فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • روناک محمدی*، علیرضا شعبانی، محمود عالیچی صفحات 1-14
    با پدید آمدن تکنیک های آماری قوی و شبکه های عصبی، مدل های پیش بینی کننده پراکنش موجودات به سرعت در اکولوژی توسعه پیدا کرده است. با توجه به دشواری نمونه برداری معمولا در این گونه مطالعات تعداد نمونه کافی وجود ندارد لذا برای رفع این مشکل در این پژوهش به منظور پیش بینی و ترسیم نقشه توزیع کفشدوزک هفت نقطه ایاز ترکیب روش کریجینگ با شبکه های عصبی پرسپترون چندلایه (MLP) ترکیب شده با الگوریتم ژنتیک در سطح مزرعه استفاده شد. داده های مربوط به جمعیت این آفت از طریق نمونه برداری از سطح یک مزرعه در شهرستان باجگاه در سال 1392 بدست آمده. داده ها توسط روش کریجینگ معمولی با نیم تغییرنمای کروی که بهترین عملکرد را داشت میانیابی شدند و به عنوان ورودی شبکه عصبی معرفی شدند. برای ارزیابی قابلیت شبکه های عصبی مورد استفاده در پیش بینی توزیع از مقایسه آماری پارامترهایی مانند واریانس، توزیع آماری بین مقادیر پیش بینی شده مکانی توسط شبکه عصبی و مقادیر واقعی آن ها استفاده شد. نتایج نشان داد که در فازهای آموزش و آزمایش بین مقادیر ویژگی های آماری واریانس و توزیع آماری مجموعه داده های واقعی و پیش بینی شده مکانی این آفت توسط شبکه عصبی ترکیب شده، تفاوت معنی داری وجود نداشت. نقشه های ترسیم شده نشان داد که توزیع آفت تجمعی است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، توزیع مکانی، شبکه عصبی مصنوعی، کفشدوزک هفت نقطه ای
  • لیلا متقی نیا *، جبرائیل رزمجو صفحات 15-30
    بید سیب زمینی، Phthorimaea operculella Zeller از مهم ترین آفات سیب زمینی است که با تغذیه از برگ، ساقه و غده سیب زمینی سبب ایجاد خسارت می شود. نوع کود مصرفی ممکن است جمعیت آفات تغذیه کننده از گیاه را تحت تاثیر قرار دهد. در این تحقیق تاثیر کاربرد کودهای آلی شامل ورمی کمپوست، اسید هیومیک، مخلوط ورمی کمپوست و اسیدهیومیک ونانوکامپوزیت بیوارگانیک روی ویژگی های زیستی بید سیب زمینی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها روی برگ سیب زمینی رقم اگریا و در اتاقک رشد انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اغلب پارامترهای زیستی بید سیب زمینی به طور معنی داری تحت تاثیر کوددهی قرار گرفت. کم ترین طول دوره لاروی بید سیب زمینی در تیمار شاهد و بیش ترین طول آن در تیمارهای اسید هیومیک و نانوکامپوزیت بیوارگانیک به دست آمد. طول عمر حشرات کامل نر از 21/10 تا 68/18 روز و طول عمر ماده ها از 94/12 تا 20/23 روز در تیمارهای مختلف متغیر بود. ماده های این آفت کم ترین زادآوری کل را در تیمار اسید هیومیک داشتند. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) بید سیب زمینی در تیمارهای مختلف بین 096/0 تا 119/0 برروز در نوسان بود. اندازه گیری تعداد تریکوم برگ تیمارهای مختلف نشان داد که بیش ترین تراکم تریکوم ها مربوط به تیمار اسید هیومیک بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اسید هیومیک توانایی بیش تری برای کاهش جمعیت بید سیب زمینی دارد و می توان از آن در برنامه های مدیریت تلفیقی این آفت مهم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بید سیب زمینی، ورمی کمپوست، اسید هیومیک، نانوکامپوزیت بیوارگانیک، ویژگی های زیستی
  • داود محمدی *، سعیده سادات فاطمی، علیرضا ابویی اشکذری، محمد امین سمیع صفحات 31-45
    کفشدوزک Oenopia conglobata contaminata (Col. : Coccinelidae) یکی از شکارگرهای مهم گونه هایی از شته ها در باغ های ایران است. شته سبز انار،Aphis punicae Passerini (Hem. : Aphididae) عمومی ترین آفت درختان انار محسوب می گردد که در تمامی انارستان های کشور وجود دارد. در پهنه بندی مناطق مناسب برای رهاسازی کفشدوزک کروی، O. conglobata عواملی مثل دما، میزان رطوبت نسبی، میزان بارندگی، ارتفاع و فراوانی طعمه به عنوان مهم ترین معیارهای تعیین پهنه های مناسب برای رهاسازی کفشدوزک انتخاب شدند. بر اساس مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تشکیل پایگاه داده مکانی GIS تجزیه و تحلیل های مربوط به مناطق مناسب برای رهاسازی کفشدوزک کرویO. conglobataانجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نزدیک به 32 درصد از مناطق استان از جمله بخش هایی از شهرستان های تفت، ابرکوه و مهریز کاملا مناسب برای رهاسازی کفشدوزک می باشند. دلایل آن می تواند قرارگیری این باغ ها در حد فاصل ارتفاعات و دشت باشد که موجب تشدید اختلاف فشار و ایجادجریانات هوایی از کوه به دشت و برعکس می شود. همچنین نزدیک به 59 درصد از مناطق استان مانند قسمت عمده شهرستان اردکان، بهاباد و بافق کاملا نامناسب برای رهاسازی کفشدوزک شناخته شدند که از دلایل آن می توان به میانگین دما بسیار بالا و کمبود طعمه اشاره نمود.
    کلیدواژگان: انار، شته سبز انار، AHP، GIS
  • مهدی ضیاالدینی*، مرضیه صفار، رحیم غیورفر صفحات 47-59
    فعالیت جستجوگری موریانه های زیرزمینی به شدت تحت تاثیر شرایط محیطی بوده و ارتباط مستقیم با خسارت زایی آن ها دارد و این تغییرات فصلی فعالیت جستجوگری می تواند بر موفقیت کنترل موریانه های زیرزمینی با استفاده از روش سیستم طعمه گذاری تاثیرگذار باشد. موریانه زیرزمینی Anacanthotermes vagans (Hagen) (Isoptera: Hodotermitidae) به عنوان یک آفت شهری مهم در مرکز و نواحی جنوبی ایران مطرح است. این مطالعه با هدف تعیین اثر تغییرات فصلی بر فعالیت جستجوگری و میزان تغذیه چوب در اکوسیستم شهری و در شهر یزد و در یک بازه زمانی دوساله (تیر 1392 تا خرداد 1394) انجام شد. تغییرات جستجوگری این گونه با سه متغیر تعداد ایستگاه های فعال، جمعیت جستجوگر و میانگین تغذیه چوب که از نمونه برداری ماهانه 85 ایستگاه ردیاب و 15 ایستگاه تغذیه ای به دست آمد، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد فعالیت جستجوگری موریانه زیرزمینی A. vagans، به طور کامل فصلی است. فعالیت جستجوگری این گونه پس از یک توقف سه ماهه در اسفند آغاز می شود و در تیر و مرداد به بالاترین میزان می رسد. مقایسه الگوی تغییرات فعالیت جستجوگری با نوسانات میانگین دما و میزان بارندگی ماهانه نشان داد تغییرات فصلی فعالیت جستجوگری در گونه مورد مطالعه در ارتباط مستقیم با تغییرات دما است. علاوه بر آن به نظر می رسد کاهش شدید و ناگهانی دما در زمستان می تواند سبب کاهش جمعیت کلنی ها شود.
    کلیدواژگان: ایستگاه ردیاب، الگوی فصلی جستجوگری، ایستگاه تغذیه ای، موریانه، یزد
  • زهرا جلیلیان، بهزاد حبیب پور *، پیمان حسیبی صفحات 61-70
    موریانه Silvestri Microcerotemes diversusمهم ترین و مخرب ترین گونه موجود در استان خوزستان می باشد. در این تحقیق اثر سه غلظت (500،2500،5000 پی پی ام) آفت کش فنوکسی کارب برمیزان ذخایر پروتئین، چربی و کربوهیدرات در موریانه کارگر در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرارگرفت. میزان پروتئین، چربی، قند و گلیکوژن برحسب میلی گرم به گرم وزن تر بدن حشره تعیین شد. نتایج نشان داد از بین غلظت های مذکور، غلظت 5000 پی پی ام بیشترین تاثیر کاهشی را داشته است. به طوری که در این غلظت، میزان پروتئین51/45، چربی34/63 و محتوای انرژی 10/36 درصد کاهش یافت. همچنین میزان قند و گلیکوژن به ترتیب 20/37 و 04/17 درصد در این غلظت افزایش یافت. کاهش معنی دار منابع انرژی نشان دهنده تاثیر این آفت کش بر میزان محتوای انرژی و بقای موریانه است.
    کلیدواژگان: محتوای انرژی، پروتئین، چربی، کربوهیدرات
  • زینب مقد م فر_مسعود امیر مافی*_هاجر پاکیاری صفحات 71-79
    شب پره آرد، E. kuehniella، حشره ای همه جایی و مهم ترین آفت محصولات انباری به ویژه آرد است. این تحقیق به بررسی تاثیر چرخه روشنایی (تاریکی مطلق و دوره نوری 16 و تاریکی 8 ساعت) بر رشد و نمو و تولیدمثل این گونه در شرایط آزمایشگاهی (دمای 5/0± 30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±50 درصد) پرداخته است. نتایج این بررسی نشان داد که چرخه روشنایی بر طول دوره رشدی مراحل مختلف رشدی شب پره آرد و تولیدمثل تاثیر معنی داری دارد. همچنین چرخه روشنایی بر الگوی خروج و طول عمر حشرات نر و ماده تاثیر می گذارد. میانگین تخم ریزی شب پره آرد در شرایط تاریکی مطلق و دوره نوری 16 و تاریکی 8 ساعت به ترتیب 67/28±54/160 و 29/32±53/163 عدد تخم است، اما تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند. این داده ها امکان درک بهتر دینامیک جمعیت شب پره آرد را به ما داده و می توان از آن برای توسعه بهینه سیستم پرورش این شب پره استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شب پره آرد، زیست شناسی، چرخه روشنایی، رشد و نمو، تولیدمثل
  • علیرضا بلندنظر*، محمد قدمیاری، محمدرضا معمارزاده، جلال جلالی سندی صفحات 81-97
    برخی اسانس ها و عصاره های گیاهی دارای خواص حشره کشی مطلوبی علیه سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci Gen. می باشند ولی استفاده عملی و تجاری از آنها با توجه به فرار بودن و ناپایداری این مواد، کمتر صورت گرفته است. در این مطالعه اسانس های رزماریL. Rosmarinus officinalis، نعناع فلفلی Mentha piperita L. ، اکالیپتوس L. globulesEucalyptus و عصاره آویشن باغی L. Thymus vulgaris به صورت میکرو و نانوامولسیون فرموله شد و کارایی حشره کشی و میزان بازدارندگی تخم ریزی این ترکیبات در شرایط گلخانه مورد آزمون قرار گرفت. ابتدا آزمون های زیست سنجی به روش غوطه ورسازی برگ های حاوی پوره سن دو و سه انجام و شاخص LC90 تخمین زده شد. سپس آزمون بازدارندگی تخم ریزی با روش پروتکل انتخاب آزاد (با اندازه گیری شاخص میزان تخمگذاری روی بوته ها) و همچنین آزمون میزان کشندگی تخم، پوره سنین مختلف و شفیره در غلظت LC90، در مقایسه با صابون گیاهی پالیزین®، آب مقطر و شاهد (بدون هیچ تیماری) انجام شد. تیمار نانوامولسیون محتوی مجموع اسانس ها (هرکدام از اسانس ها 2 درصد) با LC90 برابر با 1208/3 میلی گرم بر لیتر، سمیت بالایی نسبت به بقیه تیمارها روی پوره سن دو و سه این آفت داشت. همچنین این تیمار با میانگین 2/18 درصد تخم روی بوته تیمارشده، کمترین درصد را بین تیمارها داشت که نشان دهنده بیشترین میزان بازدارندگی تخم ریزی است. این تیمار میانگین مرگ و میر تخم 0/25 درصد و مرگ و میر پوره و شفیره 6/51 درصد را نیز نشان داد. تیمار میکروامولسیون محتوی مجموع اسانس ها و عصاره (هرکدام از اسانس ها 2 درصد و عصاره 20 درصد) نیز اثرات قابل قبولی داشت (پارامترهای فوق به ترتیب 4617/3 میلی گرم بر لیتر،3/23، 3/42 و 0/74 درصد). کارایی این دو تیمار از صابون گیاهی پالیزین® و سایر تیمارها (میکروامولسیونی از 20 درصد عصاره، مواد جانبی تیمارها، آب مقطر و شاهد (بدون هیچ تیماری) ) بیشتر بود و این دو تیمار می توانند با انجام آزمونهای تکمیلی در مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: حشره کش گیاهی، سفیدبالک پنبه، سمیت، زیست سنجی، بازدارندگی تخم ریزی
  • محمدرضا باقری*، مهدی حسن پور، علی گلی زاده، شهرام فرخی صفحات 99-115
    تاثیر سه گیاه میزبان خیار، گوجه‏فرنگی و بادمجان روی واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Encarsia formosa نسبت به تراکم‏های مختلف پوره های ابتدای سن چهارم سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum در شرایط آزمایشگاهی (دمای 1±25 درجه‏ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره‏ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) مورد بررسی قرار گرفت. پوره های سفیدبالک در تراکم‎های 2، 4، 8، 16، 32 و 48 روی دیسک‏های برگی به مساحت تقریبی 8 تا 10 سانتی‏متر مربع در 12 تکرار در اختیار حشرات ماده‏ی پارازیتوئید قرار گرفت. پس از 24 ساعت پارازیتوئیدها حذف و تعداد پوره های پارازیته شده و نیز کشته شده در اثر میزبان‏خواری به تفکیک شمارش و ثبت شد. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که واکنش تابعی پارازیتوئید برای هر دو نوع فعالیت "پارازیتیسم" و " پارازیتیسم میزبان‎خواری" در هر سه گیاه میزبان از نوع دوم است. برای هر دو فعالیت مورد مطالعه از نظر نرخ حمله بین سه میزبان گیاهی اختلاف معنی‏داری وجود نداشت، اما زمان دستیابی روی گوجه فرنگی به‏طور معنی داری از مقادیر محاسبه شده در خیار کوتاه‏تر بود. قدرت جستجوگری زنبور E. formosa در مرحله‏ "پارازیتیسم" در میزبان‏های مذکور به ترتیب 0963/0±2580/0، 1331/0±3895/0 و 1368/0±3283/0 برساعت و زمان دستیابی 0810/0±6870/0، 0399/0±3364/0 و 0692/0±5584/0 ساعت محاسبه شد. بر اساس نتایج به‏دست آمده به‏نظر می‏رسد در شرایط گلخانه‏ای، گوجه‏فرنگی مناسب‏ترین گیاه برای فعالیت‏های پارازیتیسم و میزبان‏خواری زنبور پارازیتوئید E. formosa در کنترل سفیدبالک گلخانه T. vaporariorum باشد.
    کلیدواژگان: رفتار جستجوگری، Encarsia formosa، سفیدبالک گلخانه، کنترل بیولوژیک
  • رضا حسینی*، سمانه مجاهد، جلیل حاجی زاده، علی احدیت صفحات 117-127
    کنه های خانواده Berlese, 1913 Pachylaelapidae کنه هایی شکارگر با زندگی آزاد هستند و از بندپایان و نماتودهای خاک زی تغذیه می کنند. از آن جا که تعداد قابل توجهی از کنه های این خانواده شباهت های ریخت شناسی به هم داشته و همچنین توصیف کنندگان تاکسون های جدید به برخی از ویژگی های ریخت شناسی استناد کرده اند که وجه تمایز کافی برای افتراق آن ها از تاکسون های نزدیک را ندارند، شناسایی برخی از این کنه ها دشوار است. در این موارد استفاده از روش های نوین شناسایی می تواند در این زمینه راه گشا باشد. بنابراین، در این بررسی تلاش شده تا همراه با شناسایی بر مبنای ویژگی های ریخت شناسی و اندازه ای (شناسایی مورفومتریک) ، از روش مولکولی بر پایه ی توالی یابی ناحیه ژنی ITS (Internal Transcribed Spacer) برای شناسایی دو گونه Olopachys compositus Koroleva, 1976 و Olopachys caucasicus Koroleva, 1976 استفاده شود. به این منظور پس از استخراج DNA، با استفاده از آغازگر مناسب ناحیه ی ITS این دو گونه تکثیر و توالی یابی شدند و توالی های به دست آمده در بانک ژن ثبت شد. پس از هم ردیف سازی توالی ها، میزان اختلاف ژنتیکی بین آن ها 3/2 درصدمحاسبه شد. در نتیجه این بررسی ها، علاوه بر تفکیک دو گونه O. compositus و O. caucasicus بر اساس اختلافات ریختی، روش مولکولی نیز به خوبی اختلاف این دو گونه را تایید کرد.
    کلیدواژگان: کنه، ITS، توالی یابی، Pachylaelapidae، Olopachys
  • یونس کریم پور *، محمد محبی نیا صفحات 129-131
    مگس مینوز Pegomya terebrans (Rondani) (Diptera: Anthomyiidae) برای اولین بار از ایران گزارش می شود. نمونه-های مگس فوق در طول بررسی های مرتبط با عوامل مهار زیستی دو گونه از علف های هرز خارپنبه به نام های Onopordum acanthium L. و O. leptolepis DC. (Asteraceae) در منطقه ی ارومیه به دست آمدند. ارتباط تغذیه ای این مگس مینوز با میزبان های گیاهی ذکر شده نیز برای اولین بار گزارش می شود.
    کلیدواژگان: Pegomya terebrans، اولین گزارش، ایران
  • فاطمه عبدالعلی زاده، محمد خیراندیش *، معصومه شایان مهر، ارنست سی برنارد صفحات 133-136
    در بررسی هایی که به منظور شناسایی فون گونه های پادمان در شهرستان کرمان طی سال 1395-1396 صورت گرفت، نمونه برداری های متعددی از مناطق مختلف انجام و پادمان خاک توسط قیف برلیز جداسازی و جمع آوری شد. پس از بررسی و شناسایی گونه ها ,گونه ی Folsomia diplophthalma (Axelson, 1902)برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: Folsomia diplophthalma، پادمان، گزارش جدید، کرمان، ایران
|
  • Ronak Mohamadddi *, Alireza Shabani, Mahmood Alichi Pages 1-14
    Today, with the advance statistical techniques and neural networks, predictive models of distribution were rapidly developed in ecology. Due to the difficulty of sampling, there are usually not enough samples in such studies. Therefore, in order to predict and mapping the distribution of Coccinella
    septempunctata used the combination of the Kriging method with multilevel perceptron neural networks (MLP) combined with genetic algorithm at the farm level. Population data of pest was obtained in 2014 by sampling in 221 fixed points in the alfalfa farm of Bajgah. The data was interpolated by ordinary Kriging method with spherical variogram, which had the best performance, and introduced as a neural network input. To evaluate the ability combined geostatistics with optimized artificial neural network by genetic to predict the distribution used statistical comparison parameters such as mean, variance, statistical distribution and between predicted values and actual values. Results indicating that there was non-significant difference between statistical parameters such as average, variance, statistical distribution and also coefficient of determination in the observed and the estimated Coccinella septempunctata density. Our map showed that pest distribution was patchy.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Genetic Algorithm, spatial distribution, Coccinella septempunctata
  • Leila Mottaghinia *, Jabraeil Razmjou Pages 15-30
    Potato tuber moth, Phthorimaea operculella Zeller, is one of the important pests of potato, causing damage on leaves, stem, and tubers. Type of fertilizer may affect the population of the pests feeding on the plant. In this study, the effect of some organic fertilizers including vermicompost, humic acid, a mixture of vermicompost and humic acid, and nanocomposites bio-organic was investigated on biological traits of potato tuber moth. The experiments were carried out on potato leaves, cv. Agria in a growth chamber. Results showed that nearly all the biological parameters of potato tuber moth were significantly affected by fertilization. The shortest larval period was in the control and the longest one was on humic acid and nanocomposites bio-organic. The longevity of the males ranged from 10.21 to 18.68 days and that of females varied from 12.94 to 23.20 days on different treatments. The females of the pest had the least total fecundity on humic acid. The intrinsic rate of natural increase (rm) of the potato tuber moth ranged from 0.096 to 0.119 day-1 on different treatments. Counting the number of trichomes of the leaves of different treatments showed that the highest density of trichomes was on humic acid. The results of this study showed that humic acid has better potential for decreasing the population of the pest and it can be used in the IPM programs.
    Keywords: Potato tuber moth, vermicompost, humic acid, nanocomposites bio-organic, biological traits
  • Davoud Mohammadi *, Saeideh Sadat Fatemi, Alireza Aboi Ashkezari, Mohammad Amin Samih Pages 31-45
    The ladybird, Oenopia conglobata contaminata is one of the important predators of some aphids in Iranian orchards. Pomegranate green aphid, Aphis punicae Passerini (Hem.: Aphididae) is the most common pests of pomegranate trees, existing in all pomegranate orchards in Iran. In order to determin the suitable areas for release of O. conglobata, the factors of temperature, humidity, rainfall, height, and prey frequency were selected as the most important criteria. Analysis of the data was carried out based on the Analytic Hierarchy Process (AHP) and the spatial geostatistical database of GIS. The results indicated that, nearly 32% of the province's regions, including some parts of Taft, Abarkuh and Mehriz, were perfectly suitable for release. The possible reasons are the position of the orchatds between the highlands and the plains, causing intensify in pressure difference and createing air currents from the mountain to the plains and vice versa. Furthermore, nearly 59% of the province's areas, such as the major part of Ardakan, Bahabad and Bafgh, were determined as completely unsuitable for release. The reasons might be the high average temperature and the lack of adequate prey.
    Keywords: AHP, Aphis punicae, GIS, Pomegranate
  • Mahdi Ziaaddini *, Marzie Saffar, Rahim Ghayourfar Pages 47-59
    Foraging behavior of subterranean termites is strongly influenced by environmental conditions and is related directly to termite damages. The seasonal changes in foraging activity of subterranean termits can affect the efficacy of baiting method in a management program. The subterranean termite, Anacanthotermes vagans (Hagen) (Isoptera: Hodotermitidae)is an important urban pest with economic damage in central and southern regions of Iran. The objective of this study was to determine the effect of seasonal changes on foraging activity and wood consumption in Yazd over a two-year period (June 2013 to May 2015). Foraging variations were monitored according to three variables including active stations, foraging population and wood consumption. 85 monitoring and 15 feeding stations monthly inspected. The results showed that foraging activity of A. vagans, is completely seasonal and begins after a quarterly stop in March and was highest from July to August. Comparison of foraging activity pattern changes with mean of temperature fluctuations and monthly precipitation showed seasonal changes in foraging activity is directly related to temperature. In addition, it appears the sharp decline in winter temperature may reduce the population of colony.
    Keywords: Monitoring station, Foraging seasonal pattern, Feeding station, Termite, Yazd
  • Zahra Jalilian, Behzad Habibpour*, Payman Hassibi Pages 61-70
    Microcerotermes diversus Silvesteri is the most destructive termite pest among subterranean termites in tropical and subtropical regions, including Khuzestan province. In this research, effect subletral concentrations of fenoxycarb (500, 2500 and 5000 ppm) were studied on protein, lipid and carbohydrates contents in termite workers under laboratory conditions. The protein, lipid, sugar and glycogen were determined in milligram per gram of fresh weight. The concentration of 500 ppm had the greatest effect on energy sources with decreases in the amount of protein by 45.51%, lipid 63.34%, and energy content 59.93% compared to the controls. Also amount of sugar 37.20% and glycogen 17.04 % increases compared to the controls. Reduction in the energy content due to fenoxycarb effect can reduce survivorship in the termite.
    Keywords: Energy resources, Protein, Lipid, Carbohydrate
  • Zeinab Moghadamfar, Hajar Pakyari, Masoud Amir Maafi * Pages 71-79
    Mediterranian flour moth, Ephestia kuehniella, is a cosmopolitian pest of stored grain products, particularly flour. The development and reproduction of E. kuehniella, were investigated at two photoperiod (continuous darkness and 16L:8D photoperiod) under laboratory condition (30±0.5 °C and 50±5 % RH). The result indicated that egg, larval and pupa development time at continuous darkness and 16L:8D photoperiod were significantly differ. The photoperiod affected the emergence pattern and longevity of female and male. The mean number of eggs laid by E. kuehniella at continuous darkness and 16L:8D photoperiod were 160.54±28.67 and 163.53±32.29 respectively but they were not significantly different. These data allow us a better insight into E. kuehniella population dynamics, and these finding can be used to optimize rearing system.
    Keywords: Ephestia kuehniella, biology, photoperiod, development, Reproduction
  • Alireza Bolandnazar *, Mohammad Ghadamyari, Mohammadreza Memarzadeh, Jalal Jalali Sandi Pages 81-97
    Some essential oils and plant extracts potentially possess insecticidial properties against Sweetpotato whitefly, Bemisia tabaci Gen.; however, the practical and commercial use of these compounds have not developed due to their volatility and instability . In this study, essential oils of Rosmarinus officinalis L., Mentha piperita L. and Eucalyptus globules L. and extract of Thymus vulgaris L., were formulated as micro and nano-emulsion, and their insecticide efficiency and oviposition inhibitory effects were tested under greenhouse conditions. First, bioassey tests were done using the leaf dipping method, on 2nd and 3rd nymphal instar and LC90 was estimated. Then, the oviposition inhibitory test with choice test method (by measuring the index of laying on plants), as well as eggs mortality rate, and all nymphal and pupa mortality rate at a concentration of LC90 were calculated, in comparison with herbal soap Palizin® distilled water and control (without any treatments). Nano-emulsion treatment containing all essential oils (2% of each ) at a concentration of LC90, had a high toxicity of 3.1208 mg/l on 2nd and 3rd nymphal instar in comparison with other treatments . Also, this treatment with an average of 18.2% had the lowest egg percentage per treated plant, indicating the highest oviposition inhibitory activity. Moreover, this treatment showed an average egg mortality of 25.0%, while, in nymphal and pupal satge, average mortality of 51.6% was recored. Micro-emulsion treatment containing essential oils and extracts (2% of each essential oils and 20% of extract) also exhibited acceptable effects (the above parameters were 3.4617 mg/l, 23.3%, 42.3% and 74.0% respectively). The efficacy of these two treatments was higher than herbal soap Palazin® and other treatments, thus these two treatments can be used in the Integrated Pest Management, after doing the complementary tests.
    Keywords: Botanical insecticide, Sweetpotato whitefly, Toxicity, Bioassey
  • Mohammad Reza Bagheri *, Mahdi Hassanpour, Ali Golizadeh, Shahram Farrokhi Pages 99-115
    The influence of three host plants, cucumber, tomato and eggplant on functional response of Encarsia formosa was investigated at different densities of early fourth nymphal instar of Trialeurodes vaporariorum under laboratory conditions at 25 ± 1°C, 65 ± 5% RH and a photoperiod of 16:8 (L: D) h. Whitefly nymphs were offered to the parasitoids in densities of 2, 4, 8, 16, 32, and 48 on leaf disks (8-10 cm2) in 12 replicates. After 24 hours, the parasitoids were removed and the number of parasitized as well as the killed nymphs by host feeding activity was recorded. Logistic regression results showed a type II functional response for both types of "parasitism" and "parasitism + host feeding" activities in all three host plants. There were no significant differences between attack rates (a) across three host plants, but the handling time (Th) estimated on tomato was significantly shorter than those estimated on cucumber. The attack rate of E. formosa in "parasitism" activity on cucumber, tomato and eggplant was 0.2580±0.0963, 0.3895±0.1331 and 0.3283±0.1368 h-1 and handling time was 0.6870±0.0810, 0.3364±0.0399 and 0.5584±0.0692 h, respectively. Based on the results, it seems that tomato is the most suitable plant for the parasitism and host feeding activities of E. formosa to control of the greenhouse whitefly T. vaporariorum in greenhouse conditions.
    Keywords: foraging behavior, Encarsia formosa, greenhouse whitefly, biological control
  • Reza Hosseini *, Samaneh Mojahed, Jalil Hajizadeh, Ali Ahadiyat Pages 117-127
    Mites of the family Pachylaelapidae Berlese, 1913 are a group of predatory mites with free-living species, feeding on arthropods and soil-inhabiting nematodes. Identification of these mites is difficult, because of morphological similarities in a significant number of species and also the fact that new taxons descriptors have referred to some morphological features that have not sufficient distinction criteria to differentiate them from close taxons. Therefore, the use of new identification methods can be helpful in this context. In the present study, along with identification, based on morphological characteristics and size (morphometric identification), we used a molecular method, based on the sequencing of the internal transcribed spacer (ITS) gene to identify two species Olopachys compositus Koroleva, 1976 and Olopachys caucasicus Koroleva, 1976. After DNA extraction, ITS region were amplified and sequenced, using the appropriate primers and afterward the sequences were recorded in GeneBank. Alignment of sequences was performed and the genetic differences between species was calculated as 2.3 percent. As a result of these investigations, in addition to the separation of the two species O. compositus and O. caucasicus based on morphological differences, the molecular method also well confirmed the difference between these two species.
    Keywords: Mite, ITS, Sequencing, Olopachys, Pachylaelapidae
  • Y. Karimpour *, Mohammad MohebiNia Pages 129-131
    The leaf-miner fly, Pegomya terebrans (Rondani, 1817), is newly recorded from Iran. It was collected during surveys on biocontrol agents of Onopordum acanthium L. and O. leptolepis DC. (Asteraceae) in Urmia region, North West of Iran. The association of leaf-mining fly and two species of above mentioned cotton thistle is new.
    Keywords: Pegomya terebrans, First report, Iran
  • Fatemeh Abdolalizadeh, mohammad Khayrandish *, Masoumeh Shayanmehr, Ernest C. Bernard Pages 133-136
    In the studies that were carried out to identify the Collembola fauna species in Kerman province of Iran, during the years 2016-2017, several samples were taken, isolated and collected by the Berlese funnel from different regions. After examination and identification of the species, Folsomia diplophthalma (Axelson, 1902) is reported for the first time from Iran.
    Keywords: Folsomia diplophthalma, Springtails, new record, Kerman, Iran