خلافت ابوبکر، عمر، عثمان و حضرت علی، به تبیین دیدگاه ایشان در زمینه تدبیر، آیندهنگری، سیاستمداری و تحولات سیاسی در دوره هریک پرداخته شده است. با توجه به رویکرد تحلیل تاریخی جامعهشناختی که کتاب جانشینی بر مبنای آن نگاشته شده و از لوازم این رویکرد و البته کار تاریخی، نگاه زمینی و طبیعی به حوادث است، نه نگاه ماوراءالطبیعه، این فهم حاصل گردیده است که مادلونگ، علم غیب پیامبری که خصوصیتی فراطبیعی است را در نظر نگرفته و بر این باور است که محمد، از مرگ زودهنگام خویش مطلع نبوده تا برای خود جانشینی تعیین نماید. در همین راستا، وی اذعان می دارد که قرآن اشاره صریحی به جانشینی علی ندارد و ایشان را صرفا بر مبنای داستان های قرآن درباره خلافت پیامبران سلف و خاندان ایشان، مستحق جانشینی پیامبر میداند و میگوید که همچون پیامبران گذشته، محمد نیز بهیقین میخواست یکی از افراد خاندانش جانشین او گردد. گفتنی است که پژوهش حاضر، به روش توصیفی تحلیلی و باتوجهبه داده های اسنادی و کتابخانه ای صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: جانشینی حضرت محمد، ویلفرد مادلونگ، دیدگاه تشیع، خلفا
  • سید میرصالح حسینی * صفحه 75
    تیپ فرهنگی و سیاسی مسلمانان مالایوتبار اندونزی نسبت به سایر ملت ها، از تنوعی ویژه برخوردار است. پس از استقلال در سال 1945م، با نگاه کثرتگرایانه فرهنگی سیاسی به فعالیت پرداختند. ازاین رو، برای آنان، چالش های زیادی در حوزه دیدگاه های فرهنگی، سیاسی و اسلامی به وجود آمد. درباره تضارب آرا در اندونزی، مقالات متعددی نوشته شده و به طور خاص، تاثیر وهابیت و سایر اندیشه ها در بین گروه های مسلمان، نشان داده شده است؛ اما در خصوص تهدیدهای این کثرتگرایی در فرهنگ و سیاست و الگوی رفع آنها، توجه ویژه ای صورت نگرفته است. (پیشینه)
    بنابراین، با دو پرسش مهم مواجه هستیم: 1. چالشهایفرهنگی سیاسی تاثیرگذار در بین مسلمانان اندونزی کدام اند؟؛ 2. مناسب ترین مدل برون رفت از آنها چیست؟ (سؤال)
    چالش های سنتگرایان با وهابیت، نئولیبرالها با فرهنگ قرآنی، تجددخواهان با اسلام گرایان، بنیادگرایان با سکولارها و نیز اصلاحطلبان با سنت گرایان، از جمله تاثیرگذارترین چالش های فرهنگی سیاسی در اندونزی است. (فرضیه)
    گونه شناسی چالش های فرهنگی سیاسی مسلمانان اندونزی و الگوی برونرفت از آن، مقصد اصلی این نوشتار میباشد. (هدف)
    با استفاده از روش « تحقیق تاریخی» ، به چالش های سیاسی فرهنگی مسلمانان اندونزی پس از استقلال اشاره می کنیم و نیز باروش توصیفی تحلیلی، از واقعیت ها و هست های موجود آن عصر پرده برداشته، به تحلیل موضوع می پردازیم. (روش)
    با وجود چالش هایی که در بین گروه های مسلمان اندونزی وجود دارد، تفکر آزادی خواهی، استقلال، وحدت و ظلم ستیزی، از مفاهیم مشترکی است که دارای اهمیت و از دستاورهای این پژوهش بوده و برای روابط دیپلماتیک فرهنگی با گروه های اسلامی اندونزی، می تواند مورد استفاده قرار گیرد. (یافته)
    کلیدواژگان: چالش، اندونزی، تنوع سیاسی، تنوع فرهنگی، مسلمانان اندونزی، الگوی برون رفت
  • سیدقاسم رزاقی موسوی * صفحه 95
    پژوهش غربیان درباره شیعه، تحولات و دگرگونی هایی به همراه داشته است. این تحولات که به گونه های مختلف نمایان شده است، به صورت رسمی وآکادمیک با تاسیس مراکز و تقویت گروه های اسلام شناسی و شیعه پژوهی در دانشگاه های مختلف غربی آغاز شد. تقویت مطالعات شیعی، تنوع موضوعات آن و انجام مطالعات میان رشته ای، در گسترش شیعهپژوهی غربیان و دگرگونی های آن مؤثر بوده است. از دیگر نمونه های دگرگونی که بیشتر در قالب خدمات پژوهشی صورت گرفته، میتوان به موارد ذیل اشاره داشت: تاسیس مراکز شیعه پژوهی، برگزاری نشستها و همایشهای شیعه پژوهی در این مراکز، شکلگیری ناشران اسلامی و شیعی همچون: انتشارات راتلج و اشگیت، انتشار کتابهایی درباره شیعه و تدوین دائرةالمعارفهای اسلامی با عناوین و مقالات شیعی.
    کلیدواژگان: شیعه پژوهی، مطالعات میان رشته ای، دائرةالمعارفها، مراکز و مؤسسات شیعه پژوهی
  • مرتضی شیرودی، ساجد علی صفحه 117
    سلطه استعمار و عقب ماندگی جوامع اسلامی از یک سو، و پیشترفت اروپا از سوی دیگر، متفکران اسلامی را واداشت تا عوامل انحطاط تمدن اسلامی را شناسایی کرده، زمینه های ایجاد تحول و اصلاح را فراهم آورند. این روند اصلاح، ابتدا با اقدامات سید جمال الدین آغاز شد و با حرکت اندیشمندان دیگری چون: کواکبی، عبده، رشیدرضا، اقبال و نظایرآن تداوم یافت. (تاریخچه موضوع)
    اما زوایا و ابعاد اندیشه اقبال لاهوری، درباره علل درونی انحطاط تمدن اسلامی در اشعار اردوی وی، به روشنی تبیین نشده است. (تبیین مسئله) این موضوع مهمی است که اندیشمندان به صورت جدی به آن نپرداختند. (پیشینه تحقیق) بنابرین، طرح اینکه عوامل درونی انحطاط تمدن اسلامی در اشعار اردو اقبال کدام اند، پرسش اساسی نوشتار حاضر است. (سؤال) انحراف های فکری و دینی، سنت گرایی و محافظه کاری، انحطاط فرهنگی و اختلافات داخلی، مهم ترین عوامل درونی انحطاط تمدن اسلامی به شمار می آیند. (فرضیه)
    از مقاصد این مقاله، شناسایی عوامل درونی انحطاط تمدن اسلامی در اشعار اردوی اقبال است؛ تا اینکه با پرهیز از آنها بتوانیم زمینه های ایجاد تحول و اصلاح را در کشورهای اسلامی فراهم آوریم. (هدف) این نوشتار، با روش توصیفی تحلیلی در صدد بیان عوامل درونی انحطاط تمدن اسلامی می باشد. (روش) مقاله بر لزوم وحدت امت اسلامی، جد و جهد را در سایه تعقل و تفکر و مبارزه با تحجر و رکود فکری تاکید می کند. (یافته)
    کلیدواژگان: عوامل درونی، انحطاط، تمدن اسلامی، اقبال لاهوری، اشعار اردو
  • یونس فرهمند، سید حسن مهدیخانی سروجهانی، هادی عالم زاده* صفحه 137

    مرینیان که حکومتشان در مغرب اقصی قریب به سه سده طول کشید، با اهل ذمه رفتار مسالمتآمیزی داشتند و یهودیان، از جمله ذمیانی بودند که در سایه ی تسامح مرینیان، از آزادی های دینی و اجتماعی برخوردار شدند؛ بهگونهای که برخی از آنان، از جمله بنی رقاصه، به دربار راهیافته، به مناصب مهم دیوانی دستیافتند. در این پژوهش، با تتبع در منابع، به بررسی چگونگی و دلایل ورود یهودیان به دربار مرینیان پرداخته شده و با تبیین نقش آنان در دیوانسالاری، تاثیر آنها بر حکومت و جامعه اسلامی، تحلیل و ارزیابی شده است. عدم تعلقات مذهبی برخی سلاطین و نیازهای مالی آنان از یکسو، و ثروت یهودیان و آشنایی آنان با امور دیوانی از دیگر سو، سبب ورود یهودیان به دربار مرینیان گردید؛ اما باوجود برخورداری از حمایت سلاطین، در پیشبرد اهداف حکومت موثر نیفتادند؛ زیرا بیش از خدمت به حکومت، در صدد حفظ منافع خود و دسیسهچینی و فتنهانگیزی بر ضد مسلمانان بودند.

    کلیدواژگان: بنومرین، دیوانسالاری، اهل ذمه، یهودیان، بنورقاصه، مغرب اسلامی
|
  • Sayyed Ali Reza Vase'i, Ardeshir Asadbeygi, Bibi Effat Jalali Page 7
    The fortress of Rabah located in Andalusia, have been always in the center of attention of different Christians and Muslim governments, as having dominance over this fortress was equal to having control over the majority part of Andalusia and it would put pressure on their adversaries from military aspect. The present paper tries to answer the raised question: How strategically important was the fortress of Rabah in stabilization of Islamic governments?
    It seems that the fortress of Rabah played a crucial political – social role in consolidation for Islamic governments in Andalusia. Based on the formation of thematic links and analysis of events a description of the strategic significance of the fortress of Rabah in stabilization of Islamic governments in Andalusia, until the Al-Uqab battle of Rabah, will be presented.
    The present paper has been conducted by means of an analytical approach on library documents. The findings show that the strategic location of the fortress of Rabah has played the most significance role in durability and consolidation of Islamic governments in Andalusia, while after the fall of the fortress, signs of decline of Muslims in Andalusia began to appear.
    Keywords: Islamic governments in Andalusia, the fortress of Rabah, Muslims, Christians, the battle of Al-Uqab.
  • Mehnoush Eskandari, Ali Sa'idi Page 29
    Most of Russian poets were inspired by Quran and Islamic concepts in composing their poems. In the nineteenth century and after the treaty of Golestan by which Caucasus was ceded to Russia in 1192 (A.H.) As a result, Russians visited the region more often and they got familiarized with Islam, Quran and Prophet Muhammad (s). The personality and biography of Prophet Muhammad's (s) life has been described in Russian poet's works and they were not seriously taken into account by translators and researchers. In the present paper, Russian poets who composed poems about Prophet Muhammad (s) will be introduced. Also it will be explained that before Caucasus was ceded to Russia, descriptions and understanding of Prophet's personality were fictitious, however after the seizure of Caucasus by Russia and composition of poem collections of Pushkin, "The Imitation of Quran" and "Prophet", understanding of Prophet Muhammad's (s) personality hugely changed. It can be said that Pushkin played a massive role in this alteration.
    Keywords: Prophet Muhammad (s), Russian poets, the nineteenth century, Russian literature, Pushkin.
  • Mohammad Reza Barani, Nafise Shakur, Maryam Alavi Page 53
    Researches on Orientalism and Shia studies are regarded important in the realm of religious modernization. As Wilferd Ferdinand Madelung has written numerous prominent orientalist works, he must be seriously taken into account. His book "The Succession of Prophet Muhammad (s)" was analyzed in the present paper in order to present a critique and assessment on his thoughts on the succession.
    Therefore, after analyzing caliphate of Abu Bakr, Umar and Uthman, Madelung's thoughts on management, futurism, diplomacy and political changes in each era will be assessed. He has written his book by means of a historical – sociological analysis which is a proper method in historical studies, to assess historical events by a natural and worldly perspective not a supernatural one. Based on the methodology he applied in his book, it was concluded that Madelung did not consider prophecy, a supernatural ability, of Prophet Muhammad (s) and he believed that Prophet Muhammad (s) was not aware of the time of his death so that he could introduce his successor. In addition, he believed that succession of Ali b. Abi Talib (a) after Prophet (s) was not clearly stated in Quran. He was only expected to be selected as the successor because of historical stories in Quran in which earlier prophets had chosen their successors from their families; he thought similar to earlier prophets, Muhammad (s) wanted to choose his successor from his own family. The present paper has applied a descriptive – analytical approach based on historical documents and library sources.
    Keywords: The Succession of Prophet Muhammad (s), Wilfred Madelung, Shi'ites approach, Caliphs.
  • Sayyed Mir Saleh Hoseyni * Page 75
    Comparing to other nations, the cultural and political typology of Malawian Muslims of Indonesia has especial diversity. After their independence in 1945, this country had Pluralist cultural and political activities. As a result, they faced numerous challenges regarding Islamic cultural and political approaches. Many researches have been conducted on diversity of ideas in Indonesia, especially on the influence of Wahhabism and other schools of thought among Muslim groups. However, no research has been done on the threats of cultural and political pluralism and no pattern has been introduced in overcoming such challenges. Therefore, the raised questions are: What are the influential cultural – political challenges among Indonesians? What is the most suitable pattern in resolving such Issues? Challenges between Traditionalist and Wahhabis, Neo-liberalists and Quranic-culture, modernists and Islamists, fundamentalists and seculars as well as reformists and traditionalists are regarded as most influential cultural and political issues in Indonesia.
    The main purpose of the present paper is to present a typology of cultural and political challenges of Indonesian Muslims and also to introduce a pattern in resolving them. By means of a historical research methodology, the political and cultural challenges of Indonesian Muslims after their independence will be assessed. In addition, by using a descriptive – analytical approach the realities and status quo of that time will be discovered. According to the findings of the paper, although there are challenges among Muslim groups in Indonesia, they have common concepts such as pursuing freedom, independence, unity and opposing tyranny which are crucially important and can be used in forming cultural diplomatic relations between Islamic groups in Indonesia.
    Keywords: Challenges, Indonesia, Political diversity, Cultural diversity, Indonesian Muslims, Resolving pattern.
  • Sayyed Qasem Razzaqi Musavi * Page 95
    Western researches on Shi'ism have always faced with changes and evolutions which presented in different types. They officially and academically started by foundation of Islamic and Shia studies centers in different western universities. Strengthen of Shia studies, diversity of its subjects and conducting interdisciplinary researches played an influential role in development and alterations of Shia studies among westerns. Other factors which also played a role in such alterations are: foundation of Shia studies, holding Shia studies conferences and seminars in these centers, formation of Islamic and Shiite publishers including Rutledge and Ashgate publications as well publishing Shi'ite books and Islamic encyclopedias which contain Shi'ite articles and topics.
    Keywords: Shia studies, Interdisciplinary studies, Encyclopedias, Shia studies centers, institutes
  • Morteza Shirudi, Sajid Ali Page 117
    While colonizers were dominating over different territories, Muslim communities were lagging behind. Because European countries were developing massively, Islamic scholars began to discover the roots of the decline of Islamic civilizations in order to prepare the situation to make changes and reforms. Initially Seyyid Jamal al-Din commenced the reformation and it continued by other scholars including: Abd al-Rahman Kawakibi, Muhammad Abduh, Rashid Rida and Muhammad Iqbal. However, Iqbal's thoughts on the internal factors behind the decline of Islamic civilization, which were expressed in his Urdu poems, have not been explained clearly; it is an important subject that scholars have not assessed it precisely. The raised question of the present paper is: What are the main internal factors behind the decline of Islamic civilizations in Urdu poems of Iqbal? The main internal factors which weakened Islamic civilizations are: intellectual and religious deviations, traditionalism and conservatism, cultural deterioration and internal disputes.
    The purpose of the present paper is to introduce internal factors behind the deterioration of Islamic civilization in Mohammad Iqbal's poems, so that by refraining them we would be able to prepare the situations for improvement of Islamic countries. By means of a descriptive – analytical approach, the internal factors behind the decline of Islamic civilization will be assessed in the present paper. Unity of Islamic nations, making serious rational efforts, and opposing dogmatic thoughts and intellectual recession are strongly emphasized in this article.
    Keywords: Internal factors, Deterioration, Islamic civilization, Mohammad Iqbal, Urdu poems.
  • Hadi Alemzadeh, Yunes Farahmand, Sayyed Hasan Mahdikhani Sarvjahani Page 137

    Marinid who ruled Morocco for three centuries, treated Dhimmis (non-Muslims living in Islamic state under the protection of the government) with tolerance. In such situations the Jews enjoyed religious and social freedom so that a number of them including Banu Ruqqasa managed to enter the court and were put in charge of crucial positions. After analyzing sources, the process and reasons behind appearance of the Jews in Marinid court will be assessed and their role in Bureaucracy, their influence on government and Islamic society will be described in the present paper. As some rulers were not religiously devoted and they required financial sources while Jews were wealthy and familiar with bureaucratic affairs, they managed to enter Marinid court. However, although they were supported by the rulers, they were not useful in achieving government's goals, as they were mostly focused on maintaining their interests and organizing conspiracies against Muslims.

    Keywords: Bureaucracy, Dhimmi, Jews, Banu Ruqqasa, Islamic Maghreb., Banu Marin