فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهش های زعفران
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس خاشعی سیوکی، محمدحسن سیاری، حمید کاردان مقدم، محسن احمدی * صفحات 1-15
    زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی نیمه گرمسیری است که کشت آن در ایران سابقه طولانی داشته و عملکرد آن به خصوصیات شیمیایی خاک وابسته است. زئولیت ها از جمله موادی هستند که علاوه بر خاصیت حاصلخیزکنندگی خاک، قابلیت اصلاح آن را نیز دارند. بنابراین؛ به منظور بررسی اثر زئولیت بر برخی خصوصیات شیمیایی خاک (کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، کلر، بی کربنات، سولفات، واکنش خاک و هدایت الکتریکی) تحت کشت زعفران، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1392 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق شامل نوع زئولیت (کلسیک: Zca، پتاسیک: Zk و ترکیبی: Zs) در سه سطح (صفر M0: ، 2: M2 و 6: M6 درصد وزنی) با 9 تکرار بود. این تیمارها با خاک آزمایش مخلوط شده و در گلدان هایی به قطر 30 سانتی متر و ارتفاع 35 سانتی متر ریخته شدند. پس از اتمام فصل زراعی، نمونه برداری از خاک از عمق 20-10 سانتی متری انجام شد. البته برای بررسی تغییرات هدایت الکتریکی از اعماق 10-0 و 30-20 سانتی متری نیز نمونه بردای شد. نتایج اثر نوع زئولیت بر تغییر خصوصیات شیمیایی خاک نشان داد که مقدار زئولیت تنها بر بی کربنات در سطح احتمال 5 درصد اثر معنی داری داشت. اثر متقابل نوع و مقدار زئولیت در سطح احتمال 5 درصد بر کلسیم، منیزیم، کلر، بی کربنات، سولفات و pH و در سطح احتمال 1 درصد بر میزان سدیم و مجموع کاتیون ها معنی داری شد؛ ولی مقدار زئولیت بر هیچ پارامتری اثر معنی داری نداشت.
    ادامه در متن مقاله...
    کلیدواژگان: زعفران، شوری خاک، زئولیت کلینوپتیلولایت، هدایت الکتریکی خاک
  • فریده احمدی، محمدحسین امینی فرد * صفحات 17-26
    به منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر صفات مورفولوژیک و عملکرد گل زعفران، آزمایشی در سال 1395- 1394 در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح اسید هیومیک (0، 5، 10 و 15 لیتر در هکتار) با سه تکرار بود. نتایج نشان داد، اسید هیومیک تاثیر معنی‏داری بر اجزا برگ (وزن تر و خشک و کلروفیل a) داشت، به طوریکه، بیشترین وزن تر برگ (0/116 گرم در بوته) در سطح 5 و بیشترین وزن خشک برگ (0/029 گرم در بوته) در سطح 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک و کمترین میزان آنها در شاهد مشاهده شد. همچنین نتایج نشان دهنده، تاثیر معنی‏داری اسید هیومیک بر تمامی صفات مربوط به بنه (تعداد و وزن کل بنه، متوسط وزن و قطر بنه دختری) بود، به‏طوریکه بیشترین وزن کل بنه و متوسط وزن بنه دختری در تیمار 5 لیتر در هکتار اسید هیومیک به دست آمد. اسید هیومیک در سال دوم آزمایش به طور معنی‏داری عملکرد کلاله تر و خشک را تحت تاثیر خود قرار داد. بیشترین عملکرد کلاله تر و خشک (0/700 و 0/029 گرم در مترمربع) به ترتیب با کاربرد 5 و 15 لیتر در هکتار اسید هیومیک به دست آمد. در حالی‏که کمترین مزاین این صفات (0/267 و 0/022 گرم در مترمربع) در سطح شاهد مشاهده گردید، اما تعداد و عملکرد کل گل تر تحت تاثیر اسید هیومیک قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: بنه، کود آلی، محلول پاشی برگی، عملکرد کلاله خشک، کلروفیل
  • مانی جباری، مهدی خیاط*، حمیدرضا فلاحی، علیرضا صمدزاده صفحات 27-49
    به منظور بررسی نقش محلول پاشی هورمون اسید سالیسیلیک و نیترات پتاسیم بر گیاه زعفران، آزمایشی دو ساله (94-1393 و 94-1395) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی سرایان (دانشگاه بیرجند) به اجرا در آمد. در این آزمایش، غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک (5/0، 1 و 2 میلی مولار بر لیتر) و نیترات پتاسیم (250، 500 و 1000 میلی گرم بر لیتر) به همراه تیمار شاهد (آب مقطر) در دو زمان بر روی گیاه زعفران محلول پاشی گردید. بر اساس نتایج آزمایش، بیشترین میزان کلروفیل a و نسبت کلروفیل a/b در تیمار 1000 میلی گرم بر لیتر نیترات پتاسیم به ترتیب به مقدار 935/6 و 64/123 میلی گرم بر گرم وزن تر حاصل شد که با سطح 2 میلی مولار اسید سالیسیلیک از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشت. بیشترین میزان کلروفیل b در تیمار 5/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک به مقدار 0849/1 میلی گرم بر گرم مشاهده شد که با تیمار 1 میلی مولار اسید سالیسیلیک اختلاف معنی داری نشان نداد. مصرف تمامی سطوح اسید سالیسیلیک و نیترات پتاسیم مقدار نشت الکترولیت ها را به طور نسبی کاهش داد. افزون بر این، بالاترین مقدار وزن تر پداژه دختری (90/3 گرم) ، تعداد برگ (8 عدد در هر بوته) و طول برگ (81/33 سانتی متر) در سطح 2 میلی مولار اسید سالیسیلیک، به دست آمد. در مجموع به نظر می رسد اسید سالیسیلیک و نیترات پتاسیم با تاثیر بر فرآیندهای فیزیولوژیک گیاه، سبب کاهش اثرات منفی تنش سرما بواسطه کاهش میزان نشت الکترولیت ها و نیز افزایش رشد بنه های دختری و توسعه اندام فتوسنتز کننده گیاه دارویی زعفران می شوند.
    کلیدواژگان: تنش های محیطی، گیاهان دارویی، قطر پداژه، محتوای کلروفیل، نشت الکترولیت
  • فاطمه رستگاری پور *، نریمان محمدی صفحات 51-73
    اهمیت اقتصادی و اجتماعی زعفران به عنوان گرانترین ادویه جهان، جایگاه منحصر به فردی در میان محصولات صنعتی و صادراتی ایران دارد. کاربردهای متعدد و فراوان زعفران و خواص دارویی و مصارف متنوع غذایی آن و از همه مهم تر نقش عمده ای که در زندگی کشاورزان خراسان مرکزی و جنوبی دارد توجه ویژه به مسائل تولید، صادرات و بازار زعفران را بیش از پیش روشن می سازد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر میزان ارزآوری زعفران ایران با کاربرد روش دلفی در سال زراعی 1395-1394 می باشد. در این راستا 36 معیار فرعی در سه گروه اصلی میزان تولید، میزان صادرات و فرآوری در طراحی پرسش نامه در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که فرآوری، صادرات و تولید به ترتیب رتبه اول تا سوم را از لحاظ اهمیت اثرگذاری بر ارزآوری محصول زعفران به خود اختصاص دادند. همچنین مهم-ترین معیار اثر گذار بر فرآوری، عدم وجود برند ملی (فقدان نام تجاری) ، مهمترین معیار اثر گذار بر میزان صادرات، تقلب در زعفران و مهمترین معیار اثرگذار بر میزان تولید، کار انفرادی زعفران کاران (کمبود شرکت های تعاونی مناسب) می باشد لذا پیشنهاد می شود سیاست گذاری های دولت در راستای کاهش هزینه فرآوری و ایجاد برند ملی زعفران، نظارت بر تقلبات زعفران و حذف دلالان، استفاده از روش های صحیح کشت مکانیزه و تشکیل شرکت های تعاونی زعفران کاران و ایجاد تشکیلات منسجم خرید، توزیع و بسته بندی زعفران باشد.
    کلیدواژگان: دلفی، نام تجاری، ارزآوری، زعفران ایران
  • مرتضی اسمعیل نژاد *، عباس خاشعی سیوکی صفحات 75-88
    ستان خراسان جنوبی تحت تاثیر پیامدهای تغییرات اقلیمی و آثار آن در بسیاری از نقاط با توجه به وقوع و تداوم خشکسالی ها مشاهده شده است. از مهمترین بخش های آسیب پذیر کشاورزی می باشد. با توجه به اینکه بیشتر معیشت روستاییان استان کشاورزی و از جمله کشت زعفران است، آگاهی از و ضعیت آینده متغیرهای تاثیر گذار بر آن از جمله دما برای برنامه ریزی های آتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این پژوهش به واکاوی تغییرات دما تا سال 2100 در استان خراسان جنوبی می پردازد. هدف اصلی از آن شناخت کانون های اصلی تغییر دما و جابجایی هایی است که در پی آن در مناطق زیرکشت زعفران می باشد. روش کار در این پژوهش ارزیابی تغییرات دمای استان در حالت افزایش گازهای گلخانه ای است و با استفاده از مدل ترکیبی MAGICC-SENEN و با بکارگیری مدل های گردش عمومی جو HADCM3 و ECHO-G تحت 18 سناریوی تغییر اقلیم از جمله A1B، B1 و A2 برای دهه های آینده تا 2100 انجام گرفته است. در این مطالعه دوره 2000-1961 به عنوان دوره گذشته و دوره آماری 2100-2016 به عنوان دوره آینده انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان می دهد در تمام پهنه استان برای دهه های آینده تغییرات دما دارای روند افزایشی خواهد بود، که این افزایش دما از دهه 2025 شدیدتر می باشد. . در برخی نواحی استان از جمله نواحی جنوبی و مرکزی ایران مقدار افزایش دما از نواحی شمالی بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، خراسان جنوبی، زعفران، مدلسازی اقلیمی، پراکندگی فضایی
  • سید ابوالفضل مردانی اصل، محسن موحدی دهنوی *، امین صالحی، علیرضا یدوی صفحات 89-102
    رشد و نمو زعفران تا حدودی با فصل خواب درختان خزان دار از جمله سیب مطابقت و زمان ثمردهی و رشد رویشی آن با درخت کم ترین تداخل را دارد. با توجه به انطباق بالای فصل رشد آن با بارندگی ها، می توان از آن در شرایط کم آبی حداکثر بهره را برد. جهت بررسی اثر تراکم کاشت و وزن بنه بر عملکرد زعفران، آزمایشی طی سال های زراعی 95-94 و 96-95 در باغ سیبی در فیروز آباد یاسوج به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول شامل تراکم در 3 سطح (8/30 ، 40 و 1/57 بنه در مترمربع) و عامل دوم شامل وزن بنه در 4 سطح (وزن بنه کمتر از 6 ، وزن بنه 1/6 تا 8 ، وزن بنه 1/8 تا 10 و وزن بنه بالاتر از 10 گرم) بود. نتایج نشان داد بیشترین و کم ترین تعداد گل، عملکرد گل تر و خشک، عملکرد کلاله تر و خشک، عملکرد بنه، تعداد بنه دختری، و عملکرد کلاله نسبت به سطح باغ در هر دو سال به ترتیب در ترکیب تیماری 1/57 بنه در متر مربع و وزن بنه بالای 10 گرم و ترکیب تیماری 8/30 بنه در متر مربع و وزن بنه زیر 6 گرم به دست آمد. در هر دو سال بالاترین و پایین ترین درصد سبز شدن به ترتیب در بنه های با وزن بالاتر از 10 گرم و پایین تر از 6 گرم مشاهده شد. از آنجایی که عملکرد اصلی زعفران، میزان کلاله خشک و بنه هست، با توجه به نتایج به نظر می رسد که با کاشت بنه های با وزن بالای 10 گرم و تراکم 1/57 بنه در متر مربع، با کوتاه نمودن فاصله زمانی کاشت تا تولید اقتصادی زعفران، در سال های اول که باغ عملکرد اقتصادی ندارد و هنوز سایه انداز درخت کامل نشده است، می توان عملکرد مناسبی از زعفران به دست آورد.
    کلیدواژگان: تراکم، زعفران، عملکرد بنه، عملکرد کلاله
  • رضا دهقانی بیدگلی *، حمیدرضا کوهبنانی، مهدی بشیری صفحات 103-113
    در سال های اخیر کشت زعفران در نیشابور به دلیل نیاز پایین آبی و درآمدزایی مناسب بیش ازپیش موردتوجه کشاورزان قرارگرفته است. برنامه ریزی به منظور بازاریابی این محصول استراتژیک و تهیه نهاده های کشاورزی مرتبط با زعفران مستلزم به روز بودن آمار از سطح زیر کشت است. در این تحقیق از تصاویر ماهواره ای لندست 8 و روش اختلاف زمانی مبتنی بر فنولوژی گیاهی برای تهیه مناطق زیر کشت این محصول در دهستان دربقاضی نیشابور استفاده گردید. یک تصویر ماهواره ای از خردادماه مربوط به دوره خواب گیاه و یک تصویر نیز از دی ماه مربوط به دوره رویشی گیاه اخذ گردید. با استفاده از تفاوت شاخص گیاهی اراضی زعفران از دیگر محصولات کشاورزی تفکیک گردید. در این تحقیق سطح زیر کشت زعفران در منطقه مورد مطالعه 1229 هکتار با صحت کلی 82 درصد محاسبه گردید. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد دقت این روش به اندازه قطعات اراضی کشاورزی وابسته است. به طوری که در اراضی کوچک تر از 2000 مترمربع صحت کاربر 62 درصد، در اراضی با مساحت بین 2000 تا 5000 مترمربع صحت 72 درصد، در قطعات بین نیم تا یک هکتار صحت 81 درصد و در اراضی بیش از یک هکتار صحت 90 درصد طبقه بندی می باشد. نتایج این تحقیق نشان از کارایی مناسب این روش جهت برآورد سطح زیر کشت زعفران در سایر نقاط کشور است.
    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، لندست، شاخص گیاهی، فنولوژی، زعفران
  • محمدرضا طحان، معصومه جعفرپور *، فهیمه فیض پور، عبدالرضا رضایی فرد صفحات 115-126
    در این تحقیق کاتالیزور مغناطیسی جدیدی با تثبیت کردن زعفران بر روی سطح نانوذرات γ-Fe2O3 تحت امواج فراصوت سنتز شد (γ-Fe2O3@Saffron). کارآیی کاتالیزوری به عنوان یک کاتالیزور قابل بازیابی در سنتز انواع مشتقات کوئین اکسالین ها تحت شرایط ملایم و سازگار با محیط زیست بررسی گردید. در این روش، بازده مطلوبی برای ترکیبات هتروسیکل با بکاربردن اتانول به عنوان حلال دوستدار محیط تحت شرایط ملایم بدست آمد. این کاتالیزور جدید مغناطیسی، بوسیله آهن ربا به آسانی از محیط واکنش قابل جداسازی بوده و حداقل پنج بار بدون کاهش در فعالیت کاتالیزوری قابل بازیابی می باشد. از مزایای دیگر این سیستم کاتالیزور سهولت بازیابی کاتالیزور در انتهای واکنش، شرایط مناسب و میزان تبدیل بالای محصولات می باشد. این عوامل به همراه قابلیت بالای استفاده مجدد از کاتالیزور، پژوهش حاضر را برای مسائل محیطی و صنعتی بخوبی ارائه می کند. شناسایی کاتالیزور با استفاده از تکنیک های FT-IR, XRD, VSM و TEM انجام شده است.
    کلیدواژگان: زعفران، شیمی سبز، کاتالیزور مغناطیسی قابل بازیابی، کوئین اکسالین
  • تکتم محتشمی * صفحات 127-140
    مصرف مقادیر بالای کودهای ازته علاوه بر اینکه هدف زارع که همان افزایش محصول است را برآورده نمی کند، بلکه باعث ایجاد آلودگی های زیست محیطی می شود. اینکه چگونه به بهترین نحو مصرف کود ازته را توسط کشاورزان تحت تاثیر قرار دهیم تا آلودگی های حاصله را بدون تاثیر بر رفاه و فرصت های توسعه ای آن ها کاهش دهیم، موضوع مهمی است که باید مورد ارزیابی قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف پاسخگویی به این سوال برای محصول زعفران انجام شده است. برای این منظور، عوامل موثر در مصرف کود ازته در منطقه تربت حیدریه، به عنوان یکی از مناطق عمده تولید زعفران، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این راستا از اطلاعات مربوط به 400 زعفران کار که در سال 1395 از منطقه تربت حیدریه جمع آوری گردیده، استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی لاجیت حاکی از ارتباط مثبت متغیرهای سن مزرعه زعفران، سن کشاورز، اندازه مزرعه، دفعات آبیاری و داشتن شغل غیر زراعی با سطح مصرف کود ازته و ارتباط منفی میان متغیرهای سطح تحصیلات، میزان مصرف کود حیوانی، حاصلخیزی خاک، قیمت کود ازته و تجربه با سطح مصرف کود ازته می باشد. براین اساس، تلاش در جهت آگاهی بیشتر زعفران کاران با مدیریت مصرف کودها، ارائه گزینه های تکنولوژیکی نوین، بویژه برای مزارع بزرگ، و استفاده از سیاستهای قیمتی با هدف جایگزینی نهاده های دیگر همچون کودهای بیولوژیک، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کود ازته، زعفران، تربت حیدریه، الگوی لاجیت
  • عزیزالله خیری *، هاجر پارسا، محسن ثانی خانی، فرهنگ رضوی صفحات 141-153
    به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی گیاه زعفران تحت تاثیر منابع مختلف نیتروژن، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1395-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل، کود ازتوبارور-1 (حاوی Azotobacter vinelandii) در دو سطح (1/0 و 2/0 درصد) ، کود نیتروکارا (حاوی باکتری Azorhizobium caulinodan) در دو سطح (1 و 2 درصد) ، ترکیب هر دو کود زیستی { (1 درصد نیتروکارا 1/0 درصد ازتوبارور-1) ، (1 درصد نیتروکارا 2/0 درصد ازتوبارور-1) ، (2 درصد نیتروکارا 1/0 درصد ازتوبارور-1) ، (2 درصد نیتروکارا 2/0 درصد ازتوبارور-1) }، یک سطح نیتروژن (40 کیلوگرم در هکتار) و شاهد بود. بررسی صفات نشان داد بالاترین تعداد گل، عملکرد کلاله و بیشترین طول کلاله، در کاربرد 2/0 درصد ازتوباکتر به دست آمد. هم چنین تیمارهای 1/0 درصد ازتوباکتر و 2 درصد آزورایزوبیوم بیشترین وزن خشک کلاله را داشتند. بیشترین میزان نیتروژن برگ و کلروفیل a در تیمارهای 2/0 درصد ازتوباکتر و 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن حاصل شد. در بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی مشخص شد که بیشترین درصد آنتی اکسیدان کلاله و فنل کل کلاله در تیمار آزورایزوبیوم 1 درصد و بالاترین میزان فلاونوئید در تیمار 1/0 درصد ازتوباکتر بود. بالاترین میزان کروسین و سافرانال به ترتیب در تیمارهای 1/0 درصد ازتوباکتر و 1 درصد آزورایزوبیوم حاصل شد. بنابراین جهت دستیابی به سطوح بالاتر عملکرد زعفران، میزان 2/0 درصد ازتوباکتر جهت افزایش عملکرد کمی و تیمارهای 1/0 درصد ازتوباکتر و 1 درصد آزورایزوبیوم برای افزایش مواد موثره توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: فنل، فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی، کروسین، سافرانال
|
  • Mohsen Ahmadee*, Abbas Khashei Siuki, Mohammad Hasan Sayyari, Hamid Kardan Moghaddam Pages 1-15
    Saffron (Crocus sativus L.) is a subtropical plant which is cultivated in Iran so far and its yield is strongly dependent on soil chemical properties. Zeolites are one of the substances which are used to improve soil characteristics and soil correction capability as well. To evaluate the effects of these minerals in some soil chemical properties (Na, K, Ca, Mg, Cl, SO4, HCO3, pH and EC) under saffron cultivation, a study was conducted at completely randomized design with seven treatments at the Agricultural Research Station, University of Birjand during 2012. Factors which examined in this study include type of Zeolites: calcic zeolite (Zca), potasic zeolite (Zk) and z-mix zeolite (Zs) in three levels: zero (Z0), 2 (M2) and 6 (M6) as wt% with 9 replications. These treatments were mixed with soil and were placed in pots with diameter 30 cm and height 35 cm. Soil sampling was done in depth of 10-20 cm at the end of crop season. Also, soil sampling was performed at two other depth layers (0-10 and 20-30 cm) for determination of soil EC. The results showed that the effect of zeolite was significant on bicarbonate concentration in soil solution (P< 0.05). Interaction effect of type and amount of zeolite was significant on Ca, Mg, Cl, HCO3, SO4 concentration in soil solution and pH as well (P< 0.05) and it affected on Na and total cations (P< 0.01), but the amount of Zeolite has no affect.
    Keywords: Saffron, Soil Salinity, Clinoptilolite Zeolite, Soil Electrical Conductivity
  • Faride Ahmadi, Mohammad Hossein Aminifard * Pages 17-26
    The effects of application of humic acid on quantitative and qualitative characteristics of saffron were evaluated under field conditions. Treatment was of four levels of humic acid (0, 5, 10 and 15 l.ha-1) This experiment was carried out as based on randomized completely block design with three replications in research farm of Birjand University, Iran, during growing season 2015-2016. Results showed that humic acid improved the leaf growth indices (fresh and dry weight of leaf) and chl a. The highest leaf fresh (0.116g.p-1) and dry (0.029g.p-1) weight were obtained in plants treated with 5 and 10 l.ha-1 humic acid while the lowest values were recorded in the control. Also results showed that humic acid improved the corm growth indices (corm number and total fresh, cormel average weight and diameter). Stigma fresh and dry yield were influenced by humic acid treatments in second year of study. The highest stigma fresh (0.700g.m-2) and dry (0.029g.m-2) yield were obtained in plants treated with 5 and 15 l.ha-1 humic acid. While the lowest values (0.267 and 0.022 g.m-2) were recorded in the control. But, no significant difference was found in flower number and fresh total yield. Thus, results showed that application of 5 l.ha-1 humic acid useful to improve vegetative and reproductive characteristics of saffron.
    Keywords: Corm, Organic fertilizers, Foliar spraying, Stigma dry yield, Chlorophyll
  • Mani Jabbari, Mehdi Khayyat *, Hamid, Reza Fallahi, Alireza Samadzadeh Pages 27-49
    Foliar application of phytohormones and nutrients can affect the saffron vegetative growth and its tolerance to environmental stress. In order to evaluate the role of salicylic acid and potassium nitrate foliar application on saffron growth, a two years' study (2014-16) was carried out based on a randomized complete block design with four replications at Sarayan faculty of agriculture, university of Birjand. In this study, different levels of salicylic acid (0.5, 1 and 2 mM) and potassium nitrate (250, 500 and 1000 mg L-1) plus control (distilled water) was sprayed twice during plant growth. Based on the results, the highest chlorophyll a (6.93 mg/g FW) and chlorophyll a/b obtained at plants treated with 1000 mg L-1 of potassium nitrate, which had no significant difference with level of 2 mM Salicylic acid. The highest chlorophyll b content was obtained at 0.5 mM salicylic acid (1.084 mg/g FW) that showed no significant different with 1 mM treatment. All levels of salicylic acid and potassium nitrate reduced the electrolyte leakage percentage. Moreover, the highest amounts of daughter corms fresh weight (3.9 g), number of leaves (8 leaf per plant), and leaf length (33.81 cm) were gained at concentration of 2 mM salicylic acid. Overall, it can be concluded that foliar application of salicylic acid and potassium nitrate is an appropriate strategy in saffron cultivation which can reduce the effects of thermal stress (reduce in electrolyte leakage) and increase replacement corm growth and leaf extension
    Keywords: Environmental stress, chlorophyll content, corm diameter, electrolyte leakage, medicinal plant
  • Fatemeh Rastegaripour*, Nariman Mohammadi Pages 51-73
    The economic and social importance of saffron as the most expensive spice in the world has a unique position among Iranian industrial and export products. The numerous and numerous uses of saffron and its medicinal properties and its diverse food consumption, and most importantly, have a major role in the lives of farmers in the central and southern Khorasan provinces, which makes it especially clear on the issues of production, export and market of saffron. The main objective of this study was to investigate the factors affecting the export of Iranian saffron using the Delphi method that is used by experts in this area. The design of this study using the Delphi method has been to reach a consensus. In relation to the 36 measures affecting exports of saffron participated in the survey. The 36 measures adopted in the three-story Face. The first process, the most important and basic indices were divided into two groups and brand packaging and the lack of national brand important criteria (no brand) was observed. The second indicator, the economy (exports) were the next priority and the most important criterion of all criteria that have the most points and ranked first, saffron fraud and abuse in the export sector has been jobber. The third indicator, the production, the most important measure of the individual's working farmers (lack of proper co-operatives), the other index is the ratio of less importance.
    Keywords: Delphi, Trade name, Excellence, Iranian Soffron
  • Morteza Esmailnejad *, Abbas Khashei, Siuki Pages 75-88
    . Agriculture is the most vulnerable sectors. Given that most rural livelihood is agriculture, including the cultivation of saffron. Knowledge of the future status of such variables influencing the temperature is very important for future planning. This study explores the changes in temperature until 2100 in South Khorasan Province deals. The main purpose of the identification of the main focuses of temperature change and displacement that followed in the cultivation of saffron. The method of this study was to evaluate changes in temperature in greenhouse gases and using the hybrid model MAGICC-SENEN and using general circulation models of the atmosphere HADCM3 and ECHO-G under 18, including climate change scenarios A1B, B1 and A2 for the next decade to 2100 was conducted. The 2000-1961 period as the previous period and the period 2100-2016 were selected as future periods. The results show that in all the province for decades to come will be an increasing trend of temperature changes, the temperature increase is more since 2025. In some areas of southern and central provinces, including the northern region of the temperature rise would be higher. Saffron growing areas in the province in the coming period from spread in the city of poets, Cain, and Asadiyeh Paradise Island deformation pattern will be more compatible with saffron and plain Nimbluk, khezri and will in the coming period.
    Keywords: climate change, South Khorasan, Saffron, climate modeling, spatial dispersion
  • Seyed Abolfazl Mardani Asl, Mohsen Movahhedi Dehnavi *, Amin Salehi, Alireza Yadavi Pages 89-102
    Given that saffron is a plant that its growth and development are coincided by apple tree inactive phase and also flowering and development stages have little interference with the tree, on the other hand because of synchrony of rainy seasons with plant growth, it can be a good candidate for agro-forestry in apple gardens of semi-arid regions as Iran. So this experiment aimed to evaluate the effect of corm weight and plant density on saffron yield. The experiment carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications in 2015-2016 growing seasons. First factor included of corm density in three levels (30.8, 40 and 57.1 corm.m-2) and second factor included of corm weight in four levels (≤6.0, 6.1-8.0, 8.1-10.0 and >10.0 gr). Rows spacing was 25 cm and corm spacing was set-out based on density levels. Results showed that maximum flower numbers, fresh and dry flower yield, fresh and dry stigma yield, corm yield, corm number and dry stigma yield in garden area were achieved from combination of 57.1 corm m-2 and 10< gr weight in two years. Maximum emergence percentage belonged to 10< gr corm in two years. Given that saffron yield consist of dry stigma yield and corm weight, it seems that sowing corm of 10< gr weight and 57.1 corm m-2 can produce proper yield, especially at first and second years, that apple trees canopy is not completed yet.
    Keywords: Corm yield, Corm weight, Density, Saffron, Stigma yield
  • Reza Dehghani Bidgoli *, Hamid Reza Koohbanani, Mehdi Bashiri Pages 103-113
    In recent years, cultivation of saffron in Nishabur city has been more attention by farmers due to low water requirements and adequate income. Planning for the marketing of this strategic product and the provision of agricultural inputs related to saffron requires that the information of area under its cultivation. In this research, using Landsat 8 satellite images and time difference methods based on plants phenology prepared to estimate the areas under cultivation of this product in Darbeghazi village of Nishabur. A satellite image of June related to the plant's dormant phase and an image in December related to vegetative growth stage prepared. Using different vegetation indices, saffron lands were distinguished from other agricultural products. In this research, the cultivated area of saffron in the studied area was 1229 hectares with a total accuracy of 82%. Also, the results of this study indicate that the accuracy of this method depends on the patch area of agricultural lands, so that in areas less than 2000 square meters, the user's precision is 62 percent, in lands with an area between 2000 and 5000 square meters, accuracy is 72 percent, in parts between half to one hectare precision is 81% and in lands more than one hectare, accuracy is 90%. The results of this research indicated that this method is suitable for estimating the area under cultivation of saffron in other parts of the country.
    Keywords: Farmlands, Landsat, Vegetation index, Phenology, Saffron
  • Mahammad Reza Tahan, Maasoumeh Jafarpour *, Fahimeh Feizpour, Abdolreza Rezaeifard Pages 115-126
    A new magnetically catalyst was synthesized by the immobilization of Saffron on the surface of γ-Fe2O3 nanoparticles under ultrasonic agitation. The high catalytic efficiency of γ-Fe2O3@Saffron as a reusable organocatalyst in the synthesis of a wide variety of quinoxaline derivatives under mild eco-friendly conditions was exploited. Desired yields of heterocyclic compounds were obtained in the present method employing ethanol as an eco-friendly solvent under mild conditions. This novel magnetic catalyst could be easily separated from the reaction mixture by a magnetic bar and recovered at least five times without intense loss of its activity. The additional advantage of this catalytic system is facile and easy work-up procedure of the solid catalyst at the end of reaction, convenient, and high conversion of products. These benefits plus excellent reusability of the catalyst render the present strategy practical to address the environmental and industrial issues. Catalyst characterization was performed by using FT-IR, XRD, VSM and TEM.
    Keywords: Saffron, Green chemistry, Magnetically recoverable catalyst, Quinoxaline
  • Toktam Mohtashami * Pages 127-140
    Overuse of nitrogen fertilizers does not meet the farmer's goal of increasing the product, but also causes environmental contamination. The question of how best to use these fertilizers is affected by farmers to reduce pollution without affecting their welfare and developmental opportunities is an important question that needs to be evaluated. In this study, effective factors on the optimal use of nitrogen fertilizer in Torbat Heydarieh, as the main production area of saffron, have been investigated and analyzed. To this end, the information about 400 saffron farmer that was collected in the year 2016 from Torbat Heydarieh region has been used. The results of Logit model show a positive relationship between the age of the farm, the age of the farmer, the size of the farm, the frequency of irrigation and the occupation outside the field and the level of N fertilizer application; and the negative relationship between variables of education level, amount of animal manure, soil fertility, N fertilizer price, experience and membership in rural cooperative with N fertilizer level. Based on these results, efforts should being made to increase awareness of saffron farmers in managing fertilizer use, offering new technological options, especially for large farms, and using pricing policies aimed at replacing other inputs, such as biological fertilizers.
    Keywords: Nitrogen fertilizer, Saffron, Torbat Heidarieh, Logit model
  • Azizolah Kheyri *, Hajar Parsa Pages 141-153
    In order to investigate the effect of different nitrogen sources on some quantitative and biochemical characteristics of Saffron, an experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Zanjan University. The treatments were Azotobarvar-1 bio-fertilizer (containing free-living nitrogen-fixing bacteria Azotobacter vinelandii) at two levels (0.1 and 0.2 %), Nitrokara (containing symbiotic and free-living nitrogen-fixing bacteria Azorhizobium caulinodan) at two levels (1 and 2 %), and combination of both at four levels (1% Nitrokara + 0.1 % Azotobarvar-1, 1 % Nitrokara + 0.2 % Azotobarvar-1, 2 % Nitrokara + 0.1 % Azotobarvar-1, 2 % Nitrokara + 0.2 % Azotobarvar-1) compared to control and one nitrogen level (40 kg/ha) in the form of urea. The results showed that the highest number of flowers, performance of stigma and the maximum length of stigma was Obtain from plants inoculated with 0.2 % Azotobacter. The highest leaf nitrogen content and chlorophyll a obtained in 0.2 % Azotobacter and 40 kg/ha nitrogen. Also 0.1% Azotobacter and 2 % Azorhizobium treatments resulted in highest dry weight of stigma. The highest amounts of antioxidant and total phenol of stigmas were achieved with 1 % Azorhizobium and the highest amount of flavonoids was observed with 0.1 % Azotobacter. The Highest amounts of crocin and safranal were obtained with 0.1 % Azotobacter and 1 % Azorhizobium treatments respectively. In general, to obtain higher production of saffron 0.2 % Azotobacter, and to achieve higher content of active substances 0.1 % Azorhizobium are recommended.
    Keywords: Phenol, Flavonoid, Antioxidant activity, Crocin, Safranal