فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه مدیری *، علی رحیمی صفحات 9-41
    ترجیح جنسی از جمله مولفه هایی است که از تفاوت گسترده ای در میان کشورهای جهان برخوردار است. درحالی که در برخی کشورها هنوز داشتن فرزند پسر از اولویت های والدین است، در برخی دیگر الگوی غالب عدم ترجیح جنسی، ترجیح متعادل جنسی و ترجیح دختر است. بر این اساس هدف این مقاله توصیف وضعیت ترجیح جنسی و نقش نگرش های جنسیتی در شکل گیری آن به تفکیک جنسیت است. جامعه آماری پیمایش، متاهلین شهر تهران بوده و 1272 نمونه در سنین باروری به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهند الگوی غالب ترجیح جنسی در مردان و زنان، ترجیح متعادل جنسی است. ترجیح پسر در مردان بیش از زنان و ترجیح دختر در زنان بیش از مردان گزارش شده است. نگرش های جنسیتی به عنوان عاملی در شکل گیری ترجیح جنسی در هر دو جنس پذیرفته می شود. نگرش های جنسیتی سنتی تر با ترجیح پسر و نگرش های برابرطلبانه تر با عدم ترجیح جنسی و ترجیح متعادل جنسی در هر دو جنس همراه است. به طور کلی می توان گفت با تغییر نگرش های جنسیتی از سنتی به سوی برابرطلبانه، ترجیح جنسی از الگوی غالب ترجیح پسر به ترجیح متعادل جنسی تغییر یافته که پیامدهای جامعه شناختی و جمعیت شناختی را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: ترجیح جنسی، ترجیح جنسیتی، نگرشهای جنسیتی، ترجیح متعادل جنسی، عدم ترجیح جنسی
  • زینب حسینی، محمد تقی شیخی، حجیه بی بی رازقی نصرآباد * صفحات 43-82
    هدف این تحقیق شناسایی تجربه زیسته زنان از تک فرزندی با تاکید بر چرایی و پیامدهای تک فرزندی است. مطالعه از نوع کیفی است و داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 20 نفر از زنان دارای یک فرزند بالای 5 ساله شهر شهریار در سال 1395 جمع آوری شد. یافته ها نشان داد تجربه تک فرزندی مترادف با فرایندی برای تعادل بخشی بین حوزه فردی نظیر شرایط روحی- جسمی مادر و فرزند؛ حوزه خانوادگی نظیر موقعیت مالی خانواده و روابط با همسر؛ حوزه های اجتماعی نظیر محیط کار می باشد. به عبارتی تک فرزندی نتیجه تاخیر در ازدواج و فرزندآوری، پیشگیری از خطرات و آسیب های اجتماعی، احساس فقدان حمایت های خانوادگی و اجتماعی، مشکلات ترکیب کار و خانه و تغییرات نگرشی به سمت اهداف و ارزش فرزندآوری است. با وجود مزایایی نظیر فراهم کردن امکانات بیشتر برای فرزند، داشتن وقت بیشتر مادر و کمتر بودن بحث و جدل در خانواده، تک فرزندی، تجربه مطلوبی برای افراد نبوده و تک فرزندی الگوی مناسبی برای خانواده های ایرانی نمی دانستند. بسیاری از آن ها مهارت های کمتر فرزند در حل مسئله، تاب آوری کمتر، استقلال و یا وابستگی مفرط، فردگرایی، خودخواهی، حسادت، کمرویی، منزوی بودن فرزند و ترس از تنها شدن زودرس والدین در سنین میانسالی و سالخوردگی و خالی شدن فضای خانواده را به عنوان پیامدهای منفی تک فرزندی می دانستند.
    کلیدواژگان: باروری پایین، تک فرزندی، تاخیر در فرزندآوری، پیامدهای تک فرزندی، تجربه زیسته، زنان
  • ساناز نصری، حاتم حسینی *، امیر عرفانی صفحات 83-117
    با کاهش ایده آل ها و تمایل به فرزندآوری، تقاضا برای روش های دائمی و طولانی اثر پیشگیری از حاملگی افزایش می‎یابد. هدف از این مقاله بررسی شیوع و برآورد تقاضا برای روش های دائمی و طولانی اثر پیشگیری از حاملگی و تبیین تفاوت های قومی در تقاضا برای این روش ها در میان زنان کرد و ترک همسردار 49-15 ساله ی شهر ارومیه است. داده ها از پیمایش باروری ارومیه که در خرداد و تیر 1393 بر روی نمونه ای بالغ بر 770 خانوار انجام شد اقتباس شده است. نتایج از عمومیت بیش تر روش های پیشگیری از حاملگی در میان ترک ها در مقایسه با کردها (5/91 درصد در مقابل 1/82 درصد) حکایت دارد. ترک ها در مقایسه با کردها، هم بیش تر از روش های دائمی و طولانی اثر پیشگیری از حاملگی استفاده می کنند (7/45 درصد در مقابل 8/20 درصد) ، و هم تقاضای بیش تری (82 درصد در مقابل 57 درصد) برای استفاده از این روش ها دارند. تحلیل های چندمتغیره نشان داد که قومیت در کنار مشخصه های جمعیتی نقش مهمی در پیش بینی احتمال تقاضا برای روش های دائمی و طولانی اثر پیشگیری از حاملگی دارد. شکاف میان استفاده و تقاضا در هر دو گروه قومی قابل توجه و تفاوت ها از نظر آماری معنادار است. برآورده نشدن این تقاضا می تواند به افزایش حاملگی های ناخواسته و سقط جنین عمدی در میان زنان کرد و ترک منجر شود.
    کلیدواژگان: بهداشت بارداری، پیشگیری از حاملگی، روش های موقت، روش های دائمی و طولانی اثر، قومیت، زنان، ارومیه
  • رسول صادقی *، محمدجلال عباسی شوازی، پونه شهریاری صفحات 119-148
    مهاجرت یکی از فرایندهای مهم جمعیت شناختی است که با تغییرات گسترده در سطح فردی و اجتماعی همراه است. موضوع باروری مهاجران با توجه به حجم گسترده مهاجرت های بین المللی و نقش روزافزون این مهاجرت ها در شکل گیری پویایی های جمعیتی، مورد توجه جمعیت شناسان قرار گرفته است. در این زمینه، مقاله پیش رو با استفاده از تحلیل ثانویه داده های خرد سرشماری های 1385 و1390 به تحلیل تفاوت های باروری زنان مهاجر عراقی در مقایسه با همتایان ایرانی می پردازد. نتایج پژوهش نشان داد تغییراتی در باروری مهاجران عراقی در ایران رخ داده و مسیر این تغییرات در طول زمان و در بستر گذار نسلی به سوی همانندی و همگرایی بیشتر با گذار باروری ایران بوده است. البته، هنوز زنان مهاجر عراقی سطح باروری بالاتری در مقایسه با ایرانی ها دارند، هرچند آن ها باروری پایین تری نسبت به همتایان خود در کشور عراق دارند. تفاوت های باروری زنان عراقی با همتایان ایرانی بعد از تعدیل اثر مشخصه های اقتصادی- اجتماعی، حدود 50 درصد کاهش یافت. بنابراین، بخشی از تفاوت های بومی- مهاجر باروری به موقعیت و جایگاه اقتصادی-اجتماعی متمایز آن ها برمی گردد. تفاوت های باقیمانده ممکن است ناشی از تاریخ، آداب و رسوم و ارزش های اجتماعی-فرهنگی متفاوت ایرانی ها و عراقی ها باشد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، باروری، مشخصه های اقتصادی- اجتماعی، تابعیت، مهاجران عراقی، جمعیت بومی
  • مسعود الماسی * صفحات 149-172
    در حال حاضر جمعیتی نزدیک به 5 هزار نفر معاود از عراق در استان ایلام زندگی می کنند که لزوم توجه به وضعیت زندگی آنها ضروری می نماید. با توجه به عدم انجام پژوهش کافی در این رابطه، مقاله حاضر به بررسی میزان رضایت مندی از مهاجرت در بین این گروه جمعیتی و عوامل مرتبط با آن، به روش پیمایش می پردازد. جامعه آماری، تمامی معاودین ساکن شهر ایلام و حجم نمونه مورد نظر 357 نفر می باشد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از توزیع پرسشنامه به شیوه نمونه گیری خوشه ایدر بین نمونه مورد نظر گردآوری شده است. ارزیابی فرضیه ها نشان می دهد میانگین نمرات متغیر وابسته بر حسب متغیرهای جنس، محل تولد، قومیت و شغل پاسخگویان از تفاوت معنی داری برخوردار است. همچنین همبستگی بین متغیرهای حمایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، راهبردهای انطباق با فشارهای روانی و امکانات شهر ایلام، با رضایتمندی معاودین از مهاجرت، مستقیم و معنی دار است. از سوی دیگر رابطه متغیرهای احساس محرومیت نسبی و انزوای اجتماعی با متغیر وابسته معنی دار، اما معکوس بوده است. تفسیر نتایج تحلیل رگرسیونی چند متغیره نشان می دهد امکانات شهر ایلام، احساس محرومیت نسبی و حمایت اجتماعی تقریبا 40 درصد از تغییرات رضایتمندی از مهاجرت را در بین نمونه مورد بررسی تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، مهاجرت، معاودین، سوقی، کرد فیلی، شهر ایلام
  • فاطمه کرم پور *، علی دهقانی، محسن زاینده رودی صفحات 173-192
    جمعیت هر کشور نقشی مهم و غیرقابل انکار در رشد و توسعه اقتصادی آن ایفا می کند. موضوعات جمعیتی با مطرح شدن بحث های مربوط به عرضه نیروی کار جایگاه ویژه ای را در مباحث اقتصادی به خود اختصاص داده اند. اهمیت این متغیر مهم در فرضیه سیکل زندگانی مودیگلیانی و نظریه سرمایه انسانی به خوبی نشان داده شده است. این تحقیق، به بررسی اثر ساختار سنی جمعیت بر رشد اقتصادی در سه دسته از کشورهای با توسعه انسانی بسیار بالا، بالا و متوسط، در دوره زمانی 2014-2000 با استفاده از تکنیک داده های ترکیبی پرداخته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از وجود اثر مثبت و معنادار جمعیت 64-15 و اثر منفی و معنادار جمعیت 14-0 سال، بر تولید ناخالص داخلی در هر سه دسته از کشورهای مورد مطالعه است. از طرفی جمعیت بالای 65 سال در کشورهای با شاخص توسعه انسانی بسیار بالا و کشورهای با شاخص توسعه انسانی متوسط بر تولید ناخالص داخلی اثر منفی و معنادار دارد در حالی که اثر این گروه جمعیتی بر تولید ناخالص داخلی در کشورهای با توسعه انسانی بالا مثبت است اما از لحاظ آماری معنادار نیست.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، ساختار سنی جمعیت، شاخص توسعه انسانی، داده های ترکیبی، کشورهای آسیایی
  • محمد علیزاده، ابوالقاسم گل خندان * صفحات 193-214
    در ادبیات بخش عمومی دلایل نظری بسیاری برای توجیه افزایش مخارج دولت ارائه شده است که یکی از آن ها متغیرهای جمعیتی می باشد. در این راستا، هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تاثیر متغیرهای جمعیتی بر اندازه دولت در ایران طی سال های 1391-1358 است. به این منظور از اطلاعات و داده های آماری 18 متغیر (شامل 6 متغیر جمعیتی: جمعیت کل، نرخ رشد جمعیت کل، تراکم جمعیت، درجه شهرنشینی، بار تکفل و جهانی شدن اجتماعی، 8 متغیر اقتصادی و 4 متغیر سیاسی) که براساس مبانی نظری و مطالعات تجربی بر اندازه دولت موثرند و رویکرد متوسط گیری بیزی، استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در بین متغیرهای جمعیتی تاثیر جمعیت کل با احتمال 955/0 (و ضریب مثبت) و بار تکفل با احتمال 522/0 (و ضریب مثبت) غیرشکننده و قوی می باشد. تاثیر سایر متغیرهای جمعیتی نیز بر اندازه دولت، شکننده و کم اهمیت است. بر این اساس می توان گفت که در بین متغیرهای جمعیتی، جمعیت کل و بار تکفل مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر رشد مخارج عمومی در ایران می باشند.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، متغیرهای جمعیتی، بخش عمومی، رویکرد متوسط گیری بیزی، ایران
|
  • Fatemeh Modiri *, Ali Rahimi Pages 9-41
    Sex preference is one of the concepts that its differences among the world's countries is very wide. While in some countries still having a son is a priority for parents, the dominant pattern in some other countries are either, no sex preference, sex balance preference and girl preference. The purpose of this paper is to describe sex preference and the role of gender attitudes on it by sex. Survey statistical population, was married people in Tehran and 1272 married men and women were selected with multi-stage cluster sampling. The findings indicate that the dominant pattern in both men and women is sex balance preference. Son preference has been reported in men more than women and girl preference in women more than men. Gender attitudes is accepted as a factor in shaping sex preference in both sexes.There are correlations between traditional gender attitudes with son preference and egalitarian gender attitudes with no sex preference and sex balance preference in both sexes.In general we can say that changing traditional attitudes toward egalitarian gender attitudes, has changed sex preference from Son preference to sex balance preference that have followed sociological and demographic consequences.
    Keywords: Sex preference, Gender preferences, Gender attitudes, Sex balance preference, No sex preference
  • Hajiye Razeghi *, Zeinab Hosseini, Mohammadtaghi Sheikhi Pages 43-82
    The purpose of this study is to identify the experience of women from one -child with emphasis on its reasons and consequences. The data were collected through in-depth interviews with 20 women with one child over 5 years of age in Shahriar city in 2017. The findings showed single-child experience is synonymous with a process for balancing between the individual domain, such as the mental-physical condition of the mother and the child; the family domain, such as financial position of the family and relations with the spouse, social domains, such as the work environment. Having one - child is the result of delayed marriage and childbearing, avoiding dangers and social harm, feeling the lack of family and social support, The difficulty of balancing work and family and attitudinal changes in the values and goals of childbearing. Despite the benefits of providing more opportunities for the child, having more time for mother and less discussion in the family, one-child is not considered a good model for Iranian families by respondants. In their opinion, the negative consequences of one-child are lesser skills in problem solving, less discretion, excessive independence and dependency, individualism, selfishness, jealousy, shyness, isolation of the child, early parents' loneliness in middle age and aging and early emptying of the family space from children.
    Keywords: One-child, Low fertility, Postponed childbearing, One-child consequences, Lived Experience, women
  • Sanaz Nasri, Hatam Hoseini *, Amir Erfani Pages 83-117
    With the decline in childbearing desires and ideals, the demand for long acting and permanent contraceptive methods (LAPCMs) increases. This paper aims to estimate the prevalence of and demand for LAPCMs, and explain ethnic differences in the demand for LAPCMs among Kurd and Turk married women aged 15-49 in Urmia, Iran. Data were taken from the Urmia Fertility Survey (UFS), conducted in a sample of 770 households in May-Jun 2014. The results show a greater contraceptive prevalence rate among Turks than Kurds (91.5% vs. 82.1%). The prevalence of LAPCMs is higher among Turkish than Kurdish women (45.7% vs. 20.8%), and the demand of these methods are also higher among Turks than Kurds (82% vs. 57%). Multivariate analysis showed that ethnicity along with demographic characteristics plays an important role in predicting the likelihood of the demand for LAPCMs. The gap between the use and demand are considerable in both ethnic groups and differences are significant statistically. Failure to meet this demand can lead to an increase to unwanted pregnancies and clandestine induced abortions among Kurdish and Turkish women.
    Keywords: C Reproductive Health, Contraception, Temporary Methods, Long-acting, Permanent Methods, ethnicity, women, Urmia
  • Mohammad Jalal Abbasi Shavazi, Pune Shahriyari, Rasoul Sadeghi * Pages 119-148
    Migration is one of the important demographic processes that accompanied with significant changes in individual and social levels. Due to large-scale of international migration and increasing role of migration in shaping the population dynamics, the integration of immigrants and its economic, social, cultural, political and demographic consequences has been considered by policy makers and academies. Using secondary analysis of micro- census data 2006 and 2011, the aim of this study is to explore fertility differentials of Iraqi immigrant women compared with their Iranian counterparts.
    The results indicated changes in Iraqi immigrant's fertility in Iran. Although, Iraqi immigrant’s women still have a higher fertility levels compared with the Iranian women, they have a lower fertility levels than their counterparts in Iraq. The path of these changes is toward more similarity and convergence with the destination society. The fertility differentials with controlling for socio-economic characteristics have 50 percent reduced. Thus, part of the fertility differentials of Iraqi immigrant women compared with their Iranian counterparts returns to different socio-economic status of them and another part of this differentials may returns to distinct history, customs and socio-cultural values of both countries.
    Keywords: Migration, Fertility, Socio-economic characteristics, Nationality, Iraqi immigrants, Native population
  • Masoud Almasi * Pages 149-172
    At present, there are about 5,000 expatriates from Iraq living in Ilam province which necessitates attention to their living conditions. Given the lack of sufficient research in this regard, the present paper examined the satisfaction of immigration among this demographic group and its related factors by survey method. The statistical population of the study was all expatriates from Iraq inhabiting in the city of Ilam. The sample size was 357 people. Required informations are collected by using cluster sampling and questionnaire distributed among the sample. The evaluation of the hypotheses indicated the mean of the dependent variable scores according to the depedent variables of gender, place of birth, ethnicity and occupation of respondents were significant. Also, the correlation between social support variables, social participation, strategies for adaptation to psychological pressures and facilities in Ilam city with satisfaction from migration, was direct and significant.On the other hand, the relationship between the sense of relative deprivation and social isolation was significant, but reversed. Interpretation of the results of multivariate regression analysis showed that the facilities of Ilam city, relative deprivation and social protection explained about 40% of changes in satisfaction of immigration among the sample.
    Keywords: Satisfaction, Migration, Expatriates from Iraq, Kurdish Faili, Ilam City
  • Fatemeh Karampour *, Ali Dehghani, Mohsen Zayandehroudi Pages 173-192
    The population of each country plays an important role in its economic growth and development. Demographic issues have a special place in economic discussions because of labor supply debate. The hypothesis of the mythological life cycle and the theory of human capital illustrate the importance of this variable. In this research, the effect of age structure of the population on economic growth in three groups of countries with very high, high and moderate human development index in the period 2014-2000 was investigated using combined data technique. The results show that the population of 15-64 has a positive and significant effect and the population of 14-0 years has a negative and significant effect on GDP in all three categories of countries. Population over 65 years of age has a high negative impact on GDP in countries with high HDIs and moderate HDIs. The impact of this demographic group on GDP in countries with high human development is positive, but not statistically significant.
    Keywords: GDP, Population age structure, the Human Development Index, Panel Data, Asian countries
  • Mohammad Alizadeh, Abolghasem Golkhandan * Pages 193-214
    There are many theoretical reasons in the literature of the public sector to justify increasing government spending. In this regard, the main objective of this paper is to evaluate the impact of demographic variables on the government size in IRAN during the years of 1979-2012. For this purpose the statistical data of 18 variables are used (6 demographic variables: total population, total population growth rate, population density, degree of urbanization, dependency ratio and social globalization, 8 economic variables and 4 political variables) that affect government size based on theoretical and empirical studies and Bayesian Averaging approach. The results show that among the demographic variables, total population with the possibility 0.955 (and positive coefficient) and dependency ratio with the possibility 0.522 (and positive coefficient) is a non-fragile and strong. The impact of other demographic variables on the government size is fragile and insignificant. On this basis, we can say that among the demographic variables, the total population and dependency ratio are the most important factors affecting the growth of public spending in Iran.
    Keywords: Government Size, Demographic Variables, Public Sector, Bayesian Averaging Approach, Iran