فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسین ودیعی نوقابی*، آرش قربانی صفحات 7-42
    هدف این مقاله بسط مجموعه ای از معادلات جبری و نظری و همچنین مدل های تجربی برای تبیین، اندازه گیری و کنترل مولفه های موثر بر فرایندهای ایجاد اقلام تعهدی در سطح شرکت است. به لحاظ نظری انتظار می رود این گونه مولفه های شرکتی، به طور متعامل با شوک های فروش، باعث تغییر اقلام تعهدی عادی سرمایه در گردش شوند. بر اساس مشاهده 2642 از شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1394 ، یافته ها نشان می دهد که ناهمگونی در فرایندهای ایجاد اقلام تعهدی در شرکت های درون یک صنعت، خطای اندازه گیری مدل جونز را که در قالب قدر مطلق باقی مانده های مدل اندازه گیری می شود، افزایش می دهد. نتایج برازش مدل تعهدی پیشنهادی، که به صورت پانلی در سطح 17 صنعت و به صورت سری زمانی در سطح 200 شرکت برازش گردید، نشان می دهد که تصریح مولفه های موثر بر فرایندهای ایجاد اقلام تعهدی باعث افزایش توان توضیح دهندگی متغیرهای مشاهده شده می گردد.
    کلیدواژگان: ف، مدل های جبری، مدل های تعهدی
  • محمدحسین ستایش، محمد محمدیان * صفحات 43-70
    رکود تورمی، پدیده ای است که امروزه از آن به عنوان چالش اصلی در محیط اقتصادی ایران یاد می شود. در این اقتصاد، تجهیز و تخصیص منابع عمدتا از طریق نظام بانکی صورت می گیرد. مساله اصلی در پژوهش حاضر، افشای ناقص برخی اطلاعات مالی و غیرمالی بانک ها به دلیل نبود الگوی مدون است. نظریه اقتصاد سیاسی و شهروند شرکتی، از مهم ترین نظریه های مطرح در این مقاله می باشند. بر اساس این نظریه ها، بنگاه اقتصادی به عنوان نوعی شهروند تلقی می شود و تمرکز گزارش های مالی و غیرمالی آن مبتنی بر تضاد طبقاتی و بی عدالتی است. از این رو، بانک ها به عنوان یک شهروند در قبال جامعه پاسخ گو هستند و جهت ایفای این امر نیاز است تا به گزارشگری شهروند شرکتی بپردازند. این نوع گزارشگری به این موضوع اشاره دارد که، چگونه بانک ها نقش خود را در جامعه ایفا می کنند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، تدوین الگویی برای گزارشگری مالی و غیرمالی بانک ها از طریق شاخص سازی گزارشگری شهروند شرکتی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، از نوع توصیفی و پیمایشی (پرسش نامه) است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل صورت گرفته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش ساختار چند بعدی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول، دوم و سوم استفاده شده است. الگوی نهایی به دست آمده شامل چهار بعد، 15 مولفه و 90 شاخص است که می تواند به عنوان الگوی بومی و بدیع برای گزارشگری مالی و غیرمالی بانک های ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی و غیرمالی، گزارشگری شهروند شرکتی، افشاء اطلاعات، شاخص سازی، بانک
  • نازنین بشیری منش*، ملیحه مهری کامرود صفحات 71-90
    کیفیت افشای اطلاعات در صورتهای مالی بنگاه های اقتصادی در راستای حمایت از منافع سرمایه گذاران و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی نقش مهمی در شفافیت بازار سرمایه ایفا می کند. مدیران توانمند، آگاهی بیشتری درباره وضعیت شرکت و صنعت دارند و در شرایط مختلف می توانند با افزایش سطح افشای اطلاعات علامت دهی مناسبی به بازار سرمایه داشته باشند و هزینه های نمایندگی را کاهش دهند. در این پژوهش با نمونه ای متشکل از 520 مشاهده (سال شرکت) طی دوره زمانی 1394- 1390 به بررسی رابطه بین کیفیت افشا و توانایی مدیریت با تاکید بر محافظه کاری پرداخته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد، توانایی مدیران تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت افشای اطلاعات دارد. همچنین محافظه کاری بر کیفیت افشای اطلاعات تاثیر منفی و معناداری دارد. اما شواهدی مبنی بر تاثیرگذاری محافظه کاری بر رابطه بین توانایی مدیر و کیفیت افشای اطلاعات مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کیفیت افشا، توانایی مدیریت، محافظه کاری
  • جواد محمدی، حسین فخاری * صفحات 91-110
    افشای اطلاعات به عنوان بخشی از سیستم گزارشگری مالی، تحت تاثیر عوامل سازمانی زیادی است که تمرکز سازمانی از جمله این عوامل قلمداد می شود. انتظار می رود در سازمان های غیرمتمرکز، با گسترش سیستم های اطلاعاتی حسابداری، افشای اطلاعات در سطح وسیع تر و تجمیع یافته تری صورت گیرد. از این رو هدف از مقاله حاضر بررسی تاثیر تمرکز سازمانی بر هر دو شکل افشای اطلاعات (اجباری و اختیاری) می باشد. در همین راستا با جمع آوری اطلاعات مربوط به میزان تمرکز سازمانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از طریق پرسشنامه تمرکز سازمانی رابینز در سال 1393، تاثیرگذاری تمرکز سازمانی بر میزان افشای اطلاعات مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که تمرکز سازمانی بر افشای اجباری و اختیاری اطلاعات تاثیر معناداری داشته و با متمرکز تر شدن سازمان ها سطح افشای اطلاعات کاهش می یابد. این نتایج علاوه بر توسعه ادبیات مربوط به عوامل موثر بر افشای اطلاعات، می تواند برای مدیران شرکت ها از جهت چگونگی تصمیم گیری در مورد تمرکز و غیر متمرکز بودن سازمان مفید بوده و در نهایت سبب افزایش شفافیت اطلاعاتی و بهبود تصمیم گیری های اقتصادی شود.
  • فاطمه شهرابی، عباسعلی دریایی * صفحات 111-142
    بر اساس تئوری نمایندگی، شرکت های دولتی مشکلات نمایندگی شدید و اهداف متضادی دارند. هدف از مقاله حاضر، تبیین اثر مالکیت دولتی بر رابطه بین مدیریت سود واقعی و عملکرد آتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. با استفاده از اطلاعات 1035 سال- شرکت و روش داده های ترکیبی در رگرسیون چند متغیره، این تبیین صورت گرفت. نتایج پژوهش، بیانگر تاثیر منفی معنادار مالکیت دولتی بر مدیریت سود واقعی شرکت ها و تاثیر مثبت معنادار مدیریت سود واقعی بر عملکرد آتی شرکت ها می باشد. همچنین در این تحقیق تاثیر متغیر مالکیت دولتی بر رابطه بین مدیریت سود واقعی و عملکرد آتی شرکت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، بیانگر تاثیر مثبت و معنادار مالکیت دولتی بر رابطه بین مدیریت سود واقعی و عملکرد آتی شرکت ها با پراکسی جریان نقد عملیاتی آتی بوده است. همچنین مالکیت دولتی اثر معناداری بر رابطه بین مدیریت سود واقعی و عملکرد آتی با پراکسی حقوق صاحبان سهام شرکت ها ندارد. شرکت های دولتی بیشتر تمایل به تعقیب اهداف سیاسی دارند و به ندرت به دنبال حداکثرسازی سود هستند. دخالت دولت در این شرکت ها معمولا منجر به عدم کارایی آن ها می شود. با این حال، مالکیت و وابستگی دولتی باعث دریافت رانت های اطلاعاتی و سایر مزایای اقتصادی برای شرکت ها می شود. توجه به هر دو بعد سهامداران و سرمایه گذاران بالقوه، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، عملکرد آتی شرکت، مالکیت دولتی
  • امیرحسین تائبی نقندری*، مسعود صادقی صفحات 143-170
    تغییرات اطلاعات موجود در صورت های مالی شرکت ها، به عنوان یکی از این مهم ترین منابع اطلاعاتی جهت تصمیم گیری، برای سرمایه گذاران بسیار حیاتی است. هرچه دامنه تغییرات اقلام صورت های مالی زیاد باشد نشان دهنده وجود ریسک اطلاعات یا آنتروپی صورت های مالی است. این مقاله یکی از اولین تلاش هایی است که به بررسی رابطه بین کمیته حسابرسی و آنتروپی صورت های مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. برای این منظور داده های80 شرکت ) 320 سال- شرکت( در بازه زمانی سالهای 1391 تا 1394 مورد بررسی قرارگرفته است. آزمون فرضیه ها از طریق رگرسیون چندمتغیره حداقل مربعات معمولی انجام شده است. کمیته حسابرسی از طریق متغیرهای اندازه، تخصص و استقلال و آنتروپی صورت های مالی هم به صورت کلی و هم از طریق مدل آنتروپی پیوسته رنی ارزیابی شد. نتایج نشان دهنده کاهش آنتروپی صورت های مالی در صورت افزایش استقلال و تخصص کمیته حسابرسی می باشد. همچنین آزمون استحکام یافته ها نشان داد فارغ از اندازه شرکت ها این رابطه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد.
    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، آنتروپی صورت های مالی، آنتروپی پیوسته رنی، ریسک اطلاعات
  • حسین جوکار، مهدی بهارمقدم * صفحات 171-202
    در این مقاله تلاش شده است از طریق ساز وکار تاثیر تمایلات سرمایه‎گذاران بر رشد سود مورد انتظار و روش رگرسیون سلسله مراتبی به بررسی هدف اصلی پژوهش، سازوکار تحلیل تمایلات سرمایه‎گذاران و اطلاعات حسابداری بر قیمت بازار سهام پرداخته شود. برای اندازه گیری شاخص تمایلات سرمایه گذاران، از یک شاخص ترکیبی متشکل از پنج معیار خرد و دو معیار کلان اقتصادی استفاده شده است تا بتوان اثرات کلان اقتصادی را نیز کاهش داد. بدین منظور نمونه ای متشکل از 560 سال- شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1394-1387 بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان داد بین تمایلات سرمایه‎گذاران و نرخ رشد سود مورد انتظار رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، رفتارهای احساسی سرمایه گذاران تاثیر اطلاعات حسابداری در قیمت گذاری سهام را کاهش می دهد. علاوه بر این، نتایج تحلیل بیشتر نشان داد بین اثرات تعاملی تمایلات سرمایه‎گذاران و اطلاعات حسابداری رابطه مثبت و معناداری با قیمت سهام وجود دارد.
    کلیدواژگان: تمایلات سرمایه گذاران، اطلاعات حسابداری، قیمت بازار سهام
  • عیسی کریمی پور، غلامحسین مهدوی * صفحات 203-222
    هزینه نمایندگی نوع اول (هزینه نمایندگی ناشی از جدایی مالکیت و مدیریت) در شرکت های خانوادگی نسبت به شرکت های غیرخانوادگی کم تر است. درحالی که، هزینه نمایندگی نوع دوم (هزینه نمایندگی ناشی از اختلاف سهامداران کنترل کننده و غیرکنترل کننده) در شرکت های خانوادگی نسبت به شرکت های غیرخانوادگی بیشتر است. تفاوت شرکت های خانوادگی و غیرخانوادگی در این دو نوع هزینه نمایندگی منجر به تفاوت کیفیت گزارشگری می شود. بنابراین، پژوهش حاضر تفاوت کیفیت گزارشگری مالی و سطح افشای داوطلبانه را در شرکت های خانوادگی و غیرخانوادگی بررسی می کند. برای سنجش کیفیت گزارشگری مالی از جمع اقلام تعهدی اختیاری به کل دارایی ها استفاده شده است و سطح افشای داوطلبانه از طریق چک لیست بوتوسان، تعدیل شده به وسیله کاشانی پور و همکاران، اندازه گیری شد. نمونه مورد بررسی شامل 27 شرکت خانوادگی و 78 شرکت غیرخانوادگی است. نتایج آزمون t مستقل نشان می دهد که بین کیفیت گزارشگری مالی و سطح افشای داوطلبانه در شرکت های خانوادگی و غیرخانوادگی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شرکت های خانوادگی، شرکت های غیرخانوادگی، اقلام تعهدی اختیاری، افشای داوطلبانه، هزینه های نمایندگی
  • سیدکاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب*، محدثه حامدی صفحات 223-247
    در این مقاله به تاثیر نوع اظهارنظر حسابرس بر پایداری سود سهام تقسیمی و جریان نقد آزاد پرداخته می شود. در این پژوهش نوع اظهارنظر حسابرس به عنوان متغیر مستقل و پایداری سود سهام تقسیمی و جریان نقد آزاد به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران طی سال های 1391- 1395 و در مجموع 510 سال-شرکت بوده است. داده های مورد نیاز از کتابخانه بورس اوراق بهادار تهران، نرم افزار ره آورد نوین و سایت کدال جمع آوری و با استفاده از نرم افزار افزار Eviews 9 تجزیه و تحلیل شده است. در این پژوهش برای آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چند متغیره و روش داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان نوع اظهارنظر حسابرس با پایداری سود تقسیمی رابطه منفی و میان نوع اظهارنظر حسابرس با جریان نقد آزاد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، پایداری سود تقسیمی، جریان نقد آزاد
|
  • Mohammad Hosein Vadiei Noghabi*, Arash Ghorbani Pages 7-42
    In this paper, by developing a set of algebraic- theoretical models, we propose some empirical models for determination, measurement and control of the firm-specific characteristics which theoretically can affect accrual-generating process. We expect the degree by which working capital accruals change following any given shock to sales is affected by these firm characteristics. Using a sample of 2001-2016 annual data of firms listed in TSE, we show that an increase in the degree of heterogeneity in generation of accruals within a specific industry results in an increase in the measurement error of the Jones model, which is measured as the absolute value of its residuals. Other findings also document that the model proposed in this research, which we run it using pooled data of 17 industries and time series data of 200 firms, increases the explanatory power of observed variables, which is likely because of its specification of characteristics affecting accrual-generating process.
    Keywords: Accrual Generating Process, Algebraic Models, Accrual Models
  • Mohammad Hosein Setayesh, Mohammad Mohammadian * Pages 43-70
    The inflationary recession is a subject that today is considered as a major challenge in the Iranian economic environment. In this economy, major equipment and allocation of resources are made by the banking system. So, the main problem in this research is the incomplete disclosure of some financial and non-financial information of banks due to lack of a systematic pattern. The corporate citizenship reporting shows that how banks play their role in society. Therefore, the purpose of this research is to develop a model for financial and non-financial reporting in banks by indexing of the Corporate Citizenship Reporting. This research is applied, descriptive and survey. Data analysis was performed using LISREL software, multidimensional structure and confirmatory factor analysis. The final pattern consists of four dimensions, fifteen components and ninety indexes that can be used as an innovative model for financial and non-financial reporting of Iranian banks.
    Keywords: Financial, Non-Financial Reporting, Corporate Citizenship Reporting, Information Disclosure, Indexing, Bank
  • Nazanin Bashirimanesh*, Malihe Mehri Kamrod Pages 71-90
    The quality of disclosure of information in financial statements in protecting of investors' interests and reducing information asymmetry plays an important role in the transparency of the capital market. Empowered executives have more aware of the state of firm and industry and in different situations can signal to capital markets by increasing the level of disclosure of information and reduce the agency cost .In this research with sample consisted of 520observations (firm-year) listed in Tehran Stock Exchange in the period 2010- 2015 to explore the relationship between disclosure quality and manager's ability with emphasis on conservatism .The findings show, managers' ability has a positive and significant impact on the quality of information disclosure and negative and significant relation to the quality of information disclosure. But there was no evidence of conservatism influence on the relationship between manager's ability and disclosure quality.
    Keywords: Manager's Ability, Disclosure Quality, Conservatism
  • Javad Mohammadi, Hosein Fakhari * Pages 91-110
    Disclosure of information as an element of financial reporting system is affected by many factors of organization: among these factors, organizational concentration is very important. Because we have expected in the decentralization organization, with the development of accounting information systems, disclosure of information extensively aggregated. Therefore purpose of this study is an investigation the impact of organizational centralization on both forms of disclosure of information (mandatory and voluntary). In this regard with data collection related to the organizational concentration of the listed companies in Tehran Stock Exchange by questionnaire of Robbins's organizational centralization in 2015, the effect of organizational centralization on the disclosure has been studied. The results show that organizational centralization has affected on mandatory and voluntary disclosure of information is very significant, and information disclosure level is reduced to more centralized organizations. This finding help to development of literature related to factors affecting the disclosure of information, also its help manager in making good decision in the organization and finally it helps in transparency of information and improved economic decision-making.
    Keywords: Organizational Centralization, Mandatory Disclosure, Voluntary Disclosure, Path Analysis
  • Fatemeh Shahrabi, Abbasali Daryaei * Pages 111-142
    According to agency theory, state-owned firms have severe agency problems and conflicting objectives. The aim of this paper is to explain the effect of government ownership on the relationship between real earnings management and future performance of companies listed in TSE. This explanation made using financial information of 1035 firm-years and the panel data method in multivariate regression model. The findings of this study show that the government ownership has significant negative effect on the real earnings management and the real earnings management has significant positive effect on the future firms’ performance. Also, the effect of the government ownership variable on the relationship between real earnings management and future firms’ performance was studied. The findings show, that government ownership has significant positive effect on the relationship between real earnings management and future performance with proxy of future operating cash flows. Also, government ownership has no significant effect on the relationship between real earnings management and future performance with proxy return on equity of firms. State-owned firms tend to follow political goals and rarely follow maximizing profit. Government involvement in these firms usually leads to their inefficiency. However, government ownership and affiliation will result in access to information rents and other economic advantages for firms.
    Keywords: Real Earnings Management, Future Performance, Government Ownership
  • Amirhosein Taebi Noghandari*, Masood Sadeghi Pages 143-170
    Changes in information available on corporate financial statements are critical to investors as one of the most important sources of information for decision making. As much as the range of financial statement items changes, it indicates the risk of information. In this paper, for the first time, the relationship between the audit committee and the entropy of financial statements has been investigated in listed companies in Tehran Stock Exchange. For this purpose, the data for 80 companies (320 years-companies) have been investigated in the years 2012 to 2015. The hypothesis test has been performed through ordinary least squares multivariate regression. The measurement of audit committee through variables of size, expertise and independence of audit committee and changes in financial statements by entropy and continuum entropy variables of Renny. The results show a decrease in the entropy of financial statements when the independence of the audit committee increases. Also, the strength test of the findings of this research shows that regardless of the size of companies, this relationship exists in the companies listed in TSE.
    Keywords: Audit Committee, Entropy of Financial Statements, Information Risk, Company Size
  • Hossein Jokar, Mahdi Baharmoghaddam * Pages 171-202
    In this research, we tried to study the main objective of the research, the mechanism of analysis of investors' sentiments and accounting information on stock market prices, through the effect of investors’ sentiments on expected earnings growth rate and hierarchical regression method. To measure the investor sentiment index, we used a composite index consist of five microeconomic, and two macroeconomic measures to reduce macroeconomic effects. To achieve this goal, the data of 560 companies during the financial periods from 2009 to 2016 is used. The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between investors' sentiments and expected earnings growth. The results also showed that the sentimental behavior of investors reduces the impact of accounting information on stock pricing. In addition, the results of further analysis also showed that interaction effects of investors' sentiments and accounting information have a positive and significant relationship with stock price.
    Keywords: Investor's Sentiments, Accounting Information, Stock Market Prices
  • Eisa Karimipoor, Gholamhosein Mahdavi * Pages 203-222
    In this research, we tried to study the main objective of the research, the mechanism of analysis of investors' sentiments and accounting information on stock market prices, through the effect of investors’ sentiments on expected earnings growth rate and hierarchical regression method. To measure the investor sentiment index, we used a composite index consist of five microeconomic, and two macroeconomic measures to reduce macroeconomic effects. To achieve this goal, the data of 560 companies during the financial periods from 2009 to 2016 is used. The results of this study showed that there is a positive and significant relationship between investors' sentiments and expected earnings growth. The results also showed that the sentimental behavior of investors reduces the impact of accounting information on stock pricing. In addition, the results of further analysis also showed that interaction effects of investors' sentiments and accounting information have a positive and significant relationship with stock price.
    Keywords: Investor's Sentiments, Accounting Information, Stock Market Prices
  • Seyedkazem Ebrahimi, Ali Bahraminasab*, Mohaddaseh Hamedi Pages 223-247
    This paper deals with the effect of type of auditor's opinion on the stability of dividend and free cash flow. The statistical sample included 102 companies listed in Tehran Stock Exchange(TSE) during the years 2012-2016. The required data have been collected from Compact CD of Rah Avard Novin and Codal. Data analysis has been performed using Eviews9 software. In the study, a multivariate regression model and panel data method were used. The type of auditor's opinion has been considered as independent variable and stability of dividend and free cash flow as dependent variables. In order to study the relationship between mentioned variables, two hypotheses were developed. The results show that there is a negative and significant relationship between the type of auditor's opinion and the stability of dividends, and there is a positive and significant relationship between the type of auditor's opinion and free cash flow.
    Keywords: Auditor's Opinion, Stability of Dividend, Free Cash Flow, Auditor's Report, Earnings Management