فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 23 (تابستان 1397)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 23 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله علمی- پژوهشی
  • حسین بیات * صفحات 1-19
    طبق تلقی براون از افلاطون گرایی، که در اینجا به آن «افلاطون گرایی جدید» می گوییم، ماهیت ریاضیات در قالب هفت مدعا قابل صورت بندی است: واقع گرایی، تجرد، جزئیت، شهودمندی، پیشینی بودن، خطاپذیری، و توسعه پذیری. در این مقاله تلاش شده است تا این دیدگاه، بر اساس دو معیاری که خود براون لحاظ کرده است، یعنی مقبولیت اجتماعی و مقبولیت روش شناختی، نقد و ارزیابی شود. میزان مقبولیت اجتماعی یک نظریه را می توان از روی فراوانی اشخاص موافق با آن سنجید. اما مقبولیت روش شناختی یک نظریه به توانایی آن در حل بهینه مسائل مربوطه بستگی دارد. به زعم براون، افلاطون گرایی جدید از هر دو لحاظ بهترین نظریه فلسفی درباره ماهیت ریاضیات است. در این مقاله ضمن تقریر دقیق تر این دیدگاه، آشکار می شود که به لحاظ مقبولیت نهادی می توان با براون هم رای بود. اما مقبولیت روش شناختی آن همچنان مناقشه آمیز است، زیرا دست کم دو مسئله دسترسی و مسئله یقین که گریبانگیر افلاطون گرایی اولیه بود در افلاطون گرایی جدید نیز همچنان حل نشده باقی مانده اند. تاکید این مقاله بخصوص بر مشکلات دیدگاه براون در مواجهه با مسئله دوم است.
    کلیدواژگان: افلاطونگرایی جدید، مقبولیت اجتماعی، مقبولیت روش شناختی، دسترسی، یقین
  • مهدی سلیمانی خورموجی *، علی فتح طاهری، سید مسعود سیف صفحات 21-42
    فهم محتوای نقد عقل محض منوط به فهم معنای امر پیشین است و کانت نیز به همین دلیل، بخش عمده ای از این کتاب را به تبیین شان معرفتی، جست وجوی خاستگاه، تعیین محدوده اعتبار و تشریح مصادیق آن اختصاص داده است. با این همه، حتی باآنکه وی در هر دو ویرایش نقد، کم وبیش، مشخصه هایی (مانند ضروری، اکیدا کلی، محض، واضح، قطعی و مستقل از تجربه) را برای امر پیشین معرفی کرده است ولی، چون این مشخصه ها در سنت های پیشاکانتی و پساکانتی -در معنایی متفاوت با معنای مدنظر او- نیز به کار گرفته شده اند پس چندان بعید نیست اگر در فهم محتوای نقد دچار ابهام شویم. ما در بخش (1) ، به برخی از این ابهام ها اشاره خواهیم کرد. سپس در بخش (2-1) ، نشان خواهیم داد برای رهایی از ابهام های مزبور ناگزیریم مشخصه ضروری را به «برخاسته از طبیعت ذهن انسان» ، اکیدا کلی را به «صرفا قابل اطلاق بر پدیدارها» ، محض را به «معطوف بودن به سهم خود ذهن در تشریک مساعی اش با خود اشیاء برای شکل گیری معرفت تجربی» ، واضح را به «آنچه حیطه جست وجو برای یافتن اش، صرفا محدود به درون خودمان است و نه بیرون از آن» و قطعی را نیز به «آنچه گستره اش هم به لحاظ خود مصادیق و هم به لحاظ تعداد مصادیق تغییرناپذیر است» بازتعریف کنیم. در بخش (2-2) نیز با واکاوی مشخصه مستقل از تجربه، نشان خواهیم داد این مشخصه، علاوه بر دلالت بر صرف ساختار، می تواند ناظر به نوعی معرفت در بن هر گونه تجربه ممکنی نیز باشد؛ افزون بر این، نسبت مشخصه مزبور را با سنت پیشاکانتی و پساکانتی نیز نمایان خواهیم ساخت.
    کلیدواژگان: ضروری، کلی، محض، واضح، قطعی، مستقل از تجربه
  • مرتضی طباطبایی *، غلامحسین توکلی صفحات 43-59
    اخلاق کاربری تکنولوژی، نیازمند دسته‎بندی مناسبی از تکنولوژی هاست تا بتوان برای هر دسته کلان تکنولوژی، اصولی اخلاقی را متناسب با ویژگی های مشترک هر دسته تدارک دید. دون ‎آیدی در رویکرد پساپدیدارشناسی تجربی خود، روابط ما را با تکنولوژی به چهار دسته تجسد، هرمنوتیکی، غیریت و زمینه‎ای تقسیم می‎کند که بر همین اساس می‎توان تکنولوژی ها را نیز بر اساس کارکرد اصلی‎شان، به همین شکل تقسیم کرد. براین‎اساس تکنولوژی های متجسد، گسترش‎دهنده ادراکات ما هستند، تکنولوژی های هرمنوتیکی، به امری جز خود اشاره می‎کنند و همچون متنی پیش روی ما باز هستند، تکنولوژی های غیرگونه، همچون شخص انسانی در برابر ما ظاهر می‎شوند و تکنولوژی های زمینه، در حاشیه آگاهی ما به کار خود مشغول‎اند. در این مقاله، نشان داده می‎شود که این تقسیم‎بندی دون آیدی، به سبب ظرفیت‎هایی همچون توجه به رابطه انسان با جهان اطراف، دربرگیرندگی تکنولوژی های جدید و قدیم، و عینیت و بی‎طرفی، زیربنای مناسبی برای مباحث اخلاقی و به‎ویژه اخلاق کاربری در حوزه تکنولوژی است. با این همه، این تقسیم‎بندی ابهامات و کاستی هایی نیز دارد؛ از جمله عدم جامعیت و ایرادات صوری تقسیم. به نظر می‎رسد این کاستی ها را بتوان با اصلاحات و تغییراتی اندک در تقسیم‎بندی، برطرف ساخت.
    کلیدواژگان: پساپدیدار شناسی، دون آیدی، رابطه تجسد، رابطه غیریت، رابطه هرمنوتیکی، رابطه زمینه ای
  • مرتضی طباطباییان نیم آورد *، سید مهدی امامی جمعه، نفیسه اهل سرمدی صفحات 61-75
    از آثار دوانی می توان دو نظریه درباره وحدت و کثرت استنباط کرد. یکی وحدت وجود و کثرت موجود و دیگری، وحدت وجود و وحدت موجود. این فیلسوف مکتب شیراز، در طرحواره فلسفی- عرفانی خویش، نظریه ذوق التاله را تبیین می کند و معنای موجود بودن ممکنات را انتساب آنها به حقیقت وجود می داند. بدین ترتیب است که انتساب، به عنوان اصطلاحی کلیدی در این باب مطرح می شود؛ اصطلاحی که در هر کدام از این الگوها چهره متفاوتی پیدا می کند. آیا مراد از انتساب، همان وجود رابط صدرائی یا تجلی مطرح در نظام عرفانی است؟ آیا آنچه دوانی از انتساب اراده می کند امری غیر از اضافه اشراقی است؟ در این نگاشته خواهیم دانست که در الگوی نخست، انتساب، غیر از وجود رابط صدرایی و یا نظر عرفاء در باب تجلی و همچنین، غیر از اضافه اشراقی است. این در حالی است که در دومین الگو، انتساب، دقیقا همان تجلی و ظهور عرفاست. در تبیین نظریه ذوق التاله دوانی، دیدگاه های مختلفی شکل می گیرد. نگارنده ضمن دسته بندی این نظرات با تفکیک میان دستگاه فلسفی و عرفانی جلال الدین دوانی، اولا تحلیلی از این اختلاف در عبارات ارائه می کند و ثانیا با ریشه یابی این گوناگونی در تعابیر، مشکل اساسی را ضعف دستگاه فلسفی دوانی می داند و معتقد است نظام فلسفی او این قدرت و قابلیت را نداشته است که اندیشه عرفانی او را به طور کامل و بدون نقص، مبرهن سازد.
    کلیدواژگان: دوانی، ذوق التاله، انتساب، تجلی، ممکنات، وحدت وجود
  • علی اکبر عبدل آبادی* صفحات 77-90
    یکی از پرسشهای اساسی درباره شهودگروی اخلاق شناختی مور این است که شهودچه نقشی در تشکیل تصورات و تصدیقات اخلاقی ایفا می کند. در این مقاله با بررسی پاسخ مور، به روشی تحلیلی، با تفکیک دو معنای «شهود» در نزد وی، یعنی شهود خاصه «خوبی» - که آن را شهود ش. (1) نامیده ام - و شهود قضایای اخلاقی مشتمل بر محمول «خوب» که - آن را شهود ش. (2) نامیده ام - به نتایج زیر رسیده ام: 1) شهود ش. (1) از طریق مفهوم «خوبی» به عنوان علت سایر مفاهیم اخلاقی، در تشکیل تصورات اخلاقی تاثیر می گذارد؛ 2) شهود مذکور از طریق مفهوم بسیط «خوبی» در تشکیل تصدیقات اخلاقی تاثیر می نهد؛ 3) شهود ش. (2) از طریق محمول بسیط «خوب» در تشکیل تصورات اخلاقی مرکب تاثیر می گذارد؛ 4) شهود مذکور به موجب بداهت ذاتی و صدق ضروری قضایای اخلاقی مشتمل بر محمول «خوب» در تشکیل سایر قضایا یا تصدیقات اخلاقی تاثیر می نهد.
    کلیدواژگان: شهود، تصورات اخلاقی، تصدیقات اخلاقی، خاصه خوبی، محمول خوب، جی، ئی، مور
  • رامین عزیزی، حسن ابراهیمی * صفحات 91-109
    با توجه به اهمیت مساله نفس در بین فلاسفه و حکما در طول تاریخ اندیشه بشر، این پژوهش درصدد است نقاط اشتراک و افتراق دیدگاه ملاصدرا و آقا علی زنوزی را در باب نفس و قوا و نسبت بین آن‎ها، مورد بررسی قرار دهد. ملاصدرا براساس مبانی فکری خود که عمده آ‎ن‎ها اصالت و تشکیک وجود و حرکت جوهری است، قوا را مراتب وجودی نفس واحد به شمار آورده و از تشکیک مراتب سخن گفته است. آقا علی مدرس زنوزی یکی از چهره های شاخص حکمت صدرایی، به جای تشکیک در مراتب، از ترکیب در مراتب سخن رانده است. این پژوهش روشن ساخته است که اختلاف این دو دیدگاه، به نحوه نگاه این دو فیلسوف به یک واقعیت واحد وابسته و از اختلاف مبانی این دو فیلسوف نشات نمی‎گیرد و این‎که صدرا با توجه بیشتر به بحث اصالت وجود از حرکت جوهری بحث تشکیک آن را مورد توجه قرار داده است، ولی آقا علی با تکیه بر مباحث هیولی و صورت، بیشتر به بحث ترکیب پرداخته است. نگارنده در حد توان کوشید تبیین روشنی از دیدگاه این دو حکیم ارائه دهد.
    کلیدواژگان: نفس، قوا، ملاصدرا، حکیم آقا علی زنوزی، تشکیک نفس، ترکیب نفس و قوا
  • توکل کوهی گیگلو *، سید ابراهیم آقازاده صفحات 111-136
    مسئله شر بیش از آن که به وجه قرینه ای و با اتکا به برخی شرور گزاف و ظاهرا بی هدف یا انبوهی ناملایمات زندگی انسان، وجود خداوند و اوصاف کمالی او را به چالش کشد، در ساختاری منطقی، اعتقاد به خداوندی عالم، قادر و خیر محض را با وجود شرور در جهان هستی به طور منطقی ناسازگار می یابد. پیداست که اعتبار این استدلال منطقی در گرو صدق یا محتمل الصدق بودن گزاره الحاقی آن خواهد بود و این در حالی است که انگاره نظام احسن برآمده از علم عنایی خداوند از منظر فیلسوفانی چون ملاصدرا با عطف نظر به وجوهی چون تضاد و تزاحم در جهان مادی، جزءنگری انسان این جهانی، نسبیت شرور، دخول بالعرض شر در قضای الهی و... بر نادرستی این گزاره الحاقی پای می فشرد. مقاله پیش رو می کوشد تا با نگاهی دقیق به استدلال منطقی ملحدین و گزاره الحاقی مورد نظر آنان، دفاع ملاصدرا در برابر مسئله منطقی شر را مطرح و تاب و توان آن را بررسی کند.
    کلیدواژگان: مسئله منطقی شر، علم عنایی، نظام احسن، مسئله قرینه ای شر، گزاره الحاقی
  • عبدالمجید مبلغی* صفحات 137-155
    این نوشتار در پی توضیح امکان بهره گیری از روش شناسی های پست مدرن در الهیات است. انجام این مهم ضمن سه گام توضیح زمینه های نظری حاکم بر دیدگاه های مخالف با امکان چنین بهره گیری هایی ، بررسی چندوچون وقوع آن با توجه به ادبیات «الهیات پست مدرن» و، نهایتا، اقامه استدلال مبنی بر صحت معرفت شناختی امکان بهره گیری هایی از این دست تعقیب گردیده است. در واپسین گام، که بخش نهایی هسته نظری نوشتار را عرضه می دارد، تلاش شده است صحت و معنای بهره برداری روش شناسانه از پست مدرنیسم طی مطالعه ای الهیاتی توضیح داده شود؛ و این مهم، بر اساس منطق معرفت شناختی حاکم بر رویکردی از این دست، اثبات گردد. جهت انجام این مهم ایده هایی هم چون تقدم معرفت شناسی بر هستی شناسی در مطالعه ای پست مدرن از امر الهیاتی به بحث نهاده شده است و گشودگی معرفت شناختی نظریه های پست مدرن در مواجهه با الهیات موضوع تامل واقع گردیده است.
    کلیدواژگان: الهیات، روش شناسی، پست مدرنیسم، مطالعات دینی
  • سیدمهدی موسوی نژاد*، محمد رعایت جهرمی صفحات 157-174
    وقتی از ارتباط سینما و فلسفه سخن می گوییم، درواقع، از چه سخن می گوییم؟ هنگامی که از نزدیکی و ارتباط آثار سینمایی یک کارگردان با اندیشه یک فیلسوف بحث می کنیم، مرادمان چیست؟ گفت وگو درباره همسایگی و قرابت میان اندیشه های یک فیلسوف و آثار هنری یک سینماگر، نیازمند شناختی دقیق از اندیشه های آن فیلسوف و نیز فهم اندیشه بازنمایی شده در یک اثر یا دسته ای از آثار سینمایی است. آندری تارکوفسکی (19861932) فیلم ساز و نظریه پرداز سینمایی روس، در آثار سینمایی خود به مسائلی می پردازد که در متن اندیشه فیلسوفان اگزیستانسیالیسم، از جمله مارتین هایدگر (1976 1889) ، فیلسوف آلمانی، از جایگاه ویژه ای برخوردارند. با در نظر داشتن ارتباط هنر و به طور خاص سینما با فلسفه و نیز مسائل کلیدی و ضروریات مهم درباره سینما و چگونگی تطبیق و تقریب اندیشه های یک فیلسوف با یک هنرمند، می توان وجوه اشتراکی میان اندیشه سینمایی شده تارکوفسکی و تفکر هایدگر، به خصوص در مسائلی، همچون "مرگ"، "زمان"، "امید و تیمارداشت" و نیز "درراه بودن" استنباط کرد. تارکوفسکی در فیلم هایی مانند "استاکر"، "ایثار"، "آینه" و "نوستالژیا"، چنین دغدغه هایی داشته و این نوشتار می کوشد تا از معبر تطبیق و تقریب، وجوه اشتراک اندیشه های این فیلم ساز با هایدگر را واکاوی نماید.
    کلیدواژگان: تارکوفسکی، هایدگر، مرگ، زمان، تیمارداشت
  • داود میرزایی، علی سلمانی *، رضا ماحوزی صفحات 175-194
    شرح لایب نیتس از ادراک حسی برای درک سنت استتیک عقل گرایانه آلمانی در قرن هجدهم بسیار حایز اهمیت است. تاملات او در این باب چارچوبی دکارتی دارد و برای دیدگاه های او درباره تجربه استتیکی بسیار کانونی است. او با توجه به ماهیت واضح ولی مغشوش ادراک حسی، مفهوم کمال و لذت را تبیین می کند و از همین معبر ره به تعریف زیبایی می برد. کمال عبارت است از نیرو یا توانایی متحدساختن ویژگی های کثیر در یک ویژگی؛ لذت، از نظر او، عبارت است از احساس کمال در اشیا؛ زیبایی هم نزد او همانا تعمق یا تامل بر امری لذت بخش یا خوشایند، یا کمال شیء است. در این مقاله قصد داریم پس از بررسی اهمیت لایب نیتس در استتیک آلمان، ماهیت ادراک حسی نزد او، و سپس رابطه آن را با تجربه استتیکی، کمال، لذت و زیبایی در سپهر استتیک او بکاویم و در اخر هم نقد و نظری بر استتیک او داشته باشیم.
    کلیدواژگان: لایب نیتس، ادراک حسی، تجربه استتیکی، کمال، لذت، زیبایی
|
  • Hossein Bayat* Pages 1-19
    Some mathematical philosophers believe that we can achieve a new and better version of mathematical Platonism, by eliminating defects of original Platonism. According to Brown's version of Platonism, that here we call it “Modern Platonism”, the nature of mathematics can be formulated in these seven theses: realism, abstraction, particularity, Intuitiveness, priority, fallibility, and extensibility.
    This paper criticizes and evaluates the New Platonism, according to two major criteria: the social acceptability, and the methodological acceptability. The social acceptability of a theory, according to my definition, is the interest and attitude of the people to that theory; and it can be measured on the frequency or percentage of interested parties. But the methodological acceptance of a theory means to match it with criteria such as consistency, simplicity and explanatory power; and its value can be assessed based on its success in solving philosophical problems related to it. According to Brown, the new Platonism, is the best philosophical theory about the nature of mathematics, both sociological and methodological. As for sociological criteria, we can be sympathetic and agree with Brown. That is, it seems that the new version of Platonism is still acceptable. But it needs to prove its methodological acceptability. Because the access problem and the certainty problem are still not resolved.
    Keywords: New Platonism, the access problem, the problem of certainty, the social acceptability, the methodological acceptability
  • Mahdi Soleimani Khormouji*, Ali Fath Taheri, Seyyed Masoud Sayf Pages 21-42
    Undoubtedly, A Priori needs to be clarified if we are to understand the heart of Critique of Pure Reason; and Kant, precisely for this very reason, devoted a considerable part of Critique to explaining the epistemic status of A Priori, searching its origin, specifying its validity scope, and illustrating its instances. Although he, more or less, in both editions of Critique, put forward some characteristics intrinsic to A Priori (such as necessary, strictly universal, pure, clear, certain and independent of experience) since they have been also used in (pre)post-Kantian traditions, especially in a meaning different from what Kant meant, so they may simply bring about some confusions cause failing to appropriately grasp the heart of Critique. With reference to such confusions the authors make an attempt to shed light on this point in part (1). Then, in part (2-1), based on the text of Critique and its commentators’ views, authors proceed to show that to evade such confusions one should re-define necessary to “what is emerged from the nature of the human mind”, strictly universal to “applicable just in the realm of phenomenon”, pure to “merely focused on the contribution of mind itself in collaboration with the objects themselves to form empirical knowledge”, clear to “what the scope of searching for is limited to within ourselves not outside of it” and certain to “what its scope is immutable –either regarding to its instances themselves or to their numbers”. In part (2-2), by scrutinizing the other characteristic (i.e. independent of experience), we shall show that this characteristic, besides of referring to mere structure, can refer to some kind of knowledge on which every possible experience is based; moreover, we shall determine the relation of above characteristic to pre(post)-Kantian traditions.
    Keywords: Necessary, Universal, Pure, Clear, Certain, Independent of Experience
  • Morteza Tabatabee*, Gholamhossein Tavakkoli Pages 43-59
    Ethics of using technology requires proper classification of technologies so that the ethical principles appropriate to the common characteristics of each major category of technology can be provided. Don Ihde in his post-phenomenological approach categorizes our relationship with technology into four categories of embodiment, hermeneutics, alterity, and background; hence, one can similarly classifies technologies based on their primary function. Accordingly, embodied technologies expand our perceptions; hermeneutical technologies refer to something other than themselves and are like a text open before us; technologies of alterity appear a human person before us; and the background technologies are engaged on the margin of our consciousness. This article intends to show that Ihde’s division is an appropriate foundation for the ethical issues, especially the ethics of using technology, because of its capacities such as its noticing the human relationship with his surrounding world, its including of old and new technologies, and its objectivity and neutrality. However, this division has its ambiguities and shortcomings, including the lack of collectivity and formal flaws. It seems that these shortcomings can be eliminated with a few reforms.
    Keywords: post-phenomenology, ethics of using technology, Don Ihde, embodiment relation, hermeneutical relation, contextual relation, arteritis relation
  • Mortaza Tabatabaian Nim, Avard*, Seyed Mehdi Amami Jomeh, Nafiseh Ahl, Sarmadi Pages 61-75
    Jalaladdin Davani attempts to philosophically explain issues of unity and diversity. In this regard, he seeks to philosophically explain theosophical approach of Ibn Arabi toward particular unity of existence. In fact, two distinct and even conflicting theories on unity and diversity could be perceived in and inferred from his works. The first theory emphasizes on the unity and multiplicity of existence necessitating the fundamental reality of existence in the necessary and the fundamental reality of quiddity in the possibilities. The other theory is the fundamental reality of existence and reality of the existent based on views of Ibn Arabi and Mulla Sadra’s views on this issue. Davani uses the term “ascription” to explain the existence of possibilities in all his attempts to clarify his theory on unity and diversity- theory of Tasting of Theosophy. Thus, one of the tasks required for unfolding his goal from theory of tasting of theosophy is to elaborate on the term “ascription” as it is utilized in his thought system. The present paper intends to define “ascription” regarding philosophical system of Davani and considering his philosophical explanation and analysis of the issues of unity and diversity.
    Keywords: Davani, Mulla Sadra, Unity, diversity, Tasting of theosophy, Ascription
  • Aliakbar Abdolabadi * Pages 77-90
    One of the fundamental questions about Moore's ethical intuitionism is that what role the intuition plays in the formation of ethical concepts and judgments. In this paper, I have scrutinized Moore's answer by an analytic method, and by differentiating the two meanings of “Intuition” in his views, i.e. the intuition of the property of “Goodness”-which I have called “Intuition (I)”- and the intuition of the propositions containing the predicate “Good”-which I have called “Intuition (II)”-I have reached these results1) Intuition (I) influences on the formation of ethical concepts by the concept of “Goodness” as the cause of the ethical concepts; 2) Intuition (I) influences on the formation of ethical judgments by the simple concept of “Goodness”; 3) Intuition (II) influences on the formation of the complex ethical concepts by the simple predicate “Good”; 4) Intuition (II) , by virtue of the self-evidence and necessary truth of the propositions containing the predicate “Good”, influences on the formation of other propositions or judgments.
    Keywords: intuition, ethical concepts, ethical judgments, the property of? Goodness?, the Predicate? Good?, G. E. Moore
  • Ramin Azizi, Hasan Ebrahimi * Pages 91-109
    As regards to the importance of soul issue among philosophers and thinkers in the history of human thought, This research seeks to examine the points of communities and separations of Mulla Sadra's and Zenouzi's views on the soul and its powers and the relation between them. Mulla Sadra on the basis of his main foundations which are the fundamentality of existence, existential gradation and change in substance, has considered powers as existential rank of a single soul and has spoken of gradation of degree. Modares Zonouzi who considered as one of the best exponents of Transcendent Wisdom, has spoken of a combination of degrees rather than gradation of degrees. The research has made it clear that the difference between these two views arise from the way these two philosophers look at a single fact and does not emerge from the Fundamental differences between them, and that Sadra, with more emphasis on the issue of the fundamentality of existence in the substantial motion, has paid more attention to the issue of gradation, but Agha'ali, having relied on topics of matter and form, has focused on the issue of combination. The author has tried to provide a clear explanation of the views of these two wise.
    Keywords: Soul, powers, Mulla Sadra, Modares Zonouzi, Combination of soul, it powers
  • Tavakkol Kouhi Giglou *, Seyed Ebrahim Aghazadeh Pages 111-136
    The problem of evil, by a logical framework, has seen the belief in a knowledgeable, almighty and purely good God logically inconsistent with the existence of evil in the universe, rather than challenging the existence of God and His attributes of perfection evidentially, relying on some absurd and apparently aimless evils or massiveness of human life difficulties. It is clear that the validity of this logical reasoning depends on the truth or probability of its annexational proposition, whereas, from the perspective of philosophers like Mulla Sadra, the idea of the best ordering of things based on the God’s providential knowledge insists on the falsehood of this annexational proposition regarding the conflict and interference in the material world, the limited point of view of human beings living in this world, occurrence of evil by accident through Divine destiny etc. This paper aims to examine the logical reasoning of atheists and their annexational proposition, then propose Mulla Sadra’s defence against the logical problem of evil and study its strengths.
    Keywords: logical problem of evil, providential knowledge, the best ordering of things, evidential problem of evil, annexational proposition
  • Abdolmajeed Moballeghi * Pages 137-155
    This Paper tries to prove that it is possible to use postmodern methodologies in Islamic theological studies. Accordingly, the three main steps in this paper are taken to defend this thesis. The first step explains that the Iranian philosophical mentality disregards any use of postmodernism in Islamic studies. The paper points out that the problem with this mentality is that this mentality usually sees a fundamental contradiction between materialism and relativism in postmodernism and Islamic understanding of theology. In the second step, the paper shows that, contrary to this understanding of the relation between postmodernism and Islamic theology, the use of postmodernism as a methodology in theological studies opens up new horizons of critical thinking in Islamic studies. In this regard the paper explains how the process of applying postmodern methodologies to theological studies can be justified if we rely on an epistemological feature of postmodernism: Postmodern methodologies defend the preference of epistemology over ontology. In the third step, in order to explain the realization of this thesis in the real world, it shows how Christian theology could well use postmodern methodology and create a valuable postmodern theological literature. This comparison is based on the assumption that theology, Christian and Islamic, have the same ontological similarity in defending the theological metaphisics and in rejecting the modern ontological cognitive.
    Keywords: Theology, Methodology, Postmodernism, Religious studies
  • Seyed Mehdi Mousavinejad*, Mohammad Raayat Jahromi Pages 157-174
    The relation between art, especially cinema, with philosophy, on one hand, and a philosopher with an artist’s thinker are the main subject of this paper. Martin Heidegger and Andrey Tarkovsky (1932-1986) are one of these philosophers and filmmakers. Accordingly, “philosophical film” separated from “film as philosophy”. Andrey Tarkovsky, Russian filmmaker, brings up in his works some issues such as time, death and care which are very important in the context of existential philosophy. Then, his works and thought included “film as philosophy”. In Heidegger’s thought, dosein is “being in the world”. He distinguishes between fallen and original dosein and emphasizes on dosein’s possibilities which the end of them is death. In order to indicate the relationship between what Tarkovsky, as a cinematic theorist, expresses in his films with the cinematic expression, and Heidegger’s philosophy, cinematic theories such as realism, formalism and phenomenological theories are very important. We discuss about them and basic properties of Tarkovsky’s films and fundamental issues of Heidegger’s philosophy. Finally, this paper intends to find and pursue some issues like “death”, “time” and “care”, in Heidegger’s thought and Tarkovsky’s films: “The Mirror”, “Stalker”, “Nostalghia” and “Sacrifice”.
    Keywords: Tarkovsky, Heidegger, death, time, care
  • Davoud Mirzaei, Ali Salmani *, Reza Mahouzi Pages 175-194
    Leibniz’s account of perception for understanding of German rationalistic aesthetic tradition in 18 century is very crucial and important. His account of sense qualities has a Cartesian framework and it is so central to his views on aesthetic experience. He explains the concept of perfection and pleasure based on the clear but confused nature of perception. Accordingly, he defines beauty as follows: perfection is the ability or power to unite multiple properties into one; pleasure is feeling perfection in things. Beauty, for him, is the contemplation or reflection upon the pleasurable, or perfection of things. Having investigated the importance of Leibniz in German aesthetics, we intend to figure out the nature of perfection and its relationship to aesthetic experience, perfection, and beauty in his aesthetics.
    Keywords: Leibniz, perception, aesthetic experience, perfection, pleasure, beauty