فهرست مطالب

فلسفه دین - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1397)

فصلنامه فلسفه دین
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ذوالفقار ناصری *، محمد محمدرضایی صفحات 293-316
    اثبات وجود خدا، همواره از مهم ترین دغدغه های فکری بشر بوده است. از این رو، در طول تاریخ اندیشه های دینی، اقامه برهان های مختلف برای اثبات وجود خداوند و نیز سنجش میزان اعتبار هر کدام از این برهان ها؛ از مسائل اساسی اندیشمندان بوده اند. یکی از این برهان ها که بیشتر در فلسفه غرب و در آثار توماس آکوئیناس عرضه شد، برهان درجات کمال است که البته به دلیل سوءفهم هایی که در ادراک آن صورت گرفته، مورد نقدهای بی رحمانه ای نیز بوده و از همین رو، در الهیات فلسفی غرب چندان به آن توجه نشده است. این برهان در فلسفه و کلام اسلامی نیز ناشناخته مانده یا بی اعتبار تلقی شده است. در این مقاله، ضمن معرفی برهان درجات کمال و بیان پیشینه آن، به برخی انتقادها از این برهان پاسخ خواهیم داد و نیز ضمن مقایسه اجمالی آن با تقریر صدرایی از قاعده امکان اشرف در فلسفه اسلامی، تلاش کرده ایم بر پایه مبانی حکمت صدرایی، تقریر تازه ای از این برهان ارائه دهیم.
    کلیدواژگان: آکوئیناس، ارسطو، برهان درجات کمال، فلسفه مسیحی و فلسفه اسلامی
  • یوسف صادقی *، حسین خنیفر صفحات 317-340
    در اواخر سده بیستم دولت ها برای حل مشکلات مختلفی که با آنها روبه رو بودند، به سبک جدیدی از مدیریت دولتی روی آوردند که با عناوینی مانند مدیریت گرایی و مدیریت دولتی نوین شهرت یافت. اما زمان زیادی نگذشت که انتقادها به این روش مدیریت دولتی نیز وارد شد و مشخص شد که سبک مدیریت دولتی مبتنی بر فلسفه اقتصادی بازارمحور و شیوه های مورد استفاده در بخش خصوصی، نه تنها ادعاهای اولیه خود را برآورده نمی کند و تعارض هایی در آن وجود دارد، بلکه پیامدهای ناگواری نیز به همراه دارد که ناشی از فلسفه اصلی مدیریت گرایی یعنی اقتصاد سرمایه داری است. بنای اصول رفتاری بر اساس اقتصاد بازارمحور و قبول ارزش های فلسفی این سبک مدیریت توسط دولت و دولتمردان، به ناچار آنها را مبلغ و نماد همان باورها و پیش فرض ها خواهد کرد که در تعارض آشکار با اهداف و گزاره های دولت دینی است. روش تحلیل مقاله استفاده گسترده از متون موثق در خصوص موضوع و مطالعه کتابخانه ای وسیع برای شناخت اصول بنیادین اصول مدیریت دولتی نوین و مقایسه تحلیلی آن با اصول دولت دینی است. از طرفی پیش فرض ها و پیامدهای تشکیل دولت دینی نیز با استفاده از مطالعه کتابخانه ای وسیع تحلیل شده است. در پایان محقق سعی کرده است که با استفاده از روش تحلیلی و نگاه از منظر فلسفه دولت دینی پیامدهای فرهنگ ساز مدیریت گرایی را برشمرد و نشان دهد که استفاده از اصول غیردینی مستتر در سبک مدیریت دولتی نوین هرچند غیرعمدی باشد، شاید اثرات مخربی و دین گریزانه را در جامعه به همراه داشته باشد و حتی به استحاله دینی از طریق بی اعتمادی مردم به دولت دینی منجر شود.
    کلیدواژگان: دولت دینی، مدیرت دولتی نوین، مدیریت گرایی، فرهنگ، نظام اجتماعی
  • سکینه محمدپور *، امیرعباس علیزمانی صفحات 341-364
    خفای الهی مسئله ای است که یکی از براهین مهم کنونی به نفع الحاد به شمار می رود. ما در این مقاله سعی داریم دیدگاه های این سه فیلسوف دین معاصر، جان شلنبرگ، جان هیک و ریچارد سوئین برن را در مورد خفای الهی بررسی کنیم. جان شلنبرگ خفای الهی را در تضاد با عشق الهی می داند و معتقد است که لازمه عشق الهی این است که خداوند مدرک کافی برای وجودش را در اختیار انسان های مستعدی قرار دهد که قصوری در این زمینه ندارند. در دسترس بودن چنین مدرکی به منزله پنهان نبودن خداوند خواهد بود. اما از دیدگاه شلنبرگ خداوند چنین نکرده است، بنابراین اساسا خدایی وجود ندارد. از دیدگاه هیک برای حفظ اختیار شناختی و اخلاقی ما ضروری خواهد بود که خداوند پنهان باشد. ریچارد سوئین برن معتقد است که پنهان بودن خداوند سبب می شود که ما بتوانیم سرنوشتمان را خودمان انتخاب کنیم. بنابراین از نظر وی خفای الهی برای تحقق انتخاب اصیل سرنوشت برای ما ضروری است. نتایجی که از بررسی های این مقاله به دست می آید، این است که خفای الهی الحاد را توجیه نمی کند. در عین حال دلایل هیک و سوئین برن در توجیه خفای الهی بر مبنای اختیار نیز اثبات نمی کنند که عدم تحقق خفای الهی با اختیار انسان ها منافات دارد.
    کلیدواژگان: جان هیک، خداباوری، خداناباوری، خفای الهی، ریچارد سوئین برن، شلنبرگ
  • آیت الله حقیقی *، مهدی زمانی، ناصر مومنی صفحات 365-396
    مسئله «معنای زندگی» همواره در پس زمینه ذهن عموم انسان ها و پیش درآمد کار خواص آنان از فلاسفه و روانشناسان و علمای اخلاق بوده است. در این میان ابن سینا به عنوان فیلسوفی وجودی، با درک اهمیت مسئله، همواره در سراسر آثار خود می کوشد تا تبیین معقول و موجهی از معنای زندگی ارائه کند. از میان سه کاربرد اصلی لفظ «معنا» یعنی هدف، ارزش و کارکرد، تمرکز اصلی ابن سینا بر دستیابی به «هدف زندگی» است. در این مقاله بر آنیم تا با روش توصیفی، تحلیلی و مقایسه ای، این مسئله را در سه اثر داستانی «حی بن یقظان، رسالهالطیر و سلامان و ابسال» بررسی کنیم. در نگاه ابن سینا، شناخت معنای زندگی و دستیابی به غایت آن، راهی بس دشوار و مسیری پرمانع است. وی از آن موانع، گاه به اصدقاء سوء (در حی بن یقظان) و گاه به دام و دانه و غل و زنجیر (در رساله الطیر) و گاه به طنازان عشوه گر (در سلامان و ابسال) تعبیر می کند. ابن سینا تنها راه رهایی از این اوضاع ناگوار و دستیابی به هدف زندگی را در حرکت آگاهانه، مبارزه مستمر و نگاه دقیقی به دوردست های حیات بشری جست وجو می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، حی بن یقظان، رساله الطیر، سلامان و ابسال، معنای زندگی
  • سید محمدرضا لواسانی *، رسول رسولی پور صفحات 397-418
    مقاله حاضر با هدف یافتن نسبت معرفتی میان ایمان و عقل و در نهایت سنجش میزان عقلانیت از منظر نجم الدین رازی تالیف شده است، ایمان و عقل در نگاه وی به ابزار معرفت شناسی می مانند و گوهر عقل یا روح رحمت للعالمین با اوصاف متعددش، جوهری است نورانی با اعتبارات ملک، نور و قلم. آن گاه معرفت عقلی مرتبه ای از مراتب وصول به علم توحید بوده و جایگاهی برای رسیدن به معرفت شهودی است که در عالم معقول کاربرد دارد و معرفت نجات بخش هنگامی است که بنای عقل انسان، مطلع نور ایمان باشد تا نبوت انبیا مقرر شود. گوهر ایمان معدنی است که جایگاه آن طور دوم قلب بوده و تکیه بر عقلانیت رهگذری برای ایمان گرایی است که اثر تابش نور ایمان بر دل، تصدیق نام دارد. تصویری که رازی از نسبت ایمان و عقل ترسیم کرده، عقلانیتی متعادلانه و تلفیقی، میان عقل گرایی حداکثری و انتقادی توامان با ایمان گرایی است که در تعیین اعتبار یا عدم اعتبار نظام های اعتقاد دینی در فلسفه دین نقش موثر دارند و تعامل آن دو، عامل ارائه درست دین و مانع آسیب های درونی و بیرونی است. این همه، نظر به تطبیق آرای وی با رویکردهای فراگیر ایمان و عقل استخراج شده است.
    کلیدواژگان: ایمان، ایمان گرایی، عقل، عقل گرایی اعتدالی، عقل گرایی انتقادی، عقل گرایی حداکثری، نجم الدین رازی
  • محمدرضا رجبی، محمد نصیری * صفحات 419-439
    صرف نظر از ادعای عرفا، در میان دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان از گذشته تاکنون بحث های متنوعی پیرامون خاستگاه تصوف و عرفان اسلامی مطرح بوده و کوشش هایی چند برای نمایاندن سرچشمه اصلی آن در اسلام در دو قلمرو نفی و اثبات انجام گرفته است. علامه طباطبایی، حسن زاده آملی، جوادی آملی، رمضانی، یزدانپناه شهید مطهری و حضرت امام خمینی (ره) و بسیاری دیگر از استوانه ها و دانش آموختگان حوزوی و نیز همایی، زرین کوب، پورجوادی، پازوکی، اعوانی و ده ها شخصیت بزرگ دیگر از دانشگاهیان در دوره معاصر، سرچشمه عرفان اسلامی را خوان گسترده قرآن و میراث حدیثی اسلام می دانند. چنانکه ماسینیون، نیکلسون، کربن، شیمل، پل نویا، چیتیک و ده ها دانشمند دیگر از حوزه شرق شناسی به جد معتقدند که چشمه سار اصلی عرفان اسلامی، قرآن و سیره و سنت پیامبر اکرم (ص) بوده است. در پژوهش پیش رو، نشانه شناسی قرآنی خاستگاه عرفان و تصوف به نحو تحلیلی در کوشش های زیر سامان یافته است: الف) نقل نمونه هایی از سخنان برخی از شخصیت های فوق الذکر در تایید مدعا؛ ب) گزارش صریح و بیان آشکار برخی مشایخ بزرگ و عرفای متقدم در این زمینه؛ ج) تبیین نسبت قرآن با تعریف، موضوع، مسائل و غایت تصوف و عرفان؛ د) واژه گزینی عرفا برای عناوین کتاب های خود و نیز اصطلاح گزینی های فنی آنان در دو قلمرو اصطلاحات عرفان نظری و سلوک عملی و تصوف با عنایت به کلمات قرآن؛ ه) گزارش بیش از پنجاه دسته آیات قرآن که هر یک به نحوی به آموزه های مهم عرفان اشاره یا تصریح داشته اند و سرمنشا اصلی شکل گیری عرفان اسلامی را برساخته است.
    کلیدواژگان: خاستگاه تصوف، خاستگاه قرآنی عرفان، قرآن و تصوف، قرآن و عرفان، منشا عرفان
  • نفیسه اهل سرمدی*، مهدی گنجور صفحات 441-462
    نظریه معرفت ابن عربی با شریعت پیوند ناگسستنی دارد. وی شریعت را یگانه طریق برای رسیدن به حقیقت می داند. شریعت به مثابه میزان شناخت، منبع معرفت و تامین کننده یقین مضاعف، از دیگر نقش های شریعت در نظریه معرفت اوست. شریعت در هر دو ساحت نظر و عمل، میزان است؛ در حوزه نظر، هم در معارف عقلی و هم در معارف شهودی، میزان محسوب می شود که می توان آن را به دو صورت باواسطه و بدون واسطه فهم کرد. سالک طریق حقیقت با الگو قرار دادن دین الهی و تقلید از آن، واجد سه گانه های عدالت، حکمت و ادب خواهد شد. تحقق این صفات در ساحت وجودی او، ضرورت توجه به اسباب و علل ثانوی را به همراه دارد. ابن عربی چکیده این اسباب و علل ثانوی را با عنوان «هویت» آدمی نام می برد و آن را اگرچه حجاب و مانع می داند؛ حجابی که گریزی از آن نیست و حکمت، حرمت نهادن این حجاب را اقتضا دارد.
    کلیدواژگان: ادب، حکمت، شریعت، عدل، معرفت، میزان، هویت انسان
  • روژین مازوجی *، محمد رعایت جهرمی صفحات 463-480
    کانت، دین را بر ستون اخلاق استوار می کند و در رساله «شکست کل تلاش های فلسفی در خصوص مسئله عدل الهی» ، ضمن ارائه تفسیر اخلاقی از شخصیت ایوب (ع) ، وی را نماینده «تئودیسه اصیل» می خواند. اما نزد کی یرکگارد، ایمان، سنتزی است از تز (طلب) و آنتی تز (ترک). این فرآیند را در «ترس و لرز» ، در ماجرای قربانی کردن اسماعیل (ع) می توان ادراک کرد. کی یرکگارد معتقد است که ایمان، بازداشت اخلاق است. یعنی تسلیم در برابر امر محال که عقل از پذیرش آن سر باز می زند، اما ایمان، امر محال را ممکن می پندارد. اگر عقل به پارادوکس مطلق، نه می گوید و اگر اخلاق آن را مذمت می کند، باز هم با اتکای به ایمان است که ابراهیم (ع) می تواند جان پسر خود را بگیرد. در نوشتار حاضر بر آنیم تا با محوریت نسبت دین و اخلاق، نقاط واگرا و همگرای این دو متفکر در پرداختن به ایوب (ع) و ابراهیم (ع) را واکاوی کنیم.
    کلیدواژگان: ابراهیم (ع)، اخلاق، ایوب (ع)، دین، کانت، کی یرکگارد
  • علی فتحی *، امیر معصوم خانی صفحات 481-502
    یکی از پرسش هایی که همواره ذهن متفکران را به خود مشغول کرده، ارتباط بین دین (شرع) و عقل بوده است. در جهان اسلام هم به این مسئله پرداخته شده و به طور ویژه موضوع حسن و قبح در حوزه اخلاق بحث شده است. در این مقاله گونه های مختلف مناسبات میان اخلاق و دین مطرح خواهد شد و هر یک از این رویکردها نقد و بررسی می شود و در نهایت با نگاهی نو به دیدگاه مختار پرداخته خواهد شد که بر اساس آن با تفکیک میان اخلاق ملکی و ملکوتی نشان داده ایم که اخلاق ملکی ابتنا و وابستگی به دین ندارد و شاید مستقل از دین موضوع نظر واقع شود، لکن اخلاق ملکوتی و متعالی جز در پناه دین حاصل نمی شود و در ذیل دین تعریف و تبیین می شود و خودفرمانروایی و خودآیینی در حوزه اخلاق ملکی با خدافرمانروایی و دگرآیینی در ساحت اخلاق ملکوتی سازگار و جمع پذیر است، به این معنا که شاید در بسیاری از موارد احکام اخلاقی مشترکی را توصیه و تجویز کنند، لکن روح و به تعبیر ادق بنیاد فعل و خاستگاه توصیه و تحذیر متفاوتی دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق ملکوتی، اخلاق ملکی، حسن و قبح، شرع، عقل
  • قاسم ترخان * صفحات 503-526
    بی شک آگاهی جامع از کاستی های کلام موجود، پاسخ دقیق به امکان اسلامی سازی علوم و مبرهن به امکان پیرایش علوم از پیش فرض ها، با نگاهی کلان به جایگاه های تاثیر و تاثر و از آن طریق اصطیاد چگونگی تاثیر باورهای کلامی بر علوم انسانی میسر است. نوشتار حاضر، ضمن پذیرش فی الجمله نه بالجمله ابتنای علوم انسانی و امهات مسائل این علوم بر گزاره های کلامی، با استفاده از روش تاریخی و تحلیل عقلی، هدف مذکور را در طرحی جامع دنبال می کند. بر اساس این طرح، الف) علم یا فعالیت علمی به عنوان متعلق تاثیر گاهی به صورت مستقیم و زمانی دیگر به صورت غیرمستقیم از باورها اثر می پذیرند؛ ب) در تاثیر غیرمستقیم، باورهای کلامی در مرحله اول بر عوامل معرفتی (عوامل فلسفی و علمی) یا غیرمعرفتی (ویژگی های شخصیتی دانشمندان، فرهنگ، محیط و جامعه آماری و...) تاثیرگذار بر علم یا فعالیت علمی تاثیر می کنند و آنگاه بر علوم انسانی؛ ج) تاثیرگذاری بر فعالیت و فرایند تولید علم و پژوهش به دو صورت خرد و کلان تصور شدنی است؛ زیرا علم را می توان ناظر به مسئله پژوهشی و کلیت معرفت، تصور و مراحل تولید آن دو را بررسی کرد؛ د) همچنین در صورتی که مراد از علم معنای دیسیپلین باشد، مولفه های علم مانند موضوع، روش، غایت و... از باورهای کلامی اثر می پذیرند.
    کلیدواژگان: باورهاي کلامي، پارادايم، علوم انساني، عوامل معرفتي و غيرمعرفتي
  • محمدحسین ایراندوست * صفحات 527-548
    «معنویت» در روزگار نخست، به سنت های دینی منحصر بود. اما امروزه نه تنها در همه سنت های دینی و غیردینی به کار رفته، بلکه در برخی آیین ها، جوهره اصلی خود را در تقابل با دین تحصیل کرده است. بحث از معنویت در غرب، از دوران کهن به طور پراکنده در آثار فکری و هنری مطرح شد و در همه اشکال آن یک فرآیند ارتباطی با عالم معنی و موجود متعالی مشاهده می شود که به تدریج قطب انسانی را متحول و او را به عالم غیرمادی نزدیک می کند. در این مقاله درصددیم تا به روش توصیفی تحلیلی ضمن تبیین سیر معناپذیری معنویت در غرب، به این سوال پاسخ دهیم که چه تفاوت هایی بین معنویت مدرن غربی با معنویت دینی وجود دارد؟ و در جهت پاسخگویی به این سوال به مفهوم شناسی اصطلاح معنویت از نگاه دانشمندان اسلامی و محققان غربی اشاره می کنیم و با ذکر سیر معناپذیری آن در غرب به تبیین فلسفی مفهوم معنویت می پردازیم و ابعاد و حیثیات هریک را شرح می دهیم و به این نتیجه رسیده ایم که معنویت با همه مقومات و پیش فرض هایش جدا از زندگی در این دنیا نیست و میان معنویت مدرن با معنویت دینی دو اختلاف اساسی هست: یکی در روش، و دیگری در منشاو بیشتر اشکال معنویت مدرن از مفاهیم ماهوی شهودی هستند.
    کلیدواژگان: چیستی معنویت، معنویت، معنویت دینی، معنویت مدرن
  • حسین عشاقی *، روح الله فروغی صفحات 549-563
    محقق خفری از زمره فیلسوفانی بود که چندین برهان بر اثبات خداوند اقامه کرد و این براهین را دارای ویژگی های براهین صدیقین دانست. در این براهین با استفاده از اموری همچون حقیقت وجود و مجموعه موجودات، واجب الوجود اثبات شده است. ملاصدرا این براهین را ناتمام می داند، زیرا به عقیده وی میان فرد و طبیعت خلط صورت گرفته یا از راه وجود مجموعه موجودات استدلال شکل گرفته است، در حالی که تنها افراد مجموعه دارای وجود حقیقی هستند. در مقاله حاضر براهین خفری را به تفصیل تقریر و تبیین می کنیم و اشکال های ملاصدرا بر آن، ارزیابی قرار خواهد شد. نتیجه اینکه براهین خفری درست است و اشکالات ملاصدرا بر آن وارد نیست.
    کلیدواژگان: حقیقت وجود، مجموعه موجودات، مفهوم وجود، ممکن الوجود، واجب الوجود
|
  • Zolfaghar Naseri *, Mohammad Mohammadrezaei Pages 293-316
    The existence of God, has always been the main concern of human thought. Thus, in the history of religious ideas, presented various arguments for God's existence, as well as measure the validity of each of these arguments is of fundamental issues thinkers. One of the arguments that philosophy more in the West and in the works of Thomas Aquinas supplied proof that the perceived degree of perfection that course because it was Sv’fhmhayy, the criticism has been brutal So brutal were also criticized in the West is not concerned with philosophical theology. The argument in Islamic philosophy and theology were unknown or deemed to have been discredited. In this paper, we have attempted on the basis of the principles of wisdom Sadraie, affair a new version of the argument.
    Keywords: Argument degrees of perfection, Aristotle, Aquinas, Christian philosophy, Islamic philosophy
  • Yousef Sadeghi *, Hossein Khanifer Pages 317-340
    In the late twentieth century the government started to try a new style in management in order to solve the various problems they faced which became known as managerialism and new public management.Soon after it was criticised and showed that not only did this method of govermental management which is based on market-oriented philosophy,and mehtods used in private section satisfy its claim and have some conflicts,too but also have some adverse effects which derives from capitalist economy that is the main principle of management. The behavioral principles based on market - oriented economy and acceptance of the values of the philosophical management style by the government and governors makes them to be a symbol of those beliefs and theories which are in obvious conflict with the goals and postulates of religious government.
    Analysis article method, is content analysis with extensive use of authentic texts on the subject of extensive study library for recognition of the fundamental principles of modern public administration and comparative analysis with the principles of religious government. On the other hand presuppositions and implications of religious government has analyzed by using an extensive library of study is analyzed.Finally, the researchers haz tried by using the analytical methodology and government philosophy from the perspective of religious extremism try to express the cultural consequences of managerialism and to show that the use of non - religious principles contained in the new government management style , though that involuntary , can have devastating effects in community
    Keywords: New public management, managerialism, religious government, culture, social system
  • Sakineh Mohammadpour *, Amir Abbas Alizamani Pages 341-364
    The Problem of Divine Hiddenness is one of the important argument for atheism.One of the important issues about the problem of divine hiddenness is the relation between Divine Hiddenness and Human’s Freedom.we in this essay considering the relation between Divine Hiddenness and Human’s Freedom in the view of two contemporary philosophers‚ John Hick and Richard Swinburne.
    The results inferring from the considerations in this essay is that the Problem of Divine Hiddenness doesn’t justifys atheism and yet nonexistence of it doesn’t Inconsistent with Human’s Freedom.  
    Keywords: Hiddenness, Choise, Destiny
  • Ayatollah Haghighi *, Mahdi Zamani, Naser Momeni Pages 365-396
    The issue of “The meaning of life” has always been the background of all people’s mind and the prelude of philosophers, psychologists and ethics scholars’ works. ”, Avicenna, as one of the greatest existential philosophers, recognizing the importance of the problem, always, in all his works, tries to give reasonable and well-founded explanation about the meaning of life. From three main applications of the word “meaning” i.e. “aim, value and application”, the main focus of Avicenna was on achievement of “the aim of life”.
    This essay intends, through descriptive, analytical and comparison methodology, to examine the problem in three metaphorical stories of Hayy ibn Yaqdhan, Risalat al-Tayr and Salaman and Absal. In Avicenna’s view, recognition of meaning of life and to reach its final aims is a way so difficult and a path abundant with obstacles. He sometimes interprets the obstacles as “bad friends”(in Hayy ibn Yaqdhan), sometimes as “net, seed and chain”(in Risalat al-Tayr)and sometimes as “coquettishness’” (in Salaman and Absal). Avicenna explores the only way to freedom of such disagreeable circumstance, and obtaining the meaning of life, in conscious action, continuous struggle, and a deep and broad vision of the human life.
    Keywords: Avicenna, meaning of life, Hayy ibn Yaqdha, risalat al-Tayr, Salaman, Absal
  • Nafiseh Ahlesarmadi *, Mehdi Ganjvar Pages 441-462
    Ibn Arabi’s epistemology has an irrevocable tie with sharia. For Ibn Arabi, Sharia is the single route to the truth. Sharia is criterion for cognition, source of cognition and provider of double certitude in his epistemology. Sharia, in his view, acts as a criterion in the field of theory and practice. In theory, sharia is also a criterion in both intellectual knowledge and visionary knowledge both of which, the author believes, are comprehended with or without a mediator. The one who travels with his intellects toward the truth takes the divine religion as his model and imitates it so that he acquires the trinary of justice, knowledge and etiquette. Realization of these characteristics in the sacred realm necessitates attending the secondary causes. Ibn Arabi introduces these secondary causes as human “identity” and although considers it a barrier believes that it is an inevitable one and knowledge requires reverence to this barrier.
    Keywords: Sharia, Knowledge, Criterion, Sagacity, Justice, Etiquette, Human identity
  • Rojin Mazouji *, Mohammad Raayat Jahromi Pages 463-480
    Kant puts religion on the basis of ethics and in his treatise “on the miscarriage of all philosophical trials in Theodicy” by representing an ethical character of Job called him a representative of authentic Theodicy. But, the faith for Kierkegaard is synthetic of the thesis (desire) and antithesis (abandonment) and these processes can be perceived in Fear and Trembling, in the story of sacrifice of Isaac whom he is one that Ibrahim’s entire life summed up in him. Kierkegaard believe that faith is a teleological suspension of ethical which means resignation to the absurd, reason tend to deny absurd but only and only faith can accept absurd. If reason say no to absolute paradox and morality convict the paradox just with counting of faith Ibrahim can have his son back to him. This paper seeks to examine the distinct and convergence points of these two thinker by addressing Job and Ibrahim based on Kant and Kierkegaard’s thought about relation of ethics and religion.
    Keywords: religion, Ethics, Ibrahim, Job, Kant, Kierkegaard
  • Ali Fathi *, Amir Masumkhani Pages 481-502
    One of the questions that has always engulfed the minds of the thinkers is the relationship between religion and reason. In the Islamic world, this issue has been dealt with and, in particular, the subject of good and evil has been discussed in the field of ethics.
    In this article, various types of relations between ethics and religion are discussed, and each of these approaches has been criticized and, finally, we have outlined the point of view that is based on the distinction between Worldly ethics to divine ethics. Which Worldly ethics not based on divine ethics and does not depend on religion and can be viewed independently of religion. However, divine and transcendental ethics are not derived from the religion and are defined in the context of religion, and this self-rule is in the domain of Worldly ethics dose not contact with moral god-rule in the field of divine ethics.
    Keywords: Wisdom_Shari'a_Ethics_good & evil_Worldly ethics_Divine ethics
  • Ghasem Tarkhan * Pages 503-526
    Undoubtedly, comprehensive knowledge of the shortcomings of the existing Theology, the exact answer to the possibility of Islamicization of sciences, and the demonstrated to possibility of modification of science from presuppositions, with a great look at the positions of effect and regret, And through it the inference of the effect of Theological beliefs on the human sciences is possible.
    The present article, while in short admitting human sciences and the issues of these sciences are based on theological propositions by using of the historical method and rational analysis, it pursues this goal in a comprehensive plan.
    On the basis of this plan, sometimes science or scientific activity as object of effect are directly affected by beliefs, and once again indirectly; That is, other epistemic factors (philosophical and scientific factors) or non-epistemic factors (the personality traits of scientists, culture, environment and statistical society, etc.) directly effect on the science or the scientific activity and the theological beliefs indirectly affect them. On the other hand, the influence on activity and the process of producing science and research is imaginable in both micro and macro terms; Because science can be considered as an issue of research and of the universality of knowledge, and examined the production stages of the two. Also, if the meaning of science is the meaning of discipline, the components of science, such as subject, method, endpoint, etc., are influenced by theological beliefs.
    Keywords: Theological beliefs, Human Sciences, Epistemological, non-epistemic factors, Paradigm
  • Mohammad Hosein Irandoost * Pages 527-548
    "Spirituality" in the first days was limited to religious traditions. Today, however, it has been used not only in all religious and non-religious traditions, but in some rituals, it has acquired its main essence in opposition to religion. The discussion of spirituality in the West has been widely dispersed in contemporary artistic works from the earliest times. And in all its forms, there is a process of communication with the transcendent mean and existent being, which gradually transforms the human pole and brings him closer to the immaterial world. This paper seeks to answer the question by analytical descriptive method while explaining the spirituality of spirituality in the West. What are the differences between modern Western spirituality and religious spirituality? In order to answer this question, the concept of spirituality has been referred to by Islamic scholars and Western scholars, and by mentioning its meaningfulness in the West, the philosophical explanation of the concept of "spirituality" has been described, and it has been described and determined by each aspect and dignity. That "spirituality" with all its provisions and assumptions is separate from life in this world. And there is two main differences between modern spirituality and religious spirituality: one in the method, and another in the origin. And most of the forms of modern spirituality are from intuitive material concepts.
    Keywords: Spirituality, modern spirituality, religious spirituality, The quiddity of spirituality
  • Hossein Oshaqi *, Rohollah Foroghi Pages 549-563
    Khafri researcher among philosophers who filed several arguments against the existence of God. and the proofs is known to have a veracious arguments features. The arguments using things like truth and existing collection, it has been proved existent. Khafri present written arguments to illustrate and explain in detail and evaluated Mulla Sadra has bugs. The result is that at least some Khafri arguments are true and Mulla Sadra Critics is not Right
    Keywords: : truth of existence, the concept of existence, self-existent, whol beings, contingent being