فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 34 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا بیدکی، علی تهرانی فر ، رضا خراسانی صفحات 1-10
    میوه توت فرنگی، به دلیل برخورداری از بافتی نرم، عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. منظور بررسی اثر کاربرد اسیدهای امینه بر عمر پس از برداشت میوه توت فرنگی، پژوهشی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی، در گلخانه پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه اسید آمینه (گلوتامین، آلانین و آرژنین) در سه سطح (صفر، 500 و 1000 میکرومولار) و دو رقم توت فرنگی (کاماروسا و گاویتا) بودند. میوه های توت فرنگی، در مرحله رسیدن تجاری، برداشت شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس، میوه ها در ظروف پلاستیکی بسته بندی و در یخچال با دمای 4 درجه سلسیوس قرار گرفتند. بعد از 15 روز، میزان مواد جامد محلول (TSS) ، اسید قابل تیتراسیون، شاخص طعم (TSS/TA) ، آنتوسیانین کل، فنل کل، فلاونوئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و درصد کاهش وزن میوه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تیمار آلانین 1000- رقم گاویتا بهترین شاخص طعم (41/18) را دارد. همچنین، کمترین کاهش وزن مربوط به تیمارهای آلانین 500- رقم گاویتا (18%) و آرژنین 500- رقم گاویتا (5/14 درصد) بود که از نظر آماری با هم تفاوت معنی داری نداشتند. بیشترین کاهش وزن نیز در تیمار گلوتامین 500- رقم گاویتا (5/65 درصد) مشاهده گردید. همچنین، تیمار گلوتامین 500 در رقم گاویتا بیشترین مقدار آنتوسیانین را داشت. از این آزمایش می توان نتیجه گرفت که با کاربرد اسیدهای آمینه آلانین و آرژنین در قبل از برداشت میوه های توت فرنگی می توان عمر پس از برداشت و کیفیت آنها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آرژنین، آلانین، گلوتامین، شاخص طعم
  • رسول آذرمی ، سید جلال طباطبایی، نادر چاپارزاده صفحات 11-22
    منیزیم نقش کلیدی در فتوسنتز، اختصاص کربوهیدرات ها، انتقال ساکارز در آوند آبکش، اکسایش نوری و کلروز برگ گیاهان ایفا می کند. به منظور ارزیابی تاثیر غلظت های مختلف منیزیم (صفر (شاهد) ، 2 و 4 میلی مولار) و دمای محیط ریشه (15، 25 و 35) بر رشد، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیک خیار گلخانه ای (رقم 792 Nagen) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1393 در سیستم آبکشت، اجرا گردید. نتایج نشان داد که تیمار شاهد به طور معنی‏داری وزن تر و خشک برگ، تعداد برگ، سطح برگ و شاخص کلروفیل را کاهش داد؛ ولی، نسبت شاخساره به ریشه به طور قابل توجهی افزایش یافت. در این شرایط، زمانی که تیمار شاهد در محلول غذایی همراه با دمای oС35 در محیط ریشه استفاده گردید این اثرها شدیدتر بود. بیشترین عملکرد (578 گرم در بوته) در تیمار 4 میلی‏مولار منیزیم و دمای oС 15 مشاهده گردید. کمترین عملکرد (276 گرم در بوته) در غلظت 2 میلی‏مولار منیزیم و دمای محیط ریشه oС35 به‏دست آمد. نسبت Fv/Fm با افزایش غلظت منیزیم در محلول غذایی و با کاهش دمای محیط ریشه، افزایش یافت. با افزایش غلظت منیزیم در محلول غذایی، غلظت منیزیم و فسفر ریشه نیز افزایش یافت. غلظت فسفر برگ با افزایش دمای محیط ریشه افزایش یافت در حالی که غلظت فسفر ریشه با افزایش دمای محیط ریشه کاهش یافت. از نتایج این آزمایش می توان نتیجه گیری کرد که با افزایش غلظت منیزیم در محلول غذایی، اثر نامطلوب دمای oС 35 محیط ریشه کاهش می یابد. بنابراین، غلظت 4 میلی‏مولار منیزیم در محلول غذایی و دمای محیط ریشه oС15 می تواند بهترین تیمار برای پرورش خیار گلخانه ای در فصل سرما پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: سیستم هیدروپونیک، دمای بستر کشت، محلول غذایی، تنش گرمایی
  • ابوذر دهقان، مهدی رحیم ملک صفحات 23-38
    برای بررسی اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیک و میزان اسانس چند ژنوتیپ از بومادران هزاربرگ ایرانی و خارجی، آزمایشی گلدانی در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار سطح تنش شوری (صفر، 5، 10 و 15 دسی‏زیمنس بر متر) و 10 ژنوتیب از بومادران هزاربرگ در سه تکرار اجرا شد. طبق نتایج، تنش شوری 15 دسی‏زیمنس بر متر میزان ارتفاع بوته، سطح و عرض برگ، طول گل های زبانه ای، قطر گل، تعداد گلچه در گل آذین اصلی، تعداد روز تا شروع گل‏دهی، تعداد روز تا 100% گل‏دهی و وزن خشک اندام هوایی را به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. سطح شوری 15 دسی‏زیمنس بر متر میزان اسانس را 75/18 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. ژنوتیپ های انگلیس، اسلونی، اسپانیا، ژاپن، کندوان ایران و لرستان ایران در شوری زیاد نتوانستند به گل‏دهی کامل برسند. اثر متقابل شوری در ژنوتیپ نیز برای تمامی صفات، به غیر از عرض برگ و طول گل های زبانه ای، معنی دار شد. ژنوتیپ های آمریکا و کانادا با داشتن درصد اسانس و وزن خشک زیاد، از ژنوتیپ های مناسب برای استخراج اسانس می باشند. ژنوتیپ های آمریکا و انگلیس با داشتن ارتفاع بوته کمتر و قطر گل های بیشتر نسبت به سایر ژنوتیپ ها، می توانند گزینه های مناسبی برای فضای سبز در شرایط تنش شوری باشند. اکثر صفات مورد بررسی در سطوح تنش شوری 5 و 10 دسی‏زیمنس بر متر تفاوت معنی داری نشان ندادند. گیاهان نسبت به تنش 10 دسی‏زیمنس بر متر مقاومت خوبی داشتند. به علاوه، صفات مورد ارزیابی گیاهان در سطح 15 دسی‏زیمنس بر متر تفاوت معنی داری داشتند. براساس نتایج به دست آمده، شاید بتوان مناسب ترین سطح شوری برای کاشت این گیاه را 10 دسی‏زیمنس بر متر معرفی کرد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، بومادران، اسانس، صفات زینتی
  • مژگان انجیلی ، بهروز اسماعیل پور، حمیده فاطمی، پریسا جلیل وند صفحات 39-53
    تولید گیاهان در شرایط درون شیشه ای یکی از روش های سریع و ارزان در تولید محصولات باغبانی است. ولی گیاهچه های حاصل از این روش نسبت به سایر گیاهان حساسیت بیشتری داشته و نیاز به سازگاری بیشتری با عوامل اقلیمی دارند. به منظور بررسی اثر همزیستی دو گونه قارچ میکوریز بر سازگاری، رشد و عملکرد فلفل دلمه ای (Capsicum annum. L) رقم Inspiration در شرایط تنش خشکی، دو آزمایش اجرا شد. آزمایش اول، تاثیر تلقیح گیاهچه های حاصل از کشت بافت با قارچ میکوریزا (گونه های Glomus fasciculatum و Glomus intraradicese) به صورت مایه کوبی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که رشد گیاهان تلقیح شده نسبت به شاهد بیشتر بود. در آزمایش دوم، گیاهچه های تلقیح شده با قارچ میکوریزا و شاهد در معرض سه سطح تنش خشکی (100، 75 و 50 درصد رطوبت ظرفیت مزرعه) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی، تعداد انشعابات، سطح برگ، میزان کلروفیل، هدایت روزنه ای، درصد کلونیزاسیون و میزان فسفر کاهش و مقادیر پتاسیم و تجمع پرولین برگ افزایش یافت. تلقیح با قارچ میکوریز G. intraradicese تعداد برگ، کلروفیل و وزن تر و خشک میوه را در شرایط تنش خشکی افزایش و میزان پرولین را کاهش داد. به طور کلی، نتایج این پژوهش، همزیستی با قارچ میکوریز در شرایط آبیاری 75 % نیاز آبی گیاه را برای دستیابی به عملکرد مناسب و صرفه جویی در آب مصرفی در تولید گیاه فلفل دلمه ای مناسب دانست.
    کلیدواژگان: پرولین، عملکرد، فسفر، کلروفیل، هدایت روزنه ای
  • علی اصغر محبتی، محمدحسین نجفی مود، علی شهیدی، عباس خاشعی سیوکی * صفحات 55-66

    استفاده از اصلاح کننده های خاک در کشت های گلخانه ای کاربرد زیادی پیدا کرده است. خیار به عنوان یکی از محصولات صیفی، بیشترین سطح زیر کشت را در گلخانه های کشور دارد. از این رو، در این تحقیق، به بررسی تاثیر کاربرد زئولیت و تنش آبی بر شاخص های رشد خیار و پارامترهای میوه (تعداد، وزن، طول و قطر میوه خیار) در آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار در گلخانه ای واقع در آرین شهر خراسان جنوبی پرداخته شد. در این آزمایش، زئولیت در سه سطح (صفر، 5 و 10 گرم در هر کیلوگرم خاک) و تنش خشکی در سه سطح (صفر، 25 و50 درصد نیاز آبی) در طول دوره رشد گیاه اعمال شد. بررسی ها نشان داد که کاربرد زئولیت تنها بر تعداد میوه تاثیر معنی داری نداشته است؛ ولی تاثیر آن بر سایر پارامترهای عملکرد (وزن محصول، طول میوه و قطر میوه) در سطح 5 % معنی دار بوده است. اثر متقابل زئولیت و تنش خشکی معنی دار بود. با مصرف 10 گرم زئولیت در یک کیلوگرم خاک، بیشترین عملکرد، تعداد میوه و طول میوه حاصل شد. با افزایش مقدار زئولیت، میزان عملکرد محصول نیز افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، زئولیت، شاخص های عملکرد، خراسان جنوبی
  • مریم دالوند، موسی سلگی ، علیرضا خالقی صفحات 67-80
    گیاهان در دوران رشد خود با تنش های متعدد محیطی مواجه می شوند. هر یک از این تنش ها، با توجه به میزان حساسیت و مرحله رشد گیاه، می توانند اثرهای متفاوتی بر رشد، متابولیسم و عملکرد آن داشته باشند. یکی از راه حل ها برای کاهش اثرهای منفی ناشی از تنش ها، استفاده از مواد هیومیک است. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک و تنش خشکی بر شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل جعفری صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طی پائیز و زمستان سال 1394 در گروه علوم باغبانی دانشگاه اراک به اجرا درآمد. در این تحقیق، تاثیر چهار سطح اسید هیومیک (صفر، 50، 100 و 250 میلی گرم در لیتر) و سه دوره آبیاری (5، 10 و 15 روزه) بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل جعفری (طول ریشه، تعداد برگ و گل، میزان کلروفیل a، b و کل، کارتنوئید، فسفر، کلسیم و پرولین) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی، طول ریشه ها و میزان پرولین افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان پرولین در تیمار با دور آبیاری 15 روز و بدون استفاده از اسید هیومیک و کمترین مقدار نیز در دور آبیاری 5 روزه و کاربرد 250 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد. با این حال، تنش خشکی موجب کاهش تعداد برگ ها و گل ها، رنگیزه های کلروفیل (a، b و کل) ، کارتنوئید، میزان فسفر و کلسیم گردید. غلظت های بیشتر اسید هیومیک، به ویژه 250 میلی گرم در لیتر، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنوئید، فسفر، طول ریشه ها، تعداد برگ در هفته ششم و تعداد گل را افزایش داد؛ ولی میزان کلسیم و پرولین را کاهش داد. تیمار 250 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک علاوه بر اینکه اثر منفی تنش خشکی را کاهش داد، توانست ویژگی های فیزیولوژیک و مورفولوژیک را بهبود بخشد. به طور کلی، استفاده از اسید هیومیک، به ویژه غلظت های زیاد آن، برای افزایش دور آبیاری گل جعفری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تنش خشکی، فسفر، کلروفیل
  • نیره نعمتی، سمیه قاسمی* صفحات 81-94

    این پژوهش با هدف بررسی امکان استفاده از ورمی کمپوست غنی شده با سویه های متحمل به شوری استرپتومایسس به عنوان کود بیولوژیک در رشد و تغذیه خیار در شرایط شور انجام شد. برای این منظور، آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف شوری (صفر، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم) و نوع ورمی کمپوست (شاهد، ورمی کمپوست غنی نشده، ورمی کمپوست غنی شده با استرپتومایسس ریموسوس (S. rimosus) و استرپتومایسس گریزئوس (S. griseus)) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش معنی دار عملکرد ریشه و شاخساره، غلظت نیتروژن، پتاسیم، آهن و روی و نسبت پتاسیم به سدیم شاخساره خیار شد؛ اما غلظت سدیم و نفوذپذیری غشای ریشه افزایش یافت. در این شرایط، استفاده از ورمی کمپوست موجب حفظ ساختار غشای سلولی، بهبود تعادل عناصر غذایی و در نتیجه کاهش اثر منفی شوری بر عملکرد گیاه شد. تاثیر ورمی کمپوست غنی شده با استرپتومایسس های ریموسوس و گریزئوس بر حفظ نفوذپذیری غشای ریشه، بهبود تغذیه گیاه و افزایش تحمل به شوری گیاه بیشتر از ورمی کمپوست غنی نشده بود، به طوری که بیشترین وزن خشک ریشه و شاخساره در شوری 90 میلی مولار کلرید سدیم، در تیمار ورمی کمپوست غنی شده با استرپتومایسس ریموسوس، در مقایسه با سایر تیمارها، مشاهده شد. براساس نتایج این مطالعه، ورمی کمپوست غنی سازی شده با سویه های متحمل به شوری استرپتومایسس، علاوه بر حفظ تعادل عناصر غذایی در شرایط شور، باعث بهبود خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه خیار شده و از این طریق می تواند به کاهش خسارت ناشی از تنش شوری کمک کند.

    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، استرپتومایسس، غنی سازی، تنش شوری، رشد خیار
|
  • S. Bidaki , A. Tehranifar , R. Khorassani Pages 1-10
    Strawberry fruit has very short postharvest life because of its soft texture. To evaluate application effects of amino acids on Post-harvest life of Strawberry fruits, a factorial experiment was carried out based on completely randomized design in Research Greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. Experimental treatments were three amino acids (Arginine, Glutamine and Alanine) at three levels (0, 500 and 1000 µM) and two cultivars of strawberry (Camarosa and Gaviota). Strawberry fruits were harvested at commercial maturity stage and transported to the laboratory. Then fruits were kept in plastic containers and stored at 4 ºC. After 15 days, total soluble solids (TSS), titrable acidity (TA), flavor index (TSS/TA), total anthocyanin, total phenol, phelavonoid, total antioxidant capacity and percentage of fruit weight loss were determined. Results showed that the highest flavor index (18.41) was observed in Alanine1000- cultivar Gaviota. Also, the lowest fruit weight loss was related to Alanine 500- cultivar Gaviota (18%) and Arginine 500- cultivar Gaviota (14.5%) treatments. These two treatments were not statistically different. The highest fruit-weight loss (65.5%) was observed in Glutamine 500- cultivar Gaviota. Also, Glutamine 500- cultivar Gaviota had the highest Antocyanine. It can be concluded from this experiment that application of Arginine and Alanine amino acids prior to harvest of strawberry fruits can increase their postharvest life and quality.
    Keywords: Arginine, Alanine, Glutamine, Flavor index
  • R. Azarmi , J. Tabatabaei , N. Chaparzadeh Pages 11-22
    Magnesium plays a key role in photosynthesis, partitioning of carbohydrates, phloem export of sucrose, photo-oxidation and leaf chlorosis of plants. In order to evaluate the effect of various concentrations of Mg (0 (control), 2 and 4 mM) in the nutrient solution and root zone temperature (RZT) (15, 25 and 35 ºС) on growth, yield and physiological properties in cucumber (Cucumis sativus L. cv. Nagen 792) grown in hydroponic system, an experiment was carried out as factorial based on randomized complete blocks design with four replications, in 2014. Results showed that zero Mg treatment (control) significantly decreased leaf fresh and dry weights, number of leaves, leaf area and SPAD index; but remarkably increased shoot to root ratio. These effects were more pronounced when control treatment was combined with RZT of 35ºС. The highest yield (578 g per plant) was observed in plants treated with concentration of 4 mM Mg and 15 ºС RZT. The lowest yield (276 g per plant) was obtained under concentration of 2 mM Mg and 35 ºС RZT. The Fv/Fm value increased with the increase of Mg concentration in the solution and with the decrease of root temperature. Increased Mg concentration in the nutrient solution increased leaf Mg and root phosphorus (P) content. Leaf P content increased as RZT increased. Whereas, root P content decreased as RZT increased. It can be concluded from the results of this research that increasing Mg concentration in the solution decreased the adverse effects 35 ºС RZT. Therefore, Mg concentration of 4 Mm in the solution and 15 ºС RZT can be considered as an appropriate treatment for hydroponic cucumber cultivation
    Keywords: Hydroponic system, Substrate temperature, Nutrient solution, Temperature stress
  • A. Dehghan , M. Rahimmalek Pages 23-38
    The effect of salt stress on morphological and essential oil content of 10 Iranian and foreign Achillea millefolium genotypes was investigated in a pot experiment in Research Greenhouse of Isfahan University of Technology in 2014. The factorial experiment, based on randomized complete blocks design, was performed at four salinity stress levels (0, 5, 10 and 15 dS/m) andn ten Achillea millefolium genotypes with three replicates. Results revealed that salinity stress of 15 dS/m significantly decreased the plant height, leaf area and width, length of ligulate florets, flower diameter, number of florets in inflorescence, days to flowering, days to 100% flowering and dry weight of the herbs. The salinity stress at 15 dS/m increased essential oil content by 18.75% compared to control treatment. The UK, Slovenia, Spain, Japan, Kandovan (Iran) and Lorestan (Iran) genotypes were not able to produce flowers in high salt stress conditions. The interaction of salinity stress and genotype was significant for all traits except for leaf width and length of ligulate florets. The US and Canada genotypes possessed the highest essential oil content and dry matter weight. The US and UK genotypes can be suggested for green space, under salinity stress conditions, due to their low height and high flower diameter. Most of the studied traits did not show significant differences at 5 and 10 dS/m salinity stress levels. Plants had good resistnce to 10 dS/m salinity stress. Moreover, evaluated traits of plants were significantly different at 15 dS/m level. Based on the obtained results, the 10 dS/m salinity level can be suggested to cultivate this plant.
    Keywords: Salinity stress, Yarrow, Essential oil, Ornamental traits
  • M. Enjili , B. Esmaielpour , H. Fatemi , P. Jalilvand Pages 39-53
    In vitro production is one of the fast and low-cost methods for mass propagation of horticultural crops. But, in vitro plantlets are more sensitive than others and need more adaptation against climatological factors. In order to investigate the symbiosis effects of two species of mycorrhizal fungi on growth and yield of sweet pepper (Capsicum annum L.) cv Inspiration, under drought-stress conditions, two separate experiments were conducted. In the first experiment, effects of in vitro inoculation of plantlets of sweet pepper with two species of arbuscular mycorrhiza (G. fasciculatum and G. intraradicese) were evaluated. Results indicated that growth of mycorrhizal-inoculated plantlets were higher than THAT OF HTE control plants. In the second experiment, mycorrhizal-inoculated and non-inoculated sweet pepper plantlets were subjected to three drought-stress levels (100, 75 and 50% of field capacity moisture content). Results indicated that by increasing the drought stress, number of branches, leaf area, chlorophyll content, stomatal conductance, colonization percent and phosphorus content were decreased and potassium and proline content of leaves were increased. Inoculation with G. intraradicese mycorrhiza fungi increased number of leaves, chlorophyll content, fresh and dry weight of fruit and reduced proline content. In general, according to the results of this experiment, symbiosis with mycorrhizal fungi in 75% of irrigation water requirement is appropriate to achieve an acceptable yield, as well as saving water, in cultivation of sweet pepper plant.
    Keywords: Proline, Yield, Phosphorous, Chlorophyll, Stomatal conductance
  • A. a. Mohabbati, M. h. Najafi mood, a. Shahidi, A. Khashei Siuki Pages 55-66

    Soil amendments have been widely used in greenhouse cultivation. Cucumber, as an important summer crop, has the highest area under cultivation in the greenhouses of Iran. For this reason, in the present research, effect of applying zeolite and drought stress on cucumber growth and its fruit parameters (number, weight, length and diameter of the fruit) was investigated in a split-plots experiment, based on completely randomized design, with 9 treatments and 3 replications, in Arian city, Southern Khorasan province, Iran. Three levels of drought stress (0, 25% and 50% of water requirement), as the main plots, and three levels of zeolite (0, 5 and 10 grams per kg of soil), as the sub-plots, were applied during the plant’s growing season. Results showed that application of zeolite didn’t have significant effect on number of fruits; but its effect on other yield parameters (fruit weight, fruit length and fruit diameter) was significant at 5% level. Interaction between water stress and zeolite was significant. Application of 10 grams of zeolite per kg of soil resulted in the highest yield, number of fruits and fruit length. Increasing the amount of zeolite, increased fruit yield..

    Keywords: Water stress, Zeolite, Yield indices, Southern Khorasan
  • M. Dalvand , M. Solgi , A. Khaleghi Pages 67-80
    Plants are faced with various environmental stresses during their growing period. Each of these stresses have different effects on growth, metabolism and yield according to the sensitivity level and stage of the plant growth. One way of reducing the negative effects of the stresses is to use humic substances. The present study was carried out to evaluate the effects of humic acid and drought stress on morphological and physiological indices of marigold. The experiment was carried out according to the factorial arrangement, based on completely randomized design with three replications, in Department of Horticultural Science, Arak University, in fall and winter of 2016. The effects of four humic acid levels (0, 50, 100 and 250 mg/L) and three irrigation intervals (5, 10 and 15 days) was investigated on physiological and morphological traits of the marigold (root length, number of leaves and flowers, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, phosphorus, calcium and proline contents). Results showed that root length and proline content was increased by increasing intensity of drought stress. The highest proline content was obtained by 15-day irrigation interval without humic acid and the lowest content was obtained by 5-day irrigation interval with 250 mg/L humic acid. However, drought stress reduced number of leaves and flowers, chlorophyll (a, b and total), carotenoid, and phosphorus and calcium contents. Higher levels of humic acid, particularly 250 mg/L, increased the amount of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, phosphorus content, root length, number of leaves in the sixth week and number of flowers; but reduced the calcium and proline contents. The 250 mg/L humic acid treatment not only reduced the negative effect of drought stress, but also was able to improve the physiological and morphological characteristics. In conclusion, using humic acid, especially at higher concentrations, is recommended for increasing the irrigation interval of marigold flower.
    Keywords: Chlorophyll, Drought stress, Humic acid, Phosphorus
  • N. Nemati, S. Ghasemi Pages 81-94

    This study was aimed to evaluate the possibility of using enriched vermicompost with salt-tolerant strains of Streptomyces as a bio-fertilizer in growth and nutrition of cucumber under salinty stress. For this purpose, a pot experiment was set up in a completely randomized factorial design with three replications. Treatments included different salinity levels (0, 30, 60 and 90 mM sodium chloride) and vermicompost (control, unenriched vermicompost and enriched vermicompost with S. rimosus and S. griseus). Results showed that salinity stress caused a significant reduction in the root and shoot dry matter yield, nitrogen, potassium, iron and zinc concentration and potassium: sodium ratio, but increased sodium concentration and cell membrane permeability. Under these conditions, application of vermicompost maintained the structure of cell membranes, improved balance of nutrients and thus reduced the adverse effect of salinity on the plant yield. The effect of vermicomposts enriched with S. griseus and S. rimosus on maintaining root membrane permeability, improving plant nutrition and increasing salt tolerance of plants was more than unenriched vermicompost. So that the highest root and shoot dry weight in salinity of 90 mM NaCl was observed in vermicompost treatment enriched with S. rimosus. According to the results of this study, vermicompost enriched with salt-tolerant strains of Streptomyces, in addition to maintaining the balance of nutrients in saline conditions, improves morphological and physiological characteristics of cucumber plant and thereby can alleviate the damage induced by salinity stress.

    Keywords: Vermicompost, Streptomyces, Enrichment, Salinity stress, Cucumber growth