فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1397)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرهاد آلیانی، محمد معانی جو، زهرا صبوری*، میرمحمد میری صفحات 527-540
    توده گابروی کنگره در جنوب استان کردستان و جنوب غربی منطقه قروه واقع است. این منطقه جزو پهنه سنندج - سیرجان به حساب می آید. دگرگونی های زمین ساختی طی مزوزوئیک و فعالیت های ماگمایی صورت گرفته در نتیجه فرورانش سنگ کره اقیانوسی نئوتتیس به زیر صفحه ایران، سبب تشکیل سنگ های آذرین مختلفی در این منطقه شده است. نتایج بررسی های زمین شیمیایی کانی پیروکسن و سنگ کل نشان می دهند که این توده دارای طبیعت شبه رخشانی بوده و به سری ماگمایی تولئیتی تا آهکی-قلیایی تعلق دارد. نمونه های مورد بررسی دارای ویژگی های زمین شیمیایی سنگ های آذرین فرورانشی مانند ناهنجاری منفی عناصر Nb، P، Ti و Zr و ناهنجاری مثبت عناصر Rb، Sr و Eu هستند. نتایج این پژوهش هم چنین نشان می دهد که توده گابروی کنگره در موقعیت زمین ساختی جزیره کمانی شکل گرفته است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که طی دوران مزوزوئیک در مجاورت کرانه قاره ای ایران (پهنه سنندج-سیرجان) جزایر کمانی حضور داشته اند که پس از بسته شدن اقیانوس نئوتتیس به کرانه قاره ایران (منطقه قروه) پیوسته اند.
    کلیدواژگان: گابرو، پیروکسن، محیط زمین ساختی، دما-فشارسنجی، قروه، سنندج - سیرجان
  • حکیمه تقدسی، آزاده ملکزاده شفارودی* صفحات 541-554
    منطقه نامق در شمال شرق کاشمر، استان خراسان رضوی، و در مرکز کمربند ماگمایی خواف-کاشمر- بردسکن واقع است. زمین شناسی منطقه پوشیده از تراکی آندزیت و واحد های آذرآواری شامل توف تراکی آندزیتی تا ریولیتی است که دایک های مونزودیوریتی در آنها نفوذ کرده اند. کانی سازی به شکل رگه ای با امتداد شمال شرقی- جنوب غربی و شیب 75 درجه به سمت شمال شرقی، در پهنه های گسلی و در سنگ میزبان تراکی آندزیت و توف تراکی آندزیتی تشکیل شده است. کانی های اولیه شامل اسپکیولاریت، کالکوپیریت و مگنتیت همراه با باطله کوارتز و کانی های ثانویه شامل گوتیت، هماتیت و مالاکیت است. سیلیسی شدن مهمترین دگرسانی همراه با کانی سازی است. ناهنجاری قابل ملاحظه مس تا بیش از دو درصد و مقادیر پایین طلا تا 20 میلی گرم در تن در رگه دیده می شود. بر پایه بررسی سیال های درگیر، دمای تشکیل کانی سازی بین 300 تا 496 درجه سانتیگراد بوده و از محلولی شامل نمک های NaCl و CaCl2 با درجه شوری 11 تا 22 درصد وزنی بوجود آمده است. آمیختگی دو سیال با دما- شوری بالا و دما- شوری پایین، باعث کاهش دما و شوری و رقیق شدگی شده و شرایط را برای ته نشست اکسیدآهن و مس از کمپلکس های کلریدی فراهم کرده است. مدل آمیختگی آب ماگمایی و آب جوی بهترین مدل برای تشکیل رگه آهن- مس دار منطقه نامق است. این کانی سازی در فشار 10 تا 60 مگاپاسکال و در عمقی بین 5/0 تا 2 کیلومتر (برپایه فشار سنگ کره) تشکیل شده است. کنارزایی کانیایی، سنگ میزبان، دگرسانی، کنترل ساختاری و ماهیت محلول کانه دار نشان می دهد که کانی سازی از نوع گرمابی مس غنی از اکسید آهن (اکسید آهن-مس) است.
    کلیدواژگان: کانه زایی، دگرسانی، زمین شیمی، سیا ل های درگیر، اکسیدآهن- مس، نامق، شمال شرق کاشمر
  • رضوان میرزایی راینی*، علی احمدی، حسن میرنژاد، محمد بومری صفحات 555-566
    مجموعه دگرگونی گل گهر در 55 کیلومتری جنوب غرب سیرجان و بخش شرقی پهنه سنندج- سیرجان قرار دارد. سنگ های موجود در منطقه، در رخساره های شیست سبز و آمفیبولیت بالایی با سن ژوراسیک میانی دگرگون شده مجموعه ای از سنگ های متاپلیتی (میکاشیست و گنیس) ، متابازیتی، متاکربناتی را تشکیل داده اند. بررسی های زمین شیمیایی نشان می دهند که رسوبات اولیه متاپلیت ها، شیل ها و ماسه سنگ هایی جورنشده ای هستند که اغلب از مواد خاستگاه با ترکیب اسیدی تا حدواسط تشکیل شده اند. ناحیه خاستگاه، هوازدگی شیمیایی ضعیف تا متوسط را نشان می دهد. مقدار نسبتا کم کرم با میانگین ppm67/99 و نیکل با میانگین ppm 56 در شیست های مورد بررسی، با تراکم این عناصر در شیست های پس از آرکئن همخوانی دارند گنیس های منطقه گل گهر نشان می دهد که این سنگ ها ترکیب رسوبی دارند (پاراگنیس) و از سنگ های فقیر از آلومینیوم به دست آمده اند.
    کلیدواژگان: زمینشیمی، گل گهر، متاپلیت، پهنه سنندج-سیرجان
  • فاطمه رحمانی، موسی نقره ئیان*، محمدعلی مکی زاده صفحات 567-580
    در بخش شرقی افیولیت سبزوار در جنوب شرقی سلیمانیه، رگه هایی از دیوپسیدیت با رنگ سفید تا سبز کم رنگ و پهنای حدود 1 تا 15 سانتی متر درون هارزبورژیت های سرپانتینی شده گوشته وجود دارد. مرکز رگه ها اغلب همگن تر است، بافت گرانوبلاستیک دارد و بیشتر شامل کلینوپیروکسن است. مرز بین کلینوپیروکسن خالص و پریدوتیت میزبان معمولا تدریجی است و بوسیله بافت ها و کانی های جایگزین مشخص می شود. هارزبورژیت میزبان نیز تاحدی دستخوش فرایند دیوپسیدی شدن شده است و لکه هایی از درشت بلورهای پلاژیوکلاز دگرسان شده و کلینوپیروکسن با میانبار های سرپانتین در سنگ میزبان دیده می شود. مجموعه کانی ها، روابط صحرایی و ترکیب شیمیایی کانی های دیوپسیدیت های گوشته در بخش شرقی افیولیت سبزوار نشان می دهد که آن ها برآمده از گردش سیال های گرمابی دما بالای (550-900 درجه سانتیگراد) غنی از سیلیس، منیزیوم، کلسیم، کربنات، سولفات و کلرید در گوشته بالایی هستند. این سیال ها پیش از رسیدن به گوشته، سنگ های غنی از پلاژیوکلاز (گابروهای پوسته پایینی) را شسته اند.
    کلیدواژگان: افیولیت، سبزوار، دیوپسیدیت، سنگ زایی، ایران مرکزی
  • ایوب ویسی نیا، محمد ابراهیمی*، میرعلی اصغر مختاری، جمشید احمدیان، امیر مرتضی عظیم زاده صفحات 581-596
    مجموعه افیولیتی شمال شرق کامیاران بیشتر متشکل از هارزبورژیت است و بخش های لرزولیتی با گسترش محدود در این مجموعه وجود دارند. هارزبورژیت ها به شدت به سرپانتینیت تبدیل شده اند و در بخش های هارزبورژیتی، عدسی های کوچک از کانه زایی کرومیت دیده می شوند. کانی های تشکیل دهنده هارزبورژیت ها و لرزولیت ها شامل الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و کانی فرعی اسپینل هستند. بر اساس نتایج تجزیه ریزپردازشی روی بلورهای اسپینل، این کانی از نوع کروم و آلومینیم دار بوده (کروم اسپینل) و دارای مقادیر بسیار بالای Mg# (9/71-2/55) و Cr# (5/45-3/34) و مقادیر پایینTiO2 (میانگین 06/0 درصد وزنی) است. مقدار Fe3 در کروم اسپینل های سنگ های مورد بررسی بالاست (میانگین 8/0 درصد وزنی) که نشان دهنده تبلور در شرایط گریزندگی بالای اکسیژن است. با توجه به داده های تجزیه نقطه ای، مقدار MgO در الیوین ها بین 04/50 تا 99/52 درصد وزنی بوده و ترکیب آن ها از نوع فورستریت (42/91-68/90Fo) است. براساس شیمی کانی اسپینل، پریدوتیت های مجموعه افیولیت شمال شرق کامیاران از نوع پریدوتیت های تهی شده و پسماندی است و در محیط زمین ساختی پشته های میان اقیانوسی (مورب) تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، کروم اسپینل، پریدوتیت گوشته ای، افیولیت، کامیاران
  • سحر کوه فر*، امیرعلی طباخ شعبانی، کمال الدین بازرگانی گیلانی، مرتضی دلاوری کوشان صفحات 597-610
    بخش شمال غربی مجموعه ی آتشفشانی- رسوبی کوه دوازده امام، در شمال ایران مرکزی و در 135 کیلومتری جنوب شرق تهران واقع است. گدازه ها و دایک های حدواسط - بازی و بیشتر بازی ائوسن و الیگوسن این مجموعه در اثر سیال های گرمابی، احتمالا همراه با مشارکت آب های جوی دستخوش درجات مختلفی از دگرسانی شده اند. این دگرسانی ها در دو مرحله سبب تشکیل زئولیت و دیگر کانی های ثانویه گردیده است. فعالیت سیال گرمابی در مرحله ی نخست، سبب ته نشینی فیلوسیلیکات های مافیک (سلادونیت، لایه های ترکیبی سلادونیت- نانترونیت، اسمکتیت) ، کلسیت و زئولیت های سدیمی (آنالسیم، تتراناترولیت، ناترولیت و شابازیت - Ca) شده است؛ در مرحله ی دوم، فعالیت سیال های گرمابی احتمالا همراه با مشارکت آب جوی شرایط را جهت شکل گیری زئولیت های کلسیمی- سدیمی و در نتیجه نهشته شدن استیلبیت - Ca، مزولیت و تامسونیت فراهم کرده است. تغییر در دما، pH، مقادیر CO2 و H2O، نسبت Si/Al و نوع سنگ بستر، عواملی هستند که سبب تنوع کانی زایی طی این دو مرحله شده اند. بالاترین و پایین ترین دمای زئولیت زایی مرحله ی نخست را می توان حدود °C 145 برای آنالسیم و °C 90 برای شابازیت - Ca و برای مرحله ی دوم، حدود °C75 برای استیلبیت - Ca و °C 65 برای تامسونیت در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: زئولیت، دگرسانی گرمابی، کانی های ثانویه، کوه دوازده امام
  • آزاده ملک زاده شفارودی، محمدحسن کریم پور *، پیام روحبخش صفحات 611-624
    کانسار طلا- مس کوه زر در 100 کیلومتری جنوب شرق شهرستان دامغان قرار دارد. این منطقه از نظر ساختاری بخشی از کمربند ماگمایی البرز (AMA) محسوب می گردد. قدیمی ترین واحدهای سنگی در منطقه فیروزه-قیچی شامل سینوگرانیت و تورمالین بیوتیت گرانودیوریت می شود. این واحدها مورد نفوذ استوک های کوارتز مونزونیت پورفیری قرار گرفته اند. پیروکسن دیوریت پورفیری و هورنبلند دیوریت پورفیری جوانتر از همه واحدهای سنگی نام برده هستند. آن ها مورد نفوذ دایک های سینوگرانیتی و مونزوگرانیتی قرار گرفته اند. همه واحدها دستخوش دگرسانی های کوارتز-سرسیت-پیریتی (QSP) ، پروپلیتی، آرژیلی و سیلیسی- تورمالینی شده اند. بررسی های کانی شناسی صورت گرفته نشان می دهد که هفت گروه اصلی رگچه شامل نوع I: کوارتز-پیریت-کالکوپیریت-تورمالین، نوع II: کوارتز-کلریت-پیریت-تورمالین، نوعIII: کوارتز-پیریت، نوعIV: کوارتز-پیریت-کالکوپیریت، نوع V: کوارتز-تورمالین-پیریت، نوع VI: تورمالین-پیریت و نوع VII: پیریت-کالکوپیریت-کلریت-تورمالین در منطقه وجود دارد. همچنین سنگ نگاری سیال های درگیر نشان می دهد که در کانسار کوه زر، بیشتر سیال های درگیر اولیه از نوع دو فازی مایع-بخارLV و تک فازی مایع L غنی از مایع هستند. بررسی های دماسنجی نشان می دهد که گستره دمای همگن شدگی و شوری برای سیال های درگیر رگچه نوع I از 428 تا oC 486 و 4/14 تا Wt. %NaCl 7/16، سیال های درگیر رگچه نوع II از 436 تا oC 500 و 5/22 تا Wt. %NaCl 23، سیال های درگیر رگچه نوع III 367 تا oC 479 و 3/15 تا Wt. %NaCl 5/23، سیال های درگیر رگچه نوع IV از 363 تا oC 407 و 1/16 تا Wt. %NaCl 4/17 و سیال های درگیر رگچه نوع V از 421 تا oC 516 و 2/20 تا Wt. %NaCl 4/21 است. بررسی سیال های درگیر نشان می دهد که دو نوع سیال ماگمایی با دمای یکسان اما شوری مختلف در تشکیل کانسار نقش داشته اند. همچنین پدیده جوشش منجر به ته نشست فلزات، ناپایداری کمپلکس ها و کانی سازی در کانسار کوه زر شده است. دمای بالا و شوری متوسط سیال های درگیر، تنوع دگرسانی ها و گسترش آن ها و انواع کانی سازی، مشابه کانسارهای مس پورفیری است
    کلیدواژگان: کانی سازی، سیا ل های درگیر، محلول ماگمایی، کوه زر، مجموعه ماگمایی البرز، دامغان
  • زهرا اعلمی نیا، مهین منصوری اصفهانی*، سید حسن طباطبایی صفحات 625-634
    در نقشه یکصد هزار زمین شناسی، نطنز در شمال شرق اصفهان و در پهنه ساختاری ارومیه-دختر قرار دارد. این چهارگوش، پنجره مناسبی برای کانی سازی مس، سرب و روی است. در این پژوهش، توزیع فضایی ناهنجاری های زمین شیمیایی عناصر کانی ساز و عناصر همراه به کمک روش آماری بررسی شدند. در این راستا، حوضه آبریز در محیط سامانه GIS، رسم و پس از رقیق کردن، با روش فرکتال عیار-مساحت، حدآستانه عناصر شناسایی و ناهنجاری ها مشخص شدند. نتایج نمایانگر توزیع مناسب عناصر سرب، روی، آرسنیک و آنتیموان در نزدیکی نشانه های معدنی مس موجود در منطقه مورد بررسی هستند. علاوه بر این، ناهنجاری های بخش جنوبی نقشه، می تواند مکان جدیدی را برای پی جویی های اکتشافی آینده معرفی کند.
    کلیدواژگان: ارومیه دختر، نطنز، رسوب آبراهه، کانه های مس دار، فرکتال
  • فرهاد آلیانی، زینب دارایی زاده* صفحات 635-650
    گابروهای همسانگرد افیولیت کرمانشاه شامل طیفی از گابرو، الیوین گابرو، گابرو نوریت، الیوین گابرو نوریت و تروکتولیت هستند که بیشتر متوسط بلور هستند و از کلینوپیروکسن، پلاژیوکلاز، ارتوپیروکسن، الیوین و به مقادیر کم آمفیبول تشکیل شده اند. کلینوپیروکسن ها با ترکیب اوژیت دیوپسید ((91/50-79/45) En، (409/7-638/3) Fsو (47/48-81/43) ) Woغنی از کلسیم و فقیر از سدیم (Na2O کمتر از 54/0 درصد وزنی) ، با مقدار نسبتا بالای Mg# (62/85 تا 35/89) و اندک Ti (TiO2 کمتر از 28/0 درصد وزنی) مشخص می شوند. پلاژیوکلازها بیشتر از نوع بیتونیتی هستند و ترکیب آنها از آنورتیت غنی است ((15/90-51/70) An، (02/29-62/9) Ab و (63/0-00/0) Or). مولفه فورستریتی الیوین ها در گستره 82/84-07/80 تغییر می کند. اغلب ارتوپیروکسن ها ترکیب انستاتیتی دارند و گستره ترکیبی آنها ((94/84-27/78) En، (07/20-0/13) Fs و (36/3-43/1) Wo) است. آمفیبول ها از منیزیم غنی هستند (ترمولیت، اکتینولیت و منیزیوهورنبلند) و Mg# آنها در گستره 35/64 تا 86/84 تغییر می کند. وجود الیوین ها و پیروکسن های با منیزیم بالا، پلاژیوکلازهای کلسیک و نیز وجود کانی آمفیبول در گابروها نشان دهنده تشکیل آنها در محیط زمین ساختی مربوط به فرورانش است. نمودارهای تعیین خاستگاه زمین ساختی کلینوپیروکسن ها، ویژگی های شاخص جزایر کمانی خاستگاه ماگما را نشان می دهند. براساس نتایج، افیولیت کرمانشاه در محیط پهنه ابرفرورانشی در شاخه جنوبی نئوتتیس تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: افیولیت کرمانشاه، گابروهای همسانگرد، شیمی کانی، پهنه ابرفرورانشی
  • پریچهر احمدی مقدم*، محسن مرتضوی، محمد پوستی، حمید احمدی پور صفحات 651-664
    سازند هرمز یک توالی از سنگ های تبخیری - آتشفشانی متغیر در گنبدهای نمکی است که سنگ های آتشفشانی آن اغلب اسیدی و بطور کلی کمتر از یک سوم بازی هستند. در پروتروزوئیک پسین (620-640 میلیون سال پیش) / نئوپروتروزوئیک - کامبرین پیشین، در نتیجه ی کافت شدگی حوزه های کوچک در قسمت شمالی صفحه ی عربستان، در طول بیشتر حوزه ی خلیج فارس و معادل آن در عمان، نمک آرا، ایجاد شده اند. دیاباز معمول ترین سنگ بازی سازند هرمز است. دیابازهای مورد بررسی، در صحرا به صورت برآمدگی های استوک مانند و دایک به شدت دگرسان شده دیده می شوند. این سنگ ها شامل کانی های اولیه ی پلاژیوکلاز، پیروکسن و کمتر الیوین بوده که در حال تجزیه به انواع کانی های ثانویه هستند بافت های اولیه ی دیابازها، پوست ماری، پورفیری و ریزسنگی جریانی هستند. 22 نمونه از دیابازهای سازند هرمز انتخاب شده از 7 گنبد نمکی جنوب ایران، به روش طیف سنجی فلئورسانس پرتو x (XRF) و جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) بررسی شدند. این سنگ ها بر نمودارهای زمین شیمیایی، در گستره بازالت های تولئیتی و بازالت های پشته ی میان اقیانوسی (MORB) قرار می گیرند. با توجه به مقادیر عناصر اصلی و کمیاب، این دیابازها با تبلور جدایشی، در یک مخزن ماگمایی یا در مسیر رسیدن به سطح زمین قرار گرفته اند. بر اساس الگو و مقادیر عناصر خاکی نادر (REE) این نمونه ها، سنگ مادر ماگمای سازنده ی آنها، درجات متوسطی از ذوب بخشی را تجربه کرده و این دیابازها طی تکامل ماگمایی دچار آلودگی پوسته ای خفیفی شده اند. بر اساس مقدار نسبت های عناصر کمیاب، احتمالا از یک خاستگاه گوشته ای تهی شده تا انتقالی، از یک ناحیه ی خاستگاه اسپینل پریدوتیت و فاقد گارنت ناشی شده اند. در نتیجه، می توان گفت که دیابازهای سازند هرمز، فراورده کافت شدگی نئوپروتروزوئیک تا کامبرین پیشین بخش شمالی صفحه ی عربستان هستند. آنها ترکیبات شیمیایی مشابه بازالت های تولئیتی آرکئن دارند و همه ویژگی های و یک سنگ سبز را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: گنبد نمکی، سازند هرمز، نئوپروتروزوئیک - کامبرین پیشین، دیاباز، سنگ سبز
  • جمال طراح* صفحات 665-672
    در این پژوهش، ترکیب شیمیایی ایلیت در ذرات سیلت ریز (3/6-2 میکرون) در خاک رسی شتوب )شرق اتریش (بر پایه تعداد 10 اتم اکسیژن و 2 یون هیدروکسیل بر اساس فرمول ساختاری: z = H3O (K, Na) 1-z Al2-x (Mg, Fe(tot) )x (Al1-x Si3 O10) (OH) 2 تعیین گردید. برای این منظور، مقدار x (مجموع کاتیون های Mg و Fe(tot) ) از بررسی بسامد ارتعاش خمشی AlVI-O-Si در گستره 550-510 cm-1 تعیین شد و ترکیب شیمیایی شبکه اصلی ایلیت (چار وجهی-هشت وجهی- چار وجهی) طبق فرمول بالا، بدست آمد. با محاسبه نسبت منیزیم از طریق ارزیابی همبستگی بین مقدار این عنصر، برآمده از تجزیه تر با طیف سنجی نشر اتمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-AES) و کمیت ایلیت (به دست آمده از نوار جذب این کانی در گستره ارتعاشات کششی OH در 3800-3400 cm-1) مقدار فرمولی Fe (tot) در لایه هشت وجهی تعیین گردید. به همین ترتیب، مقدار کمی هر یک از کاتیون های میان لایه ای (K, Na) نسبت به هم نیز مشخص شد.
    کلیدواژگان: پرتوهای فروسرخ میانی(MW-IR)، بررسی فازی، پراش پرتو ایکس، ذرات سیلت ریز، شیمی کانی ایلیت
  • بهاالدین نخجوانی، سید غفور علوی* صفحات 673-688
    منطقه مورد بررسی در شهرستان ورزقان و از توابع استان آذربایجان شرقی است. کانه زایی در منطقه هیزه جان از نوع طلا و در ارتباط با رگه و رگچه های سیلیسی و سیلیسی - کربناتی بوده که در داخل سنگ های آتشفشانی ائوسن با ترکیب غالب آندزیت رخ داده است. بارزترین دگرسانی های گسترش یافته در این منطقه، شامل دگرسانی های پروپیلیتی، آرژیلی و سیلیسی هستند. بر اساس بافت های برشی، شانه ای و رورشدی کانی های باطله کوارتز و کربنات در این رگه ها، تشکیل کانه های سولفیدی از نوع گالن- اسفالریت- کالکوپیریت- پیریت- تترائدریت، تشکیل کانی های کائولینیت و مونت موریلونیت در پهنه دگرسانی آرژیلی و تمرکز بیشتر رگه های کانی سازی شده در نزدیکی دایک های ریز دیوریتی، نوع کانه زایی رخ داده در این منطقه از نوع کانه زایی طلای فراگرمایی سولفیداسیون حدواسط است و بررسی های آماری دو متغیره، تشکیل طلا و عناصر همراه فلزات پایه را در فازهای مختلف کانه زایی تایید می کند. همچنین در این منطقه نتایج، بررسی های زمین شیمی دگرسانی با بررسی های میکروسکوپی و تجزیه کانی شناسی با پراش پرتوی X همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: هیزه جان، ورزقان، پروپلیتی، آرژیلی، کانه زایی، دگرسانی، زمین شیمی
  • کمال سیاه چشم*، لیلا علی جانی، علی اصغر کلاگری، بهروز آهین صفحات 689-702
    ذخیره چنگوره در 25 کیلومتری شمال غرب تاکستان، در پهنه فلززائی ترشیاری طارم سفلی واقع است. تزریق نفوذی های مونزوگرانیتی تا گرانودیوریتی به درون مجموعه آندزیتی- داسیتی ائوسن در منطقه سبب ایجاد دگرسانی گرمابی گسترده آرژیلی و سیلیسی و کانی زائی رگه-رگچه ای درون زاد سولفیدی گالن، اسفالریت، پیریت و به ندرت کالکوپیریت و تتراهدریت- تنانتیت بهمراه کانی های ثانویه برون زاد سولفاتی (آنگلزیت) ، کربناتی (سروزیت، مالاکیت، آزوریت) ، سولفیدی (کوولیت) و اکسیدی (هماتیت، گوتیت) در پهنه اکسیدان شده است. در این پژوهش از زمین شیمی و زمین دماسنجی اسفالریت و گالن برای تعیین شرایط سولفیدشدگی، دمای سیال کانه دار و نوع کانی زایی استفاده شده است. حضور دو نسل گالن) رگچه ای برشی شده الف دما بالا دربردارنده میانبارهای تتراهدریت و ب) دما- پایین همراه با اسفالریت کلوفرمی از ویژگی های کانی شناسی شاخص این ذخیره بشمار می آید. براساس بررسی های شیمی کانی نمونه های اسفالریت چنگوره، متوسط تراکم عناصر Cd، Ga و Ge در شبکه اسفالریت به ترتیب 5870، 970 و ppm 1380 است و میانگین نسبت های Zn/Cd و Ga/Ge به ترتیب 4/165 و 39/1 بدست آمد. زمین دماسنج Ga/Ge در اسفالریت نیز دمای سیال کانه دار را در گستره oC 220-170 نشان می دهد. محاسبه log aS2 سیال گرمابی (5/11 - تا 5/13-) براساس درصد مولی FeS (80/0-33/0) ، شرایط سولفیدشدگی متوسط را برای ذخیره گرمابی چنگوره پیشنهاد می کند. با توجه به نتایج زمین دماسنجی Sb/Bi گالن و زمین شیمی اسفالریت [مجموع گوگرد احیا ∑Sred نسبتا پایین، تراکم متوسط Cd (ppm5870) و نسبت میانگین Zn/Cd (4/165) [ شرایط فیزیکوشیمیایی و ترمودینامیکی سیال کانه دار در ذخیره چنگوره با ذخایر فراگرمایی دما-متوسط تا بالا همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: اسفالریت، گالن، Ga-Ge، Zn-Cd، زمین دماسنجی، چنگوره، تاکستان
  • فاطمه چنیده، غلامرضا قدمی*، سیدمحسن مرتضوی راوری صفحات 703-716
    بخشی از فرامافیک های کمپلکس سرخ -بند در راستای نوار افیولیتی کهنوج-رودان- میناب استان هرمزگان در منطقه نازدشت شامل هارزبورژیت، دونیت و سرپانتینیت (با برتری هارزبورژیت ها) است. کانی های اصلی این سنگ ها شامل الیوین، ارتوپیروکسن و کانی فرعی اسپینل است. در این سنگ ها بافت های مشبک و ریزدانه ای غالب است و اثر فشارهای زمین ساختی بصورت طویل شدگی کانی ها و خاموشی موجی دیده می شود. نتایج تجزیه نقطه ای کانی ها، الیوین ها را با ترکیب (18/90-3/96) Fo از نوع فورستریتی و غنی از منیزیم نشان می دهد که به پریدوتیت های نوع آلپی تعلق دارند. همچنین ارتوپیروکسن ترکیبی انستاتیتی (8/32- 2/95: En) نشان داده و اسپینل دارای عدد کروم 9/53-2/71)= Cr# است. هارزبورژیت ها از Mg#بالایی (78/97-65/84) برخوردار بوده اما از نظر Al2O3 (34/0 تا 71/0) و Ca (45/0 تا 69/0) فقیر هستند که می توان گفت این سنگ ها تفاله های دیرگدازی هستند که پس از درجات ذوب بخشی بیش از 25 درصد بر جای مانده اند. مقادیر پایین Al و Ti (01/0 تا 04/0) اسپینل های موجود در هارزبورژیت های نازدشت از مشخصه های پریدوتیت های پهنه ابرفرورانشی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: هارزبورژیت، فرامافیک، نازدشت، سرخ بند، رودان
  • راضیه جعفری سوق*، عباس آسیابانها، محسن نصرآبادی صفحات 717-732
    سنگ های آتشفشانی قلیایی و چینه سان منطقه ی سپارده (شمال شرق قزوین) واقع در پهنه البرز مرکزی به صورت هم شیب بر سنگ آهک های کرتاسه پیشین سازند تیز کوه قرارگرفته اند. این سنگ ها ازنظر بافتی بسیار ریزدانه و یکنواخت هستند و ازنظر کانی شناسی با داشتن ریزدرشت بلور ها و ریزسنگ های پلاژیوکلاز، پیروکسن، الیوین، آپاتیت و کانی های کدر در یک زمینه ی شیشه ای مشخص می شوند. ولی در بین توالی نمونه های برداشت شده، نمونه های با بافت آذرآواری و ویژگی های بافتی زیر نیز وجود دارند: بافت لکه ای، ریزبالشتک های مافیک، تخلخل 4-3 برابر، حفره های تفکیکی، قطعات پوکه ای و تراشه های شیشه. در نتیجه، برخلاف سایر نمونه ها، برآمده از فوران انفجاری هستند. نمونه ها ازنظر شیمیایی، تفریقی و وابسته به سری سدیمی قلیایی هستند. با وجود یکنواختی در ترکیب نمونه های غیرانفجاری، مقدار سیلیس و قلیایی ها در نمونه های آذرآواری، بیشتر و در عوض مقدارMgO, Fe2O3t, TiO2 و CaO کمتر از سایر نمونه هاست. همچنین ازنظر ترکیب عناصر فرعی، در بیشتر نمونه ها، غنی شدگی (حدود 100 برابر) عناصر خاکی نادر سبک (LREEs) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREEs) ، ناهنجاری مثبت عناصر با شدت میدان بالا (HFSEs) Eu, Rb, Th, ، ناهنجاری منفی Ta و K و نبود ناهنجاری منفی Ti و Nb دیده می شود. در ضمن، نمودارهای محیط زمین ساختی، موقعیت کافت قاره ای و نمودارهای سنگ زایی، یک خاستگاه گارنت لرزولیتی غنی شده را نشان می دهند. لذا درمجموع می توان چنین نتیجه گرفت که این ماگماها که از یک گوشته سست کره ای غنی شده، سرچشمه گرفته اند، در یک محیط کششی کافت درون قاره ای تشکیل و به صورت غیر انفجاری، از طریق شکستگی های عمیق بالا آمده و وارد محیط دریایی نه چندان عمیق کرتاسه پسین شده اند. بااین حال، ذوب بخشی سنگ کره با نفوذ ماگمای مافیک گوشته ای، گاهی اوقات ماگمای اسیدی تر تولید کرده است که در آمیزش با ماگماهای مافیک جدیدتر، سبک فوران ها را به سمت انفجاری سوق داده و تماس با آب دریا نیز، این ویژگی را تشدید کرده است.
    کلیدواژگان: فوران زیردریایی، کافت قاره ای، کرتاسه، البرز مرکزی، قزوین
  • شبنم حاجی قربانی، محسن نصرآبادی*، محبوبه جمشیدی بدر، زینب داودی صفحات 733-755
    مجموعه دگرگونی محمودآباد بخشی از پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان است که در جنوب شرق شاهین دژ برون زد دارد. سنگ های دگرگونی مجموعه محمودآباد اغلب متاپلیت بوده و برون زدهای محدودی از متابازیت های توده ای و برگواره دار در این مجموعه حضور دارند، که در این پژوهش متابازیت های این مجموعه بررسی شده اند. متابازیت ها کانی شناسی آمفیبول و پلاژیوکلاز را نشان می دهند که معرف رخساره آمفیبولیت هستند. ترکیب شیمی پلاژیوکلاز از نوع آندزین و لابرادوریت و آمفیبول از نوع منیزیوهورنبلند و ترمولیت است. نتایج دما- فشارسنجی محاسبه شده به روش های مختلف، دمای 430 تا 750 درجه سانتی گراد و فشار 6 تا 13 کیلوبار را نشان می دهند که تقریبا معادل شیب زمین گرمایی 20 تا 25 درجه سانتی گراد بر کیلومتر است. برپایه داده های زمین شیمیایی سنگ کل، آمفیبولیت های مجموعه محمودآباد از نوع ارتوآمفیبولیت بوده و بیشتر ترکیب بازالتی دارند. شاخص های زمین شیمیایی این آمفیبولیت ها با جایگاه زمین ساختی پشت قوس قاره ای همخوانی دارد. احتمالا آمفیبولیت های مجموعه محمودآباد، معرف فعالیت ماگمایی مافیک جایگاه پشت قوس قاره ای ناشی از فرورانش حوضه اقیانوسی نئوتتیس به زیر سنگ کره قاره ای سنندج- سیرجان است که دستخوش دگرگونی کرانه فعال قاره ای یا برخورد شده اند.
    کلیدواژگان: آمفیبولیت، دما-فشارسنجی، جایگاه پشت قوس قاره ای، مجموعه دگرگونی محمودآباد
  • شیرین بهپور*، عباس مرادیان، حمید احمدی پور صفحات 751-766
    گرانیتوئید جبال بارز به سن الیگوسن در جنوب شرقی شهرستان بم، و جنوب شرقی کمربند ماگمایی ارومیه-دختر واقع است. براساس بررسی های سنگ شناسی، این توده شامل تونالیت، گرانودیوریت، گرانیت و گرانیت قلیایی است که کانی های اصلی کوارتز، پلاژیوکلاز، آمفیبول، بیوتیت و فلدسپارقلیایی تشکیل دهنده ی آن هاست. آلبیت پلاژیوکلازها از 38/38 تا 26/67 درصد و ترکیب آن ها از الیگوکلاز تا آندزین است. آمفیبول ها کلسیمی هستند و ترکیب آن ها از مگنزیوهورنبلند تا چرماکیت تغییر می کند که مشخصه ی I بودن توده است. مقدار Na2O و ماهیت آهکی-قلیایی آمفیبول ها نشان از نظام زمین ساخت فرورانشی و مقادیر Al2O3، TiO2 و Mg# آمفیبول ها نشان از آمیزش منابع پوسته ای و گوشته ای در تشکیل ماگمای مولد دارند. بررسی زمین فشارسنجی، میانگین فشار تبلور هورنبلند را 2 کیلوبار و دماسنجی برپایه مقدار آلومینیوم آمفیبول و زوج کانی هورنبلند- پلاژیوکلاز، میانگین دمای تبلور را 800 درجه سانتی گراد برآورد می کند. سنجش گریزندگی اکسیژن این توده، اکسیده بودن ماگمای مولد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دما- فشارسنجی، آمفیبول، پلاژیوکلاز، گرانیتوئید جبال بارز، بم
  • سید مسعود همام*، فرشته رنجبر مقدم صفحات 767-774
    در این پژوهش، ویژگی های ریزساختاری سنگ های مجموعه دگرگونی قنداب به عنوان یکی از مهم ترین دگرگونی های مجاورتی ناحیه ای فشار کم - دمای بالای مطالعه شده در ایران بررسی شده است. شواهد بافتی معرف رشد دنباله ای کانی ها با افزایش درجه دگرگونی و در طول گسترش چین خوردگی - برگوارگی است. ترتیب رشد دنباله ای کانی ها به صورت کوردیریت، آندالوزیت، گارنت و سیلیمانیت پیشنهاد شده است. برگوارگی اولیه (S1) عموما به صورت الگوی میانبارها در شکفته بلورهای کوردیوریت حفظ گردیده است. با این وجود، رشد شکفته بلورهای آندالوزیت و گارنت همزمان با دگرشکلی و طی کسترش برگوارگی کنگره ای (S2) صورت گرفته است. بر اساس شواهد بافتی گسترش سیلیمانیت در مراحل نهایی دگرگونی و دگرشکلی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مجموعه قنداب، رشد دنباله ای، برگوارگی، دگر شکلی
  • مرضیه یوسفی، هادی عمرانی*، غلامحسین شمعانیان، بهنام شفیعی بافتی صفحات 775-788
    معدن زغال سنگ غزنوی در 45 کیلومتری جنوب شهرستان آزادشهر واقع شده و یکی از معادن فعال استان گلستان است. استخراج زغال از لایه های زغال دار اول و سوم معدن غزنوی صورت می پذیرد. بررسی های کانی شناسی به وسیله روش پراش پرتو x (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به طیف پراش انرژی پرتو x (SEM/EDS) بیانگر حضور کوارتز و کانی های رسی به عنوان کانی های اصلی و کانی های پیریت (± پیریت آرسنیک دار) ، ژیپس، ژاروسیت (ناتروژاروسیت) ، گوتیت، هماتیت، پلاژیوکلاز، فلدسپات قلیایی، ± روتیل، ± کروندوم و ± برلینیت کانی های فرعی در زغال سنگ غزنوی هستند. پس از تشکیل زغال سنگ، بر اثر هوازدگی کانی های آهن دار اولیه مانند پیریت، کانی های ژاروسیت، ناتروژاروسیت، هماتیت و گوتیت با خاستگاه ثانویه تشکیل شده اند. کانی های برلینیت، روتیل، کروندوم، پلاژیوکلاز و میکروکلین در زغال سنگ معدن غزنوی خاستگاه اولیه (درونزاد) نداشته و طی رسوبگذاری مواد آلی به صورت ثانویه (برونزاد) از بیرون وارد حوضه رسوبی شده اند. وجود کانی های کوارتز، پلاژیوکلاز، فلدسپات قلیایی، روتیل و کروندوم نشان می دهد که این کانی ها برآمده از فرسایش واحدهای آذرین قدیمیتر مثل بازالت سلطان میدان و گرانیت های قلیایی منطقه خوش ییلاق هستند که به محیط های باتلاقی حمل شده اند. در زغال سنگ های مورد بررسی دو نسل پیریت وجود دارد. پیریت های درونزاد نسل اول، خودشکل بوده و در زمینه زغال سنگ پراکنده هستند. پیریت های درونزاد نسل دوم، دانه ریز و بی شکل هستند و پس از تشکیل زغال سنگ ها به صورت پرکننده درز و شکافها دیده می شوند. بررسی یک نمونه زغال سنگ معدن غزنوی با روش طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR) نشان می دهد که در آن علاوه بر کانی های سیلیکاته و رسی، گروه های عاملی و همچنین ارتعاشات کششی C=C آروماتیک در رابطه با بخش آلی و گروه عاملی OH مربوط به حضور کانی های آبدار در این زغال سنگ ها وجود دارند.
    کلیدواژگان: کانی شناسی، معدن غزنوی، زغالسنگ، البرز شرقی
  • ناصر جهان بخشی زاده، محمود برهانی زرندی*، محمدرضا ناطقی صفحات 789-796
    پروسکایت آلی-معدنی (CH3NH3PbI3) به دلیل گاف انرژی مناسبی که برای جذب نور خورشید دارد بعنوان لایه جاذب در سلول های خورشیدی نسل سوم استفاده می شود. بلورینگی لایه جذب کننده نور نقش مهمی در عملکرد سلول های خورشیدی پروسکایتی بازی می کند و نوع ماده ای که بعنوان زیرلایه استفاده می شود یکی از عوامل موثر بر بلورینگی لایه جاذب است. در سلول های خورشیدی ابرساختار از آلومینا (اکسید آلومینیوم) بعنوان لایه زیرین لایه جاذب نور استفاده می شود. در این مقاله فاز های آلفا و گامای اکسید آلومینیوم بعنوان لایه زیرین استفاده شده اند و اثر آنها بر بلورینگی لایه پروسکایت و پارامترهای موثر بر عملکرد سلول خورشیدی بررسی شده است. مشخص شد که با در نظر گرفتن همه پارامترهای موثر بر عملکرد سلول خورشیدی، فاز گامای اکسید آلومینیوم نسبت به فاز آلفای آن برای استفاده در سلول های خورشیدی پروسکایتی که به روش دو مرحله ای ساخته می شوند، مناسب تر است.
    کلیدواژگان: اکسید آلومینیوم، بلورینگی، پروسکایت، سلول خورشیدی، لایه نشانی
|
  • Zahra Sabori * Pages 527-540
    The Kangareh gabbro body is located in south of the Kurdistan Povince and southwest of the Qorveh area. The area belongs to the Sanandaj-Sirjan zone. Tectonic evolutions during Mezozoic and magmatism, due to subduction of the Neo-Tethys oceanic lithosphere beneath the Iran microplate, led to formation of various igneous bodies in this area. Chemical analysis of pyroxene minerals and whole rock analysis show that the Kangareh body has metaluminous nature and belongs to tholeiite to calc-alkaline magma series. The studied samples have geochemical properties of subduction related igneous rocks such as negative Nb, P, Ti and Zr anomalies and positive Rb, Sr and Eu anomalies. The results of this study also indicate that the Kangareh gabbro body formed in an island-arc tectonic setting. On this basis, it can be concluded that there were island-arcs in adjacent to the Iran continental margin (Sanandaj-Sirjan zone) during Mesozoic that were attached to the Iran continental margin (the Qorveh area) after closure of Neo-Tethys ocean.
    Keywords: Gabbro, pyroxene, tectonic setting, thermobarometry, Qorveh, Sanandaj-Sirjan
  • Azadeh Malakzadeh Shafaroudi * Pages 541-554
    Namegh area is located northeast Kashmar, Khorasan Razavi Province, and contral parts of the Khaf-Kashmar-Bardaskan magmatic belt. Geology of the area consists of trachyandesite and pyroclastic rocks including trachyandesitic to rhyolitic tuff, which are intruded by monzodioritic dykes. Mineralization is occurred as vein type with NW-SE trending and 75°NE inclination hosted by trachyandesite and trachyandesitic tuff. Primary minerals are specularite, chalcopyrite, and magnetite and secondary minerals are goethite, hematite, and malachite. Silicification is the most important alteration. High anomaly of Cu (up to 2%) and low values of Au (maximum 20 ppb) are present in the vein. Based on fluid inclusion studies, formation temperature of mineralization is between 300 to 496 ºC and it is occurred from NaCl- and CaCl2-bearing fluid with 11 to 22 wt. % NaCl equivalent salinity. Temperature and salinity is decreased and dilution occurs due to mixing of two high temperature-salinity and low temperature-salinity fluids resulting Fe oxide and copper is deposited from chloride ligands. Mixing of magmatic and meteoric waters model is the best model for generation of Namegh iron-copper vein. This mineralization is occurred at 10 to 60 Mpa pressure and 0.5 to 2 Km depth (assuming lithostatic pressure). Mineral paragenesis, host rock, alteration, structural control, and nature of ore fluid indicate mineralization is Iron oxide-copper hydrothermal type.
    Keywords: Mineralization, alteration, geochemistry, fluid inclusion, Fe oxide- copper, Namegh, NE Iran
  • Rezvane Mirzaee Raeini *, Ali Ahmadi Pages 555-566
    The Gol-Gohar metamorphic complex is located about 55 km southwest of the Sirjan and is part of east Sanandaj-Sirjan zone. The rocks units are metamorphosed in greenschist and upper amphibolite facies with age of Middle Jurassic which consists of metapelitic (mica-schists and gneisses), metabasitic and metacarbonatic rocks. Geochemical studies indicate that the precursor sediments of the metapelites had been deposited as immature shales and grywackes from source materials of dominantly felsic to intermediate composition. Source area exhibited weak to moderate chemical weathering. The relatively low contents of Cr (average 99.67 ppm) and Ni (average 56 ppm) in the studied schists are comparable with the concentration of these elements in post-Archean schists. Study of gneisses in the Gol-Gohar area indicates that these rocks are sedimentary in composition (para gneiss) and were derived from rocks with weakly peraluminous.
    Keywords: Geochemistry, Gol-Gohar, metapelites, Sanandaj-Sirjan zone
  • Moussa Noghreyan * Pages 567-580
    In the eastern part of the Sabzevar ophiolite, southeast of Soleymanieh, there are white to pale greenish veins of diopsidite with 1–15 cm width inside mantle serpentinized harzburgites. The center of these veins is rather homogeneous and includes a monomineralic clinopyroxen with granular texture. The contact between the pure clinopyroxene and its host peridotite is always progressive and characterised by replacement textures and minerals. The host harzburgite has also been affected by diopsidization. There are patches of cores grain altered plagioclase and clinopyroxen with inclusions of serpentine in the host harzburgite. The mineral assemblage, field relationships and mineral chemistry of the mantle diopsidites in the eastern part of the Sabzevar ophiolite indicate that they are product of circulation of very high temperature hydrothermal fluids (550–900 °C) rich in Si, Ca, Mg, CO42–, SO42– and Cl– in the upper mantle. These fluids leached plagioclase rich lithologies before penetrating the mantle.
    Keywords: Ophiolite, Sabzevar, diopsidite, petrogenesis, Central Iran
  • Mohammad Ebrahimi *, Jamshid Ahmadiyan Pages 581-596
    Northeast Kamyaran ophiolitic complex is mainly composed of harzburgite along with small outcrops of lherzolite. Harzburgites are extensively altered to serpentinite. Small lenses of chromite mineralization are observed in harzburgites. The mineral assemblage present in the study harzburgite and lherzolite are olivine, orthopyroxene and clinopyroxene along with minor amount of spinel. Microprobe studies on the spinel indicate that it is Cr and Al bearing spinel (Cr-spinel) with very high Mg# (55.2-71.9) and Cr# (34.3-45.5) values and low values of TiO2 (with average value of 0.6 wt%). Fe3+ content of the Cr-spinel in the study rocks is high (with average value of 0.8 wt %) indicating that the crystallization occurred at high oxygen fugacity. According to the microprobe data, MgO content of olivine varies between 50.04 and 52.99 wt% and its composition is forsterite (Fo90.68-91.42). Based on the mineral chemistry of spinel, peridotites of Northeast Kamyaran ophiolitic complex belong to residual depleted peridotites which have formed in mid ocean ridge tectonic setting.
    Keywords: Mineral chemistry, Cr-spinel, mantle peridotite, ophiolite, Kamyaran
  • Sahar Kohi * Pages 597-610
    The north western part of volcano-sedimentary complex of Davazdah-Emam mountain in north of Central Iran is located about 135 km SE Tehran. The Eocene to Oligocene volcanic rocks and dikes of intermediate to mainly basic of complex under the influence of hydrothermal fluids, probably associated with the involvement of meteoric water, experienced different degrees of alteration. The alteration occurred in two steps forming mafic phyllosilicates (celadonite, mixed layers of celadonite-nontronite, smectite), calcite and sodic zeolites (analcime, tetranatrolite, natrolite and chabazite-Ca) at the first step and in the second step, hydrothermal associated possibly with the involvement of the meteoric water facilitated the disposition of calcic-sodic zeolites such as stilbite-Ca, mesolite and thomsonite. Variatians in temperatures, pH, CO2 and H2O values, Si/Al ratio and host rocks types are the parameters that causes the diversities of mineralization through out the two steps. Maximum and minimum temperatures of zeolite formation for the first stage can be estimated around 145°C for analcime and 90°C for chabazite-Ca and for second stage, around 75°C for stilbite-Ca and 65°C for thomsonite.
    Keywords: Zeolite, hydrothermal alteration, secondary minerals, Davazdah-Emam mountain
  • Mohamadhosein Karimpuor * Pages 611-624
    The Kuh Zar Au-Cu deposit is located about 100 km southeast of Damaghan city. Structurally, this area is part of the Alborz Magmatic Assemblage (AMA). The oldest rock units in the Firuzeh-Gheychi area consists of syenogranite and tourmaline biotite granodiorite units. These units were intruded by quartz monzonite porphyry stocks. Pyroxene diorite porphyry and hornblende diorite porphyry are younger than all of the rock units mentioned. They were intruded by syenogranitic and monzogranitic dikes. All units have been affected by QSP, propylitic, argillic and silicification-tourmalinization alteration zones. Mineralogy studies show that the seven main groups of veinlets in the area included I: quartz-pyrite-chalcopyrite-tourmaline, II: quartz-chlorite-pyrite-tourmaline, III: quartz-pyrite, IV: quartz-pyrite-chalcopyrite, V: quartz-tourmaline-pyrite, VI: tourmaline-pyrite and VII: pyrite-chalcopyrite-chlorite-tourmaline. Fluid inclusion petrography also shows that dominant primary fluid inclusions of the two-phase LV and single-phase L are the rich liquid. Microthermometric studies show that the homogenization temperature and salinity range for type-I veinlet fluid inclusions are 428 to 486 ˚C and 14.4 to 16.7 Wt.%NaCl, type-II veinlet fluid inclusions are 436 to 500˚C and 22.5 to 23 Wt.%NaCl, type-III veinlet fluid inclusions are 367 to 479˚C and 15.3 to 23.5 Wt.%NaCl, type-IV veinlet fluid inclusions are 363 to 407˚C and 16.1 to 17.4 Wt.%NaCl and type-V veinlet fluid inclusions are 421 to 516˚C and 20.2 to 21.4 Wt.%NaCl, respectively. Fluid inclusion studies show that two types of magmatic fluid with similar temperature, but different salinity have a role in the formation of the deposit. The boiling also led to deposition of metals, instability complexes and formed mineralization in the Kuh Zar deposit. The high temperature and intermediate salinity of fluid inclusions, diversity, and extension of alterations, and types of mineralization are similar to copper porphyry deposits.
    Keywords: Mineralization, fluid inclusions, magmatic fluid, Kuh Zar, Alborz Magmatic Assemblage, Damghan
  • Mahin Mansoori Esfahani * Pages 625-634
    Natanz, 1:100000 geological map, is located in northeast Isfahan, in the Urumieh-Dokhtar structural zone. This sheet is a prospective area for Cu, Zn and Pb mineralization. Spatial distribution of geochemical anomalies for mineralization was identified; using pathfinder elements statistic method. The sample from catchment basin technique was applied on stream data. Then threshold elements were recognized and separated anomalies. The results show a good distribution of Pb, Zn, As and Sb elements close to copper index in the Natanz map. Moreover, fractal model used to introduce new anomalies in south portion of map for future exploration prospecting.
    Keywords: Urumieh-Dokhtar, Natanz, stream sediment, Cu minerals, Fractal
  • Zeinab Daraee * Pages 635-650
    Isotropic gabbros of Kermanshah ophiolite include olivine gabbro, gabbro, gabbronorite, olivine gabbronorite and troctolite. The isotropic gabbros are medium to fine grained with euhedral to subhedral orthopyroxenes, clinopyroxenes and subhedral plagioclase, olivine together with rare amphiboles. Mineral chemistry of isotropic gabbros reveal that the clinopyroxenes are diopsidic to augitic in composition within the compositional ranges of En(50.91–45.79), Fs(7.41–3.64), and Wo(48.5–43.81). They are Ca-rich and Na poor (Na2O < 0.54 wt%) characterized by high-Mg (Mg# 85.62–89.35) and low-Ti (TiO2 < 0.28 wt%) contents. Plagioclases are bytownite in compositions (An(70.51–90.15), Ab(9.62-29.02) and Or (0/00-0.63), orthopyroxene are mostly enstatites within the compositional ranges of En(78.27-84.94), Fs(13.0-20.07) and Wo(1.43-3.36), olivine, forstrite and amphiboles are Mg-rich (tremolite, actinolite to actinohornblendes) with Mg# (64.35-84/86). The presence of highly magnesian olivines (Fo 80.07–84.82), clinopyroxenes (Mg# 85.62–89.35), and orthopyroxenes (Mg# 79.59–85.72) as well as highly calcic plagioclases (An 70.51–90.15) and amphiboles in the isotropic gabbros indicates a subduction-related tectonic environment. The tectonic discrimination plots of clinopyroxene data indicate island arc signature of the source magma. The results of studies confirm that the Kermanshah ophiolite formed in a suprasubduction zone environment in the southern branch of Neotethys
    Keywords: Kermanshah ophiolite, Isotropic gabbro, mineral chemistry, suprasubduction zone
  • Parichehr Ahmadimoghadam * Pages 651-664
    The Hormuz Formation is a sequence of lithologically various evaporitic–volcanic rocks in salt domes where the volcanic rocks are dominantly acidic, generally with less than one third basic volcanics. It was formed in the Late Proterozoic (640–620 Ma)/Neoproterozoic–Early Cambrian, as a result of sub-basin rifting in the northern part of the Arabian plate, throughout most of the Persian Gulf Basin and the equivalent Ara salt in Oman. Diabase is the most common basic rock of the Hormuz Formation. In the field, the studied diabases are seen as stock-like outcrops and dykes which are extremely altered. These rocks contain plagioclase, pyroxene and less olivine as primary minerals which are transformed to various secondary minerals and the diabases primary textures are ophitic, porphyritic and microlitic flow. 22 samples of these diabases from 7 salt domes of southern Iran were analyzed by XRF and ICP-MS methods and then studied. On geochemical diagrams, these rocks plot in the field of tholeiitic basalts and mid-oceanic ridge basalts (MORB). According to values of major and rare elements, these diabases have undergone fractional crystallization within a magma chamber or en route to the surface. Due to REE pattern and values of these samples, the parental rock of the magma which produced them has experienced intermediate degrees of partial melting and these diabases have undergone low degrees of crustal contamination during magmatic evolution. According to values of rare elements ratios, they were probably generated from a depleted to transitional mantle source derived from a garnet-free, spinel peridotite source region. Therefore, the Hormuz Formation diabases are products of the Neoproterozoic to Early Cambrian rifting of the northern part of the Arabian plate. They have similar chemical compositions as Archean tholeiitic basalts and show all the features of a greenstone but whether or not they are on a Phanerozoic greenstone belt, needs further tectonic studies.
    Keywords: Hormuz Formation, diabase, Arabia plate
  • Jamal Tarrah * Pages 665-672
    Infrared spectroscopy in the middle wave range (MW-IR: 4000-200 cm-1) is a powerful tool to decipher the molecular groups in the minerals and thus to identify the chemical composition of the mineral phases. The purpose of this work is to determine the chemical composition of illite in the fraction 2-6.3 µm (fine silt) of the sample from the Stoob (East-Austria). The The illite chemistry was determined on the basis of 10 oxygen and 2 hydroxyl ions, such as with the following structural formula:(K, Na)1-z Al2-x (Mg, Fe(tot))x (Al1-x Si3+x O10) (OH)2, z = H3O+
    From the determination of the frequency position of the AlVI-O-Si deformation vibration (in the range of 550-510 cm-1), the x value is obtained, which allows the chemical composition of the basic lattice (tetrahedron-octahedron tetrahedron) according to the above formula. The determination of the Mg content from the correlation between the measured Mg value (with ICP-AES) and the quantitative infrared spectroscopic determination of the illite (in the range of the OH valence vibrations) results in the Fe(tot) value of the octahedron. In the same way, the quantitative ratio of the interlayer cations K and Na is determined.
    Keywords: Middle infrared spectroscopy (MW-IR), phase analysis, X-ray diffraction, fine silt, Illite chemistry
  • Seyed Ghafor Alavi * Pages 673-688
    The study area is located in the Varzeghan city and in the province of the East Azerbaijan. Mineralization in the Hizeh –Jan area is ​​gold mineralization type and associated with quartz and quartz - carbonate veins and veinlets, which is occurred in the Eocene volcanic rocks with andesite composition. The most significant alteration in this area, is developing of propylitic, argillic and silicic alterations. Based on the breccia, comb, overgrowth textures of quartz and carbonate gangue minerals of these veins, type of sulphide minerals include pyrite, galena, sphalerite, chalcopyrite, tetrahederite, kaolinite and montmorillonite minerals that formed in argillic alteration and more focus of mineralized veins near the micro-diorite dikes demonstrator of IS epithermal gold mineralization occurred in this area and bivariate statistical analysis confirm the genesis of gold and associated elements in a different phases. In this area, alteration geochemistry studies corresponded with microscopic studies and XRD analysis.
    Keywords: Hizeh-jan, Varzeghan, propylitic, argillic, mineralization, alteration, geochemistry
  • Kamal Siahcheshm * Pages 689-702
    The study area is located about 25 km northwest of Takestan city, within Tarom-e-Sofla metallogenic belt. This area is covered by a widespread Eocene andesite to dasite volcanic rocks affected by Oligo-Miocene monzogranite to granodiorite igneous bodies which altered them to silicic, argillic zones as long as hypogene sulfide vein-veinlet mineralization (e.g. galena, sphalerite, pyrite, rare chalcopyrite and tetrahedrie- tennantite) occurred along with supergene minerals (e.g anglesite, cerussite, malachite, covellite and goethite in oxide zone). This study concentrated on geochemistry and geo-barometry of sphalerite and galena to evaluate sulfidation state, temperature and type of ore formation. During mineralography studies, two types of galena were recognized: 1) high temperature, brecciated veinlet type including tetrahedrite and, 2) low temperature coarse grained type along with colloform sphalerite. Based upon mineral chemistry of sphalerite, average concentration of Cd, Ga, Ge, Zn/Cd and Ga/Ge ratios were 5870, 970, 1380, 165.4 and 1.39, respectively. Ga/Ge ratios of sphalerites geothermometry indicate that the formation temperatures of sphalerite are between 170°C and 220°C. The amount of log aS2 hydrothermal fluid (-11.5 to -13.5), calculated from FeS content (0.33-0.80 mol%) in sphalerite, can be attributed to moderate sulfidation state for changoreh deposit. According to Sb/Bi in galena geo-thermometer, geochemistry of sphalerite (low ∑Sred activites, moderate Cd content (5870 ppm) and average Zn/Cd ratio (165.4), physico-chemical and thermodynamics of ore-bearing fluid in Changoreh is in accordance with moderate to high temperature epithermal deposits.
    Keywords: Sphalerite, galena, Ga-Ge, Zn-Cd, geothermometrery, Changoreh, Takestan
  • Gholamreza Ghadami * Pages 703-716
    Part of the Ultramafic Sorkh-Band complex along the Kahnuj, Roudan, Minab Ophiolite belts Hormozgan Province at Nazdasht area, contain harzburgaite, dunite, and serpentinit (with dominance harzburgaite). The major mineral in these rocks included olivine, orthopyroxenes and minor mineral such as Spinel. Mesh and granoblastic texture is dominance in these rocks and tectonic pressure effect can be seen as kink band and undulose extinction within the minerals. Results from Electron Microprobe analysis of minerals show olivine with (Fa 90.18-93.6) forsterite composition and rich of magnesium that belong to Alpine type. Also orthopyroxenes show (En 32.8-95.2) enstatite composition and spinel Cr# (53.9-71.02) have chrome. The harzburgites have high Mg# (97.78-84.65) but are poor of Al2O3 (0.71-0.34) and Ca (0.69-0.45), which can be said these rocks are refractory waste that have been remain after the partial melting of more than 25% percent. Low amount of Al and Ti (0.01-0.04) in spinel existence at the Nazdasht harzburgites consider to be characteristic of supra-subduction zone peridotites.
    Keywords: Harzburgite, ultramafic, Nazdasht, Sorkh-Band, Roudan
  • Abbas Asiabanha * Pages 717-732
    The alkaline and stratoid volcanic rocks of Separdeh district (NE Qazvin), located on the central Albroz zone, are underlain conformably by Early Cretaceous limestones of Tizkuh Formation. These rocks are texturally homogenous and very fine-grained and characterized by microphenocrysts and microliths of plagioclase, pyroxene, olivine, apatite and opaque set in a hyaline matrix. However, few pyroclastic deposits with the following characteristics are found amongst them: patchy fabric, mafic micropillows, relative high vesicularity (3-4 times of lava flows), segregation vesicles, pumiceous clasts and glassy shards. So, in contrary with the effusive lava flows, it can be concluded that they were formed by more explosive eruptions. The samples are tephritic in chemical composition and belonged to the sodic alkaline suite. Although the effusive samples have a similar chemical composition, the pyroclastic samples show higher contents of silica and alkalis and lower amounts of TiO2, Fe2O3t, MgO and CaO than the effusive lava flows. Also, most samples show an enrichment (about 100 times) of LREEs relative to HREEs, positive anomaly of HFSEs, Th, Rb and Eu, negative anomaly of Ta and K and also no anomaly of Ti and Nb. Moreover, they set in the continental rift setting and show an enriched garnet lherzolite source in the petrogenetic plots. As a result, it can be stated that the parental magma originated from an enriched asthenospheric mantle were effusively erupted in a deep submarine basin through the fissures of an extensional regime (or continental rift setting) during Late Cretaceous times. However, the more acidic magma could be produced by partial melting of lithosphere due to invading of the mantle mafic magma. Sometimes, the styles of eruptions were changed into the more explosive activities by mixing of two magmas intensified by contact with water.
    Keywords: Submarine eruptions, continental rift, Cretaceous, Central Alborz, Qazvin
  • Mohsen Nasrabady * Pages 733-755
    Mahmoudabad metamorphic complex is a part of Sanandaj-Sirjan metamorphic zone that cropped out in SE Shahindezh. Metapelites are the main lithology of Mahmoudabad complex and there are restricted exposures of foliated and granoblastic metabasites present in this complex as well. Metabasites of this complex are investigated in this research. Metabasites display amphibole and plagioclase mineralogy that indicating amphibolite facies. Chemical composition of plagioclase is andesine and labradorite and amphibole is magnesiohornblende and tremolite. Thermobarometry results, that calculated by different methods, display temperature between 430 to 750 centigrade and pressure 6 to 13 kilo bars that are almost equivalent geothermal gradient between 20 to 25 centigrade per kilometer. According to the whole rock geochemical data, the amphibolites of Mahmoudabad complex are orthoamphibolite type and are mostly basaltic in composition. Geochemical signatures of these amphibolites are compatible with tectonic setting of continental back arc. Probably, Mahmoudabad complex amphibolites, are indication of mafic magmatism in the continental back arc setting, arisen from Neotethy oceanic basin seduction beneath continental lithosphere of Sanandaj-Sirjan, that have been experienced collision or continental active margin metamorphism.
    Keywords: amphibolite, thermobarometry, continental back arc setting, Mahmoudabad metamorphic complex
  • Shirin Behpour * Pages 751-766
    The Jebal-E-Barez Oligocene granitoid is located in the southeastern Bam, and in the southeastern part of the Urumieh-Dokhtar Magmatic Assemblage. Based on petrographic studies, this granitoid includes tonalite, granodiorite, granite and alkaligranite, which are composed of quartz, plagioclase, amphibole, biotite and alkali feldspar. The albite of plagioclase ranges from 38.38 to 67.26 percent, and its composition is oligoclase to andesine. Composition of calcic amphiboles varies from magnesiohornblende to tschermakite, which is feature of I type granite. The Na2O amount and calc-alkaline nature of amphiboles indicate subduction zone for this granitoid, furthermore Al2O3, TiO2 and Mg# amounts of amphiboles indicate crust and mantle mixing in the formation of granitoid magma. The geobarometry studies clarify that hornblende crystallization occurred in 2 kb, in addition to the geothermometry studies on aluminum of amphibole and hornblende-plagioclase pair minerals display crystallization temperature average of Jebal-E-Barez granitoid is 800 oC. Jebal-E-Barez granitoid ƒO2 determine magma oxidation state.
    Keywords: Geothermobarometry, amphibole, plagioclase, Jebal-E-Barez granitoid, Bam
  • Seyedmasoud Homam * Pages 767-774
    Detailed microstructural analysis has been conducted in the Ghandab metamorphic Complex, which is one of the most important high temperature – low pressure regional contact metamorphism studied areas in Iran. Textural evidence suggests the sequence of growth of minerals with increasing metamorphic grade and during development of a crenulation foliation. The sequence of mineral growth is considered to be cordierite, andalusite, garnet, and sillimanite. The first foliation (S1) is preserved largely as inclusion trails in cordierite porphyroblasts. However, garnet and andalusite porphyroblasts are syndeformation crystals and grow during development of crenulation-foliation of S2. According to textural evidence, sillimanite produced late in the thermal history of metamorphism and deformation
    Keywords: Ghandab metamorphic complex, sequential growth, foliation, deformation
  • Hadi Omrani * Pages 775-788
    The Ghoznavi coal mine, as an active mine in Golestan Provice, is located about 45km south of Azadshahr. Coal extracted from first (I) and third (Ш) coal layers. XRD and SEM/EDS studies indicate the presence of quartz and clay minerals as major and pyrite (arsenopyrite), gypsum, jarosite (natrojarosite), goethite, hematite, plagioclase, K-feldspar, rutile and corundum as minor minerals. After coal formation, jarosite, natrojarosite, hematite and goethite were formed due to the alteration of primeray iron-bearing minerals, such as pyrite. Berlinite, rutile, corundum, plagioclase and K-feldspar are not syngenetic minerals in the studied coal and they were transported from the outside to the sedimentary basin during precipitation of the organic materials. Presence of the quartz, plagioclase, K-feldspar, rutile and corundum seem to be generated from older igneous units such as Soltan Meydan basalts and alkaline granite in the Khoshyeilagh region, which are transfered to the lagoon. There are two generations of pyrite in the coal layers, including syngenetic euhedral pyrite, which is distributed throughout the coal matrix, and subhedral to anhedral pyrite as fissure filling. FT-IR study shows the presence of silicate and clay minerals, aromatic C=C stretching vibration related to the organic materials, and OH-bands related to the OH-bearing minerals.
    Keywords: Mineralogy, Ghoznavi mine, coal, Eastern Alborz
  • Mahmoud Borhani Zarandi *, Mohamadreza Nateghi Pages 789-796
    Organic-inorganic perovskite (CH3NH3PbI3), due to an appropriate energy gap to absorb sunlight, is used as an absorbent layer in third generation solar cells. Crystallinity of light absorbing layer plays an important role in the performance of perovskite solar cells and substrate plays an important role on crystallinity of light absorbing layer. In superstructure solar cells, alumina (aluminum oxide) is used as the substrate of light absorbing layer. In this paper, alpha and gamma aluminum oxide are used as the substrate of perovskite layer. The effect of this work on the crystallinity of perovskite layer and parameters that affect the performance of solar cells have been investigated. It was found that by taking into account all the parameters that affect the performance of solar cells, alpha phase aluminum oxide to the gamma phase is more suitable for use in perovskite solar cells that fabricated by two step deposition.
    Keywords: Aluminum oxide, crystallinity, deposition, Perovskite, Solar Cell