فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و یکم شماره 6 (شهریور 1397)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و یکم شماره 6 (شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا رمضان پور، ملیحه کارگزار صفحات 1-8
    مقدمه

    دیسمنوره به عنوان یکی از شایع ترین مشکلات ژنیکولوژیک زنان، به صورت درد در قسمت تحتانی شکم مشخص می شود که زندگی آنها را مختل می کند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تمرینات پیلاتس بر شدت و مدت درد دیسمنوره و طول مدت خونریزی دختران جوان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1396 بر روی 30 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو 15 نفره تمرین پیلاتس و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 8 هفته (3 جلسه در هفته) به انجام پروتکل تمرینی پیلاتس پرداختند. 24 ساعت قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، وزن، شاخص توده بدنی، درصد چربی، شدت، مدت درد دیسمنوره و طول مدت خونریزی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه مک گیل و مقیاس عددی شدت درد مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های لوین، تی وابسته و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    وزن، درصد چربی و شاخص توده بدنی آزمودنی ها قبل و بعد از 8 هفته تمرین پیلاتس تغییر معنی داری نداشت (06/0=p). همچنین در مقایسه با گروه کنترل نیز تفاوت معنی داری را نشان نداد (20/0 =p) ، اما 8 هفته تمرین پیلاتس منجر به کاهش معنی دار مقیاس شدت درد نسبت به قبل از مداخله شد. پس از 8 هفته تمرین پیلاتس در مقیاس شدت درد (001/0=p) و مدت دیسمنوره (019/0=p) گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده شد، اما طول مدت خونریزی تفاوت معنی داری را نشان نداد (893/0=p).

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین پیلاتس می تواند در کاهش شدت درد مدت درد دیسمنوره موثر باشد، در حالی که تاثیری در طول مدت خونریزی ندارد.

    کلیدواژگان: تمرین پیلاتس، دختران، دیسمنوره
  • طیبه نگاهبان بنابی، علی انصاری جابری، شایسته اسماعیل زاده، افسانه حسن شاهی روایزی* صفحات 9-17
    مقدمه

    نقاط فشاری LI4 و SP6، رایج ترین نقاط برای تسکین درد پس از سزارین در ایران می باشند، اما در زمینه نقطه فشاری ارجح، اتفاق نظری وجود ندارد،لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر طب فشاری در نقاط LI4 و SP6 بر درد پس از سزارین انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1396 بر روی 90 نفر از زنان مراجعه کننده به زایشگاه های شهر رفسنجان انجام شد. افراد به روش تصادفی در سه گروه مداخله LI4، مداخله SP6 و گروه کنترل قرار گرفتند. مداخله در نقاط فشاری به صورت دوطرفه، در دوره های 10 ثانیه فشار و 2 ثانیه استراحت به مدت 20 دقیقه به طور متوالی اعمال گردید. در گروه کنترل، نقاط فوق با الگوی مشابه بدون فشار، لمس می شد. شدت درد، قبل، بلافاصله و یک ساعت بعد از مداخله در سه گروه توسط مقیاس آنالوگ دیداری تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های ANOVA و آنالیز واریانس برای اندازه گیری های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضرمیانگین نمرات درد در بین سه مرحله اندازه گیری متوالی تفاوت آماری معنی داری داشت (033/0=p) ، اما مقایسه میانگین سه نمره درد در هر گروه با گروه های دیگر تفاوت معنی داری نشان نداد (428/0=p). نتایج نشان دهنده روند کاهش نمره درد در گروه مداخله در نقطه Li4 در طول اندازه گیری های متوالی و همچنین کاهش نمره درد در گروه Li4 در مقایسه با گروه کنترل در زمان یک ساعت پس از مداخله بود (001/0=p).

    نتیجه گیری

    عملکردطب فشاری در نقطه LI4 در تسکین درد سزارین بهتر از نقطه فشاری SP6 می باشد.

    کلیدواژگان: تسکین درد، درد پس از زایمان، درد پس از سزارین، طب فشاری، طب مکمل و جایگزین
  • آرزو حاصلی، فریده اقدام پور، اشرف قیاسی صفحات 18-26
    مقدمه

    در زمانی که تلاش های جهانی برای کاهش سزارین و افزایش زایمان طبیعی صورت یافته است، رضایت مادران و ابعاد آن نیز باید توسط کشورهای در حال توسعه مورد توجه قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ماساژ شکم توام با تکنیک های تنفسی بر رضایت مندی زایمان زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1389 بر روی 64 زن باردار نخست زا که در بخش زایمان بیمارستان لولاگر شهر تهران بستری شدند، انجام گردید. افراد به روش تخصیص تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمون، ماساژ شکمی افلورج به همراه تکنیک های تنفسی لاماز را طی 30 دقیقه ابتدایی فازهای فعال و انتقالی دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت ننمودند. میزان رضایت مندی از زایمان با استفاده از ابزار رضایت مندی مکی بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 17) و آزمون های آماری تی مستقل و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین رضایت مندی کلی از زایمان پس از مداخله در گروه آزمون (68/5±08/64) به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل (09/7±87/42) بود (001/0>p). ابعاد مختلف رضایت مندی شامل رضایت کلی (01/0=p) ، رضایت از خود (001/0>p) ، رضایت از ماما (001/0=p) و رضایت از وضعیت نوزاد (001/0>p) ، به جز بعد رضایت از حمایت همسر (606/0=p) ، بین دو گروه تفاوت آماری معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    ماساژ شکمی افلورج توام با تکنیک های تنفسی موجب افزایش رضایت مندی از زایمان می شود، لذا پیشنهاد می شود استفاده از این روش غیردارویی طی لیبر جهت خوشایندسازی زایمان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تکنیک های تنفسی، خوشایندسازی زایمان، رضایت مندی، زنان نخست زا، ماساژ افلوراج
  • معصومه پیرهادی، محبوبه والیانی، معصومه عظیمی صفحات 27-33
    مقدمه

    یکی از ریسک فاکتورهای خونریزی پس از زایمان، طول مدت لیبر و افزایش آن می باشد. امروزه روش های مختلف دارویی و غیر دارویی برای کاهش درد و نیز مدت زمان زایمان استفاده می شود. یکی از این روش های موثر، کاربرد اوریکولوتراپی (عمل تحریک گوش ها) در لیبر است که نه تنها درد مادر را کاهش می دهد، بلکه زمان زایمان را نیز کوتاه می کند. احتمالا روش های موثر در کاهش طول مدت لیبر بتوانند بر عوارض ناشی از افزایش زمان زایمان نیز تاثیر بگذارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرات این روش بر خونریزی پس از زایمان، علائم حیاتی مادر و آپگار نوزاد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1393 بر روی 84 نفر از زنان باردار 35-18 سال که به منظور زایمان به بیمارستان شهید بهشتی شهر اصفهان مراجعه کردند، انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (اوریکولوتراپی) و گروه کنترل (مراقبت معمول) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل دو بخش خصوصیات فردی (سن، محل سکونت، شغل، سطح تحصیلات) و سن حاملگی و بخش دوم مربوط به اطلاعات وضعیت خونریزی مادر و علائم حیاتی پس از زایمان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های تی مستقل و کای اسکوئر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آپگار نوزادان در دقیقه پنجم در گروه اوریکولوتراپی در مقایسه با گروه کنترل بالاتر بود (001/0=p) ، اما میزان خونریزی پس از زایمان در گروه اوریکولوتراپی در مقایسه با خونریزی در گروه کنترل تفاوت معناداری نداشت (51/0=p). تعداد تنفس مادر (007/0=p) و نیز درجه حرارت پس از زایمان (021/0=p) تغییرات معناداری را در دو گروه نشان داد. نتایج حاکی از آن است که علائم حیاتی مادران در گروه مداخله، پس از زایمان به شرایط طبیعی نزدیک تر بود.

    نتیجه گیری

    اوریکولوتراپی با تحریک نقاط شن من، زیرو، تالامیک، اندوکرین، اتونوم، سربرال و سنسوریال و نقاط تخصصی شامل سه نقطه رحمی، نقطه هیپوفیز قدامی، هیپوفیز خلفی (اکسی توسین) ، دو نقطه پروستاگلاندین و نقاط دستگاه ژنیتال خارجی (پرینه و واژن) ، باعث بهبود آپگار نوزادان شده و هیچ عارضه ناخوشایندی بر مادران ندارد.

    کلیدواژگان: آپگار، اوریکولوتراپی، خونریزی پس از زایمان، علائم حیاتی، نوزادان
  • ملیحه اسماعیلی، ناهید بیژه*، مهدی قهرمانی مقدم صفحات 34-46
    مقدمه

    دیابت، شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسمی و یکی از مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی است. دیابت، مسئول 9% کل مرگ های جهان می باشد و می تواند در درازمدت منجر به نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی و بیماری قلبی گردد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومتی) بر سطوح بتااندورفین و تاثیر آن بر گیرنده μ در سطح عضله اسکلتی برای کاهش گلوکز و مقاومت به انسولین زنان غیرفعال دیابتی نوع دو انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1394 بر روی 18 نفر از زنان غیرفعال دیابتی نوع دو با محدوده سنی 50-40 سال انجام شد. آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینی به مدت 8 هفته و 3 روز در هفته انجام شد. برنامه تمرین هوازی شامل 20 دقیقه فعالیت ایروبیک و برنامه تمرین قدرتی توسط افراد گروه تجربی انجام شد. 48 ساعت قبل و بعد از مداخله تمرینی، نمونه خونی آزمودنی ها به منظور برآورد مقادیر سرمی بتااندورفین، گلوکز و انسولین جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های تی دانشجویی وابسته و مستقل و آزمون های ویلکاکسون و یومن ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تمرین ترکیبی باعث افزایش معنی دار اکسیژن مصرفی اوج، قدرت، سطح سرمی بتااندورفین و کاهش معنی دار گلوکز و مقاومت به انسولین گردید (05/0≥p).

    نتیجه گیری

    تمرینات ترکیبی، شاخص گلایسمیک را کاهش و بتااندورفین را افزایش می دهد که می تواند اثر مطلوبی در کاهش عوامل خطرزا در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو داشته باشد.

    کلیدواژگان: بتااندورفین، تمرین ترکیبی، دیابت نوع دو، گلوکز، مقاومت به انسولین
  • صفا قرقانی پور، محبوبه تائبی*، پیمان صالحی، مطهره حیدری بنی صفحات 47-54
    مقدمه

    استرس اکسیداتیو به عنوان یک عامل ایجاد کننده ناباروری مردانه شناخته شده و آنتی اکسیدانت ها نیز به عنوان عامل موثر در مقابل استرس اکسیداتیو مورد توجه قرار گرفته اند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط آنتی اکسیدانت های دریافتی رژیم غذایی با پارامترای آنالیز اسپرم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- همبستگی در سال 1395 بر روی 190 نفر از مردان مراجعه کننده به مرکز باروری و ناباروری بیمارستان شهید بهشتی اصفهان انجام شد. میزان دریافت غذایی آنتی اکسیدانت های رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک (FFQ) و نرم افزار Nutritionist IV به دست آمد. پس از بررسی پارامترهای آنالیز اسپرم، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) و آزمون های یو من ویتنی و اسپیرمن انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین آنتی اکسیدانت دریافتی رژیم غذایی در مردان مورد مطالعه به ترتیب ویتامین A: 47/1459±81/2081 میکروگرم، ویتامین E: 55/3±52/5 میلی گرم و ویتامین C: 58/160±63/251 میلی گرم بود. میانگین میزان آنتی اکسیدانت های دریافتی (ویتامین A، ویتامین E و ویتامین C) با معیارهای آنالیز اسپرم شامل حجم، تعداد، تحرک، مورفولوژی اسپرم و تعداد گلبول های سفید سمن ارتباط معناداری نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    دریافت غذایی آنتی اکسیدانت های رژیم غذایی شامل ویتامین A، ویتامین E و ویتامین C با پارامترهای آنالیز اسپرم (حجم، تعداد، تحرک، مورفولوژی اسپرم و تعداد گلبول های سفید سمن) ارتباط معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: آنالیز اسپرم، آنتی اکسیدانت، رژیم غذایی، ناباروری مردانه
  • مرضیه عابدی امیری، سیدمحسن آوندی*، صدیقه اسماعیل زاده صفحات 55-63
    مقدمه

    افزایش بیش از اندازه هورمون استرس در اواخر بارداری، مشکلات زیادی از جمله تغییر در فشارخون زن باردار را به همراه خواهد داشت. ابتلاء به افزایش بیش از اندازه فشارخون بارداری با خطراتی مانند عقب افتادن رشد جنین در داخل رحم، زایمان زودرس، جدا شدن جفت و مرده زایی همراه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر شش هفته تمرین پرانایاما در سه ماهه سوم بارداری بر سطوح سرمی کورتیزول و سطوح فشارخون زنان باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1395 بر روی 18 نفر از زنان سه ماهه سوم بارداری مراجعه کننده به یکی از مطب های تخصصی زنان زایمان شهرستان بابل انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه پرانایاما (8 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه پرانایاما تمرینات آرام سازی و تنفسی را به مدت 6 هفته و به صورت 2 جلسه 60 دقیقه ای در هفته انجام دادند. اندازه گیری فشار خون و نمونه خونی به صورت ناشتا از ورید آرنجی در شرایط استراحت، 48 ساعت قبل و بعد از اجرای طرح انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های شاپیروویک، تی مستقل و تی جفتی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، تمرین پرانایاما باعث کاهش معنی دار سطوح سرمی کورتیزول گردید (035/0=p). همچنین سطوح فشارخون دیاستولیک در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری نشان داد (001/0=p). نتایج نشان داد که فشارخون سیستولیک در گروه تمرین نسبت به کنترل تغییر معنی داری نداشت (079/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت سه ماهه سوم بارداری، در صورت استرس بالای زنان باردار، جهت کنترل سطوح فشارخون و دیگر عوارض استرس می توان از تمرینات پرانایاما بهره برد.

  • مرضیه ترکمن نژاد سبزواری، میترا افتخار یزدی، صدیقه رستاقی، مصطفی راد* صفحات 64-70
    مقدمه

    افسردگی پس از زایمان از جمله اختلالات شایعی است که با عوامل گوناگونی مرتبط است. با توجه به این که سطح هورمون ها در مزاج های مختلف متفاوت می باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط مزاج سرد و گرم با افسردگی پس از زایمان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1396 بر روی 169 زن نخست زا و چند زا در شهر سبزوار انجام گرفت. پرسشنامه مزاج قبل از زایمان تکمیل و پرسشنامه افسردگی ادینبورگ در هفته سوم یا چهارم بعد از زایمان با پیگیری زنان در نزدیک ترین مرکز بهداشتی به ایشان تکمیل می گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون کای دو، بین انواع مزاج با افسردگی پس از زایمان ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0=p) ؛ به طوری که از 48 مشارکت کننده ای که مزاج سرد داشتند، 46 نفر (8/95%) مبتلا به افسردگی پس از زایمان شده بودند. حداقل مشکل افسردگی، در مزاج معتدل مشاهده شد (9/17%). بر اساس نتایج آزمون رگرسیون لوجستیک، ارتباط معنی داری بین افسردگی پس از زایمان با مزاج سرد و مزاج گرم نسبت به مزاج معتدل وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    میزان افسردگی پس از زایمان در افراد سرد مزاج نسبت به افراد گرم مزاج دارند بیشتر است. پیشنهاد می شود متخصصین زنان و ماماها با توجه به نوع مزاج، مادران را از نظر افسردگی پس از زایمان پیگیری نمایند.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، مزاج سرد، مزاج گرم، مزاج معتدل
  • صمد مصلحی، انوشیروان کاظم نژاد*، حمیده محدثی، هانیه کریمی صفحات 71-79
    مقدمه

    بررسی و پیش بینی تغییرات زمانی زایمان های سزارین و طبیعی در آینده می تواند در آگاهی و سیاست گذاری های طرح تحول سلامت و شیوع و بروز مشکلات بهداشتی نقش بسزایی ایفا کند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین روند و مدل سازی سری زمانی در پیش بینی زایمان ها در استان آذربایجان غربی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک بررسی طولی در طی سال های 94-1383 در خصوص تعداد زایمان های طبیعی و سزارین در استان آذربایجان غربی است که به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. برای نشان دادن روند و ارائه پیش بینی برای 3 سال آینده زایمان ها از مدل سری های زمانی Box-Jenkins و روش های تشخیص و ارزیابی آن استفاده شد. جهت برازش مدل های مناسب در هر دو نوع زایمان، از نرم افزارهای آماری R و SPSS (نسخه 23) استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج داده های زایمان ها طی 12 سال در استان، 4/37% زایمان ها به روش سزارین و 6/62% به روش طبیعی بوده است. نتایج پیش بینی برای 3 سال آینده از مدل ها نیز نشان داد که تعداد سزارین حدود 9/0% در مقایسه با سال 1394 کاهش داشته و در مقابل، تعداد زایمان طبیعی 7/6% افزایش داشته باشد.

    نتیجه گیری

    پیش بینی حاصل از مدل ها نشان داد سزارین نسبت به زایمان طبیعی دارای روند نسبتا کاهشی است و حدود 1/37% تخمین زده شد که نشان دهنده اقدامات وزارت بهداشت درمان در ترویج زایمان طبیعی است و همچنان از استاندارد سازمان جهانی بهداشت فاصله زیادی دارد.

    کلیدواژگان: پیش بینی، زایمان سزارین، زایمان طبیعی، سری زمانی
  • مریم کاووسی، نیره خادم غائبی، مژگان تنساز، سودابه بیوس، زهره فیض آبادی* صفحات 80-91
    مقدمه

    اختلالات تخمک گذاری، یکی از شایع ترین علل ناباروری است. با توجه به اهمیت این موضوع در متون طب ایرانی و دیدگاه کل نگر این مکتب طبی در درمان اختلالات تخمک گذاری، مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی ناباروری به علت اختلالات تخمک گذاری در طب ایرانی و کلاسیک انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری به روش کتابخانه ای برای گردآوری داده ها، ابتدا تمامی علل اختلالات تخمک گذاری بر اساس کتب مرجع طب کلاسیک مانند اسپیروف، دنفورث، نواک، ویلیامز استخراج و سپس در منابع الکترونیک مانند Scopus، Pubmedو Magiranبا کلید واژه های فارسی عقر، ناباروری، نازایی و اختلالات تخمک گذاری و کلید واژه های انگلیسی Infertility، Persian medicine و Ovulatory disorder جستجو انجام شد. فقط مطالعات بالینی و مروری به زبان های فارسی یا انگلیسی و در محدوده زمانی سال های 2017-2000 بررسی شدند. در نهایت علل کلی اختلالات تخمک گذاری در مجموع منابع، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    همانطور که در طب کلاسیک سلامت محور مغز و تخمدان ها در تخمک گذاری اهمیت ویژه ای دارد، در طب ایرانی نیز به این محور توجه جدی شده است. بر اساس متون طب ایرانی، علاوه بر تخمدان ها سلامت مغز، قلب، کبد و دستگاه گوارش نیز در تخمک گذاری تاثیر دارد. حکمای طب ایرانی اختلالات تخمک گذاری را به دو دسته اختلالات در خود تخمک و اختلالات در مغز و دیگر اعضاء تقسیم بندی می کنند. بر اساس همین نظریه، بازگرداندن سلامتی دیگر اعضای بدن نیز برای درمان نازایی ضروری است.

    نتیجه گیری

    علل کلی اختلالات تخمک گذاری در طب ایرانی و کلاسیک تا حدودی شبیه هستند. تفاوت در علل جزئی است و اینکه طب ایرانی علاوه بر تخمدان ها به نقش اعضای دیگر نیز در ایجاد اختلالات تخمک گذاری توجه ویژه ای دارد. بنابراین توجه به دیدگاه کل نگر طب ایرانی، اصلاح سبک زندگی و بهبود عملکرد همه اعضای بدن در کنار طب کلاسیک می تواند در موفقیت درمان های ناباروری تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات تخمک گذاری، طب ایرانی، ناباروری
  • مروارید ایرانی، الهه منصوری، فاطمه غفاری سردشت، معصومه میرتیموری، زهرا هادی زاده طلاساز، طلعت خدیوزاده صفحات 92-99
    مقدمه

    اختلال عملکرد نعوظی، یکی از مشکلات شایع اختلال عملکرد جنسی است که کیفیت کلی زندگی زوجین را تحت تاثیر قرار داده است. استفاده از طب سوزنی در درمان اختلال عملکرد نعوظی در مطالعات مختلف گزارش شده است، لذا مطالعه مرور سیستماتیک حاضر با هدف بررسی تاثیر طب سوزنی در درمان اختلال عملکرد نعوظی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک اطلاعات مربوط به تاثیر طب سوزنی در درمان اختلال عملکرد نعوظی با استفاده از کلید واژه های فارسی: اختلال عملکرد نعوظی، ناتوانی جنسی، اختلال عملکرد جنسی مردان، طب سوزنی و کلید واژه های انگلیسی شامل: electro-acupuncture، acupuncture، intradermal needling،erectile dysfunction، impotence، male sexual dysfunction در پایگاه های اطلاعاتی SID،Iranmedex ، IranDoc،Magiran ، Scopus، Cochrane، Pubmed و موتور جستجوی Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا آذر ماه 1396 جستجو انجام شد. جهت ارزیابی کیفیت مطالعات از مقیاس جداد استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام شد.

    یافته ها

    از تعداد کل 1274 مطالعه بعد از اعمال معیارهای ورود و خروج، در نهایت 5 مطالعه کارآزمایی بالینی با حجم نمونه 228 نفر مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات در کشورهای ترکیه، استرالیا، چین و هلند انجام شده بود. اکثر مطالعات موید بهبود معنادار اختلال عملکرد نعوظی در گروه طب سوزنی در مقایسه با گروه کنترل بودند. برخی مطالعات عوارض جانبی احتمالی ناشی از بکارگیری طب سوزنی را مورد بررسی قرار داده بودند که در هیچ کدام عارضه جانبی خاصی گزارش نشده بود.

    نتیجه گیری

    طب سوزنی می تواند یک روش موثر در درمان بیماران مبتلا به اختلال عملکرد نعوظی باشد، اما به دلیل متدولوژی ضعیف کارآزمایی های موجود، جهت تایید این یافته ها انجام مطالعات بیشتر با متدولوژی قوی و حجم نمونه بالا ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، اختلال عملکرد نعوظی، طب سوزنی، مرور سیستماتیک، ناتوانی جنسی
  • سید مجید صدرزاده، سید محمد موسوی، بهرنگ رضوانی کاخکی، کوثر دلدار، شقایق رحمانی * صفحات 100-105
    مقدمه

    تروما در طول حاملگی، یک علت مهم بستری و مرگ و میر مادر و جنین می باشد. برخی از این عوارض شامل: مرگ مادر یا مرگ جنین داخل رحمی، شوک، پارگی احشاء داخل شکمی و حتی پارگی رحم، جداشدگی جفت و آسیب مستقیم جنین می باشد. مطالعه حاضر با هدف معرفی چند مورد تروما در زنان باردار و بررسی برخی مطالعات منتشر شده قبلی در زمینه ترومای بارداری انجام شد.

    معرفی بیمار

     در این مطالعه هفت زن باردار در سنین مختلف بارداری که به تعدادی از مراکز درمانی آکادمیک شهر مشهد مراجعه کرده بودند، شامل ترومای بلانت شکم، ترومای ناشی از سوختگی و ترومای متعدد و آسیب مغزی معرفی می شوند.

    نتیجه گیری

    اولویت در مدیریت بیمار باردار دچار تروما، پایدارسازی وضعیت مادر می باشد و در بسیاری موارد، نتیجه نهایی وضعیت جنین با احیاء کامل و سریع مادر مرتبط است. در صورتی که جنین قابلیت حیات دارد، انجام پایش جنین امری ضروری است. از سوی دیگر با توجه به آمار بالای حوادث در دوران بارداری و عوارض آن، با آموزش به مادران و خانواده های ایشان و آگاه ساختن از عوارض جسمی و نیز جلوگیری از قرارگیری مادران در شرایط پرخطری همچون تردد با موتورسیکلت یا عدم استفاده از کمربند ایمنی مناسب می تواند تا حدی از وقوع سوانح و بالطبع عوارض ناشی از آن به خصوص مرگ مادر پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: بارداری، تروما، حادثه
|
  • Mohammad Reza Ramezanpour, Malihe Kargozar Pages 1-8

     

    Introduction

    Dysmenorrhea, as one of the most common gynecologic problems in women, is characterized by pain in the lower abdomen, which disrupts normal life. The aim of this study was to investigate the effects of Pilates training on the severity and duration of dysmenorrheal pain and duration of bleeding in young girls.

    Methods

    Thirty young girls with the mean age of 22.21 ± 1.71 years, body mass index (BMI) of 23.89 ± 1.41 kg/m2 and fatigue score of 29.22 ± 3.71 were selected and randomly divided into two groups of Pilates training (n = 15) and control group (n = 15). At 24 hours before and 48 hours after the last exercise session, weight, BMI, fat percentage, severity and duration of dysmenorrheal pain and duration of bleeding were evaluated using McGill Pain Questionnaire and pain numerical rating scale. The experimental group performed the Pilates training protocol for eight weeks (three sessions per week). To analyze the data, independent t-test and Levene’s test were run in SPSS, version 16. The significance level was set at P-value less than 0.05.

    Results

    Weight, body fat percentage and BMI were not significantly different before and after eight weeks of Pilates training (P=0.06). In addition, there was no significant difference in the control group in this regard during this period (P=0.20). After eight weeks of Pilates training, a significant decrease in pain intensity scale was noted. After eight weeks of Pilates training, there was a significant difference in the intensity of pain (P=0.001) and duration of dysmenorrhea (P=0.019) between the training and control groups, but the duration of bleeding did not show a significant difference (P=0.893).

    Conclusion

    The results of this study indicated that eight weeks of Pilates training could be useful in reducing pain intensity and duration of dysmenorrheal pain, while not affecting the duration of bleeding

    Keywords: Pilates exercise, Dysmenorrhea, Girls
  • Tayebeh Negahban Bonabi, Ali Ansari Jaberi, Shayesteh Esmaeilzadeh, Afsaneh Hasanshahi Ravizi Pages 9-17

    Introduction The LI4 and SP6 acupressure points are the most common points to relieve post cesarean pain, but there is no consensus on the preferred point of pressure. Therefore, this study was performed with aim to compare the effect of acupressure at LI4 and SP6 points on the intensity of post cesarean pain.

    Methods

    This double-blind clinical trial study was performed on 90 women referred to the maternity hospitals of Rafsanjan in 2017. They were randomly allocated into three groups: LI4 point, SP6 point and control group. Intervention was performed bilaterally, in 10 seconds of pressure and 2 seconds of rest for 20 minutes sequentially. In the control group, the points were touched with the same pattern without pressure. The intensity of post cesarean pain before, immediately and one hour after intervention was determined by visual analogue Scale in three groups. Data was analyzed by SPSS software (version 16) and ANOVA and repeated measurement variance analysis. P< 0.05 was considered significant.

    Results

    In this study, the mean score of pain at three times of measurement (the time effect) was significant different (p=0.33), but comparison of the mean of three pain score in each group was not significantly different with other groups (p=0.428). The result showed a decrease in pain score trend in the Li4 group during three time measurements and a decrease in pain score of in the Li4 group compared to the control group in 1 hour after the intervention (p=0.001).

    Conclusion

    The acupressure function at the LI4 point in relieving post cesarean pain is better than the SP6 compression point

    Keywords: Acupressure, Complementary, Alternative Medicine, Pain Relieving, Post-cesarean Pain, Postpartum Pain
  • Arezoo Haseli, Farideh Eghdampour, Ashraf Ghiasi Pages 18-26
    Introduction

    In the modern era, global endeavors are made to reduce the rate of cesarean section and encourage natural childbirth, and maternal satisfaction and its dimensions should also be addressed by the governments of developing country. The present study aimed to investigate the impact of massage therapy combined with breathing techniques on the satisfaction of primiparous women with childbirth.

    Methods

    This clinical trial was conducted on 64 primiparous, pregnant women admitted to the obstetrics ward of Lolagar Hospital in Tehran, Iran in 2010. The subjects were divided into two groups of experimental and control via simple random allocation. The experimental group (n=32) received effleurage abdominal massage combined with Lamaze breathing techniques within the first 30 minutes in the active and transition phases of labor. The control group (n=32) received no intervention. Satisfaction with childbirth was measured using Mackey’s childbirth satisfaction rating scale. Data analysis was performed in SPSS version 17 using Mann-Whitney U test and independent t-test at the significance of P<0.05.

    Results

    Mean total score of childbirth satisfaction was significantly higher in the experimental group (64.08±5.68) compared to the control group (42.87±7.09) (P<0.001). With the exception of satisfaction with spouse support (P=0.606), significant differences were observed in all the dimensions of childbirth satisfaction between the study groups, including general satisfaction (P=0.01), self-satisfaction (P<0.001), satisfaction with the midwife (P=0.001), and satisfaction with the condition of the neonates (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results, abdominal massage therapy with breathing techniques increased the satisfaction of primiparous women with childbirth. Therefore, it is recommended that this non-therapeutic approach be incorporated into labor for desirable delivery

    Keywords: Effleurage Massage, Breathing Techniques, Satisfaction, Desirable Childbirth, Primiparous Women
  • Masoume Pirhadi, Mahboubeh Valiani, Masoume Azimi Pages 27-33
    Introduction

    One of the risk factors for postpartum hemorrhage is the elongation of labor. Today, various pharmaceutical and non-pharmaceutical methods are used to reduce pain and duration of delivery. One of these effective methods is the use of auriculotherapy (ear stimulation) in labor that not only reduces maternal pain, but also shortens the delivery duration. The effective methods in reducing labor duration may also affect the complications of increased delivery duration. Regarding this, the aim of the present study was to investigate the effects of this method on maternal postpartum hemorrhage and vital signs, as well as neonatal Apgar score.

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 84 pregnant women within the age range of 18-35 years referring to Shahid Beheshti Hospital in Isfahan, Iran, for delivery. The subjects were randomly assigned into two groups of intervention (auriculotherapy) and control (routine care). The data were collected using a questionnaire consisting of two parts, the first section of which covered demographic characteristics (i.e., age, place of residence, occupation, education level) and gestational age, and the second part was related to maternal postpartum hemorrhage and vital signs. Data analysis was performed in SPSS software (version 16), using independent t-test and Chi-square test. P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean neonatal fifth-minute Apgar score was higher in the auriculotherapy group than that in the control group (P=0.001). However, there was no significant difference between the auriculotherapy and control groups in terms of the rate of postpartum hemorrhage (P=0.51). Maternal respiratory rate (P=0.007) and postpartum temperature (P=0.021) showed significant changes in both groups. The results indicated that maternal vital signs in the intervention group were closer to normal conditions after delivery.

    Conclusion

    In this study, auriculotherapy was used to stimulate the points of Shen Men, point zero, thalamic, endocrine, autonomic, cerebral, and sensorial points, specialized spots including three uterine points, anterior pituitary point, posterior pituitary (oxytocin), two prostaglandin points, and external genital points (perineum and vagina). This intervention resulted in the improvement of neonatal Apgar score and left no unpleasant complications for mothers

    Keywords: Neonate, Apgar, Postpartum hemorrhage, Vital signs, Auriculotherapy
  • Malihe Esmaeili, Nahid Bijeh, Mahdi Ghahremani Moghadam Pages 34-46
    Introduction

    Diabetes mellitus is one of the most common metabolic disorders and important public health problems. This disease accounts for 9% of all mortalities in the world and can lead to neuropathy, nephropathy, retinopathy, and cardiac disease in the long term. Regarding this, the present study aimed to assess the effect of combined aerobic and resistance training on beta-endorphin level and its influence on μ receptor in skeletal muscles for reducing glucose and insulin resistance levels in sedentary women with type II diabetes mellitus.

    Methods

    This randomized clinical trial was performed on 18 sedentary women with type II diabetes mellitus aged 40-50 years in 2015. The subjects were randomly divided into intervention and control groups. The exercise program was conducted for 8 weeks, three sessions a week. Each session included a 20-minute aerobic training, in addition to a strength training program. Blood samples were collected to investigate the serum levels of β-endorphin, glucose, and insulin 48 h before and after the intervention. Data analysis was performed in SPSS software (version 16) using Student’s, paired sample, and independent t-tests for the normal data and Wilcoxon and Mann-Whitney U tests for abnormal data to estimate the intra-group and inter-group differences, respectively. P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results indicated that our combined training significantly increased maximal oxygen uptake, strength, and serum level of β-endorphin, and decreased the glucose and insulin-resistance levels (P≤0.05).

    Conclusion

    This study showed that the combined training declined glycemic index and augmented β-endorphin level. Consequently, this intervention could make a desirable effect on the reduction of risk factors in women with type II diabetes mellitus

    Keywords: Combined exercise, ?-endorphin, Glucose, Insulin-resistance, Type II diabetes mellitus
  • Safa Gharghanipour, Mahboubeh Taebi, Peyman Salehi, Motahhareh Heidari, Beni Pages 47-54
    Introduction

    Oxidative stress is known as a cause of male infertility. Antioxidants are considered as effective agents against oxidative stress. Regarding this, the present study was conducted to determine the relationship between dietary antioxidants intake and semen analysis parameters.

    Methods

    This descriptive-correlational study was performed on 190 men referring to the Fertility and Infertility Center of Shahid Beheshti in Isfahan, Iran, during 2016-2017. The dietary intakes of antioxidants were obtained by Food Frequency Questionnaire (FFQ) and Nutritionist IV software. After analyzing the semen parameters, data analysis was performed using Mann-Whitney U test and Spearman correlation in SPSS software (version 16). P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean antioxidant intakes in men regarding vitamins A, E, and C were obtained as 2081.81±1459.47 μg, 5.52±3.55 mg, and 251.63±160.58 mg, respectively. The results showed that the mean amount of received antioxidants (i.e., vitamins A, E, and C) had no significant relationship with sperm analysis parameters, including sperm volume, number, mobility, and morphology, as well as white blood cell count in semen (P>0.05).

    Conclusion

    As the findings indicated, the dietary intake of antioxidants, including vitamins A, E, and C, was not significantly correlated with sperm analysis parameters (i.e., sperm volume, count, motility, and morphology, as well as the number of white blood cells in semen)

    Keywords: Male Infertility, Semen Analysis, Antioxidant, Diet
  • Marzieh Abedi Amiri, Seyed Mohsen Avandi, Sedigheh Esmaeilzadeh Pages 55-63
    Introduction

    The elevation of stress hormones at the end of pregnancy will cause many problems, including a change in blood pressure. The extreme enhancement of gestational hypertension is associated with dangers, such as intrauterine growth restriction, preterm birth, placental abruption, and stillbirth. The aim of this study was to evaluate the effect of six weeks of pranayama training during the third trimester of pregnancy on serum cortisol and blood pressure levels in pregnant women.

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 18 women in the third trimester of pregnancy referring to a specialized gynecology clinic in Babol, Iran. The subjects were randomly divided into two groups of pranayama (n=8) and control (n=10). The pranayama group performed the relaxation and respiratory exercises for 6 weeks (two 60-minute sessions a week). Fasting blood pressure measurement and blood sampling (using median cubital vein) were performed in resting conditions 48 h before and after the implementation of the intervention. The data were analyzed in SPSS software (version 23) using Shapiro-Wilk test, as well as independent and paired sample t-tests. P-value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that pranayama training significantly decreased serum cortisol levels (P=0.035). Furthermore, diastolic blood pressure in the pranayama group showed a significant decrease, compared to that in the control group (P=0.001). However, there was no significant difference between pranayama training and control groups in terms of systolic blood pressure (P=0.079).

    Conclusion

    Given the importance of the third trimesters of pregnancy, pranayama exercises can be used to control blood pressure and other stress complications in case of high stress in pregnant women

    Keywords: Pranayama, Stress, Blood pressure, Third trimester of pregnancy
  • Marzieh Torkmannejad Sabzevari, Mitra Eftekhar Yazdi, Sedighe Rastaghi, Mostafa Rad Pages 64-70


    ntroduction: Postpartum depression is one of the most common disorders associated with various factors. Considering the level of hormones in different temperaments, this study was conducted to determine the relationship between cold and hot temperaments and postpartum depression.

    Methods

    This descriptive and analytic study was conducted on 169 primi- and multiparous women in Sabzevar, Iran, in 2017. The temperament questionnaire was completed before delivery and the Edinburgh Depression Inventory was completed at the nearest health center in the third or fourth postpartum weeks. To analyze the data, logistic regression test was performed in SPSS, version 20. P-value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    Chi-square test showed a significant correlation between cold and warm temperaments and postpartum depression (P = 0.001). Out of 48 cold-tempered participants 46 (95.8%) had postpartum depression. Depression rate was the lowest in moderate temperament (17.9%). Logistic regression test showed a significant relationship between postpartum depression and cold and warm temperaments (P <0.05).

    Conclusion

    During the post-partum period, those who have a cold temperament are more likely to suffer from depression than those who are warm tempered. It is suggested that obstetricians and midwives should follow mothers' postpartum depression according to the type of temperament

    Keywords: Postpartum depression, Cold temperament, Warm temperament, Moderate temperament
  • Samad Moslehi, Anoshirvan Kazemnejad, Hamideh Mohaddesi, Haniyeh Karimi Pages 71-79

     

    Introduction

    The investigation and prediction of changes in the trend of cesarean and vaginal delivery can play a significant role in awareness and policy-making on health promotion and prevalence and incidence of health problems. Therefore, the aim of this study was to determine the proper time series pattern and trend for the prediction of deliveries in West Azerbaijan province, Iran.

    Methods

    This longitudinal study was conducted during 2004-2013 through monthly recording of the number of vaginal deliveries and cesarean section in West Azarbaijan province. In order to model and forecast the delivery trend in the next 3 years, Box-Jenkins time series approach and its diagnosis and evaluation methods were employed. To fit the appropriate models for trend analysis in both types of deliveries, R and SPSS (version 23) statistical software were used.

    Results

    According to the delivery data in the province, 37.4% and 62.6% of the deliveries were cesarean sections and vaginal deliveries, respectively, during 12 years. The results of the time series forecasting model predicting the trend of deliveries in the next 3 years showed that the number of caesarean section would decrease by 0.9%, compared to that in 2013, while the vaginal delivery rate would increase by 6.7%.

    Conclusion

    Based on the results of the time series forecasting model, the rate of cesarean section is on a relatively decreasing trend, compared to that of the vaginal delivery and was estimated as about 37.1%. This is indicative of the actions of the Ministry of Health and Medical Education toward the promotion of vaginal delivery. However, this rate is still far from the WHO standard

    Keywords: Vaginal delivery, Cesarean surgery, Time series, Prediction
  • Maryam Kavousi, Nayereh Khadem Ghaebi, Mojgan Tansaz, Soodabeh Bioos, Zohre Feyzabadi Pages 80-91
    Introduction

    Ovulation disorders are the most common causes of female infertility. Considering the importance of this issue in Persian medicines texts and the holistic view of this medical doctrine in the treatment of ovulation disorders, the present study was conducted to investigate infertility due to ovulation disorders in Persian and traditional medicine.

    Methods

    In this review study, for the collection of data through a library method, all the causes of ovulation disorders were extracted based on classical medicine references, such as Speroff, Danforth, Novak, and Williams. Then, a search was performed in several electronic databases, including Scopus, Pubmed, and Magiran, using the Persian keywords, such as "Oghr", "Infertility", and "Ovulation disorders + infertility", and the English keywords, like "Infertility", "Persian medicine", and "Ovulatory disorder". Only clinical and review studies conducted in Persian or English language and published during 2000-2017 were included in the study. Finally, the overall causes of ovulation disorder were assessed and compared.

    Results

    In the traditional medicine, the health status of ovarian-brain axis is considered important in ovulation. Similarly, the Persian medicine has given serious attention to this axis. According to the Persian medicine texts, in addition to the ovaries, the health of the brain, heart, liver, and digestive system also affects ovulation. The Iranian medicine scholars divide ovulation disorders into two categories, namely ovum disorders and disorders in the brain and other organs. According to this theory, the restoration of other organs' health is also essential for the treatment of infertility.

    Conclusion

    The general causes of ovulation disorders were relatively similar in the Persian and traditional medicine. These two medical doctrines had an insignificant difference in the underlying causes of ovulation disorders. In this regard, the Persian medicine gave a special attention to the role of other organs in ovulation disorders, in addition to that of the ovaries. Therefore, attention to the holistic views of the Persian medicine, lifestyle modification, and improvement of the function of all organs, along with traditional medicine, can be effective in the success of infertility treatment

    Keywords: Ovulation disorders, Persian medicine, Infertility
  • Morvarid Irani, Elaheh Mansouri, Fatemeh Ghaffari Sardasht, Masoumeh Mirteimouri, Zahra Hadizadeh Talasaz, Talat Khadivzadeh Pages 92-99
    Introduction

    Erectile dysfunction (ED) is a common sexual dysfunction, which affects the quality of life in couples. The use of acupressure for treating ED has been reported in various studies. This systematic review was performed to evaluate the current evidence for the efficacy and safety of acupuncture in treating ED.

    Methods

    In this systematic review, electronic databases of SID, IranMedex, Magiran, IranDoc, Scopus, PubMed, Cochrane, and Google Scholar were searched up to November, 2017 to identify all the studies reporting the effect of acupuncture for treating ED. The search was performed using the keywords of “acupuncture”, “electro-acupuncture”, “intradermal needling”, “erectile dysfunction”, “impotence”, and “male sexual dysfunction”. The quality of the included studies was assessed using the Jadad scale. The results were reported qualitatively.

    Results

    Among 1274 articles retrieved in the initial search, five clinical trials (228 participants) were selected for this systematic review. The studies were conducted in Austria, China, the Netherlands, and Turkey. Most studies showed the beneficial effects of acupuncture for treating ED. Some studies investigated the possible side effects of acupressure and reported no serious adverse effects in this regard.

    Conclusion

    Acupuncture for treating ED can be an effective method, but due to the poor methodological quality in the majority of trials, more high-quality studies with larger sample sizes are needed to confirm these findings

    Keywords: Acupuncture, Erectile dysfunction, Sexual dysfunction, Sexual impotence, Systematic review
  • Seyyed Majid Sadrzadeh, Seyyed Mohammad Mousavi, Behrang Rezvani Kakhki, Kosar Deldar, Shaghyaegh Rahmani Pages 100-105
    Introduction

    Trauma in pregnancy is a major cause of hospital admission and maternal and fetal mortality. Some of the main complications of trauma in pregnant women are intrauterine death, shock, placental abruption, intraperitoneal hemorrhage, and direct fetal injury. The present study aimed to report some of the cases of trauma in pregnancy and review the previous studies in this regard.

    Case Presentation

    In this case series, we presented the case of four pregnant women with trauma, who referred to various teaching hospitals in Mashhad, Iran. The subjects had blunt abdominal trauma, burn injuries, multiple trauma, and traumatic brain injury.

    Conclusion

    Stabilizing the mother is the primary goal in the management of traumatized, pregnant patients. In many cases, fetal outcome is directly correlated with the rapid, thorough maternal resuscitation. In viable fetuses, fetal monitoring is crucial. On the other hand, due to the high rate of complications during pregnancy, educational interventions should be considered for pregnant women and their families. Furthermore, pregnant women must be aware of risky conditions, such as motorcycle riding and not using seatbelts

    Keywords: Pregnancy, Trauma, Accident