فهرست مطالب

آب و فاضلاب - پیاپی 50 (تابستان 1383)

مجله آب و فاضلاب
پیاپی 50 (تابستان 1383)

  • 76 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/06/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات علمی
  • حمیدرضا سالمی، هاموند مورای راست صفحه 2
    در این مقاله به بررسی کلی خصوصیات هیدرولوژیکی و استفاده از آب در حوضه زاینده رود براساس آمار موجود در دوره یازده ساله (1998-1987) پرداخته شده است. در این راستا جریان ورودی به دریاچه سد، جریان خروجی از دریاچه و آبگیری ها در طول مسیر رودخانه، به منظور آبیاری اراضی کشاورزی و دیگر مصارف مورد بررسی قرار گرفته و یک بیلان آبی اجمالی در سطح حوضه ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که جریان های ورودی به دریاچه، نیاز آبیاری، شرب و بخش صنعت را در پایین دست تامین نموده و از یک الگوی منظم با تغییرات بسیار کم تبعیت می نماید؛ اما ذخیره سالیانه سد محدود بوده به طوری که در طول دوره های خشک سالی طولانی، حوضه را آسیب پذیر نموده است. هم چنین روند آب خروجی از سد زاینده رود، یک الگوی قابل پیش بینی را به جز در مواقع سیلابی نشان می دهد. به نظر می رسد، اعتماد و درصد اطمینان بالایی در تامین نیازهای آبی، در دوره تقاضای حداکثر وجود دارد؛ ولی آب خروجی در ماه های فصل زمستان و در پایان فصل آبیاری، دارای میزان پائین و با تغییرات بالا می باشد که در نتیجه بده رودخانه کم و کیفیت آب به ویژه در پایاب رودخانه پایین می آید. یک بیلان آبی ساده، نسبت جریان آب برگشتی در حوضه (میانگین سالیانه) را 30 درصد تخمین زده است. میزان حجم آب برگشتی به ویژه در قسمت های پایین دست حوضه، بسیار مهم است. البته یک ارزیابی دقیق تر با در نظر گرفتن پارامترهای آب زیرزمینی و کیفیت آب، قبل از نتیجه گیری قطعی، ضروری به نظر می رسد. با فرض محدودیت تامین آب با کیفیت بالا در حوضه آبریز زاینده رود، اگر امکان صرفه جویی واقعی آب در حوضه، وجود داشته باشد، می توان به توسعه منابع آب و اصلاح مدیریت این منابع دست یافت. از این رو در سطوح مزرعه، شبکه و حوضه درک قابل قبولی در مورد کاربرد آب و استفاده مجدد آب ضروری است
  • علیرضا رحمانی صفحه 14
    یکی از مهم ترین واحدهای یک تصفیه خانه آب، صافی شنی تند می باشد که بهره برداری از آن به دلیل مرحله شست و شوی معکوس دارای مشکلاتی است. در این طرح تحقیقاتی، برای حل مشکل یک صافی شنی تند با سیستم شست و شوی معکوس خودکار، طراحی و ساخته شد. سیستم شامل سه قسمت اصلی لوله سیفون برای شست و شوی معکوس و دو مخزن گالوانیزه می باشد. مخزن اول به عنوان صافی و مخزن دوم برای ذخیره سازی آب فیلتر شده (در رقوم ارتفاعی 2 متر) می باشد. آب خام ورودی به صافی پس از فیلتر شدن به مخزن ذخیره منتقل شده و پس از تغذیه آن از سیستم خارج می گردد. در ابتدای صافی سازی، افت فشار صافی پایین می باشد، ولی به دلیل گرفتن بستر توسط جامدات معلق، کم کم افزایش یافته و زمانی که به حد طراحی شده)2/1 متر(رسید، شست و شوی معکوس سیستم به صورت خودکار آغاز می گردد. اطلاعات اصلی برای طراحی سیستم از هیدرولیک سیفون ها و معیارهای طراحی صافی شنی تند انتخاب گردید. بعد از محاسبات لازم، صافی ساخته شده و در مدار بهره برداری قرار گرفت. برای مطالعات هیدرولیکی، حجم مشخصی از مخزن ذخیره در نظر گرفته شد و زمان مورد نیاز برای پر شدن این حجم توسط آب (در مرحله فیلتراسیون) و تخلیه آن (در مرحله شست و شوی معکوس) اندازه گیری شد. در مطالعات هیدرولیکی بار سطحی فیلتر (SOR) در حدود (l/s 08/2-39/1) m3/m2/hr 5/7-5 انتخاب شده و جریان آب در سیفون در طی شست و شوی معکوسl/s7/8 اندازه گیری شد. سیفون در حدود 4 تا 6 برابر جریان آب ورودی را از خود عبور می دهد. بنابراین یک فشار منفی در سیفون ایجاد می شود که باعث می گردد آب بالای بستر به صورت خودکار تخلیه شده و آب آبکشی بستر از طریق مخزن ذخیره که در ارتفاع واقع شده به زیر بستر منتقل و آن را شست و شوی معکوس نماید. بررسی سیستم نشان می دهد که از این سیستم، می توان به راحتی برای صاف کردن آب به خصوص برای اجتماعات با جمعیت پایین استفاده نمود. ساخت سیستم، سریع، ساده و ارزان بوده و به دلیل عدم کاربرد هرگونه قطعه مکانیکی در آن و هم چنین عدم نیاز به کاربر به راحتی قابل استفاده در شرایط مختلف می باشد.
  • پروین ناهید، اختر الملوک کاظمی صفحه 23
    پساب پالایشگاه های نفت، در زمره مهم ترین پساب های آلاینده محیط زیست می باشند. برای تصفیه این گونه پساب ها، اغلب از سیستم های بیولوژیکی هوازی مثل لجن فعال استفاده می شود. درصد حذف مواد آلاینده در این سیستم ها، بستگی به میزان فعالیت میکروارگانیسم های موجود دارد. برخی از مواد مثل متانول، گلوکز و غیره باعث تسریع و بهبود این فعالیت می شوند و بعضی دیگر حالت بازدارنده دارند، مثل تولوئن، فورفورال و فنل. در این پروژه دو ماده گلیسیرین و مالتوز به عنوان سرعت دهنده تصفیه و فنل به عنوان بازدارنده، روی فاضلاب پالایشگاه نفت تهران در مقیاس آزمایشگاهی، مورد بررسی قرار گرفت. مبنای سنجش، آزمایش COD و کدورت سنجی بود. نتایج حاصل نشانگر این است که با افزودن گلیسرین به سیستم، درصد حذف COD به شدت افزایش می یابد. به طوری که در اثر افزایش غلظت گلیسیرین از صفر به ppm200، راندمان حذف COD از %57 به %79 می رسد. کدورت فاضلاب خروجی نیز از غلظت ppm400-0، از NTU075/0 به NTU032/0 می رسد که نشانگر %50 حذف مواد جامد معلق می باشد. سمیت فنل با افزایش غلظت آن تا ppm100 در زمان های ماند کوتاه حدود 5/6 ساعت تاثیر زیادی روی عملکرد میکروب ها ندارد و درصد حذف COD از %40 به %59 می رسد. ولی از این غلظت بیشتر خاصیت سمی آن آشکار می شود. در مورد مالتوز نیز نتایجی مشابه با گلیسرین مشاهده شد.
    کلیدواژگان: فاضلاب های نفتی، تصفیه بیولوژیکی، لجن فعال، حذف COD، حذف مواد جامد معلق
  • عبدالرحیم پرورش، حسین موحدیان عطار، لیلا حمیدیان صفحه 29
    استفاده از منابع مختلف مواد زائد آلی به ویژه لجن فاضلاب شهری و خانگی، برای بهبود حاصل خیزی خاک های کشاورزی رو به گسترش است؛ اما برای کاهش خطرات بهداشتی و محیطی لجن، بایستی قبل از کاربرد بر روی زمین آن را تثبیت نمود. امروزه فرایند کمپوست به کمک کرم های خاکی، برای تثبیت مواد زائد مورد توجه قرار گرفته است. از آن جا که گزارش های متناقضی راجع به مقادیر مواد مغذی (K،P،N) در ورمی کمپوست ها وجود دارد، این تحقیق به تعیین مقادیر مواد مغذی (K،P،N) و مواد آلی و نسبت C/N ورمی کمپوست حاصل از لجن فاضلاب شهری می پردازد و مقادیر مواد مغذی در کودهای دامی و ورمی کمپوست حاصل را با یکدیگر مقایسه می نماید. غذای مورد نیاز یک ماه کرم های خاکی، از اختلاط 85درصد لجن فاضلاب خام آب گیری شده و 15درصد عامل حجیم کننده، آماده شد. مقادیر مواد آلی فرار، نیتروژن، فسفر کل، پتاسیم کل، خاکستر و pH موجود در سوبسترای اولیه و ورمی کمپوست حاصل به ترتیب به روش سوزاندن خشک، ماکروکجلدال، کالری متری، فلیم فتومتری، گوتاس و روش اصلاح شده ارهارت و بورین تعیین گردیدند. مقادیر مواد آلی ورمی کمپوست، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، pH و نسبت C/N به ترتیب 42/36، 04/1، 11/0، 62/0، 5/7 و 62/22 درصد بود. ورمی کمپوست حاصل، اصلاح کننده آلی مناسبی برای بهبود حاصل خیزی خاک های کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش کودی، کمپوست لجن، ورمی کمپوست، کیفیت شیمیایی
  • علی ترابیان، مریم مهجوری صفحه 34
    طی سال های 1373 تا 1378 یک طرح تحقیقاتی تحت عنوان “مطالعه و بررسی فاضلاب های صنعتی استان تهران” به اجرا در آمد که در مقاله حاضر مهم ترین نتایج این تحقیق ارائه شده است. در این طرح، صنایع غذایی، نساجی، شیمیائی، فلزی و تولید محصولات کانی غیرفلزی مورد مطالعه قرار گرفتند، که شامل 330 محل مراجعه بودند. روش اجرای تحقیق به صورت تکمیل پرسشنامه و نمونه برداری از فاضلاب بود. نتایج و اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که مثلا برای صنایع غذایی، نساجی و فلزی به ترتیب %8، %18 و %17 تصفیه به صورت مطلوب انجام می گیرد و به استانداردهای تخلیه توجه شده است. در بخش صنایع شیمیائی، چهار گروه عمده صنایع دارویی، صنایع تولید محصولات بهداشتی- آرایشی، صنایع تولید رنگ و صنایع کاغذسازی بررسی شدند که در میان صنایع دارویی و کاغذسازی برای هر کدام، تنها یک کارخانه تصفیه کامل انجام می داد. اما هیچ کدام از صنایع تولید محصولات بهداشتی- آرایشی و صنایع تولید رنگ، دارای تصفیه خانه کامل نبودند. حداکثر تخلیه پساب ها در صنایع غذایی و نساجی به ترتیب %4/62 و %8/48 به آب های سطحی و در صنایع فلزی و تولید محصولات کانی غیرفلزی به ترتیب %86 و %83 به آب های زیرزمینی بود.
    کلیدواژگان: فاضلاب صنعتی، صنایع غذایی، صنایع شیمیایی، صنایع فلزی، صنایع کانی غیر فلزی، صنایع دارویی، صنایع بهداشتی، آرایشی، صنایع رنگ، صنایع کاغذسازی، استان تهران
  • همایون کتیبه، سعید حافظی صفحه 45
    این مقاله کوششی است در راستای به کارگیری مدل سازی جریان های آب زیرزمینی به منظور پیش بینی وضعیت آینده آبخوان آب باریک بم و نیز ارزیابی کمی تاثیر پروژه تغذیه مصنوعی این آبخوان. مطالعات نشان می دهند که میزان برداشت از ذخایر این آبخوان، به خصوص از سال های دهه ی شصت شمسی به بعد، بیش از میزان تغذیه آن بوده است. این امر موجب افت سطح ایستابی آبخوان می شود به گونه ای که در اسفند ماه 1364نسبت به اسفند ماه 1352 در حدود ده متر افت در سطح ایستابی مشاهده می شود. هم چنین شبیه سازی آبخوان مؤید آن است که روند افت سطح ایستابی کماکان ادامه خواهد داشت، به طوری که در اسفند ماه 1383 میزان افت نسبت به اسفند ماه 1352 در حدود 18 متر خواهد بود. مطالعات نشان می دهند که روند افت، علی رغم شروع به کار طرح تغذیه مصنوعی آبخوان (از سال 1375)، ادامه خواهد داشت. هم چنین شبیه سازی نشان داده است که در اثر پخش سیلاب (به منظور تغذیه مصنوعی)، به طور متوسط طی سال های 78 1375 به میزان 6/12 میلیون متر مکعب آب به آبخوان افزوده گردیده که این میزان تغذیه مصنوعی هر چند از نرخ افت سطح ایستابی کاسته است اما قادر به توقف روند افت سطح ایستابی آبخوان آب باریک بم نبوده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی آب زیرزمینی، مدیریت منابع آب زیرزمینی، تغذیه مصنوعی
  • جواد امیر فخری، جلال الدین شایگان صفحه 59
    رآکتور های ABR از چندین اتاقک تشکیل شده اند که این ویژگی باعث می شود مواد سمی و... با تغییرات در شرایط محیطی مثل pH و دما در اتاقک اول متعادل شده و در نتیجه باکتری های متان زا که نسبت به شرایط محیطی متغیر، بسیار حساس هستند، به راحتی در اتاقک های بعدی رشد نمایند. از مهم ترین ویژگی های این رآکتور می توان به پایین بودن HRT و در نتیجه حجم کمتر، زیاد بودن SRT، پایداری نسبت به شوک های هیدرولیکی و آلی و هم چنین توانایی تفکیک فازهای اسیدوژن و متانوژن اشاره کرد. توانایی در تصفیه فاضلاب های حاوی سولفات و هم چنین پساب هایی که به سختی تشکیل گرانول می دهند و در نتیجه تصفیه آن ها با رآکتور UASB مشکل است از دیگر ویژگی های این رآکتور می باشد.
    کلیدواژگان: راکتور ABR، تصفیه بی هوازی، پساب، باکتری های اسیدوژنیک و متانوژنیک
  • احمد رجبی، محمدرضا افسری نژاد صفحه 63
    براساس نتایج به دست آمده، برای شهرهای با جمعیت کمتر از یکصد هزار نفر، بیشترین درصد توزیع قطر مربوط به لوله با قطر 200 میلی متر با توزیع %12/79 و کمترین آن مربوط به لوله با قطر 900 میلی متر با توزیع %06/0 می باشد. در شهرهای با جمعیت بیشتر از یکصدهزار نفر و کمتر از پانصد هزار نفر، بیشترین درصد توزیع قطر مربوط به لوله با قطر 200 میلی متر با توزیع %67/56 و کمترین آن مربوط به لوله با قطر 900 میلی متر با توزیع %12/0 می باشد. در شهرهای با جمعیت پانصدهزار نفر و بیشتر، بالاترین درصد توزیع قطر مربوط به لوله با قطر 200 میلی متر با توزیع %64/59 و کمترین آن مربوط به لوله با قطر 900 میلی متر با توزیع %19/0 می باشد. در صورت عدم دخالت فاکتور جمعیت، بیشترین درصد توزیع مربوط به لوله با قطر 200 میلی متر با توزیع %73/60 و کمترین آن مربوط به لوله با قطر 900 میلی متر با توزیع %131/0 می باشد.
    کلیدواژگان: توزیع قطر، شبکه های جمع آوری فاضلاب، شهرهای ایران
|
  • Salemi, H.R., Murray.-Rust, H Page 2
    This paper provides an overview of the hydrology and water use in the Zayandeh Rud basin based on the data available over the 11- years period 1988-1998. The inflows into Chadegan reservoir, the releases from the reservoir, and the extractions along the river for irrigation and other purposes are considered, and a rapid water balance of the basin is performed. Inflows to the Chadegan reservoir, which serves to collect and regulate the runoff from the upper catchment of the basin to better meet the downstream water requirements for irrigation, urban and industrial uses, follow a regular pattern with moderate variability. But the limited year-to-year storage in the reservoir makes the basin vulnerable to prolonged periods of drought. Water releases from the Chadegan reservoir also show a predictable pattern, with the only deviations occurring during flood events. There is a high reliability of meeting the water requirements during periods of peak demand. But releases during the winter months, at the end of the irrigation season, are lower and more variable. This results in low discharges in the Zayandeh Rud and reduced water quality, especially in the lower reaches of the river. A simple water-balance approach was used to estimate the proportion of return flows in the basin. An average annual value of 30% was obtained, with the magnitude of return flows being particularly important in the lower reaches of the basin. But more investigation, especially including groundwater and water quality aspects, needs to be carried out before a definitive value can be advanced. Given the limited supply of fresh water in the Zayandeh Rud basin, further water resources development and water management improvements can only be envisaged in there is scope for real water savings in the basin. This can be assessed if a basin-wide approach, leading to a good understanding of water use (and reuse) at the farm, system and basin levels, is adopted.
  • Rahmani, A.R. Page 14
    Rapid sand filter is one of the most important units in the water treatment plants. It has some difficulties in operation such as backwashing. For the solving of this problem a rapid sand filter has designed and built with the self-cleaning backwashing system. This system consist of 3 main constituents; one galvanized siphon and two galvanized steel tanks. One of them is used for filtration and the other used for the storage of filtrated water in elevation for backwashing the system. Water enter from upside of the filter through the inlet pipe, and collected from the under drainage pipe. Then filter water conduct to the storage tank and exit from outlet pipe. In the beginning, the head loss was low, but because of bed clogging by suspended solids, it increases gradually to the designed head loss (1.2m). Then the system is outed of the service automatically and the backwash is began. The main data for the design of system selected from the hydraulic rules of siphons and rapid sand filter criteria. After essential calculations it was constructed and was started operation. For the hydraulic studies a known volume of storage tank was selected and the time needed for the fill (in filtration stage) and empty (in backwash stage) of water volume with volumetric method were measured.In hydraulic studies the filter surface rate (SOR) was selected about 5-7.5m3/m2/hr (1.39-2.08 lit/sec) and the flow of water in siphon, during the backwashing was measured 8.7 lit/sec. It can be seen that the siphon passes 4-6 times the inlet raw water thus a negative pressure will created in the siphon which causes the water above the sand bed to be discharged automatically and rinse water from elevated tank flow under the sand bed and back wash it.So according to this study self cleaning rapid sand filter is very useful for water filtration, especially in small population community. The construction of system is rapid, simple and economic.
  • Nahidp., Kazemi, A Page 23
    Petroleum refineries generate large amounts of wastewater with high concentrations of hazardous contaminants. The conventional treatment method is a biological treatment process preferably the activated sludge system. In this system some organic compounds can be toxic or inhibitory to some organisms above certain critical concentrations and cause the growth rates to decline, such as Toluene and Phenol. There are also accelerating materials to improve the biological treatment efficiencies, such as Methanol, Glucose etc. In the present work the effects of Phenol, Glycerine and Maltose on the performance of the process were investigated. The Phenol concentrations up to 100ppm did not show any inhibitory effects on the COD percent removal; however higher concentrations reduced the process treatment rate. Glycerine concentration., between 0-200 ppm caused increase in COD removal from 57% to 79%. Maltose gave similar results to Glycerine which has been fully discussed.
  • Parvaresh, A. ., Movahedian, H. , Hamidian, L. Page 29
    Using of organic waste resources especially municipal wastewater sludges for improvement of agricultural soils’ fertility is increasing, but in order to decrease environmental and health risks sludge must be stabilized before using in farms. Nowadays, vermicomposting process has been considered for stabilizing organic wastes. As, there is contravercial reports about concentration of nutrients (P,.K.N), organic matters and C/N ratio in vermicomposts, this research study is performed to determine concentration of nutrients organic matters and C/N ratio in vermicomposts derived from municipal wastewater sludge The concentration of nutrients in manure and vermicompost was compared with each other.Eighty five percent of dewatered raw sewage sludge and %15 bulking agent were mixed to provide earhworms’ food for a one month period. Concentrations of volatile orgainic matters, total nitrogen, total phosphorous, total potassium, Ash and pH in initial substrate and vermicomposted sludge were determined by dry agitation., macrokageldal, colorimetery, flamephotometery, Gotas, modifled Burian and Erhart methods, respectively. Concentrations of organic matter, nitrogen phosphorous, potassium, pH and C/N ratio in vermicomposted sludge were %36.42, %1.04, %0.11, %0.62, 7.5 and 22.62 respectively. The obtained vermiocompost is a suitable organic amender for fertilizing of agricultural soils.
  • Torabian, A. , Mahjouri, M. Page 34
    During 1994 to 1999 a research program titled “A qualitative and quantitative review of industrial wastewater in Tehran province” was done. This article presents the most important results obtained from this study. The research covered 330 food, textile, chemical, and Materials (Metal and liquid materials) factories. Completing of the questionnaire, sampling from the wastewater and analyzing have been done for 5 years. The results show that completely wastewater treatment in food, textile and metal industries were done in 8%, 18% and 17% of units respectively. In chemical industries for major groups include pharmaceutical, soap and detergent, pulp and paper, and paint industries were studied. In pharmaceutical and pulp and paper industries, there were only one factory in each group which were doing a complete treatment, and in detergent and paint industries there were no complete treatment at all. Maximum discharge of wastewater in food and textile industries were into surface waters. They were 62.4% and 48.8% respectively. But mainly wastwater discharging in metal and liquid materials industries were into ground waters which were 86% and 83% respectively.
  • Katibeh, H. , Hafezi, S. Page 45
    This study is an attempt in groundwater modeling of Ab-barik aquifer (Bam, Iran), in order to asses the artificial recharge project and the future situation of the aquifer. Studies show that the discharge of the aquifer has exceeded the recharge, especially during the 1980-1990. The water table in March 1985 has dropped about 10m as compared with March 1973. Studies indicate that the drawdown of the free surface will continue in the future so that in March 2004, the drawdown will be about 18m as compared with the March 1973. Also it was found that despite the artificial recharge of the aquifer (started in 1996), the drawdown has been continuing. Modeling has showed that artificial recharge project has caused 12.6 mm3 recharge into the aquifer annually, during 1996-1999.
  • Amirfakhri, J. , Shayegan, J. Page 59
    This paper reviews the recent advances in the development of ABR, which is one of the new types of anaerobic reactors capable of handling different kinds of industrial and municipal wastewaters. This reactor consists of some compartments in which environmental conditions such as pH and temperature or toxic material are stabilized in first compartment. Therefore, methanogenic bacteria that are very sensitive to environmental conditions can grow easily in the next compartment. An important property of this reactor is the low hydraulic retention time (HRT) of wastewater, that reduces the reactor volume and increases solid retention time (SRT). Also, the reactor is more stable to hydraulic and organic load shocks and there is no need to gas-solid separation devices. There is indeed, ability to separation of methanogenic and acidogenic phases. Economical studies show that these systems are also cost effective.The ABR reactor has shown good performance in the treatment of low strength and low temperature wastewater and those containing sulfate.
  • Rajabizadeha., Afsari Nejad, M.R Page 63
    This research was performed to elicit the distribution of sewers diameter in terms of population by means of information collection via consultant engineering and urban water and wastewater engineering companies. Based on obtained data in the cities with population fewer than 100/000 the highest percentage of diameter distribution was 79.12% for 200mm pipe and the lowest was 0.06% for 900mm pipe. In the cities with population between 100000 and 500000 the highest percentage of diameter distribution was found 56.67% for 200mm pipe and the lowest was 0.12% for 900 mm pipe. In the cities with population of 500000 and more the highest percentage of diameter distribution was 59.67% for 200mm pipe and the lowest was 0.19% for 900mm pipe. Without population factor the highest percentage of diameter distribution was 60.73% for 200mm pipe and the lowest was 0.131% for 900mm pipe.